Ceva adorabil de la Windows și Intel…

Când am pus Windowsul pe laptopul nou, nu am avut nevoie de drivere suplimentare. Am luat de pe siteul HP driverul de wireless pentru modelul de laptop, am conectat la wifi, am dat drumul la Driver Booster, a descărcat el ce avea nevoie, după care Windows Update și aia a fost.

Trec niște zile, mergea cam sacadat. Mă uit, serviciul audiodg.exe ocupa 50% din procesor. Ce naiba?! Investighez un pic și descopăr o fază amuzantă: pe lângă driverul video, Intel simțise el nevoia să îmi instaleze, pe lângă cel video, și un driver audio, care nu știu ce scop avea, că placa audio e Realtek. Eh, driverele astea două se băteau cap în cap care să îmi administreze partea audio.Ceea ce e oarecum de înțeles.

Ce nu am reușit să înțeleg e de ce a trebuit să descopăr eu asta și nu mi-a zis Windows ceva de genul “bă, vezi că ăștia doi se ceartă în beci, du-te și împacă-i, ia și un topor”.

După ce am descoperit, am mers la Manage, am dat de acolo disable la driverul Intel și aia a fost.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

115 comentarii

  1. Desi daca ma pun putin pe investigat, as descoperi si eu cauza in cazul asta, nu as avea chef sa fac asta sub nicio forma. De aia mi-am luat MacBook sa nu trebuiasca sa imi bat capul cu nimic. Vreau sa citesc doua bloguri, stirile si sa ma dau 2 ore pe net, nu sa fac configurari, setari sau reinstalari.

    00
  2. Probabil cel de intel este Intel Display Audio, folosit în principiu pentru monitoarele externe cu boxe încorporate (laptop-ul conectat prin hdmi).

    Eu instalez driverele de la producător de obicei, fără aplicaţii, acolo unde se poate.
    De exemplu pentru HP iau driverele de aici dacă le găsesc: https://ftp.hp.com/pub/caps-softpaq/cmit/HP_Driverpack_Matrix_x64.html

    Dacă nu le găsesc la pachet, le caut bucată cu bucată sau las Windows update să le instaleze (La windows 10)

    00
    • Mister are windows septe, fara suport. Bug-urile de genul asta nu o sa aibe rezolvare niciodata. Probabil pe 10 ar fi fost okey.

      00
    • În link-ul pe care l-am dat mai sus există drivere şi pentru Windows 7 (nu pentru toate modelele).
      Probabil bug-ul respectiv e din cauza unei incompatibilităţi între versiunile de drivere instalate.
      De asta nu folosesc niciodată nici o aplicaţie de genul driver booster, prefer să le instalez manual, sau să-mi fac imaginea de Windows cu drivere+update-uri.

      00
    • Cu update-ul de Windows 10 din mai, Microsoft a renunțat la a face update la drivere automat. Cred vă Vali încă folosește Windows 7 sau nu are încă ultima versiune.

      Probleme ca cele de mai sus am pățit și cu aplicațiile de la alții (de exemplu soft-ul de webcam de la Logitech).

      00
  3. Da, Windows si Intel sunt de vina ca Driver Booster iti instaleaza chestii incompatibile.

    00
  4. Driverul audio Intel va fi folosit când conectezi monitorul cu boxe integrate, sau un TV prin HDMI la laptop și vrei să muți sunetul pe deviceul conectat pe HDMI.
    De ce nu coabitează nu înțeleg.
    Eu am pe laptop ca opțiune de sunet: Intel HDMI, realtek, și 2 interfețe de la PXC550 (una pt stereo audio, una pentru headphones in apeluri audio, optimizare pt voce ceva).
    4, folosite fiecare în funcție de context. Nici una nu se ceartă cu cealaltă.

    00
  5. Cu win10 nu ai nevoie de niciun booster ci doar de un pic de rabdare. Adica instalezi windows, il conectezi la internet si.. lasi computerul pornit cat bei o bere si o cafea.
    Sa vezi surpriza cum apar driverele, clipeste ecranul, scoate cate un bip; e posibil sa ceara si un restart. Minuni
    Tovarasului cu mac-ul de mai sus ii pot transmite ca, printre altele, sunt niste tavi excelente pentru cafea cat win10 instaleaza driverele, aveam 5 la un moment dat aranjate frumos pe un raft

    00
    • explica-mi si mie: ce ce trebuie restart?

      00
    • @cici, este o conspiratie a producatorilor de SSD-uri.
      Te pune sa dai un restart pentru a vedea cat de misto este sa ai SSD si cum in mai putin de 15 secunde poti folosi PC-ul.

      00
    • @cici: o sa presupun că pur și simplu ești curios și nu rău-intenționat sau troll.
      Anumite fișiere sunt folosite in mod activ când Windows rulează, driverele și alte fișiere de sistem fiind printre ele. In momentul in care vrei să le înlocuiești, nu vei putea, fie fizic, pentru ca Win are lock pe fișierul respectiv, fie practic, pentru ca vei crapa tot sistemul de operare. De aceea anumite lucruri necesita restart, când, foarte devreme, driverele și alte lucruri sunt înlocuite și abia după aceea pornește întregul OS.

      00
    • @cici: dimpotriva, eu o sa presupun ca esti rau intentionat si troll :)

      Daca ai vrut sa sugerezi ca acest lucru nu se intampla pe sistemele *nix, este normal, in aceste sisteme, fiecare proces detine propria imagine a unui fisier de sistem care ar trebui modificat in cazul unui update. De aceea poate fi sters/modificat chiar daca un alt proces il folosește. Da, nu ai nevoie de restart. Pe de alta parte, procesele existente nu vor „beneficia” de update-ul respectiv pana la urmatorul restart cand vor fi obligate sa citeasca din nou imaginea fișierelor de sistem de pe disc.

      Kernelul de *nix este minimal si a fost gandit pentru un sistem care sa stea permanent online, dar exista riscul ca un update de securitate, de exemplu, sa nu se aplice proceselor care ruleaza deja.

      Kernelul de Windows este un amalgam complex de biblioteci dintre care exista sansa ca cel putin una care va trebui schimbata in cazul unui update. Kernelul având lock pe ea, nu poate fi modificata decat dupa restart.

      In Windows 10 s-au facut pasi importanti in modularizarea kernelului de Windows, de aici si numărul de restarturi necesare redus.

      00
    • @cici daca faci aluzie la apple ca aia nu cer restart la updateuri majore inteleg ca tu esti cu OSu stock de cand ti-ai luat sistemul si eventual cu updateuri dezactivate(sau sa fiu mai direct si sa spun ca si appleu face la fel? explicatii pertinente ai primit destule)

      00
    • ms ptr raspunsuri, nu eram troll chiar incerc sa inteleg. cumva intrebarea e asa: sa zicem ca ai o placa audio. si schimbi driverele. normal ar fi sa opresti toate procesele care folosesc placa, schimbi driverul si repornesti. In practica senzatia e ca inginerii au ales calea usoara si repornesc aiurea totul chiar daca nu e neaparat necesar.
      Tin minte ca odata m-a restartat in timp ce lucram ca asa a vrut el, pierdut fisiere deschise and stuff.

      am si mac si linux si win. toate trei fac mizerii. mi se pare mai buna solutia care o aplica acum toti: iti instaleaza la shutdown.
      mai e si solutia proasta sa iti instaleze la restart cand fac instalari in ziua aia in care vrei sa porneasc repede ca ai treaba si repornesc de 2 ori…

      fun stuf: pe linux tinea sa-mi updateze java, si ma intreba zilnic.eu ziceam nu, ca stiam ca am un program care nu mai merge cu java noua el dadea inainte.
      pe mac o sa fie fun cand o sa oblige lumea la big sur. sa vezi atunci durere cand n-o sa mai ai fotosop (de ala eftin)

      00
    • Cum dracu bei bere după cafea?

      00
  6. nu folosi/instala prostii cum ar fi DriverBooster.
    cel mai bun este varianta portabila a http://sdi-tool.org/

    00
  7. Citesc si ma simt ca-n anii 2000. Drivere, ia l pe ala, winrar, da i cu crackuri, nu merge, freeze-uri, restarturi.
    Ori esti cel mai ghinionist, ori cel mai incapatanat :)). Win 7, aplicatii 3rd party pt drivere etc.

    00
  8. Nu știu Boss d’astea. Am un Lenovo cu Win10 pe el. Singurul lucru băgat a fost serialul când l-a cerut. Am verificat cu driverul de la placa video și ce să vezi era ultima versiune. Cu programe third party și Win 7 sigur nu vii dintr-un univers paralel? Că acum cam ești că ăia de-s cu studii de specialitate dar nu vor să se vaccineze și de aia sper că totuși că e de fapt o fractură temporală iar tu scrii chestiile astea undeva in trecut!

    00
  9. Daca nu te joci, Macbook.

    De fapt, si daca te joci, ca exista Stadia sau Geforce Now.

    00
  10. Nu pot să spun decât că mă bucur de ceea ce citesc. Voi avea de muncă multă vreme de-acum încolo.

    00
  11. @Vali, poate ai timp candva sa ne arati o statistica legata de dispozitivele folosite pentru a accesa blogul tau. Pentru ca daca citesc in comentarii, pare ca minim 30-40% folosesc MacBook-uri.

    00
  12. boss, drive booster? pe bune? hai ca-ti trimit un site de unde sa poti downloada si alte softuri dubioase.
    sau poti sa-ti instalezi manual alea 5 drivere de care ai nevoie.

    00
  13. Merge instalat windows 7 pe leptopurile noi?! Iar la drivere recomand si eu instalarea manuala cu drivere de pe site-ul producatorului, cu identificat fiecare driver din device manager dupa hardware id :D.
    Si de ce si-ar mai lua cineva un laptop în ziua de azi, fie el si macbook?! Editare foto/video poti sa faci si pe tableta, poti pune mouse la tableta aia sau tastatura cu touchpad, doar daca esti programator ceva sau gamer sa mai ai nevoie de laptop … desi gamerii prefera ecranele mari si unitatile centrale mari

    00
    • Lol, editare video pe tableta.

      Dupa ce termina de rupt Facebook-ul, majoritatea utilizatorilor de Windows, cel putin aia din zona business, isi pierde vremea intre doua Exceluri cu zeci de sheet-uri si 3 macrouri prost scrise, 5 prezentări powerpoint si un program de contabilitate in care ai de completat 100 de campuri intr-o fereastra si care nu a auzit de existenta Internetului. Bineinteles, printr-o conexiune VPN care nu merge decat in Windows.

      Nu toti sunt influensări sau youtubări. Confunzi utilizarea calculatorului pentru entertainment cu utilizarea pentru munca.

      00
  14. Astia cu “ia ti mac si ai scapat de probleme” is aceeasi oameni care recomanda Passat in loc de Megane cu scarba aia in suflet gen “si zi mersi ca ti am dat sfatul asta gratis ba saracule”.

    Zic asta in calitate de mac user, caci da, am avut crushuri si pe mac, am avut updateuri care stricau lucruri, safari inchis brusc, asa ca sa nu exageram cu fanatismul asta :D

    00
    • Sansele sa ai un crash pe un Macbook tind bine catre zero.

      It just works.

      Nu vad ce e fanatic in a recomanda o scula buna.

      De fapt, astia care se enerveaza sunt ca ateii aia de facebook, nu scapa nicio ocazie sa injure credinciosii si biserica toata ziua, desi nu-i baga nimeni in seama, nici nu le-a facut nimeni nimic.

      Pur si simplu se umfla orezul in ei ca a pronuntat cineva „mac”, se triggeruie si incep sa o arda prost.

      Chill.

      00
    • Yep, e o scula buna. Dar si un ultrabook pe windows de 5-6000 lei e tot o scula buna. Sau un pc facut bine care se duce cam tot in sumele alea. Le-am folosit pe toate si am fost multumit, si nu doar pentru browsing. Din nou, pui problema ca si cum ai descoperit america. Nu mi se pare ca e chiar asa.

      00
    • Cum anume am pus problema ? Am recomandat un mac, pentru ca sunt in general crash-free.

      Da, si un laptop de 6000-7000 e ok, daca iti asumi problemele inerente precum cele descrise de catre initiatorul topicului.

      Daca a avea crashuri ocazionale si mentenanta regulata pentru o experienta confortabila e un deal breaker, e clar ca un calculator cu Windows nu e o alegere ok.

      Sunt oameni care pur si simplu sunt atehnici, sau in domeniul lor de activitate conteaza randamentul si rapiditatea, fara batai de cap.

      Chiar nu vad marea drama si nu pricep care e problema clubului de fani Windows.

      Am macbook, am si statie PC.

      De fiecare ma folosesc in mod egal, dar am 25 de ani de experienta, si vremurile cand instalam un Windows 95 OSR2 in 4 ore pentru ca tot timpul se futea ceva, nu imi sunt foarte dragi.

      Chiar si cu Windows 7 sau Windows 10, un PC se umple super repede de cacaturi, mai ales cand nu te pricepi, iar aia 8-16 GB uzuali incep sa faca orice calculator sa mearga prost, sacadat, etc.

      Pe un macbook pro cu 8gb de ram nu vei vedea niciodata fenomenul asta.

      Chiar si doar asta si e suficient sa justifice diferenta de bani, basca faptul ca e plin pe olx de macbook pro-uri la 3000 de lei care zboara si dupa 3-4 ani.

      00
    • @Dragos
      Vorbesti prostii. Am avut parte de mai multe kernel panic in macos decat de blue screen in windows. Plus, ia uite ce frumos face cacatul ala pansat de macos:

      https://photos.google.com/share/AF1QipPRveBrLGqm1lgbPh4rccpWz4EmEVGK5fGYeJnQcIU8rtlR6vgpYCGOukRZwmrpZg?key=X0ZDNlVoWlZWX21HWldDRnoyMGRkMi04SXlSc01R

      Apropo, MacBook Pro de 15, de te duce-n 3000 de euro, sta la 75 de grade in idle, la 100 de grade sub orice workload, indiferent cat de light e, asa ca 2 ani mai tarziu bateria e fututa – s-a bombat de a curbat tastatura si carcasa-n spate – din cauza ca Apple proiecteaza laptopurile din cur, cu racire prost facuta si insuficienta, asta in cazul in care radiatoarele sunt legate cumva de un ventilator (https://youtu.be/iiCBYAP_Sgg?t=37). De asemenea, daca te intrebi cum de astea cu M1 se apropie de performantele vechilor Macbookuri, e acceasi explicatie.

      Asa ca lasa, lauda mizeria aia de macos si produsele Apple pe altundeva, nu aici.

      00
    • Plm, tu nu vrei sa intelegi ca a instalat o versiune nesuportata de Windows veche de 11 ani. Ia incearca sa pui macosx 16.1 pe macbookul tau perfect si spune-ne cum a functionat.

      00
    • Gândește-te că se putea și mai rău. Puteau să-i recomande Linux.

      00
    • Rumbu, putea sa aiba si o versiune suportata. Dublarea driverelor audio exista si in Windows 10.

      Nu as instala 16.1 pe macul meu perfect, de ce as face asta ?

      Nemaivorbind de faptul ca 16.1 mergea si la vremea lui mai bine decat merge Windows 10 azi.

      Nu o mai suci, nu exista termen de comparatie intre cum merge un Mac zi de zi si un PC, mai ales pe configuratii de neconceput in zilele noastre, gen 8GB de ram.

      Pune tu un Windows 10 Pro pe un core i5 din 2016 cu 8GB de RAM si dupa o luna iti rogi moartea, de la conflicte, crashuri, sacadari pana la o suta de rahaturi lansate automat la boot, etc.

      Asta daca tot iti plac comparatiile fortate.

      00
    • @Serban
      Razi tu, razi, da’ dintre toate astea 3 OS-uri, Linuxul e ala care nu crapa si nu face figuri. Pe locul 2 e Windows (sa fim seriosi, de la Windows XP incoace au disparut blue screenurile) dar care mai are niste bube de-a dreptul stupide – e un amalgam de-a dreptul confuz cand vine vorba de setari si unde sunt; vreau sa instalez edge, deschid iexplorer, merg microsoft/com/en-us/edge si acolo pot downloada pentru absolut orice OS, numai pentru windows am „Try Now”. Try Now care incearca sa deschida edge pe PC. Like… WTF???
      MacOs-ul imi face figuri intr-o veselie. Incerc sa ma loghez pe contul de icloud in system preferences, pentru ca am 2FA activat (in ideea ca-mi trimite SMS, ca n-am si telefon apple) vrea sa autorizez loghinul pe alt device, DAR EU N-AM ALT DEVICE. Pe icloud.com e simplu, ca am optiune sa trimita SMS, dar in OS nu e pentru ca fucking apple. Si sta asa blocat, nu ma lasa sa dau nici restart, sta ca prostul pana-i dau eu hard poweroff. Din cand in cand ma mai fericeste cu cate un kernel panic, sa-mi faca viata mai misto. La update isi pierde majoritatea customizarilor facute de mine (aliasuri si variabile pentru teminal, chestii de care N-AR TREBUI SA SE ATINGA, ca-s la mine-n homedir). Si multe altele de-mi vine sa dau de pereti cu el. Si apoi vad cate un fanboy cum il lauda de parca l-a adus Isus pe pamant, ca nu se blocheaza si ca merge… Probabil, daca te dai pe facebook de la starbucks cu el, nu daca lucrezi pe el.

      00
    • @Sabotor, in primul rand nu e forumul maica-tii, sa o arzi atat de prost, de parca ar trebui sa imi fie rusine ca folosesc (si) Mac. Controleaza-te.

      In al doilea rand, a se scuti cu legendele astea luate de pe net, cu macuri carora li se umfla bateriile dupa 2 ani. Am avut mai multe macuri in ultimii 10 ani decat ai vazut tu in poze, si absolut niciunul nu mi-a dat nici crashuri, nici probleme cu bateriile.

      De fapt chiar acum tastez de pe un macbook pro din 2017, cu o configuratie care pe astia cu windows i-ar face sa rada, si merge brici, asa cum a mers de cand l-am cumparat.

      In al treilea rand, nu ma intreb nimic despre M1, STIU, la fel cum STIE toata lumea care a folosit unul, ca nu joaca impotriva vechilor macbookuri, ci fix impotriva laptopurilor actuale cu Intel, si isi bate joc de ele la performante, calitate, tot ce vrei.

      Poate doar XPS 13 sa fie in zona aia cu aer foarte rarefiat.

      Pe scurt, in loc sa te infoi aici de parca ai fi vreun lead pe inginerie si o autoritate suprema, poate ar fi mai bine sa te calmezi si sa revii la ceea ce incercam toti sa facem, si anume sa recomandam o platforma cat mai lipsita de probleme, fara a o arde cu fanboisme, ci cu facts si statistici.

      Cum am scris si mai sus, cu exceptia gamingului, platforma Apple e mult mai stabila, statistic vorbind, comparativ cu Microsoft.

      00
    • @ Dragoș: lasă-l, omul e pararel. 😅

      00
    • Razi tu, razi, da’ dintre toate astea 3 OS-uri, Linuxul e ala care nu crapa si nu face figuri.

      Poate dacă îl folosești fără interfață grafică … Că în rest mi-au crăpat toate la prima actualizare de sistem mai serioasă: De la redhat, Ubuntu până la slax sau Kali, instalate ca sistem principal de operare sau că mașini virtuale. Până și bsd mi-a făcut probleme acum mulți ani când am încercat să-l folosesc ca router pe un 386

      00
    • a se scuti cu legendele astea luate de pe net, cu macuri carora li se umfla bateriile dupa 2 ani. Am avut mai multe macuri in ultimii 10 ani decat ai vazut tu in poze, si absolut niciunul nu mi-a dat nici crashuri, nici probleme cu bateriile.

      Coaie, phleaz. Nu e legenda de pe net, s-a intamplat cu macul meu (de la munca) -Macbook Pro din 2018. In rest, primul Mac (al meu) l-am luat in 2005. Iar in ultimii 5 ani mi-au trecut vo’ 10 macuri prin maini. Asa ca – inca o data – lauda-le pe altundeva. Nu din cauza ca ar fi forumul maica-mii, ca asta nu-i forum, ci pentru ca pe aici sunt oameni care nu pun botul la cacatul produs de apple, ca nu am auzit de apple de ieri-alaltaieri, si-n plus nici nu suntem atehnici, stii ce zic?

      00
    • Poate dacă îl folosești fără interfață grafică

      De 7 ani (sau p-acolo) folosesc linux pe PC-ul personal. Cu interfata grafica, ca nu-s masochist. Mi-a crapat interfata grafica cand am instalat driverele de la Nvidia pentru ca n-am vrut sa le instalez din repo, ci le-am instalat eu manual si am uitat sa regenerez si initramfs-ul. O cunostinta absolut atehnica (medic stomatolog) foloseste Ubuntu. 0 probleme. O singura data a apelat la mine cu o problema – nu folosea Ubuntu LTS si nu mai primea updateuri.

      mi-au crăpat toate la prima actualizare de sistem mai serioasă

      Apropo, linuxul de pe PC-ul meu a trecut prin 7 updateuri „serioase” – de la o versiune la alta. N-a crapat nici macar o singura data. L-am reinstalat doar recent, din cauza unui upgrade de procesor si placa de baza.

      00
    • Romania,printre putinele tari unde exista dilema asta. Pe restul planetei disctia este despre „mi-as lua un Mac dar n-am bani si poate vrea si ala micu sa se mai joace ceva,deci iau Windows”.
      Am un workstation HP cu 2 procesoare xeon 32 cores/procesor , 128Gb ram si 10 Tb in Raid 0 pe care l-am facut cacat in mai putin de 2 ani. A trebuit reformatat ca mergea ca un celeron single core.
      Mac-ul din 2014 merge dupa 6 ani ca in prima zi fara reinstalarea sistemului,doar click pe „update”. Nu va spun ca la Mac specificatiile sunt de 10 ori mai slabe.
      Lasati-o-n pajiste cu Logan e mai bun decat Mercedes ca e aiurea discutia si comparatia

      00
    • @Dragos

      Pune tu un Windows 10 Pro pe un core i5 din 2016 cu 8GB de RAM si dupa o luna iti rogi moartea

      Ciudat , configuratia asta o am eu pe PC, Windows 10 Pro (i5 4460) cu 8gb ddr3 , windows-ul instalat pe el din 2015 sau 2016 . In tot acest timp : niciodata lag , niciodata restart, niciodata conflicte intre drivere . Inca booteaza pe undeva pe la 20-25 de secunde si cel mai important , nu mi-am rugat moartea pana acum .
      Sa inteleg ca sunt eu foarte norocos , sau tu prea fanboy.
      PS: Sunt utilizator de Mac la servici si PC in timpul liber :)

      00
    • VuAn – fanboy nu sunt, vorbesc doar din experienta, folosesc ambele platforme, dupa cum am scris.

      Nici tu nu esti (foarte) norocos, probabil ca pur si simplu iti pastrezi calculatorul curat si ii faci o mententanta decenta, pentru ca majoritatea nici driverele nu si le stiu instala, si se umplu de crap imediat.

      Unde tu esti norocos insa, pentru utilizatorii de Mac e normalul.

      00
    • Mie-mi place rau cum pune @Dragos problema.
      @Robert spune ca este utilizator de Mac si are si acolo crash-uri, iar el vine si ii spune ca este imposibil. Adica il face prost sau mincinos pe fata.

      Ca sa nu mai spunem ca nu stiu de unde toate povestile astea cu Windows 10 care nu mai functioneaza dupa 1-2 luni, care umple memoria si incepe sa sacadeze.
      Pe laptopul personal (cred ca este din 2015) am Windows-ul instalat acum 3 sau 4 ani si nu am nicio problema cu el. Nu sacadeaza imaginea, nu mi se blocheaza programele, nimic.
      PS: Windows-ul l-am reinstalat acum 3-4 ani fiindca am montat un SSD suplimentar pentru sistemul de operare.

      La birou, printre altele, avem si un laptop HP 4530s destul de vechi (nu stiu data exacta, dar nu se mai fabrica de prin 2012).
      Desi are doar 4 GB de Ram merge foarte bine pentru toate programele din suita Microsoft Office + Sharepoint + Zoom/Jitsi + Thunderbird + cateva aplicatii interne care ruleaza direct din browser.
      Si are tot Windows 10 instalat acum 2-3 ani cand s-a inlocuit HDD-ul cu un SSD.
      Nu este cel mai rapid laptop, dar fac pariu ca face fata oricarei comparatii cu un Mac din 2012.

      00
    • Nu e nicio dublare de drivere, unul e pentru chip-ul Realtek de sunet, celalalt e pentru placa video care trebuie sa scoata sunet pe HDMI (daca vrei).

      Pe Windows-ul meu (10) am exact aceeasi situatie, decat ca e NVIDIA + Realtek, dar nu intra in niciun conflict.

      Asta nu vor sa inteleaga utilizatorii de Mac, Windows/Linux sunt niste sisteme de operare universale, functioneaza cu zeci de mii de componente diferite. MacOS a fost scris exclusiv pentru cele cateva placi video/chipset-uri de sunet, de-aia nu exista erori similare. Partea negativa este ca nu poti sa vii tu cu propria componenta sa o infigi in Mac.

      Ca sa ne intelegem, nu ma deranjeaza faptul ca voi folositi produse Apple, bravo voua, sunt de acord ca fiecare sa foloseasca ce ii place si ce-l ajuta mai mult in activitatea pe care o desfasoara, insa Vali aici se plange de o problema generata de faptul ca il mananca in cur sa foloseasca un OS vechi de 11 ani si sa descarce aplicatii dubioase de pe net si voi ii recomandati MacBook ca nu are probleme d-astea.

      Acum, daca Vali avea ultimul MacBook si se plangea aici ca nu ii merge MacOSX 16.1 pe el, crezi ca utilizatorii ii recomandau un PC cu Windows? Ca vorba aia, pe PC nu ai probleme d-astea, poti sa pui si MS DOS 5.2 daca te plictisesti.

      00
    • Pentru fanboys – lucrez in dept. IT la o firma toti angajatii au macbook (300+)

      ~ 50% din ele li se umfla bateria in primii 2 ani.
      ~ tastaturile la modelel 2016+ sunt foarte proaste. Defapt tot ce-i 2016-2020 sunt foarte prost calitativ construite.
      ~ cei care le folosesc CPU/GPU intensive au probleme placile de baza, trebuie schimbate in primul an de obicei. (nu-s multi dar sunt aceleasi persoane care fac ruleaza aceleasi task-uri / build-uri. Intr-un an se face RMA pentru gpu dezlipit de pe mb)
      ~ orice ii foarte scump la mac. Bun, cand ai bani, nu te intereseaza asta.
      ~ toate configuratiile le avem CTO cu maxim ce s-a putut comanda la vremea respectiva. In ziua de azi ajunge un laptop la 10.000 $ UN LAPTOP !!!

      Acasa lucrez pe un mbp 2015, la birou pe un MacPro (trashcan 2013) – nu am probleme.

      Concluzia mea de’a lungul timpului – nu-i pentru oricine. Daca nu vrei batai de cap , just works, office / developement / multimedia tasks si ai bani, ii pentru tine.
      Daca consideri ca-i mult sa dai 3000 de lei pentru un schimbat de ecran, 1000 de lei pentru schimbat tastatura… nu lua.

      00
    • @brosky, din pura curiozitate tehnica, cum se administreaza o retea de mac-uri? Exista in lumea Apple echivalente pentru Active Directory sau GPO?

      00
    • @Rumbu
      Nu stiu daca-l poti folosi cu AD (nu zic ca nu, poate merge) dar cica merge cu LDAP.

      00
    • Acum, daca Vali avea ultimul MacBook si se plangea aici ca nu ii merge MacOSX 16.1 pe el,

      s-a schimbat interfata macos peste ani asa cum s-a schimbat la windows?!

      00
    • Da, merge sa bagi macuri in AD, cu AD connector, evident nu ca DC-uri.

      Ulterior nu le poti propaga GPO-uri insa.

      00
    • @dragos
      > Sansele sa ai un crash pe un Macbook tind bine catre zero.
      aberezi nene…
      faptul ca ti-au trecut prin mana cateva macuri si ai avut bulan cu ele nu inseamna ca poti sari cu statistici ca toate-s la fel.
      la fel ca brosky imi trec si mie prin maini de ceva ani suficiente produse apple incat sa pot emite niste statistici la nivel micro si in niciun caz nu tind spre zero problemele.
      ultima poveste la cald de azi(pe langa multe altele ce le-am zis pe aici), mbp 16 cu placa de baza schimbata in garantie, la vreo 10 zile de la inlocuire a crapat iar…
      @brosky, cum procedati cu garantiile la macuri? stati doar pe cea standard de 1 an si reparatiile in afara garantiei vi le asumati? applecare in ro? luati extragarantie de la terte parti?
      pt ca avand in vedere cat de des sunt probleme ma gandesc sa caut solutii

      00
    • colin, pari a sugera ca este vorba „de bulan” daca un mac NU crapa ?

      In cazul asta, cineva ar trebui sa le zica alora de la Apple ca au parte de ceva fenomenal, din moment ce de 30 de ani prostesc sute de milioane de naivi cu laptopurile astea, si la preturi cu minim 50% mai mari comparativ cu rachetele fara cusur din ecosistemul x86-x64/windows.

      Uite unde se deconspira marea taina, 2 arici de pe blogul lui Zoso au dat in vileag coverup-ul masiv.

      00
    • @RUMBU Integrare clasica in AD, management cu JAMF (solutie comerciala)
      Suntem listati la bursa si avem si o serie de alte tool-uri de monitorizare impuse de clienti, dar gestionarea ii okish.

      00
    • Posesor de MacBook Pro 2019 here. Cand il scot din standby, pentru aproape 30 secunde nu vede tastatura si touchpad-ul, si apare mesaj cu “No bluetooth keyboard found”.
      Are si Mac-ul problemele lui.

      00
    • @colin – toate cu extragarantie 3 ani , cu steluta

      – bateria este consumabil si nu ii acoperita de garantie
      – orice zgarietura, urma de folosire a produsului, etc – este considerata utilizare improprie si se refuza garantia.

      Chestia asta ar merita un topic separat pentru ca am impresia ca regulile astea se aplica doar in Romania.

      Am avut odata un Surface3 care a fost refuzat la garantie pentru ca tehnicianului i se parea ca carcasa ii indoita – si doar cu impricarea unei firme de avocatura am reusit rezolvarea (nu stiu daca s-a acceptat garantia sau furnizorul nostru s-a inteles cu ei si a acoperit el cheltuielile cu reparatia)

      00
    • – orice zgarietura, urma de folosire a produsului, etc – este considerata utilizare improprie si se refuza garantia.

      Mie mi-au refuzat garantia la ecran (aparusera gropite in stratul ala anti-reflex, in conditiile in care l-am utilizat 95% din timp cu lid-ul inchis, conectat la display extern) pentru „zgarieturi” in zona portului de incarcare – ala magsafe: https://imgur.com/a/elKgNgy

      Chestia asta ar merita un topic separat pentru ca am impresia ca regulile astea se aplica doar in Romania.

      Nu numai in Romania. Insa in anumite tari cica inlocuiesc fara sa puna prea multe intrebari, dar nu in toate.

      00
    • Si hai sa mai zic vo’ 2 cu MacOS, OS-ul prealaudat:

      Ultimele 2 versiuni ce suporta un anume model de mac il for face sa meaga ca curu. Patita de 2 ori – cu un Powermac G4, pana la Panther inclusiv mergea fara probleme. Facut update la Tiger si a devenit unutilizabil. Apoi cu un Imac 2007. Cu Mavericks mergea perfect, updateul la El Capitan il trasnforma de vrei sa-l arunci pe geam, vezi cursorul ala colorat la absolut orice operatie. Bai, inteleg ca cerintele cresc, da’ daca pui Windows 10 pe un PC/laptop vechi de 8 ani, merge ma, nu sta sa crape. Bonus cu G4 ala – lansat in 2001 (Digital Audio, cu procesor de 733 MHz), OS-ul lansat in 2005 il face inutilizabil. Pentru ca de ce nu.

      Si a 2-a: daca faptul ca ultimele versiuni de macos se misca ca curu pe un mac mai vechi nu-i destul, apoi sunt absolut nesuportate. Ceea ce hai, s-o intelegem oarecum, ca evolueaza lucrurile, dar problema e ca si software-ul nu mai functioneaza pentru ca Apple convinge developerii sa suporte doar ultimele versiuni de OS. Ceea ce te lasa cu un mac care ar mai functiona inca, dar nu mai ai software, pentru ca pitong. Si nu poti sa nu te uiti la Windows, care cu bubele lui cu tot, dar nu te lovesti de probleme dinastea – uite, poti bine merci sa rulezi Windows 7, un OS vechi de 11 ani, si sa nu ai probleme cu softuri care nu functioneaza pe el. In schimb, in lumea Apple, un OS vechi de numai 5 ani e absolut inutilizabil pentru ca majoritatea programelor au nevoie de High Sierra sau mai nou. Iar focile aplauda fericite si explica cat de misto e cu apple si macos.

      00
    • Si inca una, ca tocmai m-am lovit de ea azi:
      In MacOS e un proces – kernel_task – care, printre altele, cica ajuta mac-ul sa nu se incalzeasca. Acum, orice OS normal, in momentul in care se incalzeste PC-ul, invarte ventilatoarele mai repede, sa raceasca mai bine. Ei, si in macos se intampla treaba asta intr-o oarecare masura, dar in plus ai procesul ala care ia CPU cycles de la alte procese , ca – vezi dom’le – sa ajute cu racirea. Adica incetineste IN MOD VOIT restul proceselor. Si nici macar nu e legat de temperatura procesorului, nu, ca acolo face procesorul thermal trottling, nu, are legatura cu tot felul de alte temperaturi, asa cum a observat gigelul asta: https://apple.stackexchange.com/questions/363337/how-to-find-cause-of-high-kernel-task-cpu-usage. Pe scurt, calculatorul ii mergea ca un cur cand il incarca pentru ca in timpul incarcarii pe un anume port se incalzea intr-o zona in care era si un senzor de temperatura, ceea ce facea ca kernel_task ala sa ocupe din ce in ce mai mult procesorul. Because fuck logic. Dar hei, cica macos si apple rupe, nu?

      00
  15. Mai vorbim dupa ce-și face windows-ul update. S-ar putea să-ți înceapă iar circoteca. Pățit cu driver-ul de imprimantă.

    00
  16. driver booster vezi ca e prieten cu ram booster si alti boosteri de-astia – toti sunt paraziti in cazul fericit, iar in cazul nefericit sunt conserve si aduc la un moment dat alti prieteni care sunt dornici de a prelua anumite informatii din pc-ul tau (gen card, contacte, email, etc )

    driverele se pun de la producator, iar daca nu gasesti acolo mai bine pui pe cineva care stie sa le gaseasca

    ps. incearca si o scanare av de curiozitate pe discul de sistem

    00
  17. O alternativa la Driver Booster este DriverPack Solution (https://drp.su/en). Am folosit de fiecare data fara probleme. Are si versiune offline.

    00
  18. Eu am un computer cu win 3.1. Sa vezi cum merge!

    00
  19. Am citit acu’ vreo 2 zile ca Win10 nus’ ce major update recent (2H20 parca) are o problema cu chkdsk, distruge ‘numai’ solid-state drive-urile. Adica mai tot ce e pe piata acuma. Deci leat 2020-acusi 2021 si Windows OS tot are probleme. Mari.

    Deci dupa ce ne-a futut vietile si nervii cu DOS si Windows cat? 40 de ani?, Bill Gates s-a apucat de logistica pt vaccin covid. Pt ca a vazut ca e loc sa ne futa zen-ul si-n domeniul asta :)

    00
  20. @vali probabil mi-au scapat mie articole pe tema asta(din lipsa de timp), insa ai pus windows 7 pe un laptop nou(fara nicio urma de ironie/mistocareala intreb)? chiar nu te impaci nicicum cu windows 10?
    cu hp support assistant(parca asta e solutia lor) nu isi ia driverele/updateurile corecte direct de la hp?(la dell e dell support assist, la lenovo parca e vantage…)?

    00
    • Dell assist si Lenovo vantage sunt niste basini din pacate. ca orice alt software „brand”.
      Tot mai „ieftin” iesi la spatiul ocupat pe disc daca iti descarci manual driverele minimal necesare PC-ului.

      00
  21. Nu stiu ce noroc aveti voi la ferestre, 7 sau 10, singura mea problema cu ultimele 2 laptopuri mari a fost ca s-a dus pe ma-sa balamaua. Lenovo si HP au facut ditai hardughiile de laptopuri cu ecran de 17 inchi si balama de 10 cm, care s-a futu’ dupa aprox. un an de trambalat jucaria. Apreciez ca noul Lenovo are balamaua cat e ecranul aproape de lata, sper sa nu se mai rupa. Culmea, ambele laptopuri schimbate din motive cosmetice (sau doar asa ca e singura mea pasiune in viata asta pe care sa dau bani gramada) functioneaza in draci, unul la tata-miu si unul la fie-mea. Nu le inchid, le tin ca pe desktopuri, in rest merg de bubuie.

    Cat priveste MacBook-urile de care sunt altii incantati ca cica nu tre’ mentenanta, nu as dat de 3-4 ori mai multi bani pe un laptop nici daca mi-l da careva gratis. Am un iPhone 7 luat ieftin, ca altfel luam LG/Samsung si as dori sa-mi bag oficial ceva in „ecosistemul” Apple. NIci sa muti niste poze ca oamenii nu poti, decat cu nus’ ce program, bataie de cap si cacaturi.

    Cu sistemele de operare nu am mai avut probleme de cel putin 10 ani (probabil si de cand cumpar calculatorul cu el preinstalat). Cum nu stau sa frec sistemul de operare, ma doare in dos ce drivere are sau nu are. Instalez ce-mi trebuie si-mi vad de treaba.

    Daca noul tractor nu isi rupe iar balamaua, preconizez macar 3-4 ani impreuna. Daca nu ajung la 6 ani, recordul cu primul laptop.

    • „Nu as da de 3-4 ori mai mult pe un laptop nici daca mi-l da cineva gratis”

      Fraza asta mi-a bagat creierul intr-un loop din care n-am cum sa ies.
      De 3-4 ori mai scump -> gratis -> scump -> gratis

      00
    • Pozele le muti cel mai ușor, bagi cablul și dacă e trusted device le vezi că pe hdd extern

      00
    • Eu as primi un mac gratis. L-as vinde pe OLX unui hipster si apoi as cumpara un PC care sa ma tina cel putin 8 ani. Pe care, intamplator, as putea rula si macOS, chiar simultan cu Windblows. :)

      00
  22. Super, iti mai trebuie antivirusul de la McAfee…

    00
  23. macbook air m1, ~5300 ron – 256gb si 8gb ram.
    duce 2 monitoare 4k de 43″ in timp ce am deschis pt lucru emulatorul xcode , un ide, docker, 10 taburi chrome, muzica youtube, whatsapp…

    pt jocuri stadia, nvidia si xbox.

    Baterie tine cam 8 ore cand lucrez… 12 cand o frec :)

    00
    • vechiul macbook un 2018 cu i5, 8gb ram si 256 gb luat cu 6800 l-am vandut cu 4500 ron si am mai pus 800 ron pt asta nou.

      00
    • Sa-l stapanesti sanatos.
      Cu 5300 ron imi iau laptop cu Windows 10, 16 GB RAM, 512 GB SSD, RTX 2060 (ver. mobila) si monitor de 144Hz.
      Pe care pot scrie cod pot edita video, pot face muzica, etc.

      M1 e un experiment foarte interesant vis-a-vis de ideea „ce-ar fi daca am baga ASIC si FPGA intr-un procesor ARM ?” De unde si scorurile extraordinare din FCPX si Logic pe care le are M1.

      Nu pentru ca ARM e extraordinar, ci pentru ca are un DSP bagat in procesor.

      Dar in practica e destul de greu sa scrii software bine optimizat pentru asemenea platforme. Chiar si compilatorul de swift are limite, oricat de incredibil pare.

      Iar RAM-ul e „suficient” doar datorita unor scheme
      interesante de impachetare si swapping pe drive-ul PCI-E 4.0 care își vor atinge limitele în foarte puțin timp.

      00
    • Si randeaza un frame in blender in 23 de secunde, in timp ce un i5 (bine, de desktop, dar totusi) randeaza acelasi frame in 5 secunde.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile