(F) Comentarii razlete #3

In acest momente prielnice introspectiei, ma gândeam ca avem timp sa reflectam la o ameliorare a injuraturilor noastre nationale. O ameliorare care sa arate ca suntem si gentlemeni, daca vrem, dar si pentru a face injuraturile ready for PC (political bla bla). Adica sa evitam viitoare procese cu diversele ligi de aparare a drepturilor unei minoritati mai mici sau mai mari. Si zic sa profitam de ocazie si sa scoatem si mamele din ecuatia injuraturilor. Tot ca sa fim eleganti dar si pentru ca ne-am futut mamele in injuraturi de prea multe secole incoace. Hai sa le lasam sa respire si ele fara ventilatoare.

Pentru pedanti, studiile (asterisc, va las sa cautati singuri pâna va plictisiti) arata ca injuraturile, sudalmile, ocarile, insultele, jignirile, apostrofarile sunt un beneficiu real pentru sanatatea noastra mintala, cu conditia sa ramâna doar la nivel verbal si nu continuate cu maciuci, bâte, ciomege, ghioage, topoare si nici macar cu mâinile goale.

As inlocui „In mortii matii” (asterisc, nu vreau sa vad grammar nazi pe aici) cu „Vedea-te-as in curte la Mina Minovici”; „imi bag pula in…” cu „ti-am zis ca m-am intâlnit cu prietena ta pe PornHub?”; acum, pentru aia care folosesc si pula si morti in aceeasi injuratura – da, sunt unii mai evoluati, nu toti se opresc la „ptiu, drace!” – am putea face o combinatie gen „vedea-te-as la Mina Minovici cautându-ti prietena pe PornHub”; „futu-ti gâtu’ matii de dobitoc” asta e de la volan sa devina „bai, coronavirusule esofagian”. Hai ca v-am dat suficiente sugestii, va las pe voi sa continuati. Sa fim creativi. Macar aici, daca acasa nu stim sa facem o omleta!

Vali a avut un podcast in care zicea ceva de tristetea persoanelor care nu si-au gasit pe nimeni cu care sa se carantineze. Mie altceva mi se pare si mai nasol. Sa fii atât de trist ca persoana, incât sa nu te suporti nici macar pe tine singur in carantina asta. Adica sa te plictisesti tu cu tine, sa nu gasesti nimic de facut tu cu tine (in afara de pornosaguri, se intelege). Sa te placi asa putin pe tine incât sa nu te poti suporta singur in carantina. Asta mi se pare adevarata tristete. Ca, pâna la urma, pot intelege ca unele persoane nu ma plac, ca nimeni nu ma cunoaste pe de-a-intregul, dar sa nu ma suport nici macar eu pe mine?

Pe unul din putinele grupuri de FB pe care sunt – asta cu românii din zona Strasbourg – sunt anunturi regulate de „Ferma X cauta urgent oameni la cules de Y, Z, W”. Unele dau si perioada (in general 2 luni) altele doar un numar de telefon. Dar nici un anunt nu uita sa puna salariul: minim pe economie, adica 1200 EUR/luna in Fr. Bineinteles, nici o ferma nu ofera cazare, caci se adreaseaza românilor care sunt deja in zona. Ei, acum ma stiti, sunt un hipster proletar, pai cum sa nu vreau sa-i vad pe proprietarii astia de ferme la Mina Minovici in curte? Deci esti disperat, nu ai oameni, dar tu oferi salariul minim. Nu un bonus, nu nimic. Ca, se stie, fermele traiesc greu, nu e bani. Bai si m-a pocnit 9 EUR/kg pretul la capsuni (asterisc, back off grammar nazi!) in supermarket. Pentru ca 4 EUR/kg din Spania nu mai vine, avem doar made in France cu 9 EUR/kg „de la ferma X, aici in zona”. Dupa parerea voastra, câte kg de capsuni culege un românas pentru 9 EUR/ora (am zis bine, 9 EUR/ora, ca atât e platit). As zice cel putin 30 kg, frumos aranjate in caserole, si chiar spray-ate cu parfum de capsuni, gata sa fie trimise la supermarket. Am niste injuraturi pregatite pentru fermieri, pentru sistemul economic, pentru Adam Smith, pentru Iohannis (asterisc, l-am bagat si pe presedinte ca sa triggeruiesc câtiva comentatori) si pentru cine mai doreste. Dar sunt zen, nu mai injur pe nimeni, doar mi-i imaginez pe toti la Mina Minovici. Basca, la 9 EUR/kg, va imaginati ca nicio casiera de la respectivul supermarket nu cumparara copiiilor ei capsuni. Deci, palmasul, criza, necriza, tot pentru grof presteaza.

Viitorul, daca nu ti-e teama de el, se intrezareste super-mega-interesant. Greu, dar interesant. Depinde de fiecare sa-l adapteze vietii lui.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  • „Atentie, câine rau” :-)

   Pâna la urma, mi se pare mai usor decât sa explic fiecarui comentator alfa(-male) ca desi e un blog public (cum zic ei), autorul isi alege cu cine vrea sa converseze. Si ca „da’ ce pula mea, am si eu dreptul la o opinie, chiar daca te injur, exprim o opinie” nu e chiar asa. Ca, eu, autorul, am dreptul sa-i spun unui comentator, stergându-i comentariul sau nu „Domnule/Doamna, cu dumneata nu am chef sa discut”. Ce dragut am scris, acum imi dau seama :-)

  • ceva elegant: „(F), ți-a zis Vali că pula mea are gust de banane?”

   00
  • Nu stiu cum a putut sa omita asa ceva. Dar acum zi-ne si ce injuratura inlocuieste expresia asta a ta eleganta. Ca altfel te las sa faci un dictionar de expresii in Trash :-)

  • Offff, fu un inside joke cu un amic – gen expresia asta-i o jignire cu ecou – n-o lua prea-n serios. Pe de altă parte, pot să duc spre consumul de droguri orice conversație posibilă :)))

   00
 1. Capsunile o sa fie cumparate cand o sa intre in promotie, inainte de a fi aruncate.

  00
  • Stii ce am observat? Ca erau deja multe cosulete din alea cu capsuni cam stricate. Nu prea cred ca se pun la promotie, ca oricum pot sta maxim 2-3 zile pe galantare…

  • Inainte de a critica fermerii pretul capsunilor in magainze as vrea sa cauti o infirmatie: Cu cit e platit fermierul pe kg de capsuni? Tare am impresia ca grosul e luat de intermediari.

   00
  • Critic tot sistemul, daca stii sa citesti toate cuvintele. Intermediarul a cam disparut, acum supermarketurile se lauda ca ele sunt in relatie directa cu producatorul si chiar e argument de marketing.

  • NOU
   #10

   S-a gandit cineva ca pretul acela de 9 eur/kg este un pret final, cu adaosul magazinului? Adica magazinul a platit 3-4-5 sau eur pe kg si il revinde cu 9. Nu incaseaza producatorul 9 eur la fiecare kg. Iar pretul la raft mai are si TVA si alte taxe ascunse, ca doar marile lanturi din Franta le-au inventat.

   00
 2. Grozavă remarca cu singurătatea. Îmi amintesc de aforismul lui Schopenhauer: În singurătate omul de nimic îşi simte întreaga nimicnicie, iar omul valoros întreaga valoare, pe scurt, în singurătate fiecare se simte aşa cum e el.

  00
 3. Dar fermierul stie ca daca nu isi culege toata recolta va primi bani de la asigurator si ajutor de la stat si de la UE, Franta nu isi va lasa fermierii cu ochi in soare.
  Poate ca pentru a primi ajutorul ala trebuie sa demonstrezi ca anu asta ai vandut cu 40%(asterix-cifra din burta) mai putin ca media ultimilor 3 ani. Daca maresti plata pentru munca vei culege mai mult, ca in alti ani, insa va trebui sa maresti si pretul si ai sanse sa ramai cu marfa nevanduta + nu te mai califici pt ajutor=>>pierderi sigure.
  Asa ca cea mai desteapta solutie este sa-ti faci dauna totala si iei banii fara alte batai de cap.

  00
  • Deci la 9 EUR/kg pret de vânzare si 9 EUR/ora plata pe mâna de lucru, tu trebuie sa mai maresti pretul de vânzare? Cred ca nu esti fermier, esti mafiot :-)

  • Mai explic odata.
   Acum e 9 euro pentru ca sunt culese de fermier si familia sa.
   Sa zicem ca an de an el cultiva 30 tone pe care o vinde cu 2 euro si la raft cu 3cu 3.99.Anul asta el+familia vor culege doar 3 tone pe care le vand cu 5 euro si ajunge le raft cu 8.99 euro.
   3 tone din 30 e 10%= Dauna totala=ajutor de la UE si stat
   Daca ofera mai mult decat minim va gasi oameni dar nu ca si in alti ani si va reusi sa culeaga 70% dar va trebui sa vanda cu 3.5 euro dar va la pretul asta risca sa ramana cu o partea din ea pe cap si in acelasi timp nu mai este eligibil pt acel ajutor.
   Aia de acoli se bazeaza pe bunavointa statului Francez. Fermierii de acolo, alaturi de cei ce lucreaza pe aeroporturi au un sindicat foarte puternic si fac greva sau ies in strada an de an.

   00
 4. Dap, si capsuna pe tort :D e c-ajung capsunile astea in supermarche… si putrezesc acolo si nu le cumpara nimeni. Pentru ca 9 euro. Si pentru ca deja cel putin una mucegaita.

  00
 5. *https://dexonline.ro/definitie/giuvan

  00
  • Pe cine ai descoperit „giuvan” pe aici?:-)

   Sa vezi chestie, apropo de giuvan. Din link in link, am ajuns la un anume Jean Pic de Mirandole. Si mi-am zis ca parca imi spune ceva numele asta. Bag in sedinta doi neuroni si o sinapsa si apare Pico della Mirandola. E, nu stiam mare lucru, doar numele. Si aflu ca omul era giuvan. Pe lânga alte fapte de vitejie, cum ar fi delapidarea averii mostenite pentru a-si satisface poftele cunoasterii. De carti si de oameni (barbati si femei, iubea orice sex). Cu ocazia asta am aflat ca exista o cabala crestina. Si ca n-are legatura cu caii.

  • până la urmă m-ai făcut curioasă. :)

   00
 6. Interesanta propunerea legata de modernizarea injuraturilor românești.
  Personal, insa, voi zice pas. Mie imi plac înjurăturile vechi, batranesti, din diverse zone ale țării, sudalme incarcate de parfum istoric si simboluri al caror referent a devenit adesea obscur.
  – futu-ți grebla cu care adună Maica Precestă stelele de pe cer!
  – crucea, anafura și grijania cui te-a miruit!
  – crăpați-ar capu’ ăla de giuvan înciudat!
  – fir-ai al dracului de giuvangiu!
  – să-ți fut muma-n cur cu pula-ndoită!
  – ceara și parastasu’ cui te-a scos pe lume!
  – cristelnița și legea mă-tii!
  – fir-ai a dracu’ de baborniță nenorocită! (pentru doamnele în etate, îndeosebi șoferițe)
  – fir-ai al dracului de boșorog încurcă-lume! (pentru seniorii aflați la volan)
  – fir-ar mă-ta a dracu’, cu tot neamul vostru de tonți, azi și mâine!
  – futu-te-n gura aia de prost, pe groapa mă-tii!
  – fir-ai al dracu’ cu aia care ți-a dat țâța-n gură!
  – hai siktir, în morții cui te-a dus la biserică!
  – fir-ar mă-ta a dracului, că n-a avut cinci mii de lei să te avorteze! (asta e din folclorul socialist, se aplică doar celor născuți înainte de ’89).

  Cam pe toate le-am auzit la rude (mai ales bunici) și prieteni, cu excepția ultimei, pe care am cules-o în anii ’80, pe când eram puști, de la un microbist isteric (respectivul se adresa – cum altfel? – arbitrului).

  IMO, așa cum suntem datori să apreciem gastronomia românească, tot la fel avem obligația să ducem mai departe geniul popular național, inclusiv în domeniul înjurăturilor. Vorba cronicarului, tot ce-i românesc nu piere, și mai dă-l în pizda mă-sii pe fuck you, în morții mamii ei de civilizație și cultură universală!

  00
  • Te inteleg. Cu un vocabular asa de bogat, nu ai nevoie de schimbare :-) Zic doar sa te mai gândesti, când aceste injuraturi vor fi pasibile de amenda. Tocmai intram intr-o distopie, totul va fi posibil de acum incolo :-)

  • Domnu’ Fluture, de la Cuza și Spiru Haret încoace ne tot „amenință” civilizația, sub diversele ei forme. Așa ne-am ales cu drept de vot, taxe, școli laice, vaccinare și poliție. Vi se pare că am ajuns să aplicăm decent măcar una dintre aceste găselnițele occidentale, sau doar ne pitim după niște forme în timp ce ne băgăm p**a în el de fond?
   Pe de altă parte, după cum merge treaba la vest de Viena cu extrema dreaptă și naționalismul, distopia se cam auto-sabotează. Teamă mi-e (vorba vine…) că până ajungem noi să aplicăm political correctness-ul, nici părinții lui n-o să mai știe ce-i aia. Părerea mea – și sper să fim sănătoși să mai vorbim pe tema asta, p-aici, peste vreo zece ani :)

   00
 7. Referinta obscura provinciala la mina minovici. Cati din romania stiu ce e aia? Placerea injuraturii e si ca celalalt intelege jignirea. Inteleg ca ar fi o morga, ceva? Dar doar pt ca am contextul.

  00
  • Nu-i asa grav daca nu intelege toata lumea. Cei care vor, pot folosi Google, daca nu-l folosesc doar pentru „yahoo mail” si click.

  • Ar fi tare si o injuratura cu cuvinte obscure, sa se apuce ala de cautat in dex :))

   00
  • Pe la noi, se zice „vedea-te-as cu vata-n nas si cai mascati la poarta”, simplu si fara trimiteri la IML.

   00
 8. faza aia cu singurătatea o gândeam de câte ori se plângea vreo coleguță ”e iubi în delegație, mă duc la x (prietenă mă, nu amantu’, era proastă, nu curvă :) ), mă plictisesc/mi-e urât/nu-mi place singură” sau și mai pe vremuri, câte una intra într-o nouă relație la 3 minute după ce se terminase ailaltă ”nu suport să fiu singură”.

  la aprozarul din colțul blocului meu sunt 10 lei/kg căpșunile (pune asterisc dacă trebuie, n-am știut niciodată sigur cum e corect ”căpșuni” sau ”căpșune” :) ). când au apărut prima oară, acum aproape 4 săptâmâni cred era 7.5 (iar în altă parte erau 6,5), apoi au fost 8, de Paște 12, și de la Paște încoace sunt 10. îmi iau cam un kil pe săptămână, în mai multe reprize, dar nu beau, nu fumez și nu joc la păcănele. :)

  00
  • Astea sunt alea care fac copii de plictiseala :) bine pentru specie, penibil pentru individ

   00
  • Exista, intr-adevar, aceasta „specie” de persoane dependente. In toate paturile sociale, de la oameni simpli la oameni inteligenti. Evit sa spun femei, desi eu am intâlnit mai mult femei dependente decât barbati dependenti. Dar poate si pentru ca mamele unora dintre noi ne-au tinut aproape atât de mult, incât la un moment dat am scapat si am apreciat :-)

   Revenind la capsune (cica asa au zis mosii de la academie), 10 lei mi se pare si scump si ieftin. Scump pentru RO, ieftin pentru FR. Dar sunt al naibii de bune :-)
   A, stai ca acum am vazut ultimele rânduri: tu vrei sa te mariti pe aici?:)))))

  • @Fluture, nu, doar îmi justificam ”mâna spartă” că mă scald în căpșuni. :)

   nici pt România nu-s chiar exagerat de scumpe. bine, nu pt ăia care n-au văzut un ban din cretacic, dar chiar și casiera de la supermarket, dacă n-are 5 copii, bărbatul șomer și rate la 5 bănci, și-ar putea permite juma’ de kil să nu moară de poftă. un pachet de țigări e de două ori mai scump.

   00
  • Stai calm, la Sibiu se zice capsuni. Daca te alunga restul, te primim noi.

   00
  • @A: dacă la final era și fără sex atunci era clar că vinzi căpșuni mucegăiți aici.

   00
  • e și sex, dar de vândut, vând doar camion. :)

   00
  • Good job! ☺

   00
 9. Eu vreau sa te salut si sa iti spun ca ma bucur ca esti bine.
  Astept sa citesc mai des articole scrise de tine

  00
  • Salut Florin! Multumesc. Scriu mai rar, sa nu deranjez onorata audienta. Sunt sensibil la cererile majoritatii, pardon, plebei.

  • ce bine că avem un articol cu pula fix după un articol sponsorizat. premium content. premium blog.

  • Boss, il dam jos, ca articolele mele si asa nu sunt cine stie ce.

   Desi, poti sa recunosti ca aici, cuvântul pula este folosit in mod eclectic, nu o ca o vulgara scârnavie.

  • prea târziu, a fost printat și pus la dosarul cu șină pentru trimis prin agenții.

  • Sufletul lui Păstorel Teodoreanu e viu. Într-un text scurt (asterisc, nu vreau sa vad cronicari opinați pe aici) avem parte de simbolistică ,umor și gastronomie. Deși scandalos în dramă, textele lui sunt corozivă și contemplative.
   (F) tu es mon héros. Ce preferi Pif sau Rahan ?

   00
  • Vdf rulzz la tine. Celorlați li se pare acru căpșunele tău?

   00
 10. în ”manuscrisul fanariot” al Doinei Ruști e pagină închinată bătrânei ”du-te-n pizda mă-tii”. absolut delicioasă bucata aia, dar și cartea în întregime.

  00
 11. De pe la Suceava: :Sa’mi fac schiuri din crucea matii!”

  00
 12. Ar fi frumos sa putem injura ca parlamentarii englezi, dar trebuie sa te si invarti in anumite cercuri, ca alfel vita n-o sa priceapa ce ai zis, si o sa creada ca a castigat. Cred ca reteta succesului e o combinatie intre ce zici tu si tehnica indiana de injurat.

  00
 13. Tocmai ce am luat de la piata cu 10.5 lei kg. Aveau si la Mega cu 9.99. Ce la vie

  00
 14. @Fluture 9 iepuri un kil de capsune… imi aminteste de noptile petrecute in Labagio Massy in jurul unei oale cu cartofi 2 iepuri kilu pusi la prajit pe o plita de 500W si o salata rosii locale la vreo 4 iepuri kilu. Sau 5. Cu feta la 3 euro 200g.
  Pana la urma m-am dus de am luat o bagheta, o bucata de Brie si o sticla de Bordeaux.

  00
 15. Nu ți-o spun ca un reproș, dar mai dă-o-n morții mă-sii de lipsă de diacratice, că citesc mult mai lent!

  00
 16. Cine mortii masii e Mina Minovici? Si ce treaba are el cu prietena ta?

  00
 17. Permiteti sa raportez: am luat in seara asta cu 2,22€/kg capsuni (asterisc la aprox. 300 km mai la SE de Strasbourg)

  Ca sa fiu on-topic: Suge-mi-ar sosetele aia care vand cu 9€!

  00
 18. Și pentru că românul s-a născut poet și ca să fiu pe subiect: Fluturaș fluturaș nu mai ai aripioare / Să ți-o trag din picioare.

  00
 19. Fluturică,

  „Linge-i-ai mă-tii rujul de pe pula mea!” era injuratura preferata a lui taica-miu.

  rămâne o piesă de rezistență, greu de depășit.

  … am pus ghilimele de rigoare, căci sunt prost ca noaptea.

  00
  • Hai ca e mai amuzant comentariul tau „aranjat” de mine. Serios. N-o lua personal, nici eu n-am nimic cu doamna ma-ta.

 20. Iată unul din efectele neașteptate ale pandemiei: Fluture e tot mai citibil.
  Bună găselnița cu (F) la început, că am ochii slabi.
  Când l-ai băgat și pe Iohannis pentru audiență era să-mi iasă cafeaua pe nas de râs.
  La mai mare!

  00
 21. Pai criza nu inseamna doar nasolie, inseamna si oportunitate. :D Stati sa vedeti cat o sa dam pe vacante la vara cand o sa ne tina guvernantii doar in „incinta” asa cum au in plan(daca ne „blocheaza” in tara nici nu imi iau concediu). Si total pe langa subiect este stirea zilei/saptamanii/lunii: filelist.ro a devenit filelist.io :D

  00
 22. Sa-mi tarai organul sexual reproductiv printre straturile de capsuni ale fermierilor francezi. Prima luna, gratis!

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.