Bricolaj și standardizare

Apropo de cum își găseau românii scuze când am zis că e nevoie de o minimă standardizare la construcția casei.

Mă uit la o magazie în timp ce discut cu proprietarul/vecin. Betonul turnat are 3,5 într-un colț și 4 în celălalt pe 4. Mi-a mai rămas beton. OK, dar de ce nu ai turnat drept? Nu te-a încurcat ulterior? Ba da!

Mai departe. Acoperișul pornește cu 3 și ajunge la 2,8 pe 4. Doar acoperișul. Ați ghicit, avea niște scânduri și a zis sa nu le mai taie, să le pună așa. Propunerea mea să tăiem drept dacă tot schimbăm acoperișul, să aibă o logică minimă, nu e privită cu ochi buni.

Altceva. Vreau un produs de o dimensiune standard, care, în varianta lui ieftină e 900 lei. Am colindat 2 magazine de bricolaj și am găsit doar variații mici de preț, care indică o calitate asemănătoare și nu vreau asta, că știu că se va strica în 2 ani. Produsul de calitate superioară e ~2.000 lei, l-am văzut acum niște ani într-un magazin de bricolaj din afară, dar e voluminos și nu merge adus.

OK. Întreabă la magazinele de bricolaj. Nu aducem, că nu se vinde. OK, nu zic să aduceți 20 de modele, dar măcar unul de calitate superioară pe mărimea asta (au o singură opțiune în magazin, dar e cu 50% mai mare și nu-mi folosește). Periază Gugle după el. Nimic. Probabil există undeva, dar nu îl găsesc.

Altceva. Am o chiuvetă în bucătărie de ceva material dubios, granixit/fatgranit cred. Nu-mi dau seama, e o tablă rezistentă, dar care are 20 de ani și s-a urâțit. OK. Caută aceleași dimensiuni. Nope, nu am găsit decât de inox 100×50. Orice altceva nu există.

Măcar ușile le am pe toate de 80, o să fie ușor.

bricolaj-bosch-mini

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Ce ciudat mi se pare articolul asta, citind din Austria.
    Am gasit inlocuitor perfect pentru orice s-a defectat prin apartament.
    Si sunt chestii vechi, sigur nu au doar 10-15 ani.
    Am mers la magazin, am zis ce s-a stricat, in cateva secunde mi-a aratat inlocuitorul perfect.

    00
  2. Ușile să fie pe 900.

    00
  3. chiuveta de care vrei tu are la ikea. oh, wait, nu aveti…

  4. Alea din rășinile compozite nu sunt o soluție?
    Aceeași problema am pățit-o la bucătărie cu chiuveta, pentru că voiam sa aibă o lungime maximă, dar de adâncime mai mare, să nu fie de granit/compozit, ci inox, că sunt împiedicat și eu le mai lovesc, zgârii. O tablă îndoită nu e problema. Plasticul ăla dacă a crăpat, plâng la ce scoruri are.
    Am găsit la Pyramis, la prețul de vreo 6-700 de lei. Am înghițit, am platit-o, fiindcă aveam nevoie de ea și se găsea doar aia.
    Acuma că sunt în bani și mă simt oleacă burghez, nu vând mașina să iau ceva mai bun, vreau să schimb mobila în sufragerie și colțarul. Buget 7000 de lei, cu posibilitatea de extindere la 8000 de lei, la nevoie.
    Am fost prin magazine și un pic cam dezamăgit. Nu de prețuri cât de modele.
    Apropo, dacă știți pe Arges pe careva cu dubă/camion, dornic să îmi transporte mobila veche la țară, dați-mi de veste aici.

    00
    • Când am nevoie să transport ceva voluminos merg în parcarea unui magazin de bricolaj mai mare. Mulți stau pe acolo pentru că sunt șanse mari să aibă clienți. Hotărăști o zi, negociezi prețul și gata – unii mai aduc și ajutoare să te ajute la încărcat.

      00
    • Mersi de pont.
      Uite că pe asta nu o știam, sincer.
      De aia vă iubesc eu. Gracias.

      00
    • acum un pic mai mult de 10 ani cand mi-am luat casa si voiam s-o mobilez cautam biblioteca in care sa se poata depozita carti (mai mult de 50), nu televizorul si diverse picupaxuri decorative.
      dar nu voiam nici niste rafturi d-alea simple gen Billy/Bobby sau cum se numeau alea de la Ikea si gaseam aproape identic peste tot.
      am dat peste niste corpuri misto de biblioteca intr-unul din show-room-urile din bd. Gheancea, care s-au dovedit a fi de la astia https://blackredwhite.ro/ (daca-mi da voie seful de blog).
      eu am niste modele (au si comode, comode tv, diverse rafturi si raftulete, birouri, chiar canapea si pat) din setul Indiana. un pic mai deschis decat nuanta stejar si un pic mai inchis decat cea pin canyon pe care le au acum pe site. intariturile alea de la colturi sunt de maxim efect.
      mie mi-a placut mult si imi place si acum.
      poate te inspira, vad ca la unele colectii au chiar si reduceri.

      00
    • Ionut M: vezi că în Pitești, cel mai mare/aglomerat magazin este Dedeman.
      Sau, poți posta pe fb pe Pitești Area și 100% găsești dubă de transport. Chiar am văzut zilele trecute un anunț fix așa.

      00
  5. De la Franke am vazut la un moment dat un catalog cu chiuvete pe toate marimile/materialele. Tre sa marchezi si banul totusi… obrazul subtire

    00
  6. si eu stiu niste echipe care au standardizare, adica folosesc acelasi tip de aparat foto cand fac poza la armatura pe care o scot dupa aia.

    00
  7. Vrei chiuveta buna, mare, incapatoare in care sa poti spala vase mai mari? Iti iei chiuveta de la cei care comercializeaza echipamente pentru Horeca. Sunt mai scumpe dar nu te mai chinui cand vrei sa speli o tava/oala/etc. Gasesti inclusiv firme care iti pot face la comanda ce dimensiuni vrei tu. Sunt cativa pe olx.
    Legat de cum se construieste la noi folosind de multe ori ce avem la indemana asta e legat de indolenta traditionala. Nu exista consecinte asa ca „merge si asa”. Culmea e ca merge doar ca batem pasul pe loc.

    00
  8. Noi avem chiuveta de compozit, luata acum 10 ani, de la unii care se numesc Fat.bg.
    Acum au intrat peste tot pe piata.
    Se tine inca bine, conditiile unei ape extrem de dure si a utilizarii intensive (Gatim zilnic, chiar daca folosim masina de vase tot se spala chestii manual la chiuveta). E posibil sa-ti poti face pe comanda la dimensiunile necesare.
    La restu’ nu ma pricep.

    00
  9. OK, dacă tot sunteți în temă, unde găsesc ceva asemănător de montat pe perete pentru grădină?

    https://www.dedeman.ro/ro/chiuveta-pentru-gradina-emailata-cu-spatar-pastel-959040-49-x-32-5-x-36-5-cm/p/3030184

  10. O altă tendință pe care am observat-o la români este casa tip sorcovă sau șaorma cu de toate. Avem 2 băi, 1 bucătărie și un hol de renovat? Hai să luam 4 feluri diferite de gresie, combinate cu 4 feluri diferite de faianță, eventual cu cât mai diferite, cu atât mai bine! Avem de construit 6 ferestre? Păi de ce să le facem pe toate de aceeași dimensiune și culoare? Ce dracu’, suntem săraki?!

    Ce e trist este că oamenii nu realizează că în felul ăsta își cresc costurile. La gresie diferită în fiecare cameră, rămâi cu pierderi mai mari, plus că ai fi putut negocia o reducere dacă luai o cantitate mai mare din același tip de gresie, de exemplu.

    00
  11. @ Vali de ce tocmai aceste dimensiuni? Dacă iei mai mare, se poate decupa ușor din blat, puțin cât ar fi nevoie….asta dacă și nu cumva în perimetrul chiuvetei dedesubt sub blat nu sunt picioare sau alte corpuri. Eu asa am făcut

    00
  12. Eu am avut-o pe asta 9 ani, se spala usor cu clor cand se ingalbeneste, dar nu recomand bateria de tipul ala, incepe si curge pe la garniturile de la partea mobila dupa 2 ani.

    https://www.emag.ro/pachet-chiuveta-fragranite-franke-rog-610-baterie-novara-plus-cartus-ceramic-avena-114-0491-754/pd/DHG3X9BBM/?X-Search-Id=4fdcb6c1300dd075ac82&X-Product-Id=4239397&X-Search-Page=1&X-Search-Position=22&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

    Acum am luat una mai ieftina:

    https://www.emag.ro/chiuveta-de-bucatarie-grohe-k200-440-mm-o-cuva-montare-in-blat-sistem-de-scurgere-inox-satinat-31720sd0/pd/D4G562MBM/?X-Search-Id=d9fdc2250e226a13ba5f&X-Product-Id=7193387&X-Search-Page=1&X-Search-Position=8&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

    dar am dat 800 lei pe o baterie cu 3 cai, ca sa nu mai pun baterie suplimentara la filtru:

    https://filtro.ro/produse/baterie-cu-3-cai-satinata-filtro-premier-3cs-pentru-apa-filtrata-rece-si-calda

    Eu ti-as recomanda sa schimbi blatul, e 442 lei/metrul si pui ce chiuveta vrei. (dupa care schimbi si mobila, zugravesti, mai darami un perete etc.)

    Eu am muncit 3 zile pana la 1 nopatea sa-mi leg masinile de spalat si filtrul, am facut o uzina sub chiuveta:

    https://photos.app.goo.gl/q6RnEQg17SNjq3mB6

    Mi-am legat masinile de spalat la apa calda, ca un kWh de gaz e 15 bani iar unul de curent e 70 bani.

    P.S. Am aruncat chiuveta Franke la gunoi, cu tot cu baterie sa o foloseasca un om sarac, am niste boschetari pe strada care stau 20 intr-o casa.
    Dar, animalul, a spart-o ca sa scoata bateria sa o duca la topit.

    00
    • si cand o sa vrea nevasta-ta sa spele puloverele alea de lana/casmir/chestii (care costa de-mi pica fata) cu apa rece ca sa nu le faca pt bebelusi o sa te pupe.

      00
    • @AB, M-am gandit, opresc centrala, doar are buton.
      Dar nu prea avem chestii de lana, cred ca folosim programul pentru lana de doua ori pe an.

      00
    • Înțeleg aspectul că și eu folosesc programul de lână cam tot de atâtea ori, poate 3. :)
      Dar când faci pt păpuși un tricou de minim 150 lei, sau un pulover de 500 (am văzut scoruri la produse de merino(s) de m-a luat cu palpitații), parcă îți pare rău.
      Mie mi-a părut rău de vreo 2 pulovere (m-am obișnuit greu cu programele mai speciale ale noii mașini de spălat) și erau luate de la SH cu 10-15 lei. Cam umblasem după ele.

      Plus că pt că mai folosesc și programele pt sintetice, delicate (perdele), mătase de câteva ori pe an. Și în general spăl la 30 grade, doar lenjeria de pat și prosoapele le pun la mai mult.

      Recunosc că n-am făcut calculele pe care le-ai făcut tu, dar prefer să fie necesar să încălzesc apă, decât să am nevoie de apă rece și ea să fie caldă. Cred că sunt și pitici pe creieri.

      PS. Of topic, treaba asta cu lâna/merino mie mi se pare luată un pic razna. Îmi amintesc de când eram copil de diferite rase de oi și soiuri de lână: țurcană, țigaie, merinos. Nu ne plăcea lâna că înțepa. Acum sunt mare fiță, că protejează, că respiră, că chestii, niște prețuri de-ți stă pulsul.
      La fel brânza de capră, când eram copil mâncam brânză de capră că aveau bunicii vreo 3, restul lumii era „bleah, e nașpa”, acu’ și asta e fiță, e aproape dublă la preț decât aia de vacă.

      00
  13. daca tot vorbim de bucatarie, are cineva tocator de resturi alimentare? din ala care se monteaza pe scurgerea de la chiuveta

    00
  14. „. Propunerea mea să tăiem drept dacă tot schimbăm acoperișul, să aibă o logică minimă, nu e privită cu ochi buni.” ceva de genu se intampla in orice domeniu cu aia de ani buni ‘in meserie’ n-au ei timp pentru asa ceva (chiar daca uneori dureaza doar 5 minute) pot sa o faca ei fara masuratori ca au experienta(adevarat) dar nu prea iese ‘ca la magazin’, ba chiar mi-ai amintit de un articol precedent(cu masini) ca aia mai in varsta sunt mai acri, stiu ei mai bine cum sta treaba.

    00
  15. Nici producatorii nu ajuta asa am descoperit polistirenul de 10 ca are 8.7, lavabila cu 8% mai putina, grinzile de 10 care sunt de 8 etc

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)