Cronica din fata ecranului

Simptome de coronavirus inca n-am, dar cred ca o sa ies din carantina asta specialist in limbile fino-ugrice (boum, 90% din cititori morti) si, bineinteles, cu hemoroizi.

Netflix face filme pe banda. Majoritatea niste mizerii sinistre, in genul alora de la Marvel, dar, pentru ca e in cautarea de solutii ieftine, da productia pe mâna unora care, in mod normal, ar muri actori/regizori/scenaristi doar cu diploma sau doar cu filmul de sfârsit de studii. Se intâmpla insa un fenomen interesant. Oamenii astia, care sunt constienti ca primesc o sansa extraordinara, se chinuie sa faca chestii misto. Si, de multe ori, chiar daca scenariul sau regia sunt de rahat, sunt totusi oameni ai locului si incearca sa redea societatea cam asa cum e ea. Cu stereotipuri, cu realitati, cu temeri reale. Pentru a reusi sa faca oamenii sa se uite, Netflix se pune in scena subiectele importante (dpdv al oamenilor care le locuiesc) ale tarilor in care produce filme. Apoi mai adauga putin sos „international”, ca sa poata fi urmarite worldwide.

Deadwind, un serial finlandez, primele 3-4 episoade am adormit. Nimeni nu zâmbeste in filmul asta, indiferent de situatie. Clasica poveste cu detectivul bun cu probleme de alcool, cu probleme familiale, sotia/sotul care nu stiu ce, copiii de care nu are timp sa se ocupe, cum ziceam, stereotipurile clasice ale filmelor. Dar, printre ele, societatea finlandeza. De la oras, de la tara, din administratie, din firmele private. Iar apoi scenariul se duce-n pi*da masii scenaristului (cred), unde nu credeai ca vei ajunge. Si incepi sa fii mai atent. Si putinul pe care-l stiai despre societatea finlandeza iese la suprafata. Ca sunt mai interesati de ecologie decât noi astia de mai la sud de ei. Ca sunt si mult mai avansati in domeniu. Dar si in domeniul verificarii/urmaririi populatiei prin noile scule (Internet, aplicatii, rahat etc). O limba imposibila. Kiitos si Moi. Mersi si Pa/Ciao/Buna. Atât am retinut. A, si la un moment dat aveam impresia ca suna mai apropiat de greceste decât de ungureste. Dar cred ca era de la pronuntia unui actor.

E, si ca sa ramân in distopia scandinava, m-am uitat la primul sezon din Occupied, un serial norvegian cu 3 sezoane. Comunisti ba. In felul in care este prezentata politica la nivel inalt, sunt comunisti. Cred ca am vazut cele mai lungi discursuri de la tribuna, intr-un film. Adica, la orice alt film pot sa-ti dea 10-20 de secunde, cu frazele cele mai importante pentru na(ra)tiune, dar aici nu, aici te lasau asa, 2-3-4 minute. Sa asculti tot discursul inaltator, cum se va apara Norvegia de invazia URSS, cum se va darui armata si populatia impreuna cu ea etc. Interesant. Vazusem serialul Nobel acum câteva luni, si cum spuneam mai sus, indiferent de jocul actoricesc, vezi ce framânta societatea. Vezi ca sunt inca socati de la Breivik si ca au facut tot posibilul ca acel lucru sa nu se mai intâmple. Chiar daca asta a presupus sa ia din libertatile oamenilor. Care au acceptat fara probleme, bineinteles.

Si, da, „povestile” cu copiii pe care ti ia statul daca i se pare cuiva ca-i neglijezi, de exemplu, tind a fi adevarate. Adica, sa nu cumva sa te apuce depresia dupa ce ti-a murit nevasta, ca vecinii au „obligatia” sa raporteze daca li se pare ceva ciudat.

Norvegia si Finlanda sunt cumva mai departe, mai putin conectate cu Europa decât Suedia, par exemple. Suedezii, in aparenta lor de societate perfecta, au problemele lor. De exemplu, cel al imigratiei. Dar nu neaparat cel al actualei imigratii, ci mai ales cu imigratia deja integrata, asimilata. Am vazut Caliphate, bine realizat as spune, cu un subiect care chiar cred ca framânta societatea suedeza: intoarcerea la islam a copiiilor de musulmani (dez)integrati. A acelor copii care s-au nascut in Suedia! Pentru ca, din pacate, toate chestiile astea cu islamul in tari ca Franta, Suedia etc, au ca problema principala atitudinea statului fata de acesti imigranti de acum 20-30 ani. I-au primit ca aveau nevoie de imigratie, i-au lasat sa se descurce multi ani fara hârtii, cu joburi mizere, cu salarii la fel. Intr-un final au inceput sa-i ajute cu case prin ghetouri – sau imigrantii n-au avut acces decât la bani cu care putea cumpara numai in aceste ghetouri – si apoi i-a lasat sa se descurce. Si astazi, in nivelele importante din firme sau din institutii, cu greu se recruteaza un om pe care sa-l cheme „Oulhadj”. Adica, pe bune, intr-o firma cu actionariat 100% francez catolic, sa aduci intr-un post de conducere (contabil sef, de ex) pe un Oulhadj sau Mohammed, never fucking ever. Astazi, 2020, nu 1980.

In rest, am mai vazut Unorthodox. Mi-a placut, stiam deja multe din chestiile de acolo, am aflat cu ocazia asta ce e eruv-ul. Si ca e unul si la Strasbourg! Si ca evreii (unguri) satmari sunt de prin zona Satu-Mare. Si ca, din pacate, inca nu si-au revenit dupa Holocaust. Si nici din Evul Mediu.

A, am uitat. Am facut binging la Mar de plastico, 2 sezoane, spaniol. Slabut, dar cum spuneam si mai sus. Realitatea unei societati. Cu români, marocani si negri exploatati de spanioli fara scrupule. Care-si iau sotii rusoaice sa le cheltuie averea facuta de exploatati de care ziceam.

Am mai citit despre cum ateismul bigotic (avem si noi, pe aici prin comentarii si pe alte bloguri cunoscute) este, in realitate, o frica. Pe acelasi nivel cu rasismul si xenofobia. Desi ateii astia se apara spunând ca ei vor sa-i apere (sic!) pe oamenii prosti care dau banii Bisericii si pupa moastele. Fuck off, mai baieti (si fete)! A, si am mai aflat ca, cumva, natura are grija de noi. Dar asta stiam nu? Daca esti mai bun cu ceilalti, ai mai multe sanse ca genele tale sa fie transmise mai departe. Bine, mai sunt si exceptii, ca si Charles Manson parca a avut copii… In plus, criza actuala nu face decât sa ne scoata la lumina si mai mult bigotismul si xenofobia. Ca daca inainte de criza erai mai tolerant cu oamenii care „nu erau ca tine”, acum e mult mai greu sa accepti ca „oamenii nu respecta carantina”, de exemplu. Orice comportament anormal – diferit de al turmei – scoate din strafundurile noastre intoleranta pe care ne-am fi tinut-o in frâu, cumva.

Am vazut si un documentar interesant, dar facut atât de prost incât m-a facut sa arunc toata carnea pe care n-o aveam in frigider. Cumva, astazi, nu mai avem nevoie de atât de multa carne si grasimile aferente. Ca, da, carnea ne-a ajutat sa ajungem aici, atât de inteligenti, cu Tesla si iPhone, dar ca nu mai avem nevoie de atâta carne. Si ca grasimile – din carne si in general – trebuie sa fie eliminate din meniu. Acum, nu mâine! De fapt, problema cu diabetul, gogosile si halitul la McDonald’s nu e neaparat zaharul, ci ceea ce fac grasimile acestui zahar. Daca manânci doar zahar nu e asa grav, ci zahar si grasimi, aia e grav. Diabetul nu vine de la zahar gol. Vine de la ce mai contine prajitura – si, mai ales biscuitii! – pe lânga zahar. Cu alte cuvinte, nu va mai mintiti ca mâncati friptura si mici „de foame”, ci ca mâncati ca „va place”. Ah, si in spitalele din Franta, in acest moment, cei mai multi de la reanimare sunt supraponderali. Presupun ca in America e si mai nasol. Think of it!

La mine in cartier au fost numai zile misto. In fiecare dimineata imi beau cafeaua cu geamul larg deschis si fac baie de ultraviolete. Imi vine in minte o imagine – dintr-un film, cred – cu copiii din Islanda (parca) care trebuie sa faca sedinte de ultraviolete pentru ca nu e suficient soare pe la ei. Sau poate era vorba de Groenlanda? Am spalat geamurile si in fiecare zi mai gasesc o mica pata, putina grasime de la stersul anterior si le mai sterg un pic. Mi-am dat seama ca invat mai bine spaniola daca ma uit la seriale cu ochii inchisi. Pentru ca sunt mai concentrat, creierul nu are nevoie sa proceseze imagini si citirea subtitrarii. O sa fac mai des. Cu finlandeza n-a mers. Pur si simplu nu merge.

Fortele de munca mi-au platit intr-un final primele 3 luni de somaj. Dupa doar vreo 50 de mail-uri schimbate cu un anume Tarik, consilierul meu, cica. Saracul, cred ca a intârziat atât pentru ca nu-i venea sa creada ca iau somaj mai mult decât ia el salariu :-) Sa va mai zic ca mi-au trimis vreo 3 oferte de munca cu „agent imobiliar independent”? A se citi „pe comision”, adica vii si muncesti 3 luni si nu iei nimic, si apoi pleci ca n-ai bani nici de mâncare si apoi noi gasim alt credul si tot asa. Da, fortele de munca frantuzesti se ocupa cu recrutarea de fraieri pentru tepari. In mod oficial, cu antet si stampila. Totul ca sa poti sa fii scos din statistici, chiar si temporar. Si ei sa se laude ca au mai gasit de lucru unui somer. Mai nou, si statul francez ma cheama sa strâng sparanghel de pe câmpurile din apropiere. Ca sezonierii sunt in RO si nu prea au cum sa vina. M-as duce, dar cica nu pot sa-mi dea 4500 EUR/luna. Atunci am zis si eu ca ramân acasa sa invat finlandeza. Sau lapona. Enigel.

N-am mai iesit din casa de 3 zile. Si sunt ok. Voi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

120 comentarii

  1. ba baiatule, cat bulan sa ai !?! dupa stadioanele nefacute, care nu mai trebuie facute, acum si faptul ca nu avem ventilatoare e un lucru bun?
    https://www.businessinsider.com/coronavirus-ventilators-some-doctors-try-reduce-use-new-york-death-rate-2020-4

    00
  2. A, finlandeza. Ma gândeam la udmurta :)
    Chiar am găsit acu câțiva și un film artistic în udmurta pe youtube, era cu nu știu ce crescători de albine.

    00
    • Nu stiam de Oudmurtia asta. Wikipedia zica ca e in URSS:-)

      Acum vreo 2 ani, am vazut un film islandez cu doi frati care cresteau oi. Aveau casele apropiate dar nu-si vorbeau de vreo 40 ani. Mi-a placut cum s-a derulat filmul. Bine, imi plac mult si cartile lui Arto Paasilinna…

    • Capitala e locul unde se fac kalasnikoavele. Cel puțin cea mai mare fabrica. Acolo a și locuit pana la sfârșit distinsul după care au fost denumite.

      00
    • A, și acum niște ani Rusia a trimis a Eurovision un cor folcloric de babe udmurte.
      Am cam rămas în urma la filme scandinave/nordice. M-a plictisit nu mai știu care și mi-a tăiat pofta de pana atunci.
      La spaniole, ai încercat fugara (sau fuga) , de pe netflix? Foarte distractiv. Flagship-ul lor la seriale, pe care nu o să-l mai menționez, e prea cringe uneori. Chiar dacă tot fun.

      00
    • Fugara e ala cu sotia presedintelui care e asasinat? M-am uitat la primul sezon, pentru putin vocabular spaniol din America del Sur, dar nu prea am avut chef si de al doilea sezon. Plus ca are ceva actrita aia care ma deranjeaza… nu stiu ce, dar nu-mi place de ea.

    • Nu, e soție de afacerist dubios mexican. Nu are treaba cu America de Sud sau cu politicieni și se petrece cam numai în Spania.
      La partea de vocabular sud american, mai precis argentinian, ultima data m-am uitat la gradina de bronz, pe hbo. Dar oricum, consum multă argentiniana, e limba mea preferata, 100%.

      00
    • Aaaa, stai ca am confundat cu Ingobernable :-)

      Da, da, stiu de care zici. A fost ok.

    • „Fugitiva” ii zice. Doar un sezon.

      00
    • Vezi și Ragnarok, un serial norvegian, are doar 1 sezon. Și acolo poți simți atmosfera norvegiană, chiar dacă e ceva cu reincarnarea lui Thor.

      00
    • NOU
      #11

      ala cu oi era Rams parca, a fost wow.
      Mai dau dump aici la ce am mai vazut nordic si m-au gadilat la sentiment:
      En man som heter Ove
      Undir trénu
      Beforeigners – serial dat pe Hbo Go
      in alta ordine de idei, din ce sasime e poza?

      00
    • Da, Rams. A fost si premiat, parca. Dar trebuie sa ai multa rabdare sa te uiti la filme de genul. Adica daca esti fan Marvel, nu cred ca vei putea sa te uiti nici la un trailer de film islandez :-)

      Multumesc pentru filme. Le caut sa vad ce e cu ele. Beforeigners ala parca am vazut jumatate de episod, cu unii care se intorceau din morti, pe mare, ceva de genul, nu? Nu m-a prins.

      Poza e de la Viscri, oct 2019.

  3. Ce coincidență. Unorthodox e ultimul audiobook pe care l-am ascultat.

    De asemenea: doar mie mi se pare ca au bagat finlandeza si maghiara in famili fino-ugrica, doar pentru ca sunt singurele limbi care nu seamana cu nimic altceva (nici macar intre ele)? Asa, un fel de “etc” al claselor lingvistice.

    00
    • Maddame, au si lingvistii scaparile lor. De exemplu, nici astazi nu stiu in ce familie sa bage limba basca. Au ajuns si prin mici insule din Pacific sa o caute si degeaba.

    • Ba seamănă finlandeza cu maghiara. Din scris nu te prinzi, dar când le auzi, e acolo ceva. Și mai e și estoniana, lapona, plus alea din Rusia, de care se pare ca doar eu am auzit :)

      00
    • Bascii sunt ca și cum la noi ar fi rămas câteva județe cu daci neromanizati. Noi avem viezure, în spaniola sunt mult mai multe exemple : stanga- „izquierda”. Din basca.
      De fapt nu daci. Aia dinaintea dacilor, care nici nu erau indo europeni…

      00
    • Nu stiu daca e chiar asa de simplu… Atunci ar fi trebuit sa fie mult mai multe cuvinte comune. Când ajungi in Tara Bascilor, iti dai seama ca nu au aproape nici un cuvânt care sa semene cu ceva cunoscut. Imi vine in minte Ertzaintza :-)

  4. bă da o carte n-ati recomanda… și dacă tot recomandati filme, măcar recomandati ceva care sa ajute cat de cat la cultura cinematografica. Netflix ar trebui ars la temelii pt prostitutia produsă.

    recomand Umberto Eco – cimitirul din praga, mie cel putin mi-a schimbat perspectiva asupra literaturii universale. Până atunci citisem doar romani francezi si rusi si nu m-a atins niciunul ca opera de mai sus.

    00
    • Am citit-o si eu acum cativa ani, cu wikipedia deschisa. Habar n-aveam de Garibaldi.

      Sincer, am clasat-o la flatulente intelectuale.

      Mai misto mi s-a parut Numele trandafirului. Usurel, de vacanta, asa.

      00
    • Pendulul lui Foucault, represent!

      00
    • Daca vrei recomandari de carti cauta pe youtube zaiafet.
      Deobicei fiecare video este inpirat dintr-o carte.
      Daca o sati placa video-urile, probabil si cartile.

      00
    • NOU
      #22

      Sărbătoarea țapului, de Mario Vargas Llosa. Roman istoric despre dictatura lui Trujillo din Rep. Dominicana

      00
    • grrr, ”cimitirul din praga”, cea mai neplăcută/dark/sumbră carte pe care am citit-o ever. dar altfel, în termeni moderni, studiu de caz pe manualul despre cum creăm fake news.
      dacă ai citit-o recent, poți să-mi spui dacă începutul îți amintește de ceva anume? îmi amintesc că atunci când am citit-o mi se părea că începutul îmi amintește de altceva (altă carte), dar n-am reușit să-mi dau seama de ce anume.
      la recomandări bag ”memorialul mănăstirii”- Saramago, ”zuleiha deschide ochii”- mi-a plăcut teribil asta și, dacă gustați genul fantasy, ”argintul preschimbat” (spinning silver)- Naomi Novik. cum zice Flurure despre filmele alea că-ți prezintă societatea din țările cu pricina, așa mi se pare mie că după ce dai jos sclipiciul fantasy, prezintă atât de intens viața târgușoarelor est-europene de secol 18-19, încât pe ici pe colo îmi amintește de Caragiale și Slavici. merge și ”aleasa dragonului” (uprooted) de aceeași autoare, dacă tot sunteți în zonă. :)

      00
  5. aș si dacă tot hateresc, audiobook e pt cărți cum e trapu pt muzică.
    e un concept mizerabil pt americani prosti si leneși.
    e ca si cum ai citi versurile unei piese si atat.

    00
    • Hateresti degeaba si miroase urat. Atunci cand ai copii mici, audiobookurile sunt aur, pentru ca te ajuta sa “citesti” in timp ce conduci sau faci chestii de rutina prin casa.

      Terminati cu hipsterismele.

      00
    • pardon, comentasem gresit :-)

      Eu zic ca Audiobook-urile sunt misto. Ca si Podcast-urile. Nu e aceeasi experienta ca la citit, dar mie imi plac.

    • @Maddame, pentru ca te ajuta sa “citesti” in timp ce conduci sau faci chestii de rutina prin casa. Hai să punem facem o departajare între condus (dacă e vorba de condus un Dyson prin casă atunci comentariul e inutil și nu merită luat în seamă) și ascultatul unui audiobook în mașină în timp ce conduci pe DN 1 Lugoj -Brașov la ora 22 de la noche. Prins în Micul Paris la oră de vărf poate e Ok, dar în rest nu cred.

      00
    • Bai, eu nu inteleg audiobookurile. Serios. Nu, nu poti sa asculti cand faci altceva, decat daca e asa, ca zgomot de fond, pe care nu-l constientizezi (cum e muzica in masina). O carte, ca sa o intelegi, trebuie sa o citesti fiind atent la ea. Cand conduci esti atent la semafoare, la ce fac ceilalti imbecili din trafic, chestii dinastea, n-ai timp sa fii atent la ce e in audiobookul ala.

      00
    • Sabotor, suntem niste fiinte mult mai complexe decât „o carte, ca sa o intelegi, trebuie sa o citesti fiind atent la ea”. Ceea ce asculti, chiar si cu atentie limitata, partiala, temporara etc, are un impact asupra creierului tau. Adica e ceva acolo ca ramâne, te construieste, te face sa mergi mai departe. Nu e nevoie sa fii incruntat in fata unei pagini ca sa-ti imbogatesti creierul cu diverse lucruri.
      Si, nu, n-am zis ca poti sa citesti ORICE carte in ORICE mediu, inclusiv pe un santier cu picamere.

    • Da, audiobookurile fac anumite activitati, cum ar fi naveta, curatenia prin casa, gatitul sau plimbatul cainilor mult mai putin plicticoase. Cand se intampla seara ca nu pot adormi, imi pun Moby Dick – in cinci minute maxim dorm bustean. :D

      00
    • @fluture
      Ma, eu nu pot, pur si simplu. Daca nu-mi dedic toata atentia cartii, e degeaba. Ba mai mult, ma enervez ca imi scapa amanunte la care n-am fost atent. Din cauza asta nu inteleg audiobookurile. Ah, in plus, sa fie o voce care-mi citeste mie? Se pierde inca ceva – nu-mi mai imaginez eu vocea personajului, nu mai e la fel de „immersive” ca si atunci cand citesc si sunt captat de carte (evident, nu se intampla la carti scrise prost).

      00
    • Mă, copiii mei au senzori de lectură. Lectura mea adică. În secunda în care ating o carte, vin să-mi ceară ceva. Căștile în urechi în timp ce fac treabă nu le observă. Așa am ajuns în ultimele 2 săptămâni să “citesc“ 4 cărți.

      Nu toți avem luxul să ne pierdem cu o carte și un ceiuț, ca în pozele de instagram. Asta nu ne face inferiori vouă, care când citiți, vă folosiți tot creierul.

      00
    • Nu toți avem luxul să ne pierdem cu o carte și un ceiuț

      Phleaz, fara ceiuț – nu doar hipsterii metrosexuali citesc carti.

      Asta nu ne face inferiori vouă

      Nu stiu unde ai vazut aere de superioritate, dar ma rog, e ok.

      00
    • Felicitari Maddame, ca poti ‘citi’ cu urechile. Nu pot sa retin nimic, daca nu citesc. Am mai incercat sa pun cate un video din ala de ce ma intereseaza pe mine si sa-i ascult pe guru astia la care casc urechile, in timp ce fac chestii simple: modificat ceva in html, curatat un wordpress, cacaturi pe care le fac automat, fara sa fiu nevoita sa am atentia tintita pe ele. As. Nu pot. :(

    • Matei te căci pe tine. Ești din ciclu: ebook nu imi place ca nu simt io masina.

      Sabotor & dojo: audiobookurile sunt o chestie pe care o antrenezi. Mie mi-a luat cam 4-5 pana am început sa le consum corect.
      Altfel, contează super mult cine citește. Sunt câțiva cititori absolut geniali. Am ascultat niște terry pratchett-uri care erau mai elice decât mi-aș fi imaginat eu din citire.
      Altfel e teatru radiofonic. Super tare

      00
    • sincer, n-am încercat audiobook, dar înclin să cred că, cel puțin pentru început, mi-ar fi foarte greu, spre imposibil.
      când eram copil mi-era aproape imposibil să înțeleg sensul și ce vrea de la mine o problemă doar vorbită. până nu vedeam eu textul, sau niște formule, sau nu puneam eu niște formule pe hârtie nu pricepeam și pace.
      ulterior, la job, când cineva îmi explica telefonic o situație de fapt și eu trebuie să ofer o soluție, făceam tot felul de semne și scheme abstract cu pixul pe hârtie și reluam verbal puțin altfel problema expusă ”eu am înțeles că ai x, y și h și vrei să știi dacă z”.

      00
    • Io îs mai „necitit” când vine vorba de audiobook-uri. Doar două au reușit să mă captiveze: Neagu Djuvara cu istoria aia că era spusă de el și unele de Agatha Christie povestite de Suchet și alți actori din serialul cu Poirot. Din păcate singurul moment când le savuram era pe avion, bine că nu mai am unde să zbor că tocmai le terminasem.

      00
    • Sunt diferite tipuri de audiobook-uri cum sunt si diferite tipuri de carti. Am ascultat unele de exemplu pe care nu as fi avut rabdare sa le citesc pentru ca erau pasaje multe plictisitoare, dar cumva atunci cand le asculti creierul stie sa faca fade out cand e ceva plictisitor si sa se activeze cand apare o chesti interesanta. La fel sunt audiobook-uri pe care nu am reusit sa le ascult pentru ca nu reuseam deloc sa ma concetrez (poate o fi contat si vocea) dar care mi-au placut super mult citite dupa.
      Eu ascult in timp ce conduc – habar nu am cum trece timpul, efectiv cand ajung nu mai tin minte nimic din drum, dar in timpul drumului imi pun intrebarea asta de multe ori si-s constient :). Si mai ascult si in timp ce fac treburi casnice, bricolaje etc. Atunci cand lucrez nu pot.

      Daca am timp de stat prefer sa citesc. Chiar si in autobuz parca merge mai bine o carte.

      Si sunt unele studii care au gasit ca nu e o diferenta semnificativa intre felul in care creierul informatiile dintr-o carte citita si una ascultata cu conditia sa fi trecut prin faza cititului. Adica la copii nu se aplica ci doar la adulti – sa ma rog, trebuie sa fi trecut prin niste zeci de carti inainte. Nu studiasera sa vada si cauza … daca o fi fost din pricina ca nu era partea de citit suficient dezvoltata ca audiobook-urile sa o mimeze sau altceva.

      00
    • mi a placut schimbul de idei din comentariile la replica cretina a lui matei caruia nici nu vreau sa ii dau vreun raspuns.
      una peste alta cand vb de audiobook luati in considerare si persoamele cu proble de vedere(ca asa cum zicea cineva sunt anumiti cititori profesionisti buni buni de tot iar carti s3 gasesc din muuulte domenii,poate sunt aia mai prosti ca matei pt faptul ca au creat o adevarata industrie daaar nu cred.
      e adevarat ca nu se gasesc la noi oficial decat f greu si putine si excluzand variantele amazon sau direct la edituri straine,sunt mai greu de facut rost .
      intre noi fie vorba nu indemn la piraterie daaar pt cei pasionati de citeala recomand audiobookbay.nl insa fiti buni si mai stati la seed :)
      semnat:
      un slab vazator.

      00
  6. Aia cu eruv-ul am aflat-o și eu de curand dar citeam de ăla din New York. Nuș, sună a născocire ca să ne adaptăm la o chestie dubioasă scrisă în niște cărți de demult, cum mâncau călugării castori că nah, e în apă deci e pește. Mă rog, fiecare cu prietenul lui imaginar și ce îi zice să facă…

    00
  7. Un film bun din Suomi 🇫🇮
    https://www.imdb.com/title/tt6505968/

    00
  8. Legat de zahăr şi grăsimi: acum ceva timp a fost un documentar pe BBC în care se evidenţia faptul că ai limită la cît zahăr sau cîte grăsimi poţi băga în tine, însă limita dispare cînd cele două sînt combinate. Maximul parcă era chiar la raport 50-50. Dacă stai să te gîndeşti, de aia poţi mînca liniştit juma’ de kil de îngheţată, dar mori încet dacă bagi întîi 250g de zahăr şi apoi 250g unt. Ţine de evoluţia umană, care a dat de haleală berechet doar în ultima sută de ani. Dacă-l găsesc, pun link.

    00
    • Adica cum „limita dispare”, poti sa bagi cât vrei in tine daca bagi 50/50? Adica nelimitat? Nu prea cred. Si nici macar nu am nevoie de link pentru asta :-)

    • Nu știu dacă e o teorie bună, daaar. Pe lângă metabolismul fiecărei persoane, cred că mai e o problemă legată de evoluție. Oamenii nu mai depun eforturi așa mari, grăsimile și zaharul pe care îl asimilează nu mai sunt chiar atât de folositoare corpului. Citisem mai de mult un articol despre clima și nutriție. Arabii nu mănâncă porc (explicație mai științifică, nu religioasă) fiindcă nu au nevoie de atâtea grăsimi intr-un climat cald. Noi, romanii, ii tăiem în sezonul rece. Cum exista o explicație pentru faptul ca poporul chinez mănâncă tot ce ii pică in mâna: populație mare încă din antichitate, foamete ocazionată provocată fie de seceta, fie de factori politici sau militari. Nu e o chestiune de tradiție, acum depinde cum o vedem. Epoca contemporană a dat peste cap aceste obiceiuri. Mâncam același lucru tot anul, nu mai exista o legătura clară cu mediul (rece-cald).

      00
    • Marian, cred ca teoria asta e reala. Sau macar explica niste chestii de bun simt.

      Din momentul in care am inceput sa stam atât de mult asezati, din momentul ala s-a schimbat si motabolismul nostru. Dar noi continuam sa ne hranim ca atunci când eram vânatori-culegatori.

    • @Marian
      ar fi putut sa manance doar carnea din porc, iar din grasime sa faca sapun. Poate e legata si de faptul ca neavand posibilitati de conservare a carnii (ca ei n-au iarna, cum avem noi) carnea se strica rapid, iar aia care o mananca se imbolnavesc, ceea ce acu’ o mie de ani putea fi pus pe seama faptului ca „l-o batut Alah”. Si poate din acelasi motiv in zona noastra e obiceiul sa tai porcul iarna – iarna poti conserva mai bine carnea decat pe timp de vara. In plus, cand temperaturile scad sub 0 grade, nici nu poti cultiva ceva. Si evident ca si evreii au aceeasi interdictie la porc, ca doar sunt din aceeasi zona.

      E interesant cum au evoluat obiceiurile culinare si cum anumite animale/produse au devenit tabu in anumite culturi.

      00
    • Interesant. :) mai punem la socoteala și faptul ca porcii sunt animale care consuma mult și la un loc. Arabii erau nomazi, iar turmele de capre și oi erau mult mai la îndemâna. carnea în saramura, obicei practicat in Europa încă din antichitate, nu era cea mai buna soluție din cauza abudentei sării și a lipsei de apa in desert.

      00
    • Domesticirea porcilor însemnând agricultura.

      00
    • trust me, i’am a doctor se numeste seria; parca ideea era alta: grasimea este ok, grasimea in combinatie cu zahar are efecte adverse.

      00
    • Mai e și teoria aia care zice că porcii sunt mult mai predispuși la boli decât animalele strict vegetariene, și atunci are avea sens să le interzici, scade considerabil șansele de îmbolnăvire din consum de carne.

      Dar da, faza cu sedentarismul societății moderne e absolut adevărat părerea mea. Mâncăm ca și cum am alerga km întregi pe zi după animale.

      Plus încă o chestie, transformarea mâncatului din ceva pentru supraviețuire, o utilitate, într-o experiență, în ceva care aduce plăcere, a dat peste cap un pic alimentația.

      În toate mâncărurile se bagă toți aditivii posibili ca să aibă gust mai bun decât al concurenței. Deși poate fără aditivi ar fi încă destul de bună la gust, faptul că cea a competiției e cu 5% mai gustoasă te face să te adaptezi altfel lumea nu cumpără.

      Mai e și factorul economic: shelf-life. Oricine va prefera să vândă pe cât posibil mâncare care stă mult, ca să nu riște să se trezească cu pagubă. Așa că nimeni nu e încurajat să comercializeze mâncare proaspătă…

      00
    • În toate mâncărurile se bagă toți aditivii posibili ca să aibă gust mai bun decât al concurenței. Deși poate fără aditivi ar fi încă destul de bună la gust, faptul că cea a competiției e cu 5% mai gustoasă te face să te adaptezi altfel lumea nu cumpără.

      Oarecum legat de asta… cu carantina asta, cu restaurante inchise, am gatit mai mult acasa si… sa-mi bag picioarele, dar 75% din restaurante merita inchise. Serios. Mancarea facuta de mine e mult mai gustoasa decat mizeriile din multe restaurante (si nu vorbesc aici de bodegi). Probabil are de-a face cu faptul ca in goana dupa profit, multe restaurante se aprovizioneaza cu cele mai ieftine produse de pe piata.

      00
    • Salt is the secret.

    • Salt is the secret.

      Pai eu nu prea folosesc sare… Iar problema cu mancarea in restaurante nu e c-ar fi prea sarata mancarea…

      00
  9. Recomand HBO.

    00
    • Incerci sa transmiti ceva cu link-ul ala? Ca suntem prea frivoli? Suntem. Pentru ca suntem oameni.

    • Cred că e doar impresionat de poveste, nu cred că e în comparație cu lingvistica sau filmele. În vremuri de coronavirus (și nu numai) nu sunt sigur că e cea mai bună lectură mai ales că singura concluzie ca viața e scurtă și posibil plină de căcat.

      00
  10. „Ca daca inainte de criza erai mai tolerant cu oamenii care “nu erau ca tine”, acum e mult mai greu sa accepti ca “oamenii nu respecta carantina”, de exemplu.”

    Probleme cu logica? Ce-are sula cu prefectura?

    00
  11. Moi.
    După cum ai început m-am gîndit că dai un link de unde pot învăța suomi. Zgîrcit mediu.
    Sorjonen mi-a plăcut astfel că aștept continuarea de acum 1 an. Sper să vină cîndva.
    O să încerc și cele pe care le-ai pus aici, mai puțin ăla comunist.
    Un serial ușor este Rita-danmark- o învățătoare în școlile daneze ca să vadă d-na Andronescu diferențele.
    Un alt serial de 8 episoade polițist norvegian.
    Cea bună comedie finlandeză Heavy Trip are premii.
    Așadar, Moi Fluture.

    00
    • De Heavy Trip am auzit si eu, poate o sa-l vad intr-o zi.
      Sorjonen asta mi l-au dat recomandare dupa ce am vazut Deadwind. Momentan iau o pauza de la filme cu sânge :-)
      O sa vad ce e cu Rita asta.

      PS. Occupied ala nu e comunist, ideea e interesanta, cum Norvegia ramâne singura tara cu resurse (gaze si petrol) din Europa, si care alimenteaza pe toata lumea, dar cum vrea sa treaca la ceva mai ecologic si nu e lasata de rusi (care erau aliati cu europenii!) si o forteaza sa continue cu petrol si gaze.

    • Kiitos.

      00
    • Sly, Rita asta e fain. Refreshing. Am vazut primul episod. Poate si pentru ca m-am cam saturat de sânge :-) Multumesc pentru recomandare.

    • Heavy Trip e bine rău. Cu atât mai bună dacă știi și ceva despre lumea despre care se vorbește, că miștoul făcut devine și mai tare :)

      00
    • Cu plăcere.
      Are multe episoade bune. Într-un episod are o fată în clasa ei pe la 13 ani, nu îmi aduc aminte exact, care rămîne însărcinată și Rita dorește să o convingă să accepte un avort.
      Interesante situațiile abordate în stil danez.

      00
  12. vezi dark

    00
  13. Peste cateva sute de ani dupa nitica inginerie genetica o sa fie suficient sa stai 15 minute la soare si sa-ti iei toata energia pe care o capatai dupa 4 oua sunca si o ciorba. Probabil unele indeletnici vor avea de suferit , macelarii, crescatorii de animale si saormarii vor disparea. vanzatorii de gogosi sigur vor exista mereu

    00
  14. Nu ma pricep la seriale, nu am vazut nici macar unul in ultimii 10 de ani, dar am intrat sa il salut pe Fluture. Multam, maestre! Acu, daca ii aud pe prieteni ca vorbesc despre Netflix, ma bag in seama si pot sa le dau 3-4 sugestii :)

    00
  15. Cat huzur si desfatare, se vede ca nu esti insurat! :))

    P.S. imaginea pare a fi dintr-un un sat cu specific sasesc din zona SB/MS, bine zic?

    00
  16. Poti incerca poloneza (Haita) sau poti exersa germana (Dogs of Berlin).

    00
    • Am vazut Dogs of Berlin. Mi s-a parut foarte bun.
      Haita pare interesant, dar nu am HBO :-)

    • Incearca Marseille. Apropo de Marsilia, cum e orasul ? Americanii care posteaza pe tripadvisor nu sunt prea incantati.

      00
    • Am vazut primul episod din Marseille. Slab. Nici Depardieu nici Magimel n-au ce cauta acolo si stiau si ei asta. Au jucat exclusiv pentru bani.

      Orasul e frumos, aproape ca orice oras unde e marea aproape. E un oras in schimbare, care isi cauta o noua identitate, dupa ce a primit foarte multi imigranti de-a lungul a 50 ani. O sa gaseasca ei o solutie, pâna la sfârsit. Cred ca prin fotbal :-)

    • Da, și eu m-am oprit la primul episod. E stilul clasic de film prost franțuzesc.

      00
    • Nu gasesc nici un serial frantuzesc bun. Ultima oara cred ca am vazut Braquo, acum vreo câtiva ani…

    • Nu e chiar asa de prost. Au incercat sa faca un House of Card frantuzesc si de asta l-au adus pe Depardieu, mare superstar rus. :)

      00
    • Din Franța nord-necizelată: La Tréve. Psiho-crime.
      Din France: La Mante. Sîngeros.

      00
    • Nope, mai bine un scandinav, un olandez, orice in afara de un frantuzesc pe temele astea. Atât de afectati mi se par actorii care joaca rolurile alea de politisti, detectivi etc incât nu pot.

      In schimb, am vazut 13 commandements, un serial belgian (de limba olandeza) si mi s-a parut bine facut.

    • Notat 13 pe listă.
      Am urmărit două neerlandeze însă ambele aveau aceleași teme: droguri, sex, bani.Destul de bune 7/10.

      00
    • Incepusem unul olandez cu o fosta prostituata devenita sotie de ceva politician (primarie). Dar slab, slab…

  17. Stiu ca e greu cu tine sa nu ti se dea dreptate dar incerc. Obezitate a explodat global fix cand s-au gândit unii, ca si tine, ca grădinile ” e rele” si au început cu light si alte aiureli. Teoriile actuale spun ca e ok sa manânci grădini cat mai naturale: unt, ustura, ulei.de masline presat la rece si e contraindicată sa mângâi grădini proceste: margarină. Si e foarte rau sa manânci zahar. Deci nu grosimea te face obez. Tocmai ca nu ii dai corpului grădini o ia insula razna di face depozit din carbohidrati. Cat despre restul articolului ma bucur ca esti bine, ca ai bani de chirie si ca ajutorul de șomaj iti vine. Pe aici e max 2700 lei ceea ce e cam putin.

    00
  18. posibila legătură dintre maghiară și finlandeză am găsit-o într-o carte (roman) pe care am citit-o în copilărie în biblioteca bunicilor. să mor și nu mai știu cum se numea.

    00
  19. Si eu m-am uitat la Baby, in italiana, pe Netflix, tot cu intentia de a vedea pe langa actiune. Am renuntat dupa primul sezon.

    Ceva cu Germania aveti?

    00
  20. @Fluture, când ai zis despre ateismul bigotic l-ai încadrat cumva și pe arhi pe acolo?

    00
  21. Dar de El hoyo nu zice nimeni? Tradus, The Platform,…obvio!
    Eu zic ca e perfect de dicutat pe marginea lui, zilele astea. Si prevad ca-i intra in top 5 lui Fluture. Si lui zoso.

    00
    • „Horror, Sci-Fi, Thriller” combinatia perfecta pentru a evita categoric un film. Nici macar la trailer nu am chef sa ma uit :-)

    • Este inselatoare categorisirea. Sci-fi pentru ca e o distopie, horror pentru ca are cateva scene metafore pentru a ilustra un subiect abordat recent de tine (‘member Adam Smith) si multe simboluri, unele explicite altele sugerate. Cele mai putin vizibile le-au scapat multora, de fapt majoritatii, inclusiv celor care au scris recenzii si au incercat sa explice finalul. Fara ele, finalul e de neinteles.
      Nu e pentru oricine, sari peste trailer, acorda-i primele 10-15 minute.

      00
  22. Iti recomand Vis-a-vis, serial spaniol, 4 sezoane, acelasi regizor si producator de la Casa de Papel; bolus, e si cu Nairobi – acrita din Papel.
    Viata unor femei in puscarie, crime, tradari, toata micimea si bunatatea umana, e super tare

    00
    • Da, cred ca mi-a aparut la un moment dat in recomandari, dar nu m-a atras descrierea. O sa vad ce e cu el. Multumesc!

  23. NOU
    #116

    Eu acum am o grija, vreau sa trimit citeva pachete cu un cozonac, masti si cuvinte de imbarbatare unor persoane cu care n-o sa pot sarbatori Pastele. Ai idee cu ce serviciu de curierat/ posta pot trimite un astfel de pachet la Paris? Multumesc!

    00
    • De unde sa le trimiti? Din RO? Ca in Franta posta functioneaza. Nu stiu daca si pentru colete, dar eu primesc scrisori. Am primit ieri chiar si din China…

    • NOU
      #118

      Mersi frumos, da, din Bucuresti la Paris as vrea sa trimit, dacacera scrisoare o puneam la posta, dar e un mic colet.

      00
    • Daca la Posta in RO iti primeste coletul, inseamna ca se si livreaza la destinatie. Cum iti spuneam, posta franceza functioneaza. Acum mi-am dat seama ca am primit si colet prin ei, e adevarat, Chronopost, care e interior si are alt regim, in sensul ca e livrat de Posta franceza dar cu camioneta, ca Amazon, de exemplu. Cel mai sigur aia de la Posta Româna o sa-ti spuna, altfel nu cred ca o sa-ti incaseze banii ca sa trimiti ceva daca ei stiu sigur ca nu se livreaza in tara de destinatie.

      Pe la sfârsitul lunii asteia se vor mai destinde lucrurile, cred ca posta (FR) va functiona normal de prin mai, adica si scrisori si colete. Poti, eventual, sa dai un telefon si la Atlassib, sa-ti spuna si ei daca au transport de marfa in acest moment. Desi nu cred…

  24. NOU
    #120

    Multumesc mult pentru sugestii! Sa primesti si tu corespondenta care sa te bucure!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)