Când auziți că “un smartphone filmează 8K”…

Samsung a lansat un telefon care rupe la specificații:

The Galaxy S20 lineup can also record video at 8K resolution, whereas the Galaxy S10 can only shoot up to 4K. (sursa)

Faza e că situația nu s-a schimbat din 2012: senzorul cât o unghie spune că filmează 8K, produce un fișier la rezoluția 8K, dar calitatea filmării nu e 8K nici în visele cele mai umede ale oamenilor care au gândit fazele astea.

Canon, BlackMagic și restul producătorilor de camere video profesionale plâng acum de nervi. Toate studiourile de televiziune o să renunțe la camerele lor și o să înceapă să filmeze cu noul Samsung S20. Fraiericii de Sony vor da faliment, că cer 3.000€ pe un mirrorless full frame! Senzorul 1/3 e viitorul cinematografiei. Deja Netflix a comandat 2 seriale filmate cu senzorul cât unghia!!!

Găsiți aici destule imagini care să vă explice dimensiunea senzorului.

Altfel, nu, nu are rost să filmați mai sus de 720p cu telefonul. Calitatea o să fie proastă oricum, și de obicei se pun pe feisbuc, și ei o procesează aiurea, și filmarea tot pixelată ajunge la final.

samsung-galaxy-s20

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Iar au „omis” să îți dea telefonul la teste? Văd ca Buhnici si Mobilissimo deja au postat review-urile.

    Pe lânga gimmick-ul cu 8K au mai introdus și zoom de 100x. Imaginea aceea din demo era super blurry. Din câte am citit, doar 10x e optic și restul e digital.

    Apoi cei 108MP au fost promovați ca să te ajute să faci crop la poze. Ain’t nobody got time for that!…mai ales pe mobil.

    În plus, noua serie e mai scumpă decât anul trecut. Deci logica spune că o să se vândă mai bine.

    00
    • Iar au “omis”

      de ce sa riște să dea telefonul cuiva care spune adevărul? nu mia bine niște obedienți simpatici?

    • „Those 108 megapixels are also capable of grouping together to form one 12-megapixel sensor with larger pixels so that it can take in more light.”
      (din sursa articolului)
      Deci nu e ca sa faci tu crop, e ca sa faca ei supersampling.
      Crop se face probabil automat din camera cealalta, de „telephoto”, care are si ea 48 de megapixeli (sau 64, ca Business Insider au cam incurcat cifrele pe acolo).
      In practica probabil vei face poze de 12 Mpix pe auto si va decide softul ce camera foloseste si cat prelucreaza.

      00
    • Poate asa află lumea si de păcăleală cu canalele de tv 4K. De exemplu Digi 4K.
      În realitate nu este niciun 4K! Si acolo tot o șmecherie de soft este.

      10
  2. Vezi ca vorbesti un pic balarii din cauza ca folosesti iPhone.
    Intre 720,1080 si 2160 e diferenta mare mare de tot chiar si atunci cand filmezi cu telefonul,dar n-ai de unde sa stii asta ca ai iPhone 8 cu rezolutie de cartof.
    Da,o camera video dedicata filmeaza mult mai bine 720p decat o face un telefon 2160p.
    Ca sa iti explic si piticul cu senzorul. Sa filmezi 1080 cu o camera full frame ,inseamna ca faci downsampling,ceea ce inseamna ca ai sanse mai mari de a pata imaginea cu diferite artefacte.
    Confunzi lentilele cu senzorul . Imaginea aia de care vorbesti este datorata in proportie de 90% calitatii lentilelor. Telefoanele nu vor avea niciodata lentile la nivel profi din motive de dimensiuni fizice.
    E articolul 300 cu care bati campii cu faza asta cu senzorul

    00
    • nu inteleg ce camp bate. al meu sony alpha a7 iii cu doar 24mp va sterge pe jos cu orice telefon. si e evident pt ca e o camera fullframe de 2kg vs un micro senzor pe un swiss knife de cateva sute de grame.

      cate despre rezolutii. da, normal ca va exista o diferenta intre 720p si restul pe orice telefon. pune-le pe toate pe un oled 4k si o sa vezi diferente clare.

      acum pune aceleasi videos pe facebook/youtube si da play in mod portrait. zi-mi daca mai exista diferente.

      00
    • Deci stai că nu am înțeles. Un senzor cât unghia are pixeli la fel de mari ca unul de 1″, un mft, aps s sau full? Și deci chestia cu mărimea pixelurilor este un mit urban? Și de fapt nu am nevoie de pixeli mari pentru că….?

      Că obiectivul este foarte important este o chestie clară și de nediscutat. Dar chestia cu mărimea pixelurior tot nu am înțeles-o.

      00
    • De dragul de a-ti etala cunostintele,pierzi fix esenta a ceea ce am scris desi AM REZUMAT CLAR.Lentilele sunt in momentul asta „bottleneck-ul” in ceea ce priveste evolutia calitatii foto pe telefon.
      Si ca sa iti dau un raspuns in acelasi ton in care ai intrebat,iti recomand google.com ,nu stau sa fac educatie foto pe blog doar ca sa ma apuc sa arunc cu termeni.N-am nevoie de aprobare.

      00
    • Conteaza marimea. Cate e de lung si de lat, ca aici nu intra si grosimea … pixelului de pe senzor.
      Ceva cu lungimea de unda a luminii, zgomot si alte chestii din astea de fizica.

      00
    • Acum am înțeles. La aparatele foto din telefon.

      00
    • E greu de inteles ca dimensiunea fizica a senzorului nu are legatura cu calitatea imaginii. Dimensiunea senzorului este dictata de distanta focala a imaginii pe care o produce o lentila (un mount).
      Telefoanele au senzori de dimensiuni mici pentru ca nu poti sa pui lentile mari, care au distanta focala mare. Asta e explicatia.

      00
    • Completare: daca scoatem sticla din ecuatie, calitatea imaginii este data de calitatea pixelilor de pe senzor. Pentru multa vreme senzorii de dimensiuni mari au fost mai performanti pentru ca e mai usor sa pui 12mpx performanti intr-o arie de 10cm^2 decat sa pui 12mpx mediocrii intr-o arie de 2cm^2. Cand miniaturizezi apar limitele fizicii, trebuie sa faci compromisuri, cresti costurile, probleme din astea.
      Desigur, senzorii cu pixeli mai mari au avantajele lor, dictate de limitele fizicii, dar telefoanele inteligente au destula putere de calcul ca sa treaca peste asta (ma refer la low light photography)

      00
    • „nu stau sa fac educație”… a citit prostu’ asta 3 articole și acum o arde interesant. El știe, cunoaște, a studiat, e deștept. Nu stă el să facă educație…
      Putem să te atingem, papagalule?
      Cacat.

      00
    • @cristi
      La cum ai vorbit nici nu meritai sa ma uit spre tine, sa iti raspund nici atat.
      Daca ai problemute cu capu, mergi la psihiatru.
      Daca n-ai si ai raspuns asa doar din frustrare, mergi la psiholog.

      00
    • robert3, explica-mi putin, fotografiile facute cu doua camere diferite (1dx3 si un 90d) vor avea aceeasi calitate daca e folosit acelasi obiectiv?

      00
    • serios, ați sărit pe el că l-ați văzut mai bleg?

    • @rady, serios,am explicat ca la prosti.

      Momentan scorul e cam asa.

      1.Aia cu upvote au inteles ca problema in cazul TELEFOANELOR tine de optica,nu de senzor
      2.Aia care au inteles acelasi lucru ,dar s-au ofuscat ca rad de iPhone
      3.Aia care nu pot urmarii 2 fire logice de idei care nu se intersecteaza intre ele si continua sa repete ca niste roboti ca sezorul conteaza.
      NU am afirmat nici macar o data ca senzorul nu coteaza ci ca IN CAZUL TELEFOANELOR limitarea tehnologica s-a proptit in optica lentilelor,nu in senzor.

      @Vali
      Mersi „ca imi iei partea”. Astept ziua in care vor pune senzori foto mai mari in telefoane.Chiar sunt curios cum vor trece de limitarea asta fizica ca sa iti multumeasca tie piticu. Ca aparent daca nu intelegi un domeniu + gasesti 3-4 care sa te sustina,inseamna ca esti viteaz si alalt e bleg.
      Ma bucur ca am intalnit si aici pe blog acest paradox in care „noi avem dreptate ca suntem mai multi” aha.

      00
    • Un senzor mai mare inseamna dynamic range, inseamna detaliu, inseamna depth of field, inseamna iso foarte foarte competitiv.

      Telefoanele reusesc sa compenseze pentru o serie de aspecte (dynamic range si „sharpness”) prin tot felul de artificii, si arata grozav cand consumi acele clipuri pe telefoane similare, cu cel cu care ai inregistrat clipul: ecran super mic (comparativ cu un monitor sau tv)

      Mutand imaginea pe un ecran mare, lucrurile se schimba dramatic. La clipul inregistrat pe telefon devin imediat vizibile artefactele datorate unui sharpen foarte agresiv, bitrate-ul extrem de limitat datorita caruia ai noise si artefacte de tot felul in umbre si in highlights, profunzime de culoare redusa, si o lipsa generala de detaliu (cheap pixelated look)

      Cuvantul cheie e bitrate. Un 1080p cu un bitrate mare arata incomparabil mai bine decat un 4k cu un bit rate foarte redus.

      Versiunea scurta: degeaba filmezi in rezolutii foarte mari daca totul e pixelat. Dimpotriva, filmand in 4k sau 8k la un bitrate mic (implicit unui senzor f mic) nu faci decat sa amplifici si mai mult problema de fond, contribuind cu mai mult detaliu in a expune artefactele de imagine datorate compresiei si lipsei de informatie (pixelarea).

      Examplu super evident:

      https://www.youtube.com/watch?v=9e4jhI2B-Sk

      00
    • Momentan scorul e cam asa.

      Ai ce-i drept mai multe upvote-uri, inseamna ca ai dreptate.

      00
    • @Ioan confunzi grav rezolutia cu compresia si dimensiunea senzorului. Mai ai mult de invatat pana sa poti sa explici altora cum stau lucrurie astea.

      00
  3. S12-S19 unde au disparut?

    00
  4. Măi, ăsta e S10e. V-au mințit, iar. :D

    Specificații bune, dar unele sunt degeaba. Este exact ca și deblocarea facială a celor de la Samsung: este acolo dar nu prea merge.

    00
    • nu inteleg de unde a iesit fraza asta. folosesc deblocarea faciala de la Samsung de 3 ani si nu am avut probleme

      00
    • Deplocarea faciala la Samsung ( nu stiu ultimul model cum e ) nu foloseste un IR depth sensor, deci nu genereaza matricea aia de punctulete IR pe fata. Cineva cu o poza a fetei tale pe un monitor iti poate debloca telefonul.

      00
    • tehnic esti suficient de limitat incat sa nu faci diferenta intre nu merge /nu e secure. merge perfect, chiar mai bine decat deblocarea de pe iphone, doar ca nu e secure, cum spunea cineva in comentarii, o poti debloca cu o poza. samsung si-a asumat acest lucru sau nu, asa ca nu o sa vezi in nicio aplicatie care cere deblocare secure ca varianta deblocarea faciala (aplicatiile de la banci, payments, etc).

      00
    • @cosmin: N-ai cum să scrii o prostie așa mare. Pur și simplu nu ai cum.

      00
  5. Nu pricep rationamentul. 4k inseamna cadre de 8 megapixeli. Daca senzorul ala poate sa faca poze clare de 10-12 megapixeli (orice flagship din ultimii 2-3 ani poate), inseamna ca poate fara probleme sa captureze si frame-uri clare de 8Mpix. Mai departe intervin desigur limitarile de viteza de procesare si stocare, dar alea nu depind de senzor.

    La 8k poate fi inca valabila discutia cu dimensiunea senzorului, dar acolo oricum si encodingul va fi mult mai agresiv din aceleasi ratiuni de performanta si spatiu ocupat, deci nu cred ca dimensiunea senzorului e „bottleneck”-ul principal.

    00
    • dimensiunea fizica nu conteaza dar volumul de date e urias
      700MB/s uncompressed pt 4k si ~3GB/s pt 8k
      nu cred ca e imposibil sa fie de fapt un 1080p upscaled si oversharpened
      de fapt probabil ca e mai complicat, senzorii fiind bayer au doar informatie spatiala de cat scrie pe ei nu si de culoare. adica un senzor de 12mpx are 6mp pixeli verzi 3 mp rosii si 3mp albastri
      oricum nu cred ca e mare diferenta de la 1080p in colo pentru 99% dintre vieweri

      00
  6. Lasă că vine mâine buhnici și explică el cum de fapt nu ai dreptate.

    00
  7. 99% din plebeo-muritori nu au ce face cu așa telefon. Cei mai mulți fac span cu telefonul și filmează nimic, cu relevanță 0.
    Un telefon de 1000-1500 de lei își face treaba boboc, asta să nu fim in zona de săraci.
    Acuma, fiecare cumpără ce îi dorește imima. Goana asta după procesor, eecran, pixeli, performanță cui dracu folosește?
    Bă dar niște baterii decente, un OS curat, fără mizerii preinstalate, optimizat mai bine, nu oferă nimeni?
    Și fără aifon, că alea nu sunt telefoane, sunt trofee.

    00
    • „Bă dar niște baterii decente, un OS curat, fără mizerii preinstalate, optimizat mai bine, nu oferă nimeni?”
      Are Sony asa ceva…

      00
    • de acord. singurul lucru ce-ți aduce un telefon mai scump (de 1500 de lei) este ecranul. telefoanele de top au ecran super, mai nou cu frecvență >90Hz și aici crede-mă simți diferența la fiecare atingere a telefonului. Camera și cifrele pe specs, doar marketing.

      00
    • Majoritatea telefoanelor de top au OS-uri curate, fara multe „mizerii” peinstalate. Si din alea care sunt preinstalare, majoritarea pot fi sterse.

      Eu nu inteleg nebunia asta de pe internet, unde toata lumea se plange ca telefoanele vin cu cateva aplicatii preinstalate.
      Cum ati vrea sa il primiti? Gol? Fara nimic in el si sa incepi sa instalezi totul atunci cand il deschizi?
      Asta este o tampenie si, in afara de cativa pasionati de tehnologie, majoritatea vor un telefon pe care sa il poata folosi direct din cutie.
      Exemplu: cu toata campania de pe social media al celor de la Huawei, noul Mate 30 pro pare ca este privit cu destul sceptism si nu se va vinde foarte bine.
      Asta doar pentru ca ii lipsesc aplicatiile preinstalate.

      00
  8. pishat, asteptam ppi mai bun dar se pare ca nu ii intereseaza, e trist pt ca asta inseamna ca si alti producatori le urmeaza modelul, se mandresc cu ecran de tableta dar cu densitate de pixeli de 2014

    00
    • ochiul uman nu prea vede diferenta dincolo de 2500-300 PPI. Ai 500+ pe telefoanele astea . Esti trilulilu?

      00
    • ahahaha, ce prostani, sunt trilulilu, da boss, fix asta e esenta, de asta sony a facut display cu 800+ ppi ca sunt eu trilulilu, mai vorbin peste ceva timp cand va scoate iphone sau samsung telefonul cu 800 ppi, ce inovatie, ce super smekerie… aa..btw si nici VR nu ne intereseaza, ok bossilor

      00
    • Nu asta era esenta, nvm

      00
    • man abia vezi diferenta intre fullhd si wqhd daca nu te uiti ft atent, intre wqhd si 4k deja nu merita diferenta vs consumul bateriei, mai bine consum bateria cu 90-120hz ( unde pot sa observ o diferenta majora) . Iar VR 4k ??? pe telefon?? pt ce .. sa vezi porn ca la altceva nu e bun nu ai un gtx1080 in telefon sa te joci 4k

      00
  9. NOU
    #41

    În veci nu dau bătrânul meu, canon 1d m iii, pe un „așa ceva”. 8k?E dus deja, aștept 16k… Mai bine, producătorii s-ar incumeta să facă ecrane mai bune (cel de pe xperia 1 e bestial), carcase mai durabile, și un pic umblat la preț. E telefon, Dă-l în m… Nu e televizor, sau…

    00
  10. Singura evolutie clara, si demna de mentionat este dimensiunea senzorului, care s-a dus de la 1/2.55″ in cazul generatiei anterioare, la 1/1.3” acum.

    00
  11. marimea senzorului e proportionala cu calitatea in cazul pozelor nu la video . cele mai bune dslr uri pe partea de video au senzori mici ( panansonic gh5) sau filmeaza cu un crop factor deci nu utilizeaza toata suprafata senzorului mai ales la 4k

    00
    • man, gh4 filmează bine video nu pentru că are senzor mic. geez.

    • Ti-a trecut prin cap ca filmeaza cu crop factor pentru ca nu pot procesa datele date de tot senzorul si e mai facil sa proceseze doar din zona cropata? Sunt de ani de zile mirrorless-uri care filmeaza 4k pe FF cu full pixel sau cu oversampling (Sony FF, Panasonic). Hai, vino si spune-ne cum s-a reinventat fizica si fotopixelii mai mici sunt mai buni la captat lumina decat cei mari….

      00
    • Red Scarlet super 35 (echivalent aps-c) te contrazice. Si clipurile pe care le produce sunt peste un hasselblad (medium format) si peste orice full frame.

      Panasonic gh5 e mirrorless, nu e dslr. Gh5 nu ar crop factor, inregistreaza video pe tot senzorul.

      00
  12. Eu zic sa închizi blogul și sa te apuci de spikărit https://streamable.com/1wogy faci zeci de mii de euro.

    00
  13. Pe tiktok nu conteaza rezolutia. Conteaza sa fie ultima generatie telefonul .

    00
  14. Vali, tu esti din cei care in 2010 spuneau ca filmările cu telefonul de atunci sunt super suficiente iar acum, încercând sa le vada pe „tv 4k”, isi dau pumni in cap. Nu, 720 nu e suficient.

    00
  15. Era ma bine sa spuna „Filmeaza pana la 8K” ca se tot practica.

    00
  16. Cati aveti TV sau device-uri pe care puteti viziona 8k? sa zicem ca in 3-4 ani o sa fie mai accesibile device-urile pe 8k, pana atunci telefonul acesta devine useless.

    00
  17. E diferenta intre 720 p si 4k filmat cu telefonul, daca urci pe youtube.
    Eu vad mari diferente si intre 1080 p si 4 k…

    00
  18. Mi se pare doar mie sau ecranul la telefonul ăsta e deja bușit? https://twitter.com/BenGeskin/status/1223926886658605056?s=20

    00
  19. In ce hal am ajuns sa numim „pishat” tehnologie de se umpleau 3 rack-uri acum 20 de ani, iar acum intra in buzunar si face si poze. Sunt curios ce va mai trezeste interesul.

    00
  20. NOU
    #60

    Având în vedere că cei mai mulți considera că numărul mare de megapixeli înseamnă poze mai bune, e de înțeles că vor înghiți și gălușca asta cu 8k

    00
  21. nu e vorba ca merita sau nu 8k, e vorba ca tehnologia trebuie sa tot evolueze, 1080p ca standard a stat destul timp, momentan nici 4k nu e mainstream dar o sa se ajunga acolo. continut 4k ai peste tot mai putin canalele tv dar cine mai urmareste asa ceva?

    00
  22. mama mama cum se vor vedea pisicile pozate cu telefonul asta. si bufetul suedez din vacanta in grecia. si cacutu’ lu’ ala micu. ah, bine si pozele alea spectaculoase, unicate in lumea fotografiei, cum vezi pe instagram si alte site-uri de poze doar cateva… milioane din fiecare.

    00
  23. Iar vorbiti cu o siguranta despre lucruri pe care nu le intelegeti nici la cel mai de baza nivel…
    Multi nu stiti ce e un pixel si cum functioneaza o camera foto digitala dar sunteti primii la pareri clare despre megapixeli, dimensiuni, densitati si lentile. Sa facem o grila cu ce rezolutie are 8k? Cati nimeriti?
    Vedeti-va de pla voastra si n-o mai bateti de masa in timp ce aberati pe domenii tehnice unde nici dupa 8 ani de studii nu poti dechide gura cu atata incredere. Toata industria si toti inginerii sunt niste mincinosi, noroc cu voi ca i-ati deconspirat.
    Va urez bine.

    00
  24. Nu stiu la ce ii mai trebuie cuiva camere foto/video super avansate cand:

    – o mema e cu atat mai buna cu cat este mai deep fried (high compression, low resolution)
    – in continuare, totul se filmeaza vertical cu camera de selfie
    – lentila nu e curata niciodata de saorma, transpiratie, grasime sau par pubian si calitatea imaginii este in continuare echivalenta cu cea de pe un handicam dvi de acum 15 de ani.

    00
  25. Cica au cerut „fanii” acest upgrade-uri inutile din cauza ca erau si pe Huawei-uri si ei au ascultat: zoom mare (inutil), baterie mai mare, camera mai buna. Piata telefoanelor mobile e clar plafonata. In plus, nimeni nu spune ca blocul ala de camere de pe spatele S20 Ultra arata execrabil, si mai radea lumea de Iphone 11, se pare ca lumea inghite orice design

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile