O carte pentru IPS Teodosie

Bunicul meu a fost preot. Născut în 1919. Dacă ar mai fi trăit, astăzi ar fi avut peste 100 de ani. A fost preot „real”, cu seminar teologic, cu facultate de teologie (făcută la Cernăuți, când Cernăuți era în România).
Nu l-am apreciat ca preot. Nici ca om nu înseamnă mare lucru pentru mine – și spun asta în cunoștință de cauză, trăind cu el măcar 4 ani în aceeași casă, iarna dormind chiar în aceeași cameră (economie la lemne).
A fost un preot bun, apreciat în oraș. Vara, pe banca din curtea casei venea lume să ceară un sfat, o povață. Îi asculta pe toți, vorbea cu toți. Uneori pleca noaptea să-i citească unui muribund, sau să împărtășească un bolnav care poate nu ar mai fi prins următoarea zi.
Totuși, după opinia mea, ca om nu s-a ridicat la nivelul învățămintelor, era exact ca în proverb: „Fă ce zice popa, nu fă ce face popa.”
Deși nu l-am apreciat, ba chiar aș putea spune că l-am urât, bunicul meu a fost la ani-lumină distanță față de „clericii” din ziua de azi. Din 100 de pochi de azi, nu știu dacă cinci își merită statutul.
Iar eu, un (fost) copil care a tăiat și prescuri în altarul bisericii (pentru împărtășanie), am ceva exemple de preoți adevărați. Preoți ce au înțeles Morala creștină – care e o materie ce se predă la Seminar.
Prostul ăla de Teodosie ori a uitat ce a învățat în școală, ori e șmenarul clasic de popă care se face popă pentru a mai prinde el niște putere (influență asupra credincioșilor) și avere. Mă mir că e în fruntea Bisericii, iar asta mă face să mă depărtez și mai mult de ideea de Biserică.
Azi, în 2021, aș merge la un preot mai mult să-l bat, decât să-l ascult.

Am găsit în biblioteca bunicului manualul de Morală creștină, cu o primă prefață scrisă în 1914. Adică, poate înainte chiar de Primul Război Mondial.
O carte adevărată, scrisă folosind cuvinte… care atunci am senzația că însemnau ceva.
Manual de liceu. 700 de pagini. Repet numărul de pagini: șapte sute. Manual de liceu.
Adnotat de mulți elevi care au vrut „să lase un semn” că au fost pe-acolo. Semnături  de elevi din 1923, 1935…

Preoți. Înainte de Război, înainte de comunism. Poate chiar preoți reali, „așa cum scrie la carte”. Da’ chiar, ce scrie la carte?

Sumarul:

Datoriile creștinului către sine însuși
– Rațiunea datoriilor către sine însuși

Cunoașterea de sine însuși
– Datoriile de a ne cunoaște pe noi înșine
– Umilința
– Mândria

Datoriile către suflet
– Datoriile omului către sufletul său
– Formarea caracterului moral
– Rolul frumosului în viața morală

Datoriile către corpul nostru
– Omul către ființă sa fizică
– Sinuciderea
– Duelul
– Creștinismul și bunurile lumii
– Alegerea unei ocupațiuni în viață

Datoriile creștinului către aproapele său
– Datoriile către semenul nostru considerat individual
– Virtuțile noastre în slujba aproapelui
– Păcatele contra iubirii de aproape
– Datoriile omului ca membru al societății
– Familia și însemnătatea ei morală
– Datoriile părinților către copii
– Datoriile copiilor către părinți

Comparați ce scrie într-o carte scrisă acum mai bine de 100 de ani cu ce face In-Plane Switching Teodosie.

Nu am ce căuta la Biserică. Pentru ce, să ce? Să învăț ce?
Am să mă apuc de scanat cele 700 de pagini, și le pun pe internet, să aibă acces toată lumea la ele.
Eu cred că e o carte mai importantă decât Biblia, pentru un „beginner” în ale ideii de a fi om.

Dacă bunicul meu nu e un personaj cunoscut, prietenul lui cel mai bun a fost Părintele Țuchel: Părintele Constantin Țuchel – Mărturisitor în temnițele comuniste (fără să știu aceste lucruri despre părintele Țuchel, din primul moment când l-am văzut, copil fiind, mi-a fost simpatic și drag. E ceva la anumiți oameni, transpare ceva prin/din ei)

Am să fac (sper) o serie de articole, cu pasaje din diferite capitole. Cât am frunzărit, cartea are 10-20% „Dumnezeu”, restul e ceva ce ar trebui să învețe orice copil la școală. Cuvintele alea mari pe care ni le spuneau părinții, bunicii, învățătorii… scrise în 1914, Dacă iei în calcul anul, parcă înseamnă ceva. Oricum, mult mai mult decât ipocrizia din ziua de azi.

 

– Virtuțile noastre în slujba aproapelui…. ce virtuți are In-Plane Switching Teodosie, și cum le pune el în slujba aproapelui?


o chestie amuzantă despre bunicul meu: era născut pe 23 august. Când eram mici-mici, ne păcălea că steagurile se pun în țară pentru el.

Cernăuți – orașul român din Ucraina, Bucovina de peste graniță. Clădiri cu aer aristocratic, străzi pavate cu piatră cubică, buticuri frumoase, oraș înghețat în timp. Imperiul Habsburgic și-a pus amprenta asupra Cernăuțiului. De departe ce-a mai frumoasă clădire este Universitatea din Cernăuți. Fostă mitropolie, clădirea devine universitate de prestigiu în timpul Imperiului Austro-Ungar. Pe atunci se numea Universitatea „Franz Joseph”. Mai târziu Universitatea din Cernăuți își schimbă numele în „Carol I”, iar după 1940 devine Universitatea de Stat din Cernăuți. La început aici funcționau numai trei facultăți: Facultatea de Teologie, Facultatea de Filosofie și Facultatea de Drept. Abia în 1933 i-a ființă o a patra facultate, cea de Științe Naturale și Geografie.

 

later edit: mama îmi spune că la Cernăuți au făcut facultate și nenea Gică, nenea Costache – frații bunicii. Se pare că am fost o familie cu mulți preoți.
Tot la Cernăuți a făcut facultate și părintele copilăriei mele, părintele Ulea (care a fost coleg cu bunicul), precum și părintele Țuchel, menționat mai sus.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Mai importantă decât Biblia? Ma îndoiesc sincer, toate invataturile alea se gasesc in Biblie, dacă există rabdare pentru a fi citită.

    00
    • Da, pentru un copil/elev/tânăr, eu cred ca e mai importantă. Mă simt mai aproape de cartea asta decât de Biblie.
      Biblia are citate din Socrate? Cartea asta are.
      E carte de MORALĂ, nu carte de „crede și nu cerceta”

    • Esti amuzant. Ai idee ca cel putin jumatate din romani cred ca biblia a fost scrisa de Dumnezeu sau de Isus? In biblie gasesti multe, dar unele trebuiesc interpretate…altele luate asa cum sunt…in nici un caz nu poate absolut nimeni sa o urmeze pas cu pas.

      00
    • Aici cred ca gresesti..chiar din contra, Biblia spune: Cercetati toate lucrurile…

      Contextul in care a fost scrisa, istoria pentru care a fost scrisa, asta incurca(cel putin in Vechiul Testament), dar toata Biblia converge spre un Invatator care si istoric se demonstreaza ca a trait …
      Unii afirma a murit si nu a inviat; pentru altii Isus e punctul Central al Bibliei…depinde de cat esti dispus sa crezi…dar si sa cercetezi

      00
    • Sunt amuzant cand as indemna tinerii sa gandeasca, prin prisma mai multor filozofi, decat sa citeasca… ce? Prosteala de trei lei, interpretata de sute/mii de oameni?
      Niciodata nu mi-a placut Biblia. Nici macar ca istorie, nu e nimic acolo. Basme.
      Morala e altceva – te pune pe tine in centru, te intreaba pe tine ce si cum, iti deschide niste universuri de gandire. Reciteste sumarul manualului. E o carte de „educatie de a fi om”, mult mai buna decat Biblia.

    • @cristici
      Cand am inceput sa scriu comentariul nu aparuse replica ta la comentariul lui Bogdan. Lui ii ziceam de fapt ca este amuzant.
      Imi pare rau pt neintelegere

      00
    • @Cristici >> nu e nimic istoric in biblie? Nu poti fi mai departe de adevar. Din pacate nu esti (deloc) in tema.

      Apropo, vezi ca majoritatea citatelor din cartea bunicului tau sunt invataturi luate din biblia aia „de 3 lei”.

      Inainte de toate, biblia E O CARTE DE MORALA. Atat vechiul dar mai ales Noul Testament are multe pasaje in care moralitatea omului este pusa la incercare (vezi cazul lui Petru care l-a vandut pe Isus, vezi cazul lui Pavel – asasin care devine apostol al crestinismului).

      Din ce ai scris trag concluzia ca nu ai citit-o vreodata.

      P.S. Cartea bunicului tau nu suna rau si initiativa ta de a o face disponibila pentru cei de acum mi se pare laudabila.

      00
    • @Corcoran – nu aveam de gand sa ma bag in discutii despre Biblie insa daca vrei sa tipi „MORALA” atunci hai sa discutam putin despre Biblie si morala din ea.
      Un exemplu simplu este sclavia, foarte fireasca in Biblie, in special in Vechiul Testament. Cum se impaca asta cu morala? Un om este sclav, este proprietatea altui om care are drept de viata si de moarte asupra lui. Concret, cum vezi asta din punct de vedere moral si crestin?

      00
    • Dacă Cristici ar fi citit măcar Evanghelia sau măcar ceva Platon care scrie despre Socrate ar fi observat cum amândouă personajele principale ale poveștii dialoghează cu cineva sau „ceva” și mai ales cum în în momentul crucial înaintea morții și Socrate și Iisus observă că ăla nu mai vorbește cu ei. Socrate este, practic, un părinte al creștinismului și în teologie se discută asta destul de mult.

      Chiar în prima carte din Noul Testament, Evanghelia după Matei, Iisus începe să facă morală de pe la capitolul 5 și nu se oprește, ba chiar menționează apariția unor exegeți ca Cristi care n-au ochi să vadă. Spune și de ce vorbește în parabole, omul e super-explicit.

      Cine știe, poate e un prilej bun să-și dea seama cât de ignorant e și să dea cu ochiul pe-acolo, poate poate. Sau măcar de Socrate, dacă tot e fan.

    • NOU
      #10

      @UrsulcelMare: boss, in care parte a Bibliei? Mor cand vad chestii de genul asta. Da, ACUM pentru noi e ceva imoral si de neacceptat. Pe vremea aia insa, era ceva absolut normal. A detine sclavi nu avea nimic de a face cu morala. Ce vrei, sa rescrie Biblia dupa perceptele moderne ale PC?
      Sclavi au avut si asirienii, si babilonienii, si egiptenii (ca tot vorbim de biblie, hehehe), si grecii, si romanii, si portughezii, si spaniolii, si americanii si multi altii.
      Plm, robi aveau pana si romanii…

      00
    • Sunt fan „fara prosteala de prostit enoriasii”. Sunt fan „daca n-ai bani de inmormantare ti-l inmormantam crestineste si fara bani”; sunt fan al oamenilor care umbla sa deschida ochii aproapelui, nu sa dea prosteala ca poate mai iese un ban.

      Situaţie revoltătoare la o înmormântare din judeţul Cluj. Preotul care făcea slujba a oprit cortegiul în mijlocul drumului şi a început să ţină morală familiei. Totul ar fi plecat de la faptul ca rudele au cerut explicaţii când au fost nevoite să plătească 5.000 de lei pentru locul de veci. Supărat, preotul a continuat să le ceară celor prezenţi să îi pupe mana – pretenţie care a provocat revolta familiei îndoliate. Imaginile au ajuns şi la reprezentanţii Arhiepiscopiei Clujului, care au decis să îl sancţioneze pe slujitorul bisericii.

      Afaceri cu sutană. Un preot din Dolj a refuzat să înmormânteze o persoană fără bani

      In general, „sunt fan” cand cuvintele ajuta oamenii. Ceea ce nu putem spune despre 90% din pochi, care merita pumni in gura.
      „Trebuie sa ma insor, cat mai repede, ca altfel nu imi da parohie” (viitor preot, 23 de ani). Face afaceri inclusiv cu viata lui.

      Am incercat sa citesc Biblia, mi se pare un cacat. Ma enerveaza, pare carte de prosteala.
      Cartea de mai sus nu mi se pare. Si poate am sa citesc toate cele 700 de pagini.

      „poate e un prilej bun să-și dea seama cât de ignorant e”
      Poate e un prilej, de fapt, sa-ti dai tu seama cat de spalat pe creier poti fi.
      Puncte de vedere… ce e mai grav, sa fii ignorant, sau sa fii spalat pe creier, manipulat de un cacat de carte?

      Daca „Socrate este, practic, un părinte al creștinismului”, nu mai bine citesc direct originalul? Pentru ce sa citesc voma scrisa de altii, trecuta prin capul lor de prosti, si interpretata de alti prosti duminica de duminica, cand as avea la dispozitie originalul?
      Afacerea numita „religie” in 2021 nu are ce sa ma invete.

    • Niciaieri in Bilbie nu scrie „crede si nu cerceta”. Ba din contra !
      Se pare ca Cristici nici la varsta adulta nu a reusit sa citeasca Biblia si vorbeste din auzite.

      00
    • Am citit 10-20-30-50-100 de pagini din Biblie. Imi ajunge. Nu are nimic ce sa ma invete, e o carte care nu spune nimic. Cel mult e istorie. Cel mult.
      Iar daca vreau istorie, am istorie mai reala decat Biblia, documentata mai bine si mai real decat Biblia.

    • @ Genghis Han (bunicul lui Kublai) – nu are legatura cu PC insa practic in loc de mesajul „suntem toti fii Domnului si suntem egali” se transmite ideea „noi astia din grup suntem speciali si restul nu sunt ca noi” ceea ce nu este chiar moral si stii bine asta.

      00
    • „Fericiti cei ce n-au vazut si-au crezut” mi se pare un indemn destul de puternic pentru a nu cerceta, chiar daca nu e o interdictie. Mereu am interpretat ca de la discutia dintre Iisus si Toma vine indemnul de a nu cerceta.
      Dar in general de cate ori se ajunge la discutii de religie, ipocrizia maxima mi se pare toleranta celor mai toleranti oameni din lume fata de cei care au alte pareri, alta orientare sexuala, alt gen.

      00
  2. Pt un s klass de cate ori tre sa citesc bibilia?

    00
  3. Ștefan cel Mare s-a născut în 1433. Dacă ar mai fi trăit astăzi, ar fi avut peste 100 de ani.

    00
    • La 80 de ani urca dealul pe jos, cu oarece sprinteneala. Nu a avut masina niciodata. Tot timpul pe jos. Mult. Uneori zi lumina. Putea prinde 100 de ani…

  4. „crede si nu cerceta” Hai ma Cristi, aveam pretentii de la tine! Stii ca nu exista mot-a-mot citatul asta in Biblie, nu cu sensul peiorativ care i se atribuie de catre necredinciosi.
    Exista un pasaj in Vechiul Testament ((Înţelepciunea lui Isus Sirah, III, 20-23) unde se spune: „Cele mai grele de tine nu le cerca şi cele mai tari decît tine nu le cerceta.”
    Eu personal inteleg din versetul asta ca nu trebuie sa te bagi la cea ce nu te pricepi, ceea ce iti depaseste cunostintele sau puterile. Nu incerc sa ridic de jos un sac cu nisip de 70 de kilograme cand eu am 45 de kilograme imbracat si nici nu incerc sa rezolv probleme compelxe de matetatici superioare cand eu nu ma descuc cu aritmetica simpla. Eu asa inteleg pasajul respectiv din Biblie. Nu il interpretez ca trebuie sa iei de bun orice ti se spune de catre Biserica.

    00
    • Sunt in Biblie cateva carti care sunt apocrife. Printre ele si aceasta (Isus Sirah) astfel ca ideile din aceste carti sunt ,,pe langa” intreaga ideologie/doctrina a Bibliei. Nu exista – ba dimpotriva – in Biblie (vechiul sau noul testament) ideea de a nu cerceta ceea ce nu intelegi.

      00
  5. Teodosie in primul rand e ahtiat dupa putere (vrea mitropolie) si in al doilea rand e troll si jigodie. Nu e prost, stie foarte bine ce face, si-a luat imaginea de luptator al dreptei si habotnicei credinte pentru ca asta are priza la oameni, e un fel de Pitici Gratis sau Lady Gaga in rochie de bacon al ortodoxiei romanesti.

    00
    • mama cum au fost comparatiile :))

      00
    • Omul are sentinta de colaborator al Securitatii. Vindea examene la Facultate, face bani din piatra seaca. Crestin milos, bun de pus pe rana. Nu trebuie crezut nici o secunda, este foarte constient de toate, cand este incoltit o da pe credinta si naivitate. Ar fi misto de inregistrat unul ca Teodosie (fara stirea lui), cred ca ar aparea revelatii, mai ceva ca in cartile sfinte. In fine, imi pare genul lui Base: are tradarea si minciuna in sange, il cred in stare sa bage cutitul in spatele unui adversar

      00
  6. „matematici” imi cer scuze pentru eroare.

    00
  7. NOU
    #29

    Insane Switching Teodosie. Corectat. Si i se da mult prea multa atentie.
    Danny a transat destul de elegant problema leagata de individul de mai sus.

    00
  8. eu ma ghidez dupa zicala: ‘fa ce face popa, nu ce zice.”

    00
  9. Mult succes nepotului părintelui Țuchel, că are mare meci la final de săptămână!

    00
  10. Am pe FB o habotnică din asta care îi ia apărarea lui TFT Feodosie (aparent e ceva conflict cu Danny, nu urmăresc telenovela). Lugubru spectacol oricum.

    00
    • @A. – Teo ii spune lui Danny ca au meci sambata si abia asteapta sa castige iar Danny i-a spus ca nici nu se pune problema de meci plus i-a reamintit ca el este si arbitru.

      00
  11. Mare hahalera (t)eodosie asta daca pina si exagerat de fericitul l-a bruftuluit.

    00
  12. As fi interesat de scan-ul ala :)

    00
  13. Daca nu e o întrebare prea personală: care a fost motivul pentru care l-ai displăcut atât de mult pe bunicul tău?

    00
    • Nu se ridica la nivelul cuvintelor si ideilor pe care le spunea celorlati. Motivul principal.
      Restul sunt personale, dar acesta e motivul principal (l-am catalogat ipocrit).
      Iar asta cred despre un preot pe care enoriasii il apreciau foarte mult. Nici nu vreau sa gandesc cum e un preot din zilele noastre, care a afacut Seminarul doar pentru ca e un business bun.

      Preot trebuie sa fie loc de munca secundar, nu principal.
      Mai avem un preot in familia extinsa; e in Canada si lucreaza la Dell. Duminica e preot, in timpul saptamanii e IT la Dell. Asa cred eu ca ar trebui sa fie un preot.
      Am si un fost coleg de liceu care e preot. Medic in Elvetia. Preot e meserie secundara, a terminat Facultatea de Teologie in timpul liber. E o placere sa vorbesc cu el, e un duhovnic, daca vrei, in adevaratul sens al cuvantului. Chemarea catre religie l-a facut sa urmeze si Teologia, nu banul (pe care il are suficient, ca medic)
      Apropo, dupa seminar, bunicul a facut Facultatea de Economie (a doua facultate), iar meseria pricipala a lui a fost contabil. Preot a fost „meserie secundara”, practicata „in regim de freelance”: preot misionar.

  14. Am un preot in familie. Mie mi se pare exact lupul in blana de oaie. Interesat pana la dzo, cultivator de relatii din care sa aiba de castigat(..cu restul saracilor mai usurel). Cand are nevoie de tine e prietenul perfect, in rest nu te cunoaste. A indemnat enoriasii sa nu se poarte masca, sa nu se vaccineze. E antivaccinist convins( legat de metoda in sine, nu doar de vaccinul covid), promoveaza homeopatia si uleiurile esentiale( Doterra e raspunsul lui dzo. pt orice situatie). Culmea e ca atunci cand a avut o problema grava de sanatate, a apelat la sforarii plasati mai sus ierarhic in tagma ca sa fie bagat peste rand in lista unui tratament. De cativa ani am renuntat in il mai cunoaste. Ne salutam si atat.

    Nu zic ca toti preotii sunt ca el, in schimb, din experienta personala, inca nu am intalnit unul care sa fie macar om, daramite sa se ridice la nivelul invataturilor.

    00
    • Eu am rămas uimită când am aflat la ce se pretează un preot f cunoscut în București, care apare des la tv: pipăit sânii enoriașelor, palme peste fund „prietenește” etc. Și unii călugări fac la fel.

      00
    • Mda… pe mine si pe sora-mea ne-a crescut bunica… din pensie. A murit undeva prin anii 90.

      La inmormantare – platita de una din surorile ei – popa face slujba in casa – inca nu aparuse legea cu dus mortul la capela – si sa plecam spre cimitir. Sora bunicii mele ii da niste bani popii, asta ii baga in buzunar si o intreaba cu nesimtire, dar la dascal nu dati ??

      Pai FMM, vezi ca sunt amarati si tu le mai ceri bani in plus??

      00
  15. Parerea mea, dupa ce am fost ani buni f aproape (consilii, etc): BOR e o mafie. Exista inauntru tot felul de uzurpari, mancatorii, mite pt functii, relatii simbiotice cu statul etc. Tot ce e in politica sau alte domenii, e si in BOR. Bineanteles, si Biserica Catolica e la fel inauntru + mai are si chestii de cover-up pt pedofilie si alte minuni.
    Nu inteleg cum noi-oamenii suntem asa de prosti/leat 2021. Mai exact de ce pochii inca-s considerati drept cireasa de pe tort in materie de morala/etica. E ca si cum profesorii de mate din liceu s-ar aduna toti intr-un grup, cu haine/lacasuri specializate si ar pretinde ca numai matematica predata de ei si numai ei! e matematica adevarata :) Ridicol, nu-i asa?

    00
  16. NOU
    #42

    Nihil sine Teo(pi)dos(n)ie!

    Are grade mai mari ca Dannyboy. Poate d-aia-si permite.

    00
    • Da. Asta mi se pare ironic, ca amandoi au fost (si este posibil sa mai fie) colaboratori ai organelor. Daca as pune un pariu, as pune ca Teodosie este agent dublu

      00
  17. Am să mă apuc de scanat cele 700 de pagini, și le pun pe internet, să aibă acces toată lumea la ele.

    Hai cu L.E. la post, daca reusesti sa o scanezi.

    00
  18. Oricum eu sunt ateu si ma doare fix in stiti voi ce de toate religiile care dupa parerea mea sunt un rahat special realizat pentru a avea control si putere asupra polulatiei .Nasol este ca in epoca asta nu mai merge cu smechereli de genul asta si lumea a inceput sa se trezeasca. Imi place articolul , este de nota 10.
    Scoteti-va capul din cur astia cu religia, ca in 4 miliarde de ani Soarele isi va termina combustibilul si ne ducem toti pe sula, nu exista rai, iad si alte aberatii de genul asta.
    Biblia este o compilatie de tampenii scrise de tot felul de bosorogi alcolici si frustrati.

    00
    • Macar sa apuc eu 4 miliarde de ani…. :)

      00
    • amin

      00
    • De cartile care analizeaza Constiinta, Rolul frumosului in viata morala, Idealismul, Legea morala, Dreptatea, Viciul, Tentatia, Speranta, Iubirea, Juramantul, Ratiunea datoriilor catre sine insusi, Datoria de a ne cunoaste pe noi insine, Sinceritatea, Compatimirea, Binefacrea, Clevetirea… ce spui de asemenea subiecte? (capitole din cartea sus amintita)
      Ar trebui sau nu predate la liceu?

    • @cristici
      Da, asemenea subiecte sunt foarte ok si sunt total de acord sa se predea in scoli.
      Daca ar fi predate in scoala poate unii si-ar mai corecta unele deviatii de comportament si ar deveni oameni mai buni.

      00
  19. De ce această alegere? Niciuna din cele 2 variante nu ofera ideea de a crede în tine însuți/ însăti, constituirea propriului sistem de valori, identificarea propriei căi spre împlinire, conștiința de om, cetățean, partener, părinte, etc. Nu aveam nevoie de credință, religie sau biserică pentru asta. Cele 2 lucrări au în cel mai bun caz valoare bibliografică și nimic mai mult.

    00
  20. @cristici daca capitolele alea nu conțin dumnezei și alte miracole (a se citi bălării) da, ar trebui predate. La fel și cursuri de îngrijire noi născuți si bebeluși, la ce natalitate au minorele in ziua de azi poate chiar predate în generală.

    00
  21. Ce aveti cu Teodosie ? Omul are Arhiepiscopie si vrea sa o transforme in Mitropolie. Trebuie laudata ambitia crestina. Daca avem si 10 biserici intr-un sat, ce e rau ca fiecare judet sa aiba propria Mitropolie gen ? Mai multe mitropolii(acum sunt doar 6), mai multa dragoste de Dumnezeu, mai multe sanse de castig ! :D Si lasa-ne cu prosteala asta cu morala si valorile crestine ! Asta e pt muritorii de rand. Dani are voie sa-si faca Piramida Neamului si sa se inmormanteze/canonizeze acolo ca e priest lvl 99 si restul nimic ? :)

    00
  22. @cristici cine vrea sa mearga la (orice grup oarecare de oameni) ca sa-i „bata” are in primul rand el insusi o problema.

    00
  23. Pune mâna și citește Matei 7, 1-12 : ” Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; și cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura. De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău și nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?”
    Dacă în 2000 de ani n-ai prins înțelepciune și vorbești cu sictir despre cei sfinți : stai jos 4 . Mai citește o carte a Fericitului Augustin , Ioan Hrisostom, Nicolae Caabasila , Sf. Ioan Gură de Aur. Mai ai timp să te schimbi în bine!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube