Corupția generalizată – cauze și efecte

Au început de ieri, subtil așa, să apară din ce în ce mai multe comentarii de tipul ăsta: de fapt, toți suntem corupți, toți suntem răi, toți suntem nenorociți. Nu apare în text, dar vă spun eu continuarea: “nu e de vină Arafat, nu e de vină PSD, nu e de vină poliția, hai, marș la muncă, că ANAF nu are chef de muncă și noi avem nevoie de taxe din care să furăm”.

202308283328091515

 

Bun, hai să explicăm și să elaborăm.

  1. De ce copiem la examene? Cumva pentru că materia e multă și inutilă și nu ai cum omenește să înveți sute de date istorice, de pildă, doar la istorie? Și ai și chimie, și fizică și alte zeci de materii?
  2. De ce mă sui drogat la volan? Cumva pentru că drogurile sunt ușor de procurat? Câți mari traficanți au fost condamnați în ultimii 10 ani?
  3. De ce firmele continuă să facă evaziune sau să fenteze statul? Pentru că se poate? Pentru că statul face foarte puțin de taxele alea? Pentru că avem 1,2 milioane bugetari și nu prea își fac treaba?
  4. De ce circulăm ca animalele? Pentru că nu există poliție pe străzi.
  5. De ce parcăm ca animalele? Pentru că nu există amenzi.
  6. S-au oprit medicii din luat șpăgi după ce li s-au mărit salariile? S-au oprit din a trata cu scârbă pacienții care le plătesc salariile?
  7. S-au apucat polițiștii de treabă după ce am ieșit constant în ultimii 10 ani pe primul loc la morți pe șosele?
  8. De justiție ce mai e de zis? Sunt destule motivări ale instanței care zic că minora de 12 ani l-a provocat pe violatorul nevinovat să o violeze. Criminali și traficanți de carne vie scăpați. Cămătari. Cine e șefa comisiei juridice?

Dar vedeți voi, e mai ușor să zici că eu sunt de vină că am aruncat un muc de țigară pe jos sau am depășit viteza legală, și de aia țara asta e așa cum e. Nu vreau să cad în “să se înceapă de acolo, nu de la mine”, dar parcă nici să dai vina pe mine că nu-și face poliția treaba.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

121 comentarii

  1. Pai asta e retorica veche de politician. Toti suntem hoti dar nu putem intra toti la puscarie deci toti suntem nevinovati.

    Comentariu apreciat.1284
  2. Nu. Nici vorbă.

    Nesimțirea (prostie, răutate, egoism) explică mai mult. Lipsa de valori si de principii sănătoase.

    Drogurile or fi usor de procurat (pentru oricine), dar bizonul e bizon și nedrogat. E drept ca prezența constantă a unei poliții corecte le-ar domoli avântul, dar ideal ar fi ca educația sa te impiedice să fii mârlan, nu frica de pedeapsă.

    123
  3. Să nu fac whataboutisme, dar există o cultură a furtului și a corupției la noi, pentru că acest furt al propriei căciuli pare mai simplu de făcut decât să faci lucrurile corect. Uită-te câți utilizatori are filelist, de exemplu.

    Dar dincolo de whataboutisme, întrebările pe care le pui tu sunt juste, și ar trebui repetate la fiecare pas pentru fiecare politician, indiferent de culoare politică. Întrebările astea repetate obsesiv, și răspunsurile astea căutate de către presă zi de zi.

    Indecis. Tu ce zici?3952
    • Intrebarile alea trebuiesc repetate acasa intre 4 pereti de catre parinti, nu catre oameni deja ajunsi adulti.
      Coruptia este un simptom al lipsei de educatie, alimentata de prostie.

      Comentariu apreciat.4310
    • NOU
      #5

      @Shack

      Eu cred că lipsa pecuniară și materială cauzează corupția. Nu educația/disciplinarea.

      Indecis. Tu ce zici?1128
    • Adevarat, există o cultură a furtului și a corupției la noi. Dar tot la fel e adevarat ca PSD-ul e partidul care reprezinta de peste 30 de ani exceptional aceasta „cultura”, mult peste orice miscare politica post-decembrista.

      Am zis sa adaug si eu asta, asa, ca sa zicem si ceva mai concret. Sa nu ramanem doar la „whataboutisme” de genul „indiferent de culoare politică”

      Indecis. Tu ce zici?266
    • @Dorin inteleg ideea ca tu zici ca piratarea e o forma de furt, dar in 99% din cazuri ca sa piratezi acel produs, el trebuie sa fie suficient de popular, deci profitul sau o parte insemnata din profitul potential s-a facut/incasat deja. Citeam mai demult un articol legat de GoT si pirateria, si ziceau ca dupa estimarile lor ar mai fi facut inca 10% in plus pe langa profitul realizat deja. Mi se pare ok 9% profit fata de 10 % de exemplu, in era asta capitalismului salbatic. Mai contrabalanseaza un pic balanta.
      Si cine a piratat nu a dat nimanui in cap „Xulescu a murit pt ca Y a piratat” /s

      Indecis. Tu ce zici?1128
    • @N fiecare își poate justifica într-o formă sau alta propriul furt. Există mereu o justificare. La momentul la care îți scriu 33 de oameni mi-au dat dislike și te asigur că motivul e pentru că s-au simțit cu musca pe căciulă. E neplăcut când cineva îți arată că tu greșești, că și tu porți o parte din vina morală, așa că îi înțeleg perfect. Scriu de suficient de mulți ani despre piraterie cât să aud treaba asta în toate felurile posibile.

      Ei, așa cum tu ai o justificare pentru filelist, și primarul din Crevedia are pentru că a aruncat în aer comuna sau ce este.

      Indecis. Tu ce zici?2213
    • Nup. Ai tu un fix pt ca lucrezi in programare si ti se pare de kkt sa iti foloseasca saracii gratis produsele. Produse care acum nu le mai detii fizic ca totul e sub o forma de abonament sau produse pe care le poti folosi cat tin ei serverele online apoi adio dar banii sunt luati.
      Am intalnit prea des situatii unde paginile puse la liber dintr-o carte sau curs erau fix partea mai interesanta sa te faca sa cumperi apoi iti dadeai seama ca ti-ai luat teapa, ia si fa retur daca mai poti. Scriitori care sunt umflati de presa (contra-cost ma gandesc ca nu face nimeni bine voluntar) ca uitati domnle noua carte de la X autor de best-seller si de fapt e o fasaiala.

      Indecis. Tu ce zici?2515
  4. @3 sustin maxim. Nu am firma, dar peste tot pe unde se poate, evit si sustin evitarea platii de taxe de orice fel.
    Statul nu a demonstrat ca poate administra corect banii (multi) platiti din munca mea pana la urma, asa ca nu merita sa ii incredintez. Cu cat ajung mai putini la stat, cu atat mai bine.
    E forma mea de prostest.

    Comentariu apreciat.7828
    • Ar mai fi de adăugat: din când în când se mai dă câte o amnistie prin care se anulează penalitățile. O poți considera ca un împrumut cu dobândă zero pentru firmă.

      Comentariu apreciat.394
  5. Daca mi se permite eu as avea alte raspunsuri:

    1. Nu comentez, pentru c-am facut-o si eu
    2. Cine se urga drogat la volan, e inconstient pentru c-are creierul prajit de droguri.
    3. Depinde cine conduce firmele respective. Si in state in care exista tot ce trebuie (Franta) exista unii care incearca sa fenteze. Unii sunt prinsi, unii nu.
    4. Aici ar fi mai multe raspunsuri: cei care conduc asa se cred Schumacheri (si uite ca ironia face ca el sa nu o fi patit de la masina ci de la schi), sau nu le pasa, nici de viata lor, nici de viata pasagerilor, nici de viata celorlalti participanti la trafic, nu le pasa de nimic. Mi se pare absurd sa conduci corect doar de frica „oamenilor legii”
    5. Pentru ca nu exista suficiente locuri de parcare pentru cate masini sunt, si iar de nesimtire.
    6. Sper ca nu toti medicii, eu cred ca nu se poate generaliza. Din pacate cand apare cate-un caz, e din ce in ce mai odios (ce s-a intamplat cu fata aia lasata sa moara)
    7. Nu, pentru ca sunt in continuare boschetari (adica stau la panda in boschetzi ca sa nu depasesti viteza legala)
    8. Chiar asa cine e sefa comisiei juridice? Dar oricine ar fi, este ea responsabila, sau toti magistratii procurori care intocmesc dosare pe genunchi si sunt date inapoi de magistratii judecatori, sau magistratii judecatori care judeca complet aiurea?!? Oricum si unii si altii ostentiti de munca se pensioneaza la cat? 45 de ani?

    Indecis. Tu ce zici?267
  6. Cine ‘am aruncat un muc de țigară pe jos sau am depășit viteza legală’ , nu face sistematic sesizări,reclamații , nu pune presiune ca cine trebuie să facă, să facă. Despre asta e de fapt.

    Ia uite aici, romani romanind :
    https://imgur.io/a/UxQxiOP

    Crezi ca aia care trec, nu ar fura,lua spaga, dacă ar putea ?

    215
    • NOU
      #14

      nu face sistematic sesizări,reclamații , nu pune presiune ca cine trebuie să facă, să facă. Despre asta e de fapt.

      Tu abia acum te-ai sculat dintr-o comă adâncă?
      N-ai văzut știrile, evenimentele din ultimele săptămâni?

      BĂ! Tu n-ai putere. Înțelege. Repet. Tu n-ai nicio putere. Și ți-e și frică dacă se răstește un interlop sau vreun garcea prieten al interlopilor. Înțelege. Termină cu puerilismele ăstea de căcat.

      Faci sesizări, faci reclamații… bravo tu, diferența dintre reclamații și petițiile online e hârtia irosită pe prima & curentul irosit pe a doua.

      Plecați pe Marte cu sesizările și reclamațiile voastre.

      Indecis. Tu ce zici?4527
    • In anul 1999 am fost prima data pana in Ungaria si am ramas uimit ca se puneau barierele si in maxim 20-30 de secunde a trecut trenul si dupa 10 secunde s-au ridicat barierele. Totul a durat sa zicem 1 minut. La noi stai si 30 de minute pana vine trenul (nu exagerez).
      Nu le iau apararea la acei soferi, nu am trecut si nu as trece calea ferata cu barierele coborate. Solutia ar fi ca CFR-ul sa nu isi bata joc de oameni.

      148
    • Dezamagitor video. Speram sa vad si putin instant karma…

      252
    • Pai de aia am ajuns asa. Ca e sentimentul ca nu avem putere, ca nu are sens sa deranjam … …hai sa stam asa atunci…

      135
    • Acolo „romaneste” si CFR-ul. De ce trebuie sa stai 15 minute la o bariera ? Numai in romanistan vezi asta.

      198
    • Pen’ca nu stii cand vine trenu si te face ciocan, ciocane!

      416
    • @Mihai .

      Prin Anglia si Germania bariera se lasa cu 30-40 de secunde inainte sa treaca trenul si incepe sa se ridice imedia dupa ce a trecut ultimul vagon de ea.
      Dar nah , in Romania inca e greu sa afli fix in ce moment va ajunge punctul A in punctul B . Si asta in era tehnologiei ………..

      234
    • As zice chiar mai bine: chestiile astea de trecere cu nivel la cale ferata sunt pe cale sa dispara din toate tarile civilizate: se fac treceri pe dedesubt / deasupra. Asta unu la mana, dar doi la mana, nu cred c-o sa vezi in multe alte tari soferi atat de inconstienti ca in Romania. Si dup-aia daca-si iau un tren in bot, plange familia, si se da vina pe: CFR, politicieni, coruptie etc. Sigur, daca te grabesti la o bariera semi, te poate gasi moartea mai repede.

      134
  7. WTF?!?

    Deci copiem (tot un fel de furt) pentru că materia e multă și stufoasă? Ne drogăm pentru că drogurile sunt accesibile? Suntem animale la volan pentru că nu există poliție? Parcăm ca nesimțiții pentru că nu există parcări? Facem evaziune (furt) pentru că nu ne controlează nimeni? Etc.

    Deci, zero nevoie de responsabilitate personală, funcționăm doar de frică? Ce s-a întâmplat cu bunul simț și respectul de sine? Să poți să te culci seara cu mintea liniștită?

    Care-i următorul pas? Criminalii ăia trei care (doi drogați și unul beat) au omorât în total 5 adolescenți și un copil de 3 ani, de fapt sunt doar consecința faptului că se găsesc droguri și alcool? Ar trebui ca toți să umblăm muci pe străzi doar pentru că la orice pas poți cumpăra un Cava D’oro?

    Comentariu apreciat.846
    • unde e responsabilitatea personală? ce pățesc dacă arunc un muc pe jos? ce pățesc daca parchez aiurea? nimic? ah, ok, o să continui.

    • N-am aruncat în viața mea mizerie pe jos, merg ca boul cu gunoiul după mine prin buzunare sau în rucsac până la primul coș. Și nu-s singurul. Nu-ș cum dracu de unii reușesc. Oare ce ne diferențiază de ceilalți? Frica că poate luăm amendă sau faptul că ceilalți sunt pur și simplu niște jeguri și gunoaie de oameni (din cauză de genetică, educație, habar n-am)?

      Eu sunt un avocat al ideii de ”faptele atrag consecințe” (eventual foarte dure, ca să ai feedback rapid), dar tu faci lista aia ca și cum cauzalitatea e doar inversă, statul impotent ne-a făcut așa. Nu, așa SUNTEM noi acum ca nație, legile ar trebui să ne dea peste mână până ne dezvățăm.

      Comentariu apreciat.963
    • In Elvetia ai zice ca sunt cei mai civilizati si educati oameni nu? Si totusi amenzile de circulatie acolo sunt % din venitul tau, nu o suma fixa sa isi permita toti bosii.

      Si daca nu sortezi corect gunoiul te toarna si vecinii si pe camera si iti vine amenda de sute de euro rapid.

      Asta cu civilizatia, bunul simt etc e un miraj si o caterinca. Doar consecintele imediate livreaza rezultate.

      The end.

      Comentariu apreciat.7213
    • Ce spune Vali în articol este ca de fapt noi în România avem nevoie de sancțiuni multe și de frica de orice, pentru ca noi ca natie suntem iresponsabili și nu înțelegem decât de frica.

      Adică mare parte dintre noi avem nevoie de cineva care sa stea cu bățul lângă noi și sa ne sancționeze când greșim.

      Problema este ca lucrurile nu funcționează asa.
      Adică societatea funcționează când majoritatea oamenilor respecta regulile – dar daca majoritatea nu fac asta e complicat.

      Da, este frumos și aduce multe like-uri sa critici autoritățile, politia etc – dar hai sa vedem concret cum rezolvam problemele – cum ar fi de ex. faptul ca jumătate din București parchează ilegal.

      Pentru ca da, parcatul ilegal este o incalcare a legii si circa jumătate din mașinile din București sunt parcate ilegal.
      Dar fizic nu poate nimeni sa dea zeci de mii de amenzi zilnic și nici locuri de parcare nu ai unde sa mai faci, plus ca ar costa enorm.

      Asa ca practic nu exista o soluție pentru a rezolva parcatul ilegal în București – ceea ce este valabil pentru multe alte chestii

      Indecis. Tu ce zici?1820
    • NOU
      #27

      @Mirel

      Ce spune Vali în articol este ca de fapt noi în România avem nevoie de sancțiuni multe și de frica de orice, pentru ca noi ca natie suntem iresponsabili și nu înțelegem decât de frica.

      Ți-am citit comentariul dar vreau să atrag atenția aici.

      Mirele, noi suntem printre cele mai docile nații de pe planetă. Docile. Rău de tot. Nici că n-ar mai exista docili ca noi (cred că scandinavii, portughezii și britanicii sunt mai abrutizați decât noi, la milimetru nu mult).
      Și lași.
      Fă o comparație cu mafia italiană, SS-ul nazist (ăia istorici), ETA bască, mafia slavilor (bulgari, sârbi, ruși…), triadele chinezești, cartelurile sud americane etc.

      Bă docili! Ăsta a fost „succesul” DSS-ul (Securității) pe termen foarte lung. Le-a reușit.
      Suntem docili. Ce am rezolvat?

      Ce pula mea frică mai vrei/vreți?
      Tu vrei să vezi spectacole da’ din postura de spectator și să-i lași pe alții să sângereze? Te tragi din turnători sau agitatori sau torționari?
      Bă nu te înțeleg cu fetișul tău și frica.

      Tu înțelegi că nu există prevenție? Este un concept prost din start, nu ai cum să previi viitorul.

      Bă sunteți inconștieți total, voi nu știți ce vreți.
      Ca un fel de analfabetism funcțional: știți că lucrurile sunt rele/groaznice dar și soluțiile sunt… bleah!

      Ziceți mă că vreți să muriți, v-a ajuns viața din urmă, nu aveți sânge să omorâți cum fac toți ăia menționați mai sus dar vă e frică de durere.
      Fiți dracului onești da’ nu mai debitați prostii din ăstea.

      Frică… tu-v-ar frica aia cu care v-ați obișnuit & născut…
      v-a bătut tac-tu cu cureaua la cur, mâini & burtă, în loc să intre peste reședința prim-secretarul județului & șeful miliției, securității, să-l strângă de gât la moarte cu cureaua cu familie cu tot.

      Nație de lași care vrea frică. Sclavii perfecți.

      Comentariu apreciat.5218
    • Mirele: ok, dar in cazul asta nu vom vedea asta niciodata pentru ca de ce? pentru ca asa zisele autoritati sunt mana in mana cu cei care incalca legea. Pai cica depozitul asta sau ce era de GPL nu mai avea autorizatie de 3 ani? Si in ciuda sesizarilor unor cetateni de credinta, i-a durut pe toti in coccis. Cand se intampla o nenorocire (si din ce vad se intampla din ce in ce mai des nenorociri tot mai mari) atunci aflam, ah n-avea autorizatie d-aia, n-avea d-ailalta, oamenii au reclamat. A si apropo de oameni, in nu stiu care din ziare era un reportaj care-ti arata cum sunt de fapt oamenii din Romania: pompieru’ ii zicea unui cetatean „stop, nu mai trece nimeni, inapoi ca e foc” si ala a zis cu gura lui „pai nu ca ma duc sa vad focu'”. Din fericire (sau din nefericire) cand a bubuit urmatoarea data s-a aruncat pe burta langa un morman de gunoi si bag seama c-a scapat. Ce vrei sa faci cu astfel de oameni?!? Astfel de oameni voteaza, cu consecintele care decurg de aici!

      184
    • @Cristian, de acord cu amenda cota din venit, e probabil o varianta mai echitabila. Pe de alta parte intr-o tara in care multe venituri sunt nefiscalizate si nedeclarate cine o sa simta ca-l arde la buzunar mai tare si pe cine n-o sa-l intereseze de amenzi?

      101
    • @Lapis Lazuli
      „……Nație de lași care vrea frică. Sclavii perfecți.”

      Da, exact ce spunem mai sus, vorbe multe și mari, enervare, lozinci – și evident multe like-uri, ca oamenilor le plac lozincile.

      Dar hai sa vedem cum rezolvam problemele concrete.
      De asta am dat un ex simplu si anume cu parcarea în București- este clar pentru oricine ca jumătate din mașinile de acolo sunt parcate ilegal – cum rezolvam problema???

      Pai :
      -ca sa facem parcări nu avem unde
      -ca să amendam zilnic sute de mii de oameni nu putem, ca nu exista atâția polițiști
      -ca sa angajam polițiști sa scrie amenzi nu putem ca se supăra oamenii ca angajam bugetari
      -daca printr-o minune cumpărăm un soft cu camere video care sa amendeze automat, înseamnă că sute de mii de oameni vor fi amendați zilnic

      Deci jumătate din detinatorii de masini din București vor fi amendați zilnic – adică vor fi extrem de nemulțumiți pe toată lumea.
      Și vor trebui sa renunțe la mașini ca nu o sa le convina sa fie amendati zilnic – deci vor fi și mai nemulțumiți.

      Și vor spune peste tot ca nu mai este dreptate în tara asta, ca ce mare lucru făceau
      Pentru ca orice facem noi nu e mare lucru, dar ce face altul e extrem de grav.

      Iar dacă la o problema banala cum ar fi parcatul ilegal nu găsim o soluție- este extrem de complicat de rezolvat probleme grave.

      Indecis. Tu ce zici?237
    • @Mirel
      Discutia cu privire la parcari in Bucuresti este una sterila. Solutii sunt si s-ar putea implementa, doar ca orizontul de timp este unul mare, respectiv lumea nu prea are rabdare. Si da solutiile sunt destul de simple, construit parcari subterane in diverse zone aglomerate(Unirii, Victoriei, Pipera, Piata Sudului, Dristor, Gorjului, Doamna Ghica), respectiv introdus parcari etajate in zonele de resedinta era o timida tentativa prin sectorul 6. Dupa ce faci asta te poti apuca sa amendezi si sa futi in gura cetateanul. Problema la toata joaca este orizontul de implementare care ar fi undeva la 10 ani minim. Are cineva rabdare atata timp?
      Caci toata discutia pe care o avem acum in jurul diverselor tragedii are si o legatura cu rabdarea noastra ca cetateni. Ori lumea si-a cam pierdut-o de prea mult timp ca sa mai faca ceva si sa actioneze concret. Prin urmare fiecare supravietuieste cum poate si merge mai departe.

      66
    • @Asdad2005
      „Discutia cu privire la parcari in Bucuresti este una sterila. Solutii sunt ……… Si da solutiile sunt destul de simple, construit parcari subterane in diverse zone aglomerate(Unirii, Victoriei, Pipera, Piata Sudului, Dristor, Gorjului, Doamna Ghica ……”

      Da, o soluție extraordinara, oare cum nu s-a gândit nimeni la ea….

      Deci dacă nu mai sunt locuri de parcare ….. e simplu, construiești parcări subterane sau parcări etajate ……Pam, Pam – sa curgă like-urile.

      Ei, nu are rost sa ne complicam cu detalii cum ar fi ca în București este nevoie de aceste parcări în zonele aglomerate.
      Cum ar fi de ex zona Gorjului
      Dar acolo în subsol este metrou iar la suprafață sunt multe blocuri de 8-10 etaje, adică au fundație adâncă în pamant.

      Adică parcarea subterana nu poți sa o faci la 1 metru sub pământ ci trebuie sa sapi ca lumea ca să fii mult sub fundațiile blocurilor si sub metrou.
      Deci probabil prețul pe loc de parcare subteran ajunge la macar 30.000 de euro.

      Adică dacă în București trebuie 500.000 locuri de parcare (sa zicem) asta costa
      500.000 x 30.000 euro = 15.000.000.000
      Adica 15 miliarde de euro

      Este o mica problema ca TOT bugetul Bucureștiului este de circa 2,2 miliarde euro anual, adică de 7 ori mai mic și de acolo se plătește lumina pe strada, subventia la căldură, la transportul in comun etc. dar cum am spus mai sus astea sunt detali – „nu se vrea” ca dacă s-ar vrea s-ar face, ca bani.sunt.

      85
    • @Mirel
      Raspunsul pe care mi-l dai este extrem de previzibil. Doar ca ceea ce propun eu este fix cu ceea ce ar trebui sa se inceapa. Am uitat sa spun ca pretul parcarii ar trebui sa inceapa undeva lunar 100 de euro in zonele mai periferice si cu cat te apropii de centru sa cresti cu un 10-20%. Mai adauga si marit impozitul daca ai mai mult de o masina si nu ai un loc de parcare asigurat pentru acea masina. Repet solutii sunt si pot aplica, doar ca fereastra de lucru nu mai exista, iar criza de incredere este prea mare.
      Asa ca nimeni nu vrea sa-si asume ceva, pentru ca stie ca are mai mult de pierdut daca face o mutare de genul asta, fata de a mentine status-quo actual. Si asta e cheia in care multi factori decidenti gandesc in multe momente chiar si acum. Asa ca vom ramane cu ceea ce avem, vom mai carpi si vom merge mai departe. De ce? Pentru ca nu prea are nimeni o viziune o chestie pe termen lung alta decat propria-i bunastare. Chestia asta se aplica in toate planurile si mai ales in foarte multe familii din Romania. Scuipam in san, spunem o rugaciune si mergem mai departe.

      64
    • Domnu Mirel,
      Niste legi simple rezolva in proportie de 90 la suta problema parcarii in Bucuresti.
      1.Masinile fara impozit,asigurare si ITP nu stau pe domeniul public.
      2.Masinile pe firma nu se parcheaza pe domeniul public.
      Garantez ca aceste reguli aplicate duc la rezolvarea problemei parcarii in Bucuresti.Doar ca fac pariu ca jumate din cei ce citesc pe aici au masinile pe firma,PFA, comodat etc. si nu le convine.
      Adica vechea poveste,legile sint bune dar pina ne ating pe noi.

      82
    • @Domnu’ caposu: subinteleg din comentariul tau ca parlamentarii cei lenesi si furaciosi nu voteaza legile care trebuie in Parlament si d-aia merg lucrurile asa cum merg (sau mai bine zis cum nu merg), inclusiv problema parcarilor in Bucuresti. Intrebarea e: si dac-ar fi legile alea de zici matale, cine e sa le aplice? Ti se pare ca se aplica vreo lege in Romania? Nici macar aia a bunului simt…

      52
    • Domnu Mihai,
      Am spus doar ca problema locurilor de parcare din Bucuresti e rezolvabila.
      Nici nu am comentat aberatii de genul 30000 de euro locul de parcare.
      Eu cred ca legile se pot aplica.Si e mult mai usor decit se crede.

      02
    • Domnu’ caposu: ok, daca problema parcarilor in Bucuresti e rezolvabila, de ce nu o rezolva primarul general, respectiv primariile de sectoare?

      00
  8. Toti sunt impotriva coruptiei pana au nevoie de ceva. Sari o coada, primesti un rinichi, da plm i-ai facut pe romani sa rada acum 30 de ani la teatrul de vara. Baiat bun.

    Comentariu apreciat.452
    • O mică corecție: Arșinel avea disc cu „bancuri” scos la Electrecord în perioada comunismului. Și efectiv nu e omul pe care să-l poți bănui de talent. Stela Popescu era aia cu talentul, el era doar cu Partidul. Nu a fost niciodată anticorupție sau antisistem.
      Nu se compară cu un om care a fost toată viața lui corect, dar se vede nevoit să dea șpagă ca să nu-i moară copilul prin spitale.

      212
  9. NOU
    #40

    Ah, Naumescu, ce soluție a adus pe tavă: educația.
    Bravo mă…

    53
  10. Eu chiar nu cred ca sunt de vina. Imi platesc toate taxele la timp, nu dau spaga la medic sau cand ma opreste politia, sun la 112 cand mai vad cate un camion full de lemne in crucea noptii si cel mai important, nu am votat si nu voi vota niciodata PSD (si de vreo 15 ani nici PNL).

    Comentariu apreciat.516
  11. NOU
    #52

    Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 134
  12. legi slabe sau daca sunt legi dure nu se aplica sau nu are cine sa le aplice.
    amenzi care nu ustura si e poti repeta fapta fara sa te doara capul.

    dar ce vad este un sat fara caini. un miserupism generalizat .
    si o nepasare crunta pentru consecinte, care, in mod tragic, implica pierdere nevinovata de vieti….

    83
    • Jeleu: cand a fost cu mucea de 19 ani drogat (in pana mea, se vedea de pe body cam cand il oprisera prima / a doua data sa ii puna alcooltestu’ ca la naiba ii cadeau ploapele, deci dac-a iesit alcooltestu 0, poate ca problema era altundeva), toata lumea era cu „sa se inaspreasca legea dom’le” (la fel cand iese cate-o nenorocire cu arme, de parca cei care isi procura arme respecta deja legea in vigoare care-i prea permisiva? Da de ce in cazu tanarului beat urcat la volan in Alba-Iulia nu mai zice nimeni sa se inaspreasca legea?!?

      127
    • Ia vedeți ca a pus Tavi Pertea (politistul) ceva pe youtube acum 2 ore…e posibil sa scape cu 2 ani cu suspendare….morții sunt de vină…

      62
    • In ambele situații legea tb sa fie aspra. Toleranta zero alcool, droguri la volan.

      Cum e posibil ca ala sa fie lăsat sa plece de doua ori . De doua ori?
      Ce destin crunt au avut acei copii …de doua ori puteau scapă dacă nenorocitul ala ar fi fost reținut ..

      72
    • Intreaba-i pe politistii care l-au lasat sa plece… dupa ce l-au oprit de doua ori. Asa e, a fost toleranta zero: de 2 ori nu l-au lasat sa nu-si continue drumul… catre destinatia finala.

      16
  13. Ceea ce se intampla in Romania acum, este rezultatul deciziilor pe care societatea romaneasca le-a luat in ansamblul ei in ultimii 34 de ani. Cine a avut viziune si a inteles situatia si-a luat talpasita prin 90, idealistii care au ramas sa se lupte aici se vor muta incet, dar sigur spre alte tari. In fond evolutia este destul normala perioada 1990-2007 se pleca de aici pentru ca efectiv mureai de foame, daca nu lucrai la stat, iar de prin 2010 incoace se pleaca din tara pentru ca nu te regasesti aici. O vreme a functionat povestea ca se castiga mai multi bani in Vest, dar odata ce salariile au crescut fulminant in perioada 2015-2019 povestea n-a mai prins. Costul vietii in vest este mai scump raportat la ce ai in Romania in orasele mari, insa diferenta este data de serviciile publice pe care le primesti. Asta este si motivul pentru care calitatea resursei umane in Romania se va deprecia major in urmatorii ani.
    Fara s-o lungesc mai mult, daca esti roman stai in tara si te simti in siguranta, inseamna ca este doar o chestiune de timp pana cand vei realiza opusul. Bineinteles daca faci parte din elita securisto-politico-interlopa vei fi la adapost tot timpul si vei avea alternative. Si da povestea cu coruptia suntem noi este cat se poate de reala, pentru ca este modul de supravietuire/raspuns in fata unui stat care nu respecta contractul social.

    Comentariu apreciat.427
    • „este rezultatul deciziilor pe care societatea romaneasca le-a luat in ansamblul ei in ultimii 34 de ani” eu nu am luat decizia sa sprijin un sistem corupt care traieste ca un parazit deasuprea mea si a vietii mele pe care incerc sa o duc fara sa ma lovesc de el, eu nu am luat decizia sa protejez coruptia si incompetenta cu banii mei de taxe si in nici un caz nu am luat decizia sa suport viata pe care au ales unii sa o duca in ciuda dezvoltarii acestei tari in ultimii 30 de ani, sistemul exista in ciuda noastra, oamenii fac reclamatii, depun plangeri tocmai pentru ca nu vor sau nu pot sa plece din tara, asa ca ori se lupta ori fac parte din putreziciunea care e statul roman… asta cu „ce sa faci, nu ai ce sa faci” e marea bariera intre oameni si regiuni…

      127
    • Analiza corecta.
      Desi salariile au evoluat f bine , totul e o echilibristica pana se sparge bula si ai de a face cu sistemul.

      122
  14. Degeaba ai legi daca nu se aplica . Sincer cred ca noi ca stat nu ne schimbam nici daca da faliment si trebuie sa pornesti din groapa !

    114
  15. Ar fi mișto dacă ANAF ar face o platformă unde să poți plăti impozit, dacă ai ajutat o vecină să tundă iarba și ți-a dat 100 de lei. Fără să mai depui nu știu ce declarație, pe loc. Și mai crește colectarea la buget.

    422
    • Da, da, sunt convins că toți cetățenii cititori ai acestui blog ar da buzna să se înscrie, să plătească benevol impozit pe acei 100 de lei.

      191
    • Eu zic ca da, pentru ca se inghesuie sa dea dolarei pe patreon ca sa vada influensarese de care se face mijto! :D

      106
    • Doamne @Mihail ce ai putut sa spui …..

      Cum adică sa facă ANAF o platforma ca să plătești mai ușor bani la stat.
      Probabil încă nu ai înțeles din numarul de mamute rosii, asa ca îți explic eu – cititorii acestui blog considera de la sine înțeles ca nu trebuie sa plătești nimic la stat, ba chiar e motiv de mândrie ca „fentează” statul.

      Aceeasi cititori au și o explicație și anume statul.nu știe să administreze banii, ii pierde și de aceea statul nu merita sa primească banii lor.

      Cel mai interesant mi se pare însă că există o statistica BNR cu depozitele populației, unde spune ca exista în bănci circa 310 miliarde lei ale persoanelor fizice.
      Din acești bani.doar 150 miliarde sunt în depozite, iar restul în conturi curente – adică fără dobândă.

      Și mi se pare foarte tare cum
      Pe o mare parte din romanii care strâng bani si ii depun la banca nu-i duce capul sa facă un depozit ca să primească dobândă
      Dar ei cred ca dacă ar ajunge intr-o poziție de decizie în Guvern ar folosi banii tarii mult mai bine decât în prezent

      Ca sa nu mai vorbim de cei ajunși la 30-40 de ani care au 0(zero) economii- ei nu reușesc sa gestioneze câteva mii de lei pe luna dar dacă ar fi în Guvern mama, mama ce ar face…

      914
    • @Mihail sunt oameni pe aici care s-au prins ca singurul mod sa ajungi bine cu banii e platind taxe cat mai putine. De asta se vaita multi la articolele lui Vali cand zice de amenzi pt parcari pe trotuar, crescut impozite pe casa si masini etc. Bula asta e mega-evazionista si nu din cauza ca PSD si PNL au administrat rau banii. Ci doar pt ca au observat ca merge si asa.

      75
  16. De ce nu voteaza lumea cu USR? Asa apatici cum sunt ei, cu bubitele pe care le mai au si ei in cap, dar parca tot e altceva in comparatie cu cocalarii astia nesatui care isi tot rotesc guvernarea si nu fac nimic de 30 de ani.

    Dar lumea nu vrea USR, nu vrea nici macar sa incerce. Si persista in a vota cu golanii sau a nu se duce la vot. Dupa care apar nemultumiri si lamentari. Asa (nu) votezi, asa traiesti…

    Indecis. Tu ce zici?2624
    • Glumesti sper. Ia zi-mi ce performantze au avut useristii cat s-au aflat la guvernare! Sau zi-mi altceva, ce opozitie mai fac acuma dupa ce-au iesit de la guvernare?

      Indecis. Tu ce zici?2432
    • Republica noastră trebuie să ajungă la o vârstă. Să vrea să se așeze la casa ei. Până atunci iese numai cu golani. Pe la 40 de ani. Și atunci să te ții crize că o să vrea și ea ce a văzut la suratele ei din Europa, democrație, domnia legii, și o să vrea acum, că ticăie ceasul biologic, rămâne fără populație.
      Sau poate tocmai a început.

      136
    • Iti spun eu de ce, pentru ca gunoaiele USL-iste au masinaria de PR foarte bine pusa la punct(adica bani foarte multi) si au reusit o manevra mai spectaculoasa decat cea cu MuiePSD care s-a legat de ei.. Si anume sa intipareasca in mentalul colectiv guvernat de mantra cu familia traditionala, beserica si alte nebunii de genul ca USR e un partid de ghei. Iar la rumanul clasic majoritar, nu ii convine sa fie condus de ghei, chiar daca realitatea din teren e total diferita si sa zicem ca nici nu ar conta, daca am fi mai destupati la minte si mai evoluati cu 50 de ani deoarece ii este frica ca il vor fute in cur. Iar fututul in curul traditional stramosesc, bate furtul/crima/pedofilia/violurile/drogatii-dealerii, de fapt tot, orice dar sa nu fie asociat cu gheii.
      Si cand ai legat imaginea asta de USR, pai never ever nu o sa ii vezi la guvernare de unii singuri.
      @Mihai Incearca sa nu mai fii oligofren si sa ne spui cand a fost votat USR cu o majoritate absoluta incat sa poata sa isi impuna de unii singuri proiectele legislative si sa nu fie nevoiti sa faca alinate de conjunctura cu jumatate din PSD sau mai rau cu hauristii ca sa poata face si performantele pe care le ceri tu cu patos.

      Indecis. Tu ce zici?1912
    • Mihai, esti si tu unul din cei care crede ca se pot face schimbari majore, fundamentale, in cateva luni?

      cum erau aia care in februarie 2021 ii reprosau lu’ nicusor dan ca a promis ca repara termoficarea si nu a facut nimic?

      196
    • @theblack: de unde anume ai dedus asta? Altfel, nu ai idee cat pot sa ma bucur de bucurestenii care-au pus botul la campania lui Mucusor, c-o sa aiba calda de a doua zi, si nu au apa calda nici acum. Sper din tot sufletul ca el sa mai candideze, si sa mai fie votat de ori cate ori va fi nevoie, Bucurestiul avea mare nevoie de un primar ca dansul, necorupt si care-si respecta promisiunile din campanie!

      Indecis. Tu ce zici?525
    • @Andyan: abia astept ca oligofrenii ca tine sa-i voteze ca sa aiba majoritate absoluta.

      520
    • :) exact, esti unul din cei descrisi de mine.

      usr a fost partener minoritar la guvernare cateva luni, un an. nu au facut nimic pentru ca au putut si nu a avut timp sa faca nimic si cand a avut cate o initiativa au inceput sa urle hienele la luna. a nu se intelege ca eu consider ca daca ar fi fost mai mult timp chiar ar fi facut, nu am de unde sa stiu.

      in ce il priveste pe nicusor nu a promis niciodata ca o sa repare sistemul de termoficare a doua zi dupa alegeri. cine a a inteles asta e doar un imbecil.

      216
    • A pai nici macar nu au promis asa ceva, au promis apa calda (nici lor nu le venea sa creada ca trebuie sa promita asa ceva); oricum ma bucur c-ai o parere atat de buna despre cei care au crezut promisiunea lor in campania electorala. Acu ca veni vorba de reteaua de termoficare, e cum ziceam: sa-l mai voteze, pana termina de reparat.

      423
    • Si asa ne putem da seama dragi tovarasi si pretini ca Mihai este un bugetar PSDist infect.

      85
    • Cem mai mare sabotor USR a fost si este Barna. I-a mitosit si lui putin a influenta si a stricat sandramaua.

      45
    • @Andyan: si asa ne dam seama ca ai cap ca sa nu-ti ploua-n gat.

      311
    • @Mihai Bos, te-ai descris perfect pe tine deoarece comentariile tale sustin afirmatia. Hai fugi repede sa mai iei niste vouchere de vacanta pana se mai dau pomeni.

      76
    • @Andyan: ma bucur c-am plecat de 20 si de ani din mocirla din care te adapi. Hai baga mare!

      313
    • @Mihai Am inteles, deci est diasporean din ala care stie tot ce se intampla in Romania de la Antena 3 /Realitatea cu privire la USR si Nicusor Dan. Cel mai probabil haurist (alt fel de psd, cu alte litere) ca doar asa s-au ridicat leprele astea proruse cu sprijinul/votul patriotilor ca voi de facebook din diaspora. Patrioti care stiti tot, de pe facebook.
      Sa tot ramai acolo unde te-ai dus si iti repet si tie indemnul pe care i l-am dat altuia de pe aici, da foc la toate actele romanesti pe care le ai.

      134
    • Da ce Andyene, io n-am voie sa-mi iau tzara inapoi? Ba da-mi place ce limbaj ai ca votant usere.

      614
    • @Mihai Ce tara vrei sa iti iei inapoi hauristule? Aia in care nu ai mai platit taxe de 20 de ani dar ridici pretentii?

      127
    • Ba handyene, da oligofren mai esti tata: ai inceput prin a ma injura, apoi ai zis ca-s pesedist, apoi haurist, hotarasta-te dracu’ o data. Si daca tot ejti asa de bashtept in cap, aia din diaspora care vroiau sa-si ia tzara inapoi plateau taxe au ba? Si chiar unde sunt, si-au luat tzara inapoi sau mai asteapta?

      512
    • Daca vrei un raspuns, incearca sa scrii comentariile in limba romana nu ca un oligofren, tu asta care iti vrei tara inapoi. Pare ca esti ca ala cu como se dice la noi in romena dupa 3 luni.

      35
    • @handyene: vad ca insisti in oligofreneala, m-a rugat doamna ma-ta sa-ti transmit un mesaj: cand a putut sa vorbeasca ca n-a mai avut gura plina, a zis asa: ca-i pare rau ca data trecuta si-a luat-o de la gura ca sa te faca, dar daca e sa dea timpul acela inapoi, n-ar mai face aceeasi greseala! Capisci, cazzo?

      312
    • Iata si limbajul haurist al gunoiului stradal care scrie aici cu numele Mihai.

      53
    • @andyan: nu-ti place cand ti se intoarce-n fata. Hai inghite ce mizerii ai scuipat despre mine.

      311
    • @Mihai, USR nu a guvernat nici macar 1 an, pe cand FSN (sub diverse denumiri care inseamba de fapt acelasi drac beat) guverneaza de 30 de ani. Stim clar de ce sunt in stare pesedistii, penelistii, pedelistii, mergem la sigur cu ei: coruptie si incompetenta. De ce sa nu dam o sansa USR? Aia de la AUR ies din discutie, sper, pe forumul asta.

      31
    • @Dan: nici nu zic altceva, de-abia astept s-ajunga USR la guvernare, cu majoritate absoluta, eventual si cu presedinte, sunt convins ca in fine se vor rezolva toate problemele tarii, nerezolvate de 30 de ani.

      03
  17. Cauzele coruptiei sunt multiple.
    Principala cauza e lacomia. De bani, de functii, de privilegii.
    Coruptia e facilitata de proceduri birocratice dificile de parcurs, de functionari incompetenti si absurzi, de dezinteresul societatii si de lipsa de control asupra procedurilor si a modului in care se aplica legea.

    Efectul imediat e o scadere a calitatii serviciilor si bunurilor publice.
    Efectul pe termen lung e o disolutie a societatii.

    Ar fi interesant un moment de genul 2014 Crimeea.
    Care ar fi reactia societatii romanesti in fata omuletilor verzi?
    Ne-am aduna toti sub steag si am merge la razboi?
    Sau ne-am pune coada pe spinare si am fugi in Vest?

    154
    • Daca tot ai pomenit de Crimeea 2014: care-a fost reactia armatei ucrainiene? Care-a fost reactia vestului?

      1011
    • Mha, având în vedere că rușii nu suportă gitanii …parcă îți dă de gândit…știu, sună aberant , dar….

      65
    • Am vorbit acum vreun an cu un american stabilit în Austria (și care a mai stat prin Germania, Italia…). Mi-a zis că peste tot e corupție și e la fel, dar diferența e la consecințe. L-a prins pe un parlamentar austriac cu corupție? Ăla rămâne făra job imediat și posibil pe următorii mulți ani. La fel în Germania. În Italia? Nope, e la fel ca la noi.

      143
    • Oh, Austria care sta in patru labe servind interesele Rusiei lui Putin.

      1611
    • Mai in gluma mai in serios … e si vina romancelor. Ca barbat vezi ca romancele trag la cocalari cu bani, agresivi in limbaj si comportament, pusi pe epatare, drogangii considerati mai interesanti, si te dai si tu cu lumea, te adaptezi societatii cum ar veni.
      Nu mai ridica romancele coada la diversi dubiosi cu bani facuti ilegal, dispare si coruptia asta generalizata. Intre timp avem tarfe care pun pe instagram poze facute in Dubai cu descrierea „always be real”.

      1213
  18. PSD e rau, politicienii sun corupti, fura. Da,da.
    Si soferul de autobuz care mai uita sa dea bilet si baga banii in buzunar ? OK, fura de la privat, treaba lor, doar ca ala daca ajunge in politica, in administratie unei comune, face fix la fel…fura si combina.

    83
  19. Pai de aia am ajuns asa. Ca e sentimentul ca nu avem putere, ca nu are sens sa deranjam … …hai sa stam asa atunci…

    62
  20. Ti-as da dreptate daca romanii nu ar deveni cei mai corecti soferi odata ce trec granita si daca acei oameni corecti din strainatate care trec granita la noi nu ar deveni la fel de incorecti.

    Singura metoda e frica. De amenzi, de puscarie, de bataie, de ce vrei tu. Am mai spus pe aici de multe ori: legi avem, nu are cine sa le aplice. Politistii sunt degeaba, iar cand nu sunt degeaba, procurorii sunt degeaba. Cand procurorii nu sunt degeaba, judecatorii sunt degeaba.

    Pana nu vine un presedinte care sa impuna toleranta zero in tara asta (teoretic presedintele, constitutional, nu are cine stie ce putere, dar traim in tara unde nevoia de tatuc e inca puternica), nu avem nicio sansa. De aceea se pregatesc pe margine personaje gen George Simion (toleranta zero declarata) sau Laura Kovesi (toleranta zero dovedita). Oricine altcineva ar mai face joc de glezne pe marhine, pleaca cu un handicap.

    Asa cum spunea cineva mai sus, romanii sunt un popor docil, in sinea noastra ne dorim o semidictatura de genul asta, trebuie doar mana de fier necesara pusa in fruntea statului. Daca in fruntea statului avem ficusi cu treişpe fețe, ca ficusii ne comportam cu totii.

    Indecis. Tu ce zici?285
    • ” Laura Kovesi (toleranta zero dovedita)” dovedita cu cine ? Ca facea politie politica. Se activau in functie de cum le dicta SRI-ul.Pana una alta raman pozele de la sprintzurile cu Dragnea pana sa se strice „famiglia”. Chiar sunt curios ce rezultate a avut la Bruxelles de cand a ajuns acolo.

      Indecis. Tu ce zici?1417
    • @N: cu inamicii politice ai celui care-a scos-o din cartierul Sibiu unde lupta cu crima organizata, si-a facut procuroare generala, si-apoi DNA.

      214
    • N, daca ai fi cu adevarat curios, ai intra pe site-ul EPPO si ti-ai raspunde singur la intrebari citind sectiunea de stiri sau descarcand raportul de anul trecut.

      Sau poate astepti vreun post din-ala obiectiv de stiri de pe la noi sa faca asta pentru tine si sa le prezinte la ora de maxima audienta.

      Sau poate nu ai inteles ce am vrut sa spun prin „semidictatura”. Dictatorul poate fi SRI-ul sau un lider „luminat” imbracat in straie traditionale de veghe in gradina maicii domnului. Romanii nu au nevoie de democratie, au nevoie de o mana de fier care sa functioneze la limita democratiei, cel putin pana ne mai civilizam un pic.

      Asta fiindca majoritatea populatiei nu e capabila sa se autocivilizeze prin puterea exemplului, asa cum fac unii dintre noi.

      Era cat pe’aci sa am o parere buna despre mine, pana mi-am adus aminte de unde am luat ultimul film vizionat aseara si cum am pus recent 50 de euro in buzunarul vecinului bulgar cand m-a mancat talpa pe centura Sofiei. Da, stiu, e usor sa imi gasesc circumstante atenuante ca nu am un singur abonament de streaming sau e aberant ca politia bulgara sa stea cu radarul langa singurul indicator dubios cu limita de 60 de pe centura.

      Cand voi stii ca lucrurile de mai sus nu mai sunt posibile, sa vezi ce ma autocivilizez.

      Putina introspectie nu strica niciodata.

      144
  21. Hai siquetire, mon cher. Postaca-i doamna mama dumitale.

    321
  22. A, nu e pe bani? E doar prostie? Ma scuzi…

    142
  23. NOU
    #107

    Deci, tot timpul e altcineva de vină, am înțeles

    102
  24. „Asta cu civilizatia, bunul simt etc e un miraj si o caterinca. Doar consecintele imediate livreaza rezultate.”

    Cristian a condensat toata teoria intr-o singura linie de text. Asta e tot. Este un mit faptul ca X sau Y sunt mai civilizati ca noi din nascare sau din niste atribute de caracter si maretie nationala. Toti vor sa ciupeasca ceva, orice, pe oriunde ar trai, doar ca nu pot, asa ca se conformeaza. Iar in Romania nu iti trebuie mult timp sa te prinzi ca de fapt nu exista consecinte pt nimic, asa ca nu e de mirare nimic din ce se intampla. Singura mirare este ca nu e mai rau, la cat de corupti suntem.

    Am mers la o conferinta la Berlin acum cativa ani si am fost foarte impresionat cat de bine se circula pt o metropola de 4 milioane de locuitori. Eram la semafor, la pietoni, cu grupul cu care venisem la conferinta si la semaforul de masini erau 3-4 masini oprite la rosu. Apare un tip cu un Ferrari, se pune la coada, dupa care se razgandeste in 5 secunde si se incadreaza la banda obligatoriu la stanga care era goala. Se face verde, Ferrariul o calca si se baga in fata astora care mergeau inainte. Nu apuca sa traverseze bine intersectia, ca iese o duba de politie dintr-un gang cu girofarul pornit si il opreste la nici 100m. Pana am traversat noi, ala deja semna amenda.

    In 3 zile cat am stat la Berlin, aia a fost singura incalcare a legii pe care am vazut-o prin trafic. Ai crede ca nici nu mai este necesara politia pe strazi din cauza ca se respecta legea atat de bine. Dar de fapt, ala este motivul pt care functioneaza, pt ca ai incercat si tu odata sa trisezi ceva marunt si ti-a zburat permisul inainte sa traversezi intersectia.

    131
  25. Ai uitat ca exista o vorba veche: De la cap se impute pestele!

    34
  26. Mă autodenunt, parchez la Coresi de cînd pe Turnului e cu bani, și arunc iarba tunsa in containerul de menajer, apropo voi ce faceți cu gazonul tuns ?

    45
  27. Accidente se mai intampla, dar aici parca e sistematizat. Una dupa alta.
    Asa ca pot suspecta ca e intentionat, un plan pus la punct de cineva.

    Daca cineva planuieste toate nenorocirile astea?
    Mie imi pare ca Puterea, cu PSD PNL SRI etc.. in rezultate incepe sa semene cu ISIS.

    Oare nu ar trebui sa incepem a trimite avertismente organizatilor internationale? Sa anuntam ONU, NATO, BRICS, ca suspectam puterea de genocid.

    Daca se dovedeste asa… atunci sa se faca o coalitie militara si da aducem trupe, trupe Americane, Chineze, Ruse, Germane, armate private, Black Water, Wagner. Poate cateva si cateva divizii ale armatei Romane, formam garzi patriotice.

    Si sa ii starpim pe toti ca pe sobolani.

    Ii declaram organizatie terorista responsabila cu crime in masa… sa nu ne mai complicam cu procese. Si starpim tot corpusul format din cadrele de partid, ofiterii de informatii, si aparatul de judecata si ancheta.

    In cateva saptamani nu mai ramane nici cacat de analize din ei, ii impuscam pe toti.

    35
  28. E gresita afirmatia ca peste 90% din romani sunt corupti sau corup? Nu!

    16
  29. România are nevoie de o reformă administrativ-teritorială (mai puține comune, mai puține județe, prin comasare), dublată de digitalizare (și implicit reducerea aparatului bugetar). Corupția s-ar reduce fiindcă vor exista mai puține guri de hrănit, mai mult control din partea populației.
    Partea proastă e că asta e imposibil de realizat:)

    11
  30. „minora de 12 ani l-a provocat pe violatorul nevinovat să o violeze”

    Dar nici sa sari in tabara opusa nu e normal asa cum au facut recent parlamentarii nostri. Sa zici ca orice sex cu o persoana sub 16 ani e viol daca celalalt este mai mare cu 5 ani decat acea persoana. Acest act se numeste corupere de minori NU VIOL. Viol inseamna act sexual sub forta fizica sau chiar santaj emotional.

    02

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile