OK, 50% au probleme la plata întreținerii, dar nu e de ajuns…

O știre de pe Digi24 bazat pe ceva studiu al INS spune că românii amână facturi, nu le pot plăti, se împrumută și așa mai departe. OK, e plauzibil, dar nu e de ajuns, e nevoie de niște context la știrea asta, ca să avem o imagine mai bună a problemei. Pentru că altfel, eu o văd pe tanti asta spunând că se împrumută pentru a plăti curentul și mă întreb cât naiba are factura pe lună de nu o poate plăti.

Femeie: Foarte greu. Vă dați seama! Te împrumuți, că nu poți să plătești, mai ales pe un salariu de nimic. Și la bancă, și la lumină, și la tot, dar încercăm să ne descurcăm cum putem. Mai ales să mai ai și nepoți, e mai greu.

Hai, un pic de context. Câți sunt în casa aia? Cât e factura lunară? Câte mașini au? Câte telefoane mobile? Însumând asta, e important de știut pe ce se duc banii oamenilor care nu au bani să plătească utilitățile, pentru a identifica problema și a oferi soluții. Că oamenii nu vor soluții și vor doar să se plângă, asta știm deja. Dar poate 10% din ei vor. Mai aduni cu ăia 10% care au început la un moment dat să-și urmărească cheltuielile și au văzut pe ce dau banii și au schimbat ceva, și care acum au devenit promotori ai acestui gen de organizare financiară, și tot așa.

Și da, educația financiară e necesară, dar nu doar asta, ci și cititul ajută, că e plin de oameni care nu înțeleg ce citesc și ajung să citească “împrumut pe termen scurt” și să nu înțeleagă ce înseamnă, apoi să se dea cu fundul de pământ că DAE e 1.200%. Scrie în numele lui, bă, dai înapoi la termen și dobânda e mică. Nu dai înapoi la termen, dobânda e masivă. Simplu pentru cineva care înțelege ce citește.

Dar, în forma asta, de aruncat acolo știrea, nu ajută pe nimeni cu nimic.

Altfel, aia cu 500 lei pe lună medicamentele ar trebui printată în toate spitalele și pusă în locul anunțurilor cu sarea și zahărul. Să fie ceva amuzant, de genul ăsta:

Copii și adulți, dacă nu faceți mișcare și continuați să vă bateți joc de sănătatea voastră mâncând numai mizerii, asta vă așteaptă: 500 lei pe lună medicamentele. Alegerea e a voastră.

 

romani-restante-intretinere

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

110 comentarii

  1. Provident are succes la credite de cacat. Eu cand vad treaba asta ma iau cu manile de cap.

    20.000 lei pentru 134 săptămâni

    Rată săptămânală: 317,50 lei (din care comision unic aferent serviciului auxiliar şi opţional de gestionare la domiciliu a creditului 0.00 lei)

    Rata dobânzii (fixe): 68,00 %/an

    DAE: 97,11%

    Dobânda totală: 22.424,83 lei

    Comision de analiză a dosarului: 120,00 lei

    Valoare totală de plată: 42.544,83 lei

    00
    • Știu pe cineva căruia nici provident nu-i mai dă credit :-)

      00
    • Am intrat 1000 de romani daca pot lua salariul pe Revolut. :D Multi au dat tepe si la credite de consum pe telefoane, masini de spalat, TV-uri si acum nu mai vor sa plateasca.

      00
    • sile likes dis

      00
    • 134 saptamani inseamna 2 ani jumate. La perioade dintr-astea nu te duci la Provident, ci la banca.

      00
    • @C: nu e chiar așa. O bancă n-o să le dea 20k pe doi ani jumate din motive gen salariu prea mic sau probleme cu biroul de credite. De aia Provident are dobînzi mari, că riscul de default e mai mare. Pentru mulți oameni, împrumuturile astea rapide sînt probabil singura soluție. Bașca, intră banii în cîteva ore, nu în două săptămîni, birocrația e minimă etc. Dar asta e o problemă a sistemului bancar în sine, că toate băncile din România vor să-ți ia banii, dar să nu-și asume riscuri. Plus că nu există un credit score, ca pe-afară. Biroul de credite e o glumă proastă, genul âla de instituție comunistâ unde încă se lucrează cu faxul și vrafuri de dosare. Dacă băncile ar relaxa creditarea, n-ai mai vedea Provident și alții, dar se lâcomesc și nu vor să riște. Ai mai multe șanse să iei un ipotecar decît un credit de nevoi personale. Vrei au ba, alde Provident sînt un rău necesar.

    • Nu reușesc să înțeleg partea cu plata utilităților. Serios că nu. Expun cheltuielile fixe pe 2 persoane, în provincie, cu subvenții 0 pentru orice și totu pică în grădina mea, fără ajutoare sociale, la 2 camere.
      -curent 70 de lei lunar cu mașina de spălat, combină frigorifică, 1 tv, 2 laptopuri, microunde, fierbător apă, stație de calcat, 8 becuri, centrală termică cu gaz, prăjitor pâine, chestii care consumă și sunt normale în casă.
      – internet 500 mbps Vodafone+ cablu tv+abonament HBO go, că mă uit pe acolo-75 de lei. Lucrez de acasă și am nevoie de conexiune țeapănă și multă.
      -apa și canalizare, plătite direct la firmă locală, că nu am chef de administratori idioți- 60 de lei în medie.
      -gaz pe perioada verii cam 50 de lei în medie
      -2 cartele de telefon prepay, 60 de lei lunar.
      -Gunoi 200 de lei/an
      -cont de Netflix poștit cu alți 4-15 lei
      Pun media de 320 de lei lunar, pentru că unele sunt mai mici, altele mai mari.
      Asta fără să strâng din cur, fără să mă uit la contoare.
      Se poate trăi fără internet, netflix, HBO go, luat abonamente de 12 lei bucata de la Digi pentru a reduce cheltuielile.
      Dintr-o dată ramai la sub 200 de lei lunar utilități. Repet, fără subvenții.
      Iarna plătesc în medie 200 de lei la gaze, pentru 23 de grade in casă, să pot sta în pantaloni scurți și tricou. Fără subvenție, fara ajutoare sociale.
      Chiar nu reușesc să o pricep pe asta cu datorii la utilități.
      Bine, vine reversul medaliei, care.fac posibile cheltuielile cu cap: fenorie veche dar funcțională, ce urmează să pice, se înlocuiește înainte să cadă. Izolație interior și exterior, becuri economice cu led în toată casa, electrocasnice cu 7 de A+… centrală termică nouă recent montată, fără lumini aprinse aiurea și fără apă să curgă fără rost. Electronice mici eficiente energetic. Nu strâng din buci, nu fac risipă, nu plâng în pumni că am uitat un bec aprins o oră în plus.
      Restul de cheltuieli legate de: mașină, carburant, taxe, dinți, țoale, plimbări sunt probleme personale.
      Și totuși nu pricep.
      E adevărată vorba aia că e mai ieftin să ai ceva bani, decât să fii sărac.

      00
    • @ionuț m, țin să te felicit: eu am 150 de lei la curent vara și, în afară de tuns iarba, nu cred că am ceva ce să consume mai mult, abonamentul tv/ net e la 85 de lei (la upc, după ce am fugit de la telekom unde, cu servicii mai puține și mai proaste era 99 de lei), telefoanele mobile au abonamente de 40 de lei fiecare (și astea reduse la maximum). iar căldura iarna, cu casă izolată impecabil, sunt bucuros când nu depășește 400 de lei pe lună.

      (în rest, pe ideea principală a comentariului ai dreptate: neglijența și nepăsarea îi înfundă financiar – că de asta vorbim – pe mulți)

      00
  2. Pai si eu platesc de multe ori cu intarziere facturile la utilitati, dar din lene pura.

    00
    • Eu le platesc in ultima zi, Uneori uit, dar, de cele mai multe ori asa vreau eu

      00
    • Eu intarzii doar ca sa primesc mesajele alea pasiv agresive cu „se vor efecta deconectari”. Creste inima in mine cand ma gandesc cum un miliardar undeva face spume ca i-am dat eu 50 de lei cu 2 zile intarziere.

      00
    • La mine se aduna cate 2-3 si cand vine preavizul ma pun in miscare.
      Tine strict de lene si de ura pe care o am pentru faptul ca ma fraieresc (kw aia facturati nu prea au treaba cu kw consumati de mine, si nu exista nici un control la asta…fie gaz, fie curent).

      00
    • NOU
      #13

      Inteleg ca v-ar conveni sa va taie si furnizorul energia electrica si gazul asa cand vrea pula lui dupa cum platiti si voi facturile, pentru ca asta meritati.

      00
    • Din diverse motive, am ajuns sa gestionez utilitatile pentru 3 gospodarii.

      Fara Direct Banking as fi fost mort de mult. Sau macar la spitalul de nebuni. Mie mi se pare singura cale.

      00
    • @Vlad, de ce nu dai lunar (sau cât periodit) citirea contorului?

      sau te referi la o modalitate dubioasă de calcul?

      00
  3. Si oare cati fumeaza? Am vazut o gramada carora chestii de 100-200 euro li se par scumpe dar amandoi parintii fumau…

    00
    • Imi spunea un vecin: „Dam 17 milioane pe lună pe țigări și bere. Știu că nu e bine, dar aia e.”
      Nu cred ca l-am văzut vreodată fără bere și tigari.

      00
    • 17 milioane? 1700 lei? pe lună? pe țigări și bere?

      pt câte persoane pt numele lui Zamolxe?!
      1700 dintr-un venit de cât?!

      dacă sar de 150 lei banii dați în total pe ceea ce consider eu ”prostii” (teoretic, aș putea trăi și fără, dar are și omul nevoie de plăceri în viață :)) (dulciuri, chestii de patiserie și mâncare comandată la birou) intru ”la dietă” și luna următoare sunt de-a dreptul Hagi Tudose.

      00
    • Tigarile si berea sunt lucruri esentiale, nu prostii

      00
    • @ab esti deja hagi tudose

      00
    • de ce? că nu dau 17 fucking milioane pe bere și țigări?! în ultimii ani îmi rămâneau mai puțin de atât după ce plăteam rata la casă ca să trăiesc, pt tot restul chestiilor pe care le plătește și le cumpără un om.
      așa că scuză-mă că nu găsesc nicio scuză să dai 1700 lei pe bere și țigări, să te vaieți că nu prea îți ajung banii și să concluzionezi că ”asta e! nu pot renunța la nicio țigară și niciun strop de bere”.

      00
    • ps. la cărți n-am renunțat niciodată, fiecare cu ”berea și țigările lui”. :)

      00
    • pentru ca nu vezi lucrurile cu adevarat importante

      00
    • @ab Dar cine s-a vaitat, ca nu inteleg? Sau „bagam in ele” doar ca sa ne confirmam propriile conceptii despre cum trebuie cheltuiti banii si sa ne simtim noi inteligenti?

      Nu de alta, dar de cand ma stiu tot aud de astea ca „ala face x si y si dup’aia se plange ca z”. Da, face, dar nu se plange in plm, unde se plange, ce va fute grija cum alege el sa si traiasca viata?

      Am zis ca esti deja hagi tudose pt ca ai venit sa ne explici cum manageriezi tu aia 150 lei pe cheltuieli auxiliare, dar n’am vrut sa spun cu rautate, e fix treaba ta.

      00
    • @AB Hagi Tudose era bunul samaritean în comparație cu tine! 150 de lei pe plăceri e gaură în buget? WTF, lucrezi pe salariul minim? Eu dau cam 1000 de lei doar pe țigări, lunar, cât dau pe bere nu am socotit niciodată…

      00
  4. Pana cand administratorul de la noi nu va accepta plata prin transfer bancar voi fi mereu restant la intretinere 2-3 luni ca nu pot veni in fiecare luna sa platesc cash intretinerea la etajul 9 in data de 15 intre orele 18-19.

    00
    • Vezi ca asociatiile de proprietari sunt obligate sa detina cont si sa ofere posibilitatea de plata in cont.

      00
    • este obligat prin lege sa aiba cont bancar fiecare asociatie de proprietari

      00
    • este, dar in loc sa mearga sa ii zica, se plange si el pe net :))

      00
    • Mai erau niste legi care nu se aplica.
      Era una recenta legata de pensii parca

      00
    • Sigur exista cont bancar si ar trebui sa fie scris undeva pe tabelul cu intretinerea. Oricum, se poate afla relativ usor.
      Administratorul va comenta ca sunt comisioane bancare, ca nu are chef sa se uite pe extrasul de cont si alte prostii, dar nu prea are ce sa faca daca transferi banii in cont.

      00
    • Sau, daca nu poti sa te vezi cu ei lunar, si viramentul nu e optiune (???), arunca mai multi bani spre ei cand va intalniti. Ai 300 de lei lunar, da-le 700. Si va reglati tura urmatoare.

      00
    • si eu am propus sa platesc in avans cateva luni, ca sa nu ma mai chinui. si a inceput administratorul, baiat bun de altfel, ca conutri, ca banci, ca hartii, ca legi, ca draci, ca calti… ca mai bine imi plateste el intretinerea lunar si ii dau eu banii cand imi aduc aminte decat sa isi distruga viata si sanatatea mentala luand bani in avans LEGAL.

      bine, recent si-a dat demisia si urmeaza sa vina o firma. sa vezi scandal ce-o sa iasa cand o sa le cer pos. ca pentru marian faceam efortul sa ma duc la bancomat sa scot cash, da’ pentru firma? si mai ales pentru una al carei obiect de activitate principal este plimbatul banilor?

      00
    • @Zero, să moară zambilica dacă înțeleg de ce s-ar plânge administratorul/casierul de ”comisioanele bancare” dacă tu sau @Tudor sau orice plătește întreținerea în contul asociației!
      toate sumele încasate cash prin casier/administrator se depun în contul asociației și de acolo se fac plăți către furnizori sau alți parteneri (firmele care au făcut lucrări/reparații, etc). asociația este persoană juridică și este obligată să-și facă 98,99% din plăți prin cont (are voie să plătească cash doar foarte mici și foarte puține chestii).
      faptul că tu dai banii cash și apoi ajung în cont sau îi trimiți direct în cont n-ar trebui să presupună nicio diferență de ”comision bancar”.
      bine, cu excepția situației în care asociația a deschis cont la o bancă tâmpită care percepe comisioane la încasare.
      că-i e lene să verifice extrasul e altă poveste.

      00
  5. Nu prea inteleg, de unde mirarea? 30% dintre romani traiesc in saracie, 50% au iluzia ca sunt parte din clasa medie (saracie comparativ cu vestul) 15% o duc bine si 5% excelent.
    Saracia= igiena si sanatate precara, educatie asijderea si toate ponoasele care urmeaza.
    E complicat de aici sa ne dam seama, am fost in Oltenia weekend-ul trecut, intr-o zona rurala, nu are sens sa discutam….

    00
  6. Si daca ai plati in avans cele 2-3 luni nu ar fi mai ok?
    De ce sa iti calculeze penalitati, in functie de asociatie, cand poti fi trecut acolo minus.
    E mai ok ca ceilalti sa iti plateasca tie utilitatile? Sau din fondul de rulment?

    00
    • Nu cred ca pot sa incaseze in avans, neexistand o baza (legala). Am achitat prin virament cativa lei in plus, din greseala. M-a sunat administratorul si m-a rugat sa fiu mai atent pentru ca nu are cum sa justifice diferentele.

      00
    • Razvan, eu platesc in avans de mult timp. Ma vad cu administratorul doar de vreo 2 3 ori pe an.

      Cat timp eon, vodafone, orange, etc au cum sa gestioneze plata in avans, nu vad ce inconvenient legal ar fi.

      00
    • Eu am vazut ca esti trecut cu minus si la intretinere si la utilitati daca platesti mai mult sau, cand se face regularizarea, daca estimarea a fost mai mare .

      00
  7. De aia vedeti atatea cazuri sociale de batrani ajunsi la mila vecinilor si acum tot primesc spam sa ajut pe X sau Y din Pizdeea ca le cade casa in cap la 80 de ani. In cele mai multe cazuri au muncit fix cat pt autosuficienta imediata si nu au strans nimic(sunt si cazuri speciale dar mai rare decat credeti). In timp ce la tara unii faceau naveta la fabrica, cresteau porci, vaci, pasari, se chinuiau sa aiba una alta, altii mergeau 2-3 luni pe an la cules la colectiv, mai cateva zile munceau cu ziua la unii, altii pe tuica si apoi stateau cu paula la soare. Si acum trebuie sa-i ajutam saracii ca ne e mila, ca ce stat de cacat avem ca ii lasa in paragina sa cada casa pe ei.

    00
  8. Nu mai rețin pe unde am văzut citatul ăsta dar e bun pentru săraci – „nu aveți probleme, aveți soluții care nu vă convin”.

    00
  9. E simplu la facturi! Cand vine postasu cu avizul pentru deconectare de la electrica ii dai 2 capace si ai rezolvat.

    00
  10. De fiecare dată când mă duc în mega văd un amărât din ăsta care nu se abține până nu cumpără un suc, o bere ori un pachet de țigări.

    Dar în rest se plâng că nu au bani și cumpără produse care și mie mi se par scumpe și absolut inutile.

    Dacă fumezi e alegerea ta, dar nu te plânge că nu ai bani să îi iei copilului rechizite, un laptop la 2000 lei, ori că e scumpă întreținerea.

    00
  11. De ce este asta o stire? Viata nu e la fel pentru toti, unii o duc mai bine, altii mai rau. E la fel peste tot in lume.

    00
    • Pentru rating. Se uita semidoctii, aia impotriva Antenelor & stuff, si le mangaie orgoliul. Cum era aia, toate televiziunile, aceeasi mizerie?

      00
  12. Inca o confirmare ca de fapt costa mai mult sa fii sarac. Sau pardon, costa mai mult sa fii sarac si neinformat.

    00
    • NOU
      #55

      Nu mai fiti saraki, nu ?

      00
    • Nu bre, ma refeream ca acele credite jecmanitoare mentionate pe mai sus in comentarii sunt si mai abuzive, desi vizeaza fix pe cei mai vulnerabili dintre oameni…

      00
    • E in zona gri treaba asta, in sensul ca nu e este ilegala, poate doar imorala un pic.

      Si da, exista intregi studii despre cat de scump este sa fii sarac.

      00
    • NOU
      #58

      Am inteles acum, insa atata timp cat minunatul guvern(nu doar asta, toate de pana acum) legifereaza tipul asta de camatarie si nu are nici o problema cu asta ( protejarea cetateanului mai prost informat/educat, una din indatoririle sale, ale guvernului)te astepti la discernamant din partea celor care le acceseaza ‘ doar cu buletinul’?
      M-as fi asteptat la USR sa vina cu o propunere de genul si acum si daca vor fi la guvernare din iarna (putin probabil) insa ei se pare ca au probleme mai elitiste de rezolvat.

      00
  13. Anveloparea blocurilor la fel, costă 2000 lei/apt, dar românii preferă să dea banii aceștia pe țigări ori alcool decât să aibă căldură mai multă iarna și blocul să arate decent.

    Dacă îți cumperi 1 pachet de țigări o dată la 2 zile, într-un an plătești 17x15x12 = 3060 lei. Cu banii aceștia, plătiți de apartament, toate blocurile ar arăta ca noi în 2-3 ani maxim.

    Dar nu, noi suntem săraci și nu ne permitem. Nu. Sunteți doar proști făcuți grămadă.

    00
    • Exista o relatie foarte stransa intre saracie, ignoranta, lipsa de educatie, lipsa de perspective, frustrare; foarte ingrijorator pentru viitorul Romaniei este faptul (dovedit in multe alte tari si societati) ca asemenea oameni se extrag din aceasta mediocritate doar individual si exceptional, iar statul, prin politicile sale, ar trebui sa se preocupe sa extraga aceste mase din mizeria sociala( si societatea sa dea dovada de solidaritate).

      00
    • Asta numesti tu „arată decent”?
      https://www.google.com/maps/@45.6419181,25.6208638,3a,90y,210.43h,108.61t/data=!3m6!1e1!3m4!1sA7wBl_BDnkN6alQT6vXbWQ!2e0!7i13312!8i6656

      Două firme le-au dat țeapă, s-au apucat de lucrări și au dispărut ca măgarul în ceață. Mai contează să se ocupe o persoană capabilă, nu e vorba numai despre bani.

      00
    • :)) baaa, tu imi aduci aminte de vecinii mei de bloc. cand a inceput prima oara reabilitarea blocurilor in bucuresti, prinn 2009sau 2010, a facut administratorul efortul si s-a dus s-a interesat, ba chiar reusise sa se bage si in fata, si a facut sedinta si a zis: „ba, se apuca maine, jumate plateste primaria, jumate noi, cu credit la banca, platim (echivalentul unui pachet de tigari pe luna) pentru urmatorii 3 ani.” si a rasarit o voce din fundal „lasa ba ca stiu eu ca ai tu combinatie, vrei sa ne faci la bani. stiu eu ca ca incepand cu 2011 o sa le faca primaria pe banii ei complet, nu mai platim noi nimic”. n’ ce sa zic, a avut dreptate vocea pitgaiata. ni l-a facut primaria gratis. in 2019.

      acum ce sa zic, sa mai calculez cati bani au cheltuit suplimentar in acesti 10 ani pe caldura, aer conditionat si alte lucrari care NU ar fi fost necesare daca blocul ar fi fost reabilitat in 2009?

      da’ na, sunt vecinii mei. si nu e bloc de muncitori sau c.a.p.-isti mutati la capitala. cam toti erau ingineri, management sau macar muncitori calificati, cam toti cu cariere prin fostii mamuti comunisti pttr, ideb, icral, etc.

      00
    • Strict pe subiectul asta am exemplu personal: maica-mea. Au venit astia sa ii anvelopeze blocul si sa schimbe geamurile, si ea zicea ca nu vrea, ca sunt bune geamurile puse acum 15 ani. Nu zic, erau bune inca, conform ei: nu bate vantul sau ploaia in casa, dar cam atat. Dupa ceva discutii, problema era ca iese din zona de comfort, ca sta singura si vin aia sa faca macel si nu are cine sa o ajute. Bine, asta era filmul ei, realitatea a fost fix pe dos.
      Rezumat: de la o varsta iti cam vi e sa iti bagi plua, ca nu iti mai trebuie upgrade. Mana sus cine n-a auzit babacii zicand „ma mai apuc eu la varsta mea sa fac cutare chestie?”

      00
    • @UnuL Presupun că ești nefumător și ești bogat. Bonus, pari și foarte inteligent și stai la bloc anvelopat!

      00
  14. Mi-a rămas un pitic pe un vecin (m-am mutat între timp) care nu-și plătise întreținerea deloc cât am locuit eu acolo. La plecarea mea, adunase un 10.000 lei ca popa, omul nu avea nicio jenă să își facă de lucru atunci când era programul de încasare și nu părea nici afectat de situație, din contră, el îmi povestea ce escapade făcea prin Monte Carlo și ce râuri de șampanie curgeau. Mie mi-a fost jenă să-l întreb dacă situația de jos e un soi de manifest, dar fetelor, când vă agață vreun binevoitor, n-ar strica să vă uitați și la tabelul de întreținere. Na, am zis-o și pe asta. :))

    00
    • Daca el le plătește consumația pe seara, inclusiv șampania, de ce le-ar pasa de întreținerea neplătită?! cand fraierul numeros 1 pica, e alt fraier la rând care vrea sa-si arate valoarea!

      00
    • cred ca vecinul tau cu datorii la intretinere a auzit de monte carlo pentru ca fuma el prin liceu MT

      00
  15. Referitor la organizarea financiară, nu ai cu cine… I-am povestit cuiva despre asa ceva, deoarece îmi zicea că se descurca greu cu cheltuielile lunare, traieste de la o luna la alta, iar la final mi-a zis că îi e milă de nevastă-mea. Dacă ii vorbesti romanului de organizare, reguli, disciplina te scuipă in față.

    00
    • Oamenii sunt receptivi la sfaturi doar cand sunt disperati si vad ca nu mai au alternative proprii.

      00
    • Majoritatea când aud ca am bani sa pot trăi fără job vreo trei ani, zic despre mine că sunt zgarcit.
      Nu am mașină, nu imi schimb anual telefonul, nu imi cumpăr lunar haine.
      Dar pot fi șomer minimum trei ani, „îmi permit”.
      „Zgârcit”, așa se numește puțină educație financiară.

      00
  16. Am citit comentariile și îmi vine în minte un vers de la Ombladon.

    “O ard fără pretenţii, o spun pentru cunoscători
    Nu sunt mare cântăreţ, dar nici voi mari ascultători”

    Așa și cu primarul și alegătorii.

    00
  17. parinti slabi calificati, 3 copii sau mai multi.

    hai cu material de bretele!

    pana la educatie financiara, planificarea familiala e prima.
    copii dupa scoala, dupa dovada muncii, contului, curateniei, disciplinei.

    00
  18. La Făgăraș o duduie administrator din 1992 peste 240 de apartamente în cartier de sărăcii. Cercul vicios – lumea nu prea își dorea să plătească întreținerea, apa caldă și „căldura” nu erau calde, epoca amnistiilor socialiste – a generat anumite toleranțe de genul mai amenințau sau tăiau apa 1-2 zile pe an când erau datorii de multe miliarde.

    Văzând că nu o verifică nimeni pe bune și profitând de nebuloasa în care opera, duduia a început să bage mâna în borcanul cu miere. Prejudiciul? În jurul a 90.000 de euro. Are un apartament de 10-12.000 euro ce poate fi executat, zic e bun și ăla pentru a acoperi o parte din daună. Numai că pentru demararea procesului doar expertiza contabilă costă 6.000 de euro. Cum nimeni nu vrea să-și asume blocarea unei sume mari de bani pe X ani, duduia e bine mersi, le dă bună ziua pe stradă.

    00
  19. Eu am bani dar de zgarcit ce sunt nici de fumat nu vreau sa ma apuc!

    00
  20. Pe mine dimineata m-a sunat de la Orange: ” Buna ziua, bla bla, aveti de plata factura cutare.” Au trecut vreo 3 zile decand trebuia sa o platesc. Ideea e ca am la ei abonament de vreo 15 ani, platit in fiecare luna, in aceeasi data (data la care platesc toate facturile odata). Dar ei pierd resurse sa ma sune sa-mi aminteasca sa platesc, cand eu platesc de 15 ani, plm…

    00
  21. Educația financiara , o problema majora a scolii romanesti. Dar pana se trezeste guvernul sa implementeze cursuri de educatie financiara inca de la clasele primare…

    Batranii neputinciosi, batranii educati si conditionati in raiul comunist nu au nicio sansa in a vedea in ansamblu-au trait zeci de ani ca bugetari si indiferent de performantele la job, ei PRIMEAU un salariu. Nu ii condamn ca se plang, desi unii dintre ei poate ar putea sa isi imbunatateasca situatia-mai putin teleshoping de ex-ei sunt tinta principala a marketingului de teleshoping. Ei nu pot gandi mai departe de pensie. Ei primeau salariu, apoi pensie. Pe vremea raiului comunist, in mentalul colectiv nu existau incertitudini economice. Viata era pe repeat.

    Cei mai tineri insa nu au nicio scuza. Ignoranta nu este scuzabila.

    00
    • Disciplina optionala „Educatie financiara” a inceput sa fie predata in invatamantul primar din Romania in anul scolar 2013-2014. Proiectul a fost demarat de Banca Nationala a Romaniei, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale.

      00
    • @Nickro-mea culpa. Deci avem un program ref la educatia financiara. Dar optional…

      00
  22. Avem preturile ca’n vest si salariile ca’n est si lumea vb de educatie financiara?!

    00
    • Mesajul comentariului care e? Daca suntem săraci, baga-ti pula, sa bem și sa frecam menta?
      Care e mesajul comentariului tău?

      00
    • Xxx
      Tocmai, după ce că ej sărac și văi peleu tau, mai dai și cu banii de gard aiurea?
      Doar întreb, ca un om care nu are bani de aruncat pe chestii inutile. Există mici plăceri care trebuie satisfăcute, dar alea ocupă puțin în cheltuieli.
      Eu zic că la educație financiară intră și să nu fumezi, să bei pe și chestii făcute în casă, că toți găsim 2 kile de mure și 10 litri de țuică la țară, plus 1 litru de alcool la alimentară.
      Intra sa faci un pic de mișcare, iar pe weekend intra mai bine 5 km pe terenu de sport, decât 10 mici la grătar. Intra și să te duci la un control periodic dacă te doare ceva, nu doar când nu știi dacă să împarți banii între gropar și anestezist. Educația financiară nu înseamnă doar să strangi din buci, să nu cheltui.
      Educația financiară e un stil de viață și de a face lucrurile în așa hal să nu îți răpești din bucuria vieții, pentru q da cu banii in doctori și controale medicale ce puteau fi prevenite.
      Excludem oamenii bolnavi reali, excludem cazurile sociale reale. Cei mai mulți sunt pur și simplu săraci fiindcă sunt proști și needucați. Beat me that.

      00
  23. „Și la bancă, și la lumină, și la tot, dar încercăm să ne descurcăm cum putem.”

    Pentru o populatie formata din 96% proprietari, romanii se imprumuta cam mult (considerand ca nu ar fi nevoie de credite ipotecare prea multe): https://www.bnr.ro/Credite-acordate-gospodariilor-populatiei-5771.aspx

    A ajuns normalitate sa ne plangem ca nu ne putem plati facturile lunare dar sa ne luam adidasi cu card de credit (la care dobanda nu e 0, depasiti termenul de plata cu 40 de zile sa vedeti cum dobanda devine 18-22% pe an). Lipseste in primul rand educatia financiara. Am auzit multi parinti plangandu-se de faptul ca nu se preda asta la scoala. Eu sunt de parerea ca educatia financiara se invata in primul rand din familie. Degeaba ti se preda teoretic la scoala daca parintii sparg tot ce castiga apoi apar precum doamna la televizor: „Mai ales să mai ai și nepoți / copii, e mai greu.”

    Astept sa aud in jurul meu macar 50% dintre oamenii cu studii superioare spunand corect „card de credit” in loc de „card Avantaj”, credit de consum in loc de „credit de nevoi personale” sau suma in RON si nu in „milioane”. Nu e nevoie de diploma in economie si finante pentru a tine o evidenta a veniturilor si cheltuielilor si a evita sa ramai fara curent fiindca ai gradul de indatorare 40% din venituri.

    Grad de indatorare de maxim 40% doar fiindca a fost pana la urma limitat prin lege: https://home.kpmg/ro/ro/home/publicatii/2019/01/debt-to-income-ratio-loans-2019-restricted.html , erau inainte de 2019 destui cu 80% grad de indatorare. Nu stiu cat tine asta de educatie financiara si cat lipsa oricarei urme de responsabilitate.

    Despre sanatate nici nu mai incep, la ce obiceiuri au romanii. Dar acolo de obicei se plang ca nu au timp, nu de bani. Pai nici bani nu ai, nici timp nu ai, nici sanatos nu esti. Normal ca incepi sa crezi in teorii ale conspiratiei si ca cineva te saboteaza din umbra…

    00
  24. @zaxi,
    Eu mă refeream la cele care au mai mult de două bule în cap și își doresc un partener de cursă lungă, să-i spunem. :)

    00
  25. Am o cunoștință care a facut credit să cumpere „cele necesare pentru casă”. Numai că ea nu are casă, sta in chirie.
    Acum are atât de multe lucruri încât nu mai incape de ele.
    Au mai rămas 13.000 de lei credit de dat la bancă, ea având salariul de sub 3000 de lei, din care trebuie să plătească chirie și să mănânce, plus restul.
    PENTRU CE să cumperi atâtea lucruri, mai ales când nu ai unde le pune?
    Hai, dacă ai pasiuni ieftine, sa zic (cești de cafea, creioane mecanice de școală -> am „scăpat” numai cu atât, atât am eu), as intelege. Dar cum să faci descoperire de card in halul asta, sa ai rate la obiecte pe care nici nu prea ai timp să le folosești, că muncești să plătești pentru ele…

    00
    • Ca sa bagam la congelator, mama…

      00
    • ce anume înseamnă ”cele necesare în casă”?!

      electrocasnice mari și eventual mici (dar absolut necesare; nu știu alții cum sunt, dar eu nu pot supraviețui fără aspirator și-s gata să fac sacrificii pt el :) totuși un aspirator nu e un capăt de țară)? în România, majoritatea apartamentelor de închiriat au deja electrocasnicele/aparatura mare (aragaz, frigider, mașină de spălat).

      pe electronasnice mici (aspirator, cuptor cu microunde, cafetieră, robot de bucătărie, dracu’ mai știu eu ce), dar mărci scumpicele spre scumpe de-a dreptul? sper să nu-mi pierd mințile vreodată încât să ajung să fac credit pt așa ceva. mă descurc absolut onorabil cu un aspirator obișnuit, de sub 300 lei (recunosc că vreun an visez ud la un roborock sau ceva asemănător, dar să mor și nu fac credit pt asta), deși îmi lipsește un pic un cuptor cu microunde, nu rămân nemâncată fără, cafeaua încă o fac pe foc, la ibric, deci orice mașinărie de făcut cafea ar putea să nu existe (în cel mai rău caz mi-aș lua un ”filtru” d-ăla de se pune pe foc, gen bialetti, dar varianta no name :)).
      în ceea ce privește robotul, recunosc că bălesc intens și visez ud de vreo 15 ani (dacă nu-s 15, 14 sunt sigur) la un kenwood sau un…. (nu mai știu cum îl cheamă) de 2000+ lei (în ultima vreme am redus pretențiile la un biovita sunt 1500 :) ), dar singura situație în care m-aș fi apucat să fac un credit pt așa ceva era dacă mă apucam de prăjiturit profesional.

      dacă-mi zici că aia a făcut credit pt farfurii/perdele/cratițe/d-astea o să zic că e mega proastă. dă-o-n spanac de treabă, luam farfuriile cele mai ieftine din piață, cratițe- marca sau la ofertă în hipermarketuri și stăteam un an fără perdele până strângeam niște bani (sau le luam de la SH).
      da, anul ăsta mi-am luat cratiță de fontă de 200+ lei, dar n-am făcut credit pt ea și nici n-am sărit plata vreunei utilități pt asta.

      00
  26. Dupa ce am văzut la Lidl o bunică îmbrăcată în cele mai ponosite haine cumpărând mâncare la plic pentru pisici și alcool, am înțeles de ce oamenii ăștia au mereu datorii. La fel cum am înțeles acum de ce unii oameni sunt săraci la bătrânețe : pentru ca nu au muncit o zi în viața lor sau dacă au făcut-o, au spart banii.

    00
    • Si cam ce voiai sa își cumpere?
      De ce ar avea/consuma ceva care sa o bucure, nu?

      00
    • Noroc cu o batranica de la Lidl, te-a scos din neintelegere.

      00
    • esti convins ca avea datorii la intretinere si frigiderul gol? ai auzit-o plangandu-se?

      00
    • ți-a cerut ție bani să le plătească?!

      1. de unde știi că nu mânca ea mâncarea de pisici. au mai fost cazuri.
      2. care-i problema ta că are pisici și le hrănește cu mâncare specială (la capitolul hrană umedă, LIDL are cam cea mai ieftină mâncare de pisici)?!

      00
    • apropos de lidl, bătrânici și mâncare de pisici.
      eram la casă la un moment dat și bătrânica din fața mea renunțase la 2 produse: punga de boabe pt pisici și un balsam de rufe (habar n-am că avusese în rest, că era prea dimineață pt mine să fiu antetă la altceva decât propria funcționare).
      cât îmi îmi scana casiera mie produsele, bătrânica s-a scobit prin toate buzunarele și toate cotloanele după tot măruntul și să întors să ia și mâncarea pt pisici- 6 lei. i-am plătit eu și balsamul de rufe, că mi se trezise un neuron. :) (10 lei).

      00
  27. Exista un procent mic de oameni care au cu adevarat probleme financiare care nu le permit plata la timp a facturilor la utilitati. Insa masa de nesimtiti pur si simplu nu plates pentru ca sunt uituci sau nesimtiti. Am fost si presedinte de bloc, am fost si in comitetul unui rezidential premium unde oamenii au masini scumpe si am auzit / vazut urmatoarele situatii pentru neplata intretinerii
    – am uitat, dar mi am pus poze din City break la Vienna.
    – eu platesc de 2 ori pe an. Dar stiti, avem furnizori cu termene de Plata care nu pot astepta 6 luni, platesc ceilalti vecini ce consumat dvs
    – nu mi convine ora la care se fax incasarile, pai puteti plati cu cardul acum, avem si PoS, puteti plati si in aplicatia de administrare cu pay pal etc
    – e prea mult, vreau explicatii. Se dau explicatii facturi, tot degeaba
    – e prea mult si dupa explicatii, faceti ceva sa scada costurile. Pai caldura nu e subventionata aici, avem gradini si plante de ingrijit, am facut reparatii. De ce plm te ai mutat aici daca nu ti permit?
    – eu nu inteleg ce inseamna Cota indiviza. E ilegal cum impartiti costurile. Pai asa zice legea sa le. impartim.. Dati un search pe Google la Cota indiviza.
    – nu e curat pe scara, eu nu mai platesc nimic. Dar stiti, apa, curent, caldura…
    Si lista poate continua.
    Pe scurt. Mutati va la casa. Merita, romanul e un jeg care in loc sa inceapa cu Plata facturilor, ratelor, primul lucru pe care il face dupa ce ia salariu e sa intre pe e mag.

    00
    • Iti dai seama ca multe sunt pretexte, nu?

      00
    • @Gogu, asta zice și @Cosmin T. :)

      00
    • Nu plătește nimeni pentru nimeni. Dacă nu se achita sunt considerate pierderi și după o perioada de timp, 1an de exemplu sunt considerate nerecuperabile in contabilitate, nu plătesc vecinii. Multe sunt pretexte dar unele chiar sunt probleme reale. -> Vezi ultimul post al meu de pe pagină

      00
    • punem pariu că ăia care nu-și plătesc întreținerea nu și-au plătit nici fondul de rulment?!
      fond care e este fix pt chestia asta: factura la gaze/apă/curent pt lift și paliere, etc se emite azi 12 septembrie, cu scadență pe 12 octombrie. facturile astea se bagă în întreținerea pe care o plătesc proprietarii, în cel mai bun caz, în întreținerea afișată pe 2-3-4 octombrie, cu scandență pe 2-3-4 noiembrie. pt diferența de scandență furnizorul poate impune penalități.
      teoretic, din fondul de rulment se plătesc facturile de către asociația înainte de a fi încasați efectiv banii pt acele facturi de la proprietari. și dacă unii nu plătesc nimic, se utilizează banii celorlalți până nu mai sunt bani și furnizorii de utilități bagă penalizări.
      proprietarii bun-platnici plătesc pt ceilalți prin:
      – plata penalităților impuse de furnizori pt neachitarea în întregime a facturilor
      – eventualele debranșari dacă sumele ajung prea mari .

      00
  28. Daca toata lumea ar primii factura de la intetinere in plic cu termene de plata stricte si penalitati normale, am fi in alta lume …

    00
    • există penalități la plata întreținerii (nu mai știu dacă le-a stabilit legea, sau le votează consiliul de conducere al asociației). termenele sunt stricte.
      din nefericire, spre deosebire de alte contracte de furnizare servicii, dacă nu-ți plătești întreținerea, nu se poate opri furnizarea utilităților doar celui care n-a plătit (așa cum e la telefon, electricitate), deoarece contractul nu este între furnizor și consumatorul final.

      să vezi ce repede ar plăti dacă contractele ar fi ca la case și la gaze/apă/gunor, direct între consumator și furnizor.

      00
  29. As face pariu ca aia 500 de lei pe medicamente, s-ar putea reduce la 2-300. Ca unii doctori au cota parte din ce prescriu. Nu e chestie inventata in Romania…

    00
  30. – N-am bani de curent.
    – De ce maica?
    – S-a lansat RTX 3080 la $699.
    – Fain, da’ aia nu merge pe curent?
    – … Oh, sheep!

    00
  31. Nu va înțeleg pe ăștia cu “Ți se pare normal să plătească altul pentru tine”. Nu plătește nimeni pentru altcineva. A plătit careva 1lei in plus la administrație pentru ca vecinul nu a plătit? Nu. Proprietar de 2-3 ani in același blog comunist aici.

    Plătesc o dota la 4-5 luni când îmi amintesc și fac acest lucru in semn de rezoltă (deși nu ar trebui sa plătesc deloc) după ce nu m-am putut înțeleg cu cu administratorul blocului și vecinii comuniști.

    1. Mă trezesc in fiecare luna la 8-9 ca sa citească apometrele (le-am spus ca le duc eu dar au spus ca trebue sa verifice ca sunt corecte și nu le accepta direct)
    2. Accepta plata prin banca dar iau comision 10lei (asa ia banca spune)
    3. Ce naiba însemna fond de rulment? Odată l-am întrebat de ce am 800lei și mai am de plătit încă? Doar plătisem toată suma. Mi-a spus ca 90lei e font de rulment și 10lei comision pentru plata prin transfer bancar.
    4. Plătesc liftul pe mp2
    5. Dacă consum 15mp3 de apa am 10mp3 pierderi.
    6. De ce naiba plătesc ca se pierde caldura de la țevile comuniste de apa calda? Crede cineva ca m-a încălzesc la ele iarna? Cred ca eu le încălzesc mai tare decât vin ele.
    7. Femeie de servici nu ca nu vor vecinii sa plătească
    8. Mereu seara este lumina închisă pe casa scării ca se gândește-te o baba ca plătește întreținerea mult.

    La un moment dat mi-a spus ca vine el sa îmi întrerupă apa (După 2-3 luni de am plătit la timp si nu m-am putut înțele cu ei nu am mai plătit 3-4 luni). I-am spus sa încerce.

    00
    • Am venit cu soluții, le-am explicat ce nu îmi place. Răspunsul lor la probleme mele au fost “Asa se făcea și înainte sa vă mutați aici”.

      00
    • Exceptând faptul că gramatica limbii române ți-e total străină, modul de a trata pretinsele probleme este total “românesc”. Succes în continuare. Din cauza unora ca tine s-a inventat definiția de “rea credință”.

      00
    • Esti motivul pentru care vor oamenii sa se mute la casa

      00
    • Da. Nu inteleg de ce ai luat – la comentarii.
      E corect5 aici, daca te au taxat din cauza ca „fond de rulment”:

      dar,
      n am inteles-o niciodata pe asta:
      de ce p mea sa fii scutit de la contritbutii la ascensor sau la terasa? E o lume nebuna: nu stam toti in acelasi imobil?
      de contributii la curatenie nici nu mai discut: aceeasi vecini de kkt care arunca pet-uri pe geam nu vor sa plateasca curatenia sau carpeli cand se mai sparge ceva instalatie la comun.

      00
    • @George Las-o pe asta cu gramatica limbii române. Suntem pe un forum, mai scriem de pe telefon, mai intervine auto-corect și face o prostie. Dacă scriam un email important te înțeleg.

      PS: Din cauza unora ca voi nu se schimba nimic. Nu vreți sa acceptați ca lumea sa schimbat și trebuiesc modificări, nu mai este ca înainte.

      PS2: Ești ăla care fuge rapid sa plătească, cu bani in mâna tremurând chiar dacă este o neregulă?

      @Geo Nu am spus ca vreau sa fiu scutit. Am zis ca nu înțeleg de ce m-a facturează pe mp2. Dacă am o locuința mai mare însemna ca usez mai mult liftul? Asta nu înțelegeam.
      Legat de femeie de servici. Eu sunt ăla care vrea sa plătească dar nu vor restul.

      Chestia cu font de rulment și comision bancar a-și înțelegeo dacă ar trece pe factura sau ce este hârtia aia care o pune in posta la început de lună. Ți s-ar părea normal să comanzi ceva de 500lei, sa plătești 500lei și sa îți spună ca ai plătit 450 deoarece a fost comision și huștiu ce? Nu, ce văd aia plătesc și asta ar trebui sa fie.

      00
  32. Ba, pe bune, ma sinucid: locuiesc la bloc la scare X.
    Partichip la sedinde: „la cascara Y s-a facut una na alta, la noi nu s-a facut nimic!”. Pai da, „s-a facut” in pla mea de kkti prosti, voi nu contribuiti la carpeala terasei cand imi ploua in cap, dar aminte de carpeala ascensorului.
    S-a facut in p mea la aia, kkti ordinari: ei au strnns bani si, la ei, „s-a facut”, corect: muriti toti de covid duceti va in …

    Ce bun ar fi un virus care extermina prostii. Pe bune, nu ma deranjeaza chiar daca ma incadrez in target: se transmite pe cale audio-video si moare prostu’ in chinuri, dar din alea realle/grave.
    Cum aude sau vede semnalul, cum se chinuie pana da coltul. Uite asa ne curatam ca umanitate.
    Daca ar exista asa ceva, i-as da drumu’ fara sa clipesc, chiar daca mi-ar extermina neamul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.