Campania cu numărul 5782 în care ești arătat cu degetul că nu citești

Știți cât timp a trecut de la ultima campanie în care românii sunt încurajați să citească? Cel mai probabil un sfert de oră. Asta de acum se numește #timpulsăcitim și este făcut de Leo Burnett și Curtea Veche, care e și o editură.

Se începe, binențeles, cu statistici false. Singura statistică recentă pe care o avem cu privire la citit este Barometrul de Consum Cultural 2017 în care se arată că 58% din români au citit cel puțin o carte în ultimul an, adică 2017. (Dacă vreți să verificați, aici e studiul, datele sunt la pagina 186. De unde știu? Sunt singurul jurnalist din România care poate citi chestii emanate de Dumitru Borțun, Dumnezeul schizoid al semioticii românești). Site-ul de citit spune altceva, se bazează probabil pe datele false publicate de semi-analfabeții din presă. Ca idee, cu 58% stăm mai bine decât britanicii, care-s pe la 51%.

Apoi, dintre oamenii care te instigă la citit, îi avem pe Klaus Iohannis, cunoscut publicului pentru ultima sa carte plină de aforisme cretine de UE, care reușeste cumva să fie și mai proastă decât prima sa carte, aia în care a compilat niște interviuri din presă pline de banalități (Pas cu Pas), cunoscuta cititoare Laura Cosoi, de care Smiley s-a despărțit probabil pentru că-și petrecea prea mult timp la bibliotecă sau celebrul versificator Iv cel Naiv, care este, pe bune și pe verificatelea, un Flick domnu’ Rimă pentru corporatistele care-și fac poze cu carți și cafele și și le pun pe instagram.

Și cu toate aceastea, ca la campionatul mondial de autism, nimeni nu face legătura între produsul de proastă calitate, minciuna constantă în domeniu și sila românilor pentru lectură. După 30 de ani de zile în care au fost lăudate tot felul de cărți de proastă calitate de către oameni nu prea luminați nici ei (citiți revistele culturale, vă rog, să vedeți acolo amploarea dezastrului, oamenii încă sunt la nivel de compunere de clasa a VI-a), mda, lumea cam evită domeniul. Și după atâția ani în care ți-ai bătut joc de client nu poți să dai vina pe el în continuare că nu servește produsul.

Totodată, sparge-v-aș la cimpanzeul marketingului pe toți, cine naiba v-a învățat, bă, că așa se fac campaniile cu „lumea nu prea folosește produsul nostru, dar e util, totuși”, serios, asta se discută la cele cinci mii de conferințe de marketing din București? Cum să anunți negativul în reclamă?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Mi-ai făcut ziua. Bine punctat :)))

  2. Vezi, daca nu il au pe Raul (Arhanghelul) la marketing?

  3. Dupa parerea mea cititul este ca sexul anal, adica pare atragator asa la prima vedere dar zicem pas.

  4. Domnu’ Eftimie, ai uitat sa zici de Cartarescu, sunt dezamagit, parca nu e hate adevarat daca nu zici si de el.
    Si apropo de cifre, din aia 58% la suta, 27% nu au citit nicio carte in ultimul an.
    Deci daca ii luam pe aia care citesc lunar sau mai des ajungem la frumosul procent de 20%.

    Si ca sa incerc si eu un hate mic, numai mie mi se pare ciudat ca pe de-o parte avem „curva lui Dragnea” iar pe de alta un expert justitiar, posesor al adevarului suprem si pentru care toti ceilalti sunt niste prosti?

    • „Si apropo de cifre, din aia 58% la suta, 27% nu au citit nicio carte in ultimul an” – chestia asta ai zis-o că:
      a) Ești analfabet și nu poți citi nici măcar din studiul ăla;
      b) Ești super-prost și nu înțelegi matematica;
      c) Ești un gunoi uman care crede că dacă repetă aceeași minciună la nesfârșit nu o să fie consecințe;
      d) Toate cele de mai sus.

    • E adevarat, sunt un gunoi din punctul asta de vedere, probabil pentru ca ma enerveaza stilul tau de a scrie, dar la aia cu cifrele tot am dreptate: „Cărţile (de orice fel)
      ocupă locul doi în ceea ce priveşte non-consumul, 69% dintre
      respondenţi afirmând că nu au citit niciodată în ultimul an
      sau că au citit mai rar, iar 20% au afirmat că citesc cel puţin
      lunar”

    • „sau că au citit mai rar”, lăchiță. Ai ales ce ți-a plăcut din text doar ca să te simți moral superior și, ce crezi, nu ești. Ai încercat să minți cu cifrele în față și nu ți-a ieșit.

      Mai caută ceva de mințit, vezi ce iese. Gunoiule.

    • Eftimie, apreciem limbajul elevat argumentativ, se potriveste perfect cu scrierile tale.
      Știm, s-au vândut bine, deci ești mare scriitor. Un fel de JK Rowling de România (se și vede după limbaj).Parcă îl depășisei și pe Cărtărescu? Deci ești clar peste. Măcar cantitativ, nu? Ăsta e criteriul de bază.
      Asta e.. de gustibus..

  5. Daca un săpun nu se vinde deducem că oamenii sunt nespălați? sau că săpunul e nasol

  6. Cum sa anunți ca vei întra în curând în insolventa într-un pas.

    Da vina pe potențialul tău client ca nu iti cumpara produsul.

  7. Eu nu cred cifra de 58% pentru ca pur si simplu la o intrebare ca asta majoritatea ar raspunde de complezență. Comparati cu peste 50% care zic ca au citit ziar in format clasic pe hartie. Sau cu 47% din rural care au citit carti. Ha, poate pliantul de la supermarket care il primeste in cutia postala/in gard la poarta e considerat si ziar si carte si revista.

  8. NOU
    #14

    Buna ziua,
    Sunt zeci, poate chiar sute de carti bune de citit, si nume consacrate, dar si juniori. Istorie, Memorii, ceva management, pisicologie, fictiune. Dar necesita ceva efort de selectie ad labam: citit micro-rezumatul sau pasajul ala de pe coperta 4 (intorci cartea cu spatele), citit in fuga introducerea, foiletat random.
    Cartea e un produs, nu templu’ ma-sii de cultura. Cartea e un produs care trebuie sa ma face pe mine sa fac rectificare bugetara de la alcool si sa cheltui banii pe hartie cu cerneala.
    Problema e ca niciuna din cartile alea descantate de toti culturnicii nu sunt de citit de catre un om normal, zici ca fumeaza ceva special. Bai, sunt scrise lemn, vine omu’ muncii de la fabrica si dee sa citeasca ceva. Pai tre’ sa curga literele ca fruncea-n decantor, ba!
    Ingrijorator pentru numele alea rulate de marcheting, dar tot felul de nimenea scriu mult mai bine, mai coerent, mai cu sens decat Livrescu si Academicescu.
    Dar trebuie sa sapati, tovarasi, in fata sunt puse petardele de marketing, adevarata literatura e in spate si n-are blink-blink.
    Vini, vedi, ceti!

  9. 58% my ass. Daca ar fi fost 5.8%, as fi crezut.

  10. Asta cu cititul și în general cu hai să citim e așa, dacă nu suntem tâmpiți și ipocriți în același timp. Când eram copil, citeam disperată beletristică la kilogram, tot ce găseam în biblioteca familiei, a prietenilor, în bibliotecile locale, era un drog, o exasperam pe mama. Nu mi se pare sănătos să mă întorc la acel moment. Azi prefer să citesc online diverse: bloguri care mă interesează, legislație pentru serviciu, info pentru ce mă pasionează la un moment dat. Deci citesc. Nu-l mai iau pe Dostoievski la refec, am făcut-o pe sub bancă în clasa opta. Mi-a trecut. Iar dintre cărțile scrise de „mințile luminate recente”, niciuna nu m-a tentat s-o deschid. Viața e prea scurtă pentru a citi chestii doar pentru că sunt la modă.

    • Pai beletristica e pt entertainment, indiferent cât de buna este. La fel ca un film bun. Când nu ai chef de filme, schimbi cu cărți. Și invers. Asa e la mine, ma plictisesc să-mi iau divertismentul media doar din filme sau doar din cărți.
      legislația pt serviciu e entertainment pt tine sau îți ajunge doar entertainment-ul digital?

    • Legislația românească e ori durere maximă de cap ori entertainment pur dacă ai impresia că nu te afectează. 😂
      Aia europeana, corect politică, te adoarme după câteva pagini. Se pune ca entertainment?
      A citi, că definiție, e a trece cu privirea printre rânduri și a descifra sensul lor. Dacă pune și mintea la treabă chiar ar trebui să fie acel gen de citit. Nu contează ce și unde citești dacă îți menține neuronii activi. Cam ăsta ar trebui să fie scopul, nu să-și vândă unii maculatura la modă.

  11. Eu citesc articolele lui eftimie doar din curiozitatea de a afla daca este cineva care nu este super prost. Se pare ca deocamdata nu exista.

    • eu l-am lăsat să scrie așteptând să zică și de mine că sunt prost :D

    • Ca să citez din tine:

      „Ca de obicei vine unul care e total pe langa subiect”
      „ In 12 ani de IT am intalnit foarte putini web designeri care sa nu fie complet idioti pe partea de UX”
      „Cine sunt astia si de ce se oboseste coca cola cu asa ceva ?”
      „… o gluma de firma, au o reputatie foarte proasta in Cluj, intr-o vreme parca iti numarau si cafelele si trebuia sa folosesti cartela ca sa mergi la baie, sclavie moderna”.

    • Asta-i buna, imediat o sa ma cauti acasa sa ma iei la rost. Primul pas l-ai facut, ai cautat prin comentarii ca sa ce ? Sau faptul ca ai gasit cateva comentarii din n invalideaza faptul ca tu esti arogant pana la cer ?
      Relaxeaza-te, si geniile ca tine mai pot fi ironizate. Bine, daca poti accepta, nu ma ridic la nivelul intelectual al glumelor din tnr sau la vasta ta cultura. Care se stie, justifica orice.

    • N-o să te caut, stai liniștit. Mă enervează doar jegurile ca tine sau ca ăsta care mint doar că nu-s de acord cu mine. Parexamplu, dacă citeai textele mele, cum ar fi ăsta, ai fi văzut că mai și laud persoane, chit că place sau nu publicului. Dar tu ai preferat să fii jeg, să minți, doar că nu ești de acord cu mine. Cum ai mințit și cu Arobs și cu altele.

      Dar cu faza cu aroganța ai dreptate.

    • Sunt jeg ca am facut o gluma banala si absolut previzibila ? Ok, fie. Valorile tale ne inspira pe toti.

    • Eftimie, la unele articole chiar te-am lăudat (de exemplu la ăla despre Șora) dar adevărul estă că poți fi și mare cârnat.
      @unknown, de obicei aroganța ascunde multe complexe.

    • Doamne, ce personalitate are acest Eftimie. Apari in ceva albume de neurologie? Daca da, sunt curios de capitolul in care apari… Cat neuroticism…

  12. Eu nu inteleg de unde ies statisticile astea (si unele, si celelalte). Din ce declara editurile ca vand sau din ce declara romanii ca citesc? Ca mie imi vine sa rad oricare ar fi. Si cine le crede, pe oricare, este pe bune mai prost decat are eftimie impresia despre toti ceilalti muritori.

    PS ca sa fim i telesi,editurile, si tot restul lantului trofic, tipografii, magazine si ce o mai fi pe langa, vand carti in timp ce populatia cumpara ‘cultura’, deci o tendinta naturala de exagera in directii opuse. Si oricum nici una nu tine cont de pietele paralele, albe, gri sau negre, biblioteci, imprumuturi intre prieteni sau aia care vand pe bordura. Si oricum, o carte vanduta nu este neaparat si citita, sau poate este citita de 2, 3, 7 persoane. Sau o persoana cumpara aceeasi carte de 2 ori.

    • Eu de exemplu cumpar, in proportie de 98%, carti doar din anticariat. Si am saci si saci de carti.
      Matusi-mea are aproape toata colectia de carti de la adevarul…o tine in tipla in biblioteca…

  13. Desi recunosc ca imi place stilul si concluziile autorului, nu cred ca argumentatia articolului e suficient de solida. Acel sondaj este mult prea subiectiv pentru a putea fi folosit. As propune o alta metrica, si anume vanzarile de carte din Romania. Da, stiu ca se pot citi si carti din biblioteca, dar totusi, o societate moderna, care citeste aparent masiv (~58%), ar trebui sa se remarce printr-un volum corespunzator de carti noi cumparate din librarii.

    Si aici statisticile sunt clare: nici vorba de asa ceva. Conform profit.ro (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/retail/scrisul-cartilor-in-romania-o-afacere-nu-prea-mare-pentru-edituri-si-aproape-zero-pentru-scriitori-18970955) in prezent in Romania se vinde de aprox 60-65mil euro/an. Daca ne comparam cu tarile vecine, cred ca vom intelege repede realitatea romaneasca si unde ne este locul:

    „Prin comparație, piața cărții din Germania se ridică la 9 miliarde de euro anual, cea din Ungaria – la 140 milioane de euro, Bulgaria (cu o populație de trei ori mai mică decât România) – 60 milioane de euro și Slovenia, cu cele două milioane de locuitori, 75 de milioane de euro.”

    In concluzie, exclud posibilitatea unui procent atat de mare de cititori activi in Romania pentru ca nu pur si simplu nu vad un grad corespunzator de cultura nici pe strada, nici in media.

    Daca se poate, astept o reactie decenta din partea autorului, fara injurii.

    • Bulgaria are piata cartii la 60 milioane de euro pentru ca, probabil, tiparesc si carti pentru rusi. Si le baga si pe alea in statistica.
      Nu au cum sa fie la nivelul asta. Cred ca au bagat in calcul si pliantele din hotelurile de la mare.

  14. Ma scuzati, am trait in pestera o vreme si mi-a scapat: de ce scrie Eftimie doar aici si nu pune articolele astea si pe blogul lui ?

  15. pe mine mă distrează ăia care citesc beletristică, cu zecile și sutele de volume pe an și se cred mai superiori decât cei care s-au uitat la filme, sau ăia care s-au jucat jocuri video.

    • nah, aia care citesc se cred doar superiori
      aia cu filmele se cred ‘mai superiori’ decat aia cu jocurile video

    • Eu as pune jocurile (nu Counter Strike!, ci cele cu poveste) un pic peste carti si filme prin prisma faptului ca interactionezi, ca poti influenta povestea, iei decizii si apar consecinte. Te fac sa te implici mai mult, sa meditezi mai mult la ceea ce se intampla, sa asimilezi altfel povestea. Si multe din ele au povesti cu nimic mai prejos ca cele din carti.
      Din pacate sunt trase inapoi de stereotipul ca sunt doar pentru copii, sunt imature, violente, etc. . Nu domne’ , daca nu e carte tiparita pe carne de copac, nu e cultura.
      Ca exemple de jocuri care pot da nana’ multor carti: The Witcher (la randul lui influentat de o carte), Knights of the Old Republic, Dragon Age, Baldur’s Gate, Mass Effect, Gothic. Mai sunt dar astea imi vin prima data in minte.

    • Au si de ce, pentru ca aia care citesc au mult mai multe chestii in capatana decat cei care primesc niste informatii mestecate si modelate deja de altii.

    • Cărțile iti solicită imaginația mai mult decât jocurile sau filmele. Mai afli un cuvânt nou, o expresie, chiar si o treaba de cultură generală din notele de subsol.

      Un personaj de carte ti-l desenezi tu in minte, nu lasi regizorul sa aleaga actorul dupa cum crede el in cazul filmelor sau cum aleg designerii textura potrivita in cazul jocurilor.

      Acelasi lucru e valabil si pentru peisaje sau desfășurări de acțiuni.

      Exista emotii generate exclusiv de potrivirea de cuvinte. De exempu, cum ecranizezi strofa de mai jos?

      Iubito, astăzi facem prăjituri
      Cu patru straturi. Primul este patul
      Al doilea cearceaful, preacuratul.
      Al treilea chiar tu, plină de nuri.
      Şi-al patrulea eu însumi, vinovatul
      Că astăzi facem iarăşi prăjituri!

    • e doar o masturbare a egoului, Ioana. Nu te uiți, asculți, sau joci ceva pentru entertaniment, ci citești, cât de nobil … .

    • Se vede cat de mult iti merge mintea daca tu despre asta ai inteles ca e vorba in ce am zis eu. Vezi daca reusesti sa citesti tot ce a scris Rumbu, poate asa o sa te luminezi putin.
      Si dai dovada de prostie de doua ori la rand, fiindca nu inseamna ca daca citesti nu iti plac jocurile sau filmele. M-am jucat ore in sir atat jocuri cu masini cat si cele din categoria shooter si nu numai. Cat despre filme probabil ca am vazut sute bune si de fiecare data cand vedeam unul facut dupa o carte pe care o citisem de obicei era o dezamagire.
      E drept, pe de o parte, pentru astia ca tine, viata e mai simpla si mai usoara.

    • @andrei
      Cititul de beletristica face bine la inteligenta.
      Nu știu cum cineva mai poate pune la îndoială asta. Probabil unii care au probleme de concentrare sau care au ideea ciudata ca trebuie sa învețe ceva clar din ce citesc și nu înțeleg ca cititul ca divertisment pur, de relaxare, nu de învățare concreta a ceva, e sanatos pentru ca îți stimulează imaginația.

    • @Rumbu, cine a scris versurile alea? că-s mișto de tot. :)

    • Emil Brumaru, Commedia dell’Arte.

    • @Andrei, după ce ai dat cu mucii-n fasole la faza cu ‘mai superiori’ confirmând astfel nivelul deloc onorabil la care ai ramas cultural (undeva prin clasa a VI-a cand se invata gradele de comparatie), nu cred ca esti in masura sa ne spui noua ca citim exclusiv din narcisism.

      Si, da, am jucat Starcraft nopți întregi cu coreeni, am terminat KOTOR si pe light si dark side.

  16. Eu am invatat ca ”superior” nu are grad de comparatie. Nu exista ”mai superior” sau ”mai putin superior”. Asa-i cand mai citesti in viata asta.

  17. Până la urmă procentele sunt interpretabile, în schimb cifrele sunt seci și cam arată unde suntem în comparație cu alții. Piața de carte din România pe an app 80 mil €, Ungaria cu populația la jumătate față de noi, cam 800 mil €, Polonia app 2 mld €, Franța, Germania, UK sunt peste 10 mld € fiecare. Știați ca România este singura țară din UE care nu are o lege organică de reglementare a pieței de carte?

    • Piata de carte in limba romana? Eu am mai luat carti si de pe Amazon, si de pe book depository, si cateodata carti pt kindle pe loc fara sa ma mai complic cu posta etc. Mai stiu pe multi care citesc masiv dar isi iau epuburi si altele de pe net. Ca unii dintre noi spre deosebire de Germani si Francezi putem sa citim si in alte limbi, nu trebuie sa stam sa ni se traduca in romaneste o carte (eventual tradus prost) care ne intereseaza. A ca nu se cumpara cartile ACADEMICIENILOR si fandositilor, asta e altceva.

  18. @Fluture, cum e in Toulouse? Sa ma mut acolo?

  19. Bai eftimie, eu sincer cred ca tu te certi sometimes cu unii comentatori, ca ai nevoie de niste carne. Ca altfel, nu se explica..

    • Acum vreo saptamana am vrut sa citesc o carte a unui autor roman, aparuta la editura Nemira cu vro 2-3 ani in urma. Ok. Intru la vreo 2 librarii online gen Carturesti si parca Libris, out of stoc. Ok, np. Lasa ca o iau eu de pe Amazon sa nu imi mai pierd timpul cu astia, si o citesc pe Kindle. Sa mori tu? Era numai format paperback la 28 de lire(n-am baut gaz). Pai distinsii domni de la edituri, in loc sa se planga pe net nu mai bine ar pune mana sa intre si ei in mileniul 3? Mai ales edituri asa-zis SF.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile