Ieri mi-a arătat cineva un clip cu copii stând la coadă la Muzeul Cotroceni, compătimindu-i că ploua un pic. Azi am văzut copii de clase primare mărșăluind prin ploaie, încolonați frumos. Azi fi-miu a zis că nu mai ia autobuzul și vine pe jos acasă, că nu îl bate nimeni dacă se udă un pic. A pus gluga în cap (recomand geaca asta, e ușoară și călduroasă), ghiozdanul e impermeabil, avea bocanci, s-a udat un pic pe pantaloni și pe freză.
Dar asta e schema, că odată ajuns acasă nu i-a făcut nimeni observație că s-a udat un pic. Nu a început nimeni să țipe că s-a udat puiul. Nu l-a luat nimeni în brațe că s-a topit băiatul dacă a mers câteva minute prin ploaie (nu zic cât a mers, că cine știe cine-mi face reclamație că maltratez copilul).
A mai făcut asta, părinții lui au mai făcut asta, nu e nimeni panicat că se udă un pic. Dar vedeți voi, aici e schema. Nu poți să faci asta dacă ghiozdanul e de cârpă, teneșii sunt de cârpă, geaca e frumoasă, dar nefuncțională. Se udă puiul. Se udă cărțile și caietele. Răcește puiul.
Și nu doar asta, ci nici nu îl învățăm să se protejeze un pic. Scoți telefonul din buzunar și îl bagi în geacă sau ghiozdan, să nu se ude. Banii și buletinul sunt OK, le-am făcut de plastic de asta, că eram prea proști să le ferim de ploaie.
Image by rawpixel.com on Freepik
Asta e o chestie românească. Să-i vezi cum joaca fotbal sau rugby in UK la 2-3 grade uzi până la piele. Părinții sunt liniștiți, copiii nu se plâng….. happy days.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@Boros! Stai jos! N-ai înțeles nimic.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Și la noi se joacă rugby în mocirlă la 2-3 grade și apoi se face duș la furtun. Cel puțin așa era acum 15 ani, când jucam eu.
la voi in Uk nu trage curentu ca in gradina maicii.
Ma bag si eu in seama. Eram la locul de joaca. Un copil de varsta cu al meu (3+) imbracat din cap pana in picioare in alb. Al meu facea break dance pe jos, se tavalea, pantalonii rupti in genunchi, eu pe banca ma uitam sa nu dea careva peste el.
Celalalt, copilul „albinos” voia si el sa se tavaleasca pe jos, ca oricare dintre noi de altfel. Da ce a putut? A stat cu gura pe el ma-sa o ora ia tras una si l-a dus in casa.
M-a scos din sarite ma-sa, imi venea sa-i trag una. Am schimbat locul de joaca.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Alearga sa ajunga mai repede, d’aia. Ca una e sa fii murat 10 minute si alta o ora. Si pentru ca nu s-au uitat la mith busters, altfel erau destepti ca tine si stateau pe loc pana trece ploaia.
daca alergi, scurtezi timpul în care esti expus la ploaie. Contează!
Da, dar lovești mai multe picături!
@gupi nu ai inteles. Respectivii alearga ca sa scape mai repede de acest „chin” groaznic.
trebuie sa alergi ca la hora, cu pas adaugat, asa treci printre picaturi si poti sa ramai practic uscat
Pierzi mai multa caldura daca esti expus mai mult timp la ploaie. Bonus daca alergi – te incalzesti. Tre sa fii fraier rau sa mergi ca melcul prin ploaie. Nu mestecati tot ce dă mythbusters, nu conteaza doar cantitatea de apă.
@Basilicus și @Gupi, asta îmi amintește de o scenă dintr-unul din volumele Lumii Disc.
Eu am zis tot timpul ca sunt doua avantaje sa nu cresti in Bucuresti – poti sa mergi mai mult de 200 de metri pe jos si nu o iei razna cand incepe sa ploua!
Eu l-am dus pe fiu-miu cu SUVul la scoala, ca ploua. Pentru umbrela am chemat un uber.
Păi nu aveți valet? 😎
Cum mai pot parintii sa-si justifice ca au nevoie de XC90/GLS/insert Suv mare daca nu-si mai duc copilul la scoala pe 3 stropi de ploaie in oras? Imi amintesc ca era pe aici un articol cu un tip care-si luase un Volvo v90, sanchi cu motivatia ca aparuse primul copil in familie. Lol. Asuma-ti in pnm ca vrei ceva si gata.
Am prieteni care la primul copil au luat 308 și la al doilea Scenic. Faza e că la Scenic incap 2 scaune de copil și mama între ei în spate. La XC90 nu sunt așa sigur.
Unrelated: vacile cu 2+ copii si cu XC90 sunt special de proaste. E tipar în trafic și în parcări.
să nu uităm să menționăm subspecia „vacile cu xc90 sh, diesel”.
xc90 are si 7 locuri, incap soacre, neveste si copii
daca ai un topor bun, intra toata familia pana la gradul 3.
Ca în multe alte aspecte ale vieții lui (o viață de plastic, aș aprecia eu), omul se simte dator să exagereze cu implicarea (cât mai vocală posibil, dealtfel!):
– vaaai, eu iubesc pe puiul meu, deci îl apăr de ploaie (care ploaie e naturala, suntem născuți într-o lume in care plouă, trăim și activăm in ploaie. Putem invăța din fragedă pruncie să ne protejăm de posibilele efecte neplăcute si gata!)
– vaaai, eu iubesc tare-tare pe puiul meu și îl cocoloșes ca pe un bebeluș, îi pasez supa și îi scriu temele si il păzesc de orice minuscul efort/provocare, să nu transpire in spinare, si de toate relele societății și pe urmă il pup apăsat. Când mai crește îi cumpăr și diplomă, și biznis de condus (ori, mai bine, un post prin primărie), îi găsesc si mireasă și mă mut cu ei in casa pe care le-o construiesc tot eu.
Iar dacă ne gândim că părintele ăsta superprotector nu se preocupă de o educație temeinică (pe scurt: pregatirea pentru cunoaștere științifică, artistică etică) este pentru ca universul acelui părinte nu cunoaște si nu înțelege că există nenumărate orizonturi (dintre care să poată alege – in cunoștință de cauză- puiul lui), nu doar nevoile rudimentare si egoiste ale individului.
M-am dus ieri sa iau copilul de la scoala. Da, cu masina, ca in fiecare zi, pentru ca sunt in timpul programului de lucru la ora aia si 20 de minute vs 45 de minute conteaza.
Pentru ca ploua, ce am facut diferit a fost sa parchez dupa colt, stiind ca in fata scolii va fi jihad. Aveam geaca, copilul avea geaca, dar tot am gasit 2 mamici si portarul sa ne compatimeasca ca mergem pe jos.
Uite o tema de discutie: de la ce varsta sunteti de parere ca un copil e capabil sa foloseasca singur mijloacele de transport in comun din orasele mari: tramvai, autobuz, metrou, de ce nu si uber/bolt ?
Uite alta tema de discutie, ce cauti la 45 de minute de scoala? In care parte a Chiajnei stai?
@N de la 8 ani
@N: Sa stii ca si eu m-am intrebat, desi clar nu suntem inca acolo.
Cred ca depinde de cat de independent e copilul si de complexitatea traseului, dar cel mai mult depinde de fricile parintilor. Stiu copii de clasele 4-6 care nu sunt lasati de parinti sa ia singuri tramvaiul 2 statii.
@IonutO: 45 de minute dus-intors, n-am mai stat sa desenez, credeam ca se intelege ca e timpul total in care pot fi inapoi in productie.
Stiu pe cineva care sta in Chiajna, in 45 de minute nu ajunge nici la Lujerului, sa fim seriosi. Cred ca are un copil de dat la scoala la anul, recomanzi vreo scoala buna in Chiajna?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@babu ce zici tu e exceptia. Altfel daca te uiti prin trafic atunci am zice ca suntem tara de olimpici. Eu oscilam intre 10-12 ani ar fi ok sa il lasi sa se duca singur la scoala.
Am incercat pe cat posibil sa nu-l fac asa de zahar, sper sa si reusesc. Al meu e inca mic ( 2 ani si 3 luni ) dar il imbrac la fel de subtire precum sunt si eu imbracat, il las fara ciorapi / caciula pe cap daca el vrea asta, il las sa se ude, sa se murdareasca, sa experimenteze diverse prin curte ( supravegheat bineinteles ) si cel mai important nu ma duc in secunda 2 cand cade / se impiedica, ma fac ca n-am vazut sau ii spun pe un ton calm ca totul e ok, sa continue joaca pentru ca nu a patit nimic. Avem un loc pe strada unde se strange apa dupa ploaie si e innebunit sa se duca acolo si sa sara in balta ( i-am cumparat cizmulite special pt distractia asta )
Probabil părinții de azi vor să transmită traumele trăite în copilăria lor următoarei generații.
Generația mea își amintește de bătăile sau certurile pe care le încasai când cădeai si-ti rupeai pantalonii in genunchi, cizmele sau ghetele care veșnic luau apă și trebuia să faci balet iarna in jurul bălților că sa rămâi cu șosetele uscate, pantofii sport la care li se dezlipea talpa, hainele luate cu câteva mărimi mai mari că să fie bune și la anul.
Frustrările se traduc prin cumpărarea hainelor de firma (atât pentru părinți, cât și pentru copii). Când ai avut doar cate o pereche de pantaloni până când ai dat de primele salarii, e normal sa mergi in mall și să compensezi cumpărând tot ce vezi. Nu e frumos sa te târăști prin noroi și să le strici sau să le pătezi cu mâncare. Au fost o grămadă de bani.
Când le mai vad pe unele că dau o căruță de bani pe haine de firmă pentru bebeluși și apoi nu mai știu cum să-și scoată investiția pe olx sau market place mă apucă râsul. E la fel cu rochiile de mireasă făcute la designer, că trebuie să fie lux și opulenta in ziua nunții, cum sa închiriem o rochie pentru 12 ore, doar nu suntem săraci. Ne tocmim noi mai târziu pe OLX, invadam Facebook ul cu anunțuri despre rochia aia inutilă care ocupa prea mult loc în dulap.
Vor mai trece câțiva ani/generații până când vom înțelege că hainele sunt consumabile, nu o metodă prin care sa ne arătăm succesul/ bunăstarea.
da si nu, depinde de articol.
da pt ca nu vad sensul sa cumperi muuuulte haine unui copil indiferent de varsta. eu cumpar fix 7 bluze/tricouri/chiloti si 5/bluze groase/pantaloni subitiri sau grosi. stiu, stiu sunt o zgarcita cu propriul copil.
nu pt ca nu poti sa cumperi orice piesa din cauza de calitate (vopseluri folosite, materiale, cusaturi etc).
incaltamintea trebuie sa aiba calapod bun, adecvat copiilor, nu gume care strica mersul. de la calcat stramb pot sa apara probleme cu coloana mai tarziu.
Replica mea catre ma-sa dupa ce mi-a dat mesaj sa ma duc sa-l iau :
„Lasa ca asa se invata.
Lasa ca nu ploua nici cu kkt nici cu gheata.”
Juniorul nu crede in umbrele, el nu ia asa ceva.
Si asa a venit acasa FLEASCA. L-am bagat la un dus cald si i-am explicat ca poate era mai bine sa se fi adapostit 10 – 20 minute cat a plouat cu galeata intr-un bloc. El nu a facut asta, a venit direct, a trecut inclusiv prin balti de 30 cm.
Pun pariu ca o sa ia de acum inainte
i like this kid.
S-a dat deja aia cu „atunci cand eram mic si scapam guma din gura, o luam de pe jos si o bagam la loc” ?
Toti calitii din comunism cu cheia la gat au ceva de zis despre asta…
cand eram mic si gaseam o guma de mestecat pe jos, o luam si o mai mestecam si eu un pic. cu tot cu pietricele.
aveați gumă? ‘ra-ți ai dracu de burghezi!!!
Tocmai de aia o recuperam de pe jos indiferent de consecinte…
Pana la inceputul anilor ’90, cu Turbo, Salam, Cincin, Ulker, Donald si alte bunataturi turcesti, singura chestie relativ asemanatoare cu guma de mestecat era mizeria aia sub forma de tigarete.
@Gigi – A existat viata si inainte de Turbo
Am fost intr-o tabara undeva la Portile de fier si veneau sarbii cu „platouri” de guma. Niste cutii transparente cu vreo zece feluri de guma. Am terminat banii pentru 2 sapatamani in primele 2 zile.
Toată iarna, la locurile de joacă erau numai copii ucrainieni. Și la plimbare la fel. Sunt mai rezistenți, se pare.
Parintii cu SUV-urile ii asteptau in parcare.
planul e sa-i antrenam de mici si la 18 ani sa-i inrolam in Armata Romana obligatoriu.
Ai mei au jucat fotbal ieri în curtea școlii pe ploaie în pauze. Primul reflex a fost să le zic să nu mai facă asta, că uite ce noroi e pe ei, au stat uzi la orele următoare, vor răci etc. M-a oprit un flashback cu mine tăvălindu-mă prin noroaie pe vremuri, tot la fotbal, tot la școală, tot pe ploaie (ba și pe ninsoare și ger). Nu le-am mai zis nimic.
Azi-dimineață ăla mic avea muci și durere în gât. Acu’, ce să fac? Să-l încurajez să joace mai mult pe ploaie, poate se mai întărește sau să-i zic să nu mai facă așa ceva, că data viitoare poate ajungem la urgență? Let the games pro și contra begin.
eu cred ca defapt aici e pb. pe vremea noastra nu stiam nici de gripa, nici de betahemolitic, nici de …pla mea, toate erau raceli. acum cred ca stim prea multe si de riscurile pe care le poate avea fiecare subspecie de viroza si atunci incercam sa nu ajungem acolo. din reflex.
nu cred ca poate fi de ex ca ai murdarit pantalonii… da-i in spanac, acum avem toti masina de rufe, pe vremea noastra nu prea.
mai poate fi si faptul ca noi cred ca eram nitel mai imuni, apoi au fost niste ani de antibiotic la orice si generatiile noi sunt mai afectate si la fel instinctual incercam sa-i protejam stiind ca nu sunt f rezistenti. contrar parerii generale nu te calesti dormind in frig. o sa fie nevoie de cateva generatii care s-o ia gradual.
sau pur si simplu e o chestie evolutiva: stim consecintele, stim riscurile, de ce sa fiu posibil racit doar pt ca pot sa merg prin ploaie?!
daca nu e nici una din astea, suntem imbecili pursi simplu
Stii ca nu iei viroze din jucat fotbal in ploaie si noroi nu?
Da, am vrut un termen general, nu mi a venit altul….inlocuieste cu guturai sau ce vrei tu
daca mucii si durerea in gat au aparut in noaptea adta infectia era in corp de minim alaltaieri. faptul ca s-a jucat in ploaie ieri e doar coincidenta.
poate mai contează și ce fel de ploaie e și unde te duci pe ploaie.
că una e o torențială d-aia de în 30 de secunde te-a murat până la chiloți și alta e burniță ușoară, în 30 de minute abia se simte ușor umed primul strat de haine.
una e ca după ploaie să ajungi acasă, faci un duș, pui haine uscate, alta e să te duci la serviciu/școală și să stai murat x ore.
La partea cu hainele trebuie sa inteleaga multi ca este mai important sa fie utile, confortabile si de buna calitate si total lipsit de sens daca are sau nu vreo „firma” de fite trecuta pe undeva.
Referitor la independenta copiilor este mult de discutat pe subiect pentru ca depinde foarte mult si de zona/oras/lungimea traseului asa ca sincer multi arunca pareri fara sa ia in considerare acest aspect.
Personal am fost lasat de la 7 ani sa merg singur la scoala sau inapoi si parinti nu aveau nicio grija si nu ma duceau decat daca se intampla sa aiba treaba in zona si era vorba de aproximativ 5-6km. In general cu microbuz, dar au fost si rare ocazii cand datorita lipsei de chef a soferilor (se mai faceau si chestii de genul cand copilaresti in orase din Teleorman) mai trebuia mers si pe jos. Faceam in jur de o ora daca tin bine minte si desi treceam printr-o zona de vreo 3-400m in care erau numai case ale unor cetateni de etnie de la 7 pana la 18 ani cand am plecat din oras singura dauna a fost o caciula la un moment dat intr-o iarna care a prins picioare pe stilul grab and run.
Insa ma uit acum la ce se intampla si desi sunt intr-un oras mare si o zona foarte linistita parca pare mult mai periculos datorita numarului crescut de idioti care cauta scandal din orice si cu oricine.
Deci….ramanem la concluzia ca e discutabil rau, insa problemele mari sunt intradevar de cele mai multe ori la genul de parinti care vad in orice tampenie a lor un mic flex sau merg pe ideea „sa nu zica vecina de la 3 ca eu sunt mai fraiera” …
Pe șoferii ăia care „n-au chef” față de copii sub 15 ani (în cazul fetelor urc chiar până peste 20), i-aș bate cu lanțul ud.
„Insa ma uit acum la ce se intampla si desi sunt intr-un oras mare si o zona foarte linistita parca pare mult mai periculos datorita numarului crescut de idioti care cauta scandal din orice si cu oricine”.
Man, doar ai imbatranit tu. E o tendinta sa fii mai paranoia cand imbatranesti, e normal.
Ore întregi de ploaia și zăpadă, mai ales alea în care jucam fotbal. Chiar ne bucuram când venea câte o torențială sau era zăpada mare și încă nebătucită de alți fotbaliști de dormitor, aveam senzația că jucăm în nu știu ce condiții deosebite, ne durea în spate de ploaie, tot ce conta era să vedem cum mai controlăm balonul.
Astea le mai vezi doar prin cărți, dacă mai sunt și pe acolo.
Uneori mă gândesc ce ar fi fost copilăria mea cu parenting și alte mizerii din astea ale zilei, aia puțină care a fost
Cu ce ti-a gresit copilul de i-ai cumparat ghiozdanul ala? 🙂
function over form. am explicat în articolul dedicat de ce.
Cand ploua, lucrurile se uda mai putin daca sint bagate in pungi de plastic de 15-20 de litri, dar asta trebuie sa ii invete la scoala sau parintii. O punga doua de alea in ghiozdan si sa isi aminteasca sa le foloseasca in caz de nevoie. Ocupa mai putin loc decat o umbrelă.
O mare parte din noi suntem ceea ce se numeste „parinti elicopter” (Google is your friend) si nu este bine deloc.
Ar trebui sa incepi o serie de posturi cu techwear
Am fost la tara de paste, taica-miu nu m-a lasat sa plec de acolo fara sapca sa nu cumva sa ma ploua la bucuresti in drumul de 2 minute din parcare pana acasa. „Dar hai sa iti dau si o canadiana”. Nici macar nu ploua.
Am 35 de ani.
Cred că e o chestiune de supra-compensare a lipsurilor din copilărie. Poate noi am avut independență, libertate, dar am avut prea multă și acum, ca adulți, o vedem altfel. Ca nepăsare, ignorare, lipsă de iubire și afecțiune. Și atunci, o revărsăm asupra copiiilor. Eu nu am copii și nu știu cum m-aș comporta, dar știu cum mi-a fost copilăria și cred că a multora din generația mea a fost așa.
Pe vremea mea iti puneai pungi in picioare si o sacosa pe cap, cu 2 gauri sa poti sa respiri