Ceva interesant: legea notării posesiei

Iată o lege interesantă: afli de o proprietate abandonată, pe care moștenitorul nu a luat-o în posesie și nu și-a trecut-o pe numele lui, o poți trece pe numele tău. Adevărul are știrea.

„Normal, fiecare proprietar, dacă este un proprietar de bună-credință, trebuie să aibă grijă de proprietate și să treacă măcar o dată pe an să își plătească impozitele. Din păcate sunt multe proprietăți abandonate și alte persoane se duc, intră în posesia acelui bun, plătesc și impozite și în conformitate cu legea în vigoare pot deveni posesori și, dacă timp de trei ani de zile nimeni nu le tulbură acest drept, pot deveni proprietari. De ce trei ani? Pentru ca orice cetățean să poată avea timp de reacție dacă îl interesează acel bun”, a mai declarat Arthur Ursu.

Frumos. Ai la dispoziție 3 ani să rezolvi. Da, e greu să vii din Mongolia pe jos să rezolvi, dar dacă vrei proprietatea aia găsești timp și resurse. Dacă nu vii, înseamnă că nu-ți pasă și e bine să se ocupe altcineva de ea.

Iar nenea de la OCPI declară fix asta:

„Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea! Faptul că plec în America și 50 de ani nu mă interesează de proprietatea mea, nu este în regulă. Dacă te mai interesează acea proprietate, ai grijă de ea. Foarte rare au fost cazurile în care prin notarea posesiei să fie deposedat un proprietar pe care chiar îl interesa proprietatea respectivă”, a punctat șeful OCPI Timiș.

Cam așa. Cui îi pasă rezolvă. Cui nu, aia e.

Am zis, prefer să fure primarul toate pârloagele din sat decât să stea abandonate. Să le muncească, să se îmbogățească și să bea banii. Sau să îi ia lu fi-su 12 mașini și 3 apartamente.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Adica daca esti mostenitorul unei rude mai indepartate cu care nu tii legatura, cineva poate deveni proprietar pe mostenirea ta fara sa fii anuntat ?

    Comentariu apreciat.12368
    • Daca nu știi de aia cum poți să iei în proprietate?

      Comentariu apreciat.9131
    • Daca ai o ruda cu care nu mai tii legătură, de ce sa primești moștenire?

      Comentariu apreciat.15555
    • Ala care vrea sa intre peste, a tinut el legatura?
      Poate ruda a tinut legatura dar proprietatile nu erau subiectul discutiei si raposatul.

      Asta suna mai mult a jefuire de morminte decat a buna guvernare.

      Comentariu apreciat.12514
    • Când pleci, nu iei nimic cu tine. E fair, pentru că nici când vii nu aduci nimic. Totul e aici. Și pentru că totul e aici și noi suntem doar trecători pe planeta asta, nu dreptul nostru ar trebui să primeze. Ai o proprietate și o îngrijești, rămâne în administrarea ta. Nu ești în stare, dreptul proprietății de a fi îngrijită ar trebui să primeze, nu cel al unui individ cu alte priorități. Deci da, ar trebui să existe termenul de scoatere din posesie in cazul in care nu te interesează de proprietatea ta. Și să identifice un alt administrator al ei. Pe criterii stabilite de lege.

      Indecis. Tu ce zici?5063
    • @Ambra Pai majoritatea blocurilor comuniste arata ca niste paraseli. Asta insemna ca pot sa ma pun proprietar pe blocul tau?
      Sau va ganditi ca daca pleaca lumea de la bloc la casa o sa fie altfel?

      Stiu o melodie faina pe tema asta „Dégénération” https://youtu.be/eF92-uSiVZQ

      Indecis. Tu ce zici?2817
    • Claudiu, mie îmi plac argumentele astea gen diversiuni. Blocurile arată că niște paraseli. Ce-or fi alea. Da, sunt apartamente părăsite sau locuite de săraci. O femeie stă deasupra mea. Nu și-a făcut izolație exterioară că n-are bani decât de țigări și băutură scumpă. Înțeleg nevoile ei și mă ofer să-i fac eu izolația ca să nu se deterioreze și a mea. Nu vrea, că-i fudulă și poate se teme că-i cer favoruri sexuale sau ceva la schimb. 😄 De fapt e doar ticăloasă. Afară, de unde tuturor le place să ia lumină, zbura cu dreptul ei la proprietate cu tot. Centrul vechi e o ruină, că acolo sunt doar proprietari și au drepturi. Terenurile sunt pârloagă. Dar da, e bine să-i apărăm pe oamenii ăștia. Că nu se știe când ajungem și noi in situația lor.

      Comentariu apreciat.4214
    • Imi dai impresia ca esti victima unei deceptii organizate.
      Cine castiga daca se bat aia care au o limba de spuma pe fatada cu aia care au o paraseala? Aia care ar trebui sa ridice turnuri din sticla si nu o fac ca isi fac cotete mari prin marginimi.

      107
    • @Ambra. Offtopic. Un vecin de la tara, isi face omu casa curtea draci laci totul frumos la dunga. Si ii zice lu vecinu, auzi vecine, casa ta imi strica fenshuiul nu-ti repari si tu peretii? Imi strica toata privelistea.

      Vecinu: n-am bani, dar daca te deranjeaza atat de tare poti s-o repari tu.

      Si ia reparat omul fatada pe banii lui:)))

      83
    • @Ionut Uite aici aroganta

      2012 https://ibb.co/m9hfD0G
      2021 https://ibb.co/1L2jSr5

      21
  2. Mi se pare o cale spre multe abuzuri. Platesti 3 ani niste impozite penibile si intri in proprietate ? Nu, nu merge chiar asa. As face altfel:
    Nu s-a platit impozit X ani(3 ani e cam putin, as zice 5) pe proprietatea X ? Bun, intra in proprietatea statului sau in „limbo”, facem o licitatie publica si anuntata peste tot si cine da mai mult o revendica. Daca nu vine nimeni la licitatie scadem pretul periodic pana o dam la bani de seminte. Banii sa intre in contul primariilor sau unde o fi.
    Nu vreau ca niste smecheri sa plateasca cateva sute de lei si sa le revendice pe nimic. Nu e ok.

    Comentariu apreciat.33716
    • Prima parte exista deja in lege, se numeste mostenire vacanta.
      Mostenirile vacante revin prin lege Statului, care este reprezentat de primarie.

      A doua parte este si ea in lege.
      Poti sa iei in posesiune orice proprietate care nu are carte funciara.
      Iti notezi posesiunea la primarie, notifici vecinii, imprejmuiesti locul si dupa 3 ani poti sa te intabulezi, ca posesor care nu a fost tulburat in posesie.
      E usor de spus, e aproape imposibil de facut pentru ca primariile refuza notarea posesiunii.

      Initiativa legislativa e foarte buna.
      Ideea fiind ca primariile sa aibe surse de venit, iar impozitul pe proprietati poate fi o sursa de venit.

      Rog babuinii care nu fac diferenta intre posesiune si proprietate, carte funciara si teren neintabulat, sa isi vada de banane.

      Comentariu apreciat.5710
    • @Necris Dupa cum vorbesti cred ca stii despre ce vorbesti, relativ. Nu am de gand sa intru in discutii juridice cu tine. Dar… Nu mi se pare ca e OK sa fie posibil sa intre cineva privat in posesia unei proprietati, pe care nu a platit ceva la proprietarul de drept, in nicio forma.

      OK, Statul/primaria ar fi in regula sa aiba voie, dar doar daca proprietatea aia are datorii relevante catre stat, si in orice caz mai mult decat 3 ani, sau taxele de pe 3 ani. Cand proprietatea mea valoreaza 100k,, nu e OK sa imi iei apartamentul pentru ca ai investit/datorez/etc 1k. Cel mult il scoti la licitatie, si blochezi banii aia pentru cand apar, daca apar.

      Uzucapiunea tabulara sau mai ales aia lunga au reguli mult diferite decat ce mentionezi. nu am mai verificat de mult dar sunt cam convins ca nu au aparut modificari atat de radicale in ultimii ani.

      SUnt in total acord cu Vali si cu altii ca nu se poate la nesfarsit sa stam cu case vechi care sunt in ruina, sau alte situatii, dar mi se pare mai important sa protejezi proprietatea privata. In orice caz, cu uzucapiunea nu agreez. Statul/primaria, da, ok, la un lung moment dat, sa ia. Ca persoana privata, nu! participa la licitatii relevante, daca vrei sa ai. faptul ca traiesti acolo de 30 de ani, neantrerupt, pasnic si public este absolut nerelevant pentru mine!

      132
  3. principiul asta exista in drept si a fost formulat in legi, in diverse forme, de cand exista conceptul de ‘drept’.

    Indecis. Tu ce zici?3413
    • parca uzucapiune ii zice

      Comentariu apreciat.514
    • posibil. am aflat chestia asta parca anul 3 la facultatea de geodezie, cursul de „drept”. evident ca nu m-a interesat prea tare, eu fiind mult mai mult orientat spre partea tehnica, 20 de ani dupa inca sunt in noroaie pana la genunchi, dar ideile principale, si mai ales alea surprinzatoare, mi-au ramas in cap.

      exista, se face, si cine stie de el si respecta conditiile legii la momentul respectiv poate profita de el.

      199
    • Era vorba de 20 de ani in care platesti impozitul pe proprietatea respectiva, ca o poti revendica.

      244
    • Uzucapiunea este între 10 ani (de bună credință, crezi că ești proprietar și te porți ca un proprietar) și 30 de ani (de rea credință, știi că nu ești proprietar, dar te porți ca și cum ai fi).
      Nu 3 ani jumuliți.

      Comentariu apreciat.451
  4. Vrei una si mai misto?
    https://www.theguardian.com/uk-news/2023/nov/23/revealed-king-charles-secretly-profiting-from-the-assets-of-dead-citizens
    Default gateway. Properitate nerevendicata – long live the f..g king!

    Intr-un fel e misto idea: decat sa stea acolo pana se darama…devine automat a unui gigi care oricum e sarac ;)

    Indecis. Tu ce zici?826
  5. Baiatu, da umpic casa aia sa-ti arat o schema.

    Comentariu apreciat.655
  6. Ca să te interesezi de ea e deajuns să plătești impozitul? Când are Vali postări pe social… eu’l voi tzuca și cu buzili vecinilor așa… să ne simtem bine. Să-i dăm primarului ce-i al primarului, chiar dacă-i fugit că tot în pușcărie ajunge dar măcar să se bucure până acolo.

    254
    • mai simplu spus, „acting like the owner, makes you the owner”. mai ales atunci cand „the real owner” lipseste cu desavarsire din peisaj. si la un moment dat chestia asta devine oficiala si definitiva.

      610
  7. Mama5si fratii5ei încearcă de 25 ani să intre in posesia a vreo 7 hectare de pădure. Primăria le-a pus toate piedicile posibile.
    Probabil că nici nu mai sunt copaci în pădurea aia..

    Comentariu apreciat.842
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 799
  8. maica-mea se chinuie de 8 ani sa faca succesiunea pe ce a ramas dupa bunica-mea, singura la singurul parinte

    Comentariu apreciat.608
    • Singurul motiv pt care ar putea dura atât pe care il pot vedea este că bunica n-a făcut după soț și/sau părinții ei, la rândul lor aceștia n-au făcut succesiunea după antecesorii lor și tot așa.
      Și de la bunica încolo au fost mai mulți moștenitori și e complicat de găsit succesorii acestora.

      Tata, copil unic, după ce a murit bunică-mea (maică-sa), ultimul părinte în viață, a terminat succesiunea în 2 luni.
      Ambii mei bunici aveau succesiunea făcută după părinții/antecesorii lor.

      184
    • Nope, cand s-a facut retrocedarea lui iliescu, nu au facut masuratori exacte si acum nu le iese la primarie ce au ei in acte cu ce e la fata locului, practic e un coltisor de 1 m care nu se potriveste cu scriptele statului. Vine de la cadastru, masoara inca o data si inca o data si inca o data si promit ca se va regla, apoi mai trec 6 luni, iar vin, iar masoara, iar promit ca se va rezolva si tot asa. Nici macar nu valoreaza cine stie ce, a ramas doar terenul, casa e parasita. Bolintin, Cartojani.

      142
    • mai mult: bunica n-a fost casatorita legal cu nimeni

      41
    • În cazul ăsta chestiunea nu ține de succesiune în sine, ci de neregularități făcute de primărie.

      Eu am făcut mențiuni la general, că succesiunea soților trebuie făcute și de soțul supraviețuitor după cel decedat, că să lași cât mai puțin de lucru copiilor.

      Să aduc în discuție și faptul că, dacă mama ta a fost recunoscută legal de tatăl ei, chiar dacă acela nu a fost niciodată căsătorit cu bunica ta, mama ta are drept la moștenire după tatăl ei, la fel ca și copiii din căsătorie/căsătorii ai acesluia?! :)

      50
  9. Asta se aplica si bombardierilor care nu platesc impozit ca sunt ei mai destepti? Chiar mi-ar placea sa fie asa 😁

    Comentariu apreciat.356
  10. Merge dar nu sa intre in posesia cuiva care are un pont. Dupa 3 ani de neplata a impozitului si nici nu locuieste nimeni la adresa atunci scos la licitatie si banii sa se duca la bugetul primariei.

    1313
  11. Asta pare mai mult o marsavie acoperita. Sigur inca exista multe proprietati nerevendicate de pe timpuri si probabil niste baieti au informatia asta si urmaresc imbogatirea.
    Nu cred ca exista mostenitor care sa nu accepte o proprietate.
    Corect e informeze si consilieze urmasii, daca nu gasesti atunci le treci in proprietatea statului.

    Comentariu apreciat.492
    • Oricum in secunda doi, scoate un baiat de la secu lista cu proprietati unde nu se plateste impozit si le trece pe el si baietii. Sa nu va ganditi ca o sa deveniti peste noapte colonialisti americani, cine ajunge primul e proprietar :))). Astea sunt servite.

      Comentariu apreciat.590
    • Sau rude care ascund partea unui moștenitor și o impart intre ei.

      120
  12. Nu o sa lucreze nimic primarul, de parca asta e problema, ca avem niste primari atat de muncitori ca nu mai incap de altii sa lucreze. Alea o sa fie folosite cel mult pentru garantie la credit si probabil o sa treaca in proprietatea bancilor ca teapa, deci tot parjoale o sa ramana.

    142
  13. Cum te duci la primarie sa platesti impozit pe terenul altuia ? Doar proprietarul sau cine e trecut in rol are dreptul sa plateasca, si chiar de ai fi lasat, o faci in numele proprietarului.

    Comentariu apreciat.443
  14. Așa se pierde dreptul la proprietate.
    Doar in România se poate întâmpla asemenea ilegalități. În alte state caută moștenitorii legali și în îi informează.
    La noi hoția este de neoprit.

    Comentariu apreciat.453
    • ce sa te informeze? că a murit mă-ta? tu nu știi?
      dreptul la proprietate nu se pierde, el există, doar că unii aleg să nu și-l exercite.

    • Daca nu s-ar pierde dreptul la proprietate, n-ar exista legea asta sa te fure unul si altul pe fata. Ce le mai da prin minte unora…

      202
  15. „ Dacă nu vii, înseamnă că nu-ți pasă și e bine să se ocupe altcineva de ea.”

    Dar poate omu e la închisoare pentru cinci ani în Anglea și nu poate veni să-și ia palatul cu turnulețe moștenit. Asta nu înseamnă că nu-i pasă. Poate doar să aibă noroc să nu fi fost singur la părinți.

    Comentariu apreciat.411
  16. Pe de-o parte e bună legea că scapi de terenuri nefolosite, dar cine află primul că un teren e abandonat și nerevendicat? Primarul?

    Comentariu apreciat.411
  17. NOU
    #47

    Bineinteles ca legea nu e buna si va lasa loc tuturor ilegalitatilor posibile. Daca sunt 2 persoane diferite care vor sa plateasca cum se face departajarea? Pe 01.01 la 12 noaptea o sa fie concurs pe ghiseul.ro? Apropo nu poti plati impozitul cui vrei tu doar pentru ca vrei tu. Probabil lege data cu dedicatie pentru secu. Va urma legea cine plateste mai rapid impozitul intr-un an va deveni proprietarul bunului.

    Comentariu apreciat.261
  18. Ce modalitate de a fura propritetatile oamenilor au mai gasit si astia. Ma jur, astia de dau legi se gandesc doar cum sa poata fura mai cu talent si mai mult.

    222
  19. Pasul 1: Te plangi ca primarii fura
    Pasul 2: Sustii o lege care permite primarilor sa fure
    Pasul 3: Mergi la pasul 1

    Desigur ca se putea ca proprietatile abandonate sa intre in proprietatea statului, sa fie scoase la licitatie si cu banii respectivi sa se faca ceva in comunitate, dar in cazurile astea cum mai poate blogarul/influensarul sa semnalizeze virtuos ca e cu ochiul geana pe alesii neamului?

    173
    • am zis in articol, prefer să le fure primarii decât să stea pârloage.

    • OK, deci nu notificam moștenitorii legali, care poate ar vrea sa fructifice acea moștenire.
      O dam în schimb primarului aproape pe moca, fiindcă satul românesc nu era deja destul de aproape de un fief medieval.

      231
  20. Realitatea te lovește de la primul rând „afli de o proprietate abandonată”. Ghici cine are acces la o informație de genul ăsta? Exact.

    230
  21. Deci, proprietatea e un moft?
    Sau ar merge mai repede „investițiile” în imobiliare?

    Hmmmm… Ne mai împiedicăm de rahatul ăsta numit Constituție?
    ARTICOLUL 44
    (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
    (2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.

    150
  22. Teoretic misto idee, practic va fi liber la furt ca in codru.

    111
  23. Nu-i chiar așa. Cei 3 ani reprezintă perioada în care cineva care pretinde că are drept de proprietate trebuie să demonstreze în instanță acest lucru.
    Apoi, cel care și-a intabulat în cartea funciară dreptul de posesie asupra unui imobil, trebuie să prezinte cadastristului certificat fiscal eliberat de primăria unde se află imobilul prin care se atestă că acesta plătește deja impozite pentru acel imobil + declarație pe propria răspundere a acestuia + declarație pe propria răspundere a unuia dintre vecini. Aceste 3 hârtii dacă sunt false, chiar dacă se împlinesc acei 3 ani și devine proprietar deplin tot o poate îmbulina, el vecinul și primăria.
    Legea nu este tocmai bună pentru toate situațiile, e o formă simplificată a uzucapiunii de la varianta de 10 ani, proprietar de bună credință.
    Utilitatea ei este deobicei pentru construcțiile construite cu sau fără acte și pe care proprietarul de bună credință o / le stăpânește deja dar nu i-a fost eliberat titlul de proprietate pentru teren.
    Și fără moștenire nu rămâne nimeni de vreo 4 ani primăriile sunt obligate să emită copii după certificatele de deces către camerele notarilor împreună cu anexa 24 tot copie și ultimile adrese cunoscute ale copiilor, soților. Notarul are obligația să anunțe prin recomandată pe aceștia.
    Dacă puneți numai dacă în față tot timpul puteți crea o situație de film.
    Chill un pic!
    A, mai sunt și uscături în pădure.

    101
  24. Cel mai slab avocat și cel mai prost student la Drept vă pot spune că : Proprietatea este imprescriptibilă.
    Nu ai cum să-ți pierzi proprietatea pentru că nu ai plătit impozitul sau că ai lăsat-o pârloagă timp de trei ani. Sunt foarte puține cazuri în care nu există moștenitori și atunci Statul intră în posesia și proprietatea imobilului, conform legii. Dar atât timp cât proprietarul este în viață nu se poate atinge nimeni de bunurile lui. Mă bucur că majoritatea celor care au scris comentarii, au o judecată logică și au sesizat diversiunea. Pe rolul instanțelor sunt sute de acțiuni în revendicare imobile. Dacă ți-ai însușit un teren fără drept, poți fi dat afară după el chiar dacă ți-ai făcut vilă și chiar dacă au trecut 30 de ani. Există o instituție în civil, cea a prescripției achizitive (uzucapiunea) dar niciun termen nu este de 3 ani.
    Cel care a scris articolul este paralel cu Legile funciare, Codul Civil și Constituția. Probabil este plăpumar.

    241
  25. Nimeni nu vorbeste despre preturile foarte mari pentru succesiune, cadastru (masuratori), proces uzucapiune…despre puterea financiara a mostenitorilor de a rezolva aceste probleme in asteptarea incerta a cadastrarii cu fonduri europene
    .

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube