Care e de fapt problema?

Recitind articolul cu Alina Muşătoiu, cât şi răspunsul fratelui fetei (Mihai Muşătoiu e redactor şef la DailyBusiness, o publicatie online relativ decentă) nu pot să nu mă întreb care e de fapt problema.

Gogule, probleme mă?

Ar trebui oare să fiu supărat că pe mine nu mă plătesc Vântu şi Sima cu 1.000€ pe lună să traduc ştiri şi să fiu editor coordonator la o publicaţie online a cărei valoare este estimată la 30 milioane euro? Ar trebui oare să mă simt jenat că ea a terminat facultatea de relaţii publice şi publicitate?

Da?

Problema e veche şi nu e dornic nimeni să o rezolve. Problema e că nişte oameni incompetenţi angajează oameni la fel de incompetenţi. Problema e că şefii Alinei au probabil 2.000€ pe lună salariu şi atunci când nu beau sau nu fac mercenariat politic, o felicită pe Alina pentru articolele ei inspirate.

Problema e că în loc să o zboare în secunda în care terminau de citit articolul anterior, au preferat să o păstreze, că deh, e competentă şi se întâmplă să mai greşească. Problema e ca n-are cine să îi judece competenţele Alinei.

Salarii pe competenţe.

Şi asta e numai o particularizare a fenomenului muncii în România. Oameni care cer salarii nemeritate, le primesc şi apoi nu există nimeni care să le spună ca greşesc. Sau să îi tragă la răspundere.
E cazul Ascenta, de pildă, care dupa ce au făcut praf şi pulbere siteul evz.ro, au mers mai departe cu viata lor. Şi au încasat probabil mai mulţi bani.
E cazul hangar18, care au taxat gras TVR pentru un site site de doi lei.
E cazul mykinda. E cazul Cosmin Popan.
E cazul Business Standard (de fapt, juma’ de Realitatea-Caţaventu ar trebui dată afară pe competenţe, dar atâta timp cât Vântu nu cere bani înapoi, lucrurile merg aşa…)

Netul e plin de exemple în acest sens. Credeţi că o să ia cineva penalizare că 90% din siteurile băncilor au găuri de securitate? Are cineva competenţa să ia o decizie în acest sens?

Mani pulite

Mai ţineţi minte cum a fost zburat Meme Stoica de la Steaua? Au fost descoperiţi nişte bani plătiţi separat pentru jucători. Cam asta e politica mâinilor curate. Eu îţi dau tie contractul ăla gras, nemeritat şi peste măsură de permisiv şi de lejer si tu îmi faci şi mie o vilă sau îmi umpli contul din Bermude.

Si aşa se construieşte Romania, cu 1 muncitor care sapă şi 4 care stau la umbră. Că nu îi controlează şi penalizează nimeni. Mai ales că străzile sunt ale statului. Şi statul are de unde. Şi TVR are de unde. Şi Vântu are de unde.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

6 comentarii

  1. Nu stiu de ce te miri atat. E plina Romania de pitipoance cu ifose de mari profesioniste, cu nasul pe sus, cliente la mall, dar proaste de bubuie.
    Pipita respectiva e doar un exemplu, e plina presa, domeniul bancar, magazinele si tot felul de agentii de ele. Pana la urma uita-te cam ce „scoala” se face in ziua de azi si iti dai seama cam ce va exista in 10 pe piata muncii in romania.
    Si daca stam sa ne gandim fetele si baietii aia care in generala treceau clasa copiind la teze, in liceu copiind la bac unde naiba sa dispara? Ca doar n-au ramas in tara doar premiantii si aia cu mentiune, Aia sunt in exteriorul granitelor.
    Ce a ramas in mare parte sunt aline si alini…

    00
  2. vali, cred ca e dreptul tau sa comentezi calitatea continutului livrat de cineva atit timp cit e un produs public. Daca e publicat inseamna ca e la dispozitia oricui spre comentariu si analiza critica.
    Unde cred ca gresesti e momentul din care incepi sa faci corelatii cu leafa celui care scrie acele comentarii. Amesteci doua chestii care nu se leaga din perspectiva din care scrii.

    Daca articolul tau e legat in general de competenta si profesionalismul din mass media romaneasca, atunci ai putea sa introduci si corelatia dintre compensatii si calitate, explicind ce iti zice tie asta. Dar daca e doar un exemplu singular, aduce mai mult a invidie. Stiu ca nu e asa. Dar asa apare.

    spor, dima

    00
  3. @o catelusa – asa e, si e un mare aflux pe metru patrat de astfel de pitzipoance mai ales la fjsc

    00
  4. @dima: eu am incercat sa extrapolez. daca ar fi doar alina din toata presa care da in gropi, ar fi ceva.

  5. Bai baieti, ceea ce vedeti in jurul vostru se numeste in termeni de specialitate „supraincalzire economica”. Sunt multe oportunitati, dar nema dotari tehnice si forta de munca. Si atunci investitorii ajung sa supraliciteze pe niste resurse firave, si uite asa insi care meritau salarii de 300 de euro ajung sa ia 700, case care merita 20.000 de euro ajung sa coste 100.000, vehicule publicitare care ar merita 3 euro CPM ajung sa coste 20 de euro CPM etc. etc. etc. Per ansamblu, pac inflatia, ca supralicitarea nu face altceva decat sa acopere valoric ifose si sclifoseli, nu bunuri si servicii de calitate. Dar las’ ca daca toate merg asa cum trebuie, veti vedea ca lucrurile revin la normalitate.

    00
  6. Am observat si cand ai fost la apropo tv ca ai tendinta sa etichetezi foarte usor si sa generalizezi. Cand zici ca jumate din cei de la Realitatea-Catavencu trebuiesc zburati e putin cam deplasat. Nici mie nu imi place absolut nimic din ce se intampla acolo,eu daca as fi in locul lui Vantu nici nu i-as fi angajat, dar nu sunt. Inteleg sa te iei de tot ce tine de stat si de salarii si de orice, atata timp cat sunt de la stat, dar in privat? Care e problema ta? Ca e recompensata incompetenta? Si? Omul ala care ii plateste a facut bani, sunt ai lui, daca vrea sa plateasca cu 10 milioane o tipa mobilata lejer la mansarda poate sa o faca.

    Statul nu, nu poate asta pt ca sunt bani nostri. Inteleg sa te revolti din cauza salarilor imense de la Loteria Romana(care este o imbecilitate totala), sau a ministrilor incompetenti, dar in privat? Nu iti place hotnews, nu ii citi. Eu unul nu o fac si nu cred ca am pierdut ceva.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile