China duduie de inovații

M-am gândit un pic și articolul ăla din Blooomberg merită un articol separat și aici. Motivul e simplu: dacă asculți vloggerii plătiți de companii chineze aproape că îți vine să crezi că Europa și SUA mai au un pic și falimentează de la cât duduie planneta de inovație chineză.

Nu vezi pe nicăieri publicitate marcată, nu vezi pe nicăieri surse, nu vezi pe nicăieri discutându-se despre situația economiei chineze. Și articolul din Bloomberg e dovada. Pentru o țară atât de lăudată, să cerșești chip-uri de la japonezi este jenant. Să numeri greșit 20 ani populația și să admiți cu jumătate de gură că lipsesc 100 milioane oameni e jenant. Să nu auzi nici o vorbuliță despre probleme complicate gen declinul demografic sau despre cum nu sunt capabili să producă altceva decât chipuri simple parcă sună a conspirație.

În caz că nu sunteți la curent, în 2022 SUA a început să impună restricții, pentru că chinezii își luaseră nasul la purtare în complicata problemă a Mării Chinei de Sud. Plus insistența că vor Taiwanul, și nu pentru că le trebuie 2 metri de pământ, vor fabricile de chipuri.

Am văzut la Gigi un clip aberant despre cum electricele chinezești duduie și abia o mențiune pasageră că toată industria aia e subvenționată imens de stat, că au nevoie să țină oamenii ocupați ca să nu li se urce în cap. Nu ai nevoie să vezi clipul lui Serpenza despre electricele abandonate pe câmp să te prinzi cum stau lucrurile, dar tot e ipocrizie și înșelarea publicului să știi de fapt ce vor să facă chinezii și tu să mergi pe burtă și să le lingi bocancii. Sunt mașini chinezești de cumpărat de 10 ani în Europa, de ce nu ți-ai luat una, dacă tot sunt așa de bune? După o Tesla s-a putut merge până în Germania, dar după un Link&CO nu e timp să te duci până în Italia? Sau poate nu știi că se vând acolo de ani de zile? Sunt și pe autovit, noi, hai, fii pionier.

De celălalt lobbyist pentru 5G nu mai zic. Publicul lor oricum nu citește pe aici sau prin alte părți, și nici cu engleza nu stă grozav.

Dar cine se mai uită pe altceva decât pe poze cu țîțoase și păreri traduse de pe afară mai știe una alta. Cine mai ascultă de Zeihan, de ColdFusion sau de Patrick Boyle la fel. Lucrurile nu stau bine pentru China, de când i-a închis pe oameni în case în pandemie. Atunci cei mai mari clienți ai lor s-au reorientat spre țări mai puțin tâmpe. Și au găsit Mexicul și alte țări din Asia de Sud, care fac la fel de multe și la fel de bine. Uitați-vă câte lucruri pe care le cumpărați din China acum 10 ani și-au schimbat țara de manufactură. Disperați, chinezii au mărit prețurile, dar asta nu i-a ajutat prea tare. Acum sunt disperați să rămână în joc măcar pe producția de low și mid-end. Și pe asamblare, dar nici acolo lucrurile nu sunt roz.

Deci da, agenții plătiți de China spun că duduie. Realitatea e un pic diferită.

 

chinese-innovation

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. La cum balește China la Taiwan și la tehnologiile de fabricație a chipurilor de acolo nici nu mă miră. Au încercat ei sa le copieze da mnoh, trebuie echipament de precizie mare , echipamente pentru care China nu le poate copia.

    Comentariu apreciat.9820
    • din ce aud pe la vloggeri de tec, china duduie pe inovație.

    • Ce se mai aude, câți ani mai sunt până ia fața lui USA?

      Comentariu apreciat.8211
    • dacă te iei după unul dintre ei, deja a rupt sua pe genunchi și acum vrea să falimenteze și europa.

    • Stirea trebuie citita impreuna cu numarul mare de rateuri dat de noile cipuri fabricate de Huawei. „Bugs, performance issues hinder Huawei’s AI chips” pe ArsTechnica

      https://arstechnica.com/ai/2024/09/bugs-performance-issues-hinder-huaweis-ai-chips/

      Comentariu apreciat.417
    • Da China duduie pe inovatie. Au inregistrat cele mai multe patente. De asemnea, au un buget imens pe cercetare si inovatie

      Indecis. Tu ce zici?4762
    • Momentan chinezii sunt pe primul loc doar la număr de invenții/inovații. Dar la cum pun accent pe învățămantul tehnic și științe s-ar putea să depășească și la capitolul utilitate.

      Indecis. Tu ce zici?3935
    • Ciudat cum o tara care duduie pe inovatie e nevoita sa copieze tot ce fac companiile europene sau americane.

      Comentariu apreciat.12916
    • @Warcloud aci https://youtu.be/EUeryhp8HSQ?si=9CuTicssC1WO65Sf zice că 10 ani și în alt reportaj zicea că olandezii pun la punct o tehnologie care este cu 10 ani înaintea a tot ce ezixta acum.

      222
    • Depinde la ce va referiti cand spuneti „chinezii”. Nu cred ca neaga nimeni orientarea chinezilor si a asiaticilor in general catre inovatie in domeniul tehnic dar pana la urma conteaza unde e implementata inovatia respectiva.

      Ca degeaba te cheama Țiomping daca cercetarea ta e la MIT sau daca partidul chinez te ignora si ideea ta ajunge implementata intr-un startup american. Sau daca te angajeaza Intel sau nVidia. Esti chinez, dar inovatia e considerata americana.

      Japonezii cand s-au apucat de tehnologie in anii ’70 au pastrat tot lantul, de la idee pana la implementare intern, lucru pe care Xi se pare ca nu stie sa il faca in cazul Chinei.

      Daca revenim la origini, circuitul integrat a fost gandit de un neamt si un britanic, cu contributia semnificativa a unui japonez. Dar pana sa se apuce de treaba Texas Instruments, noi inca foloseam lampi. Si in istorie, toata lumea stie ca Kilby a inventat circuitul integrat, fiindca el a depus brevetul, nimeni nu mai stie de Jacobi, Dummer si Tarui.

      Comentariu apreciat.667
    • 1. India a câștigat zero medalii de aur la Olimpiadă. Așa și China cu cipurile.

      2. Au mai numărat o dată și le-au dat 108 milioane lipsă.

      3. Deschid orice site de vânzări din China. Cumva nu reușesc să copieze chestii mai avansate. Random: etichete eink contactless pt produse în supermarket. Prea complicat? Patron cerneală. 2mm off. La reciclat tot paletul.

      Indecis. Tu ce zici?3110
    • #ic
      ca sa stii si tu – la orice ai produce tu, ceva mai industrial in china, esti obligat sa inscrii un patent la ei. vrei sa vinzi acolo la nivel de mercedes, inscrii un patent. si esti obligat sa ai partidul sau reprezentatul sau la cosemnatar. si uite asa cercetarea chineza „duduie pe inovatie. Au inregistrat cele mai multe patente.”
      ca ai fost tu micul Ic acolo si ai cumpart 100 de usb-uri proaste si nu te-a intrebat nimeni nimic e total altceva.

      Comentariu apreciat.434
    • voi stiti ca si daca muta camera 2 mm mai la dreapta sau rotunjesc colturile pe o elipsa in loc de cerc mai sau notch-ul mai nu stiu cum tot inovatie se cheama si deci .. ‘patent’?

      244
    • @thebblack proști cei de la Apple că au aceeași rază la colțurile tuturor produselor.

      122
    • ASML a produs deja masini high-NA si lucreaza la hyper-NA. In timpul asta, e imposibil pentru China sa copieze pana si masinile standard EUV.

      China trage de ce DUV-uri a apucat sa ia de la ASML si scoate rezolutie super buna la ele, dar cu pierderi mari si cu o limita. Si altele noi nu o sa prinda.

      192
    • @Bruta : https://en.wikipedia.org/wiki/Perverse_incentive , in incercarea de a misca oleaca inovatia in China , guvernul a inceput sa dea bani celor ce inregistreaza patente:
      – cativa cercetatori ce nu prea se omorau cu inregistrarea de patente internationale s-au mobilizat sa publice ceva – astia sunt singurii cu plus valoare
      – cativa cercetatori care oricum aveau un patent in lucru l-au rupt in 3-5 bucati sa scoata mai multi bani de la guvern – astia nici nu iau , nici nu dau
      – o masa mare de „cercetatori” au inceput sa faca patente din orice „inventie” ce trece de auditori – astia mai mult fac rau decat bine

      140
    • Chinezii sunt cu 2 ani în urmă față de chinezii cu moț din Taiwan de la TSMC, iar aceștia nu produc cipuri prin magie, folosesc echipamente din Olanda, ca toți producătorii de chip-uri din lume(în afară de China și Rusia).
      China va obține chip-uri „la zi” doar prin muncă proprie, nu le va avea nici dacă iau Taiwan-ul mâine. Majoritatea celor spuse în articol sunt fix invers, producătorii s-au orientat către țări mai tâmpe, care își vând forța de muncă mai ieftin și nu îi interesează. Chinezii au început și ei să mai țină la integritatea personală, dar și națională și să nu se mai arunce la sclavie pentru corporații străine. La fel, fix invers, SUA e disperată să mențină controlul asupra Taiwan-ului datorită instabilității pe care o creează în regiune și al procesului de fabricație de la TSMC. SUA și restul lumii vor pierde TSMC-ul, chinezii nu îl vor câștiga decât dacă l-ar putea cumpăra.

      Da, China duduie de inovații și nu se află într-o situație economică bună, ca restu’ lumii de altfel. Nu văd conspirația aici.

      Și ce drq înseamnă „lobbyist pentru 5G”??

      Pupincuriștii chinezilor pe bani sunt una, dar pupincuriștii vesticilor pe gratis sunt dezgustători.

      Indecis. Tu ce zici?3028
    • cătă, într-o vreme, doi vloggeri de tec susțineau că dacă nu implementăm acum 5G, rămânem în urmă cu tehnologia și falimentăm ca țară. și erau subtili, nu forțau să spună „hai pe huawei repede”, mergeau cu scheme, „ăia sunt în urmă, noi nu avem timp să așteptăm, ce să facem, trebuie să punem ce se poate” și alte mizerii. trecură 4 ani, bugetul de lobby pentru 5G s-a terminat, ei s-au oprit, n-a falimentat nimeni.

      https://youtu.be/wNz81l4PGw8?t=961

  2. Acel Gigi… cu Huawei… acel gigi care ridica in slavi China dar nu pomenește nimic despre ce multa democrație este acolo
    Acel gigi care critica SUA si Europa pe o platforma america
    Daca te uiti printre ultimele lui videoclipuri cand ne explica el cum sta treaba prin Uk cu imigranții si cat hate si a luat si in continuare o tine pe a lui .
    Il urmaream de cand era la TVR , pacat, a decăzut enorm.. dar banii nu au miros :)
    Asta este problema in țările democratice… manipularea si articolele plătite si mascate …
    Sa traiesti in eu sau sua si sa ridici CHINA cat este ea de puternica …
    Josnic !

    152
  3. Pe lângă cei 2 vlogeri de tec care au albit fundul lui Xi mai este și total retardul ăla de Gabriel de pe arenait care pe lângă faptul ca dacă dai unei maimuțe o tastatură o să scrie articole mai bune, acesta nu pierde nici o ocazie să facă apologia galbejitilor.

    Indecis. Tu ce zici?328
  4. China acapareaza Africa si o sa vina momentul in care aproape va avea monopol pe materiile prime esentiale. Cred ca dupa criza din Orientul Mijlociu America va fi nevoita sa exporte niste democratie pe acolo.

    Comentariu apreciat.3811
    • și ce fac cu materiile alea prime? le prelucrează ieftin pentru ăia care au chipurile necesare să facă aifoane.

    • Materie prima si noi avem…

      95
    • @Psionics asta inseamna educatie retardata de acum 100 de ani. Din pacate mai este si prin Romania. Materiile prime nu inseamna nimic. Costul resurselor intr-un produs de la raft e nesemnificativ. Tarile care au resurse sunt printre cele mai sarace (de regula).

      Africa va creste in momentul in care va ignora faptul ca are resurse. Fix cum Olanda, Norvegia s-au luat resursele si le-au pus deoparte ca sa nu mai influenteze aiurea economia. Daca ai resurse naturale si le exploatezi, asta are un impact negativ in economia proprie/pentru populatia ta, e un paradox, dar asta e.

      „In economics, Dutch disease is the apparent causal relationship between the increase in the economic development of a specific sector (for example natural resources) and a decline in other sectors (like the manufacturing sector or agriculture).”

      Indecis. Tu ce zici?237
    • @alexnicolae – Cred ca cel mai bun exemplu cu resursele e cel cu productia de cacao beans.

      32
  5. Daca cititi Chip War de la Chris Miller o sa intelegeti ce se intampla cu SUA, China si Taiwan acum.

    SUA impune restrictii pentru ca nu vrea ca China sa-si construiasca fabrica de chipuri ca e mai bine sa cumpara de la Taiwan unde are control asupra procesului, iar China baga subventii majore pentru companiile domestice din cauza asta.

    TSMC in Taiwan detine aproape 50% din productia de chipuri pe lume.

    253
    • Iar TSMC cumpara mașinile de fabricat cipuri performante de la singurii producatori din lume, olandezii. Că așa, cipuri pentru mașini de spălat, numai rușii nu produc…

      Comentariu apreciat.290
  6. Doar ASML deține tehnologia de fabricație a chipurilor de înaltă performanță și sunt olandezi și produc câteva mașini pe an care costa parca vreo 200 de milioane de dolari. China încearcă, dar nici nu se apropie de nivelul ASML.

    Comentariu apreciat.475
    • ASML construieste aparatura de litografie necesara pentru a crea un chip fizic din design. Taiwan (TSMC) fabrica aceste chipuri, China asambleaza produsele din care fac parte chipurile gen iPhone.

      ASML detine 100%!! din piata de litografie. TSMC detine in jur de 50% din piata de fabrici iar restul e detinut de Samsung (Corea de Sud), SMIC (China) si GlobalFoundries (SUA).

      Faza e ca doar TSMC si Samsung fabrica semiconductori de ultima generatie.

      De cand SUA a implementat restrictiile, companiile chinezesti nu pot cumpara aceste chipuri, de aia a devenit mai populara arhitectura RISC-V de exemplu, ca e open-source si se poate integra in chipurile fabricate in China dar tehnologia aia e in urma cu 5 – 10 ani.

      101
    • Burn-Jeng Lin

      00
  7. Prin anii 80 tot așa se vorbea prin Occident despre.. Japonia. Că o să rupă, că va da ceață etc.. nu zic că nu au livrat, dar na, nu i au devansat pe americani. Acum a venit rândul Chinei sa se” încălzească pe margine „… Să vedem totuși dacă îi bagă antrenorul, să nu fie din ăla naționalist ca in cazul gușatu/ van niserlrooy ;)

    209
    • Diferența culturală dintre China și Japonia e colosală. Japonezul își face treaba și munca bine pentru că e onorabil să o faci cât mai bine și mai frumos. Nu trebuie să stai cu biciul lângă el.

      La chinezi țeapa e sport național. Cum poți, unde poți, cât mai des. Evident există și excepții, dar toți care lucrează cu China cu succes, o fac doar având omul lor acolo. Altfel vei primi țeapă după țeapă.

      China se îndreaptă spre o implozie stil URSS. Va fi puternică și întreagă până în ultima zi, ultimul minut, când dintr-odată nu va mai fi.

      Comentariu apreciat.6815
    • Pai Japonia chiar a rupt pana a pierdut trenul erei digitale in fata Coreei si Taiwanului dupa anii 2000. Pana atunci, orice chestie electronica era asimilata Japoniei.

      Comentariu apreciat.313
    • China invata acum ca economia centralizata functioneaza in niste limite foarte stricte. Vrei drumuri de oriunde, oriunde? Sigur, dai ordin si se executa. Nu conteaza ca nu trebuie toate, drumurile se fac, piatra + asfalt + carca = drum. Nu e rocket science. Vrei trenuri peste tot? Sigur, dai ordin si se executa. Nu conteaza ca n-ai oameni sa muti de colo colo, si faci statii in camp, vei avea trenuri peste tot. Si la astea piatra + otel + carca = trenuri peste tot.

      Problema intervine cand vrei chestii putin mai complicate. Vrei si tu rachete cum au altii? Pai, sa traiti dom prim aghiotant de la partid, am facut racheta dar boosterul a picat pe satul vecin. Sau am facut racheta moderna, dar a luat-o in sus la static fire, ca in fisierele de la speisex nu scria ca trebuie sa tinem de ea cand testam motoarele. Sau, e adevarat ca china a lansat sateliti care sa concureze cu starlink? Da, dar a lansat si cateva sute de piese de schimb ale rachetei care se intampla sa se afle intr-o situatie de incompatibilitate cu zborul dupa ce a explodat pe orbita. Cand copiau antichitatile de la rusi, bazate pe tehnologia de pe vremea lu korolev, mergea treaba. Cand trebuie sa vina cu cuvintele lor, e mai greu. Ca acolo chiar e rocket science.

      Si problema e si mai mare la circuite integrate, chestii de finete. Ca-ti trebuie zeci, sute de alte specializari conexe. Si e greu sa dai ordin si sa ai oameni antrenati sa-ti faca asta. Mai ales cand tu acum zeci de ani ai decis ca aia cu carte nu-s buni pentru unitatea neamului. Aici nu merge sa dai ordin si sa-ti iasa sute de specialisti. La cipuri nu e doar minereu + carca = cip. Asa ca fac si ei ce pot, trimit pe al de hua, uei sa dea bani in stanga si-n dreapta prin europa, mai mai or atrage si ei ceva researcheri fomisti. Cautati, de curiozitate, cate facultati din europa sunt „sponsorizate” de ei. Pai stai, sefu de partid, ai vostri nu-s buni?

      M-am amuzat la „descoperire, soc, groaza” de la bloomberg cand au publicat articolul cu armata de carton, coruptie generalizata si rachete cu combustibili contrafacuti de la ei. Hashtag meid in ciaina.

      Comentariu apreciat.597
    • Au chinezii o vorbă : Cha bu duo! tradcerea e: îndeajuns de bun. Sau las-o ba că merge așa.

      40
  8. Dupa cum zicea si Eminescu:
    Joace unul și pe patru,
    Totuși tu ghici-vei chipu-i.

    PS: In romana le zice cipuri, chipurile sunt altceva.

    Indecis. Tu ce zici?258
    • Eminescu a patentat chip-ul facut din lut, dar i-a furat Einstein inventia.

      Comentariu apreciat.281
    • Conform lui Ghita Funar, „Einstein nu a fost nici măcar un șmecher. El l-a plagiat pe Eminescu. I-au dat reprezentanții școlii germane de fizică în copie cercetările și manuscrisele lui Eminescu. L-au omorât pe Eminescu. I-au dat evreii injecții cu mercur, patru până la șapte grame pe zi, i-au făcut și frecții cu mercur și, în final, l-au pus pe unul nebun cu acte în regulă să-i dea cu o cărămidă în cap și Eminescu a murit.”
      Cand te gandesti ca si caramida era practic tot lut ars, toate se leaga!

      222
  9. Sa nu-ti faci cip cioplit!

    Comentariu apreciat.441
  10. Am încercat să caut numele pe care le-ai menționat – Peter Boyle e cumva Patrick Boyle? (Peter Boyle a fost un actor, a murit în 2006)…

    133
  11. NOU
    #43

    Lucrez din Februarie anul curent pentru o companie Chineza cu sediul in Shenzen China. La modul in care sunt angajat direct al lor ( PFA ). Subscriu pofta imensa de extindere pe piata europeana.

    Produsele pe care trebuie sa le distribui in Europa sunt de o calitate indoielnica. Comparativ cu competitia de pe plan local ( european ) acestia stau mult mult mai bine pe calitate versus produsele noastre Chinezesti.

    Cu toate astea. produsele pe care le vand aici, sunt cu cel putin 60% mai ieftine decat ale competitorilor si am reusit sa imi fac targetul de anul acesta, respectiv 1.5 mil. dolari. Pana acum ma apropii de 1.7mil $.

    Calitatea lasa de dorit, interfata are multe caractere chinezesti daca sapi in meniu, dar cu toate astea se vand ca paine calda tocmai din cauza pretului mult mai mic decat al competitiei.

    Clientul final ignora problemele pe care le vede la momentul receptiei marfii dar cu toate astea e constient ca atata dai atata face. Inchide ochii si le foloseste fara probleme nefiind afectata functionalitatea, ci doar mici probleme cu ( fire desprinse, surub lipsa, etc.) care pot fi datorate si transportului uneori.

    Ca o ultima remarca, atunci cand ajungi in tara lor, si esti la ei acasa, cu ei la masa ( restaurant ) sunt cei mai ospitalieri din cati am cunoscut.

    Posibil sa imi iau hate ca mananc cuc galbejit, dar cat timp imi pune o paine sanatoasa pe masa, e un angajator decent la momentul actual.

    Multumesc.

    Comentariu apreciat.4823
    • This…
      Ok, își urmăresc interesul, dar asta face și patronache român, austriac, francez sau rus…
      Diferența e ….

      151
    • Vezi ca au mai fost niste baieti ca tine, mergeau pe motoare si faceau vloguri. Pana au vazut ce nu trebuia, au spus ce nu trebuia, si acum fiecare la casile lor, cum spune romanul.

      125
    • Nu ai voie sa spui chestii din astea care ne indispun, cum ca europenii cumpara produse chinezesti in loc de cele europene pentru ca aia ofera un raport calitate pret mai bun.

      Si asta este cel mai important, daca ai un produs care face 9 lei si il vinzi cu 9 lei si un produs care face 7 lei si il vinzi cu 5 lei este foarte posibil ca piata sa il prefere pe cel la 5 lei, chiar daca tehnic este inferior celui de 9 lei.

      145
    • Am lucrat si eu cu brandurile auto Geely, GAC, Cherry din partea furnizorului european de componente auto, sisteme ADAS. Chinezii ce lucrau la astia erau batuti in cap, greu pricepeau ceva. GeEly copia de la Volvo cam tot, doar briz brizurile de pe ecrane erau diferite, dar tehnologia era aceeasi.

      111
    • mananci cuc galbejit, dar cat timp asta e modalitatea de a pune paine pe masa aia e, gustul de cuc galbejit e la tine in gura, nu la noi.

      Acum, daca din cauza de „fir desprins surub lipsa” mai moare cate un european, asta e, birocratii din institutiile europene mai pun si ei gura pe cuc galbejit in loc sa se preocupe de calitatea si viabilitatea pietei si industriei europene. Ca plm, tarile din EU nu au voie sa-si ajute industria locala, dar e OK ca purtatorii de cuc galbejit sa ia subventii de la CCP

      178
    • @Radu – ” tarile din EU nu au voie sa-si ajute industria locala” – de ce nu au voie? Cine le opreste sa faca asta? Cineva din afara sau ele au decis asta?

      96
    • „The largest share of the EU budget (around 70% for the period 2014–2020) goes to agriculture and regional development.”

      Deci cand trei sferturi din subventiile EU se duc in agricultura, cam 80 de miliarde/an, de unde mai vrei bani si pentru alte minuni. Nu am gasit niste statistici, dar restul de bani am impresia ca se duce in chestii ecologice.

      In timpul asta, China a bagat in ultimii 10 ani peste 300 de miliarde de parai in subventii pentru producatorii auto.

      61
    • Sunt socat, Europa ofera subventii in agricultura, creand un avantaj pentru producatorii din Europa in fata altora din lume?

      21
  12. Nu știu man ,dar MG-urile astea noi (electrice sau hybride) arată bine, au preturi și garanție cum aveau coreenii acum 15 ani…intre o Dacie făcută în Maroc/la noi și un MG…
    Pe majoritatea lucrurilor scrie MADE IN CHINA…deci, grija cui o avem noi ?
    Că deocamdată noi îi avem pe de alde Ciolacu, Ciucă, Geoană…ce planuri ar avea ăștia pentru romanika ?

    Indecis. Tu ce zici?1633
    • Pentru Romania alții fac calculele. Așa a fost, este și va fi. Alde ciolacu își fac provizii pentru ei și familia

      161
    • Ia-ti MG, patroane, dar nu iesi cu ea pe drumurile publice ca s-ar putea sa ne arunci pe toti in aer.
      PLM, prost eu ca mi-am luat Mazda, cand puteam sa-mi cumpar MG. lol

      Indecis. Tu ce zici?2617
    • Planuri?!
      Wuhan 2 mai pe sărăcie. „Intervenţie a pompierilor din Iaşi pentru îndepărtarea a aproximativ 200 de lilieci de pe casa scării Secţiei de Cardiologie a Spitalului ”Sfântul Spiridon” din Iaşi ”

      191
    • Metanoia, poate unii nu au/nu vor să dea cel puțin 30% in plus pe o mașină…
      MG urile văd că sunt la preț de Dacia.
      Dacie nouă am luat, și nu mai repet greșeala…

      107
  13. Daca ajungi sa casti gura la ce se propaga ca informatie dinspre Partidul Comunist Chinez si trompetele aferente din lumea intreaga, inseamna ca iti curge ceva scuipat din gura, fara nici o „ofensa” pentru nimeni.

    La fel si cu astia care iau de bun orice zic criminalii de rusi…

    Sa pui pret pe declaratii venite de la regimurile astea fara sa verifici informatiile, trebuie sa iti lipseasca mai mult de o doaga.

    Indecis. Tu ce zici?2312
  14. https://www.rumaniamilitary.ro/china-de-unde-vine-si-unde-a-ajuns
    Si un punct de vedere despre puterea lor aeriană, lăudată de mulți.

    63
  15. Am lucrat un pic cu oameni din partea aia a lumii… si nu vreau sa fiu rau… dar asiaticii (si aici ii includ si pe japonezi, coreeni, vietnamezi, indieni samd) stau foarte foarte foarte prost cand vine vorba de venit cu idei noi.

    Sunt geniali la a lua o idee din vest si a o perfectiona, rafina, micsora, a o face cat mai ieftina samd…

    Dar sa vina cu o idee noua de la 0… slabe sanse.

    Cred ca are de-a face cu diferentele de cultura si rigiditatea societatilor asiatice.

    Indecis. Tu ce zici?266
    • Am auzit aceleasi chestii spuse si despre romani (si alti est-europeni), in afara de partea cu perfectionatul si rafinatul. Adica nu stiu sa vina cu nimic original, iar ceea ce incearca sa copieze/fure adapteaza atat de bine incat strica de tot.

      163
    • adică toate start-up-urile noastre sunt copiate după idei din afară?

    • Lucrez tangențial cu chinezi, fac service unor echipamente cu componente electrice și mecanice chinezești. Mă lupt de peste un an pentru o bifă în software și câteva linii de cod în plus. Tehnic este posibil, tehnicienii noștri au făcut tot (programare și test). Nu putem folosi pentru că încă nu și-au dat acordul. Am auzit în discuțiile dintre ei și reprezentant că de ce vrem modificări… Mergea și înainte… Aaa, că e mai eficient și sigur cu modificările noastre, nu prea îi interesează….
      Ei pur și simplu nu înțeleg de ce este nevoie de autoperfetionare și inovație…. Și ăia de inovează sunt italieni, alți isteți ce se mișcă cu picioare de plumb în inovație….

      91
  16. ai lasat blondele si te-ai apucat de probleme din astea globale si grele …
    e complicat cu cipurile astea … unii au resursa primara de materii prime (China), altii au cea mai buca industrie de prelucrare a materiei prime (Japonia), altii au cele mai bune fabrici (Taiwan), alti i au patente in tehnologie (SUA), altii fabrica echipamente (Olanda), altii au ingineri buni in anumite domenii cheie … si tot asa
    Daca pune chinezul mana pe Taiwan nu rezolva mare lucru in afara de o criza crancena in domeniu si o perturbare majora la nivel mondial in care vom fi multumiti prin Europa sa mai avem laptopuri de la bunicu’. Adica nu rezolva pe termen scurt. In timp, daca doamna Ursula o tine inainte cu paritatea de gen … sigur o sa fim in anexa tehnologiei chinezesti

    196
  17. Frumoasa-i vecina noastra,
    Scoate capul pe fereastra
    Sa vad cip frumos,
    Drag si luminos.

    172
  18. nu e typo la „Peter Boyle” , nu ar trebuie sa fie Patrick Boyle?

    51
  19. ai uitat sa mentionezi alte realizari :
    – faimoasele trenuri de mare viteza au bagat societatile feroviare chineze in datorii de 900 miliarde de $
    – PIB-ul chinez e orientativ in cel mai bun caz, avand in vedere ca nu e calculat la final de an ca in restul tarilor , ci e tinta economica venita de sus, rezultatul final fiind ca la ultima numaratoare independenta e doar 60% din cat se lauda domnii de acolo, adica 10 trilioane $
    – PIB-ul pare mare, dar daca ne uitam ca statul chinez are datorii cumulate (local + central ) de 14 trilioane $ si probabil inca pe atata in mediul „privat” …

    131
    • Daca n-au si ei un Ceausescu ca sa plateasca toata datoria externa!

      110
    • economie stabilită. și stabilă. restul sunt detalii.

    • Total de-acord.

      Cum pot explica la fanii chinei că toate cifrele care vin de acolo valorează fix zero?
      Cum pot explica că până în 2018 când Trump s-a enervat pe ei, firmele chineze listate la bursa din NYC se auto-auditau?

      Adică big boy Xi a decretat că informațiile corporațiilor chineze publice, listate pe burse internaționale, sunt informații sensibile și secret de stat și pot fi auditate doar de chinezi autorizați de stat (firme de audit autorizate de chinezi). Atât.

      Deci dacă Alibaba îmi zice că au avut vânzări de x miliarde, bursa din NYC trebuie să îi creadă pe cuvânt. Efectiv o economie întreagă care merge pe ideea de ‘jur pe roșu’.

      Dacă credeți că exagerez, dați o căutare pe google după ‘chinese stock exchange companies cannot be audited’. Abia din 2022 s-a mișcat ceva concret în legislație, și în 2023 s-a făcut primul audit care a descoperit ceea ce era de așteptat. Este la fel pe WSJ un articol cu ‘Audits of Chinese Companies Are Highly Deficient, U.S. Regulator Says’.

      60
    • ‘jur pe roșu’

      ironic, dar adevărat. uitasem de aia cu auditarea companiilor chineze.

  20. Aseara prietenul lui Sebastian Ghita, pacanistul sef Vonstantinescu tinea un adevarat elogiu chinezilor pe live. Baiet fain, i-am recomandat sa se mute in China ca avolo milionarii cu pareri duc o viata cinstita.

    110
    • și, se mută?

    • Nu cred din cauza ca oligarhilor le prieste viata din Europa de Est. Ei asta vor, sa sa imbogateasca prin mentinerea coruptiei. Asa cum fac si pacanistul sef Constantinescu prieten bun cu slugile rusilor si chinezillot.

      60
    • Mă fascinează și pe mine păcănistul, e interesant cum are el păreri despre moralitate, despre business, despre din astea, când el n-a făcut în viața lui un leu dintr-o afacere cinstită, doar păcănele și cazino. Care știm foarte foarte bine ce însemna în anii 90-2000, anii de glorie ai capitalismului românesc.

      Cel mai mult mă fascinează când aberează grosolan în podcast cu prietenul ăla al lui care e chiar inteligent, ceva fost pnl-ist. Omul încearcă să-l corecteze când o ia grobian pe arătură cu evrei, cu oculte, cu europa, și îi explică cum finuț cum că nu UE ne-a distrus fabricile ci capitaliștii locali, mai mai să-i zică pe față: oameni ca tine :)) Greu se abține dar îl înțeleg. Sunt ‘prieteni’.

      Atâta îl mănâncă-n fund că americanii dictează, că europenii dictează, că bruxelles în sus și în jos. Da, era mai fain în perioada 90-2000 când cu-n telefon la năstase puteai muta 2-3 județe dacă aveai chef.

      Putere absolută centralizată, marele fetiș al oligarhilor dintotdeauna.

      90
  21. Cine e curios, sa caute CHONGQING pe youtube… imaginile spun mai mult decat cuvintele :) … despre date economice si statistici, si alea se gasesc la liber pe net daca stii si vrei sa le cauti… in rest, indiferent ce pareri se ventileaza pe aici, probabil ca peste vreo 30 de ani, nepotii si stranepotii razboinicilor de tastatura de azi vor face primii pasi in descifrarea tainelor alfabetului chinez :) :)

    56
    • Man, n-au scriere alfabetică. E ceva ce se cheamă morfo-silabic. Au zeci de mii de simboluri, dar în viața de zi cu zi folosesc doar câteva mii.

      10
  22. Cum adică nu stau bine pe inovație?! Păi Covidul ce a fost?!
    Ca să nu mai zic că a fost cel mai de succes produs de export al lor!

    91
  23. Pentru că mă interesează subiectul China și citesc destul de mult pe temă, las aici un text pentru alți curioși: https://www.aspi.org.au/report/critical-technology-tracker

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile