Când se va termina pandemia?

Când vor înceta efectele ei economice – și care vor fi cele mai bune investiții? Văd tot felul de experți că își dau cu părerea prin ziare și pe la TV.

Răspunsul e unul simplu însă: nimeni nu știe exact. Există modele pandemice cu 3 luni, cu 9 luni, cu 7.4 ani (modelul Bloomberg).

La capitolul investiții există modele financiare cu deflație, cu inflație, cu supraconsum, cu supraproducție, la fel cum exista speculații pornind de la primul obiect interstelar descoperit Oumuamua – care este considerat a fi de către unii cercetători, o navă spațială de recunoaștere trimisă de extratereștri (mă rog, pânza solară).

Avi Loeb, the current chair of Harvard’s Department of Astronomy, argues That ‘Oumuamua’ Was Really An Interstellar Alien Probe

Sursa: Forbes

Paradigma se poate schimba oricând. Dacă misiunea NASA, cu roverul Perseverance, va eșua pe Marte și Tianwen-1 (Misiunea chinezilor) va reuși, până și în spațiu lucrurile vor lua o turnură neașteptată (și e o șansă mare).

De ce nimeni nu știe?

Pentru că nici în medicină și nici în economie nu există conceptul de „garantat”. Nimeni din lumea asta nu știe 100% cum se vă desfășura ziua de mâine. Economia, medicina (și lumea de business deasemenea) se bazează pe riscuri educate, statistici (măsura lucrurilor trecute), logica și intuiție. Care de multe ori, dau greș. O simpla mutație aleatoare (fie că vorbim despre virus sau viață în general) poate schimba absolut toate calculele.

Nouriel Roubini era convins în 2012 că Portugalia și Grecia vor fi obligate să părăsească zona euro. În 2018 era convins că vă urma un FREXIT. În mai 2020 insista că Italia vă părăsi UE în maxim 2 luni. Paul Krugman (laureat Nobel, economie, 2008), este încă de-a dreptul ridiculizat pentru lucrările sale pe tema globalizării, care s-au dovedit complet eronate.

Cel mai simplu exemplu: Există 2.095 miliardari în USD în lume.

Nici măcar unul singur nu a fost – în absolut nici un moment – 100% sigur că pandemia se va extinde (sau nu) în 2021. Dacă ar fi știut asta 100% ar fi mizat tot portofoliul său personal în diferite combinații de opțiuni cu leverage imens, și ar fi devenit primul trilionar în viață, destul de simplu.

Rețineți asta de fiecare dată când cineva vă spune când se va termina pandemia, sau când cineva vă vorbește despre o investiție sigură, sau despre cum Bitcoin va schimba lumea.

Nu există sigur. Există grade diferite de probabilitate.

PS. Ca o mica paranteză. Port mască N100, nu N95 sau chirurgicală, din prima zi de pandemie, și m-aș vaccina cu toate cele 3 vaccinuri simultan, doar pentru a nu mai trece încă o data prin experiența COVID.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

116 comentarii

  1. Și care e cea mai probabilă dată de terminare a pandemiei în acest moment?
    Că altfel articolul e degeaba.

    00
    • Depinde de țară. Depinde de ce fel de oameni trăiesc acolo.

      În Rusia se expl. pandemia asta este văzută ca o pandemie de răceală.

      In Germania pandemia va ține câțiva ani buni. Nemți în general au dorința de a salva lumea. Salvează lumea, indiferent dacă aceasta dorește sa fie salvată sau nu. În anii 70 și 80 au salvat lumea de Pershing, la începutul anilor 90 au salvat pădurile, de prin 96 au salvat gaura de ozon, după aceea au salvat singuri, bine mai salvăm încă, mediul înconjurător. Partidul verde de aici dorește sa interzică construcția caselor individuale.
      Cu corona stă așa: va trece, lumea se va imuniza, prin vaccine sau în mod natural, vom ajunge să găsim un modus operandi de a trăi cu virusul. În Germania conducătorii exagerează, asta însemnând din când în când câte un lockdown – și pentru alte boli, de expl. gripă – pentru următorii 5 – 10 ani. Impozitele vor crește, investițiile firmelor private vor scade (nesiguranța timpului de amortizare), investițiile statului vor crește (dat de muncă). În Berlin se va deschide primul magazin universal pentru lucruri second hand de stat. După căderea RDG-ului. Combinația dintre pericolul cauzat de viruși și lupta pentru întreținerea mediului înconjurător vor defini viitorul Europei (se Vest) în următorii 10 – 20 de ani – dacă va mai exista UE (dominată de Germania). Trăim începuturile unui nou ev mediu.

      La restul lumii nu ma pricep.

      00
    • @ AlexF

      Ha, ha! Dacă Germania va cădea în evul mediu, noi, care cam suntem în evul mediu, unde vom cădea?

      00
    • Pai despre asta e articolul: si daca-ti da cineva un scenariu cu 80% sanse, tot nu poti fi sigur de el pentru ca si specialistii se pot insela.

      Iar in cazul de fata sunt atat de multe scenarii si probabilitatile se impart atat de mult incat procentul fiecaruia devine ridicol de mic.

      De urmarit totusi: eficienta vaccinurilor pe termen lung si mutatiile virusului.

      Oricum nu vom scapa niciodata de COVID, iesirea din pandemie e un termen tehnic de genul cand influenta COVID-ului asupra globului va scadea sub un anumit nivel.

      Si cum am trait cu gripa dintotdeauna se pare ca ne vom invata sa traim si cu covidul.

      00
    • Si eu am facut o forma usoara. Pana nu mi-am pierdut mirosul aproape complet si gustul mult atenuat in ziua a 3 a de evolutie a bolii nu am realizat ca e Covid. Am zis ca e doar o raceala mai grava. Si totusi o raceala mai grava nu te lasa fara puteri timp de o saptamana dupa ce am fost confirmat ca vindecat. Nu te lasa cu capacitate pulmonara redusa ( dupa ce urcam trei etaje eram praf -abia dupa doua luni si jumatate sa zicem ca mi-am revenit aproape complet.) Si da,masca si igiena mainilor au prevenit o forma mai grava a bolii. Dupa ce am vazut ce fel sunt intubati pacientii cu forme grave am zis ca purtatul mastii nu e un sacrificiu asa mare.

      00
    • Nu, nu Germania va cădea în EM. Toată UE va cădea într-un ev mediu. Într-un ev mediu mai mult sau puțin tehnologizat, într-un ev mediu mai mult sau mai puțin bogat. Va fi un ev mediu dpdv social, cu caste (politice, executive și a oamenilor normali), va fi un ev mediu al cuvântului „noi trebuie” :sa ne sacrificam pentru…, sa muncim pentru…. Individualismul, cel puțin la suprafața societății va dispărea. Libertatea la călătorii individuale, fără „drepturi” va dispărea (fie prin preț crescut prin impozite, fie prin legi), libertatea gândirii libere în știință va fi oprimată (vezi Söder (prințul Bavariei) dând afară un om de știință cu o alta părere decât cea dorită).

      Pe scurt cam la asta mă refeream cu ev mediu. Mai sunt și alte aspecte (de pildă economice).. Este duminică și este prea mult timp online…

      00
    • @ AlexF

      Nu cred că va fi așa. Nu vor accepta europenii ca altundeva pe glob să fie altfel, iar lor să li se închida portițele. UK, iată, nu mai urmează ce se zice la UE. America oferă alt exemplu. De ce ar accepta europenii… feudali la vârf?

      00
    • @George, crezi ca nu vor accepta? vezi ce s-a intamplat in ultimii 6 – 7 ani in occident, si europenii au fost „adormiti”, fara prea multa reactie. „Elitele” europene asta isi doresc. Prin pasi marunti, neutralizarea reactiei.

      00
    • *

      @George.s habar nu am. Însă de expl. în 2014 aveam în Vișeul de Sus internet mai bun decât în centrul Berlinului în 2021. În Olanda, când a început pandemia anul trecut, în 2020, iau zis Ennei (în jur de 70 de ani și o boală pulmonara) ca salvarea nu o va lua se acasă și nu va fi primită în spital (locuiește în Den Haag și este, pentru nivelul meu umil de trai, nespus de avută).

      @Vali.N eu nu am pretins și nu pretind că covidul este ca o răceală. Sunt oameni care cred și spun însă asta. Și acești oameni au dreptul să participe la discursul actual pe această temă. Eu cel puțin mă bucur când vb. cu oameni care au păreri diferite de ale mele. Altfel m-aș muta în Rusia, China sau Coreea de Nord.

      Cum de ar accepta? Păi cum ar accepta cei care sunt contra vaccinurilor, vaccinele.** Obligi prin legislație (bănuiesc ca nu va fi cazul în UE) sau prin metode soft, gen ai înlesniri la dreptul de a călători, ai înlesniri la asigurarea de sănătate, viață…la impozite, etc… Sau altfel le îngreuneze viața.

      Vb. și compar tot timpul cu Germania din următoarele motive:
      – cunosc țara (probabil) mai bine decât România
      – este leader-ul european. Direcția UE din ultimii 20 se ani este dată în primul rând de Germania. Din când în când se prefac că caută (ce cacofonie!) un consens cu Franța (mai demult și cu UK). La sfârșitul zilei se întâmplă ce vrea Germania.
      – trenduri (sociale și politice) din Europa de vest ajung și în estul Europei. Poate mai ameliorate, dar ajung (vezi suprataxă rea cu poluarea… Cât va dura până discuția actuală din Germania cu case singure, duplex șamd va ajunge în estul Europei? Bănuiesc că la anul vom discuta despre asta aici))
      – trendul spre PC absolută în economie, știință și literatură a început aici acum vreo 10 ani. Încet, dar a început (Westerwelle cu Bizanțul, Sarazin, houellebec, etc., etc.). Acum am ajuns ca oameni de știință care nu au păreri mainstream (citește dorite de politică) die sunt dați afară din gremii fie nu sunt invitați în gremii. Nu vorbesc doar despre corona.

      Toate aceste chestii vor ajunge și în Ro. Mai mult sau mai puțin accentuate.

      * este o părere personală. Din păcate așa văd eu acum (!) viitorul Europei.

      **eu sunt absolut pro vaccinare. Eu am stampila pe biceps copilul meu are toate vaccinele obligatorii și neobligatorii (de expl. borelioză) făcute. Sunt însă convins, că fiecare individ are dreptul la (din punctul lor de vedere) nevătămare corporală – indiferent că au dreptate sau nu.

      00
    • Eu o vad ca pe o chestie cronica, deocamdata. O manage cumva. Si atunci, intrebarea cand se va termina e putin relevanta, neavand date concrete si doar speculand. Ne adaptam din mers.
      Compar cumva cu criza hiv, de la descoperire la stabilizare si dezvoltarea unor tratamente, ma refer la pasi si feedback loop.
      Daca se acutizeaza si impactul economic se inrautateste, se va ajunge la o economie planificata, rationalizata(cartele anyone?)
      Si dupa cum vad lucrurile prin DE, deja fiind o mai forma mai avansata de socialism (ma asteptam la ceva mai light), nu e decat un pas pana la a adopta masuri extreme. Despre miturile germane spulberate, cu alta ocazie.

      Cand se va termina? Habar n am si nu ma ajuta cu nimic sa speculez, cum am mai zis. Deocamdata, ma aliniez masurilor de protectie, si pas cu pas, ma adaptez. Imi pare teribil de rau de cei din Horeca sau retail. Dar taxele pe care platim sunt mari….devi ar tb sa fie ajutati cumva.
      Cand eram junior practicant, un mare on mi a zis bai cand e boom strange banu ca vin si zile negre. Om trecut prin multe.
      Ca pana la urma, cam de tine depinzi..

      Altfel, felicitari dr Jill pentru inimioarele de la WH lawn unde Top Gun si a baut cafeaua:) Apoi, la a um bookstore local aici in DE, am admirat piramida de carti al carei varf era Kamala, la mijloc Mighty Joe si la baza, da brain, Obama. Scuze ..de divagare, dar cam asta e linia de gandire si o pandemie cam ajuta la o miscare mai left mai right, dupa cum sunt vremurile.

      00
    • @Bogdan daca știam nu data ci atenție ANUL când se va termina, discutam acum in Rolls, in drumul spre avionul meu privat. Tocmai asta incerc să explic.

      Momentan fereastra prognozelor optimiste se închide destul de rapid in sensul că experiența Israel arată că și la procente mari de populație vaccinate, virusul nu e eradicat.

    • Trebuie eradicat complet ptr reveni la o stare (economică) cât de cât normală?

      Eu sunt un mare adept al economiei de piață libere. Starea economică și perspectivele economice (!) a populației influențează societatea. Multe dictaturi și dezastruri mondiale au inceput de la o stare economică precară a societății.

      Cât timp poți tine închisă o mare parte din viața economică a unei țări? Până la eradicarea unui virus cât de cât mortale pentru segmente din societate? Este viața acestor grupe mai importantă decât viața restului sau a tinerei generații, de expl. generația juniorului? Nu se poate adapta Europa, precum părți din Asia (Japonia, Coreea de sud, etc.) la pandemie? Merită adaptat? Am multe întrebări fără răspuns.

      PS. Din câte știu eu un vaccin nu împiedică neapărat îmbolnăvirea ci mărește șansele ca boala sa nu devină gravă.

      00
    • @Alter Ego 40% nu e un procent foarte mare, chiar as spune ca un punct periculos fiindca lumea are impresia ca pot fi ceva mai relaxati cu purtatul mastii si cu distanarea.
      Daca totul merge bine pandemia se va termina cand se ajunge la un procent de 70% din populatie vaccinata, nu mai devreme de 2023

      00
    • @Alex F
      Eu am povestit experienta mea personala. Cand se va termina pandemia? Greu de spus. intre 1 an si 7.. ghiceste. Cert e ca nu prea curand.

      00
    • A raspuns deja la aceasta intrebare, doar ca na, sa intelegi ce citesti e greu.

      Doar un semidoct care sufera de efectul dunning kruger turat la maxim e convins ca are un raspuns.

      00
  2. pot deschide un subiect secundar, daca imi permiti?
    Intrebare secundara la „Când se va termina pandemia?”:
    Ce ati facut in ultimul an? Deja se apropie anul de cat am fost blocati in case, de cand multi dintre noi am inceput sa lucram de acasa.
    Cum a trecut ultimul an pentru voi, cu ce l-ati umplut?

    00
    • luni sau marți.

    • Buna idee.

      00
    • @cristici ,,de cand multi dintre noi am inceput sa lucram de acasa,,. Noi care ?

      00
    • Mai mult sport, mindfulness ( :)) și călătorii.

      00
    • @Paco noi cei care am facut alegeri bune in viata 😀

      00
    • Eu deja vin cu răspunsul. Sînt blocat la bord, de 2 luni nu se găsește o fereastră pentru ”evadare” după terminarea contractului, din cauza celor 2 saptămîni de carantină impusă dă chineji și alții de prin zonă (China – Singapore – Manila – Borneo) înainte de a merge la (orice) aeroport. Am colegi care ”împlinesc” 16 luni deja. Și se cam intrevede un drum de Brazilia, adică 3 luni doar dus intors că acolo e jale acum, dar peste 45 de zile cînd (dacă) ajungem va fi măcel. Deci muncă cu ”biroul” ambulant vrei nu vrei și ceva plajă cînd nu plouă la ecuator…

      00
    • @marinel vant din pupa si sa ajungeti cu bine inapoi acasa.

      00
    • @marinel…..u fii suparat; brazilia, pai gasesti acolo material sa te binedispuna

      00
    • @marinel- inteleg perfect prin ce treci. Eu ultima data am stat 5 luni, 2 luni peste contract. Si asta in conditiile in care faceam si Europa de N si sunt angajat la Maersk-care are influenta peste tot. Pune presiune pe comandant si pe cei de la crewing. La limita.. cheama ITFul. Mare usoara!

      00
  3. Fii serios, or sa tragă de măsurile astea si de starea de urgenta la infinit…

    00
  4. Roubini ?? Ala e nume de magician? Nu am cum sa il iau in serios pe unu cu numele asta

    00
  5. Roubini e nume de bijutier…

    00
  6. Ca tot e duminica dimineata si n-am gustat nimic (principiile se respecta ferm, nimic alcool inainte de ora 12 ) predictia mea este ca vaccinurile au accelerat foarte mult cercetarea si undeva in 2 ani vom avea pe piata primul vaccin anticancer.

    00
    • Da sigur hai sa vaccinam omu pt cancer in loc sa l stoarcem treptat de toti banii pt ca suntem baieti de treaba si vrem sa fie toata lumea sanatoasa. Clar.

      00
    • 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 și marmota fuma ganja pe cur.
      Din 1971 se tot cacă pe ei SUA cu al lor „war on cancer” și tot nimic.

      Nu-s în stare să facă un vaccin antigripal eficient, dar vor face pentru Sars Cov-2. Ahem!
      N-au fost în stare să facă unul pentru SARS/MERS.

      P.S. Nu-s anti-vaccin, sunt doar anti-prostie.
      Îmi fac vaccinul anti-hepatită B tot la 5 ani. 😎

      00
    • ba are dreptate Nicu, dar nu uitati ca sunt probabil mii de forme de cancer, nu va fi un vaccin care sa rezolve toate formele cel mai probabil doar o mica parte, ah, si nu cred ca e prea corect termenul de ‘vaccin’

      00
    • @NIX: o fi având dreptate Nicu, dar realitatea-l contrazice grav. 🙃

      00
    • Anul trecut, in mod accidental au gasit o celula T ce distruge toate formele de cancer pe care a fost incercat ( incercau de fapt sa caute anticorpi pentru bacteriile rezistente la antibiotice, alt monstru la orizont ).
      https://www.nature.com/articles/s41590-019-0578-8

      00
  7. Stiu de Roubini ca a prezis corect criza din 2007-2008, un alt nene care a făcut asta este Peter Schiff, argumentele și portofoliul pe care îl are Schiff mă face sa acționez și eu la fel, adică mai mult euro și aur și mai putine investiții în dolari americani.

    Și multa multa încredere în forțele proprii de a depăși momente dificile. Fiind Români știm cum e cu adversitatea și neputința de a vedea în viitor: „De-o fi una de-o fi alta, ce e scris și pentru noi/ bucuroși le-om duce toate de e pace de-i război”

    00
    • Lasa-ma cu astia care prezic corect crizele ca sunt multi care in ultimii 10 ani erau sigur de toate cele 25 de crize economice prezise de ei.
      Vezi si Steve Eisman care a avut succes in criza din 2007 cu shorting CDOs si apoi si-a luat-o peste bot cu shorting Tesla asa ca ai grija dupa cine te iei.

      00
    • „adică mai mult euro și aur și mai putine investiții în dolari americani.”
      circula un document dat de fed cu investitiile ceva mai sigure, prin ianuarie 2020. si exact asta era sfatul pentru investitorii americani. chiar spuneau ca o data cu intrarea virusului in lumea a 3-a sansele de mutatii mai nocive sunt ridicate si il iau ca un indicator privind urmatorul pas de evolutie al bursei.

      00
    • Roubini si schiff, lolek si bolek, au nimerit una si au gresit o suta. Schiiff o mai da ca aurul e investitie mai buna decat bitcoin? Apropo, era mit urban ca au pus niste maimute sa tranzactioneze la bursa si au avut aceleasi rezultate cu traderii profesionisti?

      00
  8. cat va dura pandemia? mult. poate in 4-5 ani se vor putea imuniza constant 50-60% dintre activi. vaccinul de la astra de ex iti confera imunitate abia dupa 12 zile de la rapel, poate avem noroc si facem niste vaccinuri care sa fie vaccinuri, poate avem noroc si virusul nu muteaza intr-o varianta care sa invalideze vaccinurile, poate nu
    Aveti dreptate cu reintoarcerea la evul mediu. Avind in vedere ca pandemiile vor mai fi si mediul este o problema pe care nu o mai putem ignora mult, dpdv economic vom fi nevoiti sa regindim globalizarea si probabil ca vom reincepe sa reparam chestii ca sa nu mai distrugem mediul si sa cream locuri de munca. Trabant electric, bine ai revenit :D

    00
    • Vezi că Africa de Sud deja a renunțat la Astra pentru J&J pentru că varianta africana a virusului nu răspunde bine la vaccin

    • stiu, azi am citit marturia lui Imbri, pentru el si probabil pentru altii, vaccinul nu a avut efectele scontate, nu a capatat imunitate, pe masura ce vom testa in masa vaccinul, probabil ca vom descoperi si alte neajunsuri fata de cele de acum, mai mult ca sigur cor aparea si alte mutatii, deci un orizont de 10 ani de tatonari cu virusul parca nu mai pare atat de indepartat, eu raman la ce am zis acum un an cand a intrebat fluture cat tine pandemia, am zis atunci ca cel putin 10 ani, iarasi e posibil sa nu scapam de el niciodata, la fel cum e posibil sa descopere un leac minune si sa scapam. Ca linie generala sunt total de acord cu ce zice AlexF, mai ales ca DE va avea un alt lider de anul asta, dupa retragerea lui Merkel si la ei sunt din ce in ce mai vocali separatistii si anti-imigrationistii. posibil ca UE sa supravietuiasca intr-o alta forma, dar nu cred ca are prea multe sanse sa ramana neschimbata le ce se intampla acum.

      00
  9. Ai omis ceva esential: prezicerile despre piata imobiliara din Romania. Sunt multi economisti laureati la premiul Nutline care au terorii interesante cum ca va pica in curand totul.

    00
    • La cum se prezintă treburile, prețurile o să cadă.
      Sunt prea sus pentru ce oferă și din 2 motive: prima casă, prea mulți bani în piață.
      Ideea e că nu o să mai existe haiducia din anii 2008-2014, cu căderile ălea de neam prost, unde s-a pus totul în cap. Procente nu știu să dau, că nu-s economist de meserie, nu am suficiente date. Dar prea multe semne aduc spre asta.
      O să rămână în picioare, doar firmele mari, cu tradiție in ridicarea de construcții, iar toți andreprenorașii o să dispară.
      La fel, văd o creștere a numărului de credite neplătite, a apartamentelor luate in grabă fără calcule realiste, care sunt pe piață date de ăia de se sufocă de rate.
      Ce mai văd: este o perioadă bună de luat credite de nevoi personale pe maxim 5 ani, din cauza ROBOR la un nivel foarte mic. Nu o să crească prea curând, că-s bani mulți pompați in piață și ne-am pune in cap ca țară.
      Ce mai văd pe piața muncii: joburile slab plătite, in munca slab calificată, sunt din ce in ce mai puține, din cauza comenzilor și lipsa contractelor noi.
      Pentru o bună parte din plebeii care pot lucra de acasă, WHF este noul normal la firmele unde prestează, cu avantaje pentru toată lumea.
      O să ne vaccinăm toți, cap-coadă, mai mult forțați, decât de bună voie. O să fie obligatoriu pașaportul de covid, pentru tot mai mulțe țări unde românii călătoresc.
      Nu obligă nimeni pe nimeni să-l facă, dar pentru acces la chestii, o să se ceară din ce in ce mai des.
      Chiar dacă o să se dea drumu ușor ușor la restricții, nu văd oamenii care să se înghesuie inapoi in carciumi, hoteluri, turism blah blah. Cel puțin in bula mea, nu.
      Turismul românesc o să se ducă în cap mai rău decât acum. Muile luate de turiști de la patroni, nu o să fie uitate și cu prima ocazie, când o să se poată, românii o să fugă afară.
      Invățământul online o să devină noul normal in multe școli și domenii, deoarece nu e nicio diferență între statul 30 in clasă și statu in fața tabletei. Cine învăța inainte, invață și online. Cine era prost in clasă, o să fie prost și cu tableta sub nas.
      Nimeni nu o să pățească nimic, dacă școala se intrerupe 2 ani, cât o să ne ia, să ne punem la punct cu pandemia și să țină virusul sub control. Au trecut alții prin războaie și tot s-au descurcat.

      00
    • Pe piata este mult FOMO. Cerere este. Mai sunt si informatii despre cresterea materiilor prime: https://www.zf.ro/business-international/lumea-asista-scumpire-generalizata-materiilor-prime-nemaivazuta-19911363 Dobanzile la depozite sunt aproape 0. Pe bursa nu se baga aia care sunt manati de FOMO in imobiliare.

      Cred ca pe termen scurt, preturile vor creste. Pe termen lung, cine stie?!

      P.S. Am amanat achizitia in 2019 si 2020. Anul asta iau si ce-o fi, o fi…

      00
    • Instinctul mi-a zis sa nu mai citesc ce ai scris dupa prima propozitie, dar m-am aventurat si am gresit ca nu mi-am ascultat instinctul, la fel cum am facut si in 2014 cand n-am cumparat la preturile de atunci cand toata lumea zicea ca e bula si ca se va sparge in curand.

      00
    • Nici eu nu cred că va pica în curând totul din mai multe motive :
      -care au avut bani (dintr-o moștenire, de la mama, au strâns etc.) și au luat un apartament sau o casă în care locuiesc nu au motive să vândă;
      -cei care și-au luat un apartament prin prima casă sau cu alt tip de credit vor tăia la maxim restul cheltuielilor ca să păstreze casa, pentru că nimeni nu are chef să piardă tot ce a plătit până atunci și să se întoarcă în chirie sau mai știu eu în ce sat uitat de lume;
      -care a cumpărat ca o investiție înseamnă că avea niște bani și nu avea ce face cu ei, deci mai are și alți bani, deci vreo 2 – 3 ani măcar nu o să fie nevoie să îl vândă;
      -singura problemă este pentru cei care au făcut credite în bancă pentru a cumpăra apartamente pentru închiriere normală/în regim hotelier – nu cred însă că sunt chiar atât de mulți astfel de oameni deoarece ca să iei un credit de la bancă trebuie să ai un venit stabil care să îți permită plata ratei – adică și acei oameni aveau niște venituri stabili care le permiteau plata ratei, adică tot rezistă 1 – 2 ani

      Eu cred că în viitor nu se va mai cumpăra ca până acum și este posibil ca prețurile să stagneze ori în următorii 2 – 3 ani chiar să scadă – dar nu cred că vor fi scăderi spectaculoase și nici o prăbușire.

      00
    • Ionut M Preput nu are copii, de asta crede ca invatamantul va ramane online in multe scoli. Asta e un lucru bun.

      00
    • @Mat888
      Un mare și fin cunoscător ce ești. :))
      Ăsta noul normal. Nu eu l-am inventat, în contextul creșterii ratei de infectare, imediat cum s-au dat drumul la restricții.
      Nu mă face să-mi schimb părerea despre tine.
      Mai e un special pe aici, cam cu aceleași idei ca ale tale.

      00
    • Hotelurile din București sunt scoase la vânzare pe bandă rulantă, în 2020 s-a înregistrat cea mai mică natalitate din ultimii 53 de ani în România (minus 40 de mii de nou-născuți), iar copiii de români au ajuns a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania, pentru că emigrarea continuă.
      Satele și orașele mici sunt pustii, dar o să crească până la ceruri cererea de imobiliare în România.

      00
  10. Cand omul zice gata ne-a ajuns. Adica cand majoritatea spune ca e de ajuns.
    Pana atunci nu se va termina nimic.

    00
  11. Ceva sigur, există : moartea.

    00
  12. Ridiculizat Krugman? Poate în Breitbart. Specialiștii greșesc. Un specialist care greșește doar în 10% din cazuri este considerat genial. De exemplu Napoleon. Contrar a ceea ce crede lumea Napoleon a pierdut doar 10% dintre bătălii. (Și toate cele 3 campanii finale, pentru că nu mai avea resurse.) Este considerat cel mai mare general din istorie.
    Revenind la economie, predicțiile în științele sociale au marele dar de a schimba situația și de a invalida la rândul lor predicțiile. Între 2005 și 2008 copleșitoarea majoritate a analiștilor aprezis o creștere economică extraordinară, cartiere de zgârie-nori în București și tot așa. Asta a contribuit la marea criză care a îngropat capitalismul anilor ’80.
    Dealtfel predicțiile proaste sunt regula în economie. Cănd vreau să râd citesc colecția revistei Capital.
    Revenind la Krugman, este adevărat, a fost unul dintre cei mai mari promotori ai globalizării. Globalizare care a scos din rahat România. Globalizare care a scos din sărăcie 300 de milioane de chinezi. Globalizare care da, a distrus anumite comunități din America și din Nordul Angliei. Care, ca răspuns, au votat cu Trump și pentru Brexit.
    Spre cinstea lui, Krugman a recunoscut că a greșit. Public. Ciudat, nu țin minte ca vreun economist de dreapta să fi făcut asta.
    În rest articolul este cât se poate de ok.

    00
  13. Și curînd va urma o nouă prăbușire, dar evident trebuie mai întîi să crească, să prindă priză la lume ca să investească și apoi crahul, că nu are nici o acoperire economica deși unele guverne s-au gîndit deja să pună bir. De bitcoi vorbesc.

    00
  14. Asta cu „când va înceta pandemia” e ambiguă. Dacă te uiți la numere, până acum 2 ani existau „pandemii” de cancer, hiv, tbc, gripe, etc. şi marea majoritate dintre noi trăiam normal. Probabil va exista un punct de inflexiune (datorat vaccinărilor sau poate slăbirii virusului) de la care covid va deveni doar … o altă posibilă boală. Eu zic maxim un an. Garantez 100%.

    00
  15. Imobiliarele nu o sa scada. Probabil nu vor mai urca ceea ce e destul de ok iar majoritatea vor pune un pret real, nu vise de imbogatire rapida.
    Maxim proprietarii vor mai lasa la negocieri inca ceva ca sa scape de ele daca se grabesc.

    00
    • Prețurile materialelor si manoperei vor crește constant, iar dacă guvernul vine cu reguli stricte și clare ca apartamentele de vînzare să fie legate DEJA la utilități, cu loc de parcare dedicat, nu cu sisteme KLAUS care să dispară după recepție, să interzică vînzarea de vise cu ”aici va fi casa dvs, ori vînzări în masă de pe persoană fizică, ohohooo…

      00
    • Scad daca oamenii casca ochii la ce cumpara. Klaus care nu e sau toate combinatiile imposibile dar possible in Ro ar trebui sa reduca preturile.
      Construiesti damp__lea, primesti oferte damp__lea, nu poti sa vinzi ca lux.
      Cred ca dupa spike-ul de anul trecut, piata se va stabiliza sau va merge usor in jos. Un final subit al pandemiei ar fi alta poveste dar cred ca suntem departe, deocamdata, de asa ceva.

      00
  16. Sunt cam cautiously optimistic cu 2021, dar cred ca 2022 e cu noi

    00
    • Sunt atât de convins că se va termina in 2021 cat cred că bitcoinul va sari de 50K$. Adică 50-50

      Nu vad nici un argument logic pe care sa nu îl pot demonta. Lucrurile pot merge in ambele direcții. Poate apărea o mutație nasoala și dacă ce vedem cu Africa de Sud devine noul normal poate o sa avem o cursă permanenta vaccin-virus.

    • ce va aduce 2022 si nu 2021? cam nimic, mai degraba dupa 2022.
      cat despre bitcoin e 140% sigur ca va atinge macar 50k anul asta, cel mai probabil va urca(fie si pentru o perioada scurta) spre 100k, oricum asta nu il face foarte atractiv tinand cont ca pornesti de la un 30k+ dar volatilitatea il tine totusi atractiv pentru unii

      00
    • 49.02 la ora actuala .. crestere de 2100 fata de ieri

      00
    • @Nix daca esti 140% sigur, vezi că ai derivate cu 100X leverage. Îți vinzi casa (stai cu chirie 6 luni maxim aia e), bagi aia 100K plus inca vreo 30 împrumut in derivate. Iei pachet de 300BTC cu execuție la termen.

      Bagi 130K€ și când ajunge la 50K faci un 3.2 milioane de euro relaxat. Cu risc 0, că dacă ești 140% sigur înseamnă că nu are ce sa meargă rău.

      Nu exista 100% sigur. Daca ar exista, ți-ai pune casa pe cartea asta + împrumut pe viață.

      @Midu +3% sunt altele și mai pump-uite. Vezi avis unde ai diminuare cat casa pe încasări și acțiunea urca până la cer. ROCLF e +10% și croazierele sunt moarte. Marriott e +3 exact ca bitcoin cu 0 prospecte.

  17. Despre Avi Loeb si Oumauma, am citit un articol f interesant in Scientific American, un interviu „Astronomer Avi Loeb Says Aliens Have Visited, and He’s Not Kidding”.

    Omul e doxa in astrofizica, dar discutia e mai mult decat o fi/n-o fi obiectul ala natural sau facut:

    What is your message, exactly? I take it you’re talking about more than ‘Oumuamua.

    Yes. My message is that something is wrong with the scientific community today in terms of its health.

    Too many scientists are now mostly motivated by ego, by getting honors and awards, by showing their colleagues how smart they are. They treat science as a monologue about themselves rather than a dialogue with nature. They build echo chambers using students and postdocs who repeat their mantras so that their voice will be louder and their image will be promoted. But that’s not the purpose of science. Science is not about us; it’s not about empowering ourselves or making our image great. It’s about trying to understand the world, and it’s meant to be a learning experience in which we take risks and make mistakes along the way. You can never tell in advance, when you work on the frontier, what is the right path forward. You only learn that by getting feedback from experiments.

    Which is the other problem with science today: people are not only motivated by the wrong reasons; they are also no longer guided by evidence. Evidence keeps you modest because you predict something, you test it, and the evidence sometimes shows you’re wrong. Right now you have many celebrated scientists doing mathematical gymnastics about lots of untestable things: string theory, the multiverse, even the theory of cosmic inflation. Once, in a public forum, I asked Alan Guth, who originated the theory, “Is inflation falsifiable?” And he said it’s a silly question, because for whatever cosmological data an experiment gives us, a model of inflation can be found that accommodates it. And therefore, inflation is in a very strong position because it can explain anything! But I see this as a very weak position because a theory of everything is sometimes a theory of nothing. There may be no difference between the two.

    To me, this bubble of imaginary stuff is like being high on drugs: You can get high and imagine that you’re wealthier than Elon Musk, who is now the richest person in the world. That’s a very fun thought. You can feel really good about it and talk about it with your friends. And if you’re part of a big like-minded community, everyone can support and respect one another, and you give one another awards, and that’s great, right? But then if you go to withdraw funds, if you want to really spend that money you think you have, you realize that you don’t actually have anything. Just like going to an ATM, doing experiments can serve as a reality check. And in science, it’s essential that we have that check—that we make testable predictions and put some skin in the game—because otherwise we won’t learn anything new. I don’t think that’s properly recognized anymore.

    00
  18. https://www.youtube.com/watch?v=DMJ1yjRadWY … stiu ca e cam tarziu, dar poate intereseaza pe cineva, nu de alta… dar odata cu inceperea scoalii, lucrurile pot sa devina nasoale de tot.

    00
  19. Greu de prezis sau de zis atunci cand nu stim exact informatiile sau mai bine zis realitatea, ce este adevarat in cifre si cazuri si cat este manipulare. Criza a schimbat politici globale si a facut pe multi milionari atat dintre cei aflati la butoanele banului public cat si firme sau indivizi, nu doar in romania, ci mai peste tot in lume – masti, vaccinuri, dezinfectanti, sanitare etc, deci perpetuarea crizei este pentru multi mina de aur atat la nivel politic cat si economic, exemplele le puteti gasi voi, nu ma apuc eu sa le enumar. Altfel am putea extrapola cu gripa spaniola care a disparut de la sine dupa ceva ani, asa fara vaccin si fara cine stie ce masuri drastice afara de cele care le stim. A disparut atat de tare incat nici despre virus nu se stie nimic desi ar fi vrut multi sa-l aibe. Nu prea se stiu multe din acea vreme desi e acu 100 de ani doar. La baza este informatia, dar atat timp cat pentru public este informatia care este (falsa sau buna, nu stim), vom anticipa ca la 6/49, 1 an, 7ani, 5 ani sau ramanem cu ea. Nu mai dicteaza doar natura, ci si interesele si puterea mai marilor din lume, cand se va termina covidul asta sau daca e mai bine sa-l avem tot timpul. Poate disparea vreo 3, 4 ani si apoi sa reapara iar, cred ca toate puterile si-au facut rezerve de covizi in frigidere sa le foloseasca in caz de voie sau nevoie, sa nu fim naivi. :) Nu fac niciun pronostic, imi traiesc ziua de azi si ma rog si pt cea de maine sa fie bine daca va fi, cu masca, cu vacin si cu bunul Dumnezeu. Bine va doresc si voua, Doamne ajuta!

    00
  20. Legat de vaccin as voi daca se poate un articol unde sa comenteze zosorii cum e cu vaccinul la ei in tara in care șed. Eu mă uit la colegii de la nava mamă dintr-o țară ultra-civilizată și ultra-lăudată la noi cum sunt ani lumină în urma României la măsuri anti-covid și mai ales la vaccinare.

    00
  21. se va termina in mai.

    00
  22. Masca n100? Pe bube?

    00
  23. Intuitiv estimez un an. Ma uit in jurul meu, s-a revenit cat de cat la normal. Boala nu stiu cand va tine dar social boala s-a “atenuat” . Deja avem cunostinte cu Covid care o duc bine mersi, pe lumea asta sau ailalta, nu mai e impactul necunoscutului

    00
  24. Convinge cei tineri sa se vaccineze, in conditiile in care ei se vor autoimuniza pana ajung in categorii de risc.

    Consider ca pandemia ar trebui sa se opreasca in momentul in care exista masuri de protectie si vaccinuri pentru toti doritorii. Pentru cei care nu doresc, eu unul consider ca fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu viata lui.

    Am avut o discutie cu un prieten gras:
    – Pai tu sa nu te poti vaccina ai eu sa mor la magazin ca sunt obez?
    – Pandemia a inceput de 9 luni si tu tot gras esti, de ce nu ai slabit daca iti pasa asa mult de viata ta?

    00
    • Pentru că în sălile de sport nu poartă nimeni mască

      00
    • @Flat
      Am 6 ani, de cand ma antrenez doar acasa. Si stau in 55mp, nu in palat. Am coltul meu cu gantere, saltea tip puzzle si imi fac antrenamentele fara probleme. Si cand mergeam la sala, in afara de banda de alergat, nu ma atingeam de aparate, ganterele de diverse greutati, sunt foarte bune.
      Asta cu „e sala inchisa”/ „nu poarta nimeni masca”, e doar o scuza sa nu faca miscare. Miscare poti sa faci si in fata canapelei, faci pasi pe loc, in timp ce te uiti la Netflix. Intr-o ora jumate de mers pe loc, arzi calorii cat in 45 de minute de antrenament intens.

      00
    • Astea-s povesti. Obezitatea si restul nu sunt factori decisivi in evolutia bolii.
      In realitate patogenia covidului e foarte random, aflam lucruri noi in fiecare zi.
      Lucrez in domeniu si am cunostinte cu istoric patologic generos, din „categoria de risc”, 55+, cu hta, diabet, neoplazii, diverse etc. care au parcurs cu bine „boala”, la fel cum am (avut) cunostinte fara vreun istoric patologic considerabil, tineri, 25-40, sportiv etc., care au decedat, contrar debutului care parea favorabil.

      Prin urmare, toata povestea cu covidul e complexa si destul de nasoala, exista foarte multe necunoscute si suntem la inceput de drum. Nu cunoastem repercusiunile pe termen lung, aspecte legate de cronicitate si multe altele. Nu avem suficiente date cu privire la multe chestii, momentan. Partea buna e ca sunt multi oameni care lucreaza pentru a gasi solutia potrivita.

      00
  25. Daca nu se luau măsurile de carantinare probabil ar fi durat că și gripa spaniola – 2 ani așa probabil va dura mai mult până se va ajunge la un grad de imunizare naturala de peste 60-70%, vaccinarea în afară de 2-3 tari (Israel și Arabia saudita) merge mediocru (america și anglia) și foarte prost (UE și restul lumii).

    00
  26. Am citit articolul, oaaa, ți-a venit mintea la cap…

    00
  27. epidemia va mai tine mult si bine. probabil nu se va termina niciodata.

    psihoza (in buna parte indusa de media) insa va mai tine maxim un an. da, fanaticii, de ambele tabere, vor exista in continuare insa vocile lor vor fi din ce in ce mai infundate. populatia generala deja se misca indeprtandu-se de cacatul asta. acum 10-11 luni era panica generalizata, masti, stat in casa, cumparat chestii pentru apocalipsa, tot restul nebuniei pe care am trait-o direct sau indirect toti. acum? lumea e in parcuri, la magazin, pe strada, mda, e pandemie. toti se protejeaza asa cum ii duce capul, mai sunt unii mai ingrijorati, aia e. de murit au murit si vor mai muri, probabil inca mai multi. va deveni la un moment dat la fel de banal cu „inima”.tristete pentru familie, dat din umeri pentru restul.

    selectia naturala va incepe sa functioneze, atat la oameni cat si la virus, si dupa ce va omora destui boala isi va pierde din putere si va deveni exact ca gripa, de care erau unii surprinsi ca omoara oameni, si nu putini.

    economic nu ma bag la previziuni. unele chestii se vor schimba, altele vor ramane la fel. dintre alea care se vor schimba unele se vor schimba la loc (la astea zic eu vor fi imobiliarele romanesti).

    00
  28. Sa te uiti in gura la basinosi gen roubini e egal cu a lua in serios ca elon musk doarme 6 ore pe noapte,sau bezos se scobeste in cur doar cu stanga… traiti-va viata,faceti ce simtiti voi ca e corect si bine,si bagati-va picioarele in ceea ce va sugereaza mainsteam-ul.sa fii original,sa fii stapanul ideilor tale,a persoanei tale,iti va aduce mai multe beneficii decat alte mizerii gen follower.

    00
    • „Sa te uiti in gura la basinosi” in varianta corecta este „sa te uiti in gura basinosilor” – si asta vine de la mine care sunt tolerant cand vine vorba de gramatica :))

      Roubini e un „basinos” care preda la Harvard (cu doctorat la Harvard), NYU si Yale, care a lucrat la FED, FMI, World Bank si Banca Nationala a Israelului si care a trecut razant pe langa un Nobel. Si celalalt „basinos” chiar are un Nobel.

    • alter ego, nu ma apuc acum sa puchinez cv-ul domnului roubini. dar cand au d d-astea, a lucrat la wb, imf, fed si banca nationala a israelului, ma intreb o singura chestie. de ce NU mai lucreaza acolo.

      nu de alta, da’ la mine in firma, mica, chiar inexistenta la nivel mondial, dar maricica in romania, au trecut niste vedete d-astea, care au venit cu cv-ul doldora de chestii. si care dupa un an in care au halit bani de 10 ori cat mine, rezultatele lor (cel putin financiar, ca e firma, cauta profitul) au fost sub ce am adus eu intr-o luna, au zburat, de obicei cu scandal.

      nu il contest in nici un fel, doar ma intreb.

      00
    • Nu mi se pare o greseala gramaticala chiar atat de grava. Eu mai fac greseli din astea, de dragul amuzamentului, chiar daca, in general incerc sa scriu si sa vorbesc corect gramatical.

      Mai mananc cate o virgula, sau pun prea multe. Acolo am eu probleme, in rest, „ma-ta” are cratima :)))

      00
    • @Alter Ego…in clasa a -8 pta am avut multi profesori care le recomandau parintilor pt mine scoala profesionala, si acum am diploma si sunt platit la bac+5(adica am master)…adica, eu consider ca labagii aia care au ajuns la un anumit nivel sunt doar niste manipulatori orgoliosi ieftini, iar mesia e doar o poveste, si fiecare poate si trebuie sa isi cladeasca destinul sau. eu pe vremuri, visam la salariu de 100 euro/dolari, si acum imi vine masina de 32000 euro fara credit, si m-am pisat pe ce zice roubini, musk si bezos, iar pe partea economica, cum zicea nea gigi…..

      00
    • @BC vezi că Roubini face undeva la 250K pe luna din predat, și 50K per eveniment – daca doar partea monetară contează.

  29. Cand a inceput pandemia anul trecut am investit in mijloace de productie proprie a hranei. Am construit o sera si am transformat niste gazon in gradina. A avut succes ,asa ca in toamna am dublat suprafata de gradina. Sper anul viitor sa fie la fel de bun. Acum ma gandesc pa panouri solare si baterie. Incerc sa devin pe cat posibil independent. Economic cel putin. Psihic e prea greu

    00
  30. Nu e chiar asa o lebada neagra treaba asta cu pandemia. Se termina in functie de cat de mult ne protejam si cum ne vaccinam. Adica aa-i dam in cap virusului, sa-l banalizam cat mai repede, adica sa-l facem suportabil, ca o sa traim de acum inainte cu el.

    E la fel ca treaba cu PSD, cand scapam de ei. E simplu, depinde cum ne miscam la vot. De noi depind toate astea.

    00
  31. Pandemia o sa se termine atunci cind se va termina isteria intretinuta de mass media.Iar aia o sa se intimple atunci cind vor primi ordin de la guverne,care are tot interesul s-o lumgeasca la nesfirsit pentru a acoperi greseli trecute si prezente si pentru a “ construi” in liniste “ viitorul.Unul nou,care nu seamana cu ceea ce a trait pina acum.Se cheama “ the Great Reset”.”
    Never let a good crise go to waste”Prima victima a ceea ce poti obtine schimbind rutinele sociale a fost Donald Trump.Covid-19 a fost “ motivul” prntru care a pierdut niste alegeri pe care nu le-ar fi pierdut niciodata in timpuri “ normale”,mai ales cu un asa oponent(Biden).Economie blocata,scoli inchise,somaj in crestere,vot prin corespondenta,mass media isterica cu morti si infectati,lume panicata.Reteta pefecta sa pierzi niste alegeri pe care le aveai in buzunar.Acum,motivul perfect pentru noua administratie Biden de a promova o agenda progresista si de a indesa socialismul si ecologia pe gitul americanilorAvantajul?Nu poti iesi la proteste,nu te poti opune-doar e pandemie,nu?Faci rau celorlalti daca ai ceva impotriva.Asa ca stati in casa si inghititi toate porcariile pe care le nascocim noi,zi de zi.In numele “ binelui comun si a sanatatii populatiei”.Curentul s-avmutat in Uniunea Europeana si distruge,zilnic,tot ce a insemnat “ consens european”.Granite inchise,zboruri anulate,lume obligata sa stea in casa cu lunile,scoli inchise,fiecare tara o stringe de git pe ailalta ca sa se bage in fata la cumparat vaccinuri.Din libertatea de miscare n-a mai ramas nimic.Tari,deja,supraindatorate(mai ales Romania),care se scufunda in mocirla si mai tare,cu fiecare zi.Joburi care dispar,copii care ramin analfabeti,sectoare economice care se evapora,bolincronice ramase netratate,persoane cazute in depresie,politicieni care se contrazic.O Germanie care,cu aceasta ocazie,s-a lepadat de tot “ europenismul” si-a dat-o “ pe fata” in relatiile cu China si Rusia-in vremuri “ normale”,n-ar fi indraznit sa fie asa de cinica.O pandemie care are un singur beneficiar-China.Adica exact locul din care ne-a venit acest “ cadou”.Si nu,n-a venit din pietele cu lilieci,ci din laborstor.Intentionat sau “ din greseala”.Politicienii si companiile-gigant joaca tzontzoroiul fara grija deasupra unei societati civile democratice incapabila sa se organizeze sau sa protesteze.Pentru ca e interzis.Trebuie sa stai in casa ca sa-i protejezi pe altii,remember?Toata cabala politico-economica globala incearca un blizkrieg,timpul e scurt,lumea incepe sa-si puna intrebari.Cind se va termina pandemia?In momentul cind vor sari primele scintei ale nemultumirii populare.Sfirsitul pandemiei n-are nici o legatura cu vaccinul,mutatiile virusului sau locutile la ATI.Tine strict de explozia nemultumirii si frustrarii sociale in tarile cu traditie democratica,transformate,brusc(prea brusc) in tiranii guvernamentale(in numele ideii de “ bine comun”).Nu va dura deloc mult pina ce rezervele de rabdare ale populatiei se vor epuiza.Probabil ca in vara-toamna asta,vor incepe proteste de masa impotriva lipsirii de libertati cetatenesti si din cauza lipsurilor.Pentru ca,nu-i asa,cauza celor mai multe revolte a fost foamea.Care deja da tircoale,fiecare simte asta in subconstient.Iar cind va incepe,revolta va matura totul in cale,de la politicieni,sisteme sociale pina la companii si trusturi globale.(incluzind banci si piete financiare).De fiecare data cind socialismul(fie el si “ democrat”-ex. West Europe) a intins coarda rabdarii populare,s-a autodistrus.Ne aflam in punctul acela.Intoarcerea la principiile de baza capitaliste bazate pe munca si individualism s-a putea sa fie mai aproape ca niciodata.Iar vina pentru cele “ intimplate” va fi pusa in circa globalismului.Si va naste nationalism statal.Care ar putea insemna sfirsitul UE,as we know it.Cred ca “ sfirsitul” pandemiei va insemna,cu siguranta, sfirsitul multor lucruri pe care le credeam batute in cuie.Iar,odata incepute,evenimentele se vor succeda rapid,probabil ca “ pandemia” va fi ultima grija a oamenilor.Nu v-ati intrebat niciodata de ce,acum,imigrantilor ilegali aflati la granita USA-Mexic li se permite intrarea in USA fara test Covid si fara carantina(si intra cu miile,pe zi,pe la punctele de frontiera,cerind azil),in timp ce cetatenilor americani reintorsi in propria lor tara,li se cere test PCR la aeroport si sint indrumati sa se carantineze 14 zile?Stiu ei ceva ce noi nu stim?Sau unii sint mai egali decit altii?

    00
    • Se știe că imigranții ilegali sunt imuni la 90% din bolile planetei, inclusiv Covid-19 cu toate mutațiile lui prezente sau viitoare.
      🙃

      00
    • AM citit 2 propozitii si ma dor ochii. Jur :(

      00
    • Ai preluat niste aberatii si le-ai descris aici. Incepand cu guvernele mondiale, marele reset si dupa ce ai vb de Trump m-am oprit din citit. Ce drec sunt guvernele mondiale ? Au decis toate deodata un reset si minuni? Cum ? Majoritatea guvernelor se schimba la 4-8 ani maxim, multe si mai repede. Trump abia a reusit sa castige alegerile prima data si aia ca a avut un contra candidat slab(baba Clintoana) si lumea se cam saturase de democrati. Ca nr de voturi a pierdut si prima data, l-au ajutat electorii dar sa lasam amanuntele. A doua oara a pierdut clar si la distanta mare de Biden, nu exista semne de intrebare decat fake news abject propagat si de el intr-o orarecare masura. A pierdut pt ca a fost bou si a scindat populatia si a facut o groaza de greseli si da, si din cauza crizei sanitare. Crizele afecteaza alegerile si duc la alternanta la putere. Si asta e un lucru bun, nu trebuie nici un politician tinut mult la putere.

      00
    • @Ciocanul S-au uitat si reptilienii la anime si acum nu mai vor virgine blonde cu ochi albastri ci scolarite japoneze.

      Acum, la modul mai serios, chiar daca nu exista o mare conspiratie globala, exista multe conspiratii mici locale, care incidental au „cam aceeasi” directie pentru ca toti liderii tot oameni sunt si vor cat mai multa putere si cat mai putina responsabilitate.

      00
  32. Eu am vazut acum multi ani(5 ani si mai mult) chinezi in vizita cu mastile pe fata prin Europa. In Asia se purta de mult masca, inainte de Covid 19. Si daca pandemia se va sfarsi sau diminua o parte din reguli vor ramane in continuare pt multi ani. Interdictiile se vor ridica treptat dar nu total. Regulile se vor aplica regional. Nu va exista momentul X cand … gata … am scapat ! Va fi ca si la alte „crize” insa lumea va fi schimbata ca si dupa alte crize.

    00
    • Sa stii ca de multe ori in China se purtau masti din cauza poluarii masive.

      Si sincer, care e diferenta aia majora intre rata de infectare in Spania de exemplu unde mastile sunt obligatorii peste tot si Suedia unde e purtata de 10% din populatie. Sau hai sa nu dau exemplul asta ca nordicii sunt oricum mai antisociali de fel si stau departe unul de celalalt. Dar hai sa comparam rata infectarii in Texas sau Florida(masca nu e obligatorie in toate spatiile inchise) si California unde e.

      00
  33. „pandemia” e cea mai mica dintre problemele omenirii la ora actuala.

    Daca va uitati pe „cresterea economica” din Vest veti observa ca dupa 2010 a tot scazut si in ultimii 5 ani s-a ajuns la o stagnare undeva la un 1-2%. Marile motoare de crestere globala au ramas in Asia.

    Suprapunem o criza incredibila a datoriilor publice (si private) si o criza monetara si vedem ca pur si simplu Capitalismul se indrepta catre un mega dezastru. Avem in Europa state precum Franta care au ajuns cu datoria publica la 120% (zicea cineva mai sus ca Romania sta prost, nu chiar, Romania sta chiar f bine in comparatie cu tarile Vestice). Diferenta e ca in Franta capitalul individual e enorm si economiile francezilor sunt si ele semnificative in timp ce in Romania, desi suntem si noi proprietari, multi suntem proprietari cu credite la banci pe jde ani. Atat pentru achizitie de bunuri cat si pentru afaceri.

    Revenind: ai o criza a datoriilor, ai o crestere economica mai mult decat mediocra care nu-ti va putea permite sa rambursezi vreodata datoriile (la FMI, sic), ai o societate vestica extrem de tribalizata si peste toate suntem la poalele unui munte extrem de abrupt numit „revolutie digitala”.

    „Pandemia” a accelerat toate astea, datorii, tensiuni societale, tribalizarea societatii si automatizarea si digitalizarea si a accelerat si sfarsitul capitalismului.

    Ce urmeaza? daca ne uitam pe planurile World Economic Forum si ale „Marii Resetari” (da, stiu, stiu, vor sari zombie de televizor sa spuna ca e „conspiratie”, cel mai simplu mod de a ignora realitatea pana la urma) vedem ca ce urmeaza e un neomarxism autoritar cu puternice tente de fascism tehnologic.

    Nu urmeaza asta? uitati-va pe narativul televiziunilor si comportamentul tuturor guvernelor vestice. In numele „pandemiei” s-au luat cele mai dure masuri comparabile doar cu perioada celui de-al doilea razboi mondial. Pentru a „salva vieti” s-a distrus intreaga clasa mijlocie de mici antreprenori, numarul suicidelor a explodat, milioane cu boli grave netratate sau nediagnosticate la timp, saracia in unele zone ale lumii a crescut cu 40%, in Franta tinerii stau la coada in Paris pentru o „masa calda”.

    In schimb autoritatile au fost preocupate sa interzica toate tratamentele dovedite eficiente (uitati-va pe mortalitatea in tarile care folosesc ivermectina sau hidrocloroxina) si sa terorizeze populatia cu amenzi, gazari si tunuri de apa pe la protestele anti-lockdown in timp ce mass-media deverseaza non stop proiectii apocaliptice si repeta iar si iar aceeasi mantra: „spitale aglomerate, cazuri, cazuri, cazuri).
    Big Tech a fost precupat cu cenzura masiva a tuturor celor care se opun neomarxismului ca politica de stat si sa distruga libera exprimare.

    Cand se termina pandemia? pai in mare nu se va termina niciodata. Daca cineva crede ca „drepturile omului” vor fi date inapoi ca prin minune, habar n-are despre ce vorbeste. Masurile sanitare de distantare, interzicere a protestelor, masca vor dura ani buni, in UK au spus ca masca va deveni chiar permanenta, gen forever.

    Tot in UK putem vedea noul sistem chinezesc de tip comunism 2.0 instalandu-se. Nu mai ai voie nici sa te opresti sa vorbesti cu cineva pe strada, vecinii sunt indemnati sa se toarne intre ei daca cineva nu respecta „regulile”, no jab no shop.

    Urmeaza creditul social, accesul in diferite zone pe baza de „sanatate”, apartheid sanitar (cele doua doze de terapie genetica mRNA vor fi urmare deja de boostere anuale asa cum tot UK a anuntat, in final, pentru a combate „tulpinile noi”, fiecare va trebui sa-si ia „soma” anuala), noile monede digitale centralizate, venitul universal, abolirea proprietatii si sacrificarea tuturor drepturilor umane pe altarul „climate change” (fosta climate warming – asta nu a mai mers caci era prea evident ca in majoritatea zonelor de pe pamant nu se intampla nicio „incalzire”).

    00
    • Adevarat graiesti,insa foarte multi comentatori de aici sint foarte tineri si nu stiu ce inseamna,cu adevarat,libertatea individuala si cit de greu se obtine si se pastreaza.Universul virtual in care graviteaza non-stop(munca,cumparaturi,entertaiment,relatii “ sociale”,educatie-totul online) i-a inrobit si i-a insingurat,rupindu-i de interactiunea umana,de “ face to face socializing”).Acest mediu virtual si insingurat,rupt de lumea reala si natura,este noul normal pentru noile generatii.Cele mai usor de indoctrinat in directia unei habotnicii eco-politically correct.Acesta este pretul platit pentru noua revolutie digitala,una in care concepte precum
      Constitutie,free speach,dreptul de a protesta,dreptul de intrunire,dreptul de a educa proprii copii,devin desuete si,de multe ori,necunoscute.Imbuibarea materiala fara limite a ars conceptul de free mind si individual choice al societatii.Pentru noi astia mai in virsta,care-am vazut si trait comunismul pe propria piele,libertarea individuala si dreptul de a decide in nume propriu inseamna enorm.Din nefericire,sustinind asa ceva,esti etichetat desuet sau conspirationist.Din fericire,mintea vine cu virsta,atunci cind intelegi ca goana orbeasca dupa acumulari materiale nu inseamna totul.Tot ce ramine sint relatiile umane si libertatea de-a le discuta si apara cu orice pret.Nu poti fi niciodata liber daca nu ai un spirit liber.Tocmai la asta “ se lucreaza”-suprimarea acestui spirit.Cu el,dispare si libertatea.Si se obtine exact ce se doreste-o armata zombificata de followers multumiti ca-si pot “ consuma” fericirea in .mediul virtual ,beneficiind de credite sociale care le dau senzatia de libertate,una controlata pe care o accepta.Sper ca voi,cei tineri,sa nu priviti,la batrinete,cu parere de rau in urma si sa regretati ca n-at facut mai mult pentru a apara ceea ce inca mai pilpiia timid in vremea tineretii voastre-libertatea spiritului uman.

      00
    • daca actualele tendinte se mentin, cel mai probabil ne indreptam spre o societate occidentala care ar putea fi o combinatie de „Minunata Lume Noua” cu „1984”.

      Pentru prima avem:
      – cautarea placerii cu orice pret si evitarea responsabilitatilor sau lucrurilor mai putin pozitive (instagram #onlygoodvibes sau „Positive Thinking”)
      – hypersexualizarea femeii (efect opus asa numitului feminism dar tot incurajat de retelele sociale)
      – hypersexualizarea minorelor (franta a coborat varsta consimtamantului sexual la 15 ani dupa ce in anii 60 unii politicieni francezi au incercat sa declare pedofilia legala)
      – indobitocirea populatiei
      – lupta impotriva religiei si inlocuirea divinitatii cu alte forme de religie precum Cultul Covid sau Credinta in Vaccin / Stiinta (desi dihotomia e enorma).
      – eugenismul combinat cu genetica umana (bazele se pun acum cu vaccinarea de masa si folosirea unei terapii incercate pentru tratarea cancerului – mRNA – pentru a modifica pentru prima oara in masa genomul uman), multe alte proiecte genetice sunt in faza avansata de dezvoltare (indivizi alpha, beta, gama)

      Din 1984 spicuim:
      – supravegherea totala cu ajutorul parteneriatului public privat dintre Big Tech si Big Gov, vezi certificatele de vaccinare, identitatea digitala, track and trace apps care sunt pe agenda tuturor guvernelor
      – inamicul invizibil si constant (terorismul sau amenintarea virala)
      – ecranele din fiecare casa care spala eficient creierele oamenilor
      – nouavorbire (modificarea uneor cuvinte pentru a corespunde identitatii politice sau de gen)
      – dublavorbire (capacitatea de a accepta doua idei opus in acelasi timp – mastile au dus la eradicarea gripei dar covidul nu a fost eradicat pentru ca lumea nu poarta masti)
      – politia gandirii (vezi BLM, SJW, PC si cenzura Big Tech)

      ce e cel mai trist e ca toate generatiile sub 20 de ani sunt formatate sa fie absolut OK cu toate cele de mai sus, inclusiv abolirea proprietatii de orice fel. Deja in Vest ideea de a mai iti lua responsabilitatea permisului sau a detinerii unei masini e deja prea mare pentru tineri, proprietatea sub forma unei case sau teren e vazuta ca fiind desueta si o adevarata corvoada pt tineri pt ca trebuie sa ai grija de ea, sa platesti taxe..)

      ca ne place sau nu, tinerii sunt deja in Resetul neomarxist.

      poate imi depaseste capacitatea mea de gandire insa o astfel de societate pe termen lung nu are decat o singura directie si anume spre extinctie.
      insa cine stie? cu ajutorul tehnologiei si a noii guvernante globale, lucrurile vor merge spre (si) mai bine.

      00
  34. Pandemia se va termina cand se va termina isteria care a declansat-o. Cand va fi un punct critic din masa populatiei (vorbind procentual) care va iesi din teroarea fricii de boala si va gandi rational atunci si clasa politica va trebui sa inceteze cu acest pretext al pandemiai pentru a-si justifica abuzurile.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube