Bricolaj: update #24

Sătul de golurile din grădină, am săpat la cazma 300mp, am închiriat un motocultor și am nivelat frumos. Teoretic. După câteva zile, pământul se lăsase neuniform, pentru că tot călcasem pe el. Am mai făcut niște poteci din dale, a mai trebuit călcat pe ici colo. Neuniform.

După care am luat țeapă cu semințele de gazon, am luat ceva prost și, deși am luat pentru dublu suprafața pe care o am, a ieșit ca naiba, chiar și pe unde nu am călcat. Trebuia să iau ăla instant de la gazonul.ro, data trecută am avut succes cu semințele de la ei.

Pentru buruieni am avut mereu rezultate bune cu Biopon și tuns frecvent, cât să nu le las să crească. Also, vă spun în premieră, o să ies pe piață cu un produs producție proprie pentru grădinari, ceva ce nu există pe piață și care cred că va avea succes. Nu, nu topor. Prepare your moneyz.


Mi-am dat seama de ceva. Fac lucrări diverse prin curte, mai torn un beton, mai fac o alee pentru că nu știu din prima ce am nevoie. Acum nu mai am o singură bicicletă, am 2. Nu mai am 1 greblă, am 2. Am pus un grup de prize care e prea departe de locul unde am nevoie de ele. Ori merg mereu cu prelungitor, ori mut mai aproape. Ar mai merge o potecă aici, pentru când plouă și nu vreau să mă murdăresc. Din astea.

Always working.


Urăsc oamenii de la coadă de la magazinul de bricolaj. 1 din 3 au câte o situație specială, care implică timp pierdut pentru restul. zeci de minute pentru idioți care nu doar că nu gândesc, dar o și fac pe timpul altora.

Bună ziua, am făcut comandă online pe persoană fizică cu ridicare din magazin, dar vreau factură pe firmă. Păi, factura e deja printată. Și cum facem? Anulați comanda, faceți din nou pe firmă. Da, dar nu vreau așa, că pierd timpul. Nu puteți să faceți ceva dvs.?

Tanti cu fake Birkin, cu comandă cu livrare. Nu avea bani pe card. Sună la soț. Ăla dă din umeri. Sună la contabilă. Aia zice că se ocupă. Dacă nu plătea jumătate cash, jumătate card se putea pune comanda în așteptare și procesa alți clienți până își rezolva ea prostia. Dar…din nou, pe oamenii de la coadă dă-i dracului. A plecat fără să-și ceară scuze.

Știți unde? Să ia 3 vouchere de 10 lei, că avea comandă de 11.000 lei și la banii ăia primea reducere 30 lei.

Faza cu jumătate cash, jumătate card, jumătate monede, jumătate ruble e la ordinea zilei.


Am mai pipăit piața de bricolaj, și cu ochiul la oamenii aflați la case la magazine, și uitându-mă prin oraș. Nu mai sunt șantiere noi, alea vechi sunt un pic suspendate, nimeni nu lasă la preț la apartamente momentan, cel puțin declarativ. Urmează să se plângă magazinele de bricolaj că le-au scăzut vânzările.

 

romani-bricolaj

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. winter is coming

    Comentariu apreciat.389
  2. Pt gazon recomand Safari Play LS, e vis paradis, e ca un covor de ala cu fir super des. Ce am mai tinut minte cand imi povestea barbatu-meo de el si eu nu ma disociam e ca e auto-regenerabil si ca e rexistent la pipi de catel.

    223
  3. Acum am priceput de ce ți-ai luat Iphone mic. În loc să stai pe telefon, ca oamenii normali, tu o arzi cu motocultoare, dale pentru poteci, greble și alte biodiversități… :P

    Comentariu apreciat.563
  4. La curte mereu e ceva de făcut.

    Alaltăieri mi-am cumpărat o mașină de tuns iarba pe benzina, 3.5CP. Tuns iarba pe în curte. Se stricase cea veche, electrică. Rupt iarba de pe lângă cei 100 de trandafiri la mână – încă în lucru. Cărat zeci de roabe de nisip / pietriș de la poartă.

    În curând mă pregătesc să iau fiare + tablă (sau șipcă) pentru un gard între vecini. Încă oscilez dacă să iau tablă (mai groasă – la 0.35mm / 0.40mm) sau șipcă. Problema este că am de făcut un gard de aproape 60 m liniari și costă circa 15,000 de ron cu șipcă. Cu tablă ar costa mai puțin. Gardul e să nu-l mai văd pe vecini, deci nu are relevanță. Recomandări? Desigur, vor fi stâlpi de fier din 2 în 2 metri + 3 rânduri de fiare de jos până sus + bordură de ciment + gard la 2 metri.

    144
    • tabla arată urât, părerea mea. măcar șipcă de tablă.

    • @Leon: Dacă vrei tablă îți recomand asta:

      https://www.bricodepot.ro/constructii/acoperisuri/tabla-cutata-w8-grosime-0-4-mm-1-1195-x-2m-maro.html

      Câștigi la îmbibarea dintre cute, sunt mai late, nu ai nevoie de 3 rânduri de fiare( Două ajung) și nu arată atât de urât ca cele cu cute înalte . . Atenție stâlpii să fie stâlpi 😉.

      90
    • Pentru a evita activitatea de a săpa/ plivi/ prășit trandafiri, căpșuni, etc. recomand folia agrotextil. Trece apa prin ea și nu ies buruienile
      Unii pun peste ea un stat de pietre de râu albe, in zone mici pentru aspect mai plăcut, dar depinde de ochiul privitorului.
      Am de 4 ani la căpșuni, o scot la 2 ani și bag o cazma adânc, apoi nivelez și o pun la loc.

      120
    • Tabla e ok că necesită mai puțină mentenanță, însă se vede urât și ai senzație de pușcărie. Are vecinul în fața mea, tablă roșie :))) mă simt ca în ghetou. Restul avem din scânduri în două straturi tip scară. La 3-4 ani necesită vopsire, dar asta e. Partea bună la lemn e că poți remedia chestii ușor. De exemplu am o scândură care s-a arcuit sau am două scânduri pe care le-am lovit cu mașina, iei altele și aia e.

      100
    • 15000×2 pentru 60 metri.

      21
    • @Andrei: cu ajutorul câtorva șuruburi filetate prinzi de stâlpi plasă sudată drept spalier pentru plante cățărătoare cu creșterea rapidă. Așa maschezi tabla și au și perete de verdeață.😉

      231
    • daca ai stilpii de metal, cel mai ieftin iesi din sipci din lemn pe care le prinzi in suruburi
      da-mi un mail cu localitatea de unde esti si incerc sa te ajut cu ceva sugestii pt sursa. iti trimit si poze cum a iesit al meu si cum arata dupa 8 ani
      mail – nkm_ro@yahoo.com

      10
  5. Uitandu-ma pe poza, incepusem sa numar cate femei fac bricolaj procentual, apoi am vazut ca era doar un sablon un barbat, o femeie pt Politically Corectness. Nu aruncati cu pietre, nu am baut toata cafeaua inca.

    124
    • Alea nu-s fuste, îs kilt-uri!

      Comentariu apreciat.372
    • Nu stiu, poate depinde de bula: la mine in casa eu sunt sef de santier, desenez mobila, comand lemnul debitat, de montat montam impreuna. Eu cer zugravit cand se manjesc peretii, prietena mea umbla cu o surubelnita in geanta (poate trebuie), strange balamale, isi monteaza mobila.
      Mama cere toata ziua mici modificari – alta faianta, alta mobila, alta gresie la baie, reparatii, modernizari.
      Pare ca femeile sunt orientate spre identificat probleme prin casa, cel putin intre cunostintele mele. Tot noi cautam si solutia, cati barbati vor sa aleaga modele de gresie? Pe site, in magazin, pe youtube, eu ma uit, dl aproba :))

      158
    • @Nico: mai știu și eu persoane care cer mici modificări:
      „- Hai să vedem cum ar fi dacă am pune comoda în locul biroului și biroul în locul comodei
      – Am mai încercat de 3 ori, iubito, știi că nu are loc.
      – Nu-i nimic, hai să vedem”.
      Să pui în aceeași propoziție „mici modificări” cu „altă faianță, altă mobilă, altă gresie la baie” înseamnă că ori trolezi, ori habar n-ai.

      Comentariu apreciat.340
    • @alunelu multumesc, chiar vroiam sa zic sa gasesti probleme e usor, sa le fixezi e mai greu.

      40
    • „Hai să schimbăm parchetul”

      120
    • cred că am fost proiectată greșit sau ceva de genul, că doar când mă gândesc la cantitatea de mizerie, praf de ciment care ajunge oriunde, de la frigider până la propriul c.., etc casă cu fundul în sus în care nu mai găsești nimic, eventual gătit pt meșteri, produse de ”mici modificări de tip zugrăvit/gresie/faianță/parchet” îmi trece absolut orice chef de a face asta, chiar și atunci când ar cam fi nevoie.

      210
    • @Nico, cu partea de găsit probleme sunt total de acord.
      Nimeni nu învinge o femeie când e vorba despre acest aspect .
      La aia cu rezolvatul sunt un pic mai rezervat.
      Exemplu:
      Canapeaua din sufragerie e din lemn masiv, arătoasă dar incredibil de incomodă.( O problemă de viață și de moarte, nu cred că stăm pe ea două ore pe zi) .
      Consoarta a preluat problema.
      Luăm alta. Bine. De fapt am luat
      DEJA alta, e și mai mare că asta.
      ( Canapeaua e jos în camera tehnică, fizic nu există nici o șansă să ajungă sus în sufragerie decât făcută bucăți și reasamblată , adică daună totală).
      Rezolvarea: ,,n-ai tu chef (adică eu), că sigur, sigur puteați să o duceți sus dacă vă mai chinuiați încă patru ore,,.

      200
    • @Paco, chestiunea poate fi un piiiiic cu dus și întors.
      acu’ 1000 de ani, când mi-am cumpărat canapea și mi-au adus-o, erau 2 tipi. numita canapea, ditai chestia, colțar, nu se putea dezasambla.
      s-au chinuit o grămadă s-o bage pe ușa apartamentului, acolo era buba. io, chibiț.
      faza e că am văzut destul de rapid care era cea mai bună posibilitate.

      din păcate presupunea ridicarea canapelei destul de sus, un pic mai sus de nivelul mijlocului oricăruia dintre cei doi bărbați și, deși le-am comunicat opinia mea asupra posibilității, am zis-o mai așa, cu un sfert de gură, că mi-era jenă să-i pun la o muncă pe care eu nu eram în stare s-o fac.

      după ce s-au chinuit vreo oră, sau mai mult în toate felurile în care au considerat, au decis să-mi ia în seamă opinia, au ridicat drăcia nițel mai sus exact cum am zis eu și au intrat cu ea.

      93
    • @AB, nu e de tehnică, e strict de dimensiuni.
      Și problema nu e la uși ( canapeaua stă bine mersi în camera tehnică la parter) ci la scara care duce la etajul doi.
      Casa e din secolul 17, scările sunt înguste și între pereți, balustradă și partea inferioară a scării nu poți să manevrezi decât maxim un bagaj de mână acceptat gratis la Wizz Air.

      30
    • @Paco, pot să am idei tâmpite? poooot? te rooog! :)

      am citit despre faze d-astea rezolvate cu un scripete și o fereastră.

      20
    • @AB, poți, eu nu am nimic împotrivă 😀.Tu dăi și luptă :)))))
      Ferestrele în majoritatea caselor din Spania și mai ales în cazul caselor cu o vârstă înaintată sunt mici.
      Prin 120 x 80 nu intră decât cu farmece și vrăji o chestie de 150 x 140.

      71
  6. Toporul cu luneta e inca in faza de design, sa inteleg :(

    230
  7. La cat de mult bricolezi sunt 3 posibile explicatii:
    1. Te mandresti,d ar nu ai productivitate
    2. Ai un domeniu intins, aflat in paragina
    3. Corelat cu informatiile imobiliare de pe blog, te ocupi cu cumparare/reamenajare/revanzare.

    La casele de marcat de la magazinele de bricolaj trebuie sa ai ochiul format:
    – nu te pui dupa mesteri ca aia vor sigur factura
    – nu stai la coada daca in fata ta are fitingaraie/ tevi etc
    In general merge, dar mai iei si tepe (situatii descrise de tine).

    Comentariu apreciat.280
    • La Hornbach fac comanda online, platesc si apoi ridic. Functioneaza cand stiu ce am de luat si iau mai multe.

      70
    • NOU
      #31

      La Hornbach bv la comenzi online te trimite la casa (una) la care platesc toti care iau din depozitul extern, si stai dupa aia de tampesti ca vor si factura. Pana recent mi-am luat draciile in cos si am plecat la casele normale sa le platesc cu aia disperata urland dupa mine ca nu asa se face.

      Banuiesc ca din cauza asta nu iti mai aduc cosul cu produsele comandate online decat cand ajungi la casa :))

      20
  8. Daca nu stii exact ce vrei, cu cod de produs si tot, e cel mai rapid sa te duci in magazinul fizic pentru produse de bricolaj.

    131
  9. Data viitoare sapă toamna, lasă pământul să înghețe/dezghețe și primăvara dai doar cu grebla

    Pana aia portocalie de despicat bușteni e foarte bună.

    Pentru corecții de zugrăveală (cu alb) am găsit la Hornbach un spray mic cu lavabilă.

    Dacă lucrezi mai mult cu cabluri electrice, cleștele ăsta de sertizare e foarte bun
    https://www.amazon.de/dp/B0BHH3XVRG?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
    (mă rog, cred că e bun orice clește similar)

    131
    • La noi 99% din instalatiile electrice sunt pe conductor solid nu multifilar, asa ca nu prea e util clestele ala. Mai utila ar fi o scula de dezizolat.

      43
  10. Nici aia care au casa la porumb nu repară la ea si nu schimbă atat de multe ca Vali care e in centrul Brasovului. Vali, zi sincer, le cauti si le cumperi cele mai ieftine in centru.

    251
  11. Simt nevoia să aduc la cunoștință următoarele:
    Motocultorul are roți și lame care funcționează simultan.
    Vă mulțumesc

    190
  12. Am folosit primavara asta seminte de la gazonul.ro. Nu a iesit nimic….
    In schimb unde am pus cel mai ieftin gazon (la 12 lei kg) a iesit o iarba super groasa si rezistenta.
    Poate n-am facut eu ceva corect la gazonul „mai bun”, dar nu mi-a iesit ce trebuie.

    Pentru curatat muschii de pe beton/lateralele treptelor, ce recomanda lumea?

    80
  13. Nu stiu, am impresia ca te-ai plictisi daca ti-ar merge prea bine. Nu inteleg la faza cu gazonul de ce nu ai pus rulouri de gazon direct, ai sanse foarte bine sa arate top. Nu conosc pe nimeni care a incercat cu seminte si arata cu adevarat bine in final.

    514
  14. „Also, vă spun în premieră, o să ies pe piață cu un produs producție proprie pentru grădinari”
    -oooohhhh nuuu, Crypto Moneda Gradinarului sau Curs Online de Gradinarit?

    210
  15. Ai câine? Sau dacă nu ai, cam ce gazon ai recomanda să fie rezistent? Eu pentru că mi-a tasat câinele pământul și a distrus orice urmă de iarbă, am ajuns să îmi pun pavaj tip grilă pentru a scăpa de noroiul provocat de câine dar să am ci ceva verde.

    Lângă gard era dezastru, tasase pământul aproape de talpa de beton, am pus și acolo, să îi fac o alee, acum testez :)

    40
  16. Tanti cu fake Birkin, cu comandă cu livrare.
    Nu avea bani pe card.
    Sună la soț.
    Ăla dă din umeri.
    Sună la contabilă.
    Aia zice că se ocupă.

    Dacă nu plătea jumătate cash, jumătate card se putea pune comanda în așteptare și procesa alți clienți până își rezolva ea prostia. Dar…din nou, pe oamenii de la coadă dă-i dracului.

    A plecat fără să-și ceară scuze.

    Ah, dudui cu soți patroni.

    Săraki ca voi, pentru ea, pentru ei, nu existați. În mintea ei, sunteți privilegiați că nu sunteți omorâți să aibă ea, exclusiv, o casă de marcat specială pentru a o servi ori de câte ori vine.
    Bineînțeles că e sub demnitatea ei să-și ceară scuze, nu e vina ei, e vina băncii/soțului/contabilei că n-a avut bani pregătiți, nu ea. Poate fi lejer vina angajaților că n-au deschis o altă casă de marcat, nu tot ea, în mintea ei.
    Genul de om care ‘tolerează’ pe alții (că nu-i stă în putere să schimbe ceva) dar, dacă ar fi după ea, v-ar forța să plecați să-i lăsați ei tot magazinul.

    Am crezut că specia asta de capitaliști comuniști e oarecum pe moarte, cu sârmulița ca reprezentant absolut.
    M-am înșelat.

    Comentariu apreciat.351
  17. Americanii au gazon mișto peste tot și nu am auzit de mult o părere de „pă America”. Oare nu ne dezvăluie Dojo cum se face acolo la ei?

    171
  18. M-ai facut sa caut ce e Birkin

    71
    • ce bricolator ești tu dacă nu știi ce genți au patroanele? cum îți primești banii? prin banca, ca săracii??!?!

    • Un bricolator fericit. La mine, la tara, la Hagebaumarkt doamnele poarta Engelbert Strauss .

      10
  19. „Urmează să se plângă magazinele de bricolaj că le-au scăzut vânzările.” – daca incerci sa negociezi la pret in depozite, reactioneaza aia de zici ca ii injuri de mama.

    81
  20. Stie cineva o solutie viabilă contra troscotului japonez? Viabilă, nu copy/paste de pe google. Se multumeste.

    00
  21. S-au dispersat aia care postau de zor ca acum e momentul sa cumperi un apartament ca investiție, pt ca prețurile la noi sunt sub cele din Polonia (sanchi), si vor creste așa, la nesfârșit, fix cum credeau naivii înainte de 2007.

    Ah, ca prețul unui apartament nu se va dubla nici in 30 de ani, când termini de plătit creditul (dublu decat ai imprumutat). Ca te costa o renovare jumate din cât te-a costat achiziția. Ca orice s-a construit nou este îngrămădit, cu acces zero la chestii, si va ajunge ghetou peste ani, când lunea ca realiza ca nu e de stat acolo. Alea-s detalii.

    31
  22. De ce gazon 😢 ?
    Cea mai nociva inovație preluată de la artificialitatea unui teren de fotbal sau de golf. Mai bine plante românești sau amenajări japonice cu scoarța pământ și pietre pentru întreținere minima. Gazon și tuia puse pe banda rulantă, nu mai suport vând le vad prin curțile oamenilor deși am și eu trei tuia pusi strategic sa nu mi se vadă in casă din stradă…

    01
  23. Gazonul sintetic – din plastic adica -este foarte nociv pentru sanatate.Sunt studii facute cum ca plasticul afecteaza hormonal. Ceea ce se stie deja despre plasticul din ambalaje se aplica si plasticului de pe langa casa. E logic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube