Am ataşat câteva fotografii făcute de mine în 2016 la un Crăciun, în Torino. Câteva scări de bloc dintr-un cartier de locuințe, nu din centrul orașului. Blocuri de locuințe dintr-un cartier din apropiere de fosta/actuala fabrică Fiat. Prima fotografie zici că e foaier de teatru, dar e parterul unei scări de bloc din cartierul Santa Rita (pentru acuratețe, Fiat e în cartierul Mirafiori).
Noi nu ne putem lăuda cu o arhitectură „accesibilă” pentru acest fel de frumuseți, dar putem încerca.
Două fotografii din scara blocului meu:
Bloc ceaușist, 1972.
Toți prietenii din oraș mă invidiază pentru scara de bloc, iar administratorul este curtat de mai multe asociații de proprietari pentru, citez „să facă și la noi cum a făcut la voi”.
Administratorul a zis că cel mai greu lucru este să convingi toți proprietarii să se pună de acord. Totuși, dacă a reușit la un bloc cu 60 de apartamente bănuiesc că un bloc cu mai puțin de 10 etaje ar fi mai ușor de convins (mai puține apartamente)… sau nu?
Blocul meu are 60 de apartamente. Adică, dacă pui 10 lei pe lună de apartament, sunt sunt 600 de lei pe lună. 5 lei? 300 de lei pe lună? Cât costă un metru pătrat de mochetă? Cât costă un dozator de apă? Cât costă o sticlă de dezinfectant? Cât costă un brad din plastic cu instalație de pom? Se cumpără des? De ce nu ar avea absolut toate blocurile din România aşa ceva? (oricum, să pui gresie ca la măcelărie nu e ok într-o scară de bloc, dacă te pretinzi civilizat.)
În ideea articolului Pentru tine, pe care am să îl mai citez de câteva ori si in viitor: să ai curățenie pe scară, să nu pută a gunoi, să nu ai țânțari (subsol inundat înseamnă țânțari), să pui un 10-20-30mp de mochetă… mi se pare ceva de bun simț și mă întreb câți dintre oameni înțeleg acest lucru? Dacă am fi inteligenţi, 10 lei pe lună (și o bună administrație) înseamnă civilizație.
Îmi spunea cineva în comentariile articolului precedent: „azi îți speli mașina, mâine nu arunci pe jos”… poimâine te speli, răspoimâine te dai cu parfum… și ușor, ușor începi să te întrebi de ce e nevoie să accepți mizerii din partea politicienilor, de exemplu.
Bradul acesta din scara blocului meu îmi dă speranță dacă vreţi: dacă se poate într-unul dintre cele mai sărace județe din țară, sper că până mor voi vedea ceva mai mult, în mai multe locuri.
–
Închei cu un paragraf care ar putea anula o parte din ce am scris mai sus:
Am vorbit cu administrația pentru că mi se pare ciudat că instalațiile de lumină din bloc nu au senzori de proximitate, așa că toate becurile stau aprinse indiferent dacă e trafic sau nu pe casa scării.
Administrația mi-a zis o chestie interesantă: „Lasă senzorii de proximitate, au fost probleme chiar și cu instalarea acestor becuri led.” Pentru a preîntâmpina „românismul”, au făcut tot circuitul pe 24 de volți. Becurile de pe casa scării sunt pe circuit de 24 de volți. De ce? Din cauza românilor.
Administratorul râdea și îmi spunea că în momentul în care au schimbat tensiunea pe circuitul de lumină al scării de bloc, au venit din vecini să semnaleze că nu le mai merge frigiderul sau nu le mai merge aerul condiționat… întrebau de ce. Administratorul râdea zicând că celebra expresie „furi curent” a fost perfect valabilă la noi în bloc. Aviz altor asociații de proprietari (altor administrații) pentru a preîntâmpina românismul: pe scară se poate pune instalație de 24V.
Cu sau fără legătură: conform administrației, fiind 24 de volți, puterea consumată e mai mică.
Nu, nu e. Becul are același consum, nu contează la ce tensiune îl alimentezi.
Blocul are 10 etaje. Sunt două becuri pe fiecare etaj. 20 de becuri a 10 watt. 200W pe oră înmulțit cu 24 de ore, înmulțit cu 30 de zile, înmulțit cu 0,6 lei kWh. Reiese un cost lunar de aproximativ 90 de lei cu electricitatea. Dacă ar exista senzori de proximitate, bănuiesc că 80-90% din timp becurile ar sta închise, fără să consume curent. În mai puțin de jumătate de an costurile cu acești senzori ar fi amortizate.
Bravo!!!
nu sunt hater, dar sa fie o canapea in casa scarii? toata ziua „babele” vor sta la povesti. Chiar nu am chef sa dau nas in nas mereu cu cineva care sta la taclale acolo. Poate sunt eu tampit si imi asum, dar e aiurea canapeaua aia(conceptul de canapea in casa scarii).
Ai sa razi, pe canapea stau tinerii din bloc. „Boschetăreală”, acum cu pandemia. Si numai seara. Babele si mosnegii au banci (zeci!) pe strada din fata blocului.
da, mă, să stea bagabonții să se drogheze pe canapea.
Toate blocurile din toate pozele au interfon.
Este o conditie minima, cred.
Cine a zis de canapea s-a vorbit de mocheta si alte chestii care in tara romaneasca nu se tine cont. E vorba pur si simplu de diferenta majora de mentalitate in plus la noi nu se poate realiza asa ceva in conditiile in care blocurile romanesti sunt cutii de chibrit in comparatie cu cele de afara si cele „moderne” sunt super inghesuite exemplu in bucale: militari sau la fosta fabrica Tricodava.
Aceeasi problema s-a rezolvat cu 24 de V pe casa scarii si in subsol intr-un bloc de la Piatra Neamt pe la inceputul anilor 2000.
Blocul a fost construit in 1990 si doua apartamente de la etajul 1 erau conectate la instalatia electrica de pe casa scarii
In stil caracteristic romanesc dupca ce s-a aflat s-a decis sa nu se faca plangere la Renel si la Politie ci sa se rezolve problema cu 24V
Eu, înainte să bag 24 V, aș fi băgat 380V pentru 10 minute. Instant karma.
In majoritatea scarilor de bloc din cartierele bucurestene nu “se face” ca “se fura” sau “se distruge”. Au distrus cutiile de scrisori schimbate cu mai putin de o luna inainte, au spart oglinda din lift, au desenat cu marker permanent in liftsi pe usile de la lift, pe usa de la intrare au pus zeci de anunturi de genul “car mobila”, “cumpar apartament”, “vine popa cu botezul”……
totusi toate astea ar cadea, acum o camera de supraveghere e 200 lei cu tot cu sd pentru stocare
Ai sa razi dar primele s-au montat camerele. In lift nu e nici una deci oglinda cu desenele cu marker nu au aparut pe filmare. Cutiile de scrisori – un vecin de la o alta scara, suedez, venit beat a gresit scara, a distrus cutiile – aia e, neam de interlopi, oricum nu se ia nimeni de ei nici macar politia. Nu e ca si cand daca ai camere gata, nu se mai intampla nimic, trebuie in baza filmarii sa te iei dupa faptas. La capitolul asta stam rau la nivelul intregii tari.
@Fanu, totusi cred ca daca i se face plangere din partea intregii asociatii vecinului suedez, o sa ia si Politia masuri pana la urma.
Adica un bloc intreg nu se poate lasa terorizat de un singur personaj dubios.
Felicitări ! 😀
Idei tare bune pentru anul nou.
La noi pe scară suntem doi care am adus flori pe scara blocului. Am mai apărut 2.
Fara sa vrei, aplici „teoria ferestrelor sparte”: https://www.ct100.ro/teoria-ferestrelor-sparte-sau-cum-poate/
Cat ii uram pe aia care aduceau flori pe scara blocului unde stateam eu cu chirie. Era un bloc majoritar de pensionari si se vedea asta de oriunde te uitai, scoteau cele mai oribile buruieni in cele mai kitsch-oase ghivece. Consider ca decizia infrumusetarii spatiilor comune trebuie luata la nivel central, preferabil de cineva care stie ce face, ca daca fiecare ajuta cum il taie capul…
Skyler ai schimbat un ghiveci care nu îți plăcea ? Sau ai adus o buruiană care te impresionase ?
@Skyler: Sa se faca.
Teoretic ai dreptate. Iti recomand sa faci parte din comitetul unui bloc (eventual presedinte daca te tin „cohones”) si sa faci ceea ce predici.
O sa fac parte din comitetul unui bloc cand o sa imi cumpar apartament. Am participat la o singura sedinta cu administratorul si, pe langa faptul ca nu m-a bagat nimeni in seama pentru ca eram chirias, tot ce am auzit acolo au fost mosi care acuzau administratorul ca fura banii de intretinere, ca a furat banii cand a schimbat becurile, ca a furat cand a reparat interfonul…
@Miyamoto adica sa fac fix chestia pe care ziceam ca o urasc la altii? Eu stiu ca nu ma pricep, nu am simt artistic, prefer sa platesc pe cineva care se ocupa cu treaba asta.
@Skyler, cred ca este normal intr-un fel sa nu fie luat in calcul un chirias atunci cand este vorba de decizii ce tin de asociatia de proprietari. Tu poti sa pleci din blocul ala peste 1 luna si ei raman sa implementeze ce ai decis tu.
In plus mai conteaza ce intelegi prin faptul ca nu ai fost bagat in seama. Daca vii cu o propunere care nu place nimanui oricum esti ignorat chiar daca esti proprietar. Trebuie sa iti gasesti aliati, la fel ca in politica.
Chiriașul nu are drept de vot în adunarea generală în nume propriu. Așa zice legea.
Cel mult poate vota în numele proprietarului, cu procură de la acesta. Dar votează cu zice proprietarul. Gen în anunțul privind adunarea se menționează ordinea de zi, în procură se precizează cum votează chiriașul pt proprietar pe acele subiecte. Dar la noi e cam sf.
Îmi place ce vad, foarte frumos! Sper sa devină un obicei cât mai extins în România.
Din prea multa daruire uneori lucrurile scapa umpic de sub control https://postimg.cc/p9dGSdWq
n-ai pus costul senzorilor.
doi. blocul tau arata bine fata de multe.
trei. sunt blocuri in drumul taberei care au geam sablat cu design la ghena, ca idee.
patru. primaria vrea sa modernizeze lifturi. cred ca trebuie sa-i oblige (pe pensionari/chiriasi) ca n-ar renunta la mizeria de lift nici daca pica.
cinci. care e procentul de propietari/chiriasi in blocul tau. fiind din 70 banuiesc ca sunt 90% chiriasi. care n-au problema cu modernizarea. de obicei baba de la parter e gica contra.
sase. romania sucks.
De ce nu dai click unde vezi cu rosu, sa poti sa verifici chestii?
29.99 TVA inclus lei/bucata
30 de lei un sezor, factura estimata la curent e 90 de lei pe luna, blocul are 10 etaje.
Fa tu calculul.
tocmai ai zis: 8 etaje costa 30×8=240. acu explica-i asta babei de la parter.
@cristici: ai raspuns doar la punctul 1. care-ti convine. tipic.
@cici, de fapt trebuie sa ii explici asta administratorului, baba va plati daca o fenteaza adminul, problema e ca de multe ori gica contra sunt tot niste babe/mosnegi admini
„ai raspuns doar la punctul 1. care-ti convine. tipic.”
„Tipic” e sa nu pierd timpul cu prostii.
Dar hai sa pierd, sa vedem ce mare branza ai scris tu incat meritai vreun raspuns:
doi. blocul tau arata bine fata de multe.
am scris in text: bloc ceausist, 1972, intr-unul dintre cele mai sarace judete din tara (in Top 5). Ce „raspuns” sa mai dau la „doi”-ul tau? As fi pierdut timpul.
trei. sunt blocuri in drumul taberei care au geam sablat cu design la ghena, ca idee.
Asa… ce sa „raspund” aici? E intrebare asta? Ce spune acest „trei” al tau? Care e „ideea”? Ca nu e ok sa ai geam sablat? Ca e geam la ghena? Ca… ce? Blocul meu are usa de tabla galvanizata la ghene… care ghene sunt scoase din uz… am 40 de ani si nu le-am prins in uz. Ce ti-ar fi placut sa „raspund” ca un text fara semn de intrebare, despre nimic?
patru. primaria vrea sa modernizeze lifturi. cred ca trebuie sa-i oblige (pe pensionari/chiriasi) ca n-ar renunta la mizeria de lift nici daca pica.
E intrebare aici? Unde? Si chiar daca ai di intrebat ceva, exact ce voiai tu sa „raspund”? E ok ca vrea sa monteze lifturi, sau e nasol? E ok ca trebuie sa-i oblige, sau nu? Ce exact vrei tu sa exprimi in textul asta?
cinci. care e procentul de propietari/chiriasi in blocul tau. fiind din 70 banuiesc ca sunt 90% chiriasi. care n-au problema cu modernizarea. de obicei baba de la parter e gica contra.
Administratorul blocului, si echipa din jur (sunt trei oameni) sunt pensionari din bloc. Repet: Administratorul blocului, si echipa din jur (sunt trei oameni) sunt pensionari din bloc. oameni de 70 de ani. Care ne spun: „Noi vom muri, iar voi va trebui sa va ocupati in continuare”. Asa ca…
sase. romania sucks.
Da. exemplul de fata: you suck. Nu citesti textul, nu dai click sa vezi preturi, dar comentezi.
Altceva? Alte „raspunsuri”? „Tipic”.
@Cici, Romania sucks din cauza romanilor care se plang pentru orice, dar cand li se spune ca ar trebui sa inceapa sa schimbe ceva, vin numai cu scuze.
Da, poate baba de la parter este Gica Contra. Dar te-ai gandit ca baba de la parter nu are bani de toate aceste modernizari? Te-ai gandit ca daca ea este de acord sa plateasca cateva sute de lei, in luna respectiva nu mai are ce manca?
Daca te deranjeaza asa mult baba de la partea, de ce nu te muti intr-un bloc nou, modern, in care sunt numai tineri?
Sau intr-un bloc dintr-o zona mai luxoasa unde in general oamenii au bani de modernizari?
eu suck?
tu suck. tu si articolul tau de 2 lei. ce vrei sa zici cu el? ca la altii e mai misto?
ca la altii se poate?
se poate, normal ca se poate. cum zicea cineva mai sus: baba n-are bani. ce vrei s-o modernizez cu forta?
imbecilul ala inca vinde osciloscopul cu 19mil pe olx. (aparat din 1990)
de ce? de sarac. deaia. daca statea in australia il arunca la dumpster.
romania n-are bani. ah stai te-ai prins in articolul urmator „n-ai parale”…
dar e bine ca o dam in religie. religia salveaza. sa ne odihnim duminica. du-te bah la munca
E un inceput. Cand urmeaza cultura gazonului si a ierbii taiate peste tot?
eu sunt unul din aia care au probleme cu senzorii. explicatie scurta: dureaza 4 5 secunde pana reactioneaza senzorul si aprinde lumina. dureaza 3 4 secunde ies din scara blocului. per total cumpar senzorul efectiv degeaba. eu trec pe intuneric, dupa care becul sta aprins degeaba 30 de secunde.
poate senzorii luati de astia de la mine sunt prosti. nu stiu. da’ si in santierul de 100 de milioane de euro pe care mai avem un pic si il terminam e cam aceeasi situatie. dureaza secunde bune pana reactioneaza. cel putin aici, spre diferenta de scara blocului meu, nu dureaza asa putin pana strabati spatiul respectiv.
sau altfel spus exista vreun senzor d-asta care sa se aprinda cand deschid usa apatamentului si nu cand inchid usa blocului?
In Braila am fost la un hotel unde senzorii erau perfect reglati. Te apropiai, se aprindea lumina. Te departai, se inchidea. Cand m-am intors din Braila am avut discutia cu administratia.
Sunt senzori de 180 sau 360 de grade care au trei reglaje. Sensibilitate, timp şi zi/noapte. chinezisme de 25-30 de lei pe la magazinele de cartier dar care-şi fac treaba. Sunt şi senzori fără acele reglaje care funcţionează cum vor ele.
Senzorii trebuie reglați.
Vecinii sunt speciali, trebuie vorbit cu ei și deseori trebuie acționat pe cont propriu când ceva doare. Am avut și eu circ cu administrația că la mine reacționa senzorul de la etajul superior, dar nu de la etajul meu. Vecinii mei nu erau deranjați de acest aspect, cum nu au fost deranjați și când 3 săptămâni am fost plecat de acasă și la revenirea pe etaj becul era tot ars. Cumva aveau impresia că administrația știe toate aceste lucruri și că se rezolvă că mai trece administratorul din când în când pe scară (nu, nu trece).
La mine e pusa instalatia de lumina pe scara blocului de catre cei care au montat interfonul. Dai cu carteluta la intrare si in functie de etaj, sta lumina aprinsa mai mult. Daca se intampla sa fie unii care se misca mai greu, exista un buton cu led pe fiecare palier, pe care daca il apesi aprinde lumina o alta durata de timp. Nu s-a plans nimeni pana acum, nici macar pensionari care se deplaseaza foarte greu.
Senzor cu microunde de la Dedeman nu cu infraroșu
Dezavantaj că vede și prin uși de lemn de exemplu
Senzorul, sau ma rog, senzorul plus comutatorul respectiv, reactioneaza instantaneu. Senzorul tau e pus prost. Nu bate unde trebuie. In anumite situatii nu bate oricum pentru toata lumea, gen scara de bloc. Se rezolva daca dai din maini de obicei, ca sa intri in raza senzorului.
Da’ unde te grabesti Flash?
multumesc de sugestii.
cristix, la munca :P.
Se rezolva cu 2 senzori pe etaj, fiecare cu cate un bec de 5-6 W. Alternativa e un senzor mai bun, mai puternic, mai scump.
Scară de bloc de 4 etaje 16 apartamente fără gemuri pe casa scării. Am montat eu pe fiecare palier corpuri de neon de 40 W. După un timp am zis că e mai ok cu senzori plus bec led pe fiecare palier, facem economie… montez eu gratis tot. Primu’ vecin : Nu sunt de acord, io vreau lumină permanentă să văd pe vizor cine este la uşă. Plm, am renunţat.
PS. Nu avem administrator, este cineva care adună banii pentru curentul electric şi femeia care face curăţenie şi din ceva economii am schimbat tuburile fluorescente de 40W cu tuburi LED plus senzori de mişcare la parter şi ultimul etaj unde este ceva lumină naturală ziua. A scăzut factura la curent cu aproape 50%.
Vecini batuti in cap, senzorul de miscare ramane activ daca cineva este la usa, e aproape imposibil sa stai nemiscat. Doar daca iti doresti acest lucru, caz in care poti sa scoti becul sau acoperi vizorul cu ceva negru. Deci tot nu vede cine e la usa!
Sau ii zici prin usa sa se miste un pic
M-ai omorat Cristici. Prima poza cu scara de bloc m-a deprimat complet. Nu cred ca exista in toata tara o scara de bloc similara. Pt ca ai nevoie de un anumit nivel de cultura ca sa ajungi la asa ceva.
Cand intrati data viitoare la voi in scara faceti o comparatie si ganditi-va ce modificari de mentalitate ar trebui sa suferim ca natie sa accedem la “scara de bloc”. Si cat ar dura?
Exista scări de bloc în București (zona de nord) care arata foarte bine, comparabil!
Concierge-ul de la Rahmaninov Residence e mult peste cea din prima poza.
Ontopic: sa fim seriosi, Cristici generalizeaza. Pozele cu casa scarii sunt de la ansambluri rezidentiale noi pe care si le permit cam 10-15% din italieni, e incorect sa compari cu orice scara de bloc din .ro
Diferenta ar fi ca la noi doar 5% isi permit…
Ce ma enervati, pe bune.
Aici sunt scarile de bloc, in cartierul asta: Santa Rita. (link cu streetview)
Ce e asa special la Santa Rita? (Bine, pentru mine e, mi-as cumpara un apartament acolo )
Plimba-te cu google StreetView si vezi ce mare „cartier” e ala? Apropo, „desi” e plin de romani, e unul dintre cele mai curate cartiere din Torino. Deci… se poate?
Scuza cu „ale noastre sunt cutii de chibrituri” o accept. Scriu si in text.
Scuza cu: „alea sunt scumpe, nu ca la noi” nu e valabila. Ca e 3 lei un faras, 5 lei un bec led la oferta. Bunul simt e mai scump, si greu de gasit.
Si eu m-am deprimat in prima faza la pozele cu scara lui de bloc… dar in acelasi timp imi da un impuls sa discut cu vecinii si administratia sa vedem ce putem imbunatatii, spala, aranja. Nu m-am mutat inca, dar am observat cateva lucruri ce se pot remedia cu costuri minime (tot bloc comunist, 1985)
Stiu, inca sunt optimist
Uuuuuu… Așa de simplu este în România? Convingi co-proprietarii, dați bani și treaba merge?
În blocul meu nu este voie ptr. că: bradul și mocheta trebuie să îndeplinească cel puțin norma F25 (să nu ardă cu flăcări 25 de minute), mocheta trebuie fixată după norme și controlată odată pe an de TÜV. La fel ca lămpile din holurile cladidirii care trebuiesc controlate de un electrician specializat odată la doi ani.
Fara boscheti/ghivece pe holuri pentru ca incomodeaza la o eventuala evacuare a blocului. Fara boxe la subsol sau lucruri depozitate aiurea pe acolo, doar daca blocul a fost construit in mod expres astfel. In urma cu 4-5 ani asociatia a primit amenda de la pompieri/ISU pentru asa ceva (venisera acolo dupa o reclamatie ca miroase a gaze in subsol). Au ordonat si deblocarea celei de-a 2 usi de acces in bloc si accesul la ultimul etaj tehnic, unde la fel sunt depozitate chestii. Noroc ca nu s-au intors in control ca mai primeam o amenda (totusi lucrurile au intrat in normal acum 2-3 luni). De mocheta nu poate fi vorba pentru ca trebuie bine fixata pe podea, caz in care se murdareste extrem de repede, mai ales iarna. Plus ca trebuie aspirata, exclus dat cu mopul.
Ok, nu mocheta, dar o gresie și faianță să arate decent. La mine în bloc (ăla din București) asta au pus. Arată mai bine decât înainte, deși zona e mică și înghesuită și sigur n-ar încăpea un brad sau vreo decorațiune.
Recunosc că am votat împotrivă, dar doar pt că mi se părea mai importantă înlocuirea țevilor de apă/agent termic.
Anul ăsta, cât am fost eu plecată au decis și treaba cu țevile.
La noi pe scara cred ca undeva in jurul a 90% din oameni stau cu chirie, proprietarii si-au bagat de mult picioarele. Acum cateva zile cineva a furat cosul de gunoi pe care il lasasem in dreptul cutiilor postale pentru pliante si chestii de genul, care de altfel ajungeau aruncate fix pe jos. Sau l-a aruncat femeia de servici, dupa o alta tura de lasat gunoi imputit in el, ca e greu sa mai mergi 50 de metri pana la ghena. Bloc cu acces pe baza de interfon + camere de supraveghere, majoritatea tineri. Ce ar mai trebui mie sa mi se para de bun simt in conditiile astea?
Cristici vezi că la Dedeman sunt lămpi cu senzor integrat. La noi dezvoltatorul a pus niste janghine care după 4 ani au început să cedeze. Ca să nu băgăm banii toți odată este o aplică de rezervă, cum cade una veche o înlocuit și cumpărăm alta de rezervă.
Înțeleg ce spui tu acolo dar se aplică unde sunt proprietari. Unde locuiesc se închiriază in procent de 80-90% datorită poziției față de mare și campus universitar. Și s-a creat o masă critica de oameni care merg pe costuri minime de întreținere. Practic orice se face se face cu biciul. Exclus înfrumusețări de genul ăla. Mai fun e vara cu turiștii. Sunt coșuri de gunoi la cele două intrări și pe fiecare nivel la ușa liftului. Vara trecuta au fost schimbate 12. Ele sunt 7 de toate! Și marea problemă la ce spui tu acolo e autoritățile. Celor de la Primăriei și poliție locală li s-a făcut greață de cât m-au văzut. Daca și-ar face treaba cel puțin în Constanța lucrurile ar sta mult mai bine. Dar când semnalezi o problema și ți se spunea că nu au ce să facă a două oare ai așa o lehamite în a mai incerca să rezolvi ceva.
Eu am fost in 2015 si mi s-a parut destul de darapanat orasul (fatade cazute, mizerie, gràfitti). Chiar si pe langa Mole Antonelliana, ceea ce m-a surprins.
Mole e centru. Iar lipit de centru, precum si in Bucuresti, de exemplu, stau foarte foarte multi „suedeji”. Sunt zone unde mergeam cu pumnul strans in buzunar. Sunt zone unde nu vezi albi… Pot face si un articol din acesta, daca se doreste. Torino e un oras ca majoritatea oraselor, nu e nimic prea special.
Dar unele scari de bloc, unele cartiere, sunt „aspirationale”.
Textul mai cotinea si partea asta, pe care nu am mai pus-o:
„Cât am trăit în Italia – peste trei ani – nu știu de ce, impresia generală a fost că, dacă nu ar fi fost comunismul in România am fi fost peste italieni. Cred că ne-am fi comparat, bineînțeles păstrând nivelul, cu francezii nu cu italienii.”
Deja vizualizez in poza aia de pe scara blocului cum vine giani cu mercedesa sa palmeze bradul si canapeaua aia.
Sunt camere de luat vederi.
In plus, fiind un oras mic, unde avem si 2 politisti pe scara, e cam ciudat sa furi, pentru ca te stiu aia din vedere.
La Kaufland oamenii isi lasa bicicletele nelegate. M-a surprins teribil, eu venind din Bukale, avand antifurt de 70 de euro.
Am asteptat doi copii sa ii intreb cum de nu le e frica, au spus: „Sunt camere.”
Si ce!? Am gandit. Apoi… Stai coane, ca in orasul asta aproape poti cunoaste pe toata lumea, daca te agiti putin.
@cristici – Alexandria?
Cristici, pe langa exemplul din Torino, vin si eu cu 2-3 exemple (din pacate n-am poze sa dovedesc) din Spania, unde intr-un oras de marimea Aradului am avut ocazia sa ma tot preumblu vreme destul de lunga si sa merg prin diferite blocuri: toate, absolut toate era cam cum am vazut in pozele tale din Torino. In plus, aveau un „portar” acolo, platit din banii locatarilor. Tipul ala se ocupa de orice: lift, curatenie, scos tomberoanele de gunoi, adus inapoi aceleasi tomberoane goale, deranjamente, citiri contoare etc. Am ramas de-a dreptul uimit la ce nivel sunt oamenii aia comparativ cu noi. Si nu vorbim de rezidentiale, vorbim de blocuri standard pentru oameni de clasa medie.
Da, in Spania aia „la pamant”!
Ca detaliu: usile de intrare in blocuri erau destul de solide, cam greu de spart sau de pacalit cu un simplu plic de scrisori (stiti voi…)
Astfel, era destul de greu sa intri in bloc daca nu erai de acolo. Interfoanele lor aveau doar butoane cu numele locatarilor si nu existau cartele cu cod de bare. Fiecare avea cheia lui.
Foarte incurajator spiritul de comunitate din scara blocului tau
Nu avem noi brad in scara dar avem freza pentru dat zapada
In blocurile fără lumina naturală pe casa scării mi se pare o prostie senzorul. Este o chestie de securitate sa ai lumina in permanență.
Pana iesi din lift, pana intri in raza senzorului ești in pericol.
daca e deja cineva acolo (banuiesc ca la asta se refera pericolul) lumina sta aprinsa.
,,Furi curent aliex”. Daca ar fi racordate 2apartamente la reteaua de pe casa scarii aceasta s-ar praji. Contorul ar indica instant frauda. Ai auzit tu niste povesti urbane si de invidios si rau ce esti bati campii cu presupuneri. Poate e vreo unul de la parter care e un pic mai intreprinzator si vrea sa mestereasca la el in boxa una alta dar nu poate de mentalitatea de luzeri avecinilor care il acuza ca le fura curentul de pe casa scariî asa ca isi trage curent in boxa de la el din casa. Pana la urma toti care fac afaceri au pornit dintr-un garaj sau beci , mai ales daca au pornit de la zero fara mosteniri, alea, alea.
N-ai prins nuanța din poveștile cu afacerile din garaj. Oamenii ăia stăteau deja într-o casă cu garaj, cam asta era „zero” la ei, nu era nevoie să fure curent, doar că nu-i lăsa nevasta/mama să facă murdar prin casă.
Avem 2 becuri cu senzor pe fiecare etaj și, din fericire, ghena e în exterior.
Când m-am mutat, am pus niște ghivece pe balconul de la ghenă. Dacă tot fumam acolo, măcar să arate decent. Anul ăsta mi-au furat o mușcată, doar floarea cu pământ la rădăcină, ghiveciul nu. Au mai furat și de la alte etaje. Zonă relativ centrală în București.
În coșul pentru pliante se aruncau și alte deșeuri. Pare că s-au mai potolit.
Centrală de bloc nu vrea o vecină că ea nu stă lângă o bombă! Și 2,f ace gălăgie.
Ghena se înfundă de câteva ori pe lună. Mesajele scrise nu ajută. Acum lăsăm lângă lift cu dedicație câteva zile acele obiecte voluminoase care înfundă ghena. Recordul a fost 12 sau 14 cutii de pantofi.
La ședința anuală vin mereu aceiași 5 6 oameni, din 36.
Și ăsta e un bloc mult mai civilizat decât altele, nu există datornici, avem peste 20 mii de lei în fondul de reparații.
Foarte frumos.
N-am priceput care este utilitatea monitorului pe casa scării. Stă cineva să se uite la el?!
Dozator de apă?! Care e treaba cu el? Beau înainte să ies sau după ce intru in casă.
Beau cei care sunt jos. Sau cei care nu vor sa urce pana acasa. Asa cum sunt dozatoare in farmacii, de exemplu
Apa e pentru copii, sa nu mai urce jde etaje.
Monitorul pe scara e „sa se vada”, „sa se stie” ca exista supraveghere.
E o poveste mai lunga cu astea doua…
Oamenii se plang ca e 10 lei/ luna /persoana gunoiul si voi visati becuri cu senzori.
Domnul mmm ai o gandire de macac mic meschin. Se vede ca esti un frustrat lenes care gandeste mic. Tu vezi poleiala, rezultatul final si nu drumul. Tu vezi casa si dupa aia garajul. Iti spun un secret dar sa nu il spui la nimeni. Degeaba iti cumperi casa cu garaj cu banii de pe un credit pe 30 de ani ca tot nu o sa scapi de complexul de inferioritate ca esti Sarac cu Casa.
@gion, nu stiu daca are dreptate sau nu, dar el a zis cu totul altceva.
Oamenii aia deja locuiau intr-o casa cu garaj, nu au trebuit sa si-o cumpere cu un credit pe 30 de ani. Asta inseamna ca proveneau dintr-o familie ceva mai bogata decat o familie medie din Romania.
Noi am pus senzori (fiind presedinte de bloc) si nu a fost asa reusita miscarea , uimitor , consumul a scazut cu foarte putin , dar asta acum cu 24V ma face sa ma gandesc sa fac modificarea :)))
Teoria era ca oamenii nu mai merg cu liftul si urca pe scari si se aprind toti senzorii pe rand
Blocul în care locuiesc cu chirie are lumina pe senzori. Doar că la parter nu e pus la întrare ci în centrul palierului, tre’ să te duci serios încolo ca să se aprindă becul.
Dacă doar urc scările nu se aprinde.
Cel mai amuzant pt mine e că senzorul ăla nu prea mă „vede”. Posibil pt că sunt scundă. Am observat că pe alții îi „percepe” de pe la jumătatea scărilor, eu trebuie să ajung pe palier să se decidă să se aprindă.
Da si tu din maini
O să încerc. De obicei am vreun bagaj, cumpărături nu prea îmi arde de luat rămas bun de la titanic.
La mine in bloc insista unii sa desfinteze senzorii de proximitatea care aprind lumina pe scara (la fiecare etaj) pe motiv ca iradiaza :(.
Mai mult, au pus ochii si pe firele de internet si interfon care sunt pe peretii de pe scara, sa scapam de ele deoarece genereaza „campuri”.
In schimb a pus icoane pe pereti. Cum poti discuta cu acestia?
Le deconectezi cablul TV si le spui ca ai inceput sa inlaturi toate sursele de radiatii. Dupa 1-2 zile de uitat exclusiv pe vizor la vecini, ii deconectezi si senzorii de miscare de pe etaj. Dupa alte doua zile in care se uita numai la geamul cuptorului o sa se lamureasca in privinta radiatiilor.