Un pic de confirmation bias cu casele și copiii

Mi-a trimis un cititor clipul ăsta acum câteva săptămâni și abia azi l-am văzut. E amuzant să vezi din nou, confirmat și de alții, că oamenii ar face mai mulți copii dacă ar avea unde și dacă prețurile caselor nu ar fi astronomice. Dar când șpagă de la dezvoltatorii imobiliari, nu faci legătura.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. Capitalismul e precum un maraton prin desert… cand intrebi de apa ( bani ) ti se raspunde alearga mai tare/departe…

    Putini reusesc, dar ei adesea sunt prezentati la modul “si tu poti” astfel incat ceilalti sa fie descalificati si facuti “lenesi”, “prosti”, “socialisti”…

    Era o vreme cand mergeam la frizer/stylist si se auzeau numai discutii despre crypto de la oricine.

    Comentariu apreciat.18822
    • ”Era o vreme cand mergeam la frizer/stylist si se auzeau numai discutii despre crypto de la oricine.”
      Ca in reclamele alea absurde la xtb cu Conor Mcgregor ?

      Comentariu apreciat.574
    • nu cred ca plang acu’ aia care au luat niste BTC atunci …

      Indecis. Tu ce zici?3538
    • Doar șmecherul care a pierdut hardul la gunoi…

      Comentariu apreciat.301
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 63178
    • N-ai inteles contextul, nu faci 5 copii ca sa-i tii in doua sau trei camere daca le vrei si binele.

      Comentariu apreciat.9416
    • Contextul e ca rata natalitatii in Romania e in scadere de 30 de ani, si asta nu are nicio legatura cu pretul „astronomic” al locuintelor din ultimii 3 ani. Zero. Nix.

      Indecis. Tu ce zici?6972
    • In blocul cu 2 scari unde stau, 120 apartamente, 8 apartamente cu 3 camere la scara 1 si 11 la scara 2. Undeva la 40% (poate chiar 50%) din astea 120 sunt luate de cetateni sa fie date la inchiriat (romani plecati in strainatate, romani din alte localitati, moldoveni care spala bani). Undeva la 5-10% stau goale momentan.

      Cica pt. 2 camere se cere 95.000 (50 mp fara balcon) si cand a fost terminat blocul se vindeau cu aprox. 60-64k in 2021. Nu pare ca din 2021 s-au marit salariile cu macar 30% sa suporte preturile astea.

      Stiu toate datele astea ca trebuia sa fac parte din comitetul asociatiei de proprietari, care nu s-a infiintat momentan, si am vorbit cu cam toti si am acces la datele lor.

      Comentariu apreciat.1137
    • Ba are. O locuință îți oferă un cadru în care să îți crești copiii. Chiria nu îți oferă siguranță pentru a-ti stabili „cuibul” acolo. Și aici nu e vorba de familiile care au un copil și nu îl fac pe al doilea. Se refera la faptul ca lumea nu se mai căsătorește, ori o face foarte târziu. Nu prea îți arde de căsătorie și copil când tu stai cu chirie, abia te târii de la o luna la alta.

      Comentariu apreciat.8514
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 4197
    • Multumita lui Pasoptistul aflu de ce am devenit tata la aproape 40 de ani. Nu e vorba de costul vietii si a spatiului locativ, e vorba de emanciparea femeii, domn-le, desi absolut toate femeile cu care am avut relatii pana sa ma casatoresc si sa devin tata isi doreau copil.

      Hai sa vedem ce spune un profesor de economie din Olanda, care din fericire, si spre deosebire de pasoptistul, isi citeaza sursele si descrie in detaliu factorii care contribuie la infertilitate. Romania intra in categoria: cresterea unui copil este scumpa, statul ofera sprijin doar pe hartie, respectiv ca este critic ca ambii parinti sa munceasca pentru a isi permite costurile prohibitive din Romania.

      https://www.youtube.com/watch?v=x6e03HWI2nQ&ab_channel=Money%26Macro

      Ca situatie personala, in momentul in care am aflat ca voi fi tata, am cedat insistentelor companiei pentru care lucram, si am emigrat cu tot cu sotie si copil. Motivul: conditii pentru copil, situatia sistemului de invatamant, venit, mai putini concetateni spalati pe creier care insista ca Romania e in regula, si nicidecum nu are o problema grava in a oferi conditii pentru copii (copii nu se imolnavesc la cresa, scolile nu se darama peste ei, nu sunt niciun fel de probleme cu droguri, violatori, sau batai de la copii unor imbuibati), e emanciparea femeii. Sanchi.

      Venitul mediu in Romania este 4600 de lei. Adica sub 1000 de euro. Un apartament cat de cat ok pentru o familie cu 1-2 copii (3 camere) este in medie peste 100 de mii de euro. Vreau sa inteleg si eu, cum carevasazica apartamentele sunt ieftine (raportat la venit in Romania).

      Cazul meu, apartament de 75 mp, in Drumul taberei, aproape de Plaza, 60,000 de euro in 2021 cand l-am cumparat. A fost nevoie de incat 30,000 de euro pentru renovare. Cat e acum? Si cat costa o reovare? Insa, natalitatea in Romania e prastie pentru ca emanciparea femeii. Intr-o tara conservatoare, cu mentalitate blocata in anii 80, femeia s-a emancipat in mod magic.

      Surse:

      https://www.digi24.ro/stiri/economie/salariul-mediu-net-a-fost-de-4-593-lei-in-septembrie-cu-62-lei-mai-mult-decat-in-august-unde-sunt-cele-mai-mari-salarii-2577105

      https://www.europafm.ro/pretul-mediu-al-unui-apartament-in-romania-a-crescut-cu-47-in-ultimii-8-ani/

      Comentariu apreciat.5615
    • Pot sa ma refer doar la cazul meu si al sotiei: daca ne permiteam, foarte probabil mai faceam inca un copil. Iar acel „ne permiteam” include, printre multe altele, si o locuinta mai mare.

      Comentariu apreciat.608
    • Și tot pe siteurile astea cu date oficiale spune că in București seara e incepe să miroase a cauciuc ars din cauza centralelor de apartamament.

      În schimb au uitat să scrie că toate grădinițele de stat încuie ușa la maxim 5 jumătate și nu oferă nici o alternativă dde ținut copilul până la 6 jumătate (chiar și contra cost). Așa că dacă ai programul de la 9 la 6 (majoritatea celor cu salariu apropiat de cel mediu) singura soluție e una privată. Numai că pentru a plăti la privat pentru doi copii e mai greu cand ai și rate la casă.

      Comentariu apreciat.679
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 28111
    • 48% pașoptist,
      100% retrograd

      Comentariu apreciat.4713
    • încep să cred că pașoptistul nu înțelege limba română.
      sau asta, sau e cineva care se plictisește la muncă și a venit pe aici să trolleze.

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3273
    • Are dreptate pașoptistul în anumite privințe: uneori chiria e mai mare decât rata, doar că omite două chestii:
      1. Ca să ai bani de avans chiar și la prima casă ai nevoie de economii serioase. Ceea ce mi se pare corect, dacă nu poți economisi cu greu vei putea plăti rata. Doar că, mereu există un doar: la modul în care au crescut prețurile în ultimii ani pur și simplu e imposibil să ții pasul cu inflația din imobiliare. Exemplific: dacă acum 5 ani ți-ai pus în minte să pui deoparte 500 eur/lună pentru avans la casă (că vrei să dai minim jumate ca orice om responsabil) și te-ai ținut de cuvânt,azi ai cam 30.000 eur puși la strujac. Oare ce puteai arvuni cu 30k în 2019 și ce poți arvuni azi?
      A doua chestie cu chiria vs. rata e că la rată te întreabă banca de salariu și nu are voie să îți dea credit dacă depășești 1/3 din salariu (parcă). La chirie nu te întreabă, doar îți cere cât mai mult.
      Bonus, te mai lămuresc cu o chestie că pare că ești mai nou printre noi sau poate faci parte dintr-o categorie socială care nu știe de ce am avut declin demografic timp de 30 de ani deși problema scumpirii locuințelor e destul de recentă: anii post-revoluție au fost extrem de grei pentru oamenii de rând; oamenii obișnuiți o viață să primească au trebuit să învețe să producă plus-valoare ca să primească. Unii au învățat, alții nu, stau și azi cu mâna întinsă la stat. Trăiam într-un fel de Wild-West cu tentă sovietică în care era destul de complicat să trăiești și să îți asiguri minimul necesar pentru familia pe care o aveai deja, gândul să mai înmulțești familia era departe rău.

      Comentariu apreciat.321
    • @Mark 500: Ba da. Desigur ca majoritatea folosesc asa ceva pe post de scuza ca sa nu recunoasca de fapt ca pur si simplu vor sa evite responsabilitatea si munca de a creste un copil. Ca asta e adevarul, in societatea emancipata nu vrei sa repeti ce-ai vazut ca au vazut parintii care au renuntat la viata, la a-si cumpara chestii pentru ei, etc.. ca sa ai tu. Nu are treaba cu numarul de camere.

      @sfatuitorul: Nu are treaba cu veniturile. Atata timp cat noi consideram zonele de locuit ca investitii si atata timp cat consideram ca locuinta ce o detinem trebuie mereu sa aibe valoarea mai mare, si nu mai mica, preturile vor creste. Realistic e ca la masina, o data cu anii, ar trebui sa-si piarda din valoare ca se apropie momentul in care trebuie distrusa si refacuta.

      @Eu: Nu are nici o legatura detinerea unei locuinte cu numarul de copii. Efectiv natalitatea cea mai mare o au fix aia ce nu au nimic pe numele lor decat datorii. Ahh, ca elitismul din noi trage sa nu vorbim de aia, ca sunt suboameni si, cel mai important, ne strica noua posibilitatea de a nu ne asuma faptul ca nu vrem responsabilititatea unui copil!? Asta e altceva.

      @Ioan C.: Deci tu ai facut copil la 40 de ani ca pana atunci nu ai vrut sa te muti din tara? Sau ce incerci sa spui?? Ca ti s-au schimbat perspectivele in momentul cand l-ai avut pe ala micu’? Wow…

      Da, emanciparea femeii este unul din motivele globale ce au dus la tarile avansate sa aibe rate scazute de natalitate. Nu e un secret. Ba chiar in Romania am avut emanciparea femeii din perioada anilor ’60 de comunism care a avut un rezultat similar. Sa nu intelegi ca as fi de acord cu solutia implementata de Ceausescu (chiar daca, in practica, a avut „succes” – cu un cost extrem de mare si de inuman).

      @ic: Realistic, nici dracu’ (cu mici exceptii individuale, probabil din anumite bule) nu se gandeste la asta inainte de a-si face copiii. Ma rog, macar nu e un factor decisiv. Din nou, asta se vede clar daca ne uitam unde e natalitatea mare si unde e scazuta.
      Insa ai mare dreptate ca e o problema. E una care ne afecteaza educational si economic la nivel national probabil, chiar daca pare banala.

      In privinta preturilor, ratelor, cat de usor e sau nu sa iei o locuinta nu ma bag. Per total, repet, cat timp nu separam zona de locuit de investitie la fel o sa continue lucrurile. Dar o sa aibe in continuare legaturi minime cu rata natalitatii. Si asta nu e doar ca o zic eu, asta se vede pe plan regional, local, global.. Oriunde punem lupa se intampla exact la fel. Natalitatea e mare in zone sarace, cu educatie precara, traditionalism puternic, unde de plictiseala lumea se fute fara sa se gandeasca ca daca fac un prunc trebuie sa fumeze si sa bea mai putin.

      00
  3. Problema este data de migratia asta, atat interna cat si externa. Ne inghesuim prea mult in marile orase si de aici pleaca toate problemele. Daca aia din Corabia ar avea unde lucra nu s-ar mai duce la Bucuresti dar nu au alternative. Pt ca statul a incurajat dezvoltarea haotica a bussiness-ului si autoritatile locale au tras cat au putut sa creasca orasele mari. Vrei sa faci o fabrica de chiloti in Timisoara ? Nu ai voie, mergi in Lugoj. Nu vrei in Lugoj ? Ne pare rau. Bine, faptul ca infrastructura noastra e praf e iarasi meritul statului. Dar vad aceeasi problema si in tarile cu infrastructura buna, si acolo se pleaca din orase de cacat. Si in noul oras platesti chirii mari, nu poti sa-ti iei apartament desi in Carei/Corabia sunt blocuri goale. Ai tai raman nu te mai pot ajuta cu copiii pe care nu tii permiti si nu o sa-i mai faci.

    Comentariu apreciat.433
  4. Nu știu ce să zic.
    Am rămas relativ amic cu niște țigani din orașul de unde m-am mutat și toarnă ăia la puradei fără nici o treabă. Că îmi trimit poze, mai vorbim. O să fie băiat, o să fie fată, din-astea..
    Și ei toți stau în chirie.
    Mentalitate sau cine știe.

    Comentariu apreciat.6814
    • La ei puradeii sunt venituri… Scade venitul per membru -> ajutoare + toate alocatiile care se aduna.

      Comentariu apreciat.598
    • Mark 500, tu stii cat e alocatia? Nici daca mananca copilul ala ca Negoita nu traiesti o luna.

      Indecis. Tu ce zici?3820
    • Mai au si alte ajutoare , alocatiile se duc la pacanele. Nu mai moare nimeni de foame, mancare multa si proasta exista din abundenta + haine sh distribuite.

      Indecis. Tu ce zici?289
    • @alex: cand tu iti trimiti copilul la scoala, puradelul ala incepe sa produca bani. Ca e vorba de adunat sticle de la gunoi sau cersit / furat prin Lidl, inseamna profit pentru familie.
      Copilul la scoala nu produce nimic, ba din contra consuma bani (rechizite, imbracaminte, device-uri etc), in timp ce puradelul produce bani si nu consuma nimic de la familie (consuma de la altii).

      Si atunci e normal sa faca mai multi copii pentru a-si asigura venituri mai mari. Nu e capitalism, e natalitism :))

      Comentariu apreciat.381
    • @Alex stiu cat e si mai stiu ca pentru unii oameni sunt bani adevarati aia, mai ales daca n-au chef sa munceasca pentru salariu. Ei nu cheltuie pentru copii asa cum ai cheltui tu…

      Comentariu apreciat.261
    • @alex
      Să nu uităm că-i mai scoate și la produs, pe stradă, cît sînt mici și nu pot sări gardurile…

      182
  5. Imi permit sa nu fiu de acord aici, cauzele natalitatii sunt multe si diferite, spatiul este doar una din ele.

    Vrei sa spui ca daca statul ar da gratis apartamente cu 4 camere oricarui cuplu care se casatoreste brusc ar face toti cate 3-4 copii?

    Comentariu apreciat.8410
    • Probabil majoritatea si-ar lua 3-4 pisici

      Comentariu apreciat.775
    • Pai da, ca pisicile nu toaca atatea resurse si neavand oricum loc de munca nu e nici o tragedie daca ti se bosorogesc prin casa fara sa munceasca. Nu poti compara cateva kile de bobite, plicuri si nisip plus o vizita ocazionala la vet cu haine, carti, iphoane, console jocuri, meditatii, spagi sau taxa scoala privata dupa caz, medici care tot timpul gasesc cate ceva de rezolvat, apoi probabil o masina, iar in final tragedia ca daca nu-si gaseste loc de munca tre sa ti-l tii pe pensia matale si basca la acelasi nivel de trai. Poate daca si piata muncii ar fi mai ok ar mai turna lumea vreun copil, dar asa..

      Comentariu apreciat.415
    • @Pikiri

      Eu am zis faza cu pisicile la gluma, dar ca sa iti raspund la ce ai spus, ma intristeaza ca lumea considera iphonele si consolele un must have. Tu poate ai zis-o la misto, sigur sunt altii care vorbesc serios cand zic asta si probabil, intr-adevar, in cazul lor era mai bine daca luau o pisica.

      Desi si cu asta e o problema, ca la batranete tot vei avea nevoie de ajutor de la tineri, chit ca financiar(pensie), medical(doctori, asistente), cu mancarea, gunoiul etc

      1010
    • Vrei sa spui ca daca statul ar da gratis apartamente cu 4 camere oricarui cuplu care se casatoreste brusc ar face toti cate 3-4 copii?

      brusc nu, dar faptul că inclusiv creditul la 2 camere e mare face pe mulți să se restrângă la 1 copil, uneori nici ăla.

    • Nu este vorba de credit sau de preturi ci de perceptia asupra lor. Daca ar fi strict de venituri ca sume atunci cei saraci ar face maxim un copil pe cand cei din clasa de mijloc sau mai sus ar face cate 3-4 copii in serie, la fel cum chestii gen Vaslui nu ar trebui sa existe, unde aia abia au o paine la masa si totusi nu se opresc din copii.

      Poate ca este diferenta in trecerea de la comunism la capitalism, in sensul ca anterior nu era o intrebare despre viitorul copiilor – toti faceau ceva scoala, aveau un loc de munca si apoi primeau un apartament si aia era viata, pe cand acum e mult mai complicat si nu toti reusesc in viata. Unii sunt mai realisti si atunci fac putini copii pe cand altii merg in virtutea inertiei si fac mai multi, urmand sa improvizeze din mers.

      212
    • Cand majoritatea oamenilor sunt la un salariu distanta de a ramane pe drumuri, nu le arde de facut un copil, ca au alte probleme la care se gandesc.

      101
  6. Eu sunt exact cazul la care se referă Vali. As fi vrut 5 copii, dar mi-am permis doar 2, pentru că prețul la un apartament de 4 camere in București este imens (da, chiar si la open space, fără spatii de depozitare, cât se poate de basic). Mai mult de 2 copii ar fi însemnat vilă (nu, nu puteam să îi bag claie peste grămadă, si așa camerele sunt minuscule). Vilă ar fi însemnat să mă mut la porumb și să trăiesc în mașină. Așadar in loc de 5 am doar 2. Cu diferența pe care aș fi dat-o pe hrănit, îmbrăcat și educat încă 3 îi țin pe ăștia 2 la școală privată.

    Indecis. Tu ce zici?5041
    • Dupa nume presupun ca esti femeie.
      Te intreb de curiozitate: de ce ai vrut 5 (cinci) copii?

      Indecis. Tu ce zici?1521
    • Pentru că sunt foarte, foarte faini! Ne simțim cel mai bine in familie, când suntem toți 4, jucăm jocuri, ne uităm la filme, ieșim prin parc, muzee, munte, mare. Dacă in 4 ne simțim atât de bine, îți dai seama ce fain ar fi fost in 7? Fiecare copil aduce ceva nou in familie, are un farmec și o personalitate diferită, relațiile care se stabilesc între ei și între fiecare dintre noi, toată această dinamică familială ne îmbogățește viața cum nici nu ne-am fi putut imagina înainte. Dar da, pentru asta trebuie să petreci timp cu ei, cam tot timpul disponibil, ceea ce scade enorm timpul de netflix.

      Comentariu apreciat.9823
    • De ce 5 si nu 7 ?

      Indecis. Tu ce zici?3826
    • @Lia – hai sa nu fim ironici, da? Este o lume libera si fiecare are dreptul sa o vada diferit, asa cum unii vor multi copii altii vor unul sau deloc, asa cum unii traiesc prin si pentru copii altii vor sa traiasca pentru ei si impreuna cu copiii.

      Nu am inteles niciodata de ce unii tin sa explice altora cum modul in care vad ei viata este cel corect si secta mamikilor cu pitiki este destul de periculoasa.

      Indecis. Tu ce zici?4026
    • @Bigbear, dar n-am zis nicăieri că asta e Calea, Adevărul și Viața pentru toată lumea, ci doar că eu aș fi vrut mai mulți copii (și am dat motivele pentru că m-a întrebat cineva), dar nu am putut din motive locative, in primul rând. Bineînțeles că sunt și unii care își permit vilă in buricul Bucureștiului și totuși nu vor copii, sau nu vor copii mulți, și e doar problema lor!

      Comentariu apreciat.4410
    • apartamentele rezonabile ca preț sunt doar începutul. după aia intrăm in grădinițe, școli, spații verzi, educație…

  7. Aiurea, de cand razboaiele/comunismul au scos femeia de la „Kinder, Küche, Kirche” si au trimis-o in fabrica s-a dus dracului natalitatea in Europa/SUA.
    Societatea s-a schimbat, barbatii s-au pizdificat, femeile sunt puternice si fac cariera – cine sa mai faca copii.
    Chiar daca s-ar asigura locuinte cu 10 camere nimeni nu ar mai face copii cu exceptia minoritarilor si a neoprotestantilor.

    Comentariu apreciat.7431
    • Mirel din Turnu Măgurele, te-ai rebotezat Alin?

      1012
    • Legat de ce zice Alin …
      Intr-un timp vorbeam cu o tipa avocata. Tipa mega-workaholica ca avea firma ei inceputa de curand ceea ce am inteles. Fata foarte ok, matura in gandire, aveam ce discuta, chiar nu era niciun red flag in afara de faptul ca muncea zi lumina. De ce zic ca asta era o problema ?! Pentru ca tot ea avea pretentia ca eu sa o caut si cumva sa car conversatia zi de zi, iar ea sa raspunda cand poate ca are meetinguri cu clienti. Nu mai zic ca avea programul atat de incarcat ca cumva trebuia sa stabilim iesirile cu o saptamana inainte. Am lasat-o balta.

      198
    • Ce zici tu n-are nimic de-a face cu ce zice Alin.
      Ăla nu e un red-flag. Erai pur și simplu un tip cu prea mult timp liber și nu te potriveai cu o tipă care muncea mult.
      Ce voiai? Să se oprească ea din pledat/redactat/discutat să te întrebe ce mai faci?
      Faptul că-ți și răspundea era admirabil.
      Iar faptul c-ai lăsat-o baltă e pur și simplu firesc și binevenit pentru ambele părți. Nimic spectaculos

      Indecis. Tu ce zici?1223
    • vorbesti prostii. tipa pleca de la 6 dimineata si se intorcea pe la 9-10 seara acasa. iarta-ma pe mine ca muncesc doar 8 ore pe zi si nu sunt sclavul banilor :)))

      Indecis. Tu ce zici?276
    • Andrei, daca nu ai dat la booci pana acum cu atitudinea asta de simp feminist si care nu intelegi nimic macro din ce se intampla in jurul tau, sa stii ca sansele scad dramatic pe masura ce ramai in rol. Go go

      102
    • clasicul „trag tare 10-15 ani, cât sunt tânăr, și după aia mă mir că nu mai găsesc decât resturi”.

    • Blobișor, eu nu sunt simp feminist.
      Ba fix dimpotrivă. Am încercat să fiu empatic cu unul care zice că practic el are 16 ore libere, că muncește doar 8, că nu e sclavul banilor – gen banii i-ar fi propus, dar a refuzat el – și tipa e vinovată că muncește prea mult.
      Și invers era fix același raport de forțe. Faptul că ăla care muncește te bagă în seamă e admirabil.
      Și da, mai sunt și oameni (femei sau bărbați) care trag pentru firma lor, munca lor, proiectele lor. Nu te potrivești? Drum bun cale bătută, nu te ține nimeni.
      Dar n-o fraza ca și cum tu ești vreun erou c-ai încercat. Îți găsești pe altcineva care nu e sclavul banilor, de la 17 vă uitați la Suleyman fix ca ăia care redactează acțiuni împreună acțiuni până la 2am. Toată lumea happy.
      Tu vezi ”simp feminist” în ceva absolut neutru doar pentru că ești un mirel din turnu măgurele.

      54
    • 16 ore libere ? tu nu dormi ? nu gatesti ? nu mai ai treaba prin casa ? nu faci 2 ore dus-intors de la spre munca ? aveai chef sa te iei de cineva sa mananci kkt cu polonicul si ti-am iesit eu in cale. auzi la el 8 ore le muncesti si ramai cu 16 ore libere :))))))))

      11
  8. Inteleg ca doamna balaban si-a tras conac cu piscina, jacuzzi si sauna. #comentarii?

    24
  9. N-aș pune scăderea natalității pe seama prețurilor imobiliarelor. Adică, da, o fi și ăsta un motiv, dar nu este principalul motiv.
    Lipsa banilor, în general, este motivul. Da, lumea are bani, dar nu are bani destui pentru a crește copii. Oamenii s-au deșteptat, cunosc lucruri, au văzut lucruri, au acces la informație. Sigur, dacă ești un minoritar care nu cunoaște ce e aia Pampers, Millupa, Gengigel, nu-l interesează să facă petreceri la loc de joacă, nu știe ce e aia creșă, grădiniță, ieșit în parc sau la mall, la cinema, la piscină (astea sunt sărbători pentru el și se întâmplă o dată pe an, dacă se întâmplă), nu știe cum arată o carte de colorat sau de povești, un tricou cu patrula cățelușilor sau un creion cu Harry Potter, îi este străină noțiunea de „privat” (școală, grădiniță, afterschool, club sportiv, spital, stomatologie etc.), atunci poți turna 7 până la 10 copii, care se îmbracă, mănâncă și, în general, trăiesc (mai mult sau mai puțin) după cum dă Cel de Sus. Dacă însă ești la începutul vieții de adult, cu un job de început și te uiți în jur, și vezi toate astea, și îți dai seama cât costă, amâni copilul. Sau faci unul și atât. Sau aștepți până ajungi să câștigi decent și atunci ești prea bătrân și nu mai ai nervi de copii mulți.

    Comentariu apreciat.525
  10. Din seria de mituri urbane ia vedeti pe ce loc e romania de fapt in UE la natalitate (incercati sa ghiciti inainte de dat google). Da stiu, tigani, ca aia restul nu au tigani/arabi/africani etc.

    172
  11. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3370
  12. Singura motivatie pentru rata scazuta a fertilitatii este evolutia (sau involutia, depinde cum privesti lucrurile) sociala. Facutul de copii nu mai este privit ca obiectiv personal, nu mai exista nici macar presiunea sociala pentru asta. Validarea pe instagram e mai importanta decat validarea irl.

    Pe scurt, barbati pizdificati si femei pulificate. Restul sunt detalii in care tineretul fertil de azi (din civilizatia asa-zis vestica) cauta justificari pentru propria impotență.

    Dar asta e punctul de vedere al unuia din generatia x, generatia de azi are dreptul sa isi creioneze propria societate in care traieste.

    Indecis. Tu ce zici?2037
    • asta e doar bula noastră. dar dincolo de ea, sunt și oameni care ar vrea să facă copii, dar nu fac. unul dintre motive este lipsa spațiului.

  13. Problema natalitatii in tarile dezvoltate pleaca din faptul ca este absolut necesar ca amandoi parintii sa munceasca pentru a-si putea duce traiul cotidian. La toate astea se adauga costul de viata crescut atunci cand ai copii, plus alte sacrificii pe care tu ca parinte adult trebuie sa le faci.
    Nu e problema doar a imobiliarelor scumpe ci mai degraba cumulul de factori ce ne-au adus aici(scumpirea vietii, aparitia social media, promovarea egoismului, feminismul dublat de corectitudinea politica dusa la extrem,avort). Solutiile sunt complicate si nu vor aparea prea curand pentru ca necesita schimbare de mentalitate in societate, ori asta nu o sa se intample prea curand.

    Indecis. Tu ce zici?2911
  14. hai sa va dezamăgesc si eu inca o data.

    natalitatea scazuta in romania nu este cauzata de saracie. niciodata, nicaieri, saracia nu i-a împiedicat pe oameni sa faca copii. avem exemple gramada prin locuri cu adevarat sarace. ne avem pe noi exemple, adtia majoritari pe blogul asta, nascuti in in ’70-’90 care am crescut intr-o saracie crunta.

    nu, natalitatea scazuta este provocata in primul rand de comoditate. majoritatea au suficienti bani (desi nu vor recunoaste nici in fata marii adunari nationale asta) incat sa traiasca suficient de comod incat un copil sa le strice major feng-shui-ul.

    de abia in al doilea rand natalitatea scazuta este cauzata de lipsa banilor. dar nu asa cum va inchipuiti. lipsa banilor de bone, guvernante si majordomi, de scoli private si internate, de case care sa aiba practic echivalentul unui apartament complet pentru fiecare copil, si lipsa banilor pentru oricevaltceva ar face ca cresterea copilului sa nu ii implice cu nimic pe parinti si timpul si banii lor oentru concedii prin insule exotice, city breakuri europene sau shoppinguri prin viena (aia mult injurata ca ne vrea portul Constanța, dar asta e alt subiect), paris sau milano, ultima generatie de iphone si orice alta fita vazuta pe facebook, instagram sau tiktok.

    altfel spus, in ‘tarile cu apa calda’, natalitatea scazuta si imbatranirea populatiei sunt cauzate de exact motivele descrise mai sus. in romania de saracie? cum era vorba aia? sa faci lucrurile in acelasi fel si sa speri la rezultate diferite?

    in alta ordine de idei… casele sunt scumpe? un cotet de 80m2 in camp la capatul mihailestiului (adica nici macar in ilfov ci in giurgiu) se vinde la stadiu de proiect cu 120-150k? pe bune? n-au romanii bani? cate din creditele astea au ajuns in ‘default’? 1%? 2, 5? adica restul si-au permis sa arunce atata banet pe un gunoi? exact cum cumpara haine de shein si temu? asta inseamna saracie si case scumpe?

    Indecis. Tu ce zici?1913
    • “nu, natalitatea scazuta este provocata in primul rand de comoditate. majoritatea au suficienti bani (desi nu vor recunoaste nici in fata marii adunari nationale asta) incat sa traiasca suficient de comod incat un copil sa le strice major feng-shui-ul.“

      Exact! Eu, fratele meu și părinții am crescut primii 11 ani într-un apartament cu 2 camere. Soțul într-un apartament de 3 camere cu părinții și bunicii. N-am murit nici eu, nici soțul, nici fratele meu. Am crescut fericiți și am ajuns toți oameni ok.

      Asta cu “vreau copil dar n-am loc” sună mai mult a scuză. Sau vreau copil dar doar dacă se se aliniază X cu Y și cu Z, dar nici nu prea fac nimic pentru asta.

      Și cum s-a spus de multe ori mai sus, cine nu vrea într-adevăr să facă copii, nu va face nici cu bani mulți și spațiu.

      915
    • hai, dați-o-n spanac cum am crescut noi acu’ 30-40 de ani și ce vrem să asigurăm copiilor azi.
      că acu’ 40 de ani (când aveam eu 4 ani și frate-meu 2) locuiam într-un apartament cu 3 camere și am împărțit o cameră și un pat cu frate-meu până la 20 de ani (fără incest :) ), dar maică-mea spăla de mână și la școala primară am fost 40 în clasă.

      azi n-aș mai spăla de mână mai mult de un chilot și 2 bluze de mătase nici bătută. și toți părinții urlă la 30 sunt prea mulți în clasă (și chiar sunt).

      și asta așa, 2 chestii mărunte din goana calului.

      să nu mai zicem că la 4 ani mă duceam singură la pâine (e drept că mă urmărea mama de la balcon, chioșcul era pe aceeași stradă, 100 m mai încolo, dar trebuia să traversez) și la 7 mai stăteam și la cozi. de dusu’ de la 4 ani își amintește mama, de cozile de la 7 îmi amintesc și eu.

      faptul că noi am crescut într-un anume fel că asta era situația, nu înseamnă că nu ar trebui să vrem mai mult/mai bine pentru noi și/sau pentru copiii noștri (fără ca asta să însemne să le dăm ziua ce visează noaptea).

      184
    • @AB

      Da, sunt de acord, vremurile se schimbă, sunt într-o continuă schimbare și așa vor fi pentru totdeauna. Ceea ce am vrut să transmit este însă că nevoile unui copil sau a unei familii pentru a fi fericiți sunt tot alea. Ele nu se schimbă. Copilul dacă e crescut frumos, îngrijit, îndrumat, va fi fericit indiferent dacă crește într-un apartament cu 2 camere vs. 3 camere. Că ăla micu’ de 3 ani nu se gândește ‘mamă dacă mă nășteam într-un apartament cu 4 camere ce șmecher eram’. Nu îi pasă.

      Iar partea cu ‘vrem mai mult pentru copiii noștri’ e complicată și discutabilă și interpretabilă. Mai mult pentru copii noștri decât ce?

      410
    • AB,
      Citi copii ai?

      18
    • @Caposu, n-am, că nu pot. dar dacă aș fi avut, mi-aș fi dorit o cameră pentru el (sau pentru fiecare), care să nu fie camera comună și o cameră pentru mine/cuplu, care să nu fie camera copilului sau cea comună.
      și mi-aș fi dorit să-i pot oferi o excursie, un concediu, o chestie, o trestie.
      nu zic că nu mi le-au oferit părinții, chiar mi le-au oferit (mai puțin camera proprie), dar mulți nu pot oferi astea pt mai mult de un copil.

      110
  15. La intervale regulate tot mai dese, apar stângiștii ăștia ce tot încearcă să ne convingă de cât de bine e sa locuim în niște cutii de chibrituri și cât huzur e în US. De parcă dacă ăla ce trăiește în suburbii s-ar muta în Militari am duce-o global cu toții mult mai bine.

    Iar exemplu cu housing marketul din China e de tot râsul. Faptul că au construit ăia în porumb milioane de locuințe ce au rămas goale nu au ieftinit cu nimic locuințele din Beijing.

    Adevărul e care îl zice în schimb e că atunci când statul s-a oprit din construit și a lăsat asta în seama imobiliarilor, lucrurile au luat-o în jos. De unde reiese că soluția nu e să îi lași pe imobiliari să construiască mai mult ci ca statul să înceapă să construiască din nou.

    222
    • China e o problemă separată unde nu se întâmplă lucruri normale și care nu ar trebui luată în seamă când discutăm de imobiliare. N-are absolut nici o treabă cu o economie normală.

      Chinezul de rând evită maxim posibil să locuiască într-o locuință care a fost deja locuită, pentru că se teme că va moșteni ghinionul celui care a locuit deja acolo. Sună absurd, dar de asta pentru ei e OK să dărâmi un bloc și să faci altul nou, pentru că dacă a fost plin de apartamente locuite trebuie să le vinzi la preț de nimic. E o chestie absolut culturală care n-o s-o găsești nicăieri altundeva.

      Alt motiv este pentru că e pur și simplu unica metodă de a face avere în china. Cumperi apartamente. După un anumit nivel altceva n-ai ce face efectiv, pentru că nu-i poți schimba în dolari și să pleci. Eventual minezi bitcoin, plătești curentul în yuani și schimbi bitcoinii în dolari.

      Orașele alea goale trebuie privite nu ca o investiție imobiliară reală, unde se construiesc chestii pentru a fi locuite, ci ca și un fel de conturi bancare în aer liber, pentru că asta sunt de fapt, nu vor să fie locuite, doar cumpărate/vândute, și nu vor scădea niciodată din preț pentru că prețul ăla apare în acte drept valoare pentru credite contractate atât de cumpărător cât și de vânzător. Iar dacă cumva unul vinde mai ieftin asta va ridica întrebări asupra celorlalte apartamente și se poate strica totul.

      Iar statului îi convine enorm situația pentru că raportează la pib faptul că au în țară asset-uri imobiliare în valoare de miliarde și trilioane de dolari (în acte, evident).

      70
  16. Si cu toate astea natalitatea a fost mereu si este mare doar in zonele cele mai sarace unde copiii dorm ca sardinele.

    Hai sa nu discutam aiurea, pretul locuintelor e mare si sunt insuficiente pentru ca tratam locuintele ca investitii. E atat de simplu. Dar nu are nici o legatura cu numarul de copiii facuti.

    11
  17. Au inteles unii gresit pe aici, nu e vorba ca imobiliarele sunt SINGURUL motiv pt scaderea natalitatii. Tipul din video are alt scop, el porneste de la criza locuintelor, si pe parcurs tot argumenteaza in favoarea ideii sa construim mai multe locuinte. Enumera pe unde sunt probleme datorita acestei crize, si natalitatea e pe lista, printre altele. Dar punctul lui de pornire e criza imobiliara. Daca e, vedeti doar segmentul de la min. 17 pt cel cu natalitatea, desi tocmai pt imaginea de ansamblu ar fi mai bun tot video.
    Sau si mai lazy, na concluzia acelei sectiuni. Pare stupid de evidenta, dar tot e o redeschidere de ochi:
    „the more expensive it is to buy/rent an extra bedroom, the less likely a family is to get one and fill it with a child”

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube