Comentarii răzlețe #10

Update: Daca aveti chef de un documentar foarte interesant despre… voi, pâna diseara e free (si cu subtitrare in limba româna!): https://wisdomoftrauma.com/movie/

Dupa câteva zile in lumea civilizata, ma carantinez de bunavoie si nesilit de nimeni. Nu sunt chiar singur, domnul Fromm e cu mine. Pe aceasta cale îi multumesc lui Andrei O., comentator rar pe aici, care mi-a facut cunostinta cu el. Unul din lucrurile pozitive de când haladuiesc pe aici. Carburant. Unele seri mai beau si cu C.G.J., cu Victor F., cu Ivan Illich si J. Ellul, alte doua decoperiri fabuloase din ultima vreme. Când le-o veni vremea, va zic si ce-am vorbit cu ei.

1. Relativizare. Când vorbim de saracie in România, domnii cu BMW, Audi sau Mercedes, arata insistent – plus nervosi si vocali – cu degetul spre asistatii sociali care „halesc”… firimituri. In august 2021 au fost 160.000 de oameni care au primit, in medie, 257 lei. Astia sunt asistatii statului român care „isi beau banii in timp ce noi/EU asiguram bunastarea lor prin taxe si impozite”. 500.000.000 lei/an. Versus, asa, la nimereala, 150.000.000 lei/an cât incaseaza 700 de oameni care lucreaza la ANCOM. Versus, asa, la nimereala, 4.000.000.000 lei/an cât incaseaza 85.000 de pensionari militari care n-au fost in nicio misiune si nu ne-au aparat de nimeni si de nimic in ultimii 70 ani. Versus, 1.000.000.000 lei pentru pensiile de serviciu a 9.000 de oameni care n-au facut absolut nimic notabil pentru mine sau pentru tine, cititorule. Totii banii astia – care sunt o mica parte! – vin din buzunarul nostru. Al tau, al meu, al sefului la blog. Când mai vrei sa te stropsesti la saraci, poate iti faci un screenshot de la cifrele de mai sus.

2. Saracia. „Despre ”săraci” noi am fost învățați că e vina lor că trăiesc în situația în care trăiesc, că nu vor să muncească și că beau alocațiile copiilor. Liderii noștri ne spun asta aproape zilnic și asta apare și în media. Nimeni nu a vorbit și despre faptul că fiecare om care este în risc social este acolo și pentru că statul nu și-a făcut treaba și că noi, societatea, am fost indiferenți. Și că școala la care acel individ a mers este mai degrabă un loc de depozitat copiii decât școală, și că există un lanț cauzal al sărăciei care a fost ignorat de toți de zeci de ani, etc. Și atunci se activează superioritatea. Iar când îți arăți superioritatea, nu mai poți oferi respect. Și când nu-l oferi, nici nu ai cum să-l primești.”. Nu spun cine a scris, ca n-am chef de discutii si nici macar nu e important cine a zis. Dar, na, e mult mai usor sa lovesti intr-un sarac, decât sa-l iei la rost pe mizeria aia de pensionar militar din bloc de la tine. Si stiti ce e trist? Ca n-avem nimic de invatat de la un pensionar militar (sau angajat de la ANCOM), in schimb de la saracie si saraci am mai invatat câte ceva. Macar ca nu prea vrem sa fim ca ei si tot e un „câstig” pentru noi ca ei exista.

3. Franta. Sunt 5.000.000 de asistati social in leaganul literaturii, gastronomiei fine, a vinului scump si a sampaniei care curge la Nuba, Fratelli sau ce nume noi au mai aparut. Aproape 10% din populatie. Versus 1% in România. UNUL LA SUTA. Da, la astia racniti voi când nu mai aveti pe cine sa va varsati naduful. 160.000 de români care va sug voua taxele si impozitele. Pardon, care va sug voua mai putin de 1% din taxele si impozitele pe care le platiti.

4. Fromm. Scopul vietii… nu exista. Viata e exact ceea ce traim acum, fix acum, când eu scriu si voi cititi. Nu exista un scop anume, nu exista un „scop mai nobil sau mai inaltator”. Nu avem nicio datorie, nicio obligatie, nu trebuie sa ducem nicio povara a „perpetuarii speciei”, a „educatiei copiiilor nostri ca cetateni de baza” sau „sa lasam ceva in urma”. Fuga asta dupa agoniseala, dupa a avea comparativ cu altii, de a prospera pentru… nimic! Bineinteles ca nu e usor sa recunosti ca suntem praf de stele, ca nu contam, ca nu intereseaza universul daca murim imediat ce am terminat de scris/citit textul asta, ca Star Wars e un film nul, ca tot ce stii tu despre cucerirea (lol) spatiala, ca nu e nicio brânza ca stii tu cum sa demonstrezi teorema lui Fermat sau ca pisica lui Schrodinger e acum si la mine in curte dar si in mintea vecinei, in acelasi timp!

5. Presedinte. George Simion e cel mai probabil presedinte al României dupa ce-l eliminam pe Iohannis (prin referendum daca continua sa joace golf la Pianu de Jos in timp ce noi avem mari sanse sa murim de Covid) sau i se termina mandatul. In orice parte ma intorc, in orice directie m-as uita, nu vad alt candidat cu probabilitate mai mare ca a lui Simion asta. Nu stiu mare lucru despre el, nu urmaresc traiectoria AUR, am auzit de el când au intrat in parlament cu scorul cu care au intrat. Bineinteles ca am explicatii, rationamente si multa experienta sociologica (ma dau singur afara, no problem) ca sa demonstrez de ce are cea mai mare probabilitate. Dar nu ma lungesc acum. Asa, ca idee, in Franta e cotat cu 17% un nene care e ca Simion asta si de care 1% din voi nici n-ati auzit de el. Si nu pentru ca sunteti ignoranti, ci ca nu aveati de ce sa auziti de el.

6. Morti prin spitale. La modul cinic (si realist), nu intereseaza pe nimeni – in afara de familiile directe ale mortilor – numarul de morti zilnic. Pe nimeni. Nici pe vaccinati, nici pe nevaccinati. Si nici pe Arafat, Câtu sau Iohannis. No fucking way. La fel cum nu a interesat – in sensul de NU A CONTAT sau NU CONTEAZA – pe nimeni de mortii de la Colectiv sau bebelusii aia de la spitalul Giulesti. Stiu ca e important pentru unii sa se ofuscheze prin comentarii, pe Facebook etc pentru acesti morti, dar daca au curajul sa caute vreo 2 minute – nu e nevoie de mai mult – in adâncul lor, impactul asupra vietii lor e nul. Sigur, emotia imaginilor de atunci, pozele de reamintire din când in când, documentarele premiate, vai, ce tragedie. Dar realitatea e asta: NU CONTEAZA. Asa ca, maine 1000 de morti de Covid, nu conteaza. Adica, sigur, uite, lumea a reinceput sa se vaccineze, 25.000 de noi vaccinati in fiecare zi e ceva. Paranteza: in ritmul asta, in 2 luni se vaccineaza 100% in plus fata de câti s-au vaccinat in 7-8 luni. Bai, nevaccinatilor, nu era mai bine sa evitam circul asta inutil? Ce fel de oameni sunteti, de nu va puteti tine de promisiunea de a nu va injecta un cip sau o otrava? Pai, unde va sunt coaiele? Sunt ironic. Inchid paranteza.

7. Nevaccinati. Daca vreau, pot sa vad si partea pozitiva a existentei lor. Da, cumva, ma bucur ca totusi un procent atat de mare de români nu asculta imediat de ce zic si vor si decid guvernantii. Uite, Franta e recunoscuta ca o tara de antivaccinisti – mai ales printre personalul medical -, dar totusi s-au aliniat si s-au vaccinat mult mai multi decât in RO (procentual, bineinteles). Si stiti de ce? Pentru ca sunt mai turma decât sunt românii. România e inca o tara „în facere”. E si motivul pentru care suntem asa inversunati si suparati unii pe altii. In trafic, la magazine, in sedintele de la scolile odraslelor, la sedintele de bloc etc. Suntem in chinurile facerii si suntem stresati, nervosi sau, mai fancy, anxiosi. Antivaxerii, desi nu sunt neaparat cei mai ascutiti componenti ai statului, au rolul lor in societatea asta. Imaginati-va cum am fi aratat dintr-o drona, daca TOATA populatia României s-ar fi asezat frumos la coada sa se vaccineze? O turma mare de oi, vaci si capre (astea ca sa ne scape de ambrozie). Ar fi fost o imagine nerealista a României. Francezii s-au aliniat de frica. Antivax, da, dar abia mi-am luat PlayStation5, nu e momentul sa mor acum. Si mai am 20 de rate la iPhone. Si Netflix e doar 10 EUR/luna. Si daca nu mai am, tot primesc ceva ajutor de la stat. Vedeti? Revin la punctul 1 de mai sus! Daca statul român era mai grijuliu cu saracii ei – si cu cetatenii ei per ansamblu – altfel ar fi fost situatia vaccinarii si locurilor de la ATI.

8. Fromm. Da, iar el. Omul sufera mai putin de saracie decât de faptul ca a devenit un simplu mecanism intr-un mecanism imens care nu face decât sa goleasca de sens viata celor care participa la functionarea lui! Când va mai surprindeti suparati pe ceilalti pentru ca nu reactioneaza sau nu fac cum va asteptati voi sa reactioneze sau sa faca, incercati sa va spuneti ca, poate, POATE, problema e la voi si ca, de fapt, nu e nicio problema.

9. Ticlean. E o pasare colorata care mi-a vizitat hranitoarea pentru prima oara in aproape doi ani de când am instalat-o. In frantuzeste se cheama „sittelle torchepot”, e prima oara când citesc/aud despre pasarea asta. Sunt si acum mirat ca cineva (ornitologi?) s-a gândit sa-i dea numele asta. Cica e singura pasare care poate cobora pe un trunchi de copac cu capul in jos. Momentan nu am reusit sa o fotografiez decât pe seara, cu lumina slaba.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. 6. Din ce aud eu, se vaccinează pentru că regulile s-au schimbat și testele nu mai sunt acceptate unde erau obișnuiți să intre. Unii chiar să muncească.

    • Pai? Cum, brusc au ales jobul in locul „acestui vaccin care ne sterilizeaza pentru 3 generatii”? Cum s-a petrecut schimbarea asta radicala?:)

    • Cu alte cuvinte: nu toți cei care s-au vaccinat recent erau din ăia de care zici tu ci pur și simplu nu aveau nevoie de vaccin ca să își vadă de viață.

    • Iti propun sa nu fim asa seriosi pe aceasta tema de discutie:) Important e ca se vaccineaza, nu cine sunt ei:)

  2. 1 relativizezi intr-o parte dar absolutizezi in alta. tu iei adliteram sintagma „asistat social” si folosesti exclusiv statistica oferita de statul roman cu cifra de oameni care primesc in mod direct de la acesta acea suma de bani numita pompos „ajutor social”. ii ignori insa in felul asta pe ailalalti, nenumarati de nimeni, ca nu ai cum sa ii numeri, care nu primesc nimic in mod direct de la stat dar beneficiaza in alte feluri de taxele si impozitele platite de ceilalalti. un singur exemplu (din multe altele) ar fi aia care nu au nici un loc de munca, nici ajutor de somaj sau social sau de orice fel, dar au 7 8 10 copii si traiesc exclusiv din alocatia acestora. si prin trait nu inteleg mancare, caldura si scoala ci mult prea obisnuitele tigari, bautura si pacanele. practic vorbind si aia tot asistati social sunt, chiar daca nu intra in scriptele statului drept asa ceva.

    2. achiesez integral.

    3. fara sa caut expres cifrele presupun totusi ca limita ajutorului social este totusi mult mai sus, relativ vorbind, in franta decat in romania. de unde si diferenta in procente a oamenilor care intra sub aceasta umbrela in franta decat in romania.

    4. absolut corect. cred ca m-as intelege cu fromm asta.

    5. o posibilitate cat se poate de concreta si probabila. ma ingrozeste.

    6. eu zic asta de multa vreme. totusi am fost numit nazist si eugenist pentru acest lucru.

    7. diversitatea de opinii aduce progres. dar nu atunci cand opiniile sunt pur si simplu regurgitarea opiniilor altora. daca esti antivaxxer si vii cu argumente serioase (fizica, chimie, biochimie, etc.), te ascult, cine stie, poate chiar ai dreptate. daca esti antivaxxer si vii cu citate din olivia…

    8. se contrazice sublim cu ce zice la punctul 4. nu prea mai imi place fromm asta. aduce a olivia.

    9. … mie imi plac pisicile. probabil motanul lizoi ar avea o cina spectaculoasa cu sittelle torchepot asta. sau „din”.

    • 1. ai raspuns exact cum te stiu de pe aici: penibil.
      Pentru ca a) n-ai habar cât e o alocatie de copil si b) te lansezi sa spui ca sunt MILIARDE de „români care au câte 7, 8, 10 copii”. Cum dracu sa vrea cineva sa dialogheze cu tine când spui cu asa o seriozitate niste ineptii?

      2. achiesezi pe dracu.

      6. eugenist stim ca esti, reciteste ce ai scris la punctul 1. In plus, nu o singura data ai comentat pe aici cu subiect si predicat ca oamenii care sunt slabi ar trebui sa moara, ca societatea si umanitatea (sic!) se construieste numai cu indivizi sanatosi. Asta si apropo de „achiesarea” ta la Fromm. Ce varza. Esti de acord cu Fromm, dar vrei ca indivizii slabi sa moara, ca sa perpetuezi tu specia puternica. Bine ca ai confirmat la 8. ce stiam deja din restul comentariilor…

    • raspund celor cu manute rosii.

      „ala” se referea la faptul ca eu am ma refeream la ideile prezentate. fie le-am aprobat, fie le-am respins, fie am comentat oe marginea lor.

      raspunsul a fost ca d eobicei un atac la persoana cu jigniri si tot tacamul.

      si de asta, cu scuze pentru oricine altcineva se mai simte implicat dar fara nici o urma de respect pentru fluture, nu mi-a fost oferit nici un motiv pentru asta, il consider pe fluture un personaj mult mai toxic decat diana sosoaca. aia macar o face pe bani.

    • Deci daca as scrie pe aici pentru bani mi s-ar reduce din toxicitate. Daca e pe bani e mai putin toxic. Rationament de om care vrea o societate mai buna pentru el si copiii lui. „Domne, daca iei si bani pentru asta, ai tot respectul meu. Bravo! Ce spui, ce faci e o mizerie abjecta, dar daca iei bani pentru asta, jos palaria!”

      Esti incapabil sa te vezi când aberezi cu atat avânt.

    • asta ai inteles :))? evident ca nu realizezi cat de jenanta apare in acest context orice incercare a ta de discuta subiecte adanci de genul celor pe care le abordezi. este evident ca jonglezi cu cuvinte si concepte al caror sens te depasesc complet.

      nu, daca ai face-o pe bani nu ar creste in nici un fel valoarea, doar am avea o explicatie pentru clusterfuck-ul de idei pe care le prezinti fara sa le intelegi.

      explicatia ti-am oferit-o ca sa intelegi cat de simpla era ideea din spatele unei fraze la fel de simple si pe care NU ai reusit sa o intelegi. dar tu continua sa vorbesti despre moarte caprioarei si nenumirerea sufletului. pe alea sigur le intelegi, ca nu sunt complicate.

    • Ah, ce chestie, am venit aici sa-mi faca educatie un rasist/xenofob.

      Vezi ca ai alte sute de posturi in care sa ne povestesti cum ii numesti tu pe suedeji/romi polițiști si te mândresti cu asta.

    • Sute?

      E fix unul, ieri. Ala cu violenta la volan.

      Si era un honeypot. Daca stii ce e ala. Chiar nu ti se pare ciudat ca esti singurul care s-a triggeruit la el?

  3. Am trecut cateva nume pe lista de citit, multumesc. 1-3 bune cifrele, iti reseteaza gandirea. Sper sa te inseli la 5…

  4. NOU
    #14

    Éric Zemmour nu va ieși în veci președinte. Establishmentul nu îl va lăsa. La fel cum se va întâmpla cu Simion. În cel mai rău caz, vor ajunge în turul 2 și apoi toți se vor alia împotriva lui. Vadim style :)

    • Zemmour are acum mai multe sanse decât au avut Le Pen (tatal sau fiica) in ultimii 40 ani. Situatia exceptionala in care ne aflam (covid etc) e propice unor decizii care pot surprinde oamenii :-)

      Simion pare exact genul care poate convinge inclusiv establishmentul sa-l sustina pe el. In plus, e aratos, nu prea mic de statura, femeilor le plac barbatii bruneti (ha, ha, ha), iar votantii lui Vadim nu au fost niciodata consolati de la moartea lui… Asa ca cu putin ajutor de la votantii PSD care nu vor avea presedinte in turul doi…

    • Sunt de aceeasi parere, cel putin in Romania Simion va fi sperietoarea care va redirectiona voturile catre omul sistemului.
      Om care inca se mai cauta, baietii studiaza dosare si oameni, probabil impresionati ca Iohannnis s-a compoortat exemplar, ar dori un om de acelasi profil, eventual cu o aura de salvator a natiunii destul de usor de construit (covid, criza, aur).

      Simion pare destul de instabil si incontrolabil nu cred ca il vor impinge vreodata mai mult de locul 2. Dar asta e suficient pentru interesele din spatele lui.

    • Simion e lasat sa fie Simion pentru ca undeva la cineva exista un glint de argint pregatit sa ii fie tras in genunchi cand va fi momentul, daca asta era asa cum spera gloata lui de legionari spalati pe creier de FSB apareau o gramada de chestii inventate despre el… E una buna si adevarata tinuta la sertar pentru momentul ala de orime time…

    • M-a contrariat Simion, nu auzisem de el pana la alegeri. Asa ca l-am urmarit un pic acum, cu ocazia motiunii depuse de AUR cu USR. Pot sa il caracterizez ca personaj: e natural, spontan, are fraze scurte si directe, nu se uita in camera, pare viril (desi nu cred ca femeile prefera barbatii bruneti, cred ca Fat Frumos era blond – sau numai in cartile mele?). A explicat ca a avut Covid, si-a facut anticorpii si e ok, de aia nu se vaccineaza. Deci a parat imediat acuzatia ca ar fi aantivaccinist, de exemplu. E jucator, da. Depinde cat va fi lasat sa urce, nu prea mult, cred. Vicepresedintele Partidului Claudiu Tarziu e fost ziarist si e mobilat, la fel Lavric. Deci ar avea de la cine sa mai invete. Deocamdata am citit ca AUR si-a dublat scorul electoral in 9 luni. E interesant de stiut de la cine au luat votanti.

  5. La inceput au palmat vaccinul si se vaccinau pe ascuns in cazarmile si birourile lor puturoase, ca sa fie doar ei sanatosi. Acum vor sa se intepe toti ca sa se poata plimba linistiti. E despre ei, nu despre noi. Muie.

  6. Simion nu va ajunge presedinte pentru ca are nume de om.

  7. 4. Leave a better planet for your kids, leave better kids for the planet. In rest da, pe acolo…

    • Ooops, se pare ca in ultimii zeci de ani cam esuam in ambele sensuri, ce-ar fi sa luam o pauza din a ne crede hirotoniti cu asa o sarcina dificila…

  8. Bine. Propun tot un Simion. Bogdan. Macar sa ne cante cat murim in saracie.

  9. am o întrebare, e de la ochi sau de la cap? (toate ale mele, să n-avem vorbe).
    zilele trecute, citeam/înregistram ”tămâie” și scria ”lămâie”, asta doar așa ca exemplu, dar mi se întâmplă frecvent d-astea în ultimele luni.
    asta seară în loc de George Simion, a se citi cu accent dacic neaoș, am citit George Simenon, a se citi Jorj Simenon, cu ultimul ”n” nazalizat până explodează sinusurile.

    • am o banuiala ca ochiul e foarte conectat la cap:) cel mai bine intrebi un oftalmolog, ca aici s-ar putea cineva sa-ti spuna ca e de la masina manuala vs automata :-)

  10. „sa-l iei la rost pe mizeria aia de pensionar militar din bloc de la tine”. Cum l-ai putea lua la rost si pe ce motiv? Ca nu moare mai repede sa nu mai ia atat de multa pensie? Ca nu-si doneaza pensia? Cu zeci de ani in urma, omul a ales sa fie militar( naiba stie de ce; i s-o fi parut cool, l-or fi indrumat parintii, irelevant). Acum ca e la pensie eu ar trebui sa-l scuip fiindca castiga prea mult? N-are sens. Nu el si-a stabilit pensia aia.

    • deci textul nu e suficient, trebuie sa mai explic si personal si individual :-)

      Pensionarul militar era in OPOZITIE cu saracul. Daca tot esti pornit (nu tu, in general, oamenii porniti) sa-i flegmezi pe saraci ca sunt saraci si statul ia din taxele platite de tine ca sa le dea lor bani de bautura, ar fi mai productiv (financiar vorbind) sa-l flegmezi pe pensionarul militar, ca el ia de vreo 30 de ori mai multi bani din buzunarul tau pentru pensie. Dar, na, e mai usor sa te iei de un sarac, ca stii ca pe ala nu-l apara nimeni si nu risti nimic luandu-l la perpulis.

    • Inteleg ce vrei sa spui si are sens. Dar nu ai scris „pensionar militar”, ci „mizeria aia de pensionar militar”. Asta cred ca a fost motivul pentru care am simtit sa scriu comentariul. „Mizeria aia de” pare in text ca iti apartine, ca asta e caracterizarea ta a unui pensionar militar, o mizerie de om. Pentru ca are o pensie mare.

    • Am zis „mizeria aia de pensionar militar” in OPOZITIE cu atitudinea de „mizerie de om sarac”, de felul in care e tratat saracul si saracia de cei care au reusit sa-si cumpere o masina si nu mai pot conduce pe strada din cauza ajutorului social pe care-l primeste saracul.

      Acum, ca o nota personala, consider ca un pensionar militar are o pensie mult prea mare pentru „serviciile” pe care le-a furnizat tarii sau mie in mod direct (ca doar si eu ii platesc pensia din taxele si impozitele mele).

    • Capitanul ala de a iesit la pensie nu a ales el sa i se dea pensie cat pentru 3 familii, a ales altul pentru el, la fel si cu militianul, alti sunt sunt cu musca pe caciula pentru acele pensii oribil de mari.

    • Fluture: „mizeria aia de pensionar militar” are pensia aia si pentru ca, desi nu am fost in razboi pana acum (daca am fi fost in razboi nu mai era o mizerie?), a stat la dispozitie 24 din 24, a lipsit cu lunile de acasa, de langa familie si copii, fiind in aplicatii prin cele mai crancene geruri sau in arsita. Diferenta majora intre asta si „a fost la razboi” e data de sansele de a se intoarce intreg acasa. Privatiuni tot au fost, si asa. Atitudinea asta de alb si negru si de ce de rahat sunt unii pentru ca au lefuri sau pensii mari e exact aia pe care o aveau comunistii dupa razboi… Vrei bani mai multi? Du-te si fa-te militar, du-te si munceste mai mult, schimba jobul. Imi pare ca esti exponentul perfect pentru bancul cu capra vecinului.

    • Ma asteptam sa gasesc printre cititori ori militari de cariera ori copiii de militari care-si adora parintii (fara motiv, dar asta e alta discutie).

      Da, majoritatea militarilor de cariera din România (si pensionarii care au rezultat si rezulta) primesc niste pensii nejustificate pentru aportul lor la societate. Unde mai pui ca le platim si pensiile si taxele/impozitele pe care cica „dar si ei platesc dom’le impozit pe salariu”.

      Armata e cea mai mare prostie a unui stat modern. Cea mai mare organizatie mafiota care percepe taxa de protectie. Când mai si defileaza pentru nimic pe 1 decembrie, cu generali plini de decoratii care se bat pe spate ca fara ei România si românii n-ar mai exista ca stat… si românii care „au incredere in Armata si Biserica”. Asta da (auto)spalare pe creier, mai grav decât spalarea de creier a securitatii in vremea comunista.

    • Armata e o prostie pana ai nevoie de ea. Cand e pace si liniste te intrebi de ce arunci banii pe armata, asta pana cand devine treaba groasa si miroase a razboi. Sa crezi ca traim intr-o lume in care am evoluat atat de mult incat nu vor mai fi conflicte e gandire naiva rau. Armata noastra e cam pilaf, dar e. Si cu ea suntem in Nato, de-aia putem sta linistiti ca nu ne face Rusia scheme gen Crimea. N-am treaba cu armata nici direct, nici indirect, dar nu mi se par deloc pensiile alora mari. Daca nu ar avea unele beneficii nu ar avea motivatia sa aleaga cariera aia. Si, ca sa fim in Nato, probabil suntem obligati sa avem un anumit numar de militari de cariera.

    • Cum spuneam. Unii sunt bucurosi sa plateasca toata viata taxe de protectie (MARE).
      Fricile lor multiple depasesc orice incercare rationala de discutie.
      Taxa de protectie la armata, taxa de protectie la asigurari, taxa de protectie la medici, toata viata un lung sir de taxe de protectie. Dar, in privat, toti se pretind cetateni liberi care se lupta pentru drepturile lor. In timp ce platesc taxe de protectie „in eventualitatea unui/unei…”.

    • Tu numesti asta taxa de protectie eu il privesc ca un mecanism al societatii. Asa au evoluat, platesti din ce castigi in diverse directii pentru un spor de confort si siguranta. Momentan functioneaza si e cel mai bun sistem pe care-l avem. Alternativa e sa traiesti cat mai independent „in munti”, singur, liber si fara „taxe de protectie”.

    • Deci TU stii care e alternativa. Orice alte discutii intre extremele astea doua nu exista, nu?

      Sistemul functioneaza? Asa ti se pare tie, ca sistemul functioneaza? Nu e prea multa birocratie, nu sunt prea multi oameni in functii pe care nu le merita, nu sunt greseli perpetuate de zeci de ani in acest sistem? Nu sunt miliarde si miliarde de bani pierduti de zeci de ani pentru ca „sistemul asa functioneaza”? Hai sa nu mai discutam nimic, sa acceptam ca sistemul functioneaza asa, maine sa functioneze cu „inca 10% taxa pe orice” si apoi inca 10% ca n-a fost suficient, iar noi sa nu discutam, sa nu chestionam sistemul, pentru ca el functioneaza si nu trebuie sa-l deranjam.

    • N-am spus ca e perfect, ca nu sunt resurse irosite, coruptie, inegalitate intre diverse clase. Am spus ca functioneaza si ca e cel mai bun sistem la care am ajuns. Prefer sa traiesc in societatea asta, chiar si in Romania, decat in una de acum 300 de ani. Sigur e loc si de mai bine si probabil, in viitor, ne vom organiza astfel incat sa ne fie si mai bine. Dar, pe mine ma depaseste grav sa ma dau cu parerea cum ar putea fi organizata societatea sa o ducem mai bine.

    • Cristian, continui in directia aia stupida „prefer societatea asta decât una de acum 300 ani”. Cine vorbea de revenirea in Evul Mediu?

      Te las cu fricile tale, n-am chef de discutii cu oameni de felul asta.

    • As dori sa- mi introduc toate cele in pensionarii militari :) Pentru cei care nu stiu, pentru copii mizeriilor, pentru cei care nu- si pot imagina: Babaieti, eu am facut armata in 1988, ori ca erai membru de partid ori ca erai militar aveai avantaje, cazare, mancare si alte „atentii” din partea militarilor in termen care vroiau si ei o amarata de permisie sau o uniforma mai buna. Nemaivorbind de salarii, care uite au o pondere in pensiile nesimtite si nemaivorbind de varsta de 40-45 cand acesti „zei” se pot pensiona. Sa fim intelesi, cei care au luptat in teatrele de razboi, bravo lor isi merita pensia, ceilalti, sclavi ai lui Ceausescu si votanti PRM, sa ma suga….

    • Doar argumentam ca societatile evoluaza, si cum astazi o ducem vizibil mai bine ca acum 300 de ani, evoluam spre bine

    • Comparatia cu Evul Mediu numesti tu argument. Societatea evolueaza, dar creierul nostru continua sa spuna chestii stupide, inclusiv atunci când vorbeste de evolutie.

    • Mi se pare foarte ironic sa spui o prostie gen nu avem nevoie de armata in zilele noastre, riscul de conflict e aproape 0 si in acelasi timp, intr-o discutie scurta, in cateva minute si 3-4 schimburi de ideei sa te indrepti spre conflict. Adica esti foarte aproape sa-mi spui direct: ‘taci, esti prost, n-am ce vorbi cu tine’. Oarecum ai spus deja.

    • Nu-ti face probleme, in discutia asta a noastra stiu sigur cine e prostul: EU. Si nu sunt ironic absolut deloc.

    • “ Ma asteptam sa gasesc printre cititori ori militari de cariera ori copiii de militari care-si adora parintii (fara motiv, dar asta e alta discutie).”

      Mi se pare o mizerie sa scrii asa ceva public indiferent de context …

  11. Unu. Nu unul tau, ci primul meu punct: Din ce carte il citezi pe Fromm? Mi-ar placea si mie sa o citesc.
    Doi. Nu stiu daca ai citi sau nu, dar cred ca ti-ar place: Brave New World de Aldous Huxley.
    Atat. Ca deobicei, chair frumoase articolele tale. O seara faina!

    • „La peur de la liberté” – titlu original „Escape from freedom”. Nu stiu cum si daca a fost tradusa in româneste. Dar am fost placut surprins sa vad multe carti de-ale lui traduse in româneste, in editii relativ bine facute (ramâne de vazut acuratetea traducerii).

      Da, am citit si recitit, o carte foarte buna. Huxley are si câte interviuri pe Youtube, foarte interesante.
      Multumesc, seara buna!

  12. Excelent articol, Fluture! Felicitari!

  13. Vezi că Ellul e creștin.

  14. Apropo de vaccin, ofer aici unul dintre cele mai inteligente articole despre vaccinare:

    https://www.catavencii.ro/de-ce-nu-se-vaccineaza-cei-care-nu-se-vaccineaza/

    De exemplu, eu mă recunosc la toate cele 5 puncte.

    • Marcian, si eu ma regasesc printre ele, dar sunt vaccinat de prin mai :)) Sper ca nu te sochez, da?:))

    • @Fluture: nu, deloc, nu sunt antivaxer fanatic, doar că am ezitat până am făcut covid-delta în iulie. Acum , dacă tot l-am făcut, înțeleg să profit până pe 21 ianuarie când imi expiră certificatu’. Tâmpita de fiică-mea, deși are doar 24 de ani, a încălcat autoritatea părintescă și a mers azi să se vaccineze ca să poată ieși cu gașca ei de boschetari în cârciumile din Olanda. Măcar m-a ascultat și și-a făcut Jansen…. deranj mai mic, o singură inoculare. Eficiența oricum e de kkt … la toate vaccinurile pe termen mediu…

    • nu esti fanatic, doar antivaxer:))

      Man, nu stiu sub ce forma ai scris cele despre fiica-ta, dar sper pentru ea ca va incalca mai des autoritatea astea parinteasca (si inchipuita) a ta. Pare mai cu neuronii la ea decât tatal ei :))

    • @Marcian, referitor la ce ai spus despre fiica ta as indrazni sa spun ca e invers, nu ea a fost tampita.
      App, si al meu sa vaccinat inaintea mea(are 28) insa decide el singur pentru el, si sa vaccinat inaintea mea nu pentru ca nu am vrut eu sa ma vaccinez ci pentru faptul ca unde dau cu sapa inca nu erau disponibile vaccinuri si pentru cei de varsta mea

    • @Marcian, ești un cretin.

    • Plin de antivaxeri pe aici 😂

    • Iar ai apărut, arhitect analfabet…

      Ca musca la rahat, cum e scris ceva de vaccin, cum apari.

      Măcar copilul nu pare tâmp ca tacsu.

    • eu mă recunosc la punctul 1 și poate ăla cu comoditatea, dar mie mi-a fost atât de frică să nu fac covid (deși nu cred că situația mea medicală constituie efectiv comorbiditate, ea viza plămânii și o funcționare mai proastă a acestora; la asta s-a adăugat situația socială- abia mă mutasem într-un oraș în care nu cunoșteam pe nimeni și am un animal de companie- dacă ajungeam la internare mai erau șanse ca un copil să-l ia un coleg de serviciu mai de silă, mai de milă, sau asistența socială- până ajungeau bunicii, dar un animal de companie nu știu dacă ar fi avut aceleași ”beneficii„), încât am trecut peste tot.

      în ceea ce privește ideea că vaccinul e un fel de legat la cap fără să te doară, pzm, toate vaccinurile sunt așa. și asta a dus la eradicarea unor boli care făceau ravagii.

    • Marcian, ma bucur ca “tâmpită” de fiica-ta e in Olanda și nu trebe sa te suporte. Mai șantajeaz-o puțin cu moștenirea, zic.

  15. Încearcă și Theodor Adorno.
    Fromm a făcut parte cu Adorno din ”Școala de la Frankfurt” împreună cu Herbert Marcuse, Max Horkheimer și încă câțiva neomarxiști de renume.

  16. @fluture insert comentariu care se vrea inteligent.
    M-am vaccinat prin august (luat guvid prin martie). Am reusit sa vaccinez “babalacii”. Curand le duc si antigripalul. Stiu, l-ar putea gasi la medicul de familie dar ma costa mai mult benzina sa-i duc pana acolo. Plus nervi si altele.
    Da, asistat social (IT). La un fost ceape cu sediul in La Defance.

    Azi am facut 300km. Nu pentru ca am vrut (vreme mizerabila azi in Campia Romana) ci pentru ca a trebuit. Niciun picior de militian pe strada. Deh.. pensii la 42 de ani.
    Saptamana trecuta l-au calcat hotii pe mos. Baietii de la post voiau sa ii deschida dosar ca mosul (aproape 80 de ani) a folosit un par de “pus porumbul” pentru a se apara (parul de porumb e o bucata de salcam, cam 1.2m, 3-4 cm diametru la un cap si cam 12-15 la celalalt cap, cam 5-10kg in greutate) dar, dupa ceva vreme, si-au dat seama ca nu e o idee prea buna.
    Omul are doar vreo 55 de ani “in campul muncii”, nu vrea pomana – pe bunicul l-au luat baitii cu volga neagra cand el avea vreo 12 ani.. ca avea 5ha de pamant. De intors, s-a intors. Partial.
    Tot ce vrea e sa isi manance pensia (mica, mititica) pana la macar 99 de ani si vreo 52 de saptamani. Si sa fie lasat in pace.

    PS Nu vorbesc eu, vorbeste Muscat Ottonelul.

  17. cacat! iar am citit cristici si am dat click pe fluture.

  18. bine (ca) ai revenit :)

  19. Ai facut ceva cu umbrarul?

  20. Perfect de acord cu militarii. Pana la urma, dacă se isca un război, vom lupta cu totii și cam toți vor fi înregimentați. Nu cred ca o sa apere ro 60.000 de viteji sau cât are armata ro

    • corect, ne apara Airam, stie el niste chestii de la CS Go, mai gaseste Fluture vreo 2-3 baieti ”care le are” cu peintbolu’ si eirsoftu’ si Forte speciale scrie pe noi. natie de idioti.

    • Val nu te mai ofusca

    • „Versus, asa, la nimereala, 4.000.000.000 lei/an cât incaseaza 85.000 de pensionari militari care n-au fost in nicio misiune si nu ne-au aparat de nimeni si de nimic in ultimii 70 ani.” eu nu inteleg cum astia care folositi mereu acest argument cand vine vorba de pensii militare nu va dati seama ca fara ele nu ar avea nici o tara armata. mai ales una „democrata” cum e, chipurile, a noastra. daca fisa postului ar spune ca primesti pensie doar daca treci prin conflict armat nu s-ar inscrie nimeni, ever.

    • @dragos – si daca nu s-ar inscrie nimeni in armata de ce ar fi o tragedie? Eu zic c-ar fi foarte bine, mai multi bani la buget, mai multi bani pentru saraci (blink).

      Pff, ce ne-ar apara 60.000 de lesinati dac-ar vrea Putin sa ne cotropeasca. Mi-l si imaginez cum tremura el de frica armatei noastre. Ma simt foarte protejat. Ai un cont unde pot dona extra pentru salariile si pensiile celor din armata?

    • @Val

      Daca ai fii facut armata nu ai mai avea incredere in profesionisti sa te apere in razboi. Si nu i-ai mai face prosti pe cei care nu au incredere in ei.

    • „Pensiile de militari” alea mastodontice de care vorbește @fluture nu se dau tuturor militarilor. Nu le primesc decât cei din anumite structuri. Marea majoritate a militarilor de cariera sunt fix în același rahat cu ceilalți pensionari.

      Exemple de militari care le primesc: ofițeri care au avut funcții de conducere în diverse tipuri de unități militare, generali care au fost șefi prin diverse comisii considerate de mare responsabilitate, angajați civili care au lucrat in armată (numiți politic) și au avut salarii nesimțite fata de militarii de carieră, apoi au primit „pensii speciale”, dar în statistici apar ca militari pentru au fost plătiți de armată. Polițiști și angajați pe la „ochi albaștri” sunt probabil grosul.

      Exemple de militari care nu au pensii nesimțite: militari care au luptat/participat activ în diverse teatre de război (sa nu uitam că România a participat prin Afghanistan, Iraq și nu numai), militari care și-au făcut treaba administrativă, sau îndatoririle de zi cu zi (in mare parte foarte puțin folositoare societății).

      Cei care au luptat pe front și au rămas cu PTSD după ce și-au văzut colegi sfârtecați de bombe primesc sume „incredibile” de aprox. 300 lei in plus la pensie. E oare mult și nemeritat?

      Menționez și faptul că nu sunt / nu am fost militar de nici o culoare, nici armată n-am făcut, iar gândul să primesc ordine de la un idiot doar pentru că are grad mai mare ca mine îmi repugnă. Știu in schimb mai multe cazuri din familie și cunostinte care mi-au explicat cum sta treaba cu pensiile lor „uriașe”, respectiv cine le ia.

      In rest, complet de acord că cei care primesc pensii nesimțite (în proporție covârșitoare) nu meritau nici praful de pe tobă. M-am ofuscat un pic doar de generalizare. Si eu am fost la categoria de creduli care aveau impresia că toți militarii au super pensii, dar uneori merita sa te interesezi înainte să arunci cu noroi.

    • Multe basme in cârnatul de mai sus. Multe. „stiu MAI MULTE CAZURI din familie”. Adica, „eu nu sunt militar, dar am multi militari cu pensii mici in familie”. Cum te-ai nimerit tu in familion cu multi militari, toti saraci.

      O pensie de 3-4000 lei E IMENSA când majoritatea pensiilor in România sunt de 1500 lei. Asa ca rudele alea ale tale cu pensii de 4000 lei au pensii mari. Doar pentru ca ele estimeaza ca e MICA IN COMPARATIE CU CELE DE 10000 lei nu le face pensii mici sau cum le zici tu.

    • @fluture e urât sa spui ca mint, în condițiile în care nu mă cunoști și am explicat clar situația. Hai sa fiu mai explicit: tatăl meu și unchiul meu (prin alianță) au fost militari de carieră. Subofițeri. Lucrat peste 30 ani in sistem. Pensie actuala 1200, respectiv 1500 lei. Cum de ai presupus tu că au 3000-4000 lei? Printre cunoștințele din familie (foști colegi de-ai lor) am auzit de unul singur cu pensie de 4000 lei care le-a fost comandant la unitate.

      Și 1200-1500 lei sunt pensii mari? Mi se pare o sumă demnă de The Hunger Games.

    • Poate tu nu minti, dar ei sigur te mint pe tine cu pensiile alea de 1200 lei. Da, e nasol sa auzi asta, dar nu exista pensii de 1200 le pensionari militari, fie ei si subofiteri. Doar daca au fost detasati toata viata lor in agricultura si la final au luat pensii de agricultori, nu de militari.

    • Nu a fost niciunul detașat în agricultură, au lucrat joburi administrative în unități militare. O să cer o copie de pe talonul de pensie, ascund datele PII și ți-o trimit pe email. Trimite-mi te rog un email să știu unde trebuie să ajungă dovada. Daca m-a mințit tata X ani, o să îți fiu veșnic recunoscător că mi-ai deschis ochii. Daca nu m-a mințit, atunci evita generalizările pe viitor in cazul in care nu știi problema în amănunt.

    • Pe viitor incearca sa nu mai apreciezi totul din punctul de vedere al tatalui tau sau al doua/trei cazuri personale pe care le cunosti. Pensiile militare, pensiile speciale, pensiile de serviciu sau cum s-or numi, sunt niste realitati ale societatii românesti. Sunt unii oameni care si-au dat privilegii nejustificate de-a lungul anilor. Ele exista, sunt o realitate, indiferent daca imi trimiti tu un fluturas de pensie cu 1200 lei.

      Iar textul meu nu era despre pensia tatalui tau, oricât ar fi ea, ci despre felul in care e vazuta saracia in comparatie cu alti privilegiati REALI ai sistemului. Dar tu n-ai avut nimic de zis despre asta, ai avut impresia ca cineva (adica eu) mi-am infipt dintii in pensia tatalui tau. Ei bine, nu. Nu ma intereseaza pensia tatalui tau.

    • Acum deja am ajuns in punctul in care ne certăm de dragul de a ne certa. Citat din concluzia primului meu comentariu: In rest, complet de acord că cei care primesc pensii nesimțite (în proporție covârșitoare) nu meritau nici praful de pe tobă. Din asta nu e clar că sunt în mare măsură de acord cu tine?

      Nu, nu mă cramponez că dai in pensia cuiva anume. Mă cramponez de faptul că nu vrei să înțelegi că e o diferență intre „pensii speciale” și „pensii militare”. „Pensiile” militare” != „pensii speciale”. Daca vrei sa nominalizezi neapărat o anumită categorie de bugetari, mult mai corect ar fi sa spui, de exemplu, „pensiile magistraților”, sau „pensiile parlamentarilor” unde, da, 100% există pensii ultranesimtite.

    • mihai, primul pas într-o conversație e să te identifici cu un mail valid. după aia poți să discuți idei. nu merge să faci pe anonimul.

    • @Mihai “primesc sume “incredibile” de aprox. 300 lei in plus la pensie.” – mai exact fix 1.000 de lei pentru cei care au fost în teatre de operații, indiferent ce au făcut pe acolo.

    • @vali emailul meu de pe care am comentat este cat se poate de valid. Srsly. Nu fac pe anonimul deloc.

      @anukoi , mea culpa dacă ești mai bine informat, e foarte posibil sa ai dreptate cu 1000 lei. Suma de 300 lei de care știu eu e posibil sa fie ceva outdated acum. Chiar și 1000 lei nu mi se pare o sumă uriașă deloc pentru cineva care a văzut ororile războiului la prima mână.

    • Mea culpa? Adica ai aruncat o cifra aiurea, ca sa cersesti compasiune pentru niste oameni care s-au dus sa apere nimic in Afganistan si apoi vrei sa fii credibil cu restul cifrelor?

      Repet: oameni care n-au facut nimic pentru cetatenii Romaniei incaseaza de la acestia 1000 lei/luna PE LANGA PENSIA MARICICA si tu consideri ca nu e asa grav cum ar fi ca niste oameni saraci incaseaza 250 lei/luna. Pentru ca despre asta era vorba in textul meu.

  21. În ce an ai emigrat?

  22. Interesante comentarii… altfel, discutabil cu Simion… acum, inteleg ca noi suntem in contra-timp putin, dar uite ca in alte parti ale Europei, „nationalistii” de rit nou (a se citi ultra-populistii) si-au cam luat-o, tocmai ce a pierdut Babis alegerile in Cehia, iar cel mai mare proiect al populistilor „suveranisti” – Brexitul – esueaza spectaculos. Nus’ce sa zic, poate doar ma imbarbatez cu asemenea imagini ca sa-mi dau speranta si o fi ceva ce nu vad eu …

    • O sa fie… o utopie corporatist-socialista care cere de la cei care pot din ce în ce mai mult iar pe cei care nu pot îi va condamna la o moarte lentă sau suicid.

      Asta în timp ce infrastructura din urul nostru se va destrăma încet pentru că nu poți avea încredere într-o corporație să construiască o stradă sau un pod dacă nu sunt beneficiari direcți și imediați ai lucrării.

      Va fi super cool dacă ești hipster cu IQ mare și viziune mică și va fi de căcat dacă ești oricum altfel. You will own nothing and be happy. And if you’re not happy we’ll send you to „happy camp”.

  23. Pe partea cealalta… 500.000.000 lei/an inseamna totusi pretul pietei pentru 1000 de apartamente comuniste cu trei camere pe an. Un singur om ar trai 2000 de ani comfortabil din banii aia (la nivelul economiei actuale).

    Totusi, dintre aia 160.000 doar vreo 18.000 ar putea fi considerati „putori care primesc bani degeaba” (asta daca ai minte scurta).

    Problema e ca si „bogatii” nostri sunt in mare parte „tigrii de hartie”. Doar obrazul subtire cu cheltuiala se tine, si daca pierd sursa de venit lunar le pleaca si nevasta si casa si masina scumpa.

    Civilizatia e scumpa. Asistatii social din vest primesc mai multi bani si pe criterii mult mai relaxate decat cele din Romania.

  24. Armata s-a cam schimbat față de ce era acum 20 de ani, pentru că România a semnat niste angajamente când a aderat la diferite organizații, precum că va renunța la serviciul militar obligatoriu și își va crea o armata profesionistă, cu militari plătiți.
    Rolul armatei este de a fi factor descurajator, că altfel ar emite pretenții teritoriale până și Republica Moldova. In cazul unui conflict cu o mare putere, cum este Rusia, rolul armatei este sa țină linia frontului 24-48 de ore, până se mobilizează aliații din NATO și trimit sprijin. Este logic că armata României nu s-ar putea lua la trântă cu armata Rusiei sau a Chinei, din cauza asta ne-am băgat prin diferite alianțe și încercăm să dăm și noi o mana de ajutor pe acolo. Participarea alături de aliați la diferite misiuni (conflictul din Irak, Afganistan s.a.) întărește relațiile pe toate planurile. Uite aici ceva recent http://www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/romania-trimite-militari-in-africa-de-vest-ministrul-francez-al-apararii-multumeste-prietenilor-romani-1567211
    Drepturile pe care le au românii în Europa se datorează și contribuției armatei, sau tu crezi că am fost primiți în UE / NATO pentru că facem pergole mișto?
    Mai sunt și diferite situații de urgență unde este trimisă armata, cum sunt inundațiile. Cine ți-ar sta zi și noapte să pună saci cu nisip sau să întărească digurile într-un mediu de *****? Pe lângă asta, mai eliberează cai de comunicații blocate, scot apa din gospodării, montează corturi de campanie pentru sinistrați etc. Poate n-o fi ea cea mai bună, dar nu știu dacă ar fi ok sa vina ziua când să fie nevoie reală de ei.

    • „Armata pune saci de nisip si taie copacii cazuti pe sosele, de aia merita ofiterii si gradatii pensii mari”.

      Ai ramas cu creierul in anii ’80, când soldatii erau exploatati la muncile câmpului*, când GENISTII (geniu, da?) mergeau la recoltat porumb, sfecla sau piersici si ofiterii care astazi sunt pensionari de lux se duceau acasa cu saci intregi de gogonele, varza si alte verdeturi.

      Când am zis spalare pe creier am fost blând. Trebuia sa vorbesc de lobotomizare, de ablatiune partiala…

      *si cu atat mai mult erau dezumanizati daca erau la serviciul militar redus, ca, na, e al naibii de placut sa te stergi la cur cu viitori ingineri, medici sau economisti.

      PS. Sunt ani de zile de când armata nu a mai fost prezenta la nicio inundatie, pentru ca ISU si jandarmeria s-au umflat ca un butoi si acum se duc ei pe oriunde, ca sa se poata face rotofei Arafat. Iar in curând, o sa descoperim – de la fratii nostri francezi – ca e si mai profitabil sa instituim un „serviciu civic”, unde o sa le dam 250 lei/luna unor tineri de 18 ani, care sa faca chestii gen „ajutor in caz de urgenta, mobilizare in momente de catastrofa naturala, si peste tot unde militarii, acum de cariera, si jandarmii si gradatii ISU nu mai au chef sa se duca”. Voluntariat ridicat la rang de virtute, in timp ce pensionarii militari vor sta cu telecomanda in mâna in fata TV-ului, iar militarii de cariera in garnizoane pentru „lucruri mai importante decât pusul de saci de nisip”.

    • Atât ai reținut din comentariul meu. E diferența între civil și militar, când vine vorba de mobilizare. In caz de dezastru, când ai nevoie sa mobilizezi oameni în 12 ore, de unde vei aduna civilii aia? O să începi să vezi că unu e la munte, altul e la mare, altul nu răspunde la telefon că e la petrecere s.a.m.d. Trecând peste asta, ți-am explicat ce face armata. Răspunde la chemarea aliaților, ca mai apoi și aliații să răspundă când ai tu nevoie. Că vrei să obții intrarea în vreo organizație, cum a fost UE și NATO sau vrei să aderi la spațiul Schengen sau că ești atacat, ei vor răspunde. E favor pentru favor. Tu esti alături de ei în cauza lor, ei sunt alături de tine in cauza ta. Din cauza asta se fac tot felul de exerciții de mobilizare cu alte țări, să vezi cum se mișcă treburile și unde mai trebuie să îmbunătățești.

      PS: vreo 32000 de militari au trecut prin Afganistan.

    • Ai dreptate. O zi buna.

    • @Fluture: nu are sens man, e lobotomizat total…Am cunoscut un colonel in rezerva, al carui singur atu era: „am facut Transfagarasanul!” Ai facut pe pizda ma- tii! Au murit militari in termen, in accidente, au facut foamea, au indurat mizeria in baraci, nespalati, in frig, impreuna cu amintirile mele din armata, trebuie sa spun ca mare noroc au pensionarii astia ca nu m- apuca asa, o haiducie, o dextereala d- aia….

  25. Saracii in Europa civilizata care include si Romania sunt saraci datorita alegerilor pe care le fac in viata, asa ca ma scuzatz ca mi se cam rupe de ei. Baetii care spargeau seminte si bere cand ma intorceam de la munca plus facultate (ca le faceam pe amandoua simultan) si dormeau cand plecam nu faceau asta pentru ca nu au avut noroc in viata.

  26. Mie imi pasa de cetatenii bolnavi si de educatie in general. Cand jucam Cities: Skylines. Si le faceam si autostrazi.

  27. NOU
    #102

    Cineva nu stie ca medicina de urgenta e gratis chair si pentru neasigurati. Cineva iar nu stie ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a fi externati cei care sunt internati in regim de urgenta. Cineva nu stie ca banii respectivi nu sunt recuperati niciodata. Cineva isi inchipuie a suma respectiva e mica dar cineva habar nu are ca medicina de urgenta e temelia medicinei romanesti (neasigurat–>las ca sunt bine–>problema acuta–>ma face doctoru bine–>plateste prostu’ ca i se retin 10% la sursa si n-are cum sa nu dea nici daca ar vrea)

    • Cineva a baut alcool dis de dimineata. E ok, e duminica :)

    • @Yngwie Mainstream Eu sunt asigurat, dar, nu in Romania. Am fost cu copilul la urgente la spitalul judetean Constanta. Pentru externare, ni s-a cerut asigurarea. I-am spus ca nu avem asigurare in Romania, poftiti cardul de asigurat al copilului. Citez, ”nici nu am auzit ce mi-ati spus” Mi-a pus foile in brate, ura si la gara. Interventie gratis pentru mine in mod cert platita de stat intr-un final. Probabil este mai usor si a devenit rutina sa declari ca este neasigurat decat sa deschizi o procedura si sa recuperezi banii. Altfel nu imi explic.

  28. NOU
    #105

    E din profiterolul de la Lidl. Nu-mi permit Frech Revolution decat la ocazii, cineva trebuie sa ii sustina si pe „desmostenitii soartei”. Saracii de ei sunt victima unor circumstate complet in afara controlului lor. Ce sa-i faci? C’est la vie.

  29. Sărăcia duce la lipsă de educație și lipsa educației duce la sărăcie. Cerc vicios. Ruperea lui e imposibilă statistic într-o generație. Copiii văd că părinții sunt lipsiți de educație, urăsc educația, vorbesc derogativ la adresa celor educați, a medicilor, profesorilor. Chiulesc de la școală pentru că e greu să depună efort intelectual. Nu învață nimic folositor în viață. De vină e statul, ăia, ăilalți, primarul, nu e vina lor că sunt săraci și prosti. E cel mai ușor să dia vina pe altul.
    Știați că un copil într-o familie slab educată, 8 clase sau ceva, aude in primii 3 ani din viața cu 30 milioane de cuvinte mai puțin decât unul într-o familie de oameni ce au și o carte în casă? Chiar și chestia asta înseamnă mult, vocabular sarac inseamnă analfabetism funcțional și în final, salariu minim pe economie.
    Studii prin diverse țări arată că orice program de scoatere din sărăcie a persoanelor vulnerabile nu a avut nici un rezultat. Vedeți exemplele de la noi cu sinistrații cărora le-a luat apa casele și au primit case de la primărie, Becali, etc. Au darimat casele, au reparat cocioabele și au vindut restul de materiale. Fuck them.

    • finch, ia-te de laba cu thebblack (si mai gasiti voi niste acoliti pe aici), va cumparati niste napalm si rezolvati situatia. Pareti oameni de baza ai societatii, stiti exact ce trebuie sa facem ca sa scapam de saraci si saracie.

      „Studii arata…” ca consumi rahat.

  30. Nu conteaza cine iese presedinte in Romania, Franta, SUA sau Rusia, fiindca politica nu iti afecteaza viata.

    • Asta e definitia de baza.

      Ti se pare ca am zis c-ar fi o problema sau vreun avantaj ca o sa fie Simion presedinte? Nu ma afecteaza nici cât un Gamblin sub unghie :-)

  31. Interesant documentarul, bine nu ceva ce nu mai auzisem dar cand sa expuna modalitatile de tratament ce vedem, ayahuasca, psihedelice si un terapeut specializat sa lucreze cu astea ca adjuvant si care sa fie si intreg la cap. Bine se mai mentionase si ceva mai accesibil la pret, compasiune gratitudine si iubire doar ca unii au robinetul inchis pt astea. Mi se pare cam naspa sa nu existe alte solutii decat sa o iei pe la samani..

  32. Salut,
    Multumesc pentru linkul cu documentarul.
    Daca imi permiti o recomadare, foarte bun si interviul lui Tim Ferriss cu doctorul.
    https://tim.blog/2018/02/20/gabor-mate/

  33. 3. Ok, 1% e procentul din populatie asistat social. Dar de unde e informatia bold-uita, cu faptul ca acei oameni „iau” 1% din taxele colectate de stat? Sunt doua lucruri diferite, sper ca n-a fost doar o plimbare a procentului.

    • Daca ai tu alte cifre, go, scrie-le. Daca n-ai, va trebui sa ma crezi pe mine.

      Anyway, sumele platite asistatilor reprezinta chiar mai putin de 1% din impozite.

  34. Interesant documentarul. Cum facem sa ne salvam?

  35. Bai fluture mai lasa draq cocaina aia ca iti punem interdicitie in Alsace !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile