Casa ideală pentru o familie cu doi copii

Discuția cu primăria de la Pasărea a lansat o temă mișto: cum ar arăta casa ideală pentru o familie cu doi copii? Câte camere ar avea? Cum ar fi aranjată? De ce intelectualii sunt mai păguboși și mai idioți când vine vorba de construit o casă pe pământ? De ce plouă…

Primul lucru, chiar înainte de a vorbi de suprafața terenului, m-aș duce și aș planta 20 de copăcei în jurul proprietății. Nici nu contează ce tip, m-aș duce și aș boxa imediat niște pomi fructiferi. Doar pentru ca atunci când e gata să am umbră.

Apoi, porți automate pentru mașină, să le pot deschide și închide din mașină. E de porc să nu ai 2.000 lei să faci asta și să deschizi poarta de mână, ca un simplist.

Trei: camerele copiilor vor fi cât mai departe de camera adulților. Gigel va aduce fete acasă să le bulănească, chiar nu vreau să aud cum face asta. Iar jos, să nu fie sub sufragerie sau biroul meu, din aceleași motive.

Sus: trei două dormitoare cu o baie între ele și un master bedroom cu baie și șifonier separate. Nu am bani de două băi sus, fac doar una. Dormitoarele copiilor nu trebuie să fie imense, ca nu joacă fotbal în ele, cât să încapă un pat de o persoană, un birou, un șifonier și să aibă un pic de loc. Nu mă prind deloc de ce dormitoarele au 5×6 metri, nu faci decât să îți ceri o cameră murdară și dezordonată.

Jos: antreu pentru lăsat geci și cizme și un pantofar ca lumea. Nu mă prind de ce a dispărut moda asta a antreului și acum intri direct în casă și lași la ușă șoșonii. E mizerabil. O debara și o cămară, fiecare cu utilitatea ei. O bucătărie spațioasă, o baie mică și sufrageria. Aș face o sufragerie decentă, nu 8×8 cu 2 calorifere, unde să ai loc 12 persoane pentru acea zi din 3 în 3 ani când se strânge familia. Fuck em! La restaurant dacă suntem atât de mulți! Oglindă mare în antreu să te vezi înainte să ieși pe ușă.

Dacă aș avea bani, aș face garajele subterane sau măcar un beci din care să intru direct din antreu.

Apoi, un șopron pentru prostii (cauciucuri, scule, mașina de tuns iarba, altele) dacă nu vreau să fac garaj închis. În Brașov ninge și plouă mult, mi-aș face garaj închis.


Asta a fost partea ușoară. Acum vin chestii de finețe.

Sunt la șosea? Trec autobuze prin apropiere? O să vină mama să aibă grijă de copii des? Trebuie să îi fac camera ei? Vindem apartamentul ei din oraș ca să se mute aici?

Dacă vor fi sta și bătrâni frecvent sau de tot în casă, aș face un dormitor pentru ei jos. Cu vremea, urcatul scărilor va fi o corvoadă pentru ei.

Altă chestie de finețe: ne place să facem curat? Dacă nu, și nici nu avem bani să angajăm menajeră, de ce naiba ne facem 12 camere? Ca să ce? Faceți un exercițiu: cronometrați cât vă ia să dați cu aspiratorul și cu mopul în casa pe care o aveți. Și apoi calculați cât ar dura să dați pe suprafața pe care intenționați să o construiți. Dacă e mult, e cazul să regândiți.

Ferestre: cât mai mari. Da, știu, se uită vecina la noi când ne coafăm părul pubian, dar asta doar pentru că ne-am înghesuit cu casa în ei. Și n-o să trăim toată viața cu frica că ne văd vecinii. Punem geam reflexiv sau mat, sau chiar mizerie din aia de folie ceață, să intre lumina și să nu vadă cineva la interior. Nu mă prind de ce fugim de senzația de cutie de la bloc și ne facem casa cu cele mai mici ferestre posibile.

Unde uscăm hainele? În garaj nu, că vor mirosi la benzină, afară nu, că ne numără vecinii găurile din chiloți, la etaj nu, că nu punem L-uri la geam.

Suntem mai la boschet. Avem o cameră tehnică, cu un generator de curent? Îl punem în beci sau în șopronul de scule? Avem o canistră de 10 litri cu benzină? Avem în cămară 4 conserve și două role de curpapir în caz că vine viscolul și nu putem ieși o zi sau două din casă?

Altceva: dacă plouă de două ori pe ușa de la intrare, oricare din intrări, e cazul să refacem acoperișul pentru zona aia.

Ne luăm casă la porumb și nu punem măcar un metru de folie antiburuieni pe gard, să le bată vântul și să ajungă în curtea noastră, unde am plantat gazon?

Minim 3 grupuri de prize în fiecare dormitor. Priză în baie. Lumină la intrarea în casă, lumină în garaj, să nu bâjbâi. Prize în garaj și afară din casă.

Robinet cu chiuvetă afară din casă. Ca să alimentez furtunul pentru stropit grădina și să nu intru murdar în casă.

Tot ce e betonat sau pavat trebuie să fie înclinat să se scurgă apa și să nu se creeze băltoace.

Putem parca două mașini în curte fără să încurcăm? Putem ieși fără să fie nevoie să mutăm cealaltă mașină?

Scările interioare prea abrupte. Știu, sunt mai ieftine decât cele normale, dar naiba, sunt abrupte și mizerabile și le veți blestema de fiecare dată.


Spațiu. Dacă aș avea 3 sau 500mp, aș face 70mp pe nivel cu două nivele. Dacă aș avea mai mult (700+), aș face pe un singur nivel, poate 120. Aș gândi probabil o intrare separată pentru copii și un mod de a separa complet zona lor. Cu timpul, o să vrea mai mult spațiu și ar fi aiurea să latru la ei să dea muzica mai încet.


Cel mai aiurea mi se pare că oamenii plănuiesc case doar din partea actuală a vârstei, nu se gândesc și care ar fi nevoile lor peste 20 de ani. Nu ascultă nici de cei mai tineri decât ei, nici de cei mai bătrâni. Fac cum îi taie capul, de obicei prost și apoi se miră că nu le-a ieșit bine și casa este foarte incomod de locuit.

Sau de vândut.

 

casa-04

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

123 comentarii

  1. Da-mi voie sa iti sugerez sa adaugi si un sistem de ventilatie automata pe lista „Must have”. Daca te tine buzunarul, poti sa-l faci cu recuperare de caldura, sau „put canadian”, daca nu, un sistem simplu de ventilatie automata a incaperilor. E o investitie atat de mica, cu un impact atat de mare…

    00
    • Da-mi voie sa iti dau un minus. Stau la casa de 8 ani si nu simt nevoia de asaa ceva.

      00
    • Poti sa imi dai si 2 minusuri. E un argument imbatabil.
      Daaar, ai dormit vreodata intr-o casa dotata cu asa ceva?
      Da-mi si tu voie sa iti spun ca eu ma felicit in fiecare zi de vara ca m-am gandit si la asa ceva…

      00
    • Felicitări! Mi se pare o idee super interesantă. Pe mine nu m-a dus capul la aşa ceva. Nici nu am auzit de chestia asta până acum. E vorba de „tuburile” alea din pereţi pe care le vedem în filmele americane?
      Mue arhitect. :(

      00
    • Nea’ da si tu aici un link sa nu murim prosti. Punem mana de la mana si dam cioco.

      00
  2. Daca nu trebuie sa te incadrezi intr-un buget mic faci o casa cum iti place! Daca in schimb esti strans sa te incadrezi atunci nu stiu cum mai faci casa asa cum vrei! Sunt multi care se pricep si vad toate najunsurile unei case insa nimeni nu iti spune cum sa te incadrezi!

    00
    • Nu te apuci sa faci daca nu ai bani, simplu. Decat sa faci ceva prost si in graba, mai bine mai astepti sa strangi niste bani.

      00
    • sau nu te intinzi ca vita cât nu ai plapuma.

    • Usor de zis, nu te apuci de casa … prietene sunt oameni care nu au alta optiune decat sa se apuce cu bani putini nu toti au miliarde sau nu toti lucreaza in spania, italia, luxemburg si retur… :) sau nu toti vor o casa la periferie si prefera sa cumpere terenul mai scump(250 / 300 E / mp) sau nu toti fac casa ca sa isi duca nevasta si copii acolo ci isi fac casa ca sa duca si parintii care nu au alta optiune. Asa daca e sa povestesti despre cum se face o casa poti sa o tii una intr-una cu banii faci orice. Care reuseste sa faca o casa cu banii putini, utila, frumoasa parerea mea ca e un om de apreciat, ala va stii sa iti spuna cum trebuie sa o construiesti!

      00
    • m-am oprit la aia cu „nu au altă opțiune”. lol. pe bune? te forțează cineva?

    • Poti sa face cele descrise mai sus si cu un buget mai mic dar trebuie in primul rand sa te duci la un arhitect serios, ca sa iti zica un specialist cum optimizezi la maxim spatiul si bugetul, si apoi sa si asculti de el. Dupa aceea sa nu iti faci ambitii ca trebuie sa faci casa mai mare ca a vecinilor/socrilor/etc. Nu trebuie musai beci. Nu trebuie musai sa faci camera de bal in living si dormitoare. Exista variante

      00
    • Tu nu intelegi ca proiectantul doar te jupoaie de bani si nu iti ofera nimic la schimb???

      00
    • In Belgia/Olanda ferestrele se fac cit de mari posibil, fixe(tip vitrina) si cu sistem de ventilare incorporat.
      Si se fac cu sticla transparenta ca sa intre lumina.

      00
    • @zoso da nu au alta optiune… e greu de inteles? Daca e nevoit sa isi duca parintii acasa si casa nu e facuta sau e facuta pana la jumatate?

      00
    • @zoso daca tu crezi ca pot trai decent 6 persoane intr-un apartament cu o camera atunci imi pare rau de tine! Da unii chiar n-au alta optiune decat sa se apuce se construit o casa cu bani putini. Te credeam mai destept!

      00
    • Ca să te încadrezi în buget îți notezi toate prețurile de la furnizori. Apoi faci cantitățile cu ajutorul unui specialist. E singura metodă reală de a rămâne în buget.

      00
    • lol, daca stati 6 insi intr-o garsoniera rezulta clar ca nu aveti bani de o casa. jesus, chestii de bun simt.

      inca o mare buba a celor care se apuca de construit este ca se calicesc la plata unui arhitect decent. o cunostinta, stiind ca n-are treaba, a angajat un belgian care cica e tata lor sa-i faca casa. i-a zis cati mp vrea, ca e doar el cu nevasta-sa si suma pe care e dispus sa o cheltuiasca. atat. casa este absolut dementiala…. si uite-asa iar revenim la aspectul financiar

      00
    • @Mihai „daca stati 6 insi intr-o garsoniera rezulta clar ca nu aveti bani de o casa” nu spune nimeni asta. Poate stai cu sotia si un copil intr-un apart. cu o camera, ai adunat suficienti bani de teren si o parte din casa insa nu iti ajung, esti presat putin ca trebuie sa iti muti parintii care nu au alta optiune si atunci ajungi sa nu te incadrezi.

      00
    • @marius, nu te incadrezi deci nu iti permiti. ce plm e asa de dificil de inteles ? o sa ma repet, daca stati 6 insi intr-un ‘apartament’ cu o camera inseamna ca nu va permiteti sa dati 60k (in cel mai fericit caz) pentru o casa pe pamant plus terenul aferent.

      00
    • Da chiria ce are? Nu tot romanul trebuie sa fie proprietar.

  3. Foarte bun articolul, felicitari. Eu as fi inceput insa cu asta: faceti o lista de nevoi pe care sa le urmariti si bifati pe tot parcusul proiectului pana la finalizare. Lista trebuie sa fie compusa cu prioritati, precedenta si importanta. Experienta m-a invatat ca pe parcurs, din varii motive (tehnice, financiare, etc) se mai modifica planul initial, caz in care e bine sa reveniti la lista initiala pt consultare in luarea unei decizii.

    00
    • FOARTE important sa ai lista aia, cu prioritati, aprox. costuri si sa le iei pas cu pas. Noi am pus imediat niste pomi in gradina, peste cativa ani avem un mar, o para etc. Cat noi muncim la casa, pomii cresc.

      Faza cu prioritatile este insa vitala si, desi incercam sa ne tinem de o lista de genul, tot e greu. Casa este o ruina totala, asa ca sunt multe de facut. Sa nu zic de cate scule trebuie cumparate, ca la etajul patru nu am tinut nici rotopercutor, nici motocoasa, nici sfantul stie ce aparatura de care ai nevoie odata ce te pui sa repari/utilezi o darapanatura.

    • etajul 4 ?!

      00
  4. 120 mp la sol cu un nivel = living + 2 dorm + buc + 1 baie + CT + antreu + hol și cam atât. Dormitoarele alea de care vb trebuie să aibă o suprafață minimă – care cred că e 12 sau 14 mp din ce rețin.
    Casa pe care o descrii tu ar ocupa mult peste 200 mp la sol cu un singur nivel. Și mult peste 70 cu mansardă. Iar ce descrii costă 150k EUR ca popa. Trebuia să construiești să vezi cum e să dai cu bani ca-n lăutari și să nu se miște nimic :).

    00
    • Ar costa 150k daca si-ar face-o din marmura si cu turnulete suflate in aur.

      00
    • Mai era unul, Nastase, Adrian, care a zis el ca nu stiu ce gard undeva e scump, sa aloce 100 mil de euro. Pe bune?

      00
    • NOU
      #27

      Corect! Un dormitor are intre 12 si 14-15 metri pătrați.
      La ceea ce e descris, amprenta la sol nu e chiar foarte mare ținând cont ca e cu etaj.
      Dar, la o asemenea casa, e de porc sa ai o singura baie.

      00
    • Depinde unde faci casa. Costul cu mana de lucru e diferit. La Seciu e un pret, la Stefanesti e alt pret.

      00
    • @schipix
      Cu un buget foarte bine calculat, ajungi la 500 EUR / mp construit dacă nu apar chestii neprevăzute sau excepționale. Deci la o casă decentă de 120 la sol pe un nivel plătești circa 60K EUR. Și vei avea fix ce am descris mai sus. Nu vorbim de materiale din clasa lux și nici de o arhitectură specială.

      00
    • Cateva lamuriri pentru astia care-si dau ochii peste cap. Mi-am facut casa fix inainte de criza (aspect important) la 10 minute de Bucuresti (nu minute Microsoft), compartimentarea e aproape la fel cu ce scrie zoso mai sus si m-a costat in jur de 150k (absolut toate costurile).

      00
    • @schipix la a cata casa construita esti?

      Din experienta proprie, pretul la cheie cu finisaje medii – 4-500 EURO / mp construit. Dar.. aici vorbim doar de casa. Apuca-te sa adaugi garduri, alei, gazon etc. Si ai sa vezi unde o sa ajungi. 150k e realist pentru 200mp contstruit. Vorbim de o casa cu finisaje medii, cu minim de compromisuri, si construita ca la carte, in care sa nu-ti fie frica sa-ti culci copiii.

      00
    • Nu ştiu cum aveţi scorurile astea. M-a costat casa sub 90.000, cu totul. Şi are 240mp, pe 2 niveluri. Nu am făcut beci, în rest e compartimentată fix cum zice Zoso.

      00
    • @Marius Deci sub doua case construite nu se pune experienta, sau cum ?
      Pe mine nu ma deranjeaza absolut deloc faptul ca sunteti dispusi sa dati mai multi bani pe-o casa decat face. E pb voastra. Insa din punctul meu de vedere casa descrisa de Sandu costa mult.
      Eu tot bugetul pe care l-am avut pentru casa din momentul in care m-am decis sa ma mut pe pamant a fost de ca. 180k inclusiv terenul.
      Configuratie:
      – Teren ca. 430 mp : aprox. 30k
      – Parter ca. 120mp : living (ca. 27mp), bucatarie (foarte generoasa), garaj (ca. 20 mp – e in casa nu separat), camera de oaspeti + baie completa (impreuna ca. 18mp), toaleta de serviciu (ca 3mp), camera tehnica (ca 6mp). La care s-ar mai adauga terasa acoperita amplasata la intrarea in casa (ca 15mp)
      – Etaj ca. 90 mp: dormitor matrimonial (ca. 16mp) cu balcon + dressing (ca. 6 mp) + baie (ca. 8mp), un birou mic (ca. 5mp), doua dormitoare pt copii in oglinda (ca 11mp fiecare), baie separata pt copii (ca. 6mp).
      – Podul are o suprafata de ca. 40-45 mp in care se poate sta in picioare. Nu este locuit, dar au fost trase toate utilitatile necesare pt cazul in care ma decid sa fac ceva si acolo.

      Am prize la discretie, incalzire in pardoseala jos, pe calorifere sus (inclusiv in pod). Groapa de drenare pentru prea plinul fosei facuta la 4 m adancime (cam 14 mp suprafata).

      La toate astea se adauga;
      – actele notariale
      – autorizatii
      – cadastrare
      – curent
      – gaze
      – gradina (gazon, liliac, trandafiri, o mica gradinita fix in fata terasei de la intrare, 56 metri liniari de tuia si o mandrie de Paulownia Tomentosa, care in 5 ani a ajuns cat casa de inalt).
      – fosa (intre timp au tras si canalizare)
      – gard (care n-a fost usor de executat pt ca am tinut la aspect mai mult decat la o falsa senzatie de siguranta. Deci nu e zid de cetate)
      – centrala termica si toate acareturile care acum imi scapa
      – mobila in toata casa

      Obs.1 Calitatea materialelor si a executiei este peste medie.
      Obs.2 Manopera si materialele au costat ceva mai mult decat ar costa acum (cred). Motivul: casa a fost inceputa in 2009 si terminata in 2010 (ca. 1,5 ani).
      Obs.3 Presupunand ca au mai fost sume pe care nu le-am putut contabiliza ar fi rezonabil sa spun ca e posibil sa fi costat totul 190k. Adica tot ce am scris mai sus.

      00
    • @Traian
      Deci aproximativ 375 EUR/mp. De curiozitate, cât te-a costat manopera la roșu?

      00
    • @Sandu: Nu am idee, am folosit acelaşi constructor de la cap la coadă, nu am defalcare pe bucăţi. El mi-a zis de la început preţul (75k), au am mai adăugat 10% în minte, credit, veselie, multă mue administrativă, pam pam, fix un an a durat de când s-a turnat fundaţia până când ne-am mutat.

      00
  5. Si deci care-i faza cu „De ce intelectualii sunt mai păguboși și mai idioți când vine vorba de construit o casă pe pământ?” ?

    00
    • ai de plm. știi cum râzi de proști când fac o boacănă? când e de construit, intelectualii nu știu pe ce lume sunt, nu apelează la nimeni și fac cele mai strâmbe și mai prost aranjate case.

    • Cunosc si eu! Iti dau perfecta dreptat, asa idiotii n-ai mai vazut, Stai sa vezi cand vine doamna intelectuala sa isi dea cu parerea despre ceva ce nu are habar!

      00
    • Nu apeleaza la nimeni pe principiul las ca stie eu, sa fie facuta de mana mea, sa am eu contributia acolo… niste prostii scuzati expresia dar asa e cu astia!

      00
    • imtelectualii astia sunt un fel de ce? o casta separata? Ce anume te califica la statutul de „intelectual”?
      Invatatoru din sat? Profesorul universitar? Intelighentia?
      Daca am citit Enigma otiliei si 50 shades of grey ma calific?
      Nu de alta dar ce spuneti voi ori e de la ’48 ori de la comunism….N-am auzit altundeva categorisirea asta…Pariu ca va credeati departe de comunism, asa-i?

      00
  6. Ai reparat curentul?

    00
  7. Coane, multumesc. Ai consumat neuroni so other people don’t have to. Ar cam trebui sa-ti dau click pe toate reclamele si ce-mi mai cumpar de la emag sa fie de pe un link de profitshare de la tine. Chapeau. Fii sanatos.

    00
  8. Am mers la arhitect cu o idee de 2 x 75 mp si ne-am intors cu 1 x 178. Nu-mi pare deloc rău.

    Bonus: avem doar dușuri. Vrei să te bălăcești – avem piscină din aia gonflabilă de 300 de lei

    00
    • Probabil ești cazul fericit care a avut și terenul care a permis construirea pe un singur etaj. Până la urmă dacă terenul îți permite si mergi doar pe un nivel costurile sunt la fel ca la o casă cu etaj sau mici?

      00
    • Adevărat.
      Terenul l-am luat în 2008 și e suficient de mare. Până acum am făcut doar fântână, cuptor, budă și foișor. Casa e doar pe hârtie, abia azi am primit autorizația de construcție.
      Costurile vor fi nițel mai mari (fundație mai extinsă, acoperiș mai mare), însă e clar mult mai atrăgătoare.

      00
    • cine zicea că din online nu ies bani…

    • Eu cred ca sunt mai mari. La fel si cheltuielile cu incalzirea. Correct me if I’m wrong.

      00
    • Cada nu e sa te balacesti. Sa stai ca bossul in apa calda cu mainile la oua e o placere. Nu poti face asta in cabina de dus fara sa stai cocosat sau cu frica ca aluneci. FFS, doar dus e ok daca stai in camin. :D
      Dusul e pentru igiena zilnica, nu are scopul de a inlocui cada.

      Piscina aia gonflabila de 3m lungime si 1m adancime e ca o laba trista.
      Ori iti faci piscina ca lumea care implica costuri mari la intretinere* ori iti faci abonament la o piscina ok (eventual la o sala de fitness, daca vrei sa si inoti).

      *costurile aferente intretinerii unei piscine de dimensiuni decente spre mari (20m lungime, 10 latime, 2m adancime, cat de cat ok si pentru inot, desi din cateva brate ajungi la capatul celalalt):
      – apa: 400 tone.
      – apa trebuie schimbata saptamanal sau la cel mult 10 zile daca vrei sa fie limpede, sa nu puta si sa nu te usture ochii, sa fie curata (fara nisip si gandaci, broaste)
      – pompa de apa. care consuma o gramada de curent avand in vedere ca va merge 20-25 de ore sa umple piscina.
      – sistem de filtrare/tratare prin recirculare. Fara asa ceva apa e verde in cateva zile.
      – posibilitatea de a arunca 400 de tone de apa in timp util.
      – sistem de incalzire al apei ca e imposibil sa incalzesti atata apa la soare. Plus ca nu poti sa o lasi descoperita, daca ploua in ea tre sa schimbi toata apa.

      Practic, daca vrei un weekend la piscina, trebuie sa te apuci de miercuri sa ai timp sa o umpli si sa incalzesti apa.
      Cost total: 5-700 eur/luna. Petrecerile sunt de nepretuit. ;)

      00
    • Po, o să fie și piscina aia mare (poate nu 20×10, da’ 7×3 tot o fi), da ai răbdare să fac casa întâi, că-s abia furnizor de servicii, nu a-lister.

      Cât despre duș, părerile sunt subiective; eu prefer oricând masajul unui duș bun decât zăcutul în vană.

      00
    • stiam ca exista un raport de aur ca sa zic asa ce se refera la cat de intinsa/inalta e o casa si costurile de intretinere (incalzit in special dar si costurile de contruit). stiam ca optim este parter+etaj intre anumite dimensiuni

      00
    • Po, de unde miturile astea?

      Apa la piscina se schimba la inceputul sezonului, odata pe an. Si asta doar daca este piscina exterioara si vrei sa o cureti mai bine. In rest, recirculare zilnica, aspirare si tratament cu solutii de intretinere: PH, Clor, Floculant, Algicid

      00
  9. inca mai e e lucru si nu ne-am mutat.

    pomi am pus 33. si mai e spatiu.

    daca vrei umbra rapid, am pus o salcie (una bucata creanga de la salcia de la ai mei din curte de vreun m lungime, 10 cm grosime) in partea de jos langa iaz. in 3 ani a ajuns pe la 5+, si tine umbra foarte bine.

    la usi cre ca le subapreciezi. cele mai ieftine si decente (din bucati nu basculante) le-am gasit la codlea + automatizarea ajung putin peste 3000 cu montaj. a costat parca 5500 una chioara + una automata. la hornbach doar usa chioara basculanta e 2000.

    am facut intrare izolata care te duce ori in casa principala ori la etaj. noi stam jos, juniorul sus.

    sus sunt 3 camere (jos e una + baie + „living” + bucatarie) + baie + una bucata debara mare in care o sa stea tot ce inseamna haine/lenjerie samd.

    garajul pentru 2 masini + extra spatiu lipit de casa.
    beci incapator.

    podul iar e mare, se poate face depozit, sau chiar locuibil.

    aspiratul -> irobot am la apartament si e demential. avand in vedere ca nu o sa fie covoare sau alte porcarii de genul care necesita 5000w, isi face treaba.

    ferestre a pus nevasta cat casa.

    terasa cand iesi din casa !

    folia antiburuieni e inutila. se presupune ca tunzi gazonul des. iarba rezista la abuzuri, buruienile nu. in plus iti garantez ca pamantul contine seminte de buruieni cat sa ii ajunga pentru un secol. niste hamei/glicina/caprifoi/ arata mai bine pe gard decat folie.

    mai am :

    zona de fructe de padure. mur (asta e si pe langa gard), zmeur, agrise, coacaze negre si rosii)
    viticola. 30 de vita vie.
    livada. 33+ pomi.
    capsunaria de 2 feluri. 1 -> capsuni cu o singura rodire, 2 cu rodire tot anul.
    wc :P
    gradina + solar.
    iaz + pompa de apa + automatizare udare solar si gradina + furtun tras de la iaz pana la casa cu robineti unde e nevoie. + cablu electric tras tot asa de sus pana jos.
    stupi.

    in linii mari (pe langa terminat casa) mai am de facut irigatia automata pentru gazon cu popupuri, o mini piscina lipita de terasa sa poti sa sari vara direct in ea de la masa, si sa pornesc rigola de vita.

    00
    • Cost lunar – tot salariul plus un credit mic.

      00
    • Cat a costat totul? (in afara de teren, ca ala variaza in functie de zona)

      00
    • pfuai, ce de voturi semnificative.

      1. pe vremea cand zoso se distra cu warez dyn ro (parca asta era site-ul si de acolo il tin minte) eu lucram de vreo 4 ani in it cu un american. de pe atunci aveam un salariu de 4 cifre in $, prima neapartinand sistemului binar.
      2. nu am avut niciodata nevoie de un credit. mare sau mic. singurii bani care nu imi apartin sunt cei de pe un card de cumparaturi. pentru ca prefer sa fac cumparaturile pe banii bancii, sunt mai atenti cand e vorba de banii lor.
      3. nevasta lucreaza tot in domeniu si are salariu mai mare ca mine.
      4. cand terminam cu casa care avanseaza cum avanseaza pentru ca eu sunt pe principiul nu cumpar o piscina cand pot sa o fac si pana cand nu am gata adiacentele oricum nu vrem sa ne mutam, o sa si iesim la pensie (relativ probabil eu mai imi pastrez destula munca remote iar nevasta are proiectele ei la care se poate lucra si de acasa). asta pe la 40 de ani. normal, dupa mintea ta luand un credit pe post de pensie.

      00
    • Nu toti au salariul mic ca tine. Saracule :)

      00
    • @c
      3000m2 cu 6$. asta a fost prima mea mare investitie din salariu. pe atunci se calcula in $, nu euro.

      vreo 60.000 euro pana acuma casa este tencuita, tevi/electrice/termopane. mai tre sapa + termoizolatia.

      probabil inca vreo 30-40 o sa mai intre in ea. (finisaje, mobila, centrala, alei prin curte samd).

      ma gandeam aseara de la ce am inceput dupa ce am scris postul de mai sus.

      pe vremea aia in cercul prieteni it se vehicula intrebare : cina pwela mea ar plati 10.000$ pe un server microsoft. asa ca toti s-au dus spre linux. eu m-am gandit ca ala care ar da 10.000 pe un server windows si-ar permite si un salariu decent la un sysadmin. asa ca am facut o sedinta cu parintii in care le-am comunicat ca facultatea din punctul meu de vedere trece pe locul 2 si i-am rugat ca orice bani de care nu aveau nevoie si ar fi ajuns la banca sa ii primesc eu. 1 an mai tarziu aveam cateva certificari microsoft si il intalnisem pe viitorul meu patron datorita lor si unui it linuxist care se plangea de el ca e batut in cap ca vrea servere si retea pe windows, nu linux.

      amuzant a mai fost ca el cauta programatori c (toate proiectele care le avea erau pentru c), dupa 4 luni a angajat programatori java, pe care ulterior i-a pus sa invete c. 99% din ce se face acuma e .net.

      00
  10. Casa mea respecta cam 80-85% din toate astea. De acord cu aproape toate.

    00
  11. De acord cu planul, doar că eu am fete, deci dormitorul nostru va fi lipit de dormitorul fetelor, dacă vine vreun Gigel la ele să le bulănească va avea viața grea, mai ales că montez camere de supraveghere prin casă. :D

    00
  12. incalzire prin pardoseala? eu ma gandeam si la ceva panouri solare

    00
    • Panouri solare da. Incalzire in pardosea doar in baie, ca ridica praful.

      00
    • E cam legendă asta cu ridicatul prafului.
      Pardoseala are temperatura maxima de 25-28 de grade, insuficient ca sa antreneze praful.

      00
    • Ce tampenie asta cu ridicatul prafului. Caloriferul genereaza un curent de convectie mult mai puternic decat incalzirea in pardoseala. Dar romanul ce sa faca.. daca nu e cum a vazut el la bunica, e scump si prost… si ridica praful.

      00
    • exista niste studii care arata o incidenta mai mare a artritei proprietarilor de incalzire prin pardoseala. in pardoseala temperatura va fi mai mica si deci curentii de aer cald se vor ridica eficient doar pana undeva in zona genunchilor/coapselor existand o diferenta mare de temperatura fata de restul corpului. stiam ca in ultima vreme, in afara nu prea mai este utilizata in constructile moderne.
      Caloriferul montat pe perete genereaza un curent de aer mult mai mare si mai eficient.
      Incalzirea prin pardoseala a luat avant la noi din cauza, cel putin teoretic, ca vor fi costuri mai mici cu combustibilul pt centrala. La incalzirea prin pardoseala se preteaza centrala in condensare.

      00
    • Încălzirea în pardoseală e ok dacă ai o pardoseala din materiale care transmit căldura. (gresie, marmură, d’astea) Dacă ai lemn, nu mai e așa eficientă, pentru că lemnul e material izolant. Altfel, o gresie caldă în miez de iarnă e de vis.

      00
    • @maxp, fizica e adevarată, nu ne putem împotrivi
      Atâta timp cât aerul de sus e mai rece, cel cald de jos va urca.

      Diferența de temperatură între diverse zone din cameră e mult mai mică în cazul încălzirii prin pardoseală decât în cazul caloriferelor.

      în plus
      – la calorifere trebuie să mișc mult mai mult aer ca să încălzesc aceeași cameră (vezi diagrame de convecție în cele două cazuri)
      – temperatura mare a caloriferului nu-mi place deloc – iarna pierd încă ~30cm, caloriferul fiind prea fierbinte
      – prefer riscul unei artrite de la încălzire prin pardoseală decât cel al reumatismului de la gresia rece

      00
  13. Ce bine e sa fii sarac si sa n-ai bani de casa, n-ai asa multe probleme…

    00
  14. 2 chestii „must have”: dining room in living si 2 uși: back si front door. Ar mai fi câteva chestii optionale pe care eu le găsesc utile: bay windows, ventilație in bai, garaj mobil.

    00
    • Cu dining room in living sunt de acord. Cu inca o usa, nu prea. Sa ai ce verifica noaptea cand te culci, si inca o sursa de papuci pe langa usa.
      Sau ajungi in dormitor si te intreaba sotul/sotia: ai verificat amandoua usile? Hmm, ma duc sa vad, sa fiu sigur.

      00
  15. Stati asa ca au aparut expertii in case, fiecare stie adevarul absolut

    00
  16. Imi plac sugestiile tale si sunt de bun simt. Ce as adauga sunt niste dulapuri in perete care fac o diferenta foarte mare in dormitoare, plus in unele zone unde mai ai lucruri de stocat (prosoape, chestii pt afara, solutii de curatat, aspirator, etc). Mie mi-a ramas pata cu dulapurile alea gigant care trebuie sa stea intr-un singur loc pentru ca acolo incap.

    00
  17. Nu mai bine un uscător de rufe electric…?! Ca e 2016, nu trebuie sa ne întindem chiloții pe sârmă…

    • ala costa, ocupa spatiu, consuma curent si futeaza rufele (ma distrez citind cum descopera americanii uscatul rufelor pe sarma)
      daca stai cu fata la bulevard in Bucuresti merita dar la casa e aiurea

      00
    • Pvladc: haha mai zi-mi cum descoperă americanii uscatul rufelor pe sarma! Lol Aberezi! Dude, uscătorul nu merge cu curent ci cu gaz :)))
      Alt cunoscător cu opinii! :)))))

      00
    • O mașină de spălat automată decentă e ~1200 Lei. Un mașină de spălat cu uscător decentă (2-in-1) e ~2700 Lei. Același spațiu ocupat. Uscare rapida, fara „lasa ca se usuca pana maine”.

      Ca sa construiesti un uscator interior sunt sigur ca e mult mai scump de-atat. Plus ca ramai cu alte probleme: iarna/primavara ai nevoie de o sursa de caldura acolo, vara probabil ai nevoie de un geam etc.

      Mi se pare ridicol.

      edit: pardon, e si la ~1800 Lei: https://www.emag.ro/masina-de-spalat-cu-uscator-indesit-innex-1400-rpm-spalare-8-kg-uscare-6-kg-clasa-a-16-programe-alb-xwde-861480x/pd/DLGNLBBBM/

    • romanii inca se uita ca mata-n calendar la uscatorul de rufe si la masina de spalat vase, desi multi si le-ar permite. io de-abia astept sa-mi pice masina de spalat sa iau una de-aia 2 in 1. am la tara la mama, e nebunia lu’ salam.

      00
    • @mihai
      da mane, trebuia sa apara cineva sa ne spuna povestea cu ce probleme au romanii. cred ca putem rezolva orice discutie asa fara sa mai fie nevoie de alte argumente. btw, eu vad ca aruncam cu banii suficient de lejer asa ca nu-ti fa griji referitoare la viitorul uscatorului in istoria neamului romanesc.

      Znuff, eu unul as prefera sa investesc banii aia si sa pastrez vechea masina pana crapa. chestie de preferinte.
      daca lucrurile sunt OK de ce mi-as dori o cheltuiala/bataie de cap in plus?!

      trebuie sa recunosc ca habar n’aveam ce chestie nasoala a devenit uscatul rufelor pe sarme in randul romanilor locuitori la casa. sunt pur si simplu uimit.
      nu s-a prea discutat de securitate, de eficienta, de masura insa de uscatorul de rufe s-a discutat frate.

      00
    • Radeți voi, dar nici nu se compara mașina de spălat cu uscător si un uscător pe gaz. Randament, costuri si…rezultat! :) Ca tot vorbim de construit case, se poate face o laundry room mică, pe peretele exterior, cu uși, undeva la ieșirea din spate. Nu trebuie decât sa încapă washer & dryer plus niște rafturi deasupra. Când ai terminat treaba, închizi ușile si gata.
      @pvladc: din toți americanii pe care-i cunosc, nici unul nu-si usca hainele pe sarma. De fapt nici nu am auzit de așa ceva. Cu $5 îți speli si usuci hainele la orice laundromat. Uscatorul nu distruge hainele, mie in 10+ ani de folosit uscător nu mi s-a întâmplat :)

      00
    • si cati americani cunosti Diana?

      toti prietenii mei romani nu stiu ca exista rubarba (sudisti hardcore , deh ). sa intelegem ca rubarba chiar nu exista?!

      00
    • @pvladc: Ama n-am stat sa-i număr, da’ tot știu vreo câteva sute +/-
      Am avut in Ro mașina de spălat cu uscător si de când am trecut balta, am folosit doar uscător pe gaz. Tu? :D
      D-aia mă distrez când aud aberații, vândute ca si Realități…cotidiene :)

      00
  18. 95 % din oameni nu stiu ce vor. Nu stiu sa aprecieze suprafete, distante, necesar de spatiu, functionalitate. Nici nu au cum.
    Faceti un exercitiu simplu. Notati pe o foaie de hartie timp de 2 saptamani rutina zilnica. Este un exercitiu bun pe care il fac cu beneficiarii mei. O sa vedeti ca jdemii de chestii pe care le-ati vazut sau le-ati dori nu va sunt sunt de folos sau mai bine spus nu se pupa cu firea/tabieturile voastre. Da, i misto sa ai crama si masa de biliard sa „socializezi” cu baietii, dar in realitate daca le folosesti de 2-3 ori sa zici mersi. Omul nu se schimba. Si mai mult de atat nu isi schimba tabieturile. Deci ce ti se potriveste la altul cu siguranta nu o sa mearga si la tine.
    Personal, pe parter bucatarie+camera de zi open space: 30 mp. Ne place sa sa stam la gramada sa zicem. Nevasta-mea gateste, eu ma uit la meci, copii se joaca in jurul nostru. Holul pe 2 niveluri, hamac, leagan pt copii (da in casa). Ati inteles ideea.
    1 dormitor+ baie proprie pe parter (al nostru) + hol + baie (restu). Sus in mansarda 2 dormitoare + 1 baie (copchii).
    Pivnita 30 m2. Depozitare + spatiu tehnic (centrala, boiler, masina de spalat, uscator de rufe.)
    Pt o familie de 4, aproximativ 180 m2 construiti (subsol+parter+mansarda).
    Gradina 350 m2(din 450). Flori, gazon, pomi fructiferi, 1-2 foioase pe partea de sud pt a umbri pe timp de vara, leagane, groapa de nisip, gradina de legume, vita de vie etc.

    00
    • As prefera un feedback argumentat. Nu doar minusuri. Astfel nu ai cum te dezvolta. (valabil de ambele parti). Pumni in gura putem baga fiecare dintre noi.

      00
    • Asta se intampla pentru ca toata viata am trait „in mic”… adica in spatii meschine in care abia am avut loc sa nu ne impiedicam unii de altii. E greu pentru un om care a trait o viata in 2 camere la bloc sa-si imagineze cum ar arata el intr-o casa normala, mai spatioasa, unde chiar ai loc sa te misti, ai garaj, ai magazie in care sa mesteresti ceva, ai curte, ai vaca, ai caine, etc. Daca ai traiti inghesuit o viata, e mai greu sa iti schimbi tabietul…

      Io, chiar daca as avea acum 150.000 euro cash sa construiesc o casa decenta pe pamant, nu m-as putea abtine sa nu ma gandesc cu ce o incalzesc la iarna… Cand te uiti tot timpul in portofel, toata viata, nu ai cum drk sa te schimbi peste noapte.

      00
    • Cris, la casa cu etaj, 200 mp, 400 lei am platit lunar incalzirea. La apartament, 65 mp, plateam 450 lei

      00
  19. gradina (inclusiv pomi) nu se amenajeaza decat la sfarsitul constructiei pentru ca: materiale de constructie, betoniera, muncitori, masini etc. „Sefu’, am dat jos vreo 3 vlastari, sa-i pui matale la loc, bine?”. Pacat de pomii aia…

    toata lumea viseaza ferestre mari (sa fie lumina!). Dar inteleg (de la cei care au mai construit) ca se pierde caldura si numa’ asta nu-ti doresti cand ai ditai casa de incalzit. Nu ma bag in detalii tehnice, gen termopane, izolatii, etc. Sa zica cei care au case cu ferestre mari, cum se simte la buget.

    cat despre uscatul rufelor in casa, fara pic de aerisire, cunosc pe cineva care facea treaba asta si hainele au prins miros. Sesizabil.

    00
    • faza cu geamurile tot din saracie vine. ia sa faci geamuri mari, 4seasons cu argon, izolate cum trebuie de jur imprejur sa vezi ca nu e chiar asa rau. plus ca noi plecam de la premisa ca la casa vom tine tot 25grd iarna la interior :)
      oare olandezii cate grade au iarna in casa ? :) sau francezii…

      00
    • ..si 3 sticle la geam in loc de 2

      00
    • Argon = +- pacaleala

      practic, dispare dintre sticle si ar tb bagat anual.

      00
  20. Eu stau la casa si pot sa spun ca o camera unde sa speli/usuci e mai mult decat MUST. Las geamul oscilobatat plus ca am o teava de 110 in perete (schimb de aer permanent). Nu miroase nimic, nu imi vede nimeni lenjeria.

    Camara (un 2×3 metri) e la fel foarte utila, mai ales daca iti prepari in casa cele bune pt iarna. Eu am trantit si o lada frigorifica, face toti banii.

    Camera de zi: open space clar. Am pe un perete un ecran de proiectie de 3m lungime, sa va spun cum se vad filmele? Netflix/Kodi rulez.

    Gradina se amenajeaza DUPA ce termini interiorul si dai afara muncitorii din casa. Eu am pus tuia de la Brico, am luat-o la 40cm. Acum are 2.5 metri. Gazon si copaci, musai irigatie automata – economie de timp/nervi/bani.

    Dormitoare: mici, nu ai nevoie de spatiu mare. Camera de zi/bucataria trebuie sa fie mai generoase, acolo iti petreci timpul.

    Incalzire in pardoseala in bucatarie/baie. Nu am facut asta si regret.

    00
  21. Ești tu the boss pe chestiile astea, dar îmi permit să-ți spun că faci și tu o presupunere pe care mulți părinți o fac atunci când construiesc casa: nu-ți pui întrebarea dacă copilul chiar va locui cu tine până în punctul ăla în care chiar să aibă nevoie intimitatea de care zici. Că pân’ la 18-20jde ani îi e suficient să aibă camera lui (ok, la distanță de a ta), nu neapărat intrări separate & shit. Cam multe lucruri în funcție de copil. Cam mulți își fac etaj separat pentru copil, care copil se mută la Bucale și se pișă pe casa aia care trebuie încălzită pe toate etajele iarna.

    00
  22. Automatizare de 2000 ron? Depinde de poarta. Da, poti sa te zgarcesti sa pui de 2000 si in 3 ani sa se strice.

    In alta ordine de idei, articolul e foarte bun, multe idei punctate foarte bine, insa se rateaza esenta: multi cand ne-am facut o casa am facut-o in functie de bugetul avut la momentul respectiv. Multi nice to have-uri (automatizare e una dintre ele) le-am facut in timp. Confortul in casa a primat – casa izolata, partitionate de principiu in ideea articolului, fara beci insa (bani ingropati aiurea).

    00
    • Beci = frigider moca … si mama cate am bagat in el

      00
    • Cand bunicii mei au construit casa erau saraci si amarati, dar bunica-mea a batut din picior ca ea vrea beci. Este absolut minuscul, dar si acum, dupa cca 55 de ani se felicita pt insistenta.

      00
  23. Costuri la rosu 290 mp construit/240 mp utili
    Semifinisat/Finisat – 188k in total – dupa care nu am mai tinut evidenta.
    An:2015

    00
  24. Parcela ingusta si lunga.
    2 adulti plus 2 juniori.
    Strada secundara, loc de parcare pe strada plus driveway pt 1 masina.

    Antreu (aprox 4mp) pt cuier, incaltari, umbrele, contoare. 3 pereti, jumatate sticla.
    Living (aprox 30mp). Suprafete vitrate mari.
    Dining (aprox 20mp) – masa cu 4 scaune (pretabila pt inca 2 la nevoie); corp de mobila pentru cele necesare pentru pranz / cina. Jumatate de perete – sticla.
    Buda de servici (4mp). Geam mic (30×30)
    Bucatarie (18mp). Jumatate dintr-un perete lung – ferestre. Include masina de spalat rufe, masina de spalat vase, tumble dryer.

    Din antreu se trece in living, buda de servici fiind in proximitate.
    Din living se trece in dining sau se urca la etaj. Sub scara e un spatiu de depozitare foarte bine structurat (masa de calcat rufe, aspirator, fier de calcat, trollere, paltoane, geci, etc)
    Din dining se trece bucatarie sau se iese in gradina.
    Din bucatarie exista o alta iesire catre gradina.

    La etaj:
    Dormitor 1 (14mp)
    Baie 1 (12mp)
    Dormitor 2 (14mp)
    Master bedroom + dressing + baie 2 (35mp).

    Loft: neamenjat (inca)

    Gradina are 3 zone:
    1. Deck 1 (aprox 40mp) masa, umbrela, 4 scaune, gratar
    2. Zona verde (pomi fructiferi pe margine, gazon pe centru) – aprox 150mp
    3. Deck 2 (ceva mai inalt, tot 40mp, folosit pentru depozitare unelte, anvelope, mingi, jucarii de exterior) – hamac, 2 sezlonguri, coffee table de exterior. Posibilitate de montare outdoor jacuzzi (in plan pt 2017) .

    Fiecare deck are:
    – sursa curent
    – sursa apa

    Poteca de dale hexagonale intre deck-uri.

    00
  25. Articolul se poate sumariza în câteva vorbe: ”Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă!”

    00
  26. Fix pe ideea asta am desenat si eu casa.
    Parter cu sufragerie si loc de luat masa de 37mp, bucatarie de 19mp, antreu de 4mp, birou (care poate fi transformat in dormitor in viitor/la nevoie), camera tehnica/camara, baie si debara. Afara o terasa acoperita de 40mp.
    Etaj : 2 dormitoare de 15mp, o baie de 6mp, dormitor matrimonial cu dressing si baie de 35mp, o camera de uscat rufele/debara de 6mp.
    Sunt pe final la rosu si curtea este un dezastru. Desi am lasat zona de relaxare in spate, nu incep inca amenajarea cu pomi/iarba/etc din motive de muncitori si utilaje. Pana nu scapi de tot ce inseamna schele/troutuare orice amenajare exterioara seamana a munca in zadar.

    00
  27. Mi-a placut atat de tare articolul incat am sa-l printez si am sa-l pun la dosarul meu personal si ma voi ghida dupa el atunci cand am sa imi construiesc casa. Felicitari pentru rationament si logica!

    00
  28. Bai, nici un comment si nimic in articol despre localitate. Ciudat.
    Eu zic ca trebe studiata amplasarea foarte bine. Exista utilitati ? Cat costa sa le tragi daca nu exista ? Cati locuitori mai are localitatea ? Care sunt sansele de depopulare in 20 de ani ? Etc.

    Sunt foarte multe case , mai mult sau mai putin frumoase, care au devenit complet nerelevante, si au valoare de piata aproape zero (practic are oarecare valoare doar terenul de sub ele) , pt ca au fost construite la Poplaca – din – Vale…

    00
  29. NOU
    #116

    Sistem antiefractie, alrma+camere de filmat.

    00
  30. la garajul subteran cred ca apare inamicul nr 1 al masinii si anume rugina.

    00
  31. Ce am eu in plus fata de articol si sunt foarte incantat:

    O camera tehnica unde, pe langa centrala si boiler, mai am masina de spalat rufe, masina de uscat rufe (da, foarte importanta, nu intindem rufele prin curte), un congelator, o chiuveta pentru luat apa si spalat papuci/diverse. In camera asta sunt toate echipamentele acelea foarte utile, pe care nu vrem sa le vedem si mai ales nu vrem sa le auzim.

    Fiind o casa cu majoritatea baieti, in toate baile avem si pisoare. Este mai confortabil, iar vasele de WC raman curate

    00
    • la camera tehnica, pufferul fiind mare, trebuie usa de 1m (din aia de incendiu de se deschide numai din interior). Asta e usa pe unde vor intra baietii daca vin prea tarziu acasa …

      00
  32. Baie mica?! Ai zis baie mica?!
    Dar de ce? Sa fie mareee, sa fie ca la spa! :)

    00
  33. Eu ma gandesc sa merg pe ceva diferit…
    Parter – 3 dormitoare, 2 bai, o camera de primire
    Etaj – bucatarie si living open space, scara urca direct in living, birou, fun area, foisor sa vad din el toata mosia

    Terenul are lungimea de 100m, iar casa va fi amplasata la 70m de la strada pricipala. In fata casei va fi livada.

    00
  34. Nu am 150k euro pentru o casa pusa la punct.Insa in momentul in care ating acest prag,e o alta problema.Casa e o investitie in viitorul tau si al familiei,pe termen de zeci de ani.Luand in calcul unde se afla Romania si,mai ales,situatia politica internationala,care incepe se pare,sa aiba iar nuante de balci al nebunilor,ar fi o investitie inteleapta?
    Familia mea a pierdut mai mult decat pretul unei asemenea case in doua refugii consecutive din nordul Bucovinei in 1940 si 1944.Cu cinci ani in urma as fi zis ca asemenea faze sunt de domeniul istoriei.Acum,nu mai sunt atat de sigur de asta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile