Pentru comisia de tăiat acte: 5 întrebări

Completam un contract și mi-am dat seama că deja nu mai bag în seamă multe din câmpurile astea, pentru că le știu pe dinafară. Chiar dacă am buletinul făcut acum doi ani, știu toate datele de pe el.

contract

Dar…

 1. de ce e nevoie de data nașterii când există CNP?
 2. de ce e nevoie de locul nașterii când există CNP?
 3. de ce nevoie de seria și numărul CI-ului când există CNP?
 4. de ce e nevoie de emitentul CI-ului când există CNP?
 5. de ce e nevoie de data emiterii când există CNP?

Aceste informații sunt complet nenecesare. DIrecția Muncii și ANAF se orientează după adresă și după CNP. Nu cred că, dacă mâine schimb seria la CI sau adresa de reședință, toate actele semnate între timp devin nule sau se creează o mare harababură la ANAF. Serios că nu cred.

Și mai e ceva: acum doi ani, vorbeam cu un polițist de la Evidență Popendulației despre noile buletine. Mi-a spus că tehnica pentru noile buletine, alea de dimensiuni normale, e cumpărată, dar zace nefolosită, pentru ca nu s-a mișcat nimeni să facă procedurile de aplicare a legii. Și știți cum e, le vor face în așa fel încât ce e deja cumpărat nu e bun și vor cumpăra altele, să le iasă niște comisioane.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

41 comentarii

 1. pentru ca CNP POATE fi modificat odata cu schimbarea buletinului.

  00
  • Daaaaaa, și de câte ori îți schimbi buletinul, îți dau si un cnp nou…la oferta!

   00
  • Vali, daca aveai senzatia ca te citesc numai oameni inteligenti…

   00
  • Eu imi schimb CNP-ul cand sunt peste 10 grade afara constant. Toamna iau inapoi CNP-ul vechi.

   00
  • aaaa ati schimbat buletinul deja de 2x ?! in loc de cifra 1 la inceput va dam un 2 ca pareti genul !

   00
  • Am avut noroc de black week. aveau 3 cnp-uri la pret de 1.

   00
  • Vezi să nu-ţi schimbe şi sexul, că e nasol. Ţi-ai găsit puţulica după ce-ai ridicat noul buletin?

   00
  • Nu sariti, are dreptate omul.
   La ultima schimbare de beletin CNP meu a fost updatat de la 1 in fata la un 2 de toata frumusetea.
   E drept ca dupa ce am intrebat-o pe tanti de la eliberari buletine daca par asa efeminat, s-a scuzat si mi-a trimis plasticul la refacut.
   Da’ ideea e ca se poate :))

   00
 2. Restul datelor se cer pentru ca sistemul nu este infailibil : . Si da asteptam noile CI-uri ca paine calda, sa scapam de paletele astea de ping-pong.

  00
 3. Cat de greu e sa greșești o cifra la cnp? De aia e nevoie de restul câmpurilor și pentru verificarea încrucișata a datelor ( o fi vreun impostor) și pentru probă de scris pe contract. Bine acuma lumea mai completează și cu calculatorul, dar na.

  00
  • Problema asta apare si din cauza ca se foloseste hartia, daca ai completa o cerere online ar fi greu sa gresesti CNP-ul, in speranta ca aplicatia valideaza datele.

   00
 4. Pentru ca un om care citeste formularul nu stie sa interpreteze CNP-ul din toate punctele de vedere. Plus ca ceri mai multe date ca sa vezi ca ele corespund intre ele.

  00
  • Daca omul ala nu stie sa interpreteze cnp-ul (nu cred ca l-ar ajuta cu ceva din punct de vedere legal) isi ia un avocat care stie. Partea cu verificatul datelor intre ele miroase a neincredere. Adica sunt considerat posibil infractor (furt de identitate/ identitate falsa) intr-o tara in care constitutia zice ca sunt nevinovat pana la proba contrarie. Si cand te gandesti ca in alte tari e acceptat ca fiind contract valabil “verbal agreement”.

   00
  • @robert311: Pentru ca in tara aia invocata de tine si in care constitutia zice ca esti nevinovat pana la proba contrarie, orice prejudiciu, cat de mic il poti recupera in justitie de la vinovat in 2-3 ani minim cu costuri enorme.

   00
 5. Informatiile de la pct. 3,4,5 identifica concret actul de identitate pe care l-ai folosit ca sa te autentifici in fata respectivei autoritati/persoane juridice. E o dovada ca ai venit tu personal cu actul tau, si nu a facut toata treaba cineva care ti-a alfat CNP-ul.
  Daca iti fura unu buletinul, tu il declari nul si il schimbi, si ai o oarecare protectie pt situatia in care ala face credite pe numele tau. Daca ar fi doar CNP-ul unica “cheie de autentificare”, devine mai nasol…

  00
 6. poate pentru ca exista o gramada de cnpuri care nu respecta semnificatia cifrelor din ele? (as putea spune ca sunt cnpuri gresite, dar ele sunt valide si in uz);
  ca sa nu mai spun de mai multe persoane cu acelasi cnp

  00
 7. Pai cum sa mai faca ei acele cereri daca pui numai CNP-ul. Ditamai foaia si doar o caseta pentru CNP… mor functionarii de foame, o sa se ajunga sa se bata pe cererile omului.

  00
 8. cine nu stie sa scrie sa moara!

  00
 9. Pentru că există milioane de cetățeni care nu-s în stare să-și scrie corect și complet CNP-ul.

  00
  • si crezi ca aia stiu sa scrie corect seria si nr de CI, adresa, cine l-a emis si data la care l-a emis? cred ca sansele de a gresi sunt mai mici cu CNP-ul decat cu toate aceste informatii care se mai schimba in timp.

   00
  • Pentru aia, pe langa campul cu CNP putem adauga inca o casuta/rubrica numita…wait for it…:CNP 🙂 (pe verso, sa nu te poti inspira din primul cnp, cu atatea casute cate cifre are cnp-ul).
   There, I fixed it!

   00
  • Iar solutia este sa le ceri sa scrie corect si complet multe alte informatii?!?!

   00
  • Amprentati si dusi la canal… sa-mi bag, ce logica ai!

   00
  • La comentariu dumitale ar merge niscava comentarii de gen:

   1. Probabil aia isi merita soarta ?
   2. Nu ar mai merge un camp cu numele matei si tatei ?
   3. Nu ar mai merge inca un camp cu numele mamei de fata ?
   4. Dapai un singur numar tre sa stii toata viata si nici pala nu il stii. Hint: nu se schimba evar.
   5. Hai mai dai naibii cu milioanele lor de cetateni.

   00
 10. Abia astept noile CI – sper sa fie asemanatoare cu cele estoniene.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Estonian_ID_card

  Astea includ semnatura electronica (si primesti de la evidenta popendulatiei si reader usb) – asta inseamna ca semnezi toate actele/le depui online, mergi la ghiseu de banca fara sa iti faca o copie de buletin la orice tranzactie samd
  Cred ca asta deranjeaza putin si pe la vanzatorii de semnaturi electronice cu 50E/an …

  00
  • Ar fi bine sa le schimbe mai repede pe cele actuale pentru ca nu contin data nasterii.

   00
  • Ptiu, piei drace, e cu cip bre… Nu știi că dacă e card cînd citești invers e drac? Iarăși face Dănuț niște manifestații că în loc să îi sponsorizăm palatul noi plătim cartele cu cip…

   00
 11. Pentru ca R&D-ul pentru noi formulare s-a sistat din ’89 încoace 🙂

  00
 12. ditamai buletinul si fara o semnatura pe el 🙁

  00
  • mereu m-am intrebat ce valoare are semnatura mea ?! exista undeva centralizat unde am dat un specimen de semnatura statului ? eu daca maine imi schimb semnatura, imi fac una mai inflorata, pot sa nu mai recunosc toate actele vechi pe care le-am semnat ?! “fugi domne de aici ca asta nu e semnatura mea” ?
   exista oare la noi un precedent in justitie la modul “da, se vede clar ca e semnatura domnului, actul e valid ! ” … sau invers

   mie semnatura nostra pe acte mi se pare fix zero

   00
 13. Acum ceva timp am avut ocazia sa vorbesc cu omul care a facut designul bazei de date de evidenta popendulatiei. La inceput si ei s-au gandit sa foloseasca CNP-ul ca identificator unic… pana s-au lovit de situatii de genul: 14 persoane cu acelasi CNP :))
  Datele buletinului sunt folosite pentru a corela ca esti cine spui ca esti.
  Plus ca CNP-ul unei persoane se afla destul de usor, adaugand si informatiile de pe buletin ingreunezi identity fraud-ul.
  In America, locul unde furtul identitatii e comun, se bazeaza siatemul in general doar pe Social Security Number(CNP-ul de la noi) .

  00
  • În america greșeala e ca SSN e considerat confidențial, și faptul ca îl știi e o dovadă a identității. E o aberație și ar trebui sa se potolească din a face din cunoasterea CNP -ul dovada de identificare.

   00
  • @Cosmin: SSN-ul nu e public ca si CNP-ul, ca nu e pe buletin. Identificarea, in general, se face prin nume, Prenume, data nașterii si ultimele 4 cifre din SSN. In unele cazuri se cere si adresa.

   00
 14. 6. De ce e nevoie de nume daca exista CNP?
  Lasand gluma, e nevoie de adresa in contracte (nu ma refer in relatia cu statul) pentru ca instanta competenta pentru solutionarea diverselor probleme e, de multe ori, instanta de pe raza careia are o anumita parte domiciliul. Un om care ma da in judecata care imi stie doar CNP-ul de unde stie unde sa se adreseze, la ce instanta? Asta a fost doar un prim exemplu care mi-a venit.

  00
 15. Din diverse combinații nefericite de “hai să ne acoperim pe toate părțile”. Cum zice și Mahorcu, uneori buletinul este cerut pentru autentificare, ca să vadă funcționarul că ești chiar tu când depui cererea.

  În alte acte, poate completează cineva ce nu este cetățean român și nu are CNP, dar are act de identitate. E ca la sistemele de operare, trebuie să fie compatibile cu atâtea situații încât se ajunge la asta.

  Sincer să fiu, e mai puțin important ce scriu în cereri. Cel mai mult aș vrea ca diversele agenții să obțină între ele actele necesare, nu să mi le ceară tot mine. Le dau CNP-ul, seria, adresa, numele părinților, tot ce vor ele, dar să nu mă mai pună apoi să duc nu știu ce act de la nu știu ce direcție, ci să le ceară singure prin sistemul IT.

  00
  • Asta in tara unde ca sa-ti faci cont sa poti sa-ti platesti amenzile si impozitele online mai intai trebuie sa te duci personal la ghiseu ca sa-ti iei foaia cu username si parola ? 😀

   00
 16. CNP-ul este imprimat si pe bonurile de masa, teoretic orice casier de la supermarket ti-l stie. Fara alte date suplimentare presupun ca ar fi destul de facila aparitia unui impostor 🙂

  10
 17. E greu cu google: “Un nou C.N.P. se atribuie aceleiași persoane în una dintre următoarele situații:

  actul de naștere a fost rectificat, fiind modificate datele care intră în structura C.N.P.;
  rubrica din certificatul de naștere în care se înscrie C.N.P. a fost completată eronat;
  C.N.P. a fost atribuit greșit;
  există neconcordanțe privind C.N.P.
  schimbarea cetățeniei (de exemplu cetățeanul român renunță la cetățenia română, primește altă cetățenie și domiciliază in România ca străin). În acest caz va primi un CNP începând cu 7 sau 8.”

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.