Cum sa alegi oferte de revelion

Mi-am format de mult timp niste „tabieturi” personale cand vine vorba de vacantele anuale planificate. Daca vara nu e o problema atat de mare – vreme buna, oferta mare, pretentii mai scazute, iarna lucrurile se schimba. Depinzi de vreme, de distanta, de numarul de zile de concediu, de planurile cu familia, eventual de copii. Masa de revelion e o complicatie in plus si daca oricare din factorii astia devin o problema, vacanta se poate rata.

De ce sa planific din timp?

De aceea anual incep sa imi planific vacanta cat mai din timp. Cand unii inca se mai duc la ofertele de sfarsit de sezon estival, incep sa caut ofertele pentru revelion. Avantajele imediate sunt: preturile mult mai mici la rezervarea din timp (numita pompos early booking sau early bird registration), uneori chiar cu 30% mai mici, posibilitatea de alege camera si/sau masa, posibilitate de plata in mai multe rate si alte optiuni care au in componenta sintagma „primul venit, primul servit”.  In cazul in care oferta depinde si de bilete de avion, antamarea din timp poate rezulta in reduceri substantiale de pret.

Desi multi se gandesc doar la o agentie de turism sau la google, factorii care ar trebui sa influenteze o alegere de gen sunt multipli. Detaliile conteaza, cel putin pentru mine. De exemplu, sunt doua metode de abordare: pachet turistic complet, platesti banii intr-un singur loc (agentie) si ai totul asigurat pe hartie sau alegerea individuala, cum ar fi rezervarea direct la hotel si drum cu mijloace proprii.

Ce trebuie sa iau in considerare?

In primul rand ma uit la locatie. Personal, ma intereseaza sa am un peisaj frumos, aer curat, eventual si ceva obiective turistice in jur, access facil (cu masina sau transfer usor de la aeroport, eventual asigurat de hotel), viata de noapte prezenta, asistenta medicala facila. In categoria „nice to have” mai intra internetul wireless gratuit, acces la un centru de SPA, accesul rapid si eventual gratuit la transportul in comun, late check-out (eliberarea camerei mai tarziu de orele 10-12 AM), optiuni decente de activitati (gen ATV, plimbari pe Dunare, partie, billiard, bowling etc.). Evident, fiecare isi cauta echilibrul dorit. De exemplu, o familie tanara cu un copil mic trebuie sa opteze pentru hoteluri „child friendly”, numite in general „Kinderhotels”. Eventual cu gradinita/loc de joaca disponibile, liniste, siguranta rutiera, prezenta altor copii, riscuri cat mai scazute, mancare organica si alte facilitati specifice. Similar si pentru cei cu animale de companie – hotelul trebuie sa accepte animalele, altfel va puteti trezi ca aveti banii luati dar nu va puteti caza. La fel si eu, ca tanar fara copii, ma orientez catre hoteluri nedestinate familistilor. N-ati vrea sa va duduie/planga copii prin hotel non stop, sau sa va dea trezirea de pe holuri la 8 dimineata, cand voi v-ati culcat la 5 AM, nu?! Si probabil nici pentru un parinte nu ar fi o idee buna sa isi tina copilul intr-un loc plin de pustani care injura non stop, fac galagie noaptea pe holuri si…altele.

De unde si cum sa incep?

Agentiile sunt un bun punct de plecare in cautare, dar nu neaparat si un punct de sosire. Eu de exemplu folosesc site-urile agentiilor (sau agregatoarele) ca sa vad ce hoteluri bune sunt disponibile si sa imi fac o idee de preturi. Atentie la masa de revelion: unele pachete nu includ evenimentul si va trebui sa platiti separat, de la 50 de euro in sus de persoana. Atentie si la taxele adiacente, cautati cu exactitate mentiunea „taxele (ne)incluse”, pentru ca va pot dinamita bugetul de vacanta instant. Taxa de aeroport, de autostrada, turistica, parcare, masa de revelion, excursii optionale – toate acestea pot duce la complicatii la fata locului gen „aaa, pai nu am bani sa platesc asta, credeam ca e in pretul pachetului”. Dupa ce ma lamuresc cam in ce conditii se scalda piata, imi fac o lista scurta de „optiuni”. Apoi la fiecare optiune caut pagina hotelului separat si incerc sa vad daca nu au deja o oferta de revelion proprie. Eventual caut pachete similare la mai multe agentii, dar pentru acelasi hotel. Intr-un final aleg. De exemplu, anul asta un hotel de 4* din Budapesta ofera pachete proprii de revelion, mai ieftine si mai bogate decat la agentia romaneasca unde l-am gasit in prima faza. Si include si masa de revelion, un bilet la un concert de jazz, unul la un concert de muzica clasica, un masaj gratuit si cateva atentii din partea hotelului. Cum eu in cazul asta as folosi masina (deci nu ma intereseaza transportul pe care il platesti in general obligat, fara sa ai optiune), e o alegere mai buna sa vorbesc direct la receptia hotelului.

Totusi, trebuie tinut minte ca exista intotdeauna un factor de risc. Indiferent cat de bine ati planificat…planificati si situatiile neprevazute. Pastrati o rezerva de bani, activati roaming-ul pe telefon daca iesiti din tara, faceti revizia si dotarea corespunzatoare masinii (daca e cazul), verificati actele personale sa fie in ordine. Pentru destinatiile exotice, informati-va din timp daca e nevoie de vaccinuri sau alte lucruri legate de domeniul medical (alergii, medicamente permise sau necesare, asigurare medicala extinsa etc)

Concluzii

Din experienta personala, mi se pare destul de greu sa gasesti niste conditii bune pentru un pret „normal” pe teritoriul Romaniei. Nu sunt genul care se plange vesnic „aaa, pai afara totul e mai bun”, dar sunt pragmatic si lucram pe fapte. Din punctul meu de vedere Valea Prahovei/Brasov/Moeciu (asta e doar un sat, dar are preturi de Viena – da, ati citit bine!) etc nu indeplinesc multe din criteriile enumerate mai sus, iar restul locatiilor romanesti, desi frumoase, ori au acces greoi, ori e o pensiune minunata dar te plictisesti de mori pe munte ori ceva de genul asta. Preturile momentan sunt similare sau mai mari cu cele de prin tarile vecine si la un nivel similar cu destinatiile gen Anglia/Franta/Spania/Danemarca. Un alt lucru interesant si oarecum trist pe care l-am remarcat e ca in pachetele romanesti de Revelion, activitati „extra” includ numai…mancare. Adica stai N ore pe drum (trafic, gropi, eventual zapada), apoi 4 zile te bagi intr-o camera din care iesi doar pana la bazar pentru suveniruri si la masa. Un hotel de fite din Poiana Brasov oferea la 3500 RON/2pers/4 nopti o cina tematica anii 70, o cina tematica anii 80, o cina tematica anii 90, cina festiva de revelion si gratar pe 1 ianuarie. Cu 3500 RON la hotelul mentionat mai sus din Budapesta acoperi cazarea, mancarea si benzina pana acolo, tot pentru doua persoane. Nu Spa, nu ATV, nu free-ski-pass, NIMIC.  Sincer, idealul meu de vacanta nu e asta. Intre Poiana si o capitala culturala, ce alegi? Vreau sa imi aduc aminte vacanta ca o experienta relaxanta, nu betiile si tampeniile din fiecare seara si sa ajung inapoi la munca mai terminat decat cand am plecat, dar cu un ranjet de „mama ce m-am distrat io”.

Concluzia e: planificati din timp, aveti rabdare, mergeti la targuri de profil (a fost unul pentru vacante de iarna weekendul trecut de exemplu), filtrati cat mai multe oferte (va ofera o imagine de ansamblu), produceti o lista scurta cu optiuni de locatii, cazare si acces (transportul), apoi suprapuneti lista peste nevoile voastre specifice si nu va aruncati la cheltuieli la maximul bugetului alocat. Daca sunteti in cuplu, nu uitati sa discutati cu partenerul, poate are nevoi/dorinte specifice. Nu fiti egoisti si tratati situatia egal, o vacanta se poate rata usor de la niste certuri stupide. Statistic, mai intotdeauna exista o solutie mai buna decat prima alegere care v-a picat sub ochi pe primul site deschis. Nu folositi site-uri si agentii obscure, care arata neingrijit, cu oferte scrise cu picioarele, fara poze sau linkuri. Sansele sunt sa va trateze pe voi la fel cum si-au tratat prezentarea.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

5 comentarii

  1. Lung… prea lung articolul. Mai cu liniute asa… punctat scurt si la subiect.

    00
  2. de citit l-ai citit? ceva comentarii legate de continut? multumesc.

  3. de bun simt sfaturile si mereu relevante pentru cei care vor revelioane memorabile. in ceea ce priveste formatarea, lungimea e relaiv ok, ar fi fost bine sa fi spart blocurile de text in paragrafe mai multe.

    00
  4. bun si util articol, chestii de bun simt in mare parte, dar pentru cei care nu le stiu sunt niste informatii de aur.
    si ca sa fiu carcotas (ca tovarasul alx) m-au amuzat tag-urile. gratar? siguranta? singur? solutie? trecut? wtf?!

    00
  5. @Remus: E ok ca si continut Ma refeream la fraze de genul: „Desi multi se gandesc doar la o agentie de turism sau la google, factorii care ar trebui sa influenteze o alegere de gen sunt multipli. ” care ar putea deveni: „Exista mai multi factori care influenteaza o alegere de genul.”

    Dar nu ma lua in seama… poate sunt eu mai grabit decat ar trebui! :) keep up the good work! :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.