Cîțu s-a pus pe treabă!

Întâi, a trimis ANAF la evazioniștii ăia de youtuberi, că unii dintre ei prea sunt dolofani. Să vadă el ce și cum, că poate e o pâine de mâncat și de acolo.

Acum pregătește o taxă pe abonamentele Netflix.

Orice numai să nu se uite câte vile ilegale și câte mașini de lux sunt prin țara asta. Orice altceva. Sunt convins că mai repede pune taxă pe lumânări decât să digitalizeze cadastrul și să se apuce de verificat cine ce case are.

Nu zic că e rău, dar vreau comunicate din astea zilnice. Să treacă pe la toți să îi întrebe de unde au ce au.

nmxrylwlxsn539

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. Cuie Mîțu

    00
  2. „digitalizeze cadastrul” e in PNRR boss.

    Oricum PNL face PNCTD speedrun. Dobitocii sunt oare constienti ca platim tva?

    00
  3. Și acum e destul de digital cadastrul. Există o hartă, poți comanda hârtiile parcelei care te interesează si o primești prin email.

    00
    • Ahhh… un punct din PNRR deja rezolvat. Și nici nu au trimis prima tranșă de bani. Suntem tigrii Europei.

      00
    • da, tom are creierul atrofiat, dar nu i-a spus nimeni asta.

    • Asta e pentru cei care si-au facut intabulare singurei pe banii lor in ultimii 10 ani. Pentru restul … nope

      00
    • Copii, Tom are dreptate, orice parcela de teren cu proprietate pe ea este digitalizată.
      Mergi sau fa cerere online la orice OCPI local pentru orice “ Extras de carte funciară de informare” si o primesti, costa 27 de lei.
      Acum ca e intabulată pe altcineva, e partea a doua, legea ilicitului vreti voi, dar mai usor înjuram un om care da un raspuns pertinent.

      00
    • Ai o laie!
      Prea putin din suprafata tarii e cadastrata si nu e niciun mister de ce e asa.
      Pe hartie avem mult mai mult teren decat suprafata tarii! La nivel de sat niciun primar nu vrea scandaul inerent.
      Apoi chiar daca ai cadastru, s-ar putea sa fie vechi, in coordonate locale, nu stereo 70, deci cineva trebuie sa verifice si sa faca noua inregistrare. Asta costa bani si cine plateste?
      Primariile nu pot da amenzi pt ca nu stiu cine sunt proprietarii terenurilor.
      Deaabanil ai ca platitor de taxe, trebuie sa stii exact acel mp plin de ambrozie al cui este.

      O alta prb, de care m-am lovit personal, a fost ca dupa ce am facut succesiunea dupa bunic a trebuit sa fac cadastru ca sa vand. Chitante de mana, martori morti de zeci de ani, distractie frate!

      00
    • @Ovidiu: nu, nu e adevarat
      Uite, intra pe site la ANCPI (http://geoportal.ancpi.ro/geoportal/imobile/Harta.html) si da oleaca de zoom, sa vezi cam care e realitatea. Cele cu galben sunt digitalizate – dar da zoom-ul cum trebuie, sa se vada parcelele, ca din avion pare toata tara galbena.

      00
    • Este o comuna din Dolj (printre multe altele) unde au inceput sa faca cadastrul acum aproape cinci ani. Nici nu poti sa iti cadastrezi singur, contra cost, dar nici sa intri in posesia terenului, pentru ca nu este cadastrata zona. Sa le iau sira spinarii la pieptanat cu toporisca!

      00
    • Incearca sa faci ce spui. Nu le merge plata online. DE CEL PUTIN 6 LUNI!

      00
    • Iar eu am alergat cu hartoage în București pt cadastru la apartament pt ca poți face asta online. Pe bune?

      00
  4. NOU
    #20

    fun fact. România are +3000 localități (cu sate mergem către +10000). din câte știu eu (s.ar putea să greșesc la zecimale) sunt 91 cadastrate 100% și aproape 200 au trecut de 20%. „lucrările” au început odată cu Băsescu2 (cam 2009/2010). you do the maths…

    00
  5. intre timp au dat Romexpo cu titlu gratuit sa faca unii mall

    00
    • priorities my man, ca la orice mariaj se imparte zestrea, sa fie 7 ani frumosi zic.

      00
    • 7 ani ca clipa trec, dar tunurile raman

      00
    • Si, iesim sa manifestam la Parlament, sediile PNL, PSD ? Ca e terenul nostru,al tuturor…sau ne doare mai mult de taxa pe Netflix….
      stiu astia ce au in ograda, fraierii stau cuminti daca le dai 2-3 citybreak-uri pe an si un concediu la greci si unul la ski…..asa popor, asa politicieni..

      00
  6. Pe blogerii de succes când ii verifica ? 😀
    doar pt suntem intamplator in Europa, asta nu înseamnă ca si suntem civilizati…si la cum decurg lucrurile, se pare ca nu vom fi vreodată…

    00
  7. Lasa ca sunt suficiente masini de lux si vile luate si din youtube, affiliere, manele si alte chestii online. Nu e rau.

    00
  8. Ia la puricat si videochatistele si onlyfanistele? Sau doar fashonistele?

    00
  9. NOU
    #32

    Las că vine PSD la guvernare și rezolva toate problemele.

    00
  10. Nu a primit toata lumea decizii de impunere pt ianuarie 2017?
    Nicinu apare in SPV.
    Ai intrepretat ei intr-un mod mizer o lege, bazandu-se ca 90% din clienti vor plati niste sute de lei.

    Sotia, care e casnica (parinti bogati) de cand s-a nascut si n-are firme, nu are nimic, s-a trezit si ea cu impunere de niste sute de lei.
    De unde plm? I-am facut si ei SPV acum, dar nimic acolo.
    Pai din dobanzi… ca a avut dobanzi peste un anumit prag in anul precedent, deci plateste CASS ;)
    WTF?

    Ba, e o foame de bani, incat vor trece la foc automat tot felul de mizerii, iar impozitarea in trepte va fi o mica durere.
    Stii cum este: ii doare pe „angajatii bogati”, nu pulimea ce vinde pe OLX sau care are contract cu statul.

    00
    • Decizii de impunere? Nu boss, next level, direct poprire. Nu am primit nici macar o notificare sau somatie. Azi, de la taxe locale.

      00
  11. „Grindeanu, după negocierile pe economie cu PNL: Vrem să taxăm luxul. Vrei yacht? Plătești în plus”

    plm…parca vad ca „yacht” va fi o lotca :)))))

    00
  12. Taxa pe netflix… fi-mi-ar scarba. Taxa pe curpapir cand?

    00
  13. Nu contesta nimeni cat de jigodie este Catu, la fel cum toata lumea ar vrea o tara ca afara, dar , vai, cata sensibilitate cand finantele incep sa verifice diverse categorii; vai, dar cum, sa inceapa cu altii. Nu contest, ANAF e o institutie anacronica, slab digitalizata, cu putini profesionisti, cu mijloace limitate, comit greseli, dar scopul lor e sa aduca bani la buget.
    Unul din motivele sub-dezvoltarii Romaniei este legat de sumele mici disponibile, pentru investitii, educatie, etc, sume mici ce sunt direct proportionale cu nivelul evaziunii fiscale,colectare tva, de aceea, indiferent de directia in care se adreseaza aceste controale, eu cred ca sunt un lucru bine-venit. O alta categorie de evazionisti sunt cei care inchiriaza imobile, atat inchiriere normala, cat si sistem booking/airbnb…..destul de riscant as spune eu, deoarece pot fi usor identificati, insa la presiunea UE sunt convins ca aceasta practica va fi redusa substantial in urmatorii ani.
    Legat de vile, si proprietati imobiliare, sunt convins ca sunt putine procentual cazurile in care proprietarii din acte nu isi platesc impozitele, idem pentru autoturisme; o alta discutie este nivelul infim al impozitelor fata de valoarea de piata a imobilelor respective, sunt diverse statistici la nivel UE care demonstreaza acest lucru, si lucrul care ar trebui facut de urgenta ar fi actualizarea acestor taxe la valoarea de piata a imobilelor respective, precum si stabilirea de nivele de taxare, in functie de suprafata utila.

    00
    • Sumele exista dar se fura, Mult. Nu poti sa pretinzi ca trebuie sa platim si furtisagul lor in taxe. Internetul e un lux, PC-ul e un lux, tel mobil e un lux, gazul e un lux, electricitatea e un lux, hai inapoi in anii 80 cand eram toti abonati la romtelecom si primeam la TV doua ore de politica pe zi si niste documentare in weekend.

      Le-a mirosit politicienilor ca au pus romanii bani la ciorap in pandemie si au decis ca trebuie sa-si ia si ei partea. Asta desi banii aia au fost deja taxati prin impozit pe venit.

      00
    • E bine cand fiscul se apuca sa verifice veniturile diverselor categorii.
      Problema este ca nu incepe in ordinea descrescatoare a valorilor.

      https://zoso.ro/anaf-se-face-ca-munceste/#comment-1681041

      00
    • Controlul se face incepand cu marii evazionisti, pareto, rezolvi 20% din evazionisti ca sa cresti cu 80% incasarile.

      Dar nu poti deranja marii evazionisti pentru ca aia produc pentru partid, ramane sa te faci ca lucrezi controland youtuberi si dand declaratii sforaitoare.

      De asta are lumea ura pe ei, nu pentru ca ii controleaza ci pentru ca fiecare actiune a lor denota prostie, dispret pentru cetatean si obendienta politica.

      00
    • NOU
      #42

      Anaf nu începe niciodată cu ceilalți. Acum câteva zile a fost o știre că anaf a pierdut 38% din procesele intentate de cei care au considerat că au fost impozitati greșit. „Potrivit unui raport al instituției, în primele 6 luni ale anului, 38% din deciziile definitive pronunțate de instanțele judecătorești în cadrul unor astfel de procese sunt în favoarea celor care au contestat controalele sumele pe care le au de plată.” Cei mai mulți care contestă sunt de fapt firme, pers fizice nu vor să piardă timp aiurea. La un privat dacă s-ar pierde 38% din procese cineva ar fi dat afară. Nu și la stat unde nu există responsabilitate.

      00
    • @vosidit98….nu am auzit nimic despre vreo intentie de a impozita depozitele/economiile populatiei, drept urmare nu imi dau seama cum ar putea fi afectate de o supra-impozitare; momentan, la euro, la depozite, dobanda la euro este zero, deci nu ai pe ce plati dobanda.
      Taxa respectiva, pe platforme de streaming gen netflix se plateste si in alte tari ale UE, nu este nimic ilegal.

      00
    • Daca maine ar tripla sumele acordate tuturor institutiilor, ar tripla salariile si ar angaja inca 100 de directori si tot cu loganul ruginit ar merge. Tot cu pentium 3 ar lucra.

      00
    • Pai nenea analist financiar , incepe prima data cu pestii mari care au datorii babane de platit la buget , cu aia mari care fac evaziune fiscala si pe urma treci la baba care vinde leustean si la hipsterul care se uita la Netflix.
      Bine , chestia aia cu mai multi bani la buget ca sa ce !? Pentru praduit banii in licitatii aranjate, pentru clientii politici si alte invarteli de genul asta…!?

      00
    • Statul trebuie sa asigure intai niste legi corecte si sa le aplice. Eu mi-am inchiriat apartamentul mai mic si stau in chirie intr-unul mai mare. Scot bani din buzunar deja ca sa platesc tva+profitul firmei de la care inchiriez, ei bine statul pe langa banii astia vrea sa imi ia bani si din chiria pe care o incasez eu desi eu nu-mi pot deduce banii aia cum face o firma. Nu mai spun ca atunci cand am cumparat apartamentul a trebuit sa dau aproape 2x pe el ca la fiecare 1000e munciti pe care ii dadeam la rata mai lua si statul 800 prin taxele pe munca. Iar din aia 1000 evident ca o buna parte se duceau tot la stat pana la urma.

      Si sa zicem ca asta nu ar fi o problema (desi in alte tari normale exista posibilitatea sa faci toate astea, sa iti deduci cheltuieli chiar si ca persoana fizica) dar din banii aia care se duc la stat cea mai mare parte sunt furati fie direct prin neprestarea unor servicii – banii se duc direct in buzunarul hotilor, fie prin nepasare – servicii foarte proaste dar totusi platite.

      Statul l-a iertat fara probleme pe Negoita de 40 de milioane de euro, dar are pretentii sa ceara cate 200-300 euro pe an de la fiecare om din tara asta care-si inchiriaza garsoniera.

      Statul a platit zeci de ani medicii cu salarii de mizerie (nu ca acum ar fi cifre astronomice) si inca o face cu profesorii, dar pensii speciale primesc magistratii, militarii si alti deosebiti care deja aveau salarii mari.

      Constitutia zice ca statul isi protejeaza cetatenii, ia masuri sa ii ajute sa aiba un trai decent etc. Dar practic isi bate pula de cetatean.

      00
    • Nimic din explicatiile de mai sus nu justifica o revolta fata de intentia Anaf de a verifica si impozita veniturile nedeclarate,uneori,ale celor ce creeaza continut online.
      Cat despre cum inpoziteaza statele bani asa-zis deja impozitati,v-as invita sa va stabiliti resedinta fiscala in diverse tari din vestul europei,si sa platiti taxele acolo,ca sa aveti un termen de comparatie.

      00
    • de aceea, indiferent de directia in care se adreseaza aceste controale, eu cred ca sunt un lucru bine-venit

      Greșit. O lege aplicată doar unei anumite categorii sociale îți fute coeziunea socială mult mai mult decât o lege care nu-i aplicată deloc.

      00
  14. La faza cu Netflix si celelealte servicii de streaming – e o politica perfecta antipiraterie

    00
  15. Ai gresit titlul.
    Corect era „Citu s-a pus pe Hatzu”

    00
  16. La miliardele de euro aşteptate pentru direcţionare, banii de la Netflix sunt neglijabili. De fapt, telespectatorii trebuie să se uite numai la garsonierele tv ştiriste. Cei cu diplome vor primi probabil şi bonuri de masă dacă dovedesc pe bază de test online că au înţeles cum să voteze în 2024.

    00
    • A fost întrebat Șocîțu de către reporteri (care s-au făcut că nu pricep), măriri de salarii, pensii, alocații că acum sînt bani, din PNRR. Dar Șocîțu le-a spus amărît rău de tot că banii ăia au destinație precisă și nu pot schimba nimic.
      Și Kovesi veghează cu ochi de ciclop, adaug eu.

      00
  17. Cîțu, fă-te că lucrezi!

    00
  18. Taxa pe Netflix sigur ca da.

    HBO si Prime Video au continut localizat in Romania si preturi pentru Ro.
    Hbo go costa 13 ron la Digi si Prime Video 14 ron daca platesti cu card emis de o banca romana.

    00
  19. netflix ~500k pe romania
    sa zicem la abonamentul mediu 10E
    taxa de 4% ->2.4 milioane pe an

    00
  20. Treaba e clara.
    Statul Roman in forma actuala se indreapta spre deces.
    Prea multi pensionari vs prea putini angajati vs prea putine firme care platesc impozite in Romania.
    Rezulta o foame nebuna de bani.
    Nu stiu daca ati observat, dar Cristian Socol e propunerea PSD la Economie sau Finante.
    Asta e ala ce fundamentat economic wage led growth aka programul economic din scoarta in scoarta al lui Dragnea.
    Sa ne tinem cu mainile de cap cu ce idei va veni, dom’ profesor.

    O sa ne tunda PSD cu PNL de bani din toate partile si in toate pozitiile.

    Ce alternative sunt?
    1. Cea de mai sus: marirea taxelor si buzunarirea contribuabililor.
    2. Tiparirea de bani aka inflatie, sigur e in pregatire, dupa ce eternul Mugur se va ofili.
    3. Reducerea cheltuielilor bugetare aka muie la baroni, primari si alti atarnatori.
    4. Imprumuturi de pe piata interna si externa. Pe piata interna deja le-au dat o muie la cei care au imprumutat Statul la 4% pe an. Pe piata externa o sa ii vaneze „vulturii” pe reprezentantii Statului.

    Pentru cititorii acestui blog, ideal ar fi 3.
    Dar sigur vom primi o combinatie intre 1, 2 si 4, fundamentata stiintifico-economic.

    00
    • Nu e doar o problema de sistem, pe termen lung. Exista si aia.

      Problema astora e pe termen scurt acum si o sa ne cam ia dracu.
      – pe de o parte ne-am angajat sa scadem deficitul urias an dupa an, cu aproape 2% din PIB anual, pana in 2024. Asta inseamna ca in fiecare an trebuie reduse cheltuielile (sau marite veniturile, evident) cu aproape 5 miliarde de euro
      – pe de alta parte, noua armada de primari PSD-PNL asteapta si ele miliarde de euro prin PNDL, ca asa li s-a promis, ca doar de asta au facut alianta
      – si pe a treia parte, PSD s-a apucat sa promita majorari masive de pensii si de ajutoare sociale, plus alte nspe chestii populiste, care ocupa si ele lejer alte cateva miliarde de euro cheltuieli suplimentare

      Daca pui toate cifrele astea pe masa iese o dementa imposibil de rezolvat. Statul roman trebuie sa faca rost suplimentar de 10 miliarde de euro anual, nu se stie de unde. Ca din imprumuturi nu se mai poate, ca suntem blocati cu deficitul maxim admis. Scad cheltuielile (imposibil de crezut) sau cresc taxele (imposibil de suportat, probabil mediul privat va reactiona violent, migrand spre piata gri/neagra).

      Ar fi distractiv de privit, daca ar fi un serial Netflix despre o tara bananiera. Daca esti in tara si traiesti asta pe pielea ta, s-ar putea sa nu mai fie la fel de vesel.

      00
    • „Ca din imprumuturi nu se mai poate, ca suntem blocati cu deficitul maxim admis.”

      Sursa?

      00
  21. Cadastrul e destul de digitalizat deja. Dar nu interesează pe nimeni, sunt treburi mai presante decât justificarea averilor.

    00
    • Unde?

      Zi-mi site-ul pe care-l accesează cei care se ocupă cu cadastrul.

      00
    • De aia succesiunea pe care am fost nevoit sa o fac fost un chin când a venit vorba de cadastru, pt ca e digitalizat nene. Efectiv, nu știi despre ce vorbești.

      00
    • In postarea lui @Vali digitalizarea cadastrului era urmată de verificarea proprietăților imobiliare ale unora sau altora. Și din perspectiva asta eu am „îndrăznit” să afirm că verificarea se poate face si acum. Nu sunt inginer topograf să vă dau site-uri dar pe ancpi.ro pnccf găsiți stadiul cadastrului pe UAT-uri. Si ca să nuanțez, între cadastru și cartea funciară fiind o strânsă legătură situația e diferită in Ardeal unde se tin cf de o sută si ceva de ani față de restul țării unde până recent au fost registre de inscriptiuni si transcriptiuni.
      @Ioan De acord că succesiunile pot fi foarte dificile, dar nu e doar cadastrul sau lipsa lui vinovat. Își aduc din plin contribuția si rigiditatea notarilor si legislația defectuoasă.
      In altă ordine de idei e chiar necesar tonul sarcastic sau jignitor al comentariilor?!

      00
  22. „2. Tiparirea de bani aka inflatie, sigur e in pregatire, dupa ce eternul Mugur se va ofili.”

    S-a demonstrat că austeritatea nu funcționează. A fost un experiment now, sigur, dar ce a fost în 2009-2013 a fost un eșec.

    00
  23. Se plateste deja tva pt abonament netflix sau hbo. Asta e dubla taxare de neam prost.

    00
  24. Să vezi ce greu o să le fie unor influenkeri să explice la ANAF că banii dispăruți sunt rebate la prietenii din agenție

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.