Cât costă pantofii de sport

Sole Review are un articol lung și extrem de detaliat cu costurile unui pantof de alergare Nike sau Adidas. Asta pentru cine interesează, pentru că isteții știu de obicei totul și nu e cazul.

Spicuiesc din articol:

Prețurile la poarta fabricii

Un pantof de sport de 400 lei costă la poarta fabricii din Asia 100 lei.

mergatori-1 mergatori-2

Revoltător, veți spune, profitul e imens. Sigur, Nike și Adidas depun declarații de venit care arată 10% profit, dar în mod sigur ascund ei ceva pe undeva.

 

Transport și retail

După ieșirea din fabrică, pantofii sunt transportați în țările care pot plăti 400 lei pe o pereche. Asta costă, și nu doar benzina, dar și asigurare, taxe vamale (mai mari în Europa decât în US, de pildă) și altele.

Un cost pe care noi, românii, îl trecem extrem de ușor cu privirea, este costul magazinului. Închirierea spațiului, depozitului, încărcător-descărcătorii, șoferii, vânzătoarele, benzina…

Am mai scris despre asta, noi suntem extrem de revoltați când suspectăm că o afacere face profit. De aia nu frecventăm barurile prietenilor, de aia nu cumpărăm marfa produsă de aceștia.

Așadar, pantoful ajunge pe continent cu 200 lei la depozitul Adidas din Rotterdam sau Constanța, depinde unde descarcă vaporul. De acolo e luat de cel care îl vinde în magazin, uneori Adidas sau Nike, alteori francizari, alteori alți retaileri (Intersport, Hervis, Decathlon, de pildă).

Mai jos vedeți defalcate costurile pentru aducerea unui pantof sport pe continent și apoi costurile pentru aducerea lui într-un magazin.

mergatori-3 mergatori-4

 

Marketing, branding, influenceri

Un dolar și jumătate din prețul fiecărei perechi de pantofi sport este costul plătit de Nike oamenilor cu vizibilitate, pentru a aduce produsul în atenția publicului și a-l face să cumpere acel pantof.

mergatori-5

 

Diferența dintre brand și no name

Asta e o discuție frecventă: “Jiaoping sau FEOZYZ sunt la fel de buni ca Adidas”. Sigur că da. Doar că sunt mai grei, mai prost făcuți, din materiale mai proaste, în rest sunt la fel. Feozyz nu are nici o răspundere, nu are nici un brand.

 

Decathlon vând de rup pantofi sport la 79, 130 sau 300 lei.

La raft, oamenii nu sunt foarte combativi, când ajung acasă însă își exprimătot felul de păreri triste, în linie cu “de aia am murit noi la revoluție, să ceară Adidas 400 lei pe o pereche de pantofi sport”, de parcă cineva ar fi obligați să le vândă lor marfă de calitate foarte bună la preț mic. Nu ți-i permiți pe cei de 400 lei, ia-i pe cei de 300. Nici pe ăia? Ia-i pe cei de 130! Nici pe ăia?! Ia-i pe cei de 79 lei! Am murit la revoluție ca să avem pantofi sport pentru toate buzunarele, nu să te fălești tu în Nike-uri!

Pentru că la asta se rezumă totul: eu vreau să mă fălesc în pantofii mei sport de firmă, dar să nu dau bani pe ei cât costă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. N-ai ce ma …

    00
  2. Pai asa sunt romanii, saraci dar plini de pretentii, si nu doar la haine la orice altceva, vor calitate premium dar la pret de dumping

    00
  3. „Un pantof de sport de 400 lei costă la poarta fabricii din Asia 100 lei. ”

    Imi pare rau, dar nu este realista informatia.
    Am lucrat in sistem si costul la poarta fabricii este mai mic decat echivalentul a 100 de lei.

    00
    • asa zic. în mod sigur știi tu mai bine. de fapt nu tu, un nepot al unui văr de-al mătușii.

    • Zoso, tu nu auzi ca a lucrat in sistem??! In sistem, Zoso, in sistem!!

      00
    • n-am vrut să fiu mai rău, am zis să o dăm la pace. se știe că directorii de francize le spun șoferilor cu cât cumpără pantofii, ce naiba…

    • @Zoso
      Da, soferilor, dar si , paznicilor si oamenilor de serviciu :)

      Sanatate,

      00
    • Pentru ca, evident, tot ce se importa in Ro nu se importa prin offshoruri ca sa se faca profit minim in Ro, deci nu se aduce aici la preturi aproape de alea de raft. Si importatorul ii spune lui alexx, ba chiar ii arata documentele contabile din cipru, guyana sau cayman ca sa il convinga de preturi.

      00
    • @Alexx: in loc sa te superi ca „vacarul pe sat” cum se spune, nu crezi ca era mai simplu sa-ti explici afirmatia?

      00
    • @marcian
      Nu m-am suparat,
      dar nici nu m-a intrebat nimeni nimic :)
      eu m-am bagat in seama de aiurea.

      Dupa cum am scris mai jos, costurile se urmaresc pe supply chain, se stiu foarte bine. Nu e asta problema, ci modul in care se obtin acele costuri initiale (sub 100 lei). Sweatshops, spagi la politie pentru reprimarea manifestatiilor, si pt a forta oamenii sa munceasca 14-18 ore/zi, etc. Un fel de sclavie contemporana.
      Marja de profit e treaba lor. Insa modul in care produc efectiv (ca si conditii de munca) e o problema de etica, dpmdv.

      00
  4. Vali, erau aceleasi discutii si acum o saptamana-doua, cand au aparut pe net stirile alea privind pretul unei Dacii la poarta fabricii, iar oamenii tot revoltati erau prin comentarii. Degeaba le explicam cum e si cu alte costuri care apar dupa acel moment, costuri ce trebuie si alea acoperite, dar parca vorbeam cu un zid.

    00
  5. NOU
    #15

    Ultima frază definește foarte bine strategia majorității popendulației.

    00
  6. Deci problema e ca magazinu’ cere juma’ din pret ca sa vanda un papuc si nu ca producatorul foloseste sclavi ca sa faca produsul ieftin la poarta fabricii?!

    00
  7. Oricine poate fi mai putin sau pana la cer si inapoi de revoltat…in ultima instanta, ala-i pretul…ti se pare ok pentru produsul respectiv il achizitionezi….daca urli ca prostu si nu cumperi, oricum nu intri in target…intri la statistica de non-posibili si aia e…nu enimeni obligat sa faca vreun produs fix la pretul ala care convine unuia sau altuia ci care convine unei majoritati ( parti)

    00
  8. Ma amuza defalcarea: productie+ transport si taxe vamale. Ar trebui sa intre frumos totul la productie nu e ca si cum producatorul e restrictionat de tehnologia unica detinuta de vietnamezi.

    Produce unde costul total iese sub productia locala, asa ca pentru noi, consumatorii este irelevanta acea cheltuiala.

    In rest poate ar fi mai dragut daca o mai mare parte din acea placinta ar intra chiar in productie, sa iesim din scalavagia actuala.

    00
  9. NOU
    #20

    Pun pariu ca la poarta fabricii nu e mai mult de 20 lei. In Botosani se fac costume pt. Armani, Cartier, etc. Am gasit in magazinul fabricii pantaloni Cartier la 100 lei si sigur faceau si profit din banii astia.

    Din alta industrie, auto, din fabrica iese la 50$ acel sistem ce franeaza automat masina pt. oras (City Safe, etc). Asa ca nu pot sa cred ca is 25$ in fabrica niste textil si cauciuc.

    00
    • Bai esti nebun, 100 de lei pantaloni Cartier? Sau pantaloni din cartier? Ce sa vezi, Cartier nu fac haine, doar bijuterii, ceasuri si alte accesorii…

      00
    • „niste textil si cauciuc”. Stii cat costa sa patentezi un design? Stii cat platesti pe proiectare? pe testare? Stii cate sute de perechi iti vin inapoi pentru x motive diferite? Stii cat costa inspectia de calitate? Daca ai impresia ca in spatele unui produs , al oricarui produs, sta doar curentul cu care merg masinile si materialul din care e produs, mai ai de invatat.

    • … Costurile se stiu foarte bine,
      sunt urmarite foarte bine pe supply chain.
      Problema nu e de diferenta intre costul de la fabrica si cel de pe piata, ci de folosirea de sweatshops, represiune guvernamentala, batai si tortura pentru muncitorii care incearca sa revendice drepturi, etc.

      00
    • Fugi ma cu „pantalonii tai Cartier la poarta fabricii”. Aia care fac lohn nu au voie sa vanda produsele marcilor. A, bineinteles ca fabrica poate utiliza sablonul pe sest si sa comande singura material identic cu cel folosit de Cartier, dar tot nu poate sa puna eticheta Cartier pe ei. Iar daca nu pune eticheta, nu-i mai vrea nimeni. Indiferent de pret.

      Sigur ca la poarta fabricii poti gasi pantaloni ok cu 100 lei, dar nu sunt Cartier.

      PS. Nici nu sunt sigur ca Cartier face pantaloni. Dar, na, n-am mai fost de mult in magazine de lux.

      00
    • pentru ca materia prima e tot ce iti trebuie sa produci acel cauciuc, nu?
      n-ai nevoie nici de fabrica (cladire), nici de cineva care sa proiecteze / testeze / dezvolte produsul, nici de masinarii si unelte, nici de oameni care sa produca efectiv, nici de oameni care sa promoveze / vanda produsul si evident nu platesti nici taxe si nici asigurari.

      00
    • NOU
      #26

      Sa adaug ca astia cumpara 1m2 de panza la cativa (zeci) centi, deci pentru o pereche putem zice (ochiometric) ca panza costa 10 centi….toate materialele ies la cam 2 dolari + alte costuri productie, ajunge pe la 5-6 $ bucata.

      00
    • @iulia sunt de acord cu tine :)

      00
    • Diferenta e ca „pantalonii” aia de cartier pe care ii cumperi tu la poarta fabricii sunt furati, niciodata vanduti cu acte. Nici o firma decenta nu permite fabricilor sa vanda produsele lor, cu atat mai mult de 100 de ori sub pretul pietii.

      Normal ca nea Caisa ii vinde cu 100 de lei, pt el sunt 100% profit, neimpozitabil.

      00
    • Se mai fac? Stiam ca intr-un timp s-a cam restrans activitatea in lohn. Dar da, cel putin partea cu „in Botosani se fac costume” pentru marci renumite e adevarata. O spun din postura de fost angajat al unei firme de curierat care prelua sacoul/pantalonul/tricoul etc, ambalate astfel incat sa nu se sifoneze aproape deloc pe parcurs, si scria la destinatari adrese gen Pierre Cardin, Lacoste, Versace si alti necunoscuti de astia. Erau mostre, sa vada clientul ca produsul chiar e cum vrea ‘mnealui. Mi s-a oferit si ocazia sa cumpara, insa n-am profitat, deci nu pot spune ca ar si vinde produsele firmelor respective.

      00
  10. Problema e ca, in Romania nu se vinde marfa foarte buna la preturi mari ci marfa proasta sau cel mult mediocra la preturi babane. Uneori, constati daca pleci pe afara ca te costa mai ieftin daca cumperi direct dintr-o tara straina, cu conditia sa ai drum pe acolo. Lipseste cu desavarsire produsul de calitate medie la pretul corect. Ori gasesti ceva de fitze si bashini care costa exagerat, ori gasesti un produs de proasta calitate care costa ca si cand ar fi de calitate medie. Produsul de calitate medie, decent, vandut la pret corect lipseste din Romania, indiferent ce am vrea sa cumparam.

    00
    • exact lucrul asta il spun si eu tot timpul, si nu ma intelege nimeni, oricum e valabil pentru produse din toate domeniile si o simtim pe pielea noastra

      00
    • Fix asta incerc sa le explic si eu prietenilor. dar nu toata lumea intelege principiul asta, altii prefera pur si simplu comoditatea marfii din mall. Noi mergem odata la doi ani pana in Belgia special pt cumparaturi. Sunt 4 outleturi mari la ~1.5 ore distanta de Bruxelles. Iei cazare in Bruxelles 4-5-6 nopti, drumul il faci cu o oprire la Viena, in total cam ~10 zile. Motorina costa ~400eur (6000km), cazare depinde de buget, in magazine cheltui minim 2000 de 2 pers, altfel nu merita drumul. Noi mergem de obicei 2 cupluri, cazare luam de pe airbnb sau booking. Outleturile le facem in 2-3 zile, in rest excursii pana la amsterdam (1.5 ore), paris (3 ore), disneyland (3.5 ore), germania (1-2 ore). Nu ne oprim la Parndorf decat daca este perioada de extra reduceri sau late night shopping, altfel nu prea merita.

      Ca si preturi, ultima oara am plecat cu: adidasi sport Reebok crossfit la 20EUR, jacheta piele armani 110 euro, geanta fossil din piele 50 de euro, ghete adidas outdoor 35 de euro, camasi Ralph Lauren 30 de euro, polo Lacoste 50 de euro, etc

      In total se duc cam 4000 de euro/doua persoane, dar scoti si un concediu din asta, plus pentru doi ani sunt asigurat. Inseamna 1000 de euro de persoana, pe an. Am prieteni care sparg lejer 1000 de euro pe an numai pe zara si h&m, fara sa vorbim de adidas/nike sau niste camasi mai bunicele.

      00
  11. Vanzatorii incearca sa scoata profit cat mai mare la noi in Romania. Si nu e peste tot la fel , sunt foarte multe exemple :
    Zara are preturi mai mari in Romania ,
    Levi’s , jack and jones.
    Acum cativa ani era un Debenhams la Baneasa , aveau niste scoruri de ziceai ca sunt Armani , blugi la 300 lei cand pe site-ul co.uk acelasi model erau 15 lire.
    Acum vreo 2 luni am intrat in Kenvelo la Carrefour regie , astia eu ii stiam drept marca ieftina (si proasta) . Aveau camasi la 220 lei wtf ? La banii aia gasesti lejer Ralph Lauren https://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_noss_1?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&url=search-alias%3Daps&field-keywords=ralph+lauren

    La jucarii nu mai spun , am cumparat niste chestii pentru fiumiu de la disney gen camionul ala din Cars , pe amazon germania 43 euro in carrefour la noi 499 Ron

    00
  12. Abia astept ziua cand imi voi putea printa 3D tot ce am nevoie si in modelele pe care le doresc. O sa fie torente cu template-urile pentru toti adidasii si naicii si pumele din istorie.

    00
  13. Eso son Reebok o son Nike? :D

    00
  14. doua remarci legate de pozele pe care le-ai pus:
    1. nicio companie gen Nike, Adidas nu lucreaza pentru un profit de 2%. Toti sunt de la 7-8% in sus
    2. cumpar de ani buni pantofi de la 100 de dolari in sus pentru alergat. Niciodata nu i-am gasit la reduceri. Deci partea cu 24% discount e cam trasa de par.

    Eu as considera ca profitul e pe la 10-12% atat pentru producator cat si pentru comerciant.

    In rest de acord.

    00
    • serios? ia scrie herren laufschuhe pe amazon.de de exemplu și vezi câte modele de la branduri consacrate găsești cu reduceri de la 30% în sus. și vorbim de modele actuale, nu de colecții 1900 toamna

      00
    • eu vorbesc ce port eu evident. de vreo 3-4 ani port la alergat nike lunarglide. nu am vazut niciodata vreo reducere la astia. restul, pe care nu ii port nu ma prea intereseaza si nu le urmaresc pretul

      00
  15. Exista totusi si incaltaminte ieftina si buna. Mi-am luat acum 4 ani 2 perechi de adidasi Kalenji pentru alergat, una pentru sala, una pentru afara. 50 de lei bucata. Ii am si acum, si am facut si un munte mai lejer in ei, mers pe bicicleta prin noroaie, si nu au nici pe naiba nici azi. Poate doar semne normale de uzura, care pana la urma apar la orice pantof. Nu rupturi, nu crapaturi, nimic. Deci se poate.

    00
  16. „…. de aia nu cumpărăm marfa produsă de aceștia.” La care se adauga: de aia nu dam click pe link-urile afiliate si apoi cumparam. (desi platim acelasi pret, dar mai bine sa nu)

    00
  17. Decathlon vând de rup pantofi sport la 79, 130 sau 300 lei. Cu pantofi de genul ala Ben Johnson a stabilit record mondial. e adevarat ca in 88 dar pentru un amator de de ajuns. Oricum cei mai noi buni scumpi pantofi de alergare merg la fix cu barba, sapca, bicicleta, blugi sau ochelari de soare

    00
    • Da.. Din pacate am vazut multi parinti cumparand din Decathlon pantofi sport ieftini si de proasta calitate pentru copiii lor. Copilul nu poate sa spuna cum se simte in ei, parintele nu stie la ce sa se uite la un pantof sport, asa ca aleg impreuna… dupa aspect.

      La Decatlon se aplica cateva principii simple. Ce ai cumparat ieri, si ti-a venit bine, nu mai gasesti in veci, dupa epuizare stocului. Orice produs ieftin, e mai „ieftin” decat arata pretul, atunci cand te apuci sa-l folosesti. Rabat major la calitatea produselor aduse de Decathlon, pe principiul ca tre sa ai trei linii de pantofi mari si bune, in magazin la pret atractiv (150 lei), pentru tot poporul si nimic pentru ceilalti care ar da 250-400 lei pe o pereche de pantofi de calitate medie.

      00
    • Cris, spune-mi tu cum sa aleg un pantof sport. Chiar nu stiu. In alra ordine de idei, crezi ca din 2 salarii minime e usor sa-ti echipezi copilul pentru scoala si sa mai si traiesti?

      00
  18. Doar ciorile cu sapca, burta si seminte in buzunar, la volanul unui taxi jegos, se pot fali cu nike. E doar un pantof pentru sport!

    00
    • NIKE fabrica de ani buni pantofi de calitate indoielnica – rigizi, ingusti in zona labei piciorului si articulati prost la cusaturi. Arata bine, daca vrei sa te dai mare, dar … cam atat.

      00
    • oricat ar parea de incredibil, mai suntem si din astia cu labele picioarelor subtiri… :)

      00
  19. Mi-a placut asta cu nu se duc in barurile prietenilor, nu le cumpara marfa etc :)
    Acum ceva timp am vazut postarea cuiva pe FB: facuse un cheesecake si il costase 2 lei portia. Era indignat ca in localuri aceeasi portie costa 10 lei.
    Uita de fapt de: chirie, forta de munca, lumina, apa, pierderile – da, la alimente sunt pierderi, la alimente nu se returneaza la furnizor – avize, taxe, dari, contabil etc. I-as fi spus ca: o portie costa peste 10 lei in majoritatea locurilor, as spune 12-14, are un aspect deosebit, ceva fructe de padure sau visine in plus si din textura si ingrediente ma indoiesc ca este chiar aceeasi calitate, nu stiu daca cineva ar cumpara ce postase domnul acolo. Deci ce comparam?
    Dar asa vor unii: bun, frumos, servire si 2 lei.

    00
    • cum sa compari o cofetarie cu un magazin de Al Bundy. nu are nicio legatura.

      00
    • Da, dar este vorba despre concept: cat costa materia prima sau la prima mana, de ce se vinde de 4 ori mai scump si ce nu se vede din costuri.

      00
  20. Vali, nu mai spune tâmpenii. Românii trebuie să aibă opțiunea de a cumpăra de la poara fabricii, dar marile lanțuri de retail au format o mafie masonică pentru a împiedica acest lucru.

    Nu-ți aduci aminte ce repede a fost tras pe linie moartă Fabrica de Discounturi? Oamenii ăia chiar au avut intenții bune, dar corporațiile e rele.

    00
    • dap. băi ce prindea aia cu „cumpără aifoane de la poarta fabricii”. chiar și acum, de la oameni la care nu te aștepți, la fel.

    • Nu ca tin partea mafiei masonice, dar gandeste si matale logic: daca fabrica vinde la toata lumea, toata lumea se va inghesui la poarta fabricii. Si fabrica nu va fi in stare sa livreze tuturor. Si va trebui sa investeasca in logistica, in infrastructura. Uite-asa creste si pretul „la poarta fabricii”.
      Probabil asa s-a ajuns la ideea de comert :)

      00
    • hai, sa curga cu minusurile ca fusei cam prost mai sus :)

      00
    • @Vali, „Cumpără acum aifoane de la poarta fabricii, ca Foxconn le dă mai ieftin, de când au dat afară 60.000 de oameni și i-au înlocuit cu roboți”

      00
  21. Oarecum off topic sau nu cum ti se par S-Karp ? Ca-s de la tine din Brasov si unii arata chiar bine. Am vazut ca eu ceva magazin de desfacere pe centura undeva.

    00
    • Azi am auzit de marfa asta. E atat de „buna”, vad, ca toti spun ca livreaza cu „chitanta originala Adidas”. Am cautat… pana si pe amazon e unul care vinde „cu chitanta originala Adidas”. :)
      E clar, o marfa de calitate, greu de falsificat. :)
      Intre timp, unii care pentru mine arata IDENTIC, pe aceeasi pagina de amazon:
      Diansen ®-Boost-Scarpe da corsa da uomo
      di DianSen
      Prezzo: EUR 26,00

      00
  22. Aham, deaia comand mereu de pe sportsdirect.com, bike-discount.de sau *insert any EU online shop”. De prost, nu pentru ca in Romania in 99% din cazuri preturile sunt mai mari (sau exagerat de mari) iar stocurile sunt bataie de joc.

    00
  23. Futerem non futerem dar decathlon rupe cand vine vorba de mergatoare. Am o pereche de Quechua cu care am facut vreo 400 de km pe munte vara trecuta plus luat iarna pe zapada si arata ca noi. Meanwhyle mi s-a dezlipit o pereche de The North Face dupa 10 minute de mers prin apa sub glezna

    00
  24. Ba, eu am avut 2 perechi de-alea de ~100 ron de la decathlon, in care am mers la sala ani de zile. Am trecut pe Nike pt materialele mai bune pentru talpa si pt suport lateral mai solid, ma cam dureau talpile/imi fugea piciorul la anumite exercitii. Asta a fost singurul lucru pe care l-am avut de reprosat, dar la 100 de lei mi-am ajustat pretentiile in consecinta. In rest au fost foarte ok, nu s-a rupt nici o pereche, rezista la spalat gramada, sunt foarte usori si nu ti-i ia nimeni daca ii uiti in vestiar.
    Momentan ieri am facut bataturi de la o pereche de Nike-uri de 450 RON luati acum vreo 3 zile, ceea ce nu mi s-a intamplat niciodata cu ceilalti ieftini.

    Vad deasemenea f multi oameni care umbla si pe strada, si in sala, cu adidasi d-aia de la Decathlon. Perechi murdare am vazut, dar complet terminate/rupte/uzate, nu prea.

    Probabil diferenta se vede la activitati foarte specializate dpdv sportiv. Problema e ca astea sunt mai putine decat le place celor snobi sa creada. Sportul pe care il fac marea majoritate nu necesita echipament de 500 de euro (+ electronice).

    00
    • Plus ca la decathlon iti spune clar pentru ce intensitate sau frecventa a activitatii sunt destinate produsele. Daca faci un maraton pe luna, na, iti cauti „pantofi sport” care sa nu-ti futa coloana si genunchii. Si te costa tot $100+ si in decathlon.

      00
  25. Asta e declaratia fiscala a celor de la Nikle? :))))))
    Auzi la el 2% profit :D

    Urmeaza cumva o campanie umanitara pentru sustinerea celor de la Nike, Apple etc.?

    In romania nu ajung produsele din primul val, la noi ajung ciurucurile. Adica acele lucruri care apar pe siteurile de discounturi nevandute in vest acum 2-10 ani. Un fel de „next level” pentru second-hand. de aici si preturile mai mici pentru ca sunt vandute la pretul de intrare in UE.

    Apoi pentru cei suparati ca aici cumpara lucrurile din primul val mai scumpe decat afara. Asta e, ghinion, v-ati nascut si traiti intr-o tara de sarantoci. Cand nu ai un volum mare de vanzari iti acoperi costurile crescand pretul.

    00
    • „while Nike made 46%, a full 2% lower than adidas” – voi ce dracu cititi, ca nu esti primul care a inteles 2% profit?

      00
    • In comentariu ai spus Nike, acum Adidas. Stiu, este acelasi lucru.

      00
    • Dar tu ce dracu citesti?

      00
    • Da.. observatie corecta: in Romania ajung ori stocuri ramase nevandute pe la altii, ori loturi comandate special pentru Europa de est, unde grija pentru calitate trece in plan secund.

      00
    • Pai 2% profit in tara si restul in paradisuri fiscale. Mai toate multinationalele baga un intermediar la achizitie astfel incat sa cumpere scump de la acesta si tot profitul sa se impoziteze in Cipru. Toate fac asa – si Petrom si Carreforur si Auchan si care vreti voi. Inclusiv bancile romanesti, vand pachete de credite neperformante, in pierdere catre un off-shore din afara, care face o caruta de bani de pe urma lor.

      00
  26. imi place ca vorbiti de adidas si nike ca de ceva maxim.
    imi aminteste de un om care i-a cumparat lu var-su o pereche de asicsuri si ala se plangea ca mai bine ii dadea banii, mai punea el ceva si isi lua niste super nike
    Asicsurile: 6milioane
    naicurile: 4

    00
  27. M-am decis. Ma duc in Asia la poarta fabricii sa cumpar un kilogram de Nike-uri. Cu transportul vad eu cum fac. In 2 luni sunt inapoi in tara.

    00
  28. am auzit diverse „povesti” mai mult sau mai putin inside-uri despre „brandurile” bune gen adids Nike si whatever la mall-urile in Romania. Cica isi aduc astia marfa contrafacuta din China la greu si le vand in magazin sub brandul Adidas! au profit de 500% ( magazinele ) . Normal ca nu la toata marfa dar, cum eu nu ma pricep sa fac diferenta intre un fals si unul original mai bine nu risc. La noi in Romania nu-i controleaza NIMENI daca vand marfa originala sau nu ( din ai nostri, nici ai lor ) .Cum spunea cineva mai sus, suntem o tara in josul prioritatilor ( pentru ca nu avem putere de cumparare suficienta ) si suntem tratati la diverse . Bineinteles ca, pana la urma , tot BRANDUL are de suferit.
    In alta ordine de idei a se vedea ce fac unii dealerii oficiali Skoda sau BMW (sau mai bine zis ce mânarii faceau pana acum cativa ani ).

    00
  29. Aceeasi poveste si la bocancii de munte. Prefer 4 perechi de bocanci de forme diferite si rezistente diferite decat unii tari, de firma. Am unii de la Salomon, luati la reduceri cu 500 de lei (don’t ask), merg cu ei ca pe oua puse intre cuie. Am si niste „rapciugi” luati de la un magazin de bocanci si echipament pentru firme de paza. Nu au talpa vibram, nu au kevlar, nu au Cordura si alte inventii. Dar am vazut cu ei coclauri de m-am saturat. Nu stiu ce sa zic de pantofii sport de firma, nu practic sporturi de-astea clasice unde TREBUIE sa fii vazut cu pantofi sport scosi din cutie :D

    00
    • Spune-ne si noua tipul de bocanci militari rezistenti sa dam si noi o cautare pe Goagal. Nu fi egoist. E important materialul, talpa si cum te simti in ei cand mergi, pana la urma, nu brandul. De altfel, Salomon sunt cunoscuti ca fac bocanci urati ca format si aspect, dar au marketing puternic pe toate mediile si, in lipsa unor alte variante oamenii cumpara.

      00
    • In 2009, cand Leonardo era Leonardo, am cumparat din Cluj, la promotie, doua perechi de bocanci ieftini. 190 de lei doua perechi (la promotie, am spus) ceva de genul. O pereche pentru mine, una pentru gagica.
      Anul asta mi-a spus fata ca nu-i mai vrea. I-a purtat iarna de iarna, vara pe la munte, NU-I MAI VREA!! Cum arata incaltarile? „Uzura normala”, mai merg inca 5 ani. :) Bocanci de 90 de lei, piele cusuta, talpa din aia galbena…
      Pe vremea cand Leonardo nu erau mizerabili… ce vremuri! :)

      00
  30. Îmi amintesc că în facultate aveam un coleg care se încălța numai cu Nike-uri, Adidas, Puma (deși nu-l dădeau banii afară din cămin), în timp ce eu aveam janghine de 60-80 de lei.

    Când am văzut că omul se întoarce din Decathlon cu o pereche de „adidași” noi schimbați gratuit pe garanția celor vechi (purtați vreo 8 luni zilnic) cărora li se descususe o ață, am înțeles de ce plătim sume diferite pe „același” produs.

    00
  31. Deci nimic nou cu articolul asta, mi-ai spus ce stiam dinainte: munca e cel mai prost plătita. Adica ala care face pantoful…. un sfert…. Restul marketing vorbe poze si putina distribuție.

    00
  32. Hai că-mi dau și lacrimile, cînd văd cum se chinuie ei vînzătorii de branduri! Mai ales atunci cînd spînzură în geam anunțurile alea cu ”Totul redus cu 80%”. Și sigur aduc bani de-acasă, numa să ne fie nouă bine. Că dacă te iei după ce spun, pînă atunci au mers cu prețul la blană.

    00
  33. Eu cred ca oamenii sunt revoltati ca Adidas costa mai mult in Romania decat in… Italia, sa spunem (fiindca sunt in Italia).
    Nu mi se pare normal sa coste la Foot Locker mai putin decat la cucu-mucu din Romania.
    Foot Locker fiind pe strada cu magazine de lux, nu la „gunoi”.
    „La gunoi”, in exteriorul orasului (in Irlanda, de data asta), am platit 35 de euro pe niste Nike. Care Nike au tinut 4-5 ani, adica nu era cel mai idiot model de la ei.
    ––––
    Despre Xiaoping si AdiBAs, PLima, nu discutam. Nu mi-as cumpara nici daca ar fi 5 lei.
    Mai, voi simtiti mirosurile din magazinele de papuci ieftini? Miroase foarte naspa, ceva chimic naspa. Nu stiu daca a asa ceva miroase, dar cautati „phthalate”, apropo de marfa idioata.
    ––––
    Concluzia (repet): cred ca oamenii sunt revoltati ca Adidas costa mai mult in Romania decat in restul UE. :)

    00
    • N.ai cumpara niciodata dar stii cum miroase in magazinele de papuci ieftini..

      00
    • Daca in Italia se vand 500 de perechi de Adidas si in Romania se vand 5, ti se pare normal ca pretul sa fie acelasi?

      00
    • @Ev, stiu cum miroase pentru ca eu mai trag speranta de la Leonardo (sau cum s-o numi acum). :) Mai intru la ei – cred ca (pe locul ala) acum se numeste Deichmann.
      Veti rade, dar prin 2004-2005 mi-am cumparat o pereche de pantofi de piele de la Leonardo, pantofi care intrau in „costumatia de impresionat fete”. Si acum, dupa 10 ani, fata imi aminteste ce bine aratam, „cu pantofii aia faini”. Da, frate, o pereche de pantofi buni, „a ajutat”. :)
      Leonardo, my love… cat de varza ai ajuns! :p
      –––
      In plus, mirosul de papuci ieftini iese din magazin. :) Treci pe langa el, de la usa te ia.
      Stii, eu mai fac piata, sunt magazine de pantofi si pe drumul inspre piata Crangasi. :)

      00
  34. Apropo de „poarta fabricii”: pe vremea lui Ceasca, Confectii Vaslui lucra pentru Faciba – Italia. [Ca fat divers, marfa o ridicau cu niste TIR-uri Cecconi. Cand veneau tirurile alea, se oprea circulatia in oras pe traseul lor, nu incapeau pe strazi, asa de mari erau. :) ]
    So, Vasluiul lucra pentru Faciba. Nu stiu cat de scumpa era marfa in Italia, cat de scump e brand-ul asta, dar in mod sigur 90% din familiile din oras aveau o geaca din asta acasa. :) Veti spune ca se fura… posibil, dar sa stiti ca gecile astea se vindeau si in magazinul fabricii, la preturi accesibile.

    00
    • Pai si in Bucuresti la „Pionierul”, pe timpul lui Ceasca, se fabricau adidasi pentru Adidas. Nu se dadea nimic la piata interna, doar export… Nu te lipeai de vreo pereche de Adidas decat daca aveai pe cineva la Partid. Eu am reusit prin 1986 sa ma lipsec de o pereche de Adidas, produsa la Pionierul si vreau sa spun ca erau „nava spatiala” fata de ce purtasem pana atunci. Dar si in prezent.. exista o fabrica la Brasov care produce bocanci pentru niste branduri consacrate. Ei pleaca la 40 de euro din tara si se reintorc in tara (ca fiind „adusi de afara”) la un pret de 150-200 de euro. O mare parte din afacere e spalare de bani pentru ca sunt achizitionati de la un off-shore la pret mare si ramane marja in RO cam 10%, ca sa nu se plateasca impozit.

      00
  35. Dar nimeni nu spune pe acilea despre calitatea mizerabila a celor de 400. Saracii producatori…

    00
  36. Au fost multe fabrici in Ro de confectii and shit. Unele au mai mers mult si bine dupa ’90. In final le-a nimicit concurenta din afara. S-au gasit altii pe mapamond care produc la aceleasi standarde, dar la un cost mult mai scazut.

    <> e umflat la greu. E atat de umflat incat imi subestimeaza inteligenta. Cei care le produc sunt vai de ei, cu tot cu patronii de fabrica.
    Calitatea e aceeasi. Adidas vs nike e in capu’ clientului. Asta aduce profitul grosolan.

    00
  37. Ca si consumator nu am problema sa dau cei 100-150 de euro per preche de la adidas sau nike, dar am o problema cand in acelasi spatiu comunitar exista diferente mari de pret pe acelasi porodus.

    Mers in adidas/intersport si inca 2 incercat 20 modele, facut poze la toate, luat serie pantof si marime UK/US.

    Pantof romania Nike Romania 580 de lei – Nike UK – 210 de lei, aceeasi perioada (acum 2 saptamani), acelasi model si serie.

    Intrat pe sportsdirect si pe inca 2 din UE, cautat produsele/marimile si comparat preturile. Ales unul dintre magazine, plasat comanda de 300 de euro cu 15 euro taxa transport.

    La final am salvat aproape 60% din pretul final orientativ de prin magazinele din Romania, pe exact aceleasi produse (ca mie imi trebuiau acum, nu peste 3 luni), in loc sa dau 700 de euro pe 5 perechi + alte chestii, am dat 315 de euro cu cu tot cu transport.

    00
  38. Discutia principala nu este cat costa ci daca „face banii” in raport cu calitatea oferita consumatorului. Brandul este o chestie de marketing special creata ca sa-ti ia ochii… sa nu te mai uiti cu suficienta atentie si concentrare la calitate, ca omul spune: „lasa bah… ca stie astia de la Adidas ce face… si de asta costa 500 lei perechea”. Motiv pentru care o sa vedeti pantofi sport Nike, spre exemplu de calitate mizerabila chiar in Hervis Sports si la preturi deloc mici. Calitate mizerabila nu inseamna ca sunt facuti in China (toti sunt facuti acolo, de la o vreme) ci ca produsul in sine este naspa – talpa proasta, captuseala ieftina si inconsistenta, vulcanizare indoielnica, calapod tembel (in special la Nike), prost articulati pe cusatura (daca incerci sa alergi cu ei, vei simti niste puncte de presiune total aiurea), suspensie de proasta calitate, scartzait aiurea in timpul mersului, ventilatie proasta, etc. De asta, eu unul cumpar extrem de rar pantofi sport si doar daca mi se pare mie ca mi se potrivesc am o pereche – „Asics gel blackhawk 4” de vreo 7 ani si abia acum au inceput sa dea semne de oboseala la talpa (deformare interioara la calcai) si buretele din spatele calcaiului a cedat. Alergare moderata cu ei si mult mers pe jos – aproape 4 km in fiecare seara (am un parc pe aproape).

    Calitatea, dupa mine, inseamna un set de criterii pe care si le stabileste fiecare, nu brand, nu magazin, nu tara de provenienta. Nike, daca vrea sa dea o comanda de pantofi sport de calitate, stie foarte bine sa faca o specificatie de produs completa pe care chinezii sau bangladeshenii o pot realiza. Dar… de cand cu tari ale lumii a 3-a precum Romania, care au linii de produs special destinate s-ar putea ca in Romania sa nu beneficiem de acelasi produs ca in Anglia pentru acelasi cod de produs. Pentru ca Nike spune chinezului „am nevoie de un lot de 10.000 de perechi pentru Europa de Est”, iar chinezul stie cum sa-i faca si la urma ii marcheaza cu brandul firmei, ca sa nu fie discutii.

    00
  39. Nike e listata la bursa asa ca datele despre profit sunt publice. Asa ca confrom 10-K pagina 46 din 87, pentru 2015 avem:
    -venit 30.601 milioane de $
    -profit dupa taxe, impozite….. 3.273 milioane de $
    Putin peste 10% profit. Sa nu uitam ca include converse,hurley, nike si articolele de imbracaminte.
    Pe europa centrala si de est vand sub 10% fata de cat vand in USA.

    00
  40. Eu am nelamurire legata de produsele din outlet, stati linistiti ca nu au aceeasi calitate ca sunt fabrici intregi care fac marfa doar pentru outlet. Costul de productie e la jumatate la vreo 10$ fata de 20$.
    Ajunge pretul de la producator la 40$ + 20$( cheltuieli+taxe) =60$ fara nici un profit, dar la outlet se vinde cu 50$ ?

    00
  41. Lol, 2$ profit la pereche. Dude, poate ăla e profitul când fabrica Adidas China vine către Adidas Europa. Fii serios, nimeni nu lucrează cu profit cumulat de 2%. Profitul ala declarat de 10% (dacă e corect, n-am verificat) e făcut cu costuri de amorsare a investiției pe maaaxim un an sau doi, nu pe cei 5 ani cat ține o mașinărie.

    00
  42. nike toaca spre 10G pe publicitate + endorsement pe an, cam cat vinde dacia in 2 ani

    00
  43. Pai ce facem, boss, dam 100 de lei taxa la Color Run ca sa alergam cu adidasi din Decathlo

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube