Bricolaj: update

Cumpăr o aerotemă electrică  Heinner VITG009 ca să uscăm mai repede pereții. Sărea siguranța de la prelungitor mai tare decât sărea cămeșuța de pe mândruță la horă. Pe el scria că suportă 3.000W. OK. Hai să dăm la jumate puterea. La fel. Iau alt prelungitor și se rezolvă problema. Deci da, dacă scrie ceva pe el, nu e musai să fie adevărat.


Și tot pe tema asta, am avut a mia oară discuții pe tema cheltuielilor. OK. Hai să nu iau aerotema aia. Trec 2 zile și peretele ăla nu se usucă. Ce facem? Cât așteptăm după o cheltuială de 300 lei? Mai trebuie nu știu ce? Bun, ce facem, nu cumpărăm, și așteptăm ce? Da, ok, nu renovez anual, dar prefer să dau utilajul meseriașilor când termin decât să nu îl am și munca să meargă greu.

Realizez că, deși sunt cheltuieli mici, se adună și oamenii am văzut destule proiecte pornite și rămase fără buget, dar vorba aia, mai vând un bitcoi, mai pun un banner, mai fac o reclamă la jocuri de noroc ceva.


Apropo de asta, am dat 200€ pe plintă. Nu știu de ce am uitat de cheltuiala asta. Șapă de egalizare? Ieftină. Șapă autonivelantă? 45 lei sacul. Au intrat 10 saci de autonivelantă la sufragerie. Astea sunt cheltuieli pe care uiți mereu să le bugetezi.


M-am obișnuit sa merg murdar la cumpărături. Că n-are nimic un pic de noroi, un pic de praf de șantier, un pic de rumeguș. Pe haine, pe pantofi, peste tot. E semn de om muncitor.


Am descoperit ceva cu păstratul capetelor de materiale. Vreau să fac niște rafturi. Nu am destule L-uri. Vreau să înșurubez un panou OSB. Nu am destule șuruburi de același fel. Și tot așa. Capetele sunt bune când ai de făcut mici reparații, de aia le și păstrăm, dar la un moment dat am abandonat ideea de a mai căuta prin ce am și am mers direct la magazin și am cumpărat tot ce aveam nevoie. E mai simplu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. …dar vorba aia, mai vând un bitcoi…
    Eu când vând bitcoi, schimb câte 10 pentru că n-am de-ăia de unu, nu-mi place să umblu cu mărunt la mine.

    00
  2. Unde gasesc si eu o pompa de apa curata cu cablu de 25m ? Caut si nu gasesc :D

    00
  3. Dpdv prelungitoare.
    In prima fază când am început să am treabă cu prizele britanice am înjurat un pic. Că sunt mari, că e greu să le pui și să le scoți.
    Ulterior am înțeles faza cu siguranța inclusă.
    După care am înțeles că e chiar un sistem de autorizare, care chiar funcționează.
    După care am descoperit cum că cel mai slab cedează primul! Bingo!
    După care am descoperit cum că un încărcător de telefon (care nu e forțat să aibă siguranță) poate fute siguranța aia mare.
    Sistemul nu e perfect!
    Dar chiar crapă prelungitorul ăla prost, fără să pună în fund toată rețeaua. In mare parte, nu mereu!
    E perfect pentru că nu poate fi ușor de scos din priză! Pentru situațiile în care cablurile ating împiedicați. Și copii!
    Concluzia unui aurolac:
    Sistemul american e de departe cel mai prost! Ușor de scos, ușor de pus prelungitoare proaste.
    Priza europeană: e mai solidă, dar tot proastă. Prea ușor să pui prelungitoare proaste.
    Priza britanică: scumpă, mare, dar infinit mai bună decât celelalte două.
    Priza australiană: trebuie să fii complet atehnic să inventezi așa ceva! Iei tot ce e mai prost și îl perfecționezi ca să fii tu unic!

    00
  4. @zoso incearca cu un dezumidificator ;)) la mine a facut minuni.

    00
  5. Asta cu mersul murdar la magazin numai in Romania e o problema.

    Oriunde altunde in lumea asta e ok sa mergi la magazin neimbracat in hainele de opera, mai putin in Romania. Te-ai machiat macar? :))0

    00
    • Da, la noi, îi freacă pe alții de capra vecinului… Nu cumva, să ai o scamă pe pulover, un fir de păr puțin ridicat, un tricou pus la repezeală și geaca nu știu cum, cât te duci până la Mega-ul, de cartier, că e jale nene.

      00
    • Bine, nici să o dăm în extreme, să fii ca ultimul nespălat, neîngrijit și să te întrebi de ce evită lumea, dar dacă lucrezi într-un mediu mai prăfos, să spunem și te-ai curățat cât ai putut tu, dar au mai rămas urme pe ici-colo, n-are nimic.
      Vorba aia, degeaba 4 ace, parfumat, frezat, aranjat etc., dacă ești o scârbă.

      00
    • Încă am rămas la stadiul de a impresiona și de a da bine în fața altora, de parcă restul sunt niste mici dumnezei ceva și n-au problemele, grijile și dilemele lor.

      00
    • Ce naiba vorbiti prostii, ca eu nu am mai vazut de ani de zile sa fie cineva judecat dupa modul in care este imbracat cand se duce pana la magazin.

      00
    • Da, însă pe alocuri, mai vezi unii care îți dau așa niște priviri mai ciudate.

      00
    • Numai eu vad oameni in halat pe strada mergand sa-si ia cafeaua de la colt?

      00
  6. Eu, inginer, am luat prelungitor de la ruși pe care scria 2200 W și l-am pus la o mașină de spălat BOSCH. Am vrut să plec la piață și să las masina să spele. Noroc că am văzut flacăra, nu a mai rămas nimic din cablu. Doar o urmă neagră pe parchet.

    Stăteam în chirie, îi plăteam babei garsoniera :(

    00
  7. NOU
    #35

    Magazinele gen dedeman sau leroy merlin inchiriaza scule profesionale. Probabil cu mai putin de 50 lei puteai inchiria un dezumidificator profesional care iti rezolva problema mult mai repede si mai bine.
    Chestia cu inchiriatul e buna si pt alte scule (destul de scumpe) pe care le folosesti fff rar si nu merita sa le cumperi. Ex: picamer, pompa de zugravit, placa compactoare etc.

    00
    • De aia a renovat. Și își ia aeroterma și dezumidificator. Își face seră și crește plante.

      00
    • Uită te la Dedeman în vitrina cu scule de închiriat cât e garanția :-D

      00
    • Ionuț M: da, „plante”. 😁😁😁

      00
    • @Raider: 😂😂😂
      Săptămâna trecută m-am dus la Dedeman pt ca aveam nevoie de o bormașina cu percuție sa dau niște găuri in beton. 8 lei/ora, minim 8 ore, garanție 780 lei.
      Ieri a venit curierul cu un Steinhaus de 90 lei luat de pe emag și am rezolvat problema. Și la ce am eu nevoie prin apartament cred ca o sa mă țină bormașina asta mult și bine

      00
    • nu prea conteaza cat e garantia la sculele de inchiriat la modul ca trebuie sa fii priceput RAU sa le strici…

      00
    • acum 3 sau 4 ani m-am dus eu la leroy să închiriez o bormașină. voiam să montez 2 policioare. 50 lei pt 24 de ore și 300 garanția. plus că trebuia să cumpăr eu capetele.
      s-a milostivit nenea de mine și s-a oferit să mă ajute contra-cost. printre cei mai bine cheltuiți 60 (parcă) lei ever.

      00
    • Pe vremea lui Ceașcă, împrumutam bormașina de la vecinul și mai dădeam și vreo 3 găuri de rezervă 😉

      00
    • găurile se dădeau cu bormașina manuală.

  8. In uniforma de lucru la cumpărături te vor intreaba clienții despre diverse. Exista riscul sa stii despre ce este vorba mai bine decat angajatii respectivului magazin, situatie ce aduce cu sine alte neplaceri.
    De ex la Leroy beat mort daca te prezinti si garantat esti mai coerent decat cetățenii cu uniforma de acolo.

    00
  9. Din cauza hainelor de tavaleala m a oprit o tanti de la fast food-ul din parcare de la Hornbach Balotesti sa imi dea de mancare, era ora de inchidere hahaha :))).

    00
  10. Eu sunt multumit de prelungitorul de la Ikea. Merge fierul de calcat 3200 watt duduie. Daca inca mai e de lucru si moloz prin jur nu recomand , pentru ca nu are capac , e deschis.
    Acum muncitorul poate sa se 2pi oricum si pe capac si pe prelungitor.
    Cand imi renovam curtea am gasit ciment in soclu desi avea capac(era prelungitor industrial pe tambur ).
    Nici acum nu stiu cum au reusit sa faca asta….
    Nu te pui cu muncitorii din Romania.

    00
    • Eu nu am putut înțelege nici până azi cum un prieten i-a dar lu fra-su bormașina să își dea niște găuri și i-a adus-o înapoi cu un metru de cablu mai scurt. Cum dracu o fi avariat cablu ăla, cum l-o fi distrus în halul ăla. Că cică nu ar. Fi făcut mare rahat cu ea.

      00
  11. A mers uscarea cu aeroterma? Mie mi se pare mai mult ca fortata treaba. Daca e tencuiala/glet sigur vei avea surprixe neplacute pe viitor.
    Referitor la buget, om cu mesteri pe cap din 2009, recomand la constructiile ample, urmatorul mod de calcul; orice suma se rontujeste la 5 sau 0, de ex.. glet 1350 lei, din start pui 1500. Dupa ce ai adunat totul, mai pui 25 la suta. Nu m-am inselat niciodata. Astfel, etapele financiare in constructi se completeaza una pe alta.
    Vezi de surprize la instalatii apa calda/rece.. acolo un jumatate de kilogram de fierarie, cuprarie /plasticarie bagate intr-o punga de 1 leu, te usureaza de minim 100 euro.
    *nu uita de baghete, pe mine alea tot timpul ma lasa fara bani de bere, cateva zile.

    00
  12. 1) Siguranțele de pe prelungitoare (alea cu un buton care sare) sunt termice, cu bimetal. La consumatori inductivi folosiți secvențial (flex, sudură etc) sunt ok, la consumatori rezistivi folosiți in regim continuu mai sar.
    2) Pentru uscat pereți mai eficient e panoul radiant cu infraroșii. Are consum mai mic și nu încălzește aerul ci obiectele spre care radiază. Da, știu, e mai scump…
    Dacă aerul e rece (sub 10-12°) dezumidificatorul poate fi mai puțin eficient.

    My 2 cents… 🙂

    00
  13. Problema cu datul utilajului meseriasilor este ca majoritatea nu vor avea grija de el sa-l foloseasca la urmatoarele lucrari. Meseriasii ar trebui sa aiba ei utilaje (aeroterme, dezumidificatoare) sau sa prevada costul inchirierii daca stiu ca e sezon rece/umed. Altfel sunt amatori, nu meseriasi.

    Si noi am facut lucrari in Octombrie/Noiembrie si voiam sa ne mutam in Decembrie. Din fericire am reusit sa punem in functiune instalatia de incalzire si, cu doua dezumidificatoare casnice imprumutate de la prieteni, am uscat toata casa in 8-10 zile. Le goleam rezervoarele de doua ori pe zi, cred ca am scos zeci de litri de apa.

    00
  14. Nu era mai util un dezumidificator pentru uscarea pereților? Prețul e un pic mai mare dar aduna multă apă.

    00
  15. Zoso, cel mai bun prelungitor il faci tu, cu un cablu de 4-5m , 3 x 4mm2 si doza IP40 sau IP55 (eu prefer Gewiss).

    PS. are Gewiss inclusiv un intrerupator automat de 16A pentru protectie, dar nu in magazine.

    00
  16. Preview-ul articolului pe pagina principală zice doar: „Iau”

    00
  17. am debaraua PLINA de toate cacaturile, gen resturi, capete, suruburi de toate natiile samd. jur ca nu imi folosesc la nimic da’ parca simt ca fac risipa daca le arunc. cred ca azi imi fac curaj si intru in ele incetisor.

    00
    • Săptămâna trecută, am golit garajul. După 30 de ani în care doar aruncasem acolo tot soiul de chestii, în eventualitatea ca le voi mai folosi la un moment dat. Au fost promoționale de la ultimele trei locuri de munca, sacoșe cu haine de diverse proveniențe (cred ca vreo 7-8), resturi de saci cu glet, ciment, adeziv etc. Pe lângă diverse scule stricate (lasă-le aici, ca le repar eu), o valiză de lemn a vreunui bunic, tot soiul de vechituri adunate cu gândul că voi mai face ceva cu ele…

      00
    • Valiza de lemn aș fi păstrat-o. Peste nu prea mulți ani n-o să ne mai creadă nimeni că a existat, ba chiar unii dintre voi ați folosit-o.

      O făceam noptieră, măsuță de cafea, ceva.

      00
    • AB, m-am saturat sa pastrez gunoaie. Am vreo doua camere umplute cu tot soiul de mobile pe care le-as putea reconditiona, dar nu am timp niciodata pentru asa ceva. Trebuie sa mai fac niste sesiuni de aruncare

      00
  18. Păi da, un bitcoi, că webdolărei din aia de la românașii noștri nu-ți mai plac! :)
    Sau ruble, leva…Bulgarule! :)

    00
  19. Ce-ai făcut, naica, cu preview-ul articolului?

    00
  20. Nu usca cu aeroterma lucrarea umeda. Se va usca doar la suprafata, iar o lavabila data dupa un strat de amorsa va tine apa captiva in perete – sigur nu ramane acolo pe veci dar poate stagna suficient cat sa dezvolte un mucegai. Foloseste dezumidificatorul cu incredere daca nu e prea tarziu.
    Aeroterma e buna daca trebuie sa ridici temperatura camerei pentru folosirea de materiale ce se aplica de la o anumita temperatura in sus, dar sub nici o forma pentru uscare.

    00
  21. Pentru uscat peretii casei noi am inchiriat dezumificatoare profesionale acum niste ani. Cred ca de la Soldec. Au fost foarte OK oamenii, au venit cu aparate de masura si au masurat intai umiditatea din pereti si sapa, dupa aia ne-au aratat cum sa folosim aparatele. Foarte multa apa am scos atunci.

    00
  22. Aceeasi situatie o am si eu, trebuie sa usuc niste pereti..
    Cu aeroterma/radiator iese din calcul.. Insa am luat un dezumidificator iar combinat cu aeroterma face minuni.. Am luat pentru o suprafata mai mare, trage de zori umezeala :D insa fara aeroterma e mai dificil pe temperaturile de acum.

    00
  23. cu aeroterma nu rezolvi mare lucru, ai nevoie de un dezumidificator industrial, vezi ca sunt de inchiriat, ca sa nu cumperi unul

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile