Nu se moare de foame în România (episodul 3)

Știre acum la România TV: A jucat la aparate încasările de la sala de jocuri de noroc unde lucra.
Casiera, a luat încasările de la aparate și… le-a băgat la aparate. Până aici, comedie.

Dar știrea importantă e aceasta: încasările sălii de jocuri de noroc într-o zi: 60.000 de lei.
O singură sală, o singură zi.

Mergeți pe stradă prin orașul vostru, sau prin orice oraș din România, și numărați câte săli de jocuri de noroc sunt într-un kilometru.
Amaneturi, magazine de haine second hand, farmacii, merdenele, săli de jocuri de noroc – cam asta e România.

Nimeni nu „moare de foame” într-o țară cu săli de jocuri de noroc la fiecare colț de stradă.

sursa foto

 

P.S.: În Iași, după renovarea clădirii în care a fost Librăria Eminescu, celebră în Iași, în locul ei e acum o sală de jocuri de noroc.
Postare pe Facebook:

Librăria ,,Eminescu” din Iaşi devine cazinou!
Asta nu era „o librărie”! Era „Librăria”!
Nenorociţilor!
^$£_;@@@£^£,@¥₩₩ … ai dracului cu toţii!

Primul comentariu la postare: „Face parte din strategia pentru educație.”

Alte opinii despre „crima” din Iași:

Jocurile de noroc sunt la loc de cinste în centrul Iașului.
Am așteptat cu nerăbdare inaugurarea clădirii Kieser din centrul orașului, însă am rămas consternat de faptul că Primăria Iași a autorizat ,,păcănelele” într-o zonă și așa umbrită de clădiri lăsate în paragină, aflate într-o stare avansată de degradare.
De ce nu o cafenea? De ce nu o librărie? De ce nu un magnet de turiști care să adauge puncte la calitatea centrului Iașului?
Sursă foto: Sorin Chebac

De reținut „Primăria Iași a autorizat ,,păcănelele” într-o zonă și așa umbrită de clădiri lăsate în paragină, aflate într-o stare avansată de degradare.”
Cade orașul pe tine, ce faci? Mergi și bagi la păcănele, să iei bonusul!

Sper ca BNR să nu citească primele comentarii de mai jos, să aplice soluția perfectă de scos țara din rahat… De la câte „bonusuri” scoase din aparate am ieși din rahat?

–-

Later edit: Cum să fii casieră la sală de jocuri de noroc și să nu înțelegi nimic din mecanismul jocurilor de noroc? Serios, ce a fost în capul ei? Câștigau mulți pe-acolo, se îmbogățeau ăia de veneau să joace în sala unde lucra ea?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. „Amaneturi, magazine de haine second hand, farmacii, săli de jocuri de noroc”
    Asta nu iti arata ca se moare de foame in Romania?
    SALILE DE JOCURI DE NOROC sunt speranta unora ca ies din saracie sau mai fac un ban.
    Si culmea e ca saracesc si mai tare. Iar apoi merg la AMANET sa vanda ce mai au ca sa aiba bani sa manance.

    00
    • Merg la amanet sa faca bani pe care sa-i bage la pacanele, „sa ia bonusul”.
      „speranta unora ca ies din saracie” e MUNCA, nu salile de jocuri de noroc.

    • Pai in Romania nu iesi din saracie cu munca.

      00
    • Atunci sa mergem toti la jocuri de noroc, sa ne imbogatim.
      De cand se tot baga la pacanale, ma mir ca nu suntem Dubai deja.
      De fapt, veceu in fundul curtii, rahat dus cu vidanja avem, ne apropiem de Dubai…

    • Mă, voi nu știți cine-s clienții uzuali la sălile de noroc.

      Interlopi, suedeji, securiști [pensionari], mahări, barosani locali din structurile administrative provinciale.

      Nu mai gândiți ca puritaniștii, că vedeți problemele da’ trageți concluzii/pronosticuri demente.

      10
    • apai, ca sa speri ca iesi din saracie la pacanele, trebuie sa fii batut in cap cu vasla.

      00
    • Idolul tuturor fiind Mircea Badea…

      00
    • Am cativa colegi la serviciu, manipulanti marfa, cu salariu in jur de 2200 lei net.
      Pe data de 10, dupa program, scot banii din bancomat, isi platesc datoriile si restul ii baga la aparate.

      Unul este ruinat cu banca si cu alti camatari, cum ar fi Provident si alte cacaturi, are proprire pe cont.

      00
    • Vlad, vai, cum, Provident nu e ăla care îl finanțează pe român să mai faca o școală, să-și împlinească visele? Cum? Aia care merg la Provident sunt cei ce joacă la păcănele alocația copilului? Nu creeeed!

      00
    • @Phaff: Du-te si pierde o zi intr-un birt cu jocuri de noroc sa vezi ca jumate din populatie nici nu se apropie de ce spui tu.

      00
    • @Cosmin

      Repet ce am scris, fără să mai copiez.
      Înțelegi, bine.
      Nu vrei să înțelegi, nu mai minți să te dai în seamă.

      Am văzut, am citit, am auzit îndeajuns.

      00
    • Munca e pt tractoare, nu pt oameni

      00
    • nu se moare de foame, se moare de prostie.
      exista cam 3 tipuri de clienti ai pacanelelor, aia cum zice phaff, cocalarii-pierde-vara, disperatii care au o problema de comportament asa cum sunt alcoolicii etc, si al 4-lea tip dar rari sunt aia care incearca si ei ‘fenomenul’

      00
  2. Asta parcă a scris-o Hagi

    00
  3. Incerci o explicatie logica unde e vorba de exploatarea unui viciu. Nu, nu functioneaza treaba cu “daca nu ai bani, nu te duci sa joci”. E un viciu din care foarte greu se iese. Sunt oameni in stare sa-si vanda un rinichi sa aiba bani de aparate.

    00
    • Incerc sa fac cumva sa nu mai aud romani ca „mor de foame”. Bag mana in foc ca, daca as mai sta pe Romania TV (am vazut stirea „in trecere”) am sa dau de reportaje cum „semoare de foame”, „romanii e saraci” si din astea. Emisiuni intregi despre cum „se moare de foame”… in tara unde se incaseaza 60.000 de lei pe zi intr-o sala oarecare de jocuri de noroc.

      Apropo, in weekend iar e pui cu 5 lei kilu, la Lidl.

    • Pe vremea când fumam, aveam salariu la jumătate din cât am acum, plus că nici nu mișcam ceva după program să mai scot de o ciungă. Și mereu găseam bani de țigări.
      Acum, că sunt plătit mai bine, mai fac și ceva extra, nu îmi permit să mai fumez și nici să beau ca înainte sau să dau bani pe orice viciu din ăsta. E paradoxul dracului.

      00
    • Ce vreau sa zic e ca din punctul meu de vedere, exemplul dat de tine nu e cel mai inspirat. Fiind un viciu nu poti face o paralela cu venitul aluia. Sunt oameni care dau in cap pentru a face bani de droguri, asta nu inseamna ca nu se moare de foame. Gandeste-te la cei care dorm in canale si trag aurolac, ai putea zice ca “sa nu mai aud ca se moare de foame cand ala are bani e aurolac si ar putea sa-si ia altceva cu ei”

      00
    • Pe ala nu-l intereseaza cat e kilul la Lidl, ala se gandeste cum sa faca rost de bani sa ii bage in aparate. Citeste ce a scris Coloja

      https://arhiblog.ro/treaba-adictiile-opinia-specialistului/

      00
    • @Cristi: Perfect de acord ca e un viciu. E un viciu chiar nasol la care cei mai vulnerabili sunt cei stresati, cu frustrari adunate, etc (cam ca la orice alt viciu).

      Da’ e un viciu ce costa bani, nu e gratis. Ca de asta in Cotusca, jud. Botosani exista doar 2 aparate d-astea (si daca merg si alea) iar in oras sau in satele putin mai rasarite ai cate 2 si-n baia birtului.

      Viciul asta e motivul pentru care saraceste lumea si sunt unii saraci, nu e decat foarte rar un viciu pentru cei saraci, in ciuda discutiilor.

      00
    • @ Ionut M: Ai sărăcit, nu e niciun paradox aici. Acum de ce nu cauți bani unde „găseai” pentru țigări, atunci când aveai salariul la jumătate din cât câștigi acum?

      00
    • Pentru că am renunțat la viciu și ce dădeam pe țigări, acum cheltui pe altele care contează cu adevărat și îmi aduc beneficii reale.
      Am banii ăia să îi dau pe țigări și băutură, fără să îi simt, dar nu îmi vine să mai cheltui nici 50 de bani in direcția aia.
      Era un pic de sarcasm și autoironie la adresa mea, recunoscând cât de imbecil puteam fi, când cu banii ăia folosiți de mai devreme pentru altele, mi-ar fi adus alte beneficii reale.

      00
    • @Cristici Mi se pare pacat sa vii cu textele astea. Sunt atatia copii, batrani neglijati in tara asta care au zile in care nu mananca macar o bucata de paine. Nu e nimic util sau eficient in a ne aduce noua aceste situatii in fata, noi care stam la caldura, cu burtile pline si cu vieti fericite si aproape perfecte. Nu ne face cu nimic mai buni sa luam in deradere viciile unor oameni sau intunericul in care ei s au nascut si au crescut. Du te si ajuta niste copii, tine i la scoala, ofera le mancare calda si invata i tu ceea ce trebuie. Sunt sigura ca fiecare avem in jurul nostru exemple de familii modeste sau inconstiente, unde copiii sufera pt ca nevoi primare nu le sunt implinite. Incearca sa fii mai empatic, mai plin de compasiune. Nu stii cum ai fi putut ajunge tu daca ai fi crescut intr o astfel de familie.
      PS: imi plac mult textele tale, te gasesc amuzant, uman si rezonez aproape mereu cu ceea ce scrii, dar clar nu pe acest subiect

      00
    • pentru mine e curios cum functioneaza viciile care nu au aproape nici un fel de feedback pozitiv, de exemplu la porn ai o crestere instanta a dopaminei chiar daca de scurta durata, la alcool e ceva asemanator, te baga intr-o stare de ‘bine’ care mai apoi te termina, alcoolul fiind depresant de asta il cauti, sa revii la starea de ‘plutire’ insa la pacanele nu inteleg cat trebuie sa stai la aparat si cat de des chiar castigi sa ajungi la starea aia de ‘plutire’, s-or fi smecherit patronii si din buton dau putina dopamina fraierului de la maneta (sincer nu stiu, nu frecventez locuri din astea)

      00
  4. Cred ca asta cu jocurile de noroc, ca si consumul excesiv de alcool sunt un efect al „mortii de foame”.

    00
  5. Sălile ălea de joc, gurile rele zic, sunt un fel de pușculiță pentru barosanii locali.
    Pe o parte bani de buget, pe de altă parte scheme.

    Nr de secondhand-uri, săli de joc, amanete (mai nou?), târguri săptămânale trebuie sa fie un marcaj care denotă sărăcia in România.

    Dar știrea importantă e aceasta: încasările sălii de jocuri de noroc într-o zi: 60.000 de lei.
    O singură sală, o singură zi.

    Ce au în comun suedejii și securiștii [pensionari]? Păcănelele, jocurile de noroc.

    00
    • Salile de jocuri de noroc denota prostia, de fapt.

    • o s-o zic si eu ca sa fie si cu voturi, sa sondam opinia publica.

      atunci cand „mori de foame” pacanelele, si orice alt viciu, tutun, alcool, alte droguri, nu denota saracia ci prostia.

      00
    • @thebblack

      E ușor să vorbești din turnul de fildeș. Dacă așa gândesc cei din structurile de administrație, de forță, de economie, că „electoratul e putred, să sufere”, în timp ce lor le intră peste 15-20,000 RON pe lună… talk if free.
      Nu mă interesează de ce omul acela bea sau fumează sau ce alte „vicii” comite, mă interesează care-s cauzele și ce trebuie îndreptat fără să dau vina pe victimă.

      00
    • @Boros, pot sa garantez ca majoritatea alora care joaca la pacanele nu se omoara cu munca, altfel creierul lor tot ar simti valoarea irosita, ar fi poate 1-2% dependenti dar restul n-au o treaba cu ‘viciul’ principalul lor viciu fiind de fapt prostia de care nu vor sa se lase.

      00
  6. Daca esti patron de casa de pacanele si bagi bani la pacanele…daca pierzi tot tu castigi, daca castigi tu castigi. Perpetum mobile…think about it.

    00
    • Mai mult pierzi, pentru că o parte din ce intră în aparatul de păcănele trebuie dați la stat sub formă de taxe – dacă bagi 100 lei nu iei înapoi tot 100. Mai bine instalezi jocul pe telefon și nu te mai chinui cu băgatul și scosul banilor.
      E însă o soluție de a albi perfect bani obținuți ilegal pentru că nu trebuie nimeni să declare cât a jucat și sursa veniturilor: bagi banii negri în aparat, după care îi scoți, îi treci prin contabilitate și devin curați de tot. Dacă ai prin spate ninște mașini unde se câștigă mai des e și mai bine.

      00
    • @ic, multumesc mult ca mi-ai explicat, altfel nu as fi inteles.

      Daca poti sa ma ajuti si sa imi explici cum e cu situatia de mai jos, adica care-i schema, mi-ar fi f. de ajutor:

      Procurorul şi vameşul: – De unde aveţi banii aceştia? – Din sertar. – Şi cine i-a pus în sertar? – Nevastă-mea. – Şi nevasta dumneavoastră de unde îi are? – De la mine. – Si dumneavoastră de unde îi aveţi? – V-am mai spus, din sertar.

      Legat de spalatul banilor asa, decat sa te risti sa se mearga pe fir si sa se caute de fapt cat ai jucat vs cat ai castigat, nu mai bine zici ca ai vandut un bitcoin pe care l-ai cumaprat cand era 2 dolari, dai 10% pe profit acum si gata-s curati ca luna? ce zici?

      00
  7. Ce se spune despre cei cu idei fixe și pe care nu și le schimbă indiferent de ce dovezi li se aduc?

    Dacă nici localitățile pline de case de pariuri și păcănele, amaneturi și farmacii nu înseamnă că românii sunt săraci și bolnavi…

    Jocurile de noroc sunt un viciu, doar cei bogați le joacă pentru divertisment, săracii își pun toate speranțele în următoarele cărți, următorul număr de la ruletă sau următoarea extragere loto.

    Am tangență cu domeniul, îmi spunea un operator că nici n-a îndrăznit să își imagineze încasările din România.

    00
    • „Am tangență cu domeniul”

      Câștigi bine? Operatorii câștigă bine?

      00
    • Eu da. Dar nu mă agit, aș putea face mult mai mult. Dar n-aș avea timp să scriu pe blogul lui Vali la 10 dimineața…

      Iar operatorii fac bine și ei. Cu România doar tangențial am de a face, eu mai mult online și afară. Dar cum mulți au filiale și siteuri și aici, mai vine vorba și de noi.

      00
    • Cu ce te ocupi?

      00
  8. Mi-as deschide si eu o sala dinasta, un spatiu de inchiriat si cateva aparate SH obosite cat poate costa
    Da mi-e ca o sa imi sara masina in aer a doua zi..

    00
  9. Salile de joc nu sunt facute pentru saraci, acolo se spala bani la greu.

    00
    • Am o prietenă casieră la o sală de jocuri de noroc. Am fost de câteva ori să o vizitez la serviciu. Plin!
      Atenție, e sala Loteriei Române! Loteria Română are săli cu păcănele!!!! (mai trebuie să pun semne de exclamație, că nu ajung doar patru)
      Ce face Statul Român, ce încurajează punând păcănele pentru public?

    • Mâine poimâine le dau seringi drogaților!!! Omg statul român!

      00
    • Loteria are păcănele peste tot. Cel puțin în Iași și bacau nu am văzut sediu de loterie fara aparate. Acolo se duc pensionarii și oamenii mai „cuminți” ce vor sa spargă un ban dar nu vor atmosfera de cazino.

      00
    • @Cristici daca as conduce loteria romana as face brand de pacanele girate de stat. E o forma mult mai buna de adunat bani decat taxele de la ANAF care oricum nu se colecteaza. Daca vrei sa nu mai incurajezi viciile, ca aici vad ca bati, trebuie sa reduci problemele pshice care se manifesta prin dependente (alcool, fumat, jocuri de noroc etc.). Deci terapie pt o tara cu probleme psihice. Dar asta e deja proiect de tara. Si stim cum decurg proiectele de tara in Romania.

      00
    • @ Jean Bonbon: Conform opiniei tale, fumătorii sunt bolnavi psihic. La ce Spiru Haret ți-ai luat licența în psihologie? Mai lipsea să spui că și proștii suferă de vreo boală din spectrul psihic/psihiatric și te propuneam pentru un Nobel în medicină (cu mențiunea că ai făcut studii pe tine).

      00
    • @Gicu mai citeste o data ce am scris. Ai citit? Bun. Acum mai citeste inca o data. Zi-mi si mie unde am scris „bolnav psihic”. Si acum ca sa-ti traduc din romana in romana, ca vad ca ai probleme cu intelegerea unui text de 5 randuri: dependenta are multiple cauze, psihice, genetice sau fiziopatologice (odata ce e dereglat echilibrul chimic si metabolic, de-asta aparand sevrajul). Si da, astea s-ar zice ca ar cam fi probleme.
      N-am zis nimic de prostie, dar vad ca totusi te-ai sesizat. Ai de ce.

      00
  10. Cristici, ceea ce spui tu e echivalent cu „Nu exista saracie intr-o tara in care exista foarte multi drogati, pentru ca daca iti cumperi droguri inseamna ca ai bani”. Gresit, drogurile (si pacanelele, pentru ca sunt exact un drog, actioneaza asupra acelorasi receptori in creier, Coloja poate confirma) nu sunt simbol de prosperitate, drogatii mor de foame, dau in cap, vand din casa pentru a-si procura fix-ul. Si tocmai dependenta ii tine pe majoritatea covarsitoare din ei saraci, pentru ca isi pierd serviciile si micile afaceri, pierd disposable income cu care ar putea investi in ceva sau s-ar scolariza, pierd relatii sociale etc.
    Deci, poti muri foarte usor de foame intr-o tara cu multe pacanele. Sau cu drogati.

    00
    • Funny story, „funny” de fapt. Eram în mocănița din Vișeu spre creierii munților acum câteva luni. Lângă noi era un grup de 3 cupluri, ~ 40 de ani. Cu volumul foarte ridicat, cu gesturi largi, boieri, ce mai. Discuții despre mașini, concedii etc. La întoarcere revine semnalul GSM la câțiva km de Vișeu. Și aud din spate:
      – A venit semnalul!
      – Gata frate, hai!
      Și își scot toți bărbații telefoanele… pentru a juca „păcănele”. 100% sigur, după „coloana sonoră”.

      00
  11. Nu sunt ore de educatie financiara in scoli pentru ca nu e nevoie.

    00
  12. Sper ca BNR să nu citească primele comentarii de mai jos, să aplice soluția perfectă de scos țara din rahat… De la câte “bonusuri” scoase din aparate am ieși din rahat?

    „Și ce o să ne facă?” – https://soviani.com/2021/08/31/si-ce-o-sa-ne-faca-o-scurta-explicatie-a-dispretului-bnr-si-asf-fata-de-voi-care-le-platiti-salariile/

    00
  13. Hai mai lasati-ma sa le gasiti scuze jucatorilor. E lene si putoare, boala natiei. Orice dar sa nu munceasca.

    Asta este etica de munca a romanului. Poti sa il platesti si cu salariul de 3000 de euro in constructii, tot nu-si va face treaba bine.

    E sport national sa ocolim munca si responsabilitatea.

    Construim autostrada? Nu, studii de fezabilitate ca e mai usor cu birocratia.
    Dam zapada la o parte? Nu, sa vina primaria, dar sa nu parchezi pe trotuarul din fata casei mele.
    Reforma in educatie? Nu, mai adaugam/scoatem niste programe si cursuri.
    Terminam task-ul azi? Nu, hai la pauza de tigare.

    00
  14. Mai asteapta putin, incepe sa isi faca loc noua categorie: dependenti de pacanele si dependenti de droguri, sa vezi atunci infractionalitate.
    Pacanelele ar trebui mai bine reglementate, salile autorizate in anumite zone, locatia aleasa cu grija (nu aproape de scoli), autorizatii limitate /km patrati, samd, insa statul roman nu are nici o grija de cetatenii sai si sanatatea acestora(chiar mentala), si statul este imaginea cetatenilor sai.

    00
    • Și ar mai fi și păcănelele digitale. Care în prima fază ar putea fenta toate exemplele de reglementări pe care le-ai dat, chiar daca și acelea sunt departe

      00
  15. Eram la coadă la farmacie în spatele unei bătrâne. Farmacista îi aduce un scaun, semn că va sta mult. Bătrâna scoate 300 de lei pentru rețeta ei, 300 pentru rețeta soțului. Apoi, mai ia și câte ceva ”extra” și mai lasă câteva sute de lei. În urma ei, farmacista zâmbea duios.

    În cartier la mine era o librărie de când se făcuse blocul. Acum vreo 20 de ani s-a extins, apoi s-a restrâns și acum în locul ei este o farmacie.

    Într-un cartier vecin, era o altă librărie, în locul ei este o bodegă.

    Cât despre Librăria Eminescu din Iași, nu cred că mai poate fi spus nimic. Poza de mai sus spune tot. ”Ăștia suntem, atât putem.”

    Iar second-hand-urile sunt o afacere foarte profitabilă. Nu știu exact, dar parcă hainele alea sunt donate și apoi luat cu sacul și vândute la noi pe bani. Să tot faci afaceri așa. Neamțul crede că donează pantalonii, îi ia românul și îi vinde.

    00
  16. Cine a prins tranzitia apoi criza din 2008 ce a venit prin 2010 la noi a vazut urmatoarele chestii:
    1. In timpuri triste oamenii cauta o speranta undeva. Prin anii 90 inceput de ani 2000 era marele teleurobingo show cu domnu Geo cu bingotele sau de un miliard. La ultima criza aia din 2010 casele de pariuri rupeau. Pe la televizor vedeai ca si acum reclame la bingo/case de pariuri plus ceva alcool sau niste medicamente obosite. Apropo cand era marea carantina in martie anu trecut, rulau foarte multe reclame la jocuri de noroc, oare de ce? Pai doar ei puteau sa plateasca acest lucru fiind si un semn al unei viitoare crize economice-sociale.
    2. In aceleasi timpuri triste oamenii consuma mai mult anumite lucruri daunatoare. Prin anii 90 se fuma la greu, traficul de droguri era inca in formare, iar combinatiile cu alcoolul de contrabanda erau la ordinea zilei. Odata cu trecerea timpului ne-am schimbat preferintele alcoolul inca rupe, dar consumul de droguri tot creste. Si nu uitati ca Romania este principala poarta de intrare a drogurilor prin Europa, vezi granita cu Ucraina.
    Ceea ce prezinti tu mai sus nu este un semn de bogatie ci efectiv un semn de disperare. Disperarea a oamenilor care fie au pierdut totul, fie efectiv nu stiu cat vor mai supravietui. La toate crizele anterioare plecatul in lume a reprezentat supapa care a mai dentensionat treaba. Acum din cauza contextului sanitar nu oricine isi mai permite acest lux. Si fiecare incearca sa supravietuiasca. Bineinteles sunt oameni si oameni, dar in momentul in care esti sarac si nu sti cum s-o scoti la capat, iluzia oricarui castig rapid si fara prea multe batai de cap reprezinta ceva ce-l iei in considerare. Si nu te uita doar la pacanele, vezi ca si la pariuri sportive e nebunie.

    00
    • in anii ’90 a fost in primul rand Caritasul. a rupt ala. a distrus vieti, familii, case, sunt aproape sigura ca a cauzat sinucideri.
      de la mine din oras pleca autocarul ONT-ului (inca mai exista) gol, dar cu toate locurile platite ca „excursie la Cluj” (in partea ailalta de tara), cu soferul cu un purcoi de bani si o lista sa puna bani la caritas pt aia de pe lista, care platisera „excursia”. daca le ziceai sa faca o excursie la Cluj si sa se duca efectiv in excursie era „prea scump”.

      tata nu era el un economist savant, era inceputul anilor ’90, abia ieseam din comunism, dar e prof de mate si nu unul prost, demonstra negru pe alb in cancelarie ca nu se se poate sa primeasca toti dupa x saptamani de 8 ori suma depusa si chestia asta chiar sa mearga. „nu stii ce vorbesti, N, uite, cutare a castigat”.
      ametita de euforia generala, mama batea si ea din picior sa punem bani la caritas. pana la urma au ajuns la un compromis, „daca castiga B (var-su), punem si noi”. a picat sandramaua inainte sa castige varu B.

      00
    • Caritas sau FNI au fost un pic mai elaborate fata de loto 6/49 sau teleurobingo. In acelasi timp au aparut intr-un context mai diferit fata de nebunia cu bingo. Caritasul a fost daca nu ma insel 90-94, iar o parte din societate inca mai visa la ceva. In schimb nebunia bingo a venit prin 97-2000, iar lumea era deja disperata gen pierdut locuri de munca sau platiti in conserve sau ce produceau la locul de munca.
      La Caritas/FNI dramele familiale au fost uriase intrucat sumele jucate erau uriase, iar oamenii nu stiau efectiv cum se inmulteau banii pe cand la bingo sau alte jocuri de noroc specifice vremii era pur si simplu noroc si na romanul este superstitios si credincios in acelasi timp.

      00
    • „Romania este principala poarta de intrare a drogurilor prin Europa, vezi granita cu Ucraina”

      du-te ba…

      00
    • @C
      Acum vreo 4-5 ani daca nu ma insel, mai toata lumea interlopa bucuresteana era pe la mare sa caute niste pachete cu niste faina alba de Columbia. Pachete ce au fost introduse prin zona Deltei Dunarii, iar marile sisteme de protectie a granitelor maritime nu functionau. Apropo a intrat si DIICOT pe felie de a facut un mic dosar penal. Si legat de asta povestea este bine stiuta de lume si din cauza serialului Umbre sezon 3 produs de HBO.
      Acum aproape o luna ucrainienii au interceptat pe radar un avion clandestin ce facuse niste taximetrie prin Romania sa lase niste pachete al caror continut nimeni nu-l stie, cica ar fi fost tigari.
      Una si mai tare odata ce treaba se va linisti in Afganistan o sa revina iarasi si importul de opiu prin diverse cai fix pe zona noastra. Prin anii 90 le bagau prin rezervoarele de tiruri ce veneau din Iran via Turcia, acum pot foarte usor sa le bage prin zona Tulcei cand sistemele ca printr-o magie nu functioneaza.
      Motivele astea stau la baza la care alte tari mai potente zic nu la intrarea in Schengen, nu portul Constanta.

      00
  17. Am avut o colega, era mutata la București din zona Iașiului.
    Locuia cu handrălăul ei care nu muncea din motive de lene acută, într-un apartament de 3 camere, la comun cu încă 2 persoane. Plătea 600 chiria. Salariul pe atunci (2015) era 1200 de lei.
    E, în afara de facturi, care evident se împărțeau la 3 și mâncare, restul banilor se ducea pe păcănele și combinații cu telefoane. O data la săptămână, două, câștigau sume gen 100-300 de lei. Nu cred ca ieșeau în mare pierdere că puneau sume din alea minime, dar nici nu era vreun câstig.
    Dacă țin bine mine, o singura data în 3 ani a făcut 1800 de lei și a avut o reacție de parcă luase milionul de euro.
    Eu zic că și ăștia sunt o mare parte din categoria celor care frecventează astfel de locuri.
    Oameni terni, fara nici un țel în viață, fără pasiuni, care pur și simplu plutesc și ei odată cu timpul. Ăștia și cei de 60+ care ies sa plimbe bichonul care a luat locul copiilor și care intră și ei sa pună un bilet, ca oricum agenția e la scara ailalta de bloc. Probabil foștii jucători la loto…

    00
  18. Daca sunt multe farmacii nu inseamna ca „avem grija de noi”.

    Daca sunt multe „pacanele” nu inseamna ca „nu avem ce face cu banii”. Multi „gagii” pierd intentionat pe la pacanele, la fel multe „gulere albe” pe la casinouri…

    Clasa de mijloc este coloana vertebrala a unei economii.

    00
  19. Odata am aterizat si eu intr-un local din asta cu pacanele. Si stand la o cafea ma uitam mirat cum un suedej juca in paralel la 3 aparate, ca deh, timpul lui pierdut inseamna bani.

    00
  20. Există studii foarte serioase privind motivația jucătorilor la aceste jocuri tip ”păcănele”.
    Esența acestor studii este că dependența este determinată de anticiparea căștigului și nu de căștigul propriu-zis, adică atunci când jucătorul apasă pe buton și încep să se învârtă steluțele și liniile (sau ce mai este pe ecran) în creier se secretă niște substanțe care cresc foarte mult nivelul de euforie, de plăcere, în așteptarea potențialului căștig.

    Dacă vreți este într-un fel cum îl așteptam pe Moș Crăciun când eram copii sau cum așteptam un cadou de ziua noastră și eram din ce în ce mai surescitați pe măsură ce se apropia ziua/ora respectivă – deși eram surescitați căteva zile înainte, după primirea cadoului bucuria trecea într-un timp mult mai scurt și reveneam la starea noastră normală.

    La ”păcănele” așteptarea aia de căteva zile este comprimată în câteva secunde și deși fiecare apăsare pe buton luată separat nu înseamnă mare lucru repetarea mecanismului de apăsare pe buton – așteptare a potențialei recompense – vizualizarea recompensei sau a pierderii – o nouă apăsare pe buton – etc. măresc foarte mult starea de euforie, surescitare a jucătorului.

    Practic, pentru un om care nu are mari realizări în viața normală – este un angajat obișnuit plătit cu salariul minim sau pe acolo și are unele probleme cu stima de sine, niște așteptări nerealiste de la viață (gen vrea BMW dar abia are bani de păine) senzația de la ”păcănele” cu greu poate fi obținută printr-o altă activitate.

    De aceea, în concluzie, mi se pare extrem de simplist să îi judecăm prin prisma faptului că dacă au bani de ”păcănele” înseamnă că nu mor de foame. Asta nu înseamnă nici că trebuie să le dăm noi bani să joace pentru că la urma urmei dacă nu le place viața pe care o au ar trebui să facă ceva să și-o îmbunătățească

    00
  21. O sala de jocuri plateste TAXE la stat BABAN.
    Domnul mahnit, nervos si ,bineinteles, plin de cultura e suparat ca nu s-a construit o cafea sau o librarie/biblioteca. Exista o cafea fix langa acea cladire.
    Versurile lui Eminescu, hiatul, diftongul, rima incrucisata sau imperechiata a ramas in trecut, acolo unde de altfel a fost lasata de distinsii domni cu studii superioare din Targul Iesului. Cand s-au dat spagi pentru a se pune inspectori scolari in functii, cand au venit profesori la liceele din Iasi pe pile nu s-a facut haz de necaz. Atunci salariul de bugetar era bun si putea fi cheltuit in ‘cafeneaua boema’.
    Pula mea, reversul medaliei, ai vrut ras si panarama, ai primit sala de jocuri cu termopane scumpe in cladire renovata.

    Is foarte multumit de aceea sala de jocuri.
    Semnat un cetatean din Iasi.

    00
  22. S-au facut studii pe tema asta si, se pare, cu cat nivelul de trai e mai scazut, cu cat oamenii sunt mai saraci, cu atat apetenta pentru jocuri de noroc e mai mare. De ce? Pentur ca te costa 1 leu sa pui un bilet la loto polonia, daca ai nimeri 6/9 ai luat cateva zeci, poate sute de lei. Te costa 2 lei sa pui un bilet la pariuri, pui 30 de meciuri, iti da si bonusuri, daca ai noroc si o lovesti o data, iti creste nivelul de trai considerabil. Sigur, putem discuta si despre nivelul educatiei, dar cand ti-e foame, s-ar putea ca nevoia primara, castigul usor, sa castige lupta. Toti vrem sa fim bogati, mai bogati, sa avem o viata mai buna, pentru unii e mai usor, pentru altii mai greu, unii au inteles ca e pe baza de munca, altii nu. Altii simt ca muncesc, ca hamalii, pe 2000 de lei, dau cateva sute bune pe o chirie, mai dau cateva pe utilitati, mai iau o haina copilului si au mai ramas cu mai multa luna decat salariu si, atunci, apeleaza, din disperare si din nevoie, la metode de a castiga usor, si asta e nisa unde intervin jocurile de noroc, iti promit cu o investitie minima, un castig imens ( cel putin teoretic ) – sa nu uitam ca lumea nu spune: am pierdut 2 lei ( cand joaca 2 lei pe un bilet cu 30 de meciuri ) ci spune am pierdut 3000 lei ( castigul potential ).

    Si da, este un viciu, un viciu care poate fi doar o distractie cat timp joci bani pe care iti permiti sa-i pierzi, sau ceva nociv cand faci credit ca sa joci la pacanele.

    00
  23. Păi e casieră, nu e contabilă, nu lucrează cu softurile lor, la ce te așteptai? Tocmai mi-a spus o prietenă că în satul ei nu există păcănele, pariuri și mă gândesc că și primarii au o vină. Nu, domnule, în anul de grație 2021 nu ai nevoie de păcănele în oraș, nu e nevoie să le dai autorizație, cine dorește poate să intre pe internet.

    00
    • Problema cu cazinourile, ruletele și păcănelele este că distrug vieți. Când are localul lângă bloc, se oprește acolo.
      Asta cu interzisul este pentru a feri pe proști de propria prostie.

      00
    • Și nu distrug doar viața ăluia care joacă, ci și viața membrilor familiei. Iar când cel care joacă este capul familiei, bărbatul, mai ales în familia tradițională….

      00
  24. Cel mai probabil casiera a inceput sa joace dupa ce a pierdut cineva mai multi bani la aparatul ala. De multe ori merge schema, alteori nu, depinde de algoritmul si setarile aparatului.

    In afara de problemele asociate jocurilor de noroc, problema cu pacanelele este ca exista scheme prin care garantat nu pierzi ci castigi cat poate aparatul sa dea in momentul ala.

    Sa detaliez …
    In liceu aflasem o schema la aparatele cu fructe prin care nu pierdeam. La inceput eram 3-4 care stiam schema si am scos ceva bani. Apoi au aflat-o mai multi si castigurile s-au redus, mai mult pierdeam timpul castigand cat am bagat, iar in final au aflat-o si proprietarii de pacanele si au modificat setarile aparatelor sa nu mai mearga schema.
    La aparatele cu poker, un model anume, stia cineva o schema prin care lua careu cu jocker servit in cateva minute. S-a aflat si de asta si proprietarii de pacanele au decis ca nu mai platesc pentru careu cu jocker.
    Fiind oras mic s-a inchis repede robinetul pe schemele aflate.
    Dar mai erau scheme nestiute de noi, vedeam niste studenti veniti pe acasa in vacanta si scoteau bani de buzunar fara sa bata la ochi.
    Pentru mine cel mai bine a mers la cazinoul din Constanta intr-o tabara, cand aproape ramasesem fara bani de buzunar si i-am completat in cateva ore. La final m-a amuzat, dar mi-a si grabit piciorul, reactia unui jucator impatimit de acolo care se mira cum am reusit sa castig la acel aparat ca nimeni nu reusise pana atunci.

    00
    • Din ce stiu din tineretile mele, jocurile electronice sunt trucate/pot fi setate sa elibereze un anumit procent din castig fata de cat se introduce. Iar ingeniozitatea romanului e fara limite, de aceea unele echipamente sunt trucate.

      00
    • Dada. Cam toti cei care joaca stiu scheme. Stiu ei ceva. O scurtatura, o smecherie. Sigur. La final sunt tot saraci si…smart

      00
  25. „Serios, ce a fost în capul ei?” … s-a gandit ca nu-i furt daca banii raman acolo.

    00
  26. Casa Kieser din Iasi e, din cate stiu, proprietate privata fiind retrocedata. Initial noii proprietari au vrut sa o darame si sa construiasca altceva in loc, dar fiind monument istoric, au trebuit sa o restaureze.

    TL;DR: e proprietate privata, mi se rupe ca a fost Libraria Eminescu acolo, daca asta vor proprietarii sa fie in spatiul ala, pacanele sa fie, nu e ca si cum Primaria a inchiriat spatiu ala.

    00
    • ”TL;DR: e proprietate privata, mi se rupe ca a fost Libraria Eminescu acolo, daca asta vor proprietarii sa fie in spatiul ala, pacanele sa fie”

      Pe logica asta, pot să facă și un depozit de anvelope uzate acolo, e proprietatea lor nu?

      Mi-ar plăcea să facă un ”bombardier” lângă apartamentul/casa ta, un local de manele, sa vedem dacă îți schimbi optica. Că unii doar așa se trezesc la realitate, când sunt direct afectați.

      00
  27. Mai bine făceau centru de colectat pet-uri sau sticle, îl scuteau pe Cristici de drumuri lungi cu bicicleta.

    00
  28. Libraria Mihai Eminescu din Bucuresti a fost transformata pe jumatate in banca.
    S-ar potrivi pacanele pe cealalta jumatate.

    00
  29. Asta-i vis-a-vis de Select? Acum vreo 12 ani era magazin de papuci, când a fost acolo librărie, până prin anii early 2000?

    00
  30. Oooops! „Casiera, a luat încasările de la aparate”. Mi e pare mie sau e o virgulă între subiect și predicat?

    00
  31. Succesul păcănelelor e din doua părți, o combinație de sărăcie și prostie. Prostia și ea se ramifica in două – poate fi generală, sau poate fi strict pe domeniu. Dacă ai prins ideea de fracții și probabilități deja vezi mai sceptic conceptul de „noroc”. Succesul cazinourilor aici l-aș încadra – la prostie + sărăcie, sau mai elegant spus grupurile vulnerabile. Nu cred că e din vreo prosperitate generală a populației, sau vreo opulența care n-are unde altundeva sa se exprime. Nu prea cunoști oameni dependenți…sau daca cunoști, încearcă și află dacă argumentele astea funcționează să îi convingi că viciul lor e stupid. „Hei uite sunt pulpe cu 5 lei, de ce nu îți iei pulpe cu banii aia in loc sa ii joci la păcănele?”

    00
  32. ”Cum să fii casieră la sală de jocuri de noroc și să nu înțelegi nimic din mecanismul jocurilor de noroc? Serios, ce a fost în capul ei? Câștigau mulți pe-acolo, se îmbogățeau ăia de veneau să joace în sala unde lucra ea?”

    Eu aveam un prieten ”atendent” (adică din ăla de stă pe lângă tine și îți aduce alune, suc și alte ălea, ca să te țină lipit de scaun). Omul vedea zi de zi ce fac băieții acolo și totuși juca și el.

    00
  33. Cele mai multe sali de jocuri sunt goale dar scot profit. Se spala bani in ele, ca nu ai cum sa verifici provenienta banilor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube