Cine insistă cu acoperișul de țiglă n-a schimbat în viața lui țigle

Ăsta e leacul pentru ăia care insistă că țigla e foarte frumoasă și casele ar trebui să aibă toate țiglă pe acoperiș și bla bla. Hai pe la mine, bos, să schimbăm vreo 5 țigle din alea puse în zone unde nu se schimbă ușor.

Pentru că, dacă nu știți, țiglele se strică cel mai des în zone unde nu le vezi și nu le poți schimba ușor. Pe la colțuri. Pe după bârne. Am găsit una crăpată care permitea apei să susure pe bârnă, și a făcut asta vreo 4 ani, până m-am prins.

Plus eterna problemă: te urci să schimbi două, mai găsești încă 3 cu probleme.

Anyway, ca să schimb vreo 10 țigle mi-a luat lejer 2 ore. Urcă în pod, coboară din pod. Mută scara pe acoperiș.  Am praf și în fund acum. Așa că asta zic, i-aș băga pe toți ăștia care insistă ei că țigla e frumoasă și de dorit să schimbe niște țigle. Fără mască de praf. Fără ochelari de protecție. Fără mănuși. Raw.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. Cine insistă cu acoperişul de ţiglă n-are toate ţiglele pe casă…

    06
    • Mai bine cu Lindab și termopane ca la Buzescu😂
      Iar cu garanția la tablă 30 de ani, să avem un pic rezerve. Mai ușor cu pianul pe scări. Să ne aducem aminte de garanțiile de la țevile de pexal sau de Cd-uri..
      Nu știu cum reușesc italienii sau grecii sau spaniolii. Clar apreciază un pic mai mult ce au moștenit și nu se șterg la spate cu pocnitorile tehnologiilor țac-pac.

      180
  2. Obrazul subțire cu cheltuială se ține!
    Țigla arată într-un mare fel. Chiar nu se compară cu nimic și cine are să-i trăiască să ne bucure vizual în continuare.

    140
  3. bagi cate undele expresii zici ca esti amza pelea cand povestea pataniile lui cu suca

    00
  4. Fara suparare, dar tigla aia are mai mult de 30 de ani dupa cum arata. N-ar fi cazul sa schimbi acoperisul in loc sa tot carpesti la el?

    91
    • era în plan în următorii ani. 90% din țigle sunt ok, cred că trebuie să chem o firmă să repare și înlocuiască problemele.

    • Nu are 30 de ani tigla aia, arata asa din cauza sarii aduse de briza marii

      10
    • Eu am schimbat tot din cauza asta, tigle vechi ce se spargeau des si modelul respectiv nici nu se mai fabrica niciunde, nu aveam nici macar cu ce sa le inlocuiesc. 30 de ani durata de viata pentru tigla mi se pare rezonabil, pentru mine nu e un motiv sa pun altceva.

      21
    • Într-o vreme circula printre recruții luați cu arcanu o legendă cu făcutul armatei la marină la Brașov: ăia care ajungeau la poalele Tâmpei, erau singurii cărora li se dădea voie să se plimbe cu calul pe punte.
      Acoperișul din țiglă arată într-un mare fel. Ce-i drept, da, costă când trebuie întreținut, că dacă se urcă nea Gheo pe casă să schimbe, schimbă tot cu belele, că data viitoare intervenția costă cât 1/4 din acoperitu cu mizeria numită Lindab.

      40
  5. Are Elon niste tigle, de-ti schimbi parerea instant.

    02
  6. Tigla in Romania e de doua tipuri:
    1. De ciment, foarte grea, dar mai ieftina.
    2. Ceramica, ceva mai usoara, dar care poate atinge valori usturatoare la buzunar.

    Acum exista tabla, insa sa o placere cand ploua, sa vezi ce taraboi face, daca nu ai placa peste ultimul etaj sau daca ai mansarda.

    50
    • Exista soluții… tabla cu piatră pe ea… izolație bună sub astereala… etc…

      12
    • Depinde și cum izolezi. Nu e neapărat să facă tărăboi când plouă.
      In plus, nu ai idee ce romantic + ce fain e să fuți femeia când se aude răpăitul ploii. Minunat 😜

      49
    • c.daniel și-a luat minusuri de la invidioșii că el (încă) își mai fvte femeia. :D

      23
    • Vezi că nu a specificat că e a lui! Așadar ăia cu minusuri știu ei ceva!

      21
    • Stau la mansarda, pe casa e acoperiș de tabla cu roca vulcanică pe ea. Nu se aude nimic când plouă.

      11
    • @motanes&Fisherman: că este a mea, că nu este a mea, nu mai contează, sunetul și plăcerea rămân.
      Acu’, cât oi mai putea și eu 😁
      Să vă mai spun că anul ăsta chiar a plouat?

      10
    • A fost odata… țigla roşie de Jimbolia. A cumparat bunicul prin 193o citeva mii de bucati. Am si acum un sopron acoperit cu o parte din ele, subtiri si tari, arse ca sticla, de nici acum nu a prins licheni sau fisuri.

      101
  7. Tabla va tine mai putin si va izola mai prost. E clar ca nimic nu e vesnic. Cand o sa schimbi acoperisul(daca nu schimbi casa cum ti-as recomanda :) ) sa-ti pui ceva de calitate ceramic, rezista si 50 de ani. Pana mori esti garantat. De ce zic sa faci o casa noua ? Daca casa e veche tot o sa bagi bani, e ca la masini. Ba infiltratii, ba reteaua electrica, ba acoperisul care la un moment dat e o poala de bani ca trebuie dat jos tot si inlocuit lemnaria. Apoi iarasi zugravit, apoi iarasi vopsit, apoi etc. Fiind in oras te freaca si puletii de la primarie cand schimbi fatada, etc. Vad la ai mei: au luat o casa din 60, mare greseala. Au dat decent atunci pe ea dar au bagat in ea o poala de bani si tot sunt probleme si nervi. Ieseau mult mai bine de la zero. Vinde-o si fa-ti ceva pe un nivel ca lumea si cat traiesti nu o sa ai treaba. Asa o sa tot carpacesti la o casa ce tot veche o sa fie.

    40
    • De acord cu tine.Casa noastra e din 94 si are nevoie de interventii majore. Am schimbat acum caloriferele si instalatia, merge beton, cea veche pur si simplu nu mai functiona, desi aparent nu avea nicio hiba. Vreau sa inlocuiesc acoperisul la anul, am schmbat anul acesta vreo 20 de tigle si mai imi trebuie vreo zece pe care pur si simplu nu am de unde sa le iau. Tigla lugoj, marca elefant. Voi merge tot pe tigla, tabla nu izoleaza, iar chestia cu folia de aluminiu nu mi place pentru ca mi e frica de condens. In orice caz, daca va decideti sa schimbati acoperisul, luati legatura cu un inginer structurist care sa va dea o solutie tehnica, nu le faceti dupa ureche, sunt chestii importante si trebuie tratate ca atare.

      10
    • nu e asa deloc.

      Tigla =
      -structura de rezistenta a acoperisului mai solida (+bani)
      -structura casei proiectata sa preia sarcina mai mare, tone (+bani)
      -inseamna sa ai un stoc intermediar de tigle de rezerva (+bani), care ocupa spatiu la depozitare (zeci de ani) si de care trebuie sa ai grija ani la randul ei, altfel nu mai ai cu ce schimba tigla stricata si ajungi sa faci carpeli. Evident din motive de consumerism nu mai gasesti acum tigla sa se imbine cu cea achizitionata acu’ 20 ani (in anul 2000);
      -azi sa schimbi tigla cu alta eu zic ca poluezi mediul. Cum reciclezi tigla veche de pe casa. (exact!)
      -in trecut, dupa ce ajungeai sa schimbi tigla la 30/40 ani de pe casa, obligatoriu schimbai si tot acoperisul (barne/capriori), cei vechi erau afectati de apa/infiltratii si n-ar mai fi dus inca 40-50 de ani;

      Tabla =
      -tabla tratata gen Lindab/Bilka/Ruuki are o garantie la fel de mare (30+ani)
      -montaj mai rapid decat tigla (mai ieftin)
      -structura acoperis mai usoara (mai ieftin); Depozitare cateva foi de tabla de rezerva e mai facila.
      https://www.bilka.ro/wp-content/uploads/2020/03/folie-1.jpg

      Da – am schimbat in copilarie tigla de la 2 case, cu bunicu si am inteles implicatiile.
      Da – am schimbat tigla de pe casa parintilor cu tabla, in urma cu vreo 15 ani. De diferanta de sarcina dintre tigla si tabla de pe casa, am reusit sa obtin spatiu prin mansardare fara alte lucrari de ranforsare la structura casei. Am dormit in repetate randuri in mansarda pe ploaie. Nu se aude deloc ciudat pe timpul ploii cum zic unii.

      04
    • Sfatul tau e corect, dar românii în general sunt un popor de cârpaci. Totul e încropit, nimic neckermann sa zic așa…cu mici excepții… priviți pe strazile, clădirile, casele, etc….asta e nația noastră: cea mai proastă combinație: latini cu balcanici.

      35
    • @Elena, pana schimbi complet acoperisul, mergi la Leroy Merlin. Au o tigla asemenatoare cu cea veche (Lugoj). Eu am folosit asa ceva. Am facut un mic artificiu pentru a putea sa le „imbin” cu cele vechi – am rupt cu un cleste o mica crestatura si a mers.

      20
  8. Si tabla cum o schimbi?

    10
  9. Tigla metalica acoperita cu piatra arata , dupa parerea mea ca deh, fiecare e cu a lui, mult mai bine decat tigla ceramica.
    Si nu se aude zgomot cand ploua decat de la vecinu’ ca el are Lindab.
    Plus 50 de ani garantie nu-i de lepadat.

    00
  10. Tigla e noua cutie manuala/automata?

    01
  11. Cu totul…

    10
  12. cred că trebuie să chem o firmă să repare și înlocuiască problemele.

    In primul rand ca la voi in Ardeal tigla aia e asezata ca kourou, direct pe barne. Nu se face asa. La mine, pe barne sunt batute scanduri, peste scanduri e un strat de carton asfaltat iar peste asta se pune astereala pe care se monteaza tigla. Poa’ sa vina si mama ploii, ba chiar si fiul ploii, atat timp cat cartonul asfaltat e intreg, nu iti susura apa decat la ureche, cad o auzi cum curje din burlane.
    Ce ai tu acolo pe acoperis e oricum vrei sa ii spui, numai ok nu.
    Fa-ti un pustiu de bine si, cand te apuci de acoperis, pune sindrila bituminoasa in loc de tigla, pe suportul aferent. E mult mai usor de intretinut, te tine cel putin 15 ani fara reparatii minore, moment dupa care va necesita ceva reparatii minore, si e la fel de aspectuoasa ca tigla de ceramica.
    Nu am cum atasa niste video pe aici, ca sa vezi ce spun, inclusiv tigla pusa pe structura serioasa, nu barne cu goluri dedesubt. Si chiar daca tigla e ok, tot vreau sa inlocuiesc totul cu sindrila, din motivele de mai sus.

    00
    • Dar tu din ce parte a tarii esti? Germania?

      10
    • @Etravel, e pusa pe sipci pentru ca asa se punea in urma cu 60 / 50 / 40 / 30 ani. Sipcile sunt prinse de capriori.

      30
    • NOU
      #35

      Cum naiba ai putea sa reusesti sa pui tigla direct pe barne ? fara nimic altceva ? Pui barne din 20 in 20 de cm ?

      Sau cand zici barne la ce te referi ?

      Acoperisurile alea de care faci tu misto au panta asa facuta incat tiglele sa nu lase sa intre ploia indiferent de vant.

      Si da, lumea de abia asteapta sa refaca integral acoperisul la casa la fiecare 10-15 ani. + santierul de rigoare.

      10
    • In primul rand ca la voi in Ardeal tigla aia e asezata ca kourou, direct pe barne.

      Da, ca Ardealul e cea mai inapoiata regiune dintre toate, iar cartonul asfaltat l-au brevetat Brancusi impreuna cu vreun vecin de-al sau.
      In Ardeal se pune tigla asa cum ai descris din motive de ventilatie si mentenanta usoara, si lumea a ales sa nu taie padurilele pentru un strat de scandura sub tigle…

      11
    • acum 300 ani așa se punea.

    • @Etravel, barna, in Ardel inseamna un par gros cam cat picioru’ nu ce zici tu acolo. la sate in Ardel tigla e pusa intr-adevar pe sipci care nu sunt batute pe astereala ci direct pe capriori, la asta cred ca te referi cand zici ca sunt puse „direct pe barne”. altfel nu are niciun sens ce zici. si cand zic la sate, vb de casele pe care:) se faceau acu 50-60 de ani. ca acuma si-n Ardel la sat se bate astereala, apoi sipci, apoi tigla. unii care-si fac mansarda isi pun chiar si vata minerala intre capriori.

      in alta ordine de idei, nu e indicat sa pui sindrila bitumata, care dealtfel e o alegere buna ca invelitoare pt acoperis, pe o structura conceputa pt tigla. si-ti zic si pt ca de ce: in timp acoperisul se lasa de la greutatea proprie a tiglei, pt ca e foarte grea, iar sindrila este fulg in comparatie. asa ca daca schimbi cu sindrila, in timp structura acoperisului poate reveni la forma initiala si risti alte bazaconii…nu zic ca e imposibil, doar ca nu e cam contraindicat

      sindrila bitumata e o alegere buna, rezistenta cca 20-25 ani, structura de acoperis e usoara, se economisesc ceva bani, plus ca poti avea un joc de pante frumos pt sarpanta.

      10
    • Cautam comentariu asta.

      Mi se pare ireal sa pui direct tiglele, fara nici o protectie pentru mansarda. Si in sud-est se facea asa, dar prin 95-05 a inceput lumea sa mai dea de bani si au renovat acoperisul macar.

      00
    • NOU
      #40

      @razvan, casele alea de care se bate pweula inutil de catre ignoranti care nici macar nu stiu ce e aia o barna, nu au mansarda, au pod pentru depozitare. De aia sunt facute asa.

      20
    • Si la taicamiu in casa cand s-a facut casa acum 50 de ani mansarda era spatiu de depozitat, dar intre timp a fost renovata de cateva ori si acum vreo 10 ani am refacut cu totul acoperiosul. Dupa renovare s-a pastrat ca spatiu de depozitare, dar daca isi muta toate troacele, pot sa pun o saltea si sa dorm acolo linistit, ca este izolat pe interior, este tencuit totul, este aerisit, are o dusumea sa sa fie bine si chiar si doua geamuri.

      La o adica, mai evoluam, dar pe de alta parte nu stiu cum e cu brasovul, casele vechi si renovatul lor.

      00
  13. Asa e la case cu tigla din aia, cel mai tare e cand sunt vreo trei modele diferite si se aseaza diferit si ajungi sa faci un puzzle cu ele☹️ abia astept sa le schimb cu tabla acoperita ceramic, desi daca ai un pic de izolatie sub ea, ajunge si aia de tabla simpla, am fost la un vecin care are asa ceva e casa si zgomotul nu e deranjant.

    01
  14. Eu răzui pereții din apartament, fără mască de praf. Cred că pot să schimb 2 țigle :)

    11
  15. NOU
    #47

    Cand te decizi sa le schimbi(tiglele), cauta firma, deviz oficial, factura pe zoso.ro, tot tacamul… Prin Ardeal umbla tot soiul de laiosi care te incarca la buzunar fara sa vrei… Poti sa dai o fuga prin Centru Vechi, sunt destule lucrari, iei un nr. de tel de la o firma acreditata, nu te doare capul daca Dorel cade sau pateste ceva…
    Spun asta pt. ca stiam ca Vali lucreaza mai mult in beci, aviz amatorilor!…. :D

    10
  16. E țiglă din ciment sau ceramică? Aia de ceramică ține mult mai mult. Am una de peste 20 de ani și e ok. Acoperișul de tablă sau Lindab arată cam de cacao dar e într-adevăr mai cost effective.

    01
  17. Lăsând la o parte aspectul, eu aș opta pentru țiglă ceramică pentru un motiv foaaaaaarte important : în zilele toride de vară, temperatura pe țiglă ajunge la 60 grade celsius, pe tablă la 80!

    10
  18. Ce-mi plac mie comentatorii care critica sistemul asta de acoperis, alo bajetii, asa se facea pe vremuri, sunt case unde in pod era afumatoarea. Ce e acum cu asteriale, folie si tabla, e relativ mai nou. Dar e bine sa critici Ardealul unde erau tigle pe casa de sute de ani, fata de acoperis de stuf pe casa de chirpici si unde maximum a fost azbociment ondulat.

    40
  19. Ar putea fi o chestie de făcut. Cum sa ies din beci și să pun colecția de topoare in mansarda. Tot zici că ai ceva poze din geri deci și model de mansarde la case vechi. Și poate folosești și ceva topoare la refacerea acoperișului in mansardă cu țiglă ceramică. Cu căpriori, asteriala, folie anticondens groasă, șipci și apoi țiglă. Tot a 2-a țiglă se prinde cu cui. Și fiecare coamā are cui.

    00
  20. Dacă schimbi și pui tot țigle vezi Creaton. Dau garanție 50 de ani, dacă sunt puse după regulile lor. Și da, arată mai bine decât altceva. Eu am Tondach de 5 ani, aștept să văd când încep să îmi crape. La ăștia garanția e de 30 ani.

    00
    • cine ti le pune dupe regulie lor? au meserias acreditat? de unde sa stiu io ca sunt respectate regulie lor? ia suna la creaton (inlocuieste creaton cu ce vrei) si cere o firma care respecta regulie lor (sa zicem ca nu conteaza pretul), dupe montaj sa vina reprezentantul creaton si sa zica „da, montaj conform, garantie 50ani”

      01
    • o să merg pe bramac cel mai probabil.

    • @Cosma: au dealeri care iti vind si monteaza. Eu am pus Tondach dar, cind am dat telefon la Tondach ca sa intreb de preturi si alte alea, m-a trimis la lista lor de dealeri prin care sa cumpar si care asigura si montajul. Aia sunt instruiti ce materiale din gama lui Tondach sa foloseasca si cum sa monteze.

      00
    • @zoso, si eu am Bramac si din cate stiu tigla lor este de beton si e mai grea decat cea ceramica cum ai acum pe acoperis. Ar fi bine sa iti calculeze cineva daca suporta structura actuala a acoperisului noua greutate.

      01
  21. nu prea stiu eu cu tiglele (clar eu nu le am pe toate pe casa :p), dar tocmai am descoperit ca sunt concursoman… :(

    10
  22. In iEuropa avem tigla cam peste tot.
    Daca e pusa bine duce si sute de ani.
    La Zoso cred ca se vede destul de bine ca e umeda (tine umezeala) si probabil din cauza asta apare fenomenul de exfoliere si crapaturi etc.
    Deocamdata e cel mai bun sistem de acoperis (costuri/utilitate/intretinere)
    Astereala aia mi se pare o risipa.

    20
  23. Tigla sau nu, sfatuiesc pe toata lumea la constructie noua sa isi faca acoperisuri cat mai simple, fara n+1 ape si mai ales, fara POD ! Dupa 6 ani de cand m-am mutat, tot nu foloesec podul ala la nimic, e doar un loc de refugiu pt viespi si alte vietuitoare cu multe picioare, un fel de zona crepusculara a casei. In schimb, un beci, clar !

    00
    • Am pod, îl folosesc la maximum, a fost unul din motivele pentru care am ales să cumpăr unde am cumpărat. E burdușit cu saci de haine, lucruri de iarnă vara și de vară iarna, acolo îmi țin anvelopele, niște lemnărie, unelte de grădinărit când nu e sezon etc.

      20
    • Podul e pentru depozitat chestii, cauciucuri, haine, incaltaminte. Mi-am facut laborator in pod (mansardat), am locul meu unde fac chestii. Deasupra e mai bine decat dedesupt. Beciul e util si nu prea. Daca nu tii sa mananci muraturi facute de tine, sau sa tii vin la butoi, ceapa si cartofi de la tara, nu prea ai ce face cu el. Iar apa isi gaseste loc mai sigur cand are presiune (in pamant), decat in aer (la acoperis). Parintii au casa facuta prin 1976, cu camara la demisol, ca e un pic terenul in panta. La cutremurul din 1977 a crapat izolatia de demisol, asa ca de 43 de ani le intra apa in camara si bucatarie, ca nu ai cum sa sapi sub casa ca sa refaci o izolatie facuta cand era santier deschis.

      10
    • @Groparu- sunt curios ce fel de acces ai la pod, ca la al meu fiind o trapa de plafon cu scara escamotabila nu imi vine sa duc mare lucru sus, deci nu e prea folosit, depozitez doar diverse care nu-mi trebuie decat f rar

      00
    • fă-ți o scară exterioară.

    • @Groparu, nu e mai usor cu un garaj/magazie. Te chinui sa urci in pod anvelope si toate prostiile?

      00
    • ciprian, nu fi idiot. de ce să iei din spațiul verde construind ceva aiurea când ai loc în beci/pod? te-ai mutat la casă ca să ai verde.

  24. Ma intreb care e diferenta de greutate intre tigla si tabla, si care e efectul asupra lemnariei.
    Cochetez si eu cu ideea (mai teoretic asa) ca intr-o zi sa avem tigla pe casa (ca toate tiglele ne-am lamurit amandoi ca nu le mai avem de mult) in loc de tabla. Nu mi-e clar ce ar insemna asta dpdv functional.
    Podul e izolat bine si nu se aude in casa cand ploua. Si nici nu ploua in el.

    00
  25. Problemele cu acoperisul sunt clar suparatoare, cunosc, dar cine intra in acoperisul plin de praf si uneori greu accesibil cu aparatul foto dupa el…?

    00
  26. Pentru cine isi permite, sa isi puna tigla. Daca nu vrea sa isi bata capul, sa plateasca pe cineva pentru reparatii.
    Pentru restul, exista tabla. Garantie 50 ani (daca nu ma insel) si poate sa arate decent in forma de tigla cu culoarea potrivita.

    10
    • râdem, glumim, dar tabla e sensibilă. trebuie montată cu cap. trebuie pusă cu aerisire, să nu se coacă etc.

  27. Mi-am pus tabla dupa ce am cantarit bine toate variantele, tinand cont si de bugetul limitat cand am construit casa. E drept ca am avut noroc de echipa buna, seful lor mi-e amic. Au tinut cont de aerisire, cum zici si tu. Cat despre copt, depinde de tabla aleasa. Am luat de la Wetterbest la recomandarea amicului ce se ocupa de montaj, calitate medie din ce ofereau.

    Ai mei au tabla pe casa de 30 ani, probabil din cea mai ieftina pe care au gasit la momentul ala. Au pus-o cu niste vecini. A mai ruginit, au mai vopsit-o, dar inca rezista bine.

    20
  28. NOU
    #77

    Vali, daca nu esti chitit pe Bramac, arunca o privire si la Mediterran. Am avut de facut aceiasi alegere si am luat de la ei pana la urma, cele mai scumpe triplu strat color protector nu stiu ce. Cand am facut casa, distribuitori erau cel de la cavillas, ne-au dus sa vedem diferentele vizuale intre bramac si mt si dupa ce ne-au plimbat cateva ore am ramas pe mediterran. Acoperisul l-am facut acum 5 ani, tigla arata ca in prima zi (dupa ploaie). Daca vrei iti trimit niste poze cu acoperisul personal.

    00
    • nu sunt chitit pe bramac, asta și-au pus vecinii în ultimii 10 ani și arată bine. vecinul care a făcut economie 20-30% și și-a pus altceva a regretat, după 2 ani a început să se exfolieze și să se sfărâme.

    • NOU
      #79

      https://imgur.com/a/J85iP0B

      Plm, alea din pod de rezerva sunt prafuite rau, dar crede-ma pe cuvant ca acoperisul arata ca in prima zi :)

      Apropo, vad ca tu ai tigla ceramica acum pe casa, si bramac si mediterran sunt de beton (cel putin asa erau cand umblam eu dupa ele), au ceva kg in plus, sa fi sigur ca iti rezista lemnaraia. Ce am luat sunt ceva triplu color protect, ondulate, cand le-am luat erau cam cele mai scumpe din portofoliu. Au ajuns in 1-2 saptamani de la comanda direct din ungaria, cei de la bramac estimasera 1 luna livrarea. La pret ieseau cam la fel modelele alese bramac vs mt.

      10
  29. În România cel mai bun raport preț calitate + aspect este tabla ondulata de arată ca țigla, Lindab și ce firme pe mai fi.
    La tablă de orice fel mi se pare super nasol cum se aude când plouă torențial, plus căldura care se face în pod vara, poți să usuci fructe într-o veselie, așa de cald și uscat este.
    Am văzut că mai noi este lege care te cam obligă să pui în pod izolație între căpriori de cel puțin 20 cm vată minerală, cu ventilație sub tablă, folie anticondens etc, dar până acum câțiva ani nimeni nu făcea casele așa, ba peultimul acoperiș de tablă de la casa alor mei a fost făcut în 4 ape, cu tabla prinsă pe astereală pusă cam din 50 în 50 de cm doar unde erau cuiele. Tablă zincată fălțuită, care a rezistat cu vopsire odată la vreo 5 ani din 74 până prin 2010.
    Și ar mai fi ținut dar s-au decis ai mei să schimbe acoperișul în 2 ape.
    În fine am divagat mult, aici în Germania unde stau toate casele au acoperiș de țiglă, dar aici plouă foarte mult și nu este zăpadă, și pe țiglă ploaia e no problem chiar și la mansardă.
    Dacă mi-as face casă aș pune tablă ondulată plus izolație babană sub astereală și pe pod.
    Țigla este grea, greu de montat, se sparge, la furtună zboară de pe casă dacă nu e asigurată cum se face mai nou.
    Poate este cineva să ne spună de ce se folosea țigla înainte istoric vorbind.
    În Bucovina unde sunt eu toate casele aveau șindrilă (draniță) să vezi acolo belea, ai practic acoperiș din niște fâșii de lemn care sunt unse cu păcură ca să nu putrezească.
    Majoritatea lumii a renunțat și a pus tablă peste șindrilă.

    10
  30. Stiu ca nu e frumos dar am ras IRL. :)

    00
  31. Cum sa spui ca e mai ok un acoperiș cu tablă? Cum? Termic, fonic, vizual nu se compară. E ca și cum ai spune ca Adria Cola e mai bună decât Cola, că mașina e mai bună decât avionul..
    Plus ca și la tablă ai probleme, se îndoaie, se lasă, se decolorează și când vine vijelia aia mare, ți-o ia de pe casă

    10
  32. Mare atentie..mai parte din ăștia cu acoperisuri sunt de etnie. Si fac asa, te costa 30.000 iti fac io rost mai ieftin de materiale. Adoua zi aduc tot materialul si incep lucrarea. A 3 zi vin cateva masini ca vezi doamne, colegu a furat de la ei materialele etc. Si cer plata, sare de miliard ca popa….Se practica peste tot. Din pacate un bun prieten a pățit o. Atentie la deviz, unu voi, unu ei. Nu faceți cu tuciurii daca puteti.

    00
  33. Dau un singur exemplu, Biserica catolica din Piata Mare Sibiu.
    Are de la pen-ultima revizie vreo 109-110 ani.
    Tot aceiasi tigla au pus austriecii care au venit sa renoveze biserica, pentru ca la ei in carti scria ca garantia de 100 de ani expira si are nevoie de reparatii!.
    au refacut inclusi parte din tencuiala, aici atentie fara gram de ciment. Cand a vazut Hoschmeister-ul sacul de ciment era rosu ca racu. Kein zement! Nein!
    A oprit tot santierul vreo 2 saptamani au luat toate materialele aduse deja de Con-A si au adus ei de unde „era scris” nisip din anume loc, var stis de langa Fagaras…

    21
  34. Nu asa se face. Iti faci casa noua :) pui tigla creaton sau ceva decent si 20 de ani ai garantie, si 30-35 de ani nu ai probleme. Dupa 35 de ani dai tot jos si … tada … schimbi din nou tot acoperisul. E un win win situation. :)

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube