Citeam despre faza asta cu copacii puși la pământ, că terenul e al unui privat și face ce vrea cu el (ce vrea = blocuri cât de înalte vrea mușchiul lui) și mă întrebam câți copaci am văzut plantați în primăvară prin oraș.
Prin zona unde circul eu nici unul. Comunicate de presă pe tema asta nu am văzut. Am văzut știri cu copaci căzuți, dar ceva plantați nimic. Pentru că nu e nevoie. Suntem ok, totul e bine. Facem Piața Sfatului cu 3 copaci care vor avea coroană în 10 ani. Problemă rezolvată.
Prin restul orașelor la fel. Nimic. Împăduririle sunt bune și necesare, dar orașele fierb, pe ele când le umplem de copaci?
Unde stăteam anterior a căzut un tei, că au săpat pe lângă el și i-au distrus rădăcinile când au asfaltat, direct pe poarta mea. Nu a fost nimeni de vină, facem noi un raport, nu știm ce să vă zicem. Cum ați văzut voi raportul ăla, l-am văzut și eu. A răsărit altul în loc, un an nu a trecut nimeni pe acolo să vadă că puiul ăla are nevoie să fie tuns, să fie dirijat. Am cumpărat eu un par de 2 metri și o riglă de 4 metri, am bătut parul în pământ, am înșurubat rigla de el, l-am legat ca sa nu îl bată vântul și să îl rupă, l-am tuns, l-am udat. Primăria nu știe. Vecinii mai ziceau că nu e bine ce fac, că o să îmi dea amendă Locala sau Primăria.
Acum, aici, o să plantez vreo 4 tei, ca să nu mai aștept după primărie. Amenzi să fie, că mi se usucă niște brazi și nu vreau să aștept să moară de tot ca să plantez după. Teilor le merge bine, brazilor nu prea.
Aia care stringa „E terenul meu, tai ce copaci vreau” merita batuti cu biciul ™.
De ce?
@ Boroș Mnoh, acuma cred că o faci intenționat. Că după aia vine dealu’ peste eu că au tăiat la ras fără cap. De aia.
Caz real: niște oameni aveau o vilă în interbelic. Au venit comuniștii și au naționalizat-o. A venit Ceaușescu și a demolat-o. A venit Revoluția și n-a mai apucat să construiască nimic. Pe terenul rămas viran erau vreo 2 pomi fructiferi rămași din curtea fostei vile. Între timp, au mai răsărit niște boscheți, vreo doi pomi, iarbă cât cuprinde. În zonă au apărut zeci de vile și blocuri noi și din cauză că nu există niciun parc, oamenii au început să folosească terenul viran ca să mai stea la răcoare vara, să bată mingea, uneori să arunce și gunoi acolo.
Acum vreo zece ani, moștenitorii proprietarilor au cerut să li se retrocedeze terenul. A durat peste 15 ani lupta în instanță. Scârbiți de toată birocrația, au decis că mai bine vând terenul unui investitor și împart banii între ei. Zis și făcut. A venit investitorul, a încercuit terenul cu plasă de Buzău, s-a apucat să defrișeze copacii și a obținut autorizație de construcție pentru un bloc P+6.
Acuma locuitorii din zonă au sărit opăriți că li s-a luat „parcul” și că de ce este defrișat „ilegal” și vin rechinii imobiliari să construiască unde aveau ei parc. Cam ca ăia care se plâng că trebuie să plătească pentru locul de parcare pe care îl „aveau” ei de 40 de ani, de când locuiesc acolo. Închid paranteza.
să nu uităm și de ăia din prelungirea ghencea, care plângeau la primăria bucurești că ei vor să cumpere primăria serele ghencea și să li se facă parc.
@George, pentru ca si legea e proasta… e anormal sa mai retrocedezi in natura terenuri detinute acum 50-60-70 de ani. Dai o despagubire, ura si la gara.
Dar nu, noi trebuie sa fi mai catolici decat papa. Asa se ajunge la blocuri construite in spatiul dintre blocuri, scoli lasate fara curte, parcuri ciuntite, etc.
Mda, ura și la gară…. Da, da!
Cum era povestea aia scrisă de Vali cu valoarea imobiliarelor? Cum se calculează dauna? Cine decide despăgubirea? Tribunalul București cu ajutorul listelor notariale? Este o grande nedreptate ce zici tu.
Și bănuiesc că există deja legi pentru aia cu “este terenul meu, tai ce vreau.
@AlexF, da, ura și la gara. In trecut unui om i s-au făcut un rău. Evident trebuie despăgubit. Dar nu e ok să-l despăgubești făcând rău altor zeci de oameni în prezent. Metode sa calculezi despăgubiri există.
@Zarax – sa ii spuna cineva asta si soferului de uber, de acum ceva timp, care-mi povestea ca a fost expropriat pentru ca se face x lucru important pe acolo ( chiar era important ) dar pentru o casa cu etaj si 1000 mp de curte i-au dat minunata suma de 13000 euro. Tot asa, cu despagubire justa, nu? Daca tu afli ca de fapt ti s-ar cuveni un teren, acum, prin ceva zona buna, ai prefera sa decida statul ca meriti 10000 de euro sau sa iei terenul ala si sa-l valorifici pe 100k +? E usor cand e vorba despre alte persoane, dar cand suntem afectati direct nu mai suntem asa categorici.
@ dan , ca se stabilesc despagubiri aberante, e o alta lacuna legala. Nu inseamna ca nu se poate corecta. Deci problema e dubla, retrocedarile dupa zeci de an sunt absurde iar modul de calcul al despagubirilor in bani e si el absurd.
In schimb vad ca eviti elegant problema oamenilor ale caror vieti sunt intoarse pe dos de retrocedari care nu ar trebui sa aiba loc intr-o lume normala. Sunt exemple inclusiv de strazi si alei aflate intre blocuri care au fost retrocedate. Ti se pare normal?
teoretic, poate fi si terenul IPS Daniel, nu.poti taia copacii. practic, am vazut ce s a facut cu teii lui Eminescu
Dacă este terenul lui Teodosie, face fix ce vrea gradul lui
Am văzut de curând, fac niște schimbări, noi locuri de parcare, pomi vechi de 20 de ani i-au ras de tot. De plantat alții n-au unde, deci va fi o zonă mișto vara.
Și până la urmă cine crezi că va câștiga alegerile? Ăla care taie tot și face locuri de parcare sau ăla care lasă copacii unde sunt sau doamne ferește mai elimină câte un loc de parcare să facă spațiu pentru un copac?
@ic Nu e nevoie să faci un exercițiu de imaginație, ca să îți răspunzi la asta, vezi sectorul 4 din București, cu Băluță la butoane.
La fel Negoita in sectorul 3. In fiecare an mai fura niste spatiu verde pentru o parcare, cateodata si pentru un trotuar
„Teilor le merge bine, brazilor nu prea”.
eu am plantat aluni acum vreo 5 ani și s-a dovedit o alegere inspirată; aș fi încercat și măslini, dar pe aici iarna am și -20C la nivelul solului, așa că mai aștept să văd ce-i cu încălzirea globală. anul trecut am pus și 3 migdali – da’ iarna am grijă de ei ca de bebeluși – și s-au prins ok.
Se poate face țuică din alune?
@Shoric Dacă pui multe prune pe lângă, poate iese ceva. 😁
@Shoric. țuică nu se poate face decât din prune; dacă nu sunt prune, e altceva.
@Shoric
Da,se poate face tuica din alune.Am intrebat io la Radio Erevan si mi-au raspuns ca tuica din alune se numeste alunata.
Bosilor, tuica poate nu, dar daca din nuci se poate face lichior (din alea verzi parca), de ce nu s-ar putea face si din alune?
Trebuie ceva copaci sanatosi pentru topoare; poate te gineste avocatul lui Buhnici si adauga si asta la faptele antisociale.
Eu ma inteb ce fac Flavia Boghiu, Coliban, ca altfel o ardeau cu orasul verde pe facebook.
Au eliberat aviz de construit 14 blocuri in Schei. 3 etaje. Parca vad ca se fac 6, o ‘mansarda retrasa’ si 2 ‘mezaninuri’.
Bani fac, cat pot si cum pot de mult, ce pot sa faca. Timpu-i scurt, 2024 vine, numai maine nu-i poimaine si vin alegerile si puf s-a dus mandatul de primar si viceprimar.
@hash: un „hoch” parter si un mezanin bai…
Daca pui tei si parchezi sub ei, o sa iti plangi de mila din aprilie pana in august.
Nu, nu, la amaratul ala de copac japonez, care lasa zahar pe masina, acolo plang eu. Nu iese mereu la spalatoria automata, asa ca unul da cu jetul, si pe partea ailalta unul da cu o carpa. Avem outfit special de mers la spalat masina.
deci ar trebui mai multi tei plantati prin Bucuresti si atunci vor parca in alte locuri, dar sub tei nu…
@geo să pună duzi în bucurești.
@ubercool, o sa mergem toti cu costume de protectie printre duzi.
Un sfat: nu planta tei. Teiul e un copac ce „distruge”,cu rădăcinile, cam tot pe o rază de 3-4 metri.
Alte alternative care cresc rapid si fac umbra sanatoasa?
Umbrelele acelea mari, de terasă.
Beneficiul e că nu te mai complici cu frunzele.
salcam, pawlonia
Ioane, n-ar merge un arțar american sau mesteacăn?
Pune dom’le niste radacini de copac cu mufa, dup’aia poti schimba copacu’ dupa parerea comentatorilor de pe net, numa’ faci flop, uite teiu’/nucu’/bradu’/sicesomaigasi. https://poetii-nostri.ro/anton-pann-omul-nu-poate-sa-faca-un-lucru-la-toti-sa-placa-poezie-id-32815/
Verde sa fie!
Am un tei in fata casei si n-a distrus nimic in cei minim 60 de ani de existenta.
@Cristix – Salcam / Platan
Salcamul, artarul si platanul cresc greu, dar pawlonia creste repede si face si umbra.
@Adib: mulțam. Salcâmi am. As vrea ceva mai bogat în coroana. Ma gândeam la tei ca are și avantajul mirosului frumos pentru perioada înfloririi.
@Boros: vreau cât mai natural. Umbrelele le am doar pentru ploaie sau completarea umbrei copacilor.
#Jan, uită-te cum arată trotuarul ori strada din proximitatea unui tei, sunt crăpate și ridicate. Castanul ori arțarul sunt opțiuni mai bune decât teiul.
Pin Norfolk.
@Matei: e un bulevard de 1km pe mijlocul Bistriței. Doar tei. Pe trotuare și pe mijlocul bulevardului. Mai mult, trotuarele sunt cu pavele. Toate s la locul lor.
Ce i cu teiul, că n am înțeles.
@cristi pawlonia…in 3 ani se duce la 3-4 metri si umbreste bine.
Cand m-am mutat la porumb unul dintre criterii (dupa cele cu utilitatile de baza: curent, apa, canal, asfalt, gaze) a fost vegetatia din zona. Sa fie cat mai bine dezvoltata, sa nu behai de caldura vara.
Vecinii din dreapta au mesteceni si platani mari, vecinul de peste drum cativa pini frumosi si umbrosi, vecinii din stanga au stejari si mesteceni mari. Vecinul din spate are cativa copaci frumosi (un nuc si 2-3 brazi mici) dar sunt napaditi de niste otetari falsi (ai caror lastari imi fac si mie probleme). Am plantat si eu un stejar, un brad si un copac lalea pe partea cu drumul si astept sa creasca si sa ne bucuram de umbra cu totii.
Mai sus pe strada e o portiune unde nu s-au obosit sa planteze copaci si te topesti pe caldura asta. Nu-i inteleg. Mai ales ca aici nu are cine sa vina sa planteze in afara de proprietarii din zona.
E greu sa mature frunzele. S-a postat acum o saptamana cum ajung apartamentele romanilor. Totul porneste de la lene si miorita.
Chiar nu vede nimeni tiparele societatii?
– fara copaci ca trebuie sa muncim dupa ei
– fara masuri serioase ca trebuie sa punem capul la contributie
– o las aici pe avarii 5 minute ca sa nu merg mult pe jos
– las-o ba ca merge asa
– castiguri rapide cu minim efort – case de pariuri si cazinouri pline
– glorificarea mijlocului de transport care implica cea mai putina miscare – masina
Pe o strada vecina cu cea pe care locuiesc in Berlin s-au apucat muncitorii de taiat niste copaci imensi. Revolutie a iesit, locatarii (in marea lor majoritate chiriasi) au pus masinile de-a latul drumului, au blocat echipamentele, cu forta i-au dat jos din utilaje, le-au luat drujbe, tot. A fost nevoie de interventia a zeci de politisti ca sa-i potoleasca si n-au intrat in blocuri pana cand n-au aparut reprezentantii primariei sa le explice ce se intampla.
Pana la urma tot i-au taiat copacii ca erau bolnavi si copti pe interior dar dupa nici 5 zile in locul lor erau plantati deja puieti. Si nu doar ca i-au plantat, i-au legat corespunzator si ii uda periodic.
In schimb poporului majoritar barbari analfabeti functional ii place senzatia de bitum incins.
Needucatule, se vede că ești plecat demult!
Ne-am dat pe tartan, bitumul este pentru fraieri săraci!
Si daca tot e in Germania au fost amendati toti chiriasii aia care au incalcat vreo 10 legi blocand muncitorii sa-si faca treaba?
Parcă n-aș vrea să omor +11 milioane de oameni în plus, să ajugem civilizați.
Sigur, sigur există alte metode…
@Nicu: Din cele cateva interactiuni cu politia iti pot spune ca politistul neamt de la ordine publica are discernamant, isi foloseste instinctul penru a observa gradul de supunere al contravenientului si aplica amenda doar acolo unde crede ca e necesar. Un singur om am vazut sa fie amendat de patrula pana acum, un asiatic care si-a oprit S63 AMG pe banda I a bulevardului ca sa-si cumpere kebab si tot el era recalcitrant (probabil era ceva influencer).
Probabil se știa cu mult dinainte însă legea privind arderea de frunze și alte uscăciuni își spune efectul. E un cost inutil și cine să-l facă, dacă imobilul e deținut privat? Iarăși să se învârtă bani la primării, consilii județene? Iarăși să-și sărăcească omul buzunarul pentru a arătat „frumos”, în timp ce șmecherii mustăceasc „gata, i-am făcut pe proști”?
Totodată, să tot stai să cureți după frunze uscate, ca ulterior să se vaite X sau Y că nu „e curat” (iarăși, obsesia maladivă cu curățenia; economia ba, câtă vreme e „curat” – și „frumos”).
Toate capitalele, toate țările civilizate au înțeles că nu au ce căuta copaci în mijlocul urbei și nici în delimitări. Toți să fie proști, ce dracului… ?!
Pesemne, ori de câte ori aud argumentul cu oxigeul, regret că n-am găleți cu fitoplancton, să i le vâr pe gât.
Pentru necunoscători: +97%(!) din tot aerul de pe planeta asta se datorează fitoplanctonului. Nu junglelor, nu pădurilor, nu plantelor pe care le udați și vă faceți viața un calvar cu umiditatea mărită. Repetați după mine: fitoplancton.
Voi nici măcar nu respirați „aerul curat” din parc sau păduri limitrofe urbane unde e cazul.
Gușteri: „Vrem umbră!”
Luați umbrele. Acum, chiar acum, dacă ieși afară pe soare, ia-ți umbrelă.
Da, proștii se vor uita la tine ca la nebuni, lasă-i în prostia lor cu insolație, mai bine nebun decât prost.
Lasa oxigenul; copacii tin umbra pamantului care nu se mai incinge atat de tare, absoarbe praful, zgomotul, atrag pasarelele (mierle de ex) care-ti reduce populatia de insecte, creeaza o atmosfera mai relaxanta, un mediu mai placut.
Bucuresteanu-le.
Ești cumva vecinul meu, care mi-a zis că ar trebui să mai tund și eu pomii din grădină, ca să nu-i mănânce lui tot oxigenul? (true story!)
Tu sau și părinții tăi sigur l-ați votat pe Iliescu…
Îți meriți nickname-ul, nu mai fuma hash că ești vraiște.
Umbra o țin și umbrelele.
Umbra o țin și umbrelele fotovoltaice.
Praful nu-l absoarbe nimic, zgomotul tot ăla e.
Păsărele nu au ce căuta în zone unde să-și facă găinațurile pe oameni și hainele lor, stradă, mașini, clădiri etc.
„Atmosferă relaxantă, mediu mai plăcut”, du-te-n vacanță în vreo mlaștină sau la munte.
Nu sunt din București.
M-am săturat de proști și sentimentele lor inepte, puerile, de protagonist hollywoodian. Get real.
Ce comentarii retarde pe aici, ba băieți voi ați văzut vreo comparație pe net între zone urbane unde nu e nici un copac și zone urbane cu copaci? Efectiv sunt câteva zeci de grade diferență la nivelul asfaltului, grade care se simt inclusiv pentru trecători.
La corporația unde lucrez, in spate e o pădure și în fața e DN-ul. Diferența când ieși pe afară e de la cer la pământ, da’ nu domne, pune umbrele că la curu’ meu de orășean deranjează frunzele și insectele.
Sunteți hopeless unii, lol.
@Boros, cu siguranta tu esti troll. Nu ai cum sa crezi sincer ca o umbrela are acelasi efect ca un copac.
Poti sa facu un experiment simplu: te duci la o terasa din mijlocul orasului unde au umbrele, dar nu au niciun copac si masori temperatura. Apoi, imediat dupa, te duci intr-un parc, la umbra copacilor si masori din nou temperatura sa vezi daca este sau nu o diferenta.
Daca umbra oferita de betoane si umbrele este la fel de eficienta ca cea oferita de copaci, de ce dracu toti cei care locuiesc la bloc au nevoie de aer conditionat, iar in cabanele din padure se poate sta fara problemetoata vara.
Boros, pune mana pe o carte sau foloseste internetul ala pentru altceva in afara de social media, omule!
Dintre toate aberatiile pe care le-ai scris (Dumnezeule cate sunt!), singura cu un sambure de adevar este cea cu fitoplanctonul, dar si acolo o dai in gard cu procentele si cu termenii folositi.
Ai cap ca sa nu iti ploua in gat.
ahaa, faci publicitate nemarcată la Teilor
el e de fapt barbatul misterios pentru care Catrinel Menghia iese in chiloti prin oras, pe terasa etc
@john: cum adică etc, elaborează, te rog. Știe careva, de la ce vine denumirea Teilor? La început, cu ani în urmă, am crezut că se află pe vreo stradă omonimă, apoi că e un Taylor mai de la țară sau ceva. Sau e un vocativ: Teilor ce sunteți?
@Crator: din cate stiu, compania Teilor ce a luat fiinta in Iasi daca nu ma insel, isi trage numele din strada pe care era amplasata, si anume Aleea Teilor.
Hence, the name.
Buna, Teilor este originara din Pitesti. In anii 90 era o cascarabeta in cartierul Teilor, pe strada Smeurei. Nu stiu daca proprietarii au numit-o intentioant Bijuteria Teilor de la inceput sau daca oamenii au numit-o asa cu timpul facand asocierea cu cartierul, dar numele vine cu siguranta de la numele cartierului unde au avut primul punct de desfacere. Acum au acolo un magazin mare si daca nu ma insel, sediul central.
@Crator: e follow-up la asta: https://zoso.ro/reclama-teilor/
Mulțumesc tuturor pentru deslușire.
Planteaza Paulownia ca al creste foarte repede, lejer 1 – 1,5 metri pe an. A pus un vecin langa blocul meu acu vreo 5 ani niste puieti, acum au ajuns cam pana la etajul 2.
Frunze mari, creste repede, e ceea ce trebe.
Îți trebuie izvor alături pentru pawlonia.
Izvor de înțelepciune
Pawlonia este planta invaziva. Pe termen lung s-ar putea sa dauneze
Din coltul blocului a iesit acum vreo 6 ani un dud. Fix din colt, dinspre subsol asa. Acum a ajuns la etajul 3 cu crengile, nu stiu daca prinde Pastele. Mie imi place, dudele-s mari si dulci, umbra folositoare, dar parca n-as astepta sa vad cand pocneste cimentul ala pe care-l impinge in sus…
In S6 Bucuresti s-au plantat cateva sute daca nu o mie de copaci in ultima perioada
Ai vrut să zici blocuri.
Ma felicit ca am emigrat din Romania, altfel nu mai aveam mult pana faceam cancer la plamani.
Te-ai lasat si de tigari sau care-i faza? In vest nu exista cancer la plamani?
Ma refer la poluare si praf. De fumat nu fumez.
orice plantati, sa nu fie copaci fructiferi. in galati e jale cu fructele care cad, fermenteaza, put si distrug haine si incaltaminte.
Copacii fructiferi se numesc pomi.. :rolleyes:
Da, așa e, și prin București vezi duzi și corcoduși plantați pe străduțe, pe jos, sub ei, o mâzgă de mai mare dragul.
Corcodusii au fost plantati in trecut pentru ca toata lumea aduna fructele ca sa faca gem, magiun sau rachiu (asa zisa tuica de corcoduse). Dar acum s-a cam renuntat la obiceiul asta si fructele ajung sa cada pe trotuare.
@Crator: nimic nu se compara cu mizeria facuta de duzi/dude
Acum 2 ani, Busteni, langa Caminul Alpin. Plec in tura solo pe Valea Alba, la intoarcere descopar ca un proprietar a taiat un brad secular (nu uscat) din propria curte si ca mi-a bubuit si masina parcata la bordura. Chemat Politie pentru distrugere, amenintari, etc.. Sunata de catre Politie si Garda de Mediu, „la ora asta nu este nimeni”. Facut sesizare in scris, dupa 1 luna vine raspunsul ca „nu este nevoie de aviz pentru taiere”.
Superb.
Ce te asteptai de la autoritatile romane ??? Eu am renuntat de mult sa ma lupt cu morile de vant.
Din cate stiu nu este ilegal sa tai brazi care se afla pe proprietatea ta indiferent de varsta acestora. Singurii pomi pe care nu ii poti taia sunt nucii.
In cazul tau, totusi trebuiau sa iti fie platite reparatiile la masina. Si daca proprietarul refuza sa faca asta, cu siguranta castigai in instanta.
Am auzit că bananii merg bine: https://www.digi24.ro/stiri/cum-au-ajuns-romanii-sa-planteze-in-curti-banani-in-loc-de-meri-si-pruni-2032733
Pune un oțetar. Peste 10 ani, o să fie pădure.
in sectorul 3 Negoita a invatat sa fure eficient, asa ca se planteaza non stop platani. Vreau sa zic ca e o specie foarte buna pentru a face umbra. aveam niste pomi in fata blocului, nu stiu exact specia dar noi le ziceam otetari. dupa 20 de ani ajungeau pe la etajul 5-6, numai ca se scurgea ceva din ei de pata vopseaua masinilor. astia s-au uscat si a plantat negoita platani, in 3 ani sunt cat cei vechi de inalti si au coroana mult mai bogata.
Platanul are lemnul moale și nu ține la vînt, mai ales curenții de aer formați printre blocuri. Și nu știi pe ce cade la o vijelie, oameni, mașini…
Este o problemă că nu se plantează noi copaci, dar o problemă și mai mare este faptul că unele primării chiar nu au habar cum să aibă grijă de cei existenți. Am văzut prin unele localități cum sub pretextul toaletării arborilor primăvara, copacii sunt efectiv ciopârțiți până când dintr-un arbore cu o coroană bogată mai rămâne doar trunchiul și eventual 2-3 ramuri mai groase, în rest totul este tăiat. Pe lângă faptul că arată ca naiba, toți acei copaci se vor usca în câțiva ani. Mi se pare îngrozitor să văd cum un copac este transformat într-o uriașă scobitoare.
În cartierul meu s-au plantat, cresc frumos, în 3-4 ani va fi foarte fain…
Macar aici putem si noi bucurestenii sa ne laudam cu ceva. Sunt multe bulevarde pe care s-au plantat o multime de copaci in ultimii 10 ani.
PS: hai cu thumbs down
– Câți copaci s-au plantat prin orașe?
– 200
Cine mai ține minte pădurea de lângă Casa Radio?
https://www.google.com/maps/@45.3750571,23.2883024,3a,75y,90h,89.86t/data=!3m6!1e1!3m4!1s7kJj0d_mEjD7o03AAfuElA!2e0!7i16384!8i8192
Așa arată o porțiune de bulevard din orașul meu. Prin 2008 au băgat buldozere și au ras toți copacii plantați din 10-10 metri care aveau coroane de 2-3 metri doar pentru că: ”Așa este proiectu”, proiect făcut de oamenii lu doamna Udrea dă la București. Bulevard pavat cu niște plăci de ”marmură” cumpărată de la Marmosimu lu dom Videanu importată din China. Mizeriile alea dintre benzi trebuiau să fie fântâni arteziene care nu au funcționat niciodată și care au sfărșit ca să fie umpute cu pământ și plantate flori. Nu știe nimeni exact cât au costat lucrările dar gurile rele zic că vreo 8 milioane de euro.
P.S. Primarul PDL de pe vremea aia, a trecut după la PSD și a crăpat acum doi ani. A lăsat tot orașul în paragină dar și o adminstrație la fel de coruptă și incompetentă.
S-a taiat, dar s-a si plantat!
Am făcut și eu guerrilla gardening dar cu salcâm, deomadată fara amenzi .
Eu nu recomand tei. Am avut zeci de ani în curte, este o specie foarte invazivă: își întinde rădăcinile pe unde nu te aștepți, apar puieți pe unde nu credeai că pot apărea. Am plantat pe lângă gard tuia (mai mulți, unii au și patru metri după niște ani) și, mai în interior, mimosa pudica (arbore de mătase, cred). Are o coroană imensă și miroase splendid, când este înflorit, și este un copac foarte frumos
Din lac în puț cu tuia. Aia otrăvește tot în jur, inclusiv pămîntul.
Cristi Șuțu a revenit în presă. Chiar sunt bucuros !
https://alephnews.ro/guvern/ce-faci-cand-ramai-fara-paduri-care-sa-te-racoreasca-plimbi-copacii-in-ghivece-prin-orase-este-solutia-olandei/
Nu pot sa cred ca Olanda, tara aia pe care o dau toti ca exemplu cand vine vorba de masini, are o problema cu lipsa copacilor. Si vad in articol ca si olandezii, oamenii aia care merg aproape exclusiv cu bicicleta, sunt deranjati de aceasta padure urbana pentru ca le ocupa locurile de parcare. Incredibil.
nu stiu in ce oras traiesti tu, dar in brasov in 2 luni o sa avem 275*cat ne lasa buzunarul arbori
https://newsbv.ro/2022/07/14/la-brasov-ecologia-a-luat-o-rau-de-tot-pe-aratura/
din seria cand pui niste copii prosti la primarie, ies proiecte de spart bani pe chestii cretine
citisem undeva ca vor sa puna vreo 3 * „275 arbori” unu la rectorat in locul lui petrica (cel cu asa mult succes incat vor sa renunte la el, ca nu mai au bilete rat de dat) , unul pe republicii si al 3lea nu mai stiu pe unde citisem
True story in Bucuresti.
Aveam autorizatie de constructie si in fata iesirii 2 copaci de cca 3m inaltime, ciuntiti ca dracu.
Am depus acte de mi s-a acrit, iar dupa 8 luni am primit aprobareq cu k firma autorizata, care trebuia sa ude 2 ani x mp de iarba intr-un parc, iar pt fiecare copac trebuiau plantati si udati 2 ani cate 5 copaci de 20cm diametru.
Cost estimativ 10000 eur!!!
Wtf!?
Am rezolvat cu niste vecini care aveau nevoie de lemne de foc. Swat frate! Cata 15 minute fiecare copac pt evaporare!
Nu m-a costat nimic si pot iesi din curte!