Bucureștenii sunt zombies, dar ei nu știu asta

Forțat de împrejurări, conduc în București. Încă vreo 10 zile, că după aia îmi expiră dovada. Da, la prima ieșire cu mașina, am reușit să supăr un polițist la ora 8h20. Că el era cu spatele la semafor, dar a „văzut” că am trecut pe roșu. Și, oricum, „mașina are folii, trebuie să le dați jos acum sau vă iau talonul”.

Locuitorii Bucureștiului, cei care folosesc mașina zi de zi, sunt niște zombies. Un oraș inuman, în care oamenii sunt pur și simplu dezintegrați. Bucureștenii nu fac decât să supraviețuiască. Ei sunt într-o luptă continuă cu poluarea, cu zgomotele, cu betoanele, cu asfaltul și, bineînțeles, cu ceilalți posesori de mașini. Ei nu trăiesc, ei doar își duc corpul din punctul A în punctul B. Sau la spitale, policlinici sau farmacii.

Atât de alienați sunt bucureștenii de orașul lor mizerabil încât nu-și dau seama cât de penibil sună când încep să-ți spună cum „aici sunt cele mai bune școli”, „da’, dar în altă parte nu sunt oportunități ca aici” și alte fraze gata (a)mestecate cu noxe.

Niciodată nu veți auzi vreun bucureștean care să facă ceva pentru comunitate. Nu are cum. Nu are timp. După 5-6-7 ore de muncă și o oră și ceva în trafic, bucureșteanul de rând nu are chef de nimic altceva decât de o mizerie de emisiune tv, un binging pe Netflix sau alte noxe de pe Youtube. Niciun bucureștean nu se întoarce acasă să lucreze la o idee care să schimbe viața lui sau a altora. Indiferent de vârstă. Probabilitatea să înființezi un start-up de succes în București este infimă. Poate doar o aplicație care să-ți spună în timp real la ce level de zombitate ai ajuns.

Orașele alienează omul. Grav. Cu cât mai mici și mai înghesuite – două „calități” excepționale ale Bucureștiului – cu atât mai mare alienarea. Dar, hei, capitala, joburi bune, portocale și mese de ping-pong la job, kebab fusion și chefi, stații de încărcare electrice, festivalul Enescu care nici nu știm când e, teatre cu actori incredibili la care nu ne ducem pentru că avem iUmor sau Comics Club sau mai știu eu ce alte locuri în care ne râdem.

Știu că nu e prima oară când vorbesc despre asta. Am scris articole cu sânge despre asta, mi-am luat ghioage în mufă de la zombies și alienații de mai sus, indiferent dacă le-am dat și bibliografie pe tema asta. Dar ceea ce văd azi în București depășește chiar și imaginația mea debordantă. Bucureștiul e o mizerie, indiferent cum și de unde privești. Sigur, dacă tu crezi că Popesti-Leordeni e viitorul tău sau „merita să mă uit și pe acolo”, n-ai să înțelegi nimic din ce zic eu pe aici.

Dar, dacă vrei să-ți schimbi viața, dacă chiar vrei să-ți schimbi viața, nu doar să perorezi aiurea despre asta sau să citești tone de cărți despre burnout sau depresie, primul pas e să fugi din București. Dacă-ți pasă de plămânii tăi, de inima ta, de creierul tău, de copiii tai, dacă vrei cu adevarat să le oferi o viață bună, dacă vrei să aibă noroc în viață, dacă vrei să-i vezi cum înfloresc, fugi din București. Da, cu tine vorbesc!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

159 comentarii

  1. Chapeau
    Desi o sa iti iei multa carne. Deh, bucurestenii nu accepta ca cineva sa le critice templul

    10
    • Cum poti sa vorbesti de rau un oras mitic! (cu accentul grav pe i :)))

      00
    • Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi … exista vreo diferenta intre ele? Absolut niciuna dpdv al haosului traiului zilnic.
      Oare de ce nu da navala poporul la TITU sau la VISCRI? Cum? Mori de foame acolo dar in aer curat si liniste? Aaaaaaaa … ok!

      P.S.: tactica asta comunista cu: daca nu iti convine, cara -te este pur si simplu jegoasa.
      Orasele mari intotdeuna au atras forta de munca.
      Forta de munca nu inseamna numai ‘telectuali si oameni cu initiativa.

      Problema cea mai mare este lipsa educatiei care a dus la o „dictatura” a iposturii si a nulitatilor care atata pot iar dupa 30 de ani in care ti s-a repetat zilnic ca esti prost si sarac oamenii chiar au ajuns sa creada ca atata se poate.

      numiti un singur politician care a venit cu o viziune clara asupra invatamantului pe urmatorii TREIZECI de ani nu 3 ani de guvernare!

      avem 50% analfabeti functional! ce asteptari sa avem? majoritatea guvernantilor sunt analfabeti „institutional” si nu doar atat! avem un ministru al digitalizarii care nu are habar ce e aia digitalizare.

      so, plecam din Bucuresti sa mergem unde? sa muncim ce? sa ne educam copiii unde? nu toata lumea poate face bani pe net si nu toata lumea poate da cu sapa. crestem copiii cu vaca pe islaz si cand cresc copiii unde se duc? aaaaa, la oras? interesant!

      00
  2. Ai uitat de cele 40 de grade vara, care vor deveni o constanta cat de curand…

    00
    • 40+ vara in centru, cu 3 grade mai mult decat in Baneasa. Plus crivatul / viscolul iernii. Plus poluarea. Dar da, si in Cluj e din ce in ce mai rau, cu binecuvantarea lui boc orasul e din ce in ce mai poluat, ambuteiaje la orice ora si un haos de constructii/ blocuri noi si urate , 7-9 etaje intre case, unde limita e 4 etc. Fara pomi si fara flori. Arata (inca) bine Sibiul si Oradea, in Brasov si Timisoara nu am fost foarte recent, ca sa ma pot pronunta…

      10
  3. Ok, unde?

    00
  4. Prin ochii mei de turist in Bucuresti iti dau dreptate. Era fain in facultate, viata de noapte, chestii smecherii, dar imediat ce nu mai bei pana la 5 dimineata pana te tarasti pe trotoar, Bucuresti isi pierde din stralucire.

    Si imi pare rau, ca parca as vrea sa „razbata”. Ma tot gandesc, cum ar fi modelul „Oradea” aplicat la Bucuresti. Doamne ce centru vechi ar putea avea orasul ala.

    00
  5. E buna ideea cu fugitul din Bucuresti. Dar unde? Asta ca provincial dintr-un oras fara nimic. Adica locuri de munca. Ca as pleca. Mi-am dat seama ca Bucurestiul nu e un oras in care sa traiesti definitiv. Na, cand lucrezi de acasa e usor. Asta e…sa se investeasca in orasele mici si as pleca.

    00
    • Iti zic eu unde pot fugi, in tara. Ca in afara exemplele sunt evidentr. Astfel: Arad, Oradea, Lugoj, Timisoara (dar cu jumatate de gura), Drobeta Tr Severin, Craiova, Pitesti, Sibiu, Cluj (tot cu jumtate de gura). Nu sariti cu minusuri si porcaieli, sunt alterntive OK la ce explica fluture despre bucuresti.

      00
    • Irod, Aradul, Dr. Turnu Severin, si Lugojul nu sunt ceea ce trebuie pt a evada din Bucuresti. O sa dau din casa in ceea ce priveste Aradul. Oferta de munca pt corporatisti se reduce la 2 nume mari in zona industriala – si care au si partea de finante,R&D,top management in Arad, inca vreo 2 care sunt de luat in seama si 1 cu naveta la Ineu -60km pe sens. Sunt multe fabricute, dar ori sunt puncte de lucru ale corporatiilor stabilite in TM , ori sunt ale unor jucatori mici pe domeniul lor. Nu exista nici alternativa pe servicii (IT, shared services si offices) a la Cluj si Bucuresti.
      Ce vreau sa zic, orasul are o alura atragatoare, malul Muresului este superb trei anotimpuri, centrul te duce cu gandul la un orasel german, iar arterele principale (din cartiere) sunt facute pe fonduri europene. Pt mine orice oras in care am fost are un vibe, o energie tranformatoare care te inspira sa continui in zilele monotone sau deprimante, pt a vedea ce oportunitati noi apar. Cel putin asa am simtit eu in Bucuresti , Timisoara si Cluj. Aradul nu are acest vibe, probabil datorita lipsei alternativelor reale de a te dezvolta profesional in timp ce faci ceea ce iti place ( din cercul meu, cam 70% sunt angajati la stat, sau in una din cele 2 corporatii). Experienta mea ca aradean cu aradeni esta ca, intre 30-50 de ani, in loc sa-i vad cum exploreaza noi drumuri si explodeaza ca potential, fiind la maximul capacitatii lor productive si creative, ii vad cum se retrag in familie si nu risca nimic profesional.

      10
    • La Mari Contribuabili regiunea Timisoara sunt grupate 1752 de firme din Arad, Caras, Hunedoara, Timis. Timis are 909/52%, Arad 470/27%, Hunedoara+Caras 373. Arad, not great, not terrible.

      00
    • Daca eram din alta zona a tarii, clar nu alegeam Bucuresti. Dar Bucuresti e cel mai apropiat oras de vine, primul fiind Constanta. Si recunosc, nu cunosc Constanta prea bine si ce poate sa ofere. As vrea ca la un moment dat sa vizitez mai multe orase mai aerisite din tara si sa analizez ce pot oferi. Nu am cine stie ce pretentii de cine stie ce functie. Locuri de munca decente sa fie. Mai e si treaba cu familia, Bucurestiul imi convine ca imediat ajung acasa. Iau trenul si nu fac prea mult.

      00
  6. Iar comparam orase de maxim 100.000 de locuitori cu un oras de 4 milioane

    10
    • El vorbește despre felul în care te afectează pe tine un oraș, nu despre statistici demografice

      00
    • Mihai, Berlinul are tot vreo 4 milioane de locuitori (ce-i drept pe o suprafață de 4 ori mai mare), iar in 150 de ani a suferit mai multe daune și transformari decat 3-4 București la un loc. Ce zici, să comparăm?

      10
  7. Cât de adevărat și bine scris! Subscriu 100%! E jalnic orașul, oriunde mergi ! Excepțiile sunt atât de mici (Aviatorilor, Kiseleff, )…in rest….mix de stil arhitectural comunist (de inspirație rusească) cu stilul turcesc și influențe balcanice….Jeg și graffiti peste tot, borduri cu iarba..etc, etc..Budapesta e bijuterie! Și noi ne râdem de unguri!

    10
    • Ce exceptie e Kiseleff si Aviatorilor? Au doar 955masini/cmpatrat in loc de 932alte locuri din Bucuresri? Parcari oricum sunt putine, blocurile sunt la fel de jigarite iar vilele talharilor nu se vad din cauza gardurilor de 5m.
      Tot bucurestiul e praf, gropi, santiere si masini parcate, am ajuns sa fac 11km in 50min, plecat la 6:50 de acasa. Daca plec la 7:15 fac 1h30min pentru aceiași 11km.

      00
    • 11km în 50min e ok. Ia-o mai ușor, Schumi.

      00
    • NOU
      #24

      @add: daca nu pleci la 6:30… Atunci faci cam 16 in maximum 30 de minute. Pe ceas.
      Da, daca pleci dupa 7 ai belit cocaru’.

      00
  8. Mai dati si pe la Biserica din cand in cand, si poate va trece impresia de zombified city…

    11
  9. Wow… 😐 😳 😲

    May I Suggest Therapy?

    00
  10. Cam orice bucurestean sadea stie realitatea asta si mai mult s-a invatat sa traiasca cu ea. Pe langa asta costul vietii este destul de mic asa ca nici nu prea poti sa ai pretentii de Viena intr-un oras unde se subventioneaza aproape totul. Da este poluare, este trafic, este jungla, dar alternativa pentru multi ar fi o intoarcere in orasul/comuna/satul natal unde fie sa munceasca pe salariul minim, ori sa munceasca pe unde or apuca poate o pila la stat, ca nu-i asa nu sunt toti it-isti sa poata lucra de oriunde.
    Fix din aceste cauza orasul se va degrada in continuare locuitorii vor fi niste zombie si in fond nu stiu daca asta este un lucru rau. Bineinteles vorbim de oameni ce sunt perfect constienti de alegerile facute si le si asuma.

    00
  11. La unele chestii ai dreptate. La altele o dai in bara doar ca da bine la articolm de exemplu: Probabilitatea sa infiintezi un start-up de succes in Bucuresti este infima
    Alta chestie e la fraza : . Daca-ti pasa de plamânii tai, de inima ta, de creierul tau, de copiii tai, daca vrei cu adevarat sa le oferi o viata buna,

    Zi-mi cu cel putin in Romania cum ai o viata ok traind intr-un oras de provincie mai mic, faza de acum cu work from home sa vedem cat tine.
    Asta ne avand pile/cunostiinte sau facand afaceri ilegale.
    As putea sa adaug si Constanta, oras mare, in aceeasi categorie.
    Daca duci o viata boema fara griji, da te poti bucura de cele enumerate de tine dar cati intra in categoria asta?
    Iar daca e sa comparam cu afara ce ai in plus e poluarea mai putina si institutiile statului mai ok. Salariu e mai mare dar si totul costa mai mult. Poate esti mai aproape daca vrei sa vizitezi un oras.
    Hai sa iesim din bula asta cu ce mizerabila e Romania.

    00
    • Mizerabil e Bucurestiul (si alte orase). Restul României e frumos si se poate trai mult mai decent decât cred zombies.

      In rest, sunt obisnuit sa o dau in bara. Mai ales pe aici :-)

    • Pai sunt chestii frumoase. Vii si le vizitezi dintr-un oras dar sa stai acolo si sa supravietuiesti e altceva. Acum depinde ce vrei de la viata. Daca doar vrei sa respiri aer curat si sa te plimbi prin munti/dealuri e ok. Dar sa faci o afacere cinstita intr-un oras de provincie mai mic e foarte greu, afacere care iti vor asigura venituri sa vizitezi si alte tari.
      Fiecare cu ce ii place.
      Da si mie mi-ar place la Viena vs Bucuresti sau in Oslo/Stockholm sau intr-un oras mai mic de afara dar curat si fara coruptie/cocalari. Dar si posibilitatile de acolo vin cu anumite neajunsuri.

      10
    • @Silviu Petcu ,,afacere care iti vor asigura venituri sa vizitezi si alte tari.,, Narnia, Absurdistan, Bartovia, Cobra Island, Edonia, Kastovia. Astea le poți vizita și cu ajutorul de șomaj. Restu, doar dacă ai o afacere.

      00
    • @Silviu Petcu
      Ceea ce fluture vrea sa spuna indirect este ca e ok sa te multumesti cu mai putin, atata timp cat calitatea vietii pe toate planurile creste cu pretul scaderii veniturilor financiare.
      Acum ca nu toata lumea nu poate accepta o diminuare a salariului cu x%, dar sa castige pe celelalte planuri e o alta discutie.

      00
    • Asdad, nu o spun indirect :)

      Afirm chiar ca un venit mai mic + sanatate este INTOTDEAUNA preferabil unui venit mai mare + poluare/etc.
      Pe de alta parte, sunt oameni care câstiga mult mai bine decât 80% din bucuresteni si locuiesc la tara. Dar bucurestenii nu au timp sa-i vada, ca ei sunt doar in trecere pe acolo pe unde sunt oamenii astia.

    • @fluture
      Din pacate felul in care tu gandesti nu este raspandit in societate si asta are diferite cauze. Mai mult alegerea de a ramane in acest oras pentru multi este una perfect constienta si asumata. Si asta se intampla pentru ca alternativa pe care tu o propui este infinit mai grea si mai complicata.
      Este mai simplu sa te plangi cat de cacat este Bucurestiul, decat sa pleci din el. Si chestia asta o stiu toti.

      00
  12. Bun, si care e solutia? Sa zicem ca din toti zombii astia 10% sunt constienti de rahatul in care traiesc si ar mai avea si farama de energie necesara sa faca ceva. 10% inseamna 300 de mii de oameni. Sa zicem ca jumatate din ei sunt „no strings attached”, isi iau jucariile si emigreaza. Ailalti 150 de mii ce fac? Are tara asta 150 de mii de locuri de munca sau oportunitati de afaceri care stau si ii asteapta pe astia sa se mute in Carei sau Slobozia, la liniste si aer curat?

    00
    • Bucurestenii – 99% din ei – asteapta solutia de la altcineva, un primar bun, un manager, presedintele, administratorul blocului etc.

      Altfel, da, ai venit tu cu solutia ca „nu se poate”. Fix cum gândesc si ceilalti bucuresteni…

    • Îți vinzi mașina și brusc ai bani de mâncare mai de calitate, de o vacanță, de un control la stomato, bani puși deoparte în caz că vânezi un job mai bun.

      00
    • Solutia e deja inconstienta, dar nu e deloc sublima: mutarea in suburbii/ilfov.
      Casa la porumb vine cu avantajul de a vedea cerul, dar devii UBER pt copii si e de dorit ca serviciul sa nu fie foarte departe.

      00
    • Rămâneți la voi la București. E suficient.
      La mine, la țară la Mioveni, mă descurc de minune și trăiesc foarte bine fără ”oportunitățile” și diversitatea din capitală. Și așa mai demult un comentator de pe aici, supărat de patosu cu care urăsc capitala, mi-a interzis să viu pe acolo.
      Râdem, glumim, futem, plătim, dar orașul e din rău, în mai rău.
      Și-o spun din perspectiva unuia care a trăit in orașe mari din Europa, unde le-a văzut prin ochii omului obișnuit, nu a turistului ce observă doar poleiala.
      Înțeleg de ce oamenii se duc acolo, și de ce oamenii nu vor să plece de acolo.

      00
    • @Ionut.M
      O, da, uitasem de Mioveni, acest mekka al traiului bun si oamenilor eruditi.
      Uiti ca ar fi un fel de valea jiului daca nu ar fi Dacia.

      00
    • @Ionut M: Mioveniul e un bun exemplu de cum sa ai la dispozitie resurse economice mult peste media tarii, si tu sa faci din ele in 30 de ani o catedrala de neam prost, un stadion de fotbal si 2 pizzerii. Si un spital modern care sta inchis.

      @Fluture: poftim solutie. Ma mut in Mioveni. As gasi cred relativ usor de lucru la Dacia, am avut un proiect la ei acum niste ani si solutia e inca in priza. Salariul ar fi la jumate, chiria ar fi cam 2/3 din rata din București, si probabil cam jumate din cat as lua chirie aici. Financiar ok deci.
      Spital 0. Transport public 0. Scoala nu stiu, banuiesc ca exista ceva privat pentru expati, sa nu vina copilu francofon batut acasa.
      Vrei sa vezi un film, te urci in masina si te duci la Pitesti. Poluare, trafic, nervi, soferi cu permis de Arges. Vrea copilul McDonalds, te urci in masina si te duci la Pitesti. Vrei la mare, te urci in masina si te duci la strand la Pitesti. Vrei la aeroport, te urci in masina si vezi tu unde si cand ajungi.

      00
    • @dny
      Așa e in privința aia. Că zona ar fi valea Jiului. Avem destule exemple din țară.
      @Sorin
      Să le luăm pe rând.
      Sunt chestii bune, dar și chestii rele pe aici.
      1. Că industrie Argeșul sta destul de bine. Nu se trăiește aici din banii primiți de la partid.
      2. In privința cheltuielilor, locuințele și chiriile sunt mult mai mici decât la București. Altele sunt apropiate.
      3. Ai spital mare și modern aici, ai spitale private dacă vrei, ai spital județean, ai medici și aici. Pentru cazurile foarte nasoale oricum te duci în altă parte. Nu e obligatoriu București. Există Craiova, Sibiu.
      Transport public? In 25 de minute, la mers legănat traversezi orașul, avem taxiuri și transport Mioveni-Pitesti.
      Sunt licee aici sau la Pitești, depinde ce preferi, școli generale, grădinițe, avem Universitatea din Pitești, cu toate facultățile posibile.
      Iar cel mai tare mă amuză alea: vrea copilul la McDonald’s, vrea la mare, vrea aeroport, vrei la cinema.
      Copilul nu îl duci in fiecare zi la McDonald’s, la mare ajungi foarte bine și de aici, că tot cu mașina te duci, la care mai adaugi o oră jumătate, până la aeroport la mers normal faci o oră jumătate și nu e o activitate pe care să o faci zilnic, la cinema nu ajung zilnic și e ceva pentru care te poți duce o tură sa casti gura prin mall. Ai 4 benzi de aici până în Militari. Vrei munte, ai de la Câmpulung în sus. Până în Poiana Brașov faci 2 ore.
      Poluare nu e ca in București, ți-o spun că stau pe aici de o viață.
      Avantajele sunt destule in a trăi într-un mic, unde distanțele sunt scurte și ai tot ce îți trebuie.
      Eo înțeleg și obișnuința de a avea oricând și la orice oră niște facilități, de acord, dar nu vorbim de facilități de care depinzi zi de zi și nu le găsești în altă parte.
      Fiecare trăiește unde i se potrivește și unde are cele mai multe beneficii, dar nu, București nu este un oraș pentru trăit în el.

      00
  13. Cand un om arunca „piatra” iar zece se chinuie sa o scoata…

    E atat de usor sa mergi cu metroul / tramvai / taxi si sa asculti muzica in casti.

    00
  14. Stii vorba aia: „You dont hate Monday, you hate your life !” Cine oare e de vina ca tu treci pe rosu si ai folii neomologate pe masina ? Bucurestiul ? Cine e de vina ca ti-ai luat casa in porumb si ai un job de cacat(nu de tine vb acum) ce te tine 3 ore pe zi in trafic ? Bucurestiul ? Cine e de vina ca te-ai haladit la bani si te-ai dus la inghesuiala ? Bucurestiul ? Nu … e de vina ala din oglinda pt decizii proaste asumate.

    00
  15. Chiar e plin de zombies.. imi vine exemplu unui mare blogger care scrie zi de zi despre tech si noile gadget-uri si etc si dupa ne zice ca a uitat sa ia in calcul punerea unei centrale cand a renovat apartamentul. Unii nu cred ca realizeaza ca traiesc atat de virtual incat se pot muta maine aproape oriunde in Romania.

    00
  16. Bai, da, cam asa este si desi nu imi place, iti cam dau dreptate.
    Cu zombificarea e cam asa:
    * unii constientizeaza, dar se zombifica in continuare pentru ca:
    1. ori le convine
    2. ori nu au de ales
    * altora nu le pasa sau nu constientizeaza.
    Nu stiu care varianta este mai grava sau daca este vreuna mai buna.

    Si eu visez sa ma mut din oras, dar nu am nici cum si nici unde deocamdata.
    Prin urmare constientizez, nu imi convine si nu prea am de ales – alternativa ar fi exitus si e cam devreme pentru asta.

    Daaar… fiecare le stie pe ale lui!

    00
    • Doua situatii (care ar acoperi 80% din populatia Bucurestiului):

      1. stai cu chirie.

      E simplu. Poti sa pleci când vrei.

      2. Ai apartament (al tau, in rate sau mai stiu eu cum)

      E simplu. Il vinzi, iei banii (sau platesti ce a mai ramas din el la banca) si pleci.

      99% din bucuresteni si comentatori vor spune „in teorie e simplu, dar viata…”. Daca te-ai saturat sa fii zombi, niciuna din solutiile simple de mai sus nu e complicata. Serios ca nu e. Trebuie doar sa vrei, sa iei o decizie si sa te tii de ea. Nu sa zici ca nu poti „din mai multe motive”. Poti. Dar trebuie sa vrei.

    • Exista mai multe nuante aici si eu ma cam incadrez in ceilalti 20% – nu zic ca sunt intr-o situatie imposibila, dar este putin probabil sa ma mut in urmatorul cincinal, tocmai datorita acestor nuante. Nu detaliez, situatia este exact asa cum este si cam asta este.
      Dar de acord cu tine: 99% vor spune exact asa.

      00
    • @fluture
      – unde plm pleci?
      – majoritatea persoanelor active au cel putin un borac, sunt legati de scoala, gradinita, liceu etc
      – sa te retragi in munti, la tara, da bine pe Instagram, dar e de kkt si e cu noroi.
      – eu ma duc la parinti (casa batraneasca, oras civilizat de pe V Prahovei) ,si daca stau acolo 2 saptamani ma urc pe pereti.
      Timpul sta in loc si nu am cu cine vorbi, ma satur de citit, plimbat si mesterit.

      00
    • Bogumil, tu esti gata zombificat, nu-ti ramane decât sa-ti spui ca esti bine, sa stai in cozile de vineri de la Comarnic&co si sa te intorci duminicile in orasul tututor posibilitatilor.

      Am mai avut posturi despre schimbare. Despre cum daca nu vei face tu schimbari, va face viata pentru tine. Si nu mereu in bine…

    • Eu sunt zombificat de 40 de ani in Bucuresti, dar pe V Prahovei plec la 7 dimineata Sambata sau la 22.00 Vineri. Cum nu platesc cazarea, nu trebuie sa fac checkin-checkout si plec din nordul Bucurestiului, adica mai repede decat fac unii checkin pe Otopeni.

      Idea e alta. Schimbarea de dragul schimbarii e o idee proasta.
      Cat timp copiii sunt dependenti de scoala, nu am optiune in afara orasului, mai ales ca platesc „scoli inalte”.
      Cand boracii isi iau zborul, planul e (daca mai apuc) sa ma retrag intr-o zona mai placuta dpdv climatic (Portugalia, Spania, Grecia) si sa astept nepotii.

      Vestea buna e ca zombii mor greu sau deloc.

      00
    • Bogumil, toti oamenii au argumente ca sa-si justifice alegerile de viata. „schimbarea nu e buna” dar vrei sa schimbi aerul cât mai des când te pui la volan la ora 22 vineri sau te trezesti cu noaptea-n cap sâmbetele.

      Schimbarea este intotdeauna de preferat inactiunii. Bucurestiul/bucurestenii sunt o masa mare de oameni care stau in masini/trafic si asteapta ca altii sa se schimbe ca sa le fie putin mai bine lor.

    • „Bucurestiul/bucurestenii sunt o masa mare de oameni care stau in masini/trafic si asteapta ca altii sa se schimbe ca sa le fie putin mai bine lor.”

      Ioi, KumFu asta :)

      Doar ca spre deosebire de majoritatea, cand nu este strict necesar, merg pe jos sau folosesc transportul in comun, prefer sa deplasez masina ori dimineata devreme, ori seara tarziu.

      @Bogumil: ai si tu partea ta de dreptate aici, cu copchiii & stuff, subscriu, ca rege al zombificatilor – mno, acum datzi ku minusu’ haterilor, spuneti-mi ceva ce nu stiu si implicit dati-mi dreptate ;)

      00
  17. Fac pariu cu oricine că dacă ar renunța la mașină un număr substanțial de oameni, într-o perioadă scurtă ar crește semnificativ nivelul fericirii în oraș.

    Te întorci seara pe 0 grade pe bicicletă de 100x mai fericit și mai sănătos ca orice Merțanist.

    00
    • Sunt de acord cu tine! Dar procentul celor care vor sa faca asta (la modul real, nu doar in „filmele” pe care si le fac) este infim. E pe principiul „merg si eu cu bicicleta, dar sa inceapa altii. Pâna atunci tot cu masina, ca si mijloacele de transport in comun sunt niste jeguri”.

    • Da, e frumos cu bicicleta pe vremea asta, adica mai bine de jumatate de an.
      E parfum sa biciclesti prin zloata, mizerie si frig.

      Non, mercy!

      Cand veniti cu idei asa „progresiste”, aduceti-va aminte ca unii le-au trait acum mai bine de 20 de ani si era o viata infecta. Erai altfel de Zombie.

      00
    • @Bogumil – ba da prosti is olandejii astia ca circula pe frig cu bicicleta si transportul in comun. fraier de-a stangul.

      00
    • @noname
      Te-ai întrebat cît coastă* să ai o mașină în centrul Amsterdamului (unde am văzut nu doar o pereche, pe biclă, în februarie)?

      00
    • Daca nu as avea treaba macar de 10 ori/an in Olanda, te-as crede.
      Fiecare vede ceea ce vrea acolo, eu vad ca ei nu au blocuri de 10 etaje, au parcari sub/supra-terane in orase si au MULT mai multe masini ca noi.

      Diferenta teribila este ca la ei nu e zona seismica si isi permit usor sa faca multe parcari cu costuri mai mici.
      Majoritatea gemanilor si neerladezilor (asa li se zice acum oficial) traiesc la casa, in orase satelit. Nu casa cu gradina, ci case insiruite, mult hulite in Romania.
      Noi traim toti in centru, ca termitele, pe inaltime.
      Bucuresteanul nu e obisnuit sa se uite la cer si stele, ca vede tavanul.

      Si la ei, cand se f*te vremea, numarul biciclistior scade teribil.
      Da, au piste de biciclisti, insa nu peste tot, iar acolo unde nu sunt, pazeste-te, ca ajungi la spital.
      Mai au si autostrazi si centuri… MULTEEEEEE.

      Nu trebuie sa treaca prin orase (pt ca acolo oricum strazile sunt in general inguste), pentru ca nu au nevoie sa mearga sa doarma in cartierul dormitor, intr-un cub mostenit sau la care are de platit inca 20 de ani.

      Povestea cu chiria de pe afara, are explicatii foarte simple si e un MIT:
      – ei se muta de foarte multe ori in decursul unei vieti active. Cat esti tanar, este in regula.
      La noi te muti odata cand pleci de la ma-ta, apoi cand creste familia.

      – preturile la imobiliare sunt foarte mari, chiar daca ei au venituri mult mai mari decat noi. Si costul vietii e mai mare, asa ca NU isi permit sa devina proprietari si nu au de vanzare un apartament luat de parinti gratis dupa ’89 ca sa il vanda si sa dea avans.

      Fiul meu e student in Olanda, iar acolo costul educatiei e neglijabil, dar sta intr-un apartament cu 3 camere, cu inca alti doi colegi.
      Fiecare camera costa 1000 eur/luna si foarte greu am gasit de inchiriat, ca nu ai istoric.

      Asadar, ai grija cand alegi ceea ce iti place de la o societate.

      00
    • @Bogumil

      „preturile la imobilaire sunt foarte mari” – cam irelevant. ce dobanzi au la banci daca iti faci rata? ca in romania, nu ?

      „Asadar, ai grija cand alegi ceea ce iti place de la o societate.” in comparatie cu ce ? cu Ro? glumesti, nu? lasand la o parte autostrazile lor, infrastructura si alte „nimicuri”: de maine, transporul in comun in bucuresti sa aiba banda dedicata, si taxa oxigen implementata. atat e nevoie pentru a incepe schimbarea. fuck it, da-o in mortii ei de taxa de oxigen, fa benzile alea dedicate pentru transport in comun (si odata cu asta, rezolvi si de pista de biciclete pentru cine vrea sa pedaleze). ce glumita am spus eu aici, it ain’t gonna happen. problema e la oameni si la faptul ca nu accepta si nu vor sa se schimbe si sa renunte la confortul personal psihic si fizic sub nici o forma.

      00
    • Pentru Bogumil.
      Si fiul meu e student in Olanda,in Eindhoven.Chiria e mare,dar 3000 de euro un apartament cu 3 camere e ireal.

      00
    • @noname
      o casa cu 2 palme de teren, de cca 150mp intr-un cartier ne-mulsuman sare 300 000 eur, deci dobanda desi mica, e ultima problema.
      Problema este ca banca nu iti da credit si nici salariile nete nu sunt foarte mari pt omul de rand.

      @caposu
      Daca vrei un apt aproape (nu lipit) de campus si spalat, atunci preturile sunt mari.
      In suma aia intra si utilitatile, toate. M-am trezit tarziu cu chiria, am avut optiuni putine.
      La anu sper sa gasesc mai ieftin.

      00
    • Bogumil,
      Nici in Amsterdam sau Roterdam in zone rezidentiale nu dai banii astia.Cunosc destul de bine piata.
      In ceea ce priveste imobiliarele,te contrazic si aici.Nu stiu pe unde te invirti tu in alea 10 sejururi in Olanda,dar exista n zone in care cu 300000 iti iei casa cu 150mp utili si 800 mp teren.

      00
    • @Alin esti nebun :D Pai pentru multi aciuati pe aici tocmai masina e un simbol ca te-ai ajuns. Realist vorbind am ajuns la concluzia ca masina personala in Bucuresti e modul in care isi izoleaza unii nesimtirea fata de nesimtirea altora de asta si ajung uneori sa isi dea in cap in trafic.

      00
    • @Bogumil: noroc ca in RO sunt mari salariile pentru omul de rand, ce sa zic. Pe unde mai pui ca nici casele din (nu de la 10+ km de langa, atentie) orasele cu locuri de munca nu se apropie de 150k euro, nu?

      00
  18. Te invitam si la Cluj, un alt oras care imbina la perfectie inutilul cu neplacutul.

    00
    • Mai potabil decât Bucurestiul, dar tot oras, deci zombificator/alienant.
      Eu personal am amintiri placute de acolo. Ultima oara a fost cu bicicleta imprumutata de la hostel, cu domnisoara pe portbagaj si apoi concert DM.
      Dar tot n-as locui acolo. Sunt atatea locuri frumoase când te duci la 10-20 de km distanta de centru…

    • Numai sa n-o iei catre Manastur / Floresti.

      00
  19. Bucurestiul este culmea civilizatiei in Romania.
    In rest, ai dreptate!

    Niste zombii suntem, de ani buni, si va fi mai rau.

    Problema este ca zombi nu stiu cand sunt zombii.
    Cand mai ies din tara asta imputita (am vrut sa zic binecuvantata), imi dau seama ca realitatea noastra e stramba total.

    00
  20. Si unii oameni sunt prosti si ei nu stiu asta…

    00
  21. Bucureștiul este un oraș complex, are bolile specifice unei capitale – oraș mare. Pe lângă acestea, el mai are și niște malformații din naștere, care au fost corectate parțial in doua momente: dezvoltarea din timpul lui Carol I și sistematizarea (cu erorile și derapajele specifice) din perioada comunista.
    Dacă ai șansa sa stai intr-o zona decenta, sa utilizezi metroul/ STB, orașul este unul mișto, cu oportunități culturale, cu “trenuri”in care te poți urca foarte rapid (cariera, dezvoltare personală etc) și cu oameni mișto.
    Problema poluării și aglomerației este una globală, greu de rezolvat ….

    00
    • „Dezvoltare personala” in Bucuresti??? Te duci cu masina la cursul de Yoga/Mindfulness si te intorci dezvoltat personal.

      „Bormasina lui Dalai-Lama” e ultima carte citita. Acum citesc „Asfaltul budist cu ayahuasca”.

    • men, problema bucurestiului sunt .. surpriza.. OAMENII. nu accepta schimbare.

      a fost vorba de taxa oxigen sau cum mortii ei ii spunea. s-au scandalizat toti, cand era o chestie pt. binele tuturor, crea un precedent si pentru alte orase, si am fi scapat de masini, s-ar fi bagat bani in transport in comun din cauza , logic, al oamenilor care ar fi pus presiune pe primarii/ratb/mortii lor sa suplimenteze si sa dezvolte infrastructura. dar da, plangem ca stam in trafic, dar nu acceptam sa ne fie greu pentru binele comun.

      in momentul in care pe orice drum public exista / se implementeaza prioritatea pentru transport in comun, in momentul ala imi dau masina la remat. – cati dintre consatenii din bucharestan sunt de aceeasi parere?

      10
    • @noname
      taxa oxigen e o cretinatate, cand nu ai alternativa externa, adica transport in comun si centuri.
      Bucurestenii traiesc si muncesc toti pe o suprafata mica + inca 1 milion din suburbii si judetele satelit.
      Ei nu pot decat sa treaca prin centru, ca asa e gandit (prost) orasul.
      Si nu imi zice sa las masina si sa iau Metroul.
      Din experienta, fac dublu cu Metrou + alte mijloace.
      la orele de vf totul e blocat, iar in afara lor, Metroul vine la 30 de minute.
      Daca ai schimbat de 2-3 ori metorul ai f*tut ziua de tot.

      Ar trebui ca treptat sa scoatem diselul stramosesc din oras, mai ales ca acusica se fac 15 de ani de la implemnetare obligatorie a normelor EUR4.
      E plin de cazane, dube si camioane de max 3.5T, care se plimba prin oras consumand motorina si ulei.

      Da, nu se vrea schimbarea de niciun fel.

      00
    • @Bogumil –

      „Si nu imi zice sa las masina si sa iau Metroul.
      Din experienta, fac dublu cu Metrou + alte mijloace.”

      daca ai banda dedicata pentru tranport in comun, cum sa faci dublu ca timp :)? schimbi 3 busuri, dar nici unul nu sta blocat in trafic.

      00
  22. Daca abia in anul de gratie 2021 ai aflat asta…

    00
  23. Am stat un an la Brasov.
    La orele de varf e la fel de aglomerat ca Bucurestiul. In rest e intr-adevar mai respirabil decat Bucurestiul.
    Poluare e si in Brasov, mi-a zis cineva inainte sa ma duc ca la Brasov cateodata pute si nu l-am crezut pana am iesit intr-o seara de la Coresi si ce sa vezi, chiar putea.
    Restaurantele sunt un pic mai proaste decat in Bucuresti.
    Preturile la chirie sunt mai mici decat la Bucuresti, proportional cu diferentele de salariu.
    Cartierele de blocuri sunt la fel de inghesuite.
    In Bucuresti ma duceam inainte de 3-4 ori pe stagiune la teatru, cam jumatate din piese erau intre proaste si mediocre. In Brasov am incercat de 2 ori, una foarte proasta, alta sa zicem acceptabila.
    Oferta de joburi incomparabil mai mica la Brasov.
    Un avantaj la Brasov: de unde stateam puteam sa ajung in centru pe jos in 20 de minute.
    Una peste alta, 0 motive pentru dramatisme din astea cu zombi, etc.

    00
    • Clar, in articol am laudat Brasovul. Initial mi s-a parut ca am facut asta, dar acum e sigur ca asta am facut. My bad.

    • Am dat ca exemplu experienta mea. La un moment dat zici ca trebuie sa fugi din Bucuresti, si atunci se pune intrebarea unde: intr-un oras cat de cat mai maricel caBrasov/Sibiu/Iasi care e mai dezvoltat economic si ai mai multe sanse sa gasesti un job, dar la pachet cu altele gen preturi comparabile cu Bucurestiul + aglomeratie si pe acolo, sau in unul mic, mai slab dezvoltat dar mai linistit.

      00
    • Vezi? Atat de zombi incât nu poti citi un text simplu… N-am zis NICAIERI sa te duci intr-un ALT ORAS… Dar tu te-ai dus unde-ai vrut tu, doar ca sa ma poti certa pe mine.

    • A zis să ne ducem toți la țară si să pastem vacile, ce e atât de greu de înțeles? Nu ne mai trebuie nici internet, nici școală, nici serviciu, vedem stelele si fumam ce fumează Fluture!

      00
  24. wow wow … be careful… s-ar putea sa iti iei niste rocks in da head.

    00
  25. Locuinta mea de vară.
    E la țară,
    Acolo era sa mor
    De urât si de ntristare,
    Beat de soare si pârlit ingrozitor.

    00
  26. Sunt anumite locuri unde trebuie sa aștepți sa facă altul ceva.

    Exemplul București (care da, e infect, dar nu cred ca e oraș în tara asta care sa nu suga), care e gatuit de trafic, poate fi îmbunătățit când altcineva va lua decizia asta. Traficul nu se rezolva cu mers mai mult cu bicicleta sau cu metroul sau cu orice alt transport alternativ. Traficul se rezolva cu transformarea mersului cu masina în ceva prohibitiv.

    Cat timp poți trânti masina pe trotuar și nimeni nu-ți da amenda, vei merge cu masina. Cat timp poți sa treci pe galben/rosu fără sa primești amenda instant, vei merge cu masina. Cat timp poți sa ii faci pe fraierii care așteaptă în coloana, vei merge cu masina.

    Degeaba mâine 100k de oameni lasă masina acasă și merg altfel unde au treaba, dacă rămân 400k care nu o fac. Și apoi vine întrebarea, merg pe jos sau cu bicicleta, ma ploua și filtrez poluarea altora prin plămânii mei. Nu mai bine o filtrez puțin prin filtrul de la mașină, la căldurica?

    Referitor la cât de smecher e sa te muti in alte orașe, ca oportunitățile din București defapt nu exista, toți aia de au plecat din tara ar accepta sa lucreze acolo pe salariu de București? Ca dacă răspunsul e nu, atunci e același răspuns și pentru „oportunitățile” din capitala. Vrei, nu vrei, salariul mediu SI median e mai mare decât în provincie, ceea ce oferă posibilitatea unui abonament Netflix pentru unii sau a unui all inclusive în Turcia pentru alții și totul la un preț modic de zombificare.

    00
    • oamenii nu vor schimbare.
      si nici un primar amarat n-a avut coaie sa faca o chestie simpla: tot ce inseamna transport in comun are prioritatea. banda dedicata. amenzi constant pt. nerespectarea la chestia asta. camere video in statii ca sa nu parcheze bulangii 5 min. amenzi trimise acasa frumos fara discutii. NU SE VREA.

      00
  27. Ozon pentru creier articolul.

    00
  28. Ai foarte mare dreptate. Sunt nascut si crescut in Bucuresti, de 33 de ani. De 2 luni de zile m-am mutat la 13 km de intrarea in Bucuresti si mi se pare o diferenta enorma. Oameni simpli, linistiti, fara aglomeratie si agitatie. Fiecare isi vede de viata lui, nu te streseaza nimic si nimeni. Poate am eu norocul sa lucrez de acasa de ani de zile, sotia inca se duce la munca in Bucuresti, dar chiar si asa, cand ajunge seara acasa este altceva, liniste deplina, fara masini si sirene non stop. Nu este totul roz nici aici, insa totul a fost calculat si asumat, stiam ce inseamna mutarea asta, insa dupa doar 2 luni sunt ferm convi s ca in viata mea nu mi-as mai dori sa ma intorc in aglomeratia din oras si in blocurile de acolo.

    10
    • Exactly my point. O sa va placa din ce in ce mai mult. Iar daca n-o sa va placa, o sa va gasiti in alta parte, poate mai departe, unde o sa va placa.

      Zilele trecute am vorbit cu cineva care cauta un teren la Snagov. Oameni la vreo 55-60 ani. In ’96 s-au mutat „la porumb, in Pipera” din Drumul Taberei. Toti prietenii le spuneau ca ce naiba o sa faca acolo, la porumb, fara oportunitatile de la oras. Acum, când Pipera a devenit mizerabila, terenul/casa au ajuns la preturi astronomice, vând si se muta „mai departe”. Amândoi muncesc, dar nu-i sperie drumul zilnic Snagov-Bucuresti.

  29. Vezi ca foarte mulți ‘bucuresteni’ sunt de fapt provinciali sau urmasi de provinciali….asa ca tu de fapt spui ca romanii sunt cam prosti si nesimtiti…iar asta se stia …

    10
  30. Primul pas ar fi sa scoti Bucurestiul din tine ca stare mentala. Orasul in sine e doar o arie geografica si atat. Ca peste tot de altfel, luati individual oamenii sunt misto. Luati la gramada, nu mai e chiar asa. Nu o sa spun ca aici se aduna si buni si rai de prin alte zone, ca totusi tot romani sunt de oriunde ar veni. Pur si simplu ca societate fara bici pe spinare facem ce stim mai bine. Suntem oameni fara filtre si teama de repercusiuni. Tu ai dreptate Fluture ma men, dar o dreptate usor naiva si idealista. Nu cred ca este bucurestean sau orice alt om care sa nu isi caute farama lui de fericire sau implinire, oricare ar fi aia. Modul in care o facem e problema. Cred ca suntem mai degraba frustrati, nu zombie. Frustrati ca peste tot auzi intentii bune dar aproape nimeni nu face ceva. Frustrati ca politica, trafic, conditii, nazuinte, posibilitati, you name it. De fugit, multi dintre noi am fugit deja si o facem constant. In teatre, carti, mesterit la una alta, ieseli pe coclauri, etc, etc. Nu stiu daca este neaparat o problema, dar dupa niste ani, orasul iti intra in sange si il duci asa cum duci si o mana beteaga sau un picior lipsa. Greu dar, te descurci.

    00
    • Ca sa rezum. Eu sunt naiv si idealist, iar bucurestenii niste frustrati blocati in trafic care asteapta pe cineva (Mesia?) sa-i deblocheze:-)

  31. In general ma abțin sa comentez la articolele tale dar tin sa fac o precizare.
    Am vrut să mă mut, am avut interviuri pt joburi in Brașov, Timișoara sau Oradea, as fi plecat mâine. In discuțiile avute am fost întrebat „de ce te-ai muta?” Răspunsul dat se regăsește in articolul tău, poți sa crezi ca unii sunt atât de încuiați si in provincie? Nu-s zombie, dar nici prea deschiși nu sunt sa înțeleagă realitatea. Iar eu, numai prost nu ma consider sa zic ca vina e la mine… Sunt bine mersi, doar ce am fost promovat, aici în București.
    Îți dau dreptate parțial dar soluția de a te muta fără probleme se restrânge asupra câtorva categorii de activități. Nu există oportunități extinse la fiecare domeniu de activitate.
    Suntem la ani lumina distanță de Franța, Germania, ca sunt convins ca fără să vrei cu ele ne compari cand spui sa ne mutam.

    00
    • Nu e neaparat ceva rau sa te abtii sa comentezi la articolele mele.

      Ai intalnit oameni incuiati/prosti peste tot. Tu, un om care nu te consideri prost.

      „In Bucuresti sunt oportunitati”. Clar. Doar ca in Bucuresti e mizerie, poluare si oameni zombificati. „Da, dar in Bucuresti sunt oportunitati”. Da, dar in Bucuresti e mizerie si stai in trafic ore intregi, zilnic. „In Bucuresti sunt oportunitati”.

      Oameni inteligenti (tu si cu mine) care vorbesc cu peretii. Sau ca peretii.

  32. Născut și crescut în Bucuresti, sunt de acord cu tine ca orașul nu evoluează pozitiv. Mi-am luat teren în vâlcea, într-un sat, lângă un rău și trag tare încă vreo 3 ani ca să ma pot reloca acolo. Nu știu dacă e cea mai buna varianta pt ca implica sa ies din zona de confort pe care mi-am creat-o (a se citi bula), dar clar trebuie o schimbare, macar cel mic sa aibă parte de o copilărie mai buna, zic eu, decât în capitala, chiar dacă stam la casa și are o curte, tot ce ii trebuie. Pe de alta parte, nu o să-mi fie ușor, sunt sigur, dar cu siguranță va fi altceva :). Trendul asta de migrare în afara capitalei l-am mai văzut și pe la alții din bula mea, tot cu mutat la tara și cred ca e în creștere. Om vedea cum iese.

    00
  33. ”Probabilitatea să înființezi un start-up de succes în București este infimă. Poate doar o aplicație care să-ți spună în timp real la ce level de zombitate ai ajuns.”

    UiPath is an American global software company for robotic process automation founded in Romania by Daniel Dines and Marius Tîrcă and headquartered in New York City. Wikipedia
    Founded: 2005, Bucharest

    00
  34. Bai, ma si gandeam citind la lumina din ochi a oamenilor din Tandarei, la oportunitatile de dezvoltare a cetatenilor din Ramnicu Sarat si la bucuria de a trai a locuitorilor din Motru.
    Si nu, pun pariu ca traseista care-a venit la mine intr-o parcare de minimarket la Mizil nu era minora, doar arata ea mai tanara asa.
    Omule, e un motiv pentru care orasele mici in romania sunt moarte, si nu are legatura cu lipsa de oportunitati cat cu „lipsirea” de oportunitati.
    Ca acolo nu poti sa misti nimic peste un butic decat daca-ti da voie primarul si gasca….dar hei, macar poti sa sari peste rand la biletele pentru excursia anuala la mare.
    Cu cateva exceptii, oraselele din Romania traiesc intr-un neo-feudalism de mare clasa.
    iar cele 2-3 exemple date de voi sunt asa pentru ca sunt inca mici. Oricare din ele ar sari de milionul de locuitori ar deveni mai rau decat Bucurestiul…dar hei…da bine sa ne plangem.

    Iar ca alternativa Snagov si Pipera….hai c-am ras. Bine ca nu Rosu si Bragadiru’ Cartierele dormitor 2.0, doar ca fara circul foamei.

    00
    • Si da, exista si zone in Romania, mai ales prin satele mai avute unde oamenii care traiesc acolo se simt bine. Dar se simt bine si pentru ca nu au nevoie de mai mult. Viata culturala si orice fel de deschidere e zero, iar copiii cel mai probabil sunt carati la facultati sau prin strainatate la munca.
      Daca te nasti acolo si nu te cari, la 21 de ani esti insurat sau postesti aceeasi duduie cu restul de 5 darlai din sat.
      Dar hei…rosia are gust:)))

      00
  35. Mda. Hai sa vezi ce frumos e Clujul. Nu am vazut soarele de 2 saptamani. Cateva luni pe an ceata si mazga. Si mai vine si cate un damf de la groapa de gunoi. Oriunde te duci bara la bara, restaurantele proaste si scumpe. Mai scumpe ca in Germania. De la ceata permanenta poluarea sta in aer, nu circula aerul. Pute a esapament. Si apropos. Vecinii mei sunt mutati din aviației bucuresti. Au venit la Cluj pentru calitatea vietii. Numai nu plang de ciuda ca au gasit super calitate aici la pret de Spania si Italia.

    00
  36. Minivacanta de saptamana trecuta am petrecut-o in bucuresti. 4 zile complete. Pana acum am mai fost doar in tranzit, cu munca sau facand escala spre alte destinatii. Cazare centrala, circulat in mare parte in zona „buna” cica, pe jos/trotineta/bus/scurt cu masina, intr-o perioada in care era oarecum liber. Dar fereasca ce impresia proasta mi-am facut. Cu cateva exceptii, e o cocina. Multa mizerie, oameni ai strazii everywhere, masini aruncate peste tot, marcaje ici colo si cireasa, oamenii, cu o smecherie in port cum rar mai intalnesti, o smecherie in sensul negativ, te asteptai la orice pas sa ti zica cineva „cf tati”.
    Am vizitat ce era de vizitat, intalnit cu ceva prieteni si am plecat bucuros (cred ca e prima oara in vreo vacanta) spre casa. Vad iasiul cu alti ochii acum, mult mai permisivi si ma felicit ca nu am inmultit randurile moldovenilor plecati la capitala.

    00
  37. Eu ma bucur ca ai scris, as putea povesti despre cum se vede lumea cind pendulezi intre Bucuresti si satul copilariei din Ardeal, prefer sa zic ca ai o invitatie formala la un vin/ rom/ gin/ ceai/ cafea la urmatoare trecere prin Bucuresti. :)

    00
  38. De am fi toti freelanceri sau someri (sau ambele) ce ne-am mai muta din Bucuresti….

    10
  39. Am stat 24 de ani in București, din care 12 ani doar in chirie cât timp am fost activ profesional. Nu mi s-a părut niciodată orașul de care să mă leg cumpărând în el o locuință în rate, cu toate sfaturile „de bine”, inclusiv de pe aici, despre miracolul de a fi proprietarul unui… credit pentru 20-30 de ani si apoi, daca il plateam, poate al unui apartament.

    Când am decis să plecăm, am încheiat chiria, am trimis ce aveam de trimis prin Atlassib (200kg), plus vreo 80kg bagaj avion, ce nu am putut duce am donat sau vandut și asta a fost.

    Despre copiii „dependenți de școală” nu comentez, ca nu am, insa am in bloc destui vecini cu copii de până în 5 ani cand au venot și par să se descurce foarte bine atât ei, cat și copiii.

    Cu familia ne vedem săptămânal in videoconferință pe Zoom / WhatsApp, chiar vorbim mai des acum decât inainte, nu au nevoie de noi acolo sa „taiem porcul” sau ce or mai face familiile din Ro de trebuie mereu sa se vada in persoana și sa stea bot in bot.

    Dacă nu aveți încă rate la casă sau copii in București, nu va grabiti sa va legati de un oraș falimentar atat moral, cat si material. Lăsați loc de o alternativa, dupa 30-40-50 de ani s-ar putea sa nu va mai placă și in loc sa faceti o schimbare in bine pentru voi si familia *imediat apropiata (partener de viata + copii + eventuale animale de companie – adica cei mai importanți, ca pe ei voi i-ati ales)* , veți găsi tot felul de scuze ca toate persoanele captive din București, ostatici cu sindromul Stockholm.

    Și s-ar putea sa regretați ca din comoditate, frica de schimbare sau din cauza presiunii unor straini veti ramane doar cu intrebarea: „Ce-ar fi fost dacă?…” și cu visuri de pensie in Costa Rica la 70-80 de ani.

    10
  40. >Daca mie imi place sa am o sala de forta/ piscina/ restaurant unde sa merg cu copiii, un cinematograf unde sa merg cu familia, cu ce te roade pe tine grija? Sunt zombie, sa mori tu?

    adevarul e ca cinematografe si sali ”da fortza” n-a vazut nici pulea spataru’ dincolo de ghetoul Bucuresti. stai, bre, acolo, ca stai bine…

    00
  41. Nu-ti mai place la Sarulesti-Gara?

    00
  42. Poate ai dreptate. Cred că dacă aș trăii în București m-aș enerva.

    Pe de altă parte arhitectura este de mare clasă. Se vede că a fost un oraș monden și bogat. Poate-s va reveni. Dacă ridici capul și nu cazi peste vreo bordură pusă aiurea, găsești în tot orașul arhitectură de stil Bauhaus. Poate după Tel Aviv cam pe al doilea loc din lume. Mie-mi place morbiditatea orașului, să mă așez, chiar și singur, într-o bodegă turistică și să văd lumea e citată tot timpul de situațiile din viață. Mie-mi place cum se schimbă orașul. Îmi dă putere mie cand simt energia orașului, toți sunt preocupați de vise și de fapte. Eu îmi beau limonadă. Sau berea. Bucureștiul este unul dintre locurile preferate în care revin – este ca orașul meu de acum 20 de ani de care-mi piere iubirea: Berlinul.

    10
  43. Ba da știu, majoritatea. Dar se complac

    00
  44. După Cluj, Bucureştiul are cele mai multe startup-uri pe cap de locuitor din orice oraș de pe la noi. Și meetup-uri la fel.

    Altfel, nu înțeleg de ce traficul din București e și mai prost decât era înainte de pandemie. Cine poate lucra de acasă o face deja, sau a plecat oricum din oraș. Și totuși traficul e mai rău…. Trag concluzia că fie oamenilor le place realmente sa stea în trafic, fie migrația spre București a continuat și în timpul pandemiei.

    00
    • Pentru ca celor care mergeau cu tramvaiul, metroul si ce mai e, acum le e frică de covid, de aer rece si așa mai departe, astfel ca se deplasează tot in mașini

      00
  45. Bucurestiul e respingator din cauza mizeriei,dar mai ales din cauza “ smecheriei” si arogantei celor ce-l locuiesc,care par a avea( in inchipuirea lor) 3 perechi de coaie.Toti sint prosti,doar ei sint destepti si stiu cum sta treaba,la orice.Cauza aerului respingator pe care-l emana aceasta mahala populata de mitici tzantzoshi si imperinenti nu-i nicidecum aglomeratia,haosul sau numarul mare de masini.Altfel,Istanbulul,unde e haos si aglomeratie la puterea a 50-a fata de Bucuresti,ar fi un oras mult mai respingator.Ceea ce nu-i cazul,ala chiar ca e oras-magnet,mai ales din cauza calitatii oamenilor care-l populeaza.

    10
    • Istanbulu este fucking genial.
      Aglomerat ca dracu, mai rău decât București, dar se circulă tată. Mergeam cu 90 bară la bară pe drumurile de mare viteză din oraș, iar oamenii se respectă în trafic, se lasă, nu sunt nesimțiți.

      20
  46. Eu în rarele ocazii când sunt nevoit să merg din Oradea prin București mă simt ca germanul care vizitează Bosnia. Gara aia e ceva scos dintr-un coșmar. Traficul în oraș e pe modelul ”scapă cine poate”. Și mizerie; multă mizerie. Prin comparație Oradea e ceva scos din filmele SF. Și nu m-aș muta de-aici în București indiferent de ce oportunități aș avea acolo. Că aș muri cu ele în brațe după trei luni; de depresie probabil.

    11
    • acum vreo 10 ani mi-a lăsat un cititor din brașov un comentariu când vorbeam de traficul din bucureuști: eu nu înțeleg cum le dă verde și la ăia care merg înainte și la ăia care fac stânga.
      mi-a luat un pic să-mi dau seama că are dreptate și că e complet stupid să faci asta. dar eram bucureștean și nu înțelegeam ce vrea să spună.

    • Bosnia e incredibil de frumoasa, iar orase cu o atmosfera si mici ca Sarajevo rar gasesti!

      10
  47. Din păcate ca să conștientizezi toate problemele Bucureștiului e nevoie să fi locuit cel puțin 1-2 ani într-un oraș mai civilizat, cam din orice țară situată geografic la vest de România.

    Altfel când vii de la un oraș mic la capitală sau orice oraș mai mare din România ceea ce găsești aici ți se pare că e foarte OK și normal – e oraș imens, mulți locuitori, e normal să fie trafic.

    Nu, nu e normal. Sunt alte sute sau mii de orașe de aceeași dimensiune și cu același sau un număr mai mare de locuitori decât București unde nivelul de trai este mult mai ridicat.

    De ce? În principal datorită faptului că statul și autoritățile locale își fac treaba – investesc în infrastructură și nu numai nu bagă bagă banii și se împrumută pe piețe externe pentru a avea buget de pensii.

    Dar, așa cum spuneam, dacă nu ai trăit în altă parte și nu ai experimentat astfel de lucruri e greu să conștientizezi că orașul în care trăiești nu se schimbă ci devine tot mai dărăpănat din cauza lipsei de investiții din partea administrației locale/naționale.

    00
  48. NOU
    #138

    Cunosc personal cel putin 20 de oameni care au „start-up-uri”, de la design de produs pana la burger joint. Nu mai fuma. Sau apuca-te.

    00
  49. Ca într-un film de serie b
    Astro-zombies
    https://m.youtube.com/watch?v=HZJPPOLBDcc

    00
  50. Vin Sarbatorile si toti „bucurestenii” vor pleca acasa. Haidi pa.

    00
  51. Doamne-ajuta ce de oameni clueless si blocati in bula lor…
    Suceveanca, am locuit o vreme si in Bucuresti si am plecat fix din motivele enumerate aici… ai mei au un hahaha „start-up” pastrat CURAT din ’96. Facut de la 0, ineput intr-o camera inchiriata. Azi NU AU MERTZANE SI IMPERII dar tocmai ce se intorc din Tanzania si au fost in aprilie in Mexic; au casa frumoasa, micuta si cocheta si mult ZEN. Prentenul meu lucreaza cu firme in toata tara. Cele mai prolifice nu sunt din Bucuresti. Am prieteni buni din Bucuresti care nu isi dau seama ca sunt disperati dar se muta la casa prin Bragadiru… ca sa mearga in oras, zilnic, la munca. Daca vrei sa faci bani, credeti-ma, faci si in Cuca Macaii. Daca vrei palate, bafta.

    00
  52. In esenta ai dreptate, dar sa nu uitam ca in definitiv… un tren nu va merge niciodata fara locomotiva ;).

    00
  53. Dacă nu ai fost încă, îți doresc o săptămână în Manhattan. Îți vei dori Bucureștiul.

    00
    • Ca bucureștean mi-a luat fix 5 minute să mă obișnuiesc cu traficul din Manhattan. E mai ușor să te orientezi fiindcă străzile sunt perpendiculare, dar atitudinea șoferilor față de reguli și față de restul de participanți la trafic e aceeași.

      00
  54. Zombi e ala care generalizeaza.

    00
  55. NOU
    #146
  56. Avem casă la câteva minute de guvern, juniorul ar trebui conform adresei să meargă la școală cu stup de colegi cu părinți bine înfipți, școală pentru care unii dau șpăgi uriașe, avem o căsută și la țărănoaia, 10 kilometri de centura capitalei, între pădure și lac, bine, avem și crângul propriu, jumătate din teren l-am lăsat să se sălbăticească, nuci, salcâmi, vișini, peri, meri, ienupări sălbateci, doar o alee printre ei, și copiii și câinii sunt încântați de sălbăticia aia, mno, înapoi la șicoală că sunt pe arătură, am preferat să închiriem casa capitalistă, cel mai mic a făcut grădinița aici, la țărănoaia, acum este în clasa a 7-a, prieteni consăteni, zi de zi ture cu biclele, scăldat la lac, mers la pește, viață reală, dar și virtuală, gaming la greu, ca să verific nivelul de educație școlară am făcut un cont pe Brio și-l testăm din când în când, tare-s curios câți dintre elevii școlii din capitală scot punctaje de peste 9, câteodată maxime, la toate testele.
    Amicii la început se oripilau când auzeau că mezinul casei se duce singur cu bicla la școala sătească, nu-l ducem la capitală să studieze, în timp, vizitându-ne, or realizat că nu greșim deloc, avem copii fericiți și totodată școliți.
    Acuma partea nasoală.
    Satul se transformă alert în dormitor al capitalei, de ce se fac cartiere pe câmpuri, deja mă uit după un teren de vreo câteva mii de metri pătrați, cu casă, câteva zeci de kilometri mai spre nord, unde se gată asfaltul, în 15 ani au venit peste noi utilitățile și prețul locului o sărit în sus de 20 de ori.
    De ce am plecat din capitală?
    Acum 2 decenii aveam o discuție cu văr-mio, șef de clinică pe pneumo:
    – Sile, mai bat dăcât 4-5 cuie pe zi în sicriu, ce zici, mă las de tot sau nu se mai pune, sunt puține?
    – Băi frână de mână, ți-e frică de cancere, lasă-te de București, întreabă și tu oncologii cu cât ie rata locală a tumorilor maligne peste media pe țară, țineți la veața voastră?!, fugiți de acoloșa, aveți 7 metri pătrați de verde pe cap de sinucigaș, Buftea, de alături, de paregzamplu, are peste 50, știi că sunteți tătici la trafic infernal, pe primul loc global cu peste 100 de ore pe care le pierzi în trafic anual, bine, asta-i media, un om ocupat sare de 5% din veață risipită în trafic, caută și tu un sat cu șicoala dotată cu net și calculatoare de generație noo, sunt destule, dacă are așa ceva are și d-altele, meri la capitală când ieși la operă și vernisaje.

    10
    • Frumoasa povestea. Dar de ce scrii precum Creanga? Esti si tu aciuat la Bucuresti?

      00
    • :)))))))))))))))) Cipper, io și 90 spre 99% dintre capitaliști n-are, vorba la bunu` Mărin, 3 rânduri de morți în cimitirele locului, ca să poată pretinde că ie d-acoloșa, sunt vinitură din Jalea Viului, ce contește cum scriez cât pricepi ce voi să transmit?

      10
    • NOU
      #150

      Tu esti za 1% al romaniei, lasa flatulatiile de om simplu care are un apartament in centru, dar o arde si cu casa in suburbii si cu padure in spate. Nu despre genul asta de zombi e vorba aici.

      10
    • Gicule, și despre alde mine ie vorba, am o căsuță de 250 mp între guvern și gară, dar, după un deceniu de capitală, am tras concluziile din scrierea la Vali și-am evadat.
      Ca idee sunt fost miner, unul dintre puținii care la restructurare s-o apucat să puie ceva pe picere și i-o ieșit.
      Dar DA!!!, sunt un biped deloc simplu, chear complicat, cum de te-ai prins?

      00
  57. Vă sfătuiesc să vă uitați la orice clip de pe acest canal: https://www.youtube.com/c/NotJustBikes/videos Este despre cum ar trebui gândit un oraș. Omul e din Canada dar a locuit și lucrat în multe țări, momentan locuiește în Olanda. Pe scurt, din ce am reușit eu să înțeleg de la el și de la alți oameni care se ocupă de domeniul ăsta: orașul trebuie gândit în jurul oamenilor, nu mașinilor. Ca atare, trebuie pus acccentul pe transportul în comun (care să aibe prioritate față de mașini) plus biciclete. Acum, vor sării unii că „eu nu vreau să merg ca săracii cu autobuzul sau cu bicicleta, vreau mașină!”. E ok, nici nu-și propune nimeni să ne pună pe toți în autobuz, metrou sau pe bicicletă. Ideea e să oferi o alternativă bună celor care vor să facă asta. Mai puțini șoferi în trafic, mai multă fluiditate pentru tine, cel cu mașina. Win-Win. Căi ferate mai bune: mai puține tiruri de marfă pe străzi&mai puține mașini și tu vei putea zburda pe autostradă în siguranță. Autobuze separat de mașini+piste de bicicletă în orașe: trafic redus, siguranță, mobilitate crescută. Cam spre asta se îndreaptă Europa de vest. De aceea ați văzut voi știrea aia cu Austria care nu va mai investi în autostrăzi, de-aia Europa nu mai e încântată să ne dea bani pentru ele, dar când zici de trenuri se schimbă la față. Uitați-vă la ce zic Barbu Mateescu, Cornel Ban și alții. Uitați-vă la Oradea și Cluj legat de pietonalizare și ce încearcă să facă.

    10
  58. E mai rau la tine la Lehliu :))

    PM2.5 concentration in Bucharest air is currently 1.1 times above the WHO annual air quality guideline value

    PM2.5 concentration in Lehliu-Gara air is currently 2.6 times above the WHO annual air quality guideline value

    00
  59. He’s kinda right, mai putin „Niciun bucureștean nu se întoarce acasă să lucreze la o idee care să schimbe viața lui sau a altora. Indiferent de vârstă. ” unde face niste presupuneri ridicole. Am lucrat anul asta cu niste ONG-uri din B care au schimbat in bine mai multe vieti de oameni saraci decat o va face autorul vreodata.
    Dar stau in B intr-o zona centrala, intre 2 parcuri, care imi permite sa imi fac 98% din activitati pe jos. E misto. Dar cand trebuie sa circul cu masina, in special la ore de varf, este deprimant. Nu stiu cum traiesc navetistii aici.

    10
    • Oameni deprimati intr-un oras deprimant fac bine altor oameni. Cam cum erau aia de mergeau in Africa sa ajute, dar ei, de fapt, aveau nevoie de ajutor. Dar, hei, sa nu zicem de rau de oamenii care fac bine…

    • ei, acum arati ca esti prost

      00
  60. M-am născut și am locuit în București 25 de ani
    Sunt de acord cu tot ce ai spus, și mai mult dovada că sunt zombie și ai dreptate se găsește în comentarii.
    Bucureștenii nu ar recunoaște niciodată că ei sunt de vină, că sunt complici la faptă.
    Am comentat în trecut cu ceva de genul in care ai scris tu și a sărit hoarda de zombie pe mine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile