Captcha – spamul e problema blogului, nu a vizitatorului!

bivolarieProprietarii de siteuri au probleme mari cu spamul. Roboţi, idioţi, roboţi idioţi, idioţi care comentează ca nişte roboţi şi aşa mai departe. Una din soluţiile agreate este CAPTCHA, acel cuvânt scris deformat, pentru a nu putea fi citit de roboţi.

Numai că, in ultima vreme, roboţii pot citi şi acele mesaje (cu un pic de ajutor uman, ce e drept, doar nu credeaţi ca atunci când vi se cere captcha ca să vă uitaţi la filme porno sau să descărcaţi warez era pentru acel site, nu?), aşa ca oamenii au început să apeleze la două cuvinte, la cuvinte şi mai deformate şi alte metode tâmpe.

Chestia asta are un efect asupra unui singur factor. Al comentariilor. Uneori cuvintele sunt atât de deformate încât nu am chef să mă benoclez să le citesc, şi renunţ să comentez. Alteori nu le nimeresc. Cine pierde? Păi, proprietarul blogului, căruia îi e lene să trieze comentariile şi instalează 12 pluginuri antispam, pierzând astfel oameni care ar vrea să comenteze şi nu pot/au chef de completat câmpuri aiurea.

Soluţia e simplă: akismet + bifată căsuţa cu „Hold a comment in the queue if it contains 2 or more links”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. eu de exemplu nu o sa comentez la nihasa in veci. pis pe blogspot si metodele sale de a ma fute pe mine

  2. NOU
    #2

    Hah, 12 pluginuri?! Înseamnă că nu știi metoda lui Nașu cu o jumătate de linie de cod. :))
    Nu am mai văzut captcha pe bloguri, ce-i drept nu citesc foarte multe.

    00
  3. Deocamdata Akismet isi face treaba bine. Pana acum de cand am lansat blogul nu am avut probleme cu spam-ul si nu vad de ce as pune captcha la comentarii daca am Akismet in spate. Adica ori una, ori alta. E drept, uneori ii mai „scapa” cate un comment, dar alea sunt tinute in moderare …

    00
  4. @Bogdan Ungureanu: Blogul lui Manafu este un exemplu care foloseste captcha.

    00
  5. O să ajungem ca la 4 site-uri de pe internet unul să aibe captcha.

    00
  6. Captcha e enervant, in plus, au fost unele versiuni vechi de captcha, care daca nu nimereai din prima cuvantul si dadeai Refresh, iti disparea continutul campurilor completate (Comentariul in sine de exemplu).
    Acum, chiar daca nu se mai intampla asa ceva, tot este enervant si multi refuza sa comenteze direct atunci cand vad captcha.
    Akismetul este suficient, pana la urma, spam primesti doar o data (De la un individ) ca dupa il blochezi si gata.

    00
  7. Asemeni lui Arhi, nici eu nu comentez pe blogspot. E cea mai mare bataie de joc. Nu numai ca ai CAPTCHA, dar trebuie sa dai 100 de click-uri si sa selectezi din 5 elemente in drop-down-ul lor ca sa poti si tu sa-ti scrii numele, mailul si link-ul ca pe celelalte bloguri.

    Unde mai pui ca in unele parti poti sa comentezi doar cu un cont Google, OpenID, sau mai stiu eu ce? Adica alte click-uri anapoda in care spui ca Accepti ca Blogspot sa-ti foloseasca datele.

    Mai usor e sa-i trimit omului un mail in care sa-i spun ce cred despre articolul lui, sau sa renunt la a mai incerca sa-i spun ce cred.

    00
  8. La mine pot comenta oamenii chiar daca nu au mai comentat. Doar daca pun linkuri din prima sunt trimise cometariile catre aprobare. Urasc captcha la comentarii. il tin totusi la formularul de contact.

    00
  9. Deci la captcha de la google, primul cuvant e pentru acces si al doilea e folosit de ei pentru ocr de carti. Asa ca daca bagi numai cuvantul „stramb” treci fara probleme.

    00
  10. Exista unele teme pentru blogspot care elimina procedura enervanta de a lasa un comentariu si pentru spam: Ntz Anti Spam rulzz!

    00
  11. @Arhi Nihasa are fb. comments.

    00
  12. @arhi, Florea Cristian – Și uite de ce e mai prost (dar într-adevăr mai simplu) sistemul de comentarii din WordPress: eu pot comenta cu numele oricui și îi apare și avatarul dacă știu e-mailul. Pe Blogger nu ai CAPTCHA decât decă posesorul blogului e oligofren. Pe Blogger poți comenta ca Anonim și te semnezi în mesaj dacă vrei. Pe Blogger poți comenta cu nume și adresă. Pe Blogger te poți autentifica cu user/parola de la alte servicii, ca să certifici că ești tu și nu unul ca mine. Dar e nevoie de 1-2 click-uri și puțin creier în plus.

    00
  13. @Dominus… Ar merita sa comentezi numai ca ii injuri pluginul de captcha

    00
  14. Ai uitat de pluginurile captcha care expiră după 1-2 minute…

    00
  15. Am avut și eu la început Captcha dar am aflat destul de repede ca e inutil atâta timp cât ai Akismet-ul.
    Am văzut la un moment dat CAPTCHA cu „la pătrat” WTF?

    00
  16. apropo de ce zicea Florea mai sus cu enspe casute care trebuiesc umplute..de ce pe zoso de exmp nu imi retine niciodata numele, mail-ul, etc, si trebuie sa le rebag de fiecare data (ma ajuta browserul ca imi da sugestie cand scriu prima litera, dar nah, tot e de munca)..iar la alte bloguri cand intru pe pagina sunt gata completate cele 3 campuri..e vreun atribut care se pune la casuta respectiva? oricum, e naspa sa reselectezi mereu si mereu !!

    00
  17. Imi place pe ce se pune accent in articol: Vizitator!
    Daca ai comentarii spam cel mai bine este ca tu ca si administrator de site-uri sa le certifici si sa lasi sistemul de comentarii simplu

    00
  18. Pe mine m-au socat captcha-urile Facebook. N-am mai folosit contul vreo juma de luna si cand dau sa intru Captcha. Nu inteleg nimic. Refresh. Iar nimic. Refresh. Am pierdut vreo 3 minute numa cautand un captcha pe care sa-l inteleg (si am vederea de condor nene)

    00
  19. 1. Akismet
    2. comentatorul trebuie sa aiba un comentariu aprobat. Imediat ce am aprobat un comentariu, va intra pe liber.
    3. orice comentariu, chiar si cu un link, intra in moderare si este ‘eliberat’.

    Mai am si wp-ban pentru aia putini care nu inteleg de vorba buna.
    Comentarii spam: zero.

  20. Ar merge un CAPTCHA care sa afiseze textul unor reclame, pe bani, ca sa incasezi si din partea lor ceva.

    00
  21. Akisme rulles. Nici eu nu suport sa trebuiască să descifrez heroglifele alea imposibile

    00
  22. Honeypot?

    00
  23. Ce avantaj mai are că n-ai captcha dacă la fiecare comentariu trebuie completate numele şi emailul? Poate pentru a fi „user friendly” cu cei care comentează din spatele a mai multe identităţi diferite?

    Eu mai degrabă aş prefera să completez un captcha din acela care ajută la digitalizarea cărţilor decât aşa.

    00
  24. NOU
    #26
  25. Se mai poate folosi si pluginului lui Ionut, NTZ Anti Spam, care mi-a redus de vreo 5 ori numarul de comentarii din spam. Pur si simplu robotii nu mai reusesc sa le introduca, eliberand astfel si din stresul pe akismet si baza mea de date.

    E transparent pentru comentatori.

    https://wordpress.org/plugins/ntzantispam/

    00
    • @nwradu: heh. după bugurile avute cu versiunea anyerioară, când zeci de comentarii legitime erau rejectate ca spam, mai bine nu.

  26. Subscriu la cei care spun ca nu comenteaza pe blogspot.com. Prea mare bataie de cap, ca sa adaugi doua randuri. Mai ales la bloggeri cu trei cititori pe saptamana.

    00
  27. @nwradu: deci din cauza aluia ma tot bagi tu in spam…

    00
  28. Si eu am scris azi un comentariu de 10 randuri, iar la final mi-a cerut captcha si nici macar nu mi-l afisa ca lumea. Timp irosit, fiindca am renuntat in cele din urma…

    00
  29. cautati pluginuri cu honeypot captcha sau daca sunteti iscusiti implementati voi tehnica ( nu-i greu )

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.