Camping: hamac

1. Care e faza cu hamacele

Hamacele sunt foarte foarte mișto. Poți întinde unul între doi copaci și citi sau dormi la soare sau la umbră.

Când mergem prin deplasări, sunt bune de dormit noaptea în ele. Dacă bate și un pic vântul, somnul e mai lin, că te leagănă. Cu un sac de dormit normal nu se simte frigul deloc până pe la 5 sau 10 grade.

Și sunt ușoare, față de versiunile de acum 10 ani, când aveau 5kg sau mai mult, cele noi au sub un kilogram și uneori sub 500 grame.

2. Tipuri de hamace

Am împărțit hamacele de călătorie în două tipuri:

  1. Hamace ieftine: 45 lei la Decathlon (albastru sau verde). Fac exact cât dați pe ele, sunt bune dacă nu sunteți gras și dacă aveți un somn liniștit. Se usucă repede, vă protejează de soare dacă aveți un clește de rufe să prindeți cele două margini. Am scris despre el aici.
  2. Hamace bune: 140 lei la Minor Swing, 130 lei la Zuga, 260 lei la Minor Swing,  270 lei la eMAG. Principala lor calitate este că sunt făcute din materiale mai bune și sunt mai rezistente, unele pot susține două persoane, altele au strat dublu, pentru a băga un izopren acolo (unii dorm mai bine pe izopren băgat în hamac).

Nu vă recomand hamacele pentru două persoane, veți sta incomod în ele, oricât de mult vă atrage ideea de a sta lipit de persoana iubită.

3. Ancorarea: sfoară sau chingă?

Diferențele sunt simple: sforile incluse nu sunt tocmai cele mai bune (nu ca material, ci ca material de ancorat), dar chingile sunt mai grele. Sforile nu doar că strică copacul, dar sunt și greu de înnodat și deznodat de fiecare dată. O chingă o înfășori în jurul copacului și apoi o ancorezi de hamac cu o carabină (carabinieră).

Chingile se mai numesc și anneau, lonjă, sling sau inel tubular, vin în dimensiuni diferite, recomandat ar fi să vă luați lungi de 120cm sau 150cm, ca să aveți destul pentru a înconjura copacul.

La ProAlpin, o chingă de 120cm costă 20 lei, la Decathlon 25 lei, la Nootka 28 lei, la Himalaya 30 lei, la Minor Swing 40 lei două, dar vin împreună cu carabine.

Alte sfaturi de agățat vedeți aici. Cum se urcă în hamac vedeți aici. În rolul gazeului, Doru.

 

update: mi-am făcut două chingi de 3 metri.


Cam asta e tot. Spor la hămăceală!

hamac

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Te contrazic, uite, asta e chiar tare pentru mai multe persoaneȘ

  2. Uite, boss – din Panama, martie anul asta:

    http://imgur.com/a/4fMaQ

    Idei faine, nu? Erau peste 100 US$ fiecare.
    Cucoanele care nu mai fac mileuri se pot reprofila :)

  3. Un link util despre cum sa-ti faci singur un suport de hamac:
    http://www.bushcraftdays.com/how-to-make-a-free-standing-hammock-stand/

    Mi-am luat si eu hamacul de la Decathlon, cel de 45 de lei si mi-am facut si un stand, ca cel din linkul de mai sus, cu doua bete si o ancora. Ramane sa vad saptamana viitoare daca ancorele tin in nisip, la mare :D. Daca nu, trebuie sa imi iau unele mai lungi.

    Hamacul de la Decathlon vine cu cordelina inclusa, dar, din pacate, este cam scurta si nu prea il poti agata de copaci mai grosi.

  4. Sau sau un cort-hamac mai bine

  5. Mersi ca mi-ai amintit de hamac, o sa iau unul de la Decathlon pentru soramia :))

  6. De ce cred ca numai hipsterii le folosesc?

    • @Marian e super misto daca ai un copac in curte sau iesi undeva sa te relaxezi cateva ore, ce zici tu is kinderi care o ard prin parcurile din oras la o copetitie de selfie-uri in hamac :))

    • Exact la aceia m-am gandit care sunt prin parcuri si o ard de cum incepe vara… Cred ca-i klumea sa ai hamac in curte.

  7. Eu am de vreo 3 ani un hamac foarte bun, facut de un prieten, incape usor in rucsac, de fiecare data cand plec cu bicicleta pe undeva, iau si hamacul cu mine.
    Daca va intereseaza, am vazut ca mai face inca hamace, le are listate pe olx.

    https://www.olx.ro/oferte/user/2wHl/

  8. Mi-am facut un hamac din asta folosind o foaie de cort, cand eram in armata, intr-o aplicatie.
    Aveam 57 de kile, si noi fiind pe tren aproape 3 zile, ne-au pus pe astia mai pirpirii in hamace agatate de gratarele pentru bagaje. Treaba nasoala e ca n-ai nici un fel de suport pentru coloana, si dupa 12 ore de stat in hamac ma durea cocoasa ca naiba…

    Am vazut – in Cuba :)) – niste hamace din franghie impletita, care la cele 2 capete aveau un fel de grila de lemn care tine hamacul un pic mai tensionat si iti distribuie greutatea un pic mai uniform.

  9. am la tara 3 puse in triunghi. unul e facut, unul e ieftin iar al treilea este scumput. fiind singurul cu probleme de spate din familie, nu prea le halesc mai mult de o ora, doua. nu ma vad dormind treaz in ele.

    • sunt întinse bine, adică cu un maxim 15% unghi?

    • sunt destul de tensionate, insa sunt legate cu o franghie oarecare, cand ma asez in oricare la cele 100 de kile ale mele cam fac burta

    • bai tocmai stiam ca serpasii aia din himalaya dupa ce cara in spate/pe cap o zi intreaga bagaje, avand toti hernii de disc probabil, seara se intind in hamace. daca stai sa te gandesti putin in hamac nu stai cu coloana dreapta ci cumva imiti putin pozitia fetusului care este cea mai buna pozitie pt herniile de disc.
      probabil dureaza putin sa te obisnuiesti cu pozitia, dar cel putin in teorie ar parea o pozitie buna pt un spate cu probleme.
      mai nasol mi se pare ca nu cred ca poti sa dormi pe burta in hamac, eu cel putin aproape numai asa dorm noaptea, deci in hamac nu stiu cat de usor m-as obisnui…

  10. @Zoso:sunt intinse exact la 15,97765% grade,cai putere,celsius,celjos si alte cacaturi.Hai sa nu ne mai rupem in pendula mea in figuri cu 15 grade,da?Hai sa fim un pic seriosi,ca nu vorbim aici in carici de flexuri sau de doze puse pe parchet.
    Multumesc pentru postarea comentariului.

  11. Auz’, sunt cu un amic pe terasă – și întrebă ăsta chiar acum – există hamace cu fermoar, să te „închizi” în el ca-ntr-un cocon, cumva?….

  12. http://imgur.com/gallery/jxsTF0k uite o jucarie d-asta si nu mai ai nevoie de copaci sa-ti ancorezi hamacu :)

  13. cauta pe google: hammock tent ai sa vezi ce interesant e

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile