Controlați-vă entuziasmul!

  1. Dacă întrebați un proprietar de clădiri de birouri sau un chiriaș corporate vă va spune că întreținerea/regia depășește acum chiria în unele zone. E cel puțin interesant pentru că în regimul de „lucru de acasă” costurile se muta la angajat ceea ce accelerează și mai mult schimbarea de pe piata muncii.
  2. Costul energiei loveste masiv și în companiile care oferă găzduire web & servicii pe cloud. Un articol interesant din 2018 pe tema asta. Datacenterele consumă cumulat tot atâta electricitate cât întreaga capitală.
  3. Majorarea de impozite pe proprietăți pe anul viitor ii va lovi pe cei care au punct de lucru în clădiri detinute de persoane juridice. Am auzit deja si de impozit de 150K (pentru clădirile de birouri) și cumva e firesc pentru că România avea de departe cele mai mici impozite pe zona asta.
  4. Punctul 3 îi va afecta deasemenea pe cei ce au făcut puncte de lucru pentru AirBNB sau închirieri in regim hotelier.
  5. Nu se găsește energie pe piață. Cel puțin nu pentru anul viitor.
  6. Contrar așteptărilor piata auto duduie
  7. Apple valorează cât Google, Facebook și Amazon împreună asta apropo de entuziasm. Și nu cred că e sustenabil. O eventuală recesiune susținută va avea efecte profunde pentru Apple.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. La punctul 4 te inseli. In cazul meu, am verificat grila notariala si suma este cu 1/3 mai mica decat cea din raportul de evaluare pe care il folosesc in prezent. Din pacate, asta nu inseamna ca voi plati impozit mai mic, ci ca voi plati acelasi impozit, deoarece se ia in considerare suma cea mai mare.

    00
    • S-a modificat procentul de impozitare in majoritatea localităților degeaba e grila mai mica.

    • Intr-adevar, am gasit acum HCL potrivit careia se mareste procentul de la 1,1 la 1,3% pentru nerezidential. Pe de alta parte, cei care au airbnb legal, cu punct de lucru deschis si CAEN de turism, de la anul vor intra pe regim de microintreprindere si vor plati 1% impozit pe venit chiar si cu 0 angajati.

      00
    • Vezi că nu e 1% și e din valoarea imobilului. 2% cum e in unele înseamnă 10.000 RON pe an la un apartament d-asta banal.

    • „In situația în care, valoarea din studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România este mai mică decât ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal local la data de 31 decembrie 2022, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal local, la data de 31 decembrie 2022.” Valoare aia la care se refera textul HCL poate fi cea rezultata in urma unui raport de evaluare in scop de stabilire a impozitului. La nerezidential, sunt 2 variante prin care se stabileste valoarea imobilului: cea inscrisa in CVC sau cea din raportul de evaluare. Calculul acestei valori difera fata de evaluarea pentru credit, de ex., in care valoarea imobilului este mai mare.

      00
  2. cumva e firesc pentru că România avea de departe cele mai mici impozite pe zona asta.

    Cumva sigur nu, pentru ca si salariile sunt cele mai mici din zona asta. Sau astea nu ne intereseaza?

    00
    • Nu sunt salariile mai mici decât în Bulgaria. Iar impozitele pe clădiri vor fi mai mici chiar și după mărire.
      Oricum e o abordare defectuoasă, impozitul trebuie stabilit ca procent din valoarea clădirii, nu are legătură cu veniturile.

      00
    • Ce legătură au salariile cu procentul de impozit? E relativ. Comparam procent cu procent.

    • Procentele de impozit sunt în legătură directă cu venitul discreționar.

      00
  3. La punctul 6 procentele induc o perceptie eronata asupra înmatriculărilor.

    În articol se compara înmatriculările de mașini noi și mașinile second hand înmatriculate pentru prima data în România. Articolul menționează creștere pe segmentul de de mașini noi 9.7% și o scădere pe mașini second hand -20.6%. Insa, dacă adunam cifrele, constatam ca de fapt înmatriculările totale sunt în scădere cu aproximativ 14%.

    Mai mult, dacă ne uitam la defalcarea pe marci auto vedem ca Dacia ocupa primul loc, urmată de Toyota, Hyundai, Ford, Skoda etc.

    Acum, neavând o defalcare și pe model, având în vedere ca Dacia nu este tocmai un model premium (presupun ca și celelalte Toyota și Hyundai nu sunt tocmai topul topurilor) cred ca scăderea pe segmentul second hand se vede în creșterea pe segmentul de mașini noi. Adică, o parte dintre cumpărătorii Romani au preferat sa isi cumpere o mașină noua (ex. Dacia) decât sa aducă ceva din Germania second hand.

    Concluzia articolui e doua:

    1. Totalul de mașini noi și cele aduse din exterior este în scădere cu 14%.
    2. Valoarea mașinilor second hand a crescut fiind aceeași cu a unui model nou.

    Nu stiu dacă arata neaparat ca piața auto duduie

    00
  4. 3. Mi se pare o taranie maxima si furt calificat ideea de impozit pe cladiri. E doar un alt mod prin care te fura statul.

    7. Toata lumea o sa cumpere la anul iphone si ceasuri si laptop-uri si tot asa. Nu vad sa scada semnificativ valoare lui Apple in cazul unei recesiuni.

    00
  5. „Și nu cred că e sustenabil. O eventuală recesiune susținută va avea efecte profunde pentru Apple.”

    Alter Ego de pe Zoso blog stie el/ea mai bine decat armata de manageri financiari de la Apple. Ca la Poiana lui Iocan aici :))

    00
    • Ai vorbit tu cu managerii de la Apple si susțin contrariul?

      00
    • Vezi că și Apple in rapoartele pentru investitori vorbește despre asta și „significant headwinds ahead”

      Un alt punct de vedere:
      https://seekingalpha.com/article/4552702-apple-time-to-reset-expectations

    • Vezi, G., de asta este bine sa citesti mai mult decat scrii pe un subiect. Autorul s-a documentat putin, plus ca are si ceva experienta in plus fata de unii dintre noi in afaceri, tin minte ca la un moment dat a facut o analiza foarte amanuntita a comertului cu electronice fake, de la monitoare si cabluri la imprimante, si S-AR PUTEA sa aiba habar despre ce vorbeste, spre deosebire de mine, care comentez si plec.
      In cazul Apple, Samsung& Co, se pare ca apar probleme serioase pe care companiile nu doar ca le iau in calcul, dar le discuta si public. Se simte chiar si pe piata locala, am vazut acum doua saptamani, la Stirile Pro TV, material sponsorizat in care importatorii de smartphone-uri comunicau ca oamenii isi schimba mai rar gadget-urile de cand a venit SI razboiul, chestie care se confirma si in vox-pop-uri, sondaje dar si in volumele de vanzari. SOC.

      00
    • 7.”Apple valorează cât Google, Facebook și Amazon împreună asta apropo de entuziasm. Și nu cred că e sustenabil. O eventuală recesiune susținută va avea efecte profunde pentru Apple.”

      @G. da voiam si eu sa subliniez si ai facut-o mai succint decat mine, Autorul crede chestii pentru ca: automobile.
      Si desi involuntara paralela, (scopul a fost pt sarcasm) poate fi chiar adevarata, deoarece ce afirma aici autorele e ca si cum ai spune ca Ferrari va da faliment din cauza ca se vor vinde mai multe Toyote si VW in lume. Care Ferrari nu valoreaza cat Toyota + VW impreuna.
      @Nico Vezi tu Nico cand te arunci cu aprecieri si presupuneri despre cineva care crede cu convingere ca 2500 RON NET reprezinta un salariu bun spre foarte bun pentru munca prestata(oricare munca ar fi aia) de angajatul lui. Poti avea impresia ca stie despre ce vorbeste.

      00
  6. La punctul 5 legat de energie, 24.001 de oameni, daca e soare la anul, se pipi pe problema asta.

    00
  7. Punctul 2..da, marja de profit a scazut dar in ro preturile pe gazduire oricum erau prea mici…deja am inceput sa majorez si clar motivul e scumpirea energiei electrice iar clientii inteleg..

    00
  8. M-am oprit la 1. Cam pe ce perioada crezi tu că semnează o firmă cat de cat statornică cu un proprietar de birouri? Cum ți-a dat că e mai mare întreținerea/regia decât chiria?

    00
  9. Ce probleme au unii. O legătură mică de mărar care se pune în butoiul de varză a ajuns la 4 lei de la un leu anul trecut.

    00
    • shoric, eu am citit in presă că inflația e de 15%, nu știu ce să zic cu ăia 4 lei.

    • Câââât?
      Slavă karmei că nu-mi plac sarmalele!
      Da’ era să leșin când am dat 12 lei pe kilu’ de ardei kapia la aprozar.

      00
    • Legătura de mărar/pătrunjel este un leu prin supermarket. Cel puțin in Craiova 🙂. Este adevărat că a mai crescut de anul trecut de la 70 de bani. 🙂
      Însă la restul legumelor sunt creșteri mari de preț

      00
    • In supermarket-urile din zona mea (Kaufland, Lidl, Cora), nu scade legatura de verdeata sub 2 lei nici cand e lesinata in ladita.

      00
  10. Impozitele tot mici raman pe cladiri. Dar trebuie spus si ca costurile cu impozitele marite se vor reflecta in marirea chiriilor acolo unde este cazul.

    00
    • Și stai sa vezi evoluție pe chirii. Dobanda sus, rate sus, interes la cumpărare scăzut, impozit sus, utilități sus, rezultă… chirie mare.

  11. 3.
    Nu, nu înțeleg această logică de a compara mere cu pere. De ce compari impozitul pe imobiliare din Ro cu de expl. cel din Luxemburg sau Olanda?
    Impozitele se pot compara numai in totalitatea sistemului de impozite cât și macroeconomic. Toate aceste exemple cu rupturi dintr-un context amplu și complicat sunt bune când dorești să convingi populația că un impozit trebuie crescut “ptr a fi la rând cu lumea civilizată”. Comparații cu țări unde impozitul este mai mic nu am văzut niciodată sa fie așa de agresiv promovate.

    00
  12. Inca sunt companii ridicol de scumpe… sunt teribil de mirat de faptul ca lumea inca nu a inteles ca urmeaza o reasezare foarte serioasa a valorii in perioada urmatoare; si ca investitor mai implicat pe bursa din SUA, ma mira optimismul diversilor oameni si comentatori de pe message board-uri, ceea ce ma face sa cred ca de fapt o sa vina ceva mai rau decat credeam in urma cu cateva luni.

    Strict legat de Apple, ca e bun ca exemplu… un indicator care iti poate arata foarte simplu valoarea unei companii ca snapshot de moment este raportul dintre valoarea de piata si free cash flow (cel din urma este un indicator ceva mai cuprinzator al cash-ului pe care o companie il are la dispozitie)… Apple s-a corectat de la un raport si de 30+ (adica o valoare de piata de 30 de ori mai mare decat free cash flow anualizat) spre 20, dar in trecut, prin 2015-2016, era si de o singura cifra raportul asta. Mai mult, pe vremurile acelea, dobanda Fed era mult mai mica si conditiile de lichiditate din piata mult mai generoase… bunul simt ar dicta ca Apple ar trebui sa se tranzactioneze la multipli mai prosti decat in 2015-2016 luam de bune acele valori ca fiind sustenabile… sau macar sa convearga catre ele (ceea ce ar insemna un picaj de peste 50%).

    Corectii din astea brutale o sa vina si in zona de proprietati comerciale, as banui; pentru rezidential la noi, nu cred sa fie ceva asa de rau atata timp cat nu se buseste rau piata muncii. In RO, preturile nu mai sunt deloc defazate fata de salarii cum erau in 2007-2008.

    00
    • Spot on. Exact așa văd și eu lucrurile.

    • Americanii au mai multa incredere in Apple decat in guvernul lor. Vrajeli din astea cu calcule pe hartie sunt doar vrajeli… uite unde erau Warren Buffet de Romania :))

      00
    • To be fair, nu cred ca scade cu 50% Apple (nu e exclus, adica e mai probabil sa scada cu 50% in urmatorul an decat sa creasca cu 20%, if you ask me), foarte posibil ca Apple sa ramana in continuare scumputa ca actiune, dar nu are ce cauta la multipli astia.

      Altfel, Venom, vaz ca tu vorbesti ca sa te afli asa in treaba… stii cu cat a crescut numarul de actiuni Apple detinute de Berkshire Hathaway in 2022? Cu <1%… asta ca tot l-ai dat ca exemplu pe Buffett… deci omul a cumparat putintel acolo, dar in nici un caz asta nu arata a prea mult optimism. A bagat o tona de bani intr-o companie petroliera in schimb…

      00
    • „preturile nu mai sunt deloc defazate fata de salarii cum erau in 2007-2008”

      Chiar precum in 2007-2008 nu, dar tot sunt suficient de defazate cand un IT-ist risca sa dea jumate de salariu rata in cateva luni la 2 camere. Si asta la un credit pe 30 de ani.

      La nivel median salariile de la noi sunt de 2 mai mici decat in Vestul Europei in conditiile in care, in afara de chirie si transport in comun, restul costurilor sunt aproape identice (ocazional chiar mai mari).

      Nici nu-i mai aduc in discutie pe cei 30% dintre romani care „se descurca” cu minimul pe economie, adica ~1/3 din salariul „minim” din Vest.

      00
  13. suma reală/ procentele arată numai taxarea punctuală a unui subiect de impozitare. Costurile totale (incl posibilitățile) de deapreciere, de deduceri, etc. sunt ceva mai relevante. Cel mai important din pct de vedere macroeconomic este venitul discreționar. Ăla îl poți compara sau plata totală a impozitelor impuse. Uite un expl. deoarece ziceai mai sus că este vb de procente și nu de venit:
    După taxarea totala a unui subiect privat mediu la sfârșit de an in Norvegia acelui subiect ii rămâne la dispoziție o suma uluitoare la nivel global. Chiar dacă plătește in totalitate cu mult peste 50% din ceea ce încasează. Poate deduce binișor. Compara acum acest lucru cu venitul mediu din România, Germania, etc. In acest caz suma reală netă face diferența, nu procentele. Habar nu am exact însă bănuiesc ca in Burundi sau Senegal taxele sunt mai mici – procentele nu contează dacă compari mere cu pere.

    Legat de întrebarea ta:
    Cunosc in Germania pe cuneva carevare un apr in valoare de aproximativ 1,2-1,3 mil de euro. Taxa este de roundabout 400 de Euro pe an. Multe lucrari la apt in care locuiești se poat deduce atât timp cât ai o chitanță și munca nu a fost făcută la negru. Dacă închiriezi un apt. poți deduce toate costurile incl benzina tichetul de tren și tramvai la locuința respectivă – cam acesta ar fi și un motiv să-ți cumperi o coșmeliei pe care nu o termini de renovat așa de repede :)
    După creșterea impozitului nu se știe cât va fi plată.

    Impozitarea obiectelor deja impozate este furt. Gen impozit pe moștenire, impozit pe clădiri, etc.

    Tu vorbești de impozitarea excesivă intr-o țara cu un GPd nominal nu tocmai mare in contextul geografic și de așteptări.

    00
  14. As vrea sa explice cineva care e logica din spatele impozitului pe cladiri. Nu inteleg deloc aceasta taxa. Inteleg pe masini, merg pe strada, folosesc infrastructura si practic e nevoie de multe investitii ca sa poti circula.

    Dar la casa/apartament nu inteleg: daca stai in rezidential inclusiv parcarea e a ta sau a asociatiei, gunoiul il platim, curatenia o platim, energia o platim, terenul l-am platit, notarul l-am platit, asigurare am platit, autoritatile locale nu fac nimic pentru proprietatea mea, de ce exista taxa asta? Nu ma intereseaza valoarea ei, platesc ce e nevoie dar nu inteleg deloc logica, daca are cineva rabdare sa explice, va rog.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile