Bricolaj: sudura, pe înțelesul orășenilor…

Am urmărit tutoriale pe youtub. Am vorbit cu tata. Am întrebat un meseriaș. Ieri mi-a arătat un vecin cum se face. Toți mi-au explicat tehnică, amperaj, poziție etc. Unul nu mi-a zis esențialul. Așa că scriu articolul ăsta ca să țin eu minte pe viitor.

Sudura: încălzești electrodul, dai de 2-3 ori cu el de fier și apoi îl apropii ușor fără să atingi, ca să facă reacția chimică a vieții, dar nu atingi fierul cu electrodul. Repet, nu atinge fierul cu electrodul.

Aia e. Din cauza flamei, nu puteam vedea că ăia nu ating electrodul de fier. Și atingeam cu electrodul de fier.

Mi-a adus Ergo ieri un aparat de debitat metal, e bestial, nu mai trebuie să tai cu flexul. Jumătate din treabă e să știi ce vrei să faci, jumătate e să ai sculele potrivite.

sudura

(da, e înainte de polizare, nu săriți, nu las așa)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Sunt destul de priceput in diy si fac multe chestii pe langa casa, totusi, sudura cumva ma sperie, adica stiu ca nu-i de joaca si nici n-a avut cine sa ma invete. Nu vreau sa fiu as, doar sa stiu sa sudez 2 profile ca in poza de mai sus.

    10
    • Eu am fobie la flex. Am toate sculele prin casa, in afara de flex. Ma terorizeaza zgomotul ala si gandul ca se poate rupe discul ala care se invarte cu 11k rpm.

      00
    • Ia-ti antifoane, zici ca dai cu pensula cu el dupa aia. Nici eu nu suport zgomotul si totusi e printre cele mai utilizate unelte, dupa bormasina cu acumulator. Flexul cu variator de turatie e mai linistit la turatii mai mici, pt polizare, etc.
      Daca tii garda cum trebuie nu prea esti in pericol sa te loveasca bucati de disc, mai periculos e sa-ti ricoseze tot flexul in fata sau in abdomen, de exemplu sa te agate de tricou si sa se infiga in burta intr-o fractiune de secunda…

      00
    • @Big, hai că l-ai liniștit! :)

      10
    • @Sebi e simplu.. nu tai niciodata fara protectie si fara ochelari. Mie nu mi s-a intamplat niciodata sa se sparga discul.. daca totusi se intampla e important sa fii protejat.

      00
    • și niciodată nu dai jos protecția de pe flex.

    • Chirurgul plastician din mine zice sa dati protectia jos…si sa puneti si discul de lemn.

      00
    • Aia cu protecția am crezut-o și eu pînă am trait pe pielea mea o experiență interesantă. Era prin 1994, tăiam cu un coleg o țeavă de 2” cu flex-ul. A trecut un coleg mai glumeț și a ridicat un pic țeava. A sărit discul a lovit pietrișul de sub mine, mi-a trecut printre picioare și s-a înfipt în tabla unei barăci din spatele meu. De atunci tot ce e sub 2” merge la bomfaier.

      00
  2. Banuiesc ca nimeni nu s-a gandit ca fiind sudura cu ARC electric nu trebuie sa precizeze ca ARC implica ca cele doua chestii intre care se formeaza el nu se ating.

    00
    • asta se intampla cand inveti sa faci cum fac altii dar nu incerci sa intelegi cum si de ce

      00
    • Nu știu tu, dar eu știu de sudură cu electrozi, sudură cu azot .. de-astea .. Nu am auzit de sudură cu arc electric

      00
    • Citesc acum că nici azotul ăla nu e chiar azot, e un amestec de gaze acolo, iar azotul se folosește la tăiere nu la sudare. Na … dacă nu a fost nevoie să fac așa ceva, nu m-am interesat .. știu acum, mersi.

      01
    • Acum daca tot vrei sa te dai destept, cu azot nu sudezi nimic, ca e un gaz. De fapt te gandesti la argon, dar tot ramane valabil, nu gazul sudeaza, gazul e acolo pentru alte scopuri.
      Actiunea de sudura, respectiv topirea materialului sudat si materialului de umplere, o face arcul electric format intre electrod si material.

      10
    • Încercam să fiu amuzant nu să par deștept

      00
  3. E bine pentru un incepator, continuati.

    00
  4. nush boss, eu la ce-am vazut tutoriale majoritatea spuneau ca NU TREBUIE ATINS ELECTRODUL de metal. trebuie apropiat pana face arc electric sau cum naiba se cheama aia si mentinuta distanta

    10
    • ps: anyways, ai nevoie de exercitiu pana sudezi ceva calumea. nu se invata din vazut tutoriale.

      00
    • @smek.. : Da, e o arta fina, ceva deosebit, ca sudorii se aleg dintre neurochirurgi, nu dintre maimutele care nu nimeresc usa scolii

      10
    • @mihsy, ai un comentariu de căcat, dar chiar am râs :D :)))))

      00
    • @mihsy: Ce zici, sudurile de genul ăsta par a fi făcute de gigei cu scuipat în colțul gurii?

      00
    • @Ionut: sudurile alea sunt facute de masini ;)

      00
    • nu, sunt făcut de oameni, cu scule de 3-5-6.000€.

      ia uite ce și câte mașini de sudat are bulănel aici https://youtu.be/jnnBsD9UJts?t=595

    • @varucu: Nu, e făcut de oameni.

      Diferă un pic tehnologia: nu sunt folosiți electrozi consumabili, fluxul (sau cum naiba se numește materialul de pe electrozi) e înlocuit de argon iar materialul de adaos nu este electrodul propriu-zis ci o „sârmă” ce o împingi în arcul electric.

      Ah, și evident, nu orice sudor e… sudor. Într-un service de tinichigerie auto cunoșteam doi sudori. Fix aceleași echipamente, de la aparat de sudură la ochelari de protecție. Rezultatul unuia aducea cu poza de mai sus, la celălalt… ei bine, cel puțin nu găurea tabla :D

      00
    • @mihsy
      Dacă crezi că poți ajunge fiter cu 3000 usd lunar, cum are colegul, fără să inveti rezistenta materialelor, te inseli…

      00
    • Fratilor, puteti spune ce vreti voi, eu am experienta cu astfel de sudura si este facuta de masini. E adevarat ca se poate sa faci si manual cu TIG/MIG, insa sudura aia este pur si simplu perfecta. Nu are nimeni asa mana, doar o masina poate face asta.

      00
    • @ciuby: chiar si eu am ras, ce crezi :) eu sa ma amuz, restul treaba lor

      @ionut st: ai dreptate, sigur ca poti recrea Pruncul, ieslea si cei trei magi cu material din ala de sudură, practic poti duce orice la rang de arta, chiar si sculptura in muci (ce este arta, asta este o discutie separata), dar discutia de aici nu era despre asta, sa pastram proprtiile, ci despre a lipi doua fiare cu caldura. :p

      Daca era asa jmekerie, se intemeia Universitatea de sudura si daca era asa banoasa, erau zece pe loc la admitere si inchideau casta, ca la notari.

      00
    • @varucu: faci cherry picking. Fix sudura aia o fi automată, dar uite că și manual se poate (și cum) https://youtu.be/VCaG5N39mU0

      00
    • @Mihsy ia caută curs sudor pe net și vezi cât durează și câte chestii conexe de materiale sunt. Probabil și la școlile profesionale durează ceva.
      Este deci exclus să iei orice prost care crede că poate lipi două fiare și să-l duci pe șantier să facă sudură, fără nici un fel de pregătire.

      00
  5. Ah, daca as avea curent, as muta planeta asta din loc. As suda tot ce as prinde prin curte.
    Mi s-a rupt balamaua la poarta de sus dinspre padure, desteptul care a sudat a sudat peste vopsea si a dat 3 puncte mici.
    Nici sa scot poarta din balamale sa o iau sa merg cu ea la un vecin nu pot, are balamalele sudate una contra alteia :(. Mai ramane sa trag un prelungitor de 150 m de la vecinul….oh wait

    Oare exista o firma care sa se ocupe tras curent in locul meu? Ii fac procura si sa umble firma pe la Electrica dupa toate actele?

    00
    • -generator curent + sudura electrica. O sa ai nevoie si de flex oricum
      -autogen portabil mic dar cu acetilena cu butan, ca ala nu sudeaza fier

      00
    • Corectie: acetilena NU butan/propan, ca astea nu sudeaza fier.

      00
    • M-am gândit, există generator de sudura, de închiriat, 139 lei/zi. Dar are o mică problemă, are 90 kg cel mai mic, eu am terenul în pantă.
      Am legat poarta cu sârmă deocamdată. Aștept să apară aparat de sudură cu baterii Li-Ion.

      00
  6. „… nu atingi fierul cu electrodul. Repet, nu atinge fierul cu electrodul.”
    nici macar putzin? putzin, putzin, o secunda-doua, putzin de tot?

    00
  7. Am sudat destul de mult pt un amator, (am făcut un foișor din țeavă rectangulara și o magazie) dar acum aflu ca nu trebuia sa ating fierul…

    De-asta a durat 1 sapt și tot nemulțumit de rezultat am fost… Mulțumesc pt lămurire. Ce bou sunt :))

    Sâmbăta încerc sa întăresc sudurile. Sa vedem cum ies când știi și cum se face. :))

    00
    • Am avut singur aceeasi epifanie la un moment dat – NU TREBUIE SA ATINGI CU ELECTRODUL. Tot asa – sudasem diverse si nu intelegeam de ce asa aiurea ( bine – nu ca acu as fi profesor de sudura)
      Daca nu se formeaza arcul usor – mareste amperajul ( nici prea mult – posibil sa gauresti materialul).

      00
    • Arcul este amorsat de tensiunea aparatului, nu de amperaj. Amperajul îl reglezi în functie de electrod si grosimea pieselor, pozitia de lucru, tipul materialului…

      00
    • Cata vreme ne recunoastem slabiciunile si cautam sa le depasim suntem A ok. Cat traim invatam.

      00
  8. Un sudor adevarat trebuie sa aiba o mana puternica (cordonul de sudura sa fie drept) si sa pastreze distanta constanta intre electrod si metal. Toate acestea se obtin doar prin experienta.
    Restul (tipul de electrod, amprerajul, tipul metalului, grosimea cordonului de sudura) poate sa le invete oricine.
    Atentie. Al doilea lucru important. Dupa ce ai sudat, cu un ciocan elimina toata zgura. Multi nu fac asta si ulterior se intreaba de ce ruginesc imbinarile.
    Succes in continuare.

    00
  9. Ca să amorsezi arcul trebuie să atingi ușor electrodul de piesă. Însă nu împingînd în ea ci trăgînd spre tine, ca să nu se lipească. Doar atunci cînd ai arcul amorsat menții la o distanță de 1-3mm. Și de preferat sudura in curent continuu (bine, invertoarele asta au, dar nu toate transformatoarele au si redresor) cu minus la piesă.

    10
  10. As adauga si casca hands free ca element important.

    00
  11. Ce aparat de debitat metal?

    Cred ca casca handsfree e cea cu autoinchidere la aparitia flamei

    00
    • ceva hitachi de 2000W. cred că în curând pușc și eu un makita M2401, dar sunt curios dacă îi pot pune disc de debitat lemn, să fie util în două sensuri.

    • in general debitorul pt metal are alte turatii decat cel de lemn.
      asta fara a mentiona si alte detalii marunte care ne se potrivesc.

      00
  12. Lumea vrea sa invete din filmulete de 4 minute ce invata altii in 4 ani https://www.optiuni.ro/specializations/921

    00
  13. Si eu vreau sa invat sa sudez pentur chestii mici de bricolaj pe care le mai fac……. Pana acolo insa trebuie sa-mi iau aparat de sudura :-) , ceva potrivit pentru un incepator care va suda din an in paste… . Ce aparate aveti voi ?

    00
    • Velt MMA 140 sau 160, vandut de emag. Am 140 de 3-4 ani, foarte ok fata de trafuri si de invertoarele de 2 lei. Daca ai rabdare e cateodata redus pe la 500 si ceva de lei.
      E ieftin, dar pt uz profesional/industrial, nu casnic. Adica daca scrie 140 de amperi pe afisaj 140 de amperi scoate, nu 80 ca la chinezisme. Si poti sa tragi de el toata ziua, zi de zi, fara sa se opreasca pt racire sau sa scoata fumul magic. Am facut pe la tara o gramada de constructii metalice, lucrat si cate o saptamana non stop cu el si nu am ce sa-i reprosez. Cu electrodul de 2.5 scrii cu el, efectiv, nu face ganieti ca transformatoarele.

      00
    • si Invertorul lui Vali e destul de ok pentru incepatori.

      00
    • Vali, mi-am comandat si eu unul ca al tau; bineinteles, am dat click pe linkul tau, sa fie bine, ca sa nu fie rau :)
      Eu aveam unul cu transformator si fiind foarte incepator, ma chinuiam grav cu el. Asa cu invertorul asta, ma mai ajuta si el acolo, sa mai compenseze nepriceperea mea. Si la banii la care e acum, adica 356 lei, e super. Multumesc.

      00
    • am uitat să pun link afiliat. :D

      dar e ok. folosește-l cu spor.

    • Pfaaa, no, uite asa ai pierdut ocazia sa mai faci cateva mii de lei …. dintr-o comanda de 536 lei :)) (glumesc).
      Multumesc, spor si tie la treaba.

      00
  14. de ce vrei sa polizezi sudura rogu-te ? sa-i iei din rezistenta ? batut zgura, decapat, grund, vopsea.
    Oricum spor la treaba si succes, intr-un fel te invidiez ca nu stiu sa sudez dar nici n-am nevoie ca n-am fiare pe nicaieri.

    00
    • Trebuie finisata, nu să tragi cu flexul pina o tai de tot ca s-o sudezi iar, ci să fie o suprafată continuă, nu musai plană. Nu numai ca să arate frumos dar muchiile si abraziunile care ramin ies din vopsea si rugina porneste de la ele.

      00
  15. Daca tot suntem la capitolul debitat metal, de remarcat smecheria cu incompatibilitatea intre fierastraiele de banc pentr lemn si cele de debitat metal.
    Panzele au alt diametru al gaurii de prindere, necesitand niste saibe (cum is cele de la flex) diferite.
    Chiar vorbeam cu un nene vanzator la Leroy si am concluzionat amandoi ca e cam pe fata manevra.

    00
    • Nu e pe fata, e standardul de pe flexurile mari, care a ajuns standard pe debitatoarele cu piatra care mai apoi a ajuns standard pe debitatoarele de metal cu vidia. Toate deriva din standardul american de 1″ (25.4m).
      Standardele europene sunt de 20 si 30 mm, americanii au o mai multe, majoritatea cu niste axe subtiri de te sperii, gen 12.7 mm sau 16 mm la circulare industriale.
      Avantajul la faptul ca panza cu vidia de taiat metal nu merge pusa pe axul de 30mm al circularului de retezat lemn e ca pt lemn sunt rotatii de 3-5000 rpm, iar la debitat metal daca treci de 1500 o uzezi prematur, deja la 3000 iti bati joc de panze.
      Un compromis acceptabil e Evolution, dar e un compromis, daca ai 2 circulare dedicate e mult mai ok.

      00
    • @Big
      Am inteles, multumesc!

      00
  16. Înainte să sudezi polizează zona cordonului de sudură. E posibil din cauza ruginii să nu mențină nici arcul electric și să tot ai probleme. În plus, obții și sudură mai calitativă, fără pori.

    00
  17. Îți mai dau și eu un tip pe care mulți îl omit: dacă folosești prelungitor bobina pentru aparatul de sudură, întinde cablul ala pe pământ, chiar dacă ai de bobinat apoi 50 m de cablu. Altfel apare un efect de inducție în prelungitor, care îți dă peste cap toată sudura.

    00
  18. Sau atingi fierul încet, oblic cumva, nu direct cu metalul din electrod, cumva cu lateralul, cu „izolația” aia a electrodului. Asta pt primele secunde până faci „arcul”. Apoi prin ochelari vezi cât de mare îți permiți să faci arcul topit, cât de aproape să fie electrodul de metal.

    00
  19. Odată am încercat să tai un copăcel cu flexul, cu un disc cu dinți cam de fierăstrău. S-a înțepenit discul ăla în pom, de la șoc mi-a aruncat scula din mână care a făcut o mișcare ciudată prin aer, apoi a căzut într-un perete și s-a oprit. În acea fracțiune de secundă mi-am văzut viața cu ochii, ce se putea întâmpla, cum se putea termina. Cam două luni m-a tot urmărit chestia asta, sincer nu prea mai îmi vine să pun mâna pe un flex de putere…

    00
    • Vând în fiecare zi pânze de alea pentru flex. Ce fac cu ele numai ei ştiu dar văd din ce mai mulţi clienţi cu degete lipsă.
      Apropo de tăiat pomi cu flexul. Mai vin unii pe la noi şi cumpără adaptor cu lamă de drujbă pentru flex probabil pentru tăiat pomi mici sau lemne pentru foc.

      00
  20. Faza cu flexul cu lama de circular e loteria vietii…am avut niste meseriasi la casa si unul a incercat sa taie un patrat de 5 cm cu asa ceva…long story short eu am fost cu el la urgenta sa il carpeasca ca nu mai avea prima falanga de la degetul aratator…partea mai misto e ca doctorii ma intrebau unde e falanga…am aflat raspunsul abia dupa ce am ajuns acasa…”colegii” ranitului o aruncasera la canalizare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube