Bricolaj: nu chemați camera de termoviziune!!!

Decât dacă vreți să plângeți în euro.

De când a venit valul ăsta de frig, observ că la etaj e diferență de temperatură (18 sus, 21 jos), ceea ce e un pic ilogic, pentru că știam că căldura se ridică, iar etajul e izolat pe interior și pe tavan.

Trec câteva zile, zic să chem totuși pe cineva cu camera, că e prea dubios. Vine omul, își face treaba și descopăr cele 3 probleme:

  1. termopane dubioase. am renovat vara, am verificat la ochi să fie ok, păreau ok, am înlocuit două care trebuiau, dar problema e mult mai gravă. nu le-am înlocuit pe toate pentru că dura 6 săptămâni să vină și nu puteam să țin meseriașii pe loc atâta. a fost o greșeală din partea mea că nu m-am gândit dinainte. 8 bucăți, din care 6 de 120×180.
  2. tavanul e izolat prost, adică sunt găuri între straturile de vată. am verificat vara în câteva locuri, scoțând scândurile, mi s-a părut în regulă, dar acum o să scot toate scândurile și să reașez și completez unde e cazul.
  3. punți termice greu de reparat. oamenii au pus izolație din grindă până în grindă. frumos, dar oarecum inutil, că alea sunt mereu reci. e nevoie de o izolație nouă, de sus până jos, cu Rockwool.

 

Facturile iarna au venit între 900 si 1.500, în funcție de cât de frig a fost (suprafața casei este de 160mp). Iarna trecută a fost un pic mai frig, a mers centrala mai mult, anul ăsta a fost mai lejer.

Mă tentează foarte tare să îmi fac așa pe exterior, cu cărămidă klinker, dar știu că după izolație trebuie să mai trag un rând de tencuială armată, și sunt curios dacă primăria îmi aprobă, că acum nu mai stau în zonă istorică. Pe de altă parte, încă un dosar penal n-a omorât pe nimeni.

Deci da, veți vedea articole despre rotiri gratuite, că vreau să-mi iau și un Urus.

idei-exterior-caramida

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. Aerul cald se ridica deasupra casei!

    Comentariu apreciat.1671
  2. Hai cu rotirile alea mai repede ca am pierdut tot la NFT-uri.

    Comentariu apreciat.801
  3. Despre ce rotiri e vorba ca sunt cam autist si nici nu mi-am baut cafeaua.. sa investesc in btc sau ce a mai aparut nou?!

    Indecis. Tu ce zici?1515
  4. Ma bate gandul sa imi cumpar camera cu termoviziune, am gasit ceva pe la 1500 lei pe Emag. Evident ca dupa detectarea problemelor nu cred ca o sa mai am nevoie de camera. O sa caut si prin anunturi, sa vad daca gasesc pe careva care ofera astel de servicii

    190
  5. ce e asa busit la termopanele vechi? se poate schimba feroneria, se poate schimba garnitura, se pot regla

    194
    • Sa incepem.
      Folie de montaj intre zidarie si profilul PVC pe exterior. Folie de montaj intre profilul PVC si zidarie.Pentru evitarea puntilor termice. Geamuri delaminate (aici ma refer la teocolul dat intre cele doua panouri de sticla peste profilul de aluminiu umplut cu silica gel) si cireasa de pe tortul PVC ferestre care nu etanseaza bine (sunt curbate de soare sau pur si simplu s-au lasat.

      Comentariu apreciat.430
    • da, poate m-am exprimat gresit, voiam sa zic ca poate le mai poate carpi pe astea relativ usor pana la vara

      34
    • eu de ex le-am schimbat feroneria sa aiba un punct de strangere si intre balamale. de obicei pe latura aia au doar balamalele si nu strange in nimic. am schimbat si cu o garnitura noua si mai buna teoretic si cumva zic eu ca le-am peticit pt inca niste ani

      50
    • @valiN oare glaful facut cu extrudat si care sa suprapuna peste rama termopanului 1-2cm compenseaza lipsa foliei de montaj? ca si asta e o chestie relativ usor de facut

      102
  6. Imi par mari facturile raportat la suprafata respectiva. Am 27 lungime, 5.5 latime, 2,5 inaltime, 2 nivele, adica un total de 473 mp pereti + tavan in contact cu exteriorul. Cea mai mare factura a fost de 1800 lei incalzire + apa calda + aragaz. Izolatie cu polistiren grafitat peste tot si stiu ca tavanul are gauri, am pierderi pe acolo.
    Pe partea cu autorizatia….cum sa-ti explic, in sit istoric, am facut cu o culoare care nu era in paletar. A venit tipul de la primarie, m-a amenintat cu amenda de 1000 lei pentru nerespectarea paletarului, l-am intrebat ce se intampla dupa ce o platesc, daca imi dau ei bani sa vopsesc casa conform standardelor sau mai am vreo obligatie si raspunsul a fost simplu: pai…te-am amendat, ne-am facut treaba, mai departe nu avem ce-ti face. De unde dosar penal?

    Indecis. Tu ce zici?2715
    • Ești nou pe aici… dă un search

      62
    • @nae – azi o amenda, vine colegul iti arde si el o amenda, vine al 3lea coleg iti da notificare ca daca nu esti in parametrii in xx luni iti arde o alta amenda, daca se repeta figura lunar vinzi casa sau iti dai seama ca te poti scarpina de vopsea si singur

      ps probabil ca daca ungi ceva balamale se opresc pana la urmatoarele alegeri

      31
    • Art. 24, Legea 50/1991, Constitue infractiuni..b) lucrări de construire,…., la construcţii
      amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate,
      stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică
      deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate;

      00
  7. Bine ca n-ai Velux-uri. Sa vezi acolo probleme dupa 4-5 ani de la instalare.

    186
    • ia detaliaza

    • Do tell. Asa de repede se delamineaza?

      110
    • @ Motociclist , sa nu cumva sa fi uitat clapeta pe pozitia de ventilare … Ce probleme sunt ? Izolatia nu mai e etansa, condens de la lipsa de ventilatie, nu mai tin caldura, infiltratii ?

      60
    • Dap, confirm! 90% dintre Veluxuri sunt montate gresit, adica nu respecta instructiunile producatorului. (teoretic, pe Bucuresti erau doar 3 parteneri autorizati, si chiar si aia sunt mediocri, dar in practica, toti se lauda ca stiu sa monteze). De aici rezulta o intreaga serie de probleme:
      1. condens
      2. punti termice
      3. infiltratii
      4. putrezeste rama
      5. pierzi garantia (ca cine a montat-o, a montat-o gresit)

      Al doilea aspect este ca 90% din posesorii de Velux nu stiu sa foloseasca un Velux. Ori il uita pe pozitia de aerisire, ori il inchid prost, ori il forteaza, etc.

      N-a fost an in care sa nu fie nevoie sa chem pe cineva sa le repare. De obicei, nu mai vrea nimeni sa vina dupa montaj, iar daca vin, incep cu clasicul: „Cine v-a lucrat aicea?”

      Comentariu apreciat.411
    • Exact ce a zis George. Din 8 Velux-uri (4 acoperis, 4 panta), 6 au probleme de infiltratii pe la izolatie si rama care da semne de deteriorare. Bonus, la unul a inceput sa-mi curga apa pe langa partea de sticla.

      80
  8. Ce inseamna termopane dubioase, pune si tu niste poze termo, ca un influencer de bricolaj care te afli.
    Sa se mai destepte si poporu’ :-)
    Nu de alta, dar am folosit si eu o camera termo si nu am gasit solutie sa etansez izolatia termica a casei in partea superioara (polistiren de 15 pe mamailigi).
    Pe to do ar fi asta si izolarea planseului dintre pod si et 1.

    220
    • Există adezivul poliuretanic, consider mai bun pentru priză decât mamaligile. Plus că adezivează și între plăci.
      Sfătuiesc inclusiv gresie la nivelul solului, pentru blocarea accesului rozătoarelor.
      La tavan, orice, dar să fie antișoareci.

      33
    • @TheSame, e tardiv acum, sunt cateva chestii pe care le-as face altfel la casa. Poate la a 2-a. Acum trebuie sa gasesc o solutie sa etansez partea superioara pentru ca pe camera termo se vede pierdere de caldura acolo. Asta fara sa demontez termoizolatia exterioara. Poate o fi vreo solutie de injectat spuma poliuretanica acolo…
      La nivelul solului am trotuar turnat si polistiren extrudat intre el si soclu. Rozatoare, am avut un an, pana cand am etansat cu spuma strapungerile pentru tevile de la pompa de caldura si A/C.

      60
    • termopane dubioase: foarte scumpe când s-a făcut casa (anul 2000), producătorul spaniol a dat faliment, nu am găsit garnituri și/sau piese de schimb .

    • Anul 2000 e de mult timp expirat.Pe atunci se utiliza fierul :)

      52
  9. Recomandare pentru caramida aparenta: https://www.bricked.ro/ arata mult mai bine decat Klinker.

    42
  10. Ai izolatie de polistiren ? Dupa izolatie oricum trebuie tencuita si apoi pui piatra klinker sau decorativa sau ce o fi.Daca stai in zona istorica si ai fatada la strada ai cam belit belingherul. Chestia e ca trebuie sa sa faci proiect special, daca casa a a avut tot felul de minuni decorative trebuie sa o aduci la culoarea si ornamentele alea, geamuri de lemn, etc. am auzit la case mari ca doar proiectul de fatada costa 5-10k de euro si gasesti greu muncitori care se inhama la asa asa tencuieli delicate. Cred ca iesi mai bine cu dosar penal. :D

    80
  11. La termopane.

    Atentie mare la montaj. Obligatoriu pe precadre izolante din polistiren. Tamplarie facuta fix pe fix, cat mai putina spuma de montaj. Obligatoriu banda de etansare. Obligatoriu bagheta izolanta intre foile de geam (nu mizeria aia care seamana cu aluminiu). Nu asa de intuitiv, dar geamurile trebuie montate cat mai in exterior in golul de geam. Izoterma de 0 grade a tamplariei ideal trebuie sa coincida cu izoterma de 0 grade a peretelui. Soflete are unele materiale bune de tot pe chestia asta.

    232
    • Da, uitasem ca exista bagheta izolanta. Multi nu stiu de ea. Am lucrat in tinerete (prin 2007-2008) la un atelier de taplarie pvc cu geam termopan si de acolo mai stiu cate ceva.

      40
    • Dap, confirm. Toată lumea presupune că termopanele sunt soluția ideală față de geamurile clasice, de lemn, dar extrem de multe firme nu știu să le monteze corect. În plus, multe termopane sunt atât de ieftine (a se citi „proaste”), încât feroneria se strică după mai puțin de 1 an, deci degeaba ai geam triplustratificat, dacă se strecoară pisica pe la închidere.

      150
    • Am vazut si eu la Soflete, dar sti cumva daca se poate face asta la bloc, dupa ce a fost terminat si tencuit blocul? Trebuie sa schimb termopanele vechi de aluminiu ca se cam simte frigul si as vrea sa fac o treaba calumea.

      41
    • Razvan, da, se poate. Dar precadrele alea au undeva spre 10cm, poate mai mult, or sa-ti manance din suprafata vitrata, deci mai putina lumina. Banda de etansare se poate pune pana pe „pervaz”, peste ea vii cu glaful.

      20
    • Precadrele se montează pe fațadă, nu pe șpalet.
      Bagheta cu rupere termică(nicidecum baghetă izolantă) e standard pentru 2020.
      În loc de acel sohlbank din pvc se poate pune xps sau profil sohlbank-xps conform profilului pvc.

      00
  12. Ce draguta e faza cu izolarea podului dar nu si a grinzilor ai ceva fragmentat cu multe punti termice.. La bloc ma gandeam sa izolez un perete exterior care este foarte subtire (deh contructie comunista) cu ceva vata minerala sau spuma poliuretanica. plus schimbat geamul cu tripan. Ma gandeam la un profil pvc de la Rehau.

    40
  13. Sunt tot felul de solutii, materiale si abordari, concluzia e simpla:
    – termopan bun, de cea mai buna calitate, maxim o clasa mai jos decat cea mai buna oferita de cei mai buni furnizori din piata. La montaj, am avut grija sa fie minim unul dintre baieti care sa aiba experienta, stiam ca e important sa fie toate montate foarte bine
    – izolatie exterioara de minim 10 cm (chiar si polistirenul isi face bine treaba)
    – cea mai importanta: izolatia din pod/mansarda (si pe podea daca podul nu e locuibil, si sus). Stiu oameni care si-au izolat foarte bine exteriorul dar au neglijat partea de sus si au pierderi mari de caldura.
    Zilele trecute (cu temperaturi negative) cand nu mi-a mers centrala cam 24h, temperatura in casa a scazut cu doar un grad.

    153
  14. *Inainte sa acceptati orice bonus cititi cu atentie termenii si conditiile lui.

    Bafta!

    60
  15. La Rockwool ai nevoie de ventilație între vată și zid. Altfel toată umiditatea din aer îți condensează în interiorul vatei minerale și în 5-10 ani o să ai niște ghemotoace pe post de izolație. În Anglia, pentru a îmbunătăți izolația termică a caselor, au injectat spumă în spațiul liber dintre stratul de caramidă exterior și stratul de caramidă interior ale pereților dubli și apoi au descoperit că fără ventilație au infiltrații, condens, mucegai care macină cărămida.
    Doar pentru că o firmă lucrează de 10 ani în domeniul nu înseamnă că ceea ce fac ei este potrivit pentru casa ta. 9 din 10 filmulețe pe YouTube sunt content creation. Rar găsești pe cineva care să explice de ce trebuie făcut așa, ce avantaje/dezavantaje ai și ce opțiuni mai există.

    101
    • Mihai, ce stii tu acolo se numeste fatada ventilata, e ceva diferit. Legat de umiditate, asta nu se intampla. ATENTIE, multi nu stiu sau nu vor sa faca asta, indiferent ca e vata sau polistiren, acesta trebuie montat pe peretele DEJA TENCUIT. Tencuiala asta din afara peretelui in combinatie cu bariera de vapori pe interior si izolatie exterioara NU PE MAMALIGI iti asigura ca nu se formeaza condens intre perete si izolatie (oricare ar fi ea). Adezivul care se pune peste plasa e si el impermeabil. Nu-ti mai ramane nici o cale de intrare a umiditatii in vata sau polistiren.

      61
    • „2. tavanul e izolat prost, adică sunt găuri între straturile de vată. am verificat vara în câteva locuri, scoțând scândurile, mi s-a părut în regulă, dar acum o să scot toate scândurile și să reașez și completez unde e cazul.”

      Daca inteleg bine e vorba de planseul de peste etaj. Ma gandesc ca despre podeau din pod vorbesti. Daca exista pod si nu este izolat intre capriori eu as incepe de acolo. Nu uita de folia bariera de vapori. Nu mi se pare o operatiune scumpa, o poti face si tu lejer cand se mai incalzeste.

      Ar fi interesant daca ai putea realiza o fatada ventilata cu klinker, adica sa montezi klinker pe un suport dur (osb, fibrociment, Aquapanel, etc) distantat de termosistemul/fatada actuala, astfel sa ai o zona de tampon ce ofera o extra izolare.

      01
    • dorin, între bârne am rigips pe partea de locuit (tavanul etajului) și scândură în pod. între ele este vată, dar aparent nu peste tot e pusă bine. mă ocup de asta la primăvară.

    • @Costin – Locuind în Brasov, Vali are mereu parte de vreme umedă și rece. Dacă nu face corect izolarea imobilului, rămâne fără bani pentru „feșăn, topoare, mașini”. :)

      60
    • Bariera de vapori se pune la interior intre rigips si izolatie sa nu intre umezeala din casa in izolatie (trebuie si spatiu de ventilatie intre bariera si izolatie), ideal ar fi daca ai putea imbraca capriorii si grinzile in izolatie si sa fie etans pe cat posibil. Si trebe stat langa muncitori ca ce e ascuns e mai complicat de verificat. Acum toate astea trebuie puse in balanta insa fiind constructie existenta este mai complicat de estimat.

      31
  16. Stau in chirie intr-un apartament la parter dintr-o casa mai veche, neizolata la exterior – geamurile termopan sunt probabil foarte vechi, pentru ca se simte diferenta de temperatura in dreptul lor (sunt doar 2 straturi de sticla), si mai si condenseaza la partea de jos (oricat de mult as aerisi).
    Am vreo solutie / optiune de facut la interior care sa ajute cat de cat?
    Pot sa pun banda de aia izolatoare autoadeziva (purfix) la partea de jos a geamului? sau pe la glafuri? Merita sa inchiriez o camera cu termoviziune (in jur de 40 de euro / zi) pentru o verificare mai amanuntita?
    Ba mai mult, in sufragerie, am ferestre de alea de sus pana jos, la partea de jos e foarte rece..dedesubt sunt boxe.

    40
    • Daca e asa deranjant muta-te de acolo. Tocmai asta e bucuria chiriei. Dupa cum arata situatia acolo e nevoie de multe investitii.

      70
    • merci de sfat, abia m-am mutat aici, nu e in Ro

      10
    • Oricît de mult vei aerisi nu vei scăpa de condens asta deoarece ai o sursă de umiditate în casă:pardoseala sau pereții.
      Condens pe sticlă de 2 dește e ok.
      Umiditate în aer peste 70% nu e ok.
      Pune banda izolatoare și vei avea același condens.

      30
    • condens am un deget grosime, umiditatea e in jur de 55%, ce ma deranjează e frigul, e clar ca la pardoseală nu pot sa pun decat covoare, dar voiam să înțeleg daca merita sa pun bandă de aia izolatoare la geamuri, avand in vedere ca sunt vechi, doar 2 straturi de sticla

      00
  17. Rar am mai văzut prin alte locuri o isterie mai mare ca în România cu polistiren, vată și un milion de metode de izolație.
    E de înțeles totuși, orice pulă care a umplut betoniera trei luni prin alte țări, s-a întors în România ca meșter și construiește case.
    Că iasă strâmbe și vai mama lor, nu e problemă. Cerere e și nu îl verifică nici dracu’.

    Indecis. Tu ce zici?1220
    • @Paco

      Sa vezi ce isterici sunt colegii mei olandezi cu case vechi de 100+ ani care arata tipla pe exterior (si pe interior) dar platesc 1/4 din salariu pe incalzire decenta (21-22). Altfel, la 17-18, isi permit toti. Problema este reala.

      163
  18. NOU
    #62

    tot sarak

    22
  19. Pentru cei care schimba doar ferestrele: Este destul de dificil sa aplici instructiunile de montaj cand schimbi ferestrele cu altele noi si nu faci o renovare completa a locuintei. E greu spre impozibil de montat benzile de izolare peste forme neregulate. Recomand schimbarea ferestrelor primavara sau toamna tarziu pentru a putea masura locurile unde nu a fost adaugata suficienta spuma. Initial, instalatorul mi-a recomandat sa pastrez penele, dar uite ce-a iesit la o scanare cu termoziviziune (vezi poza https://freeimage.host/i/ferestre.JYVgumF). Dupa 2 zile de la montaj, am scos penele si am umplut cu spuma. Dupa taierea spumei, am impermeabilizat-o cu o membrana lichida de la Soudal.

    60
    • dreapta sus e închiderea ferestrelor sau îmbinare?

    • Am niste ferestre de aluminiu unde s-a rupt feronerie si mai mai inchide bine deloc intr-un punct. 1600 lei sa schimb sistemul din interior vs. 3000 lei de schimbate cu unele noi din PVC Salamander-tripan. Tipul mi-a zis ca pune spuma si atat.
      Stau la bloc, nu am cum sa renovez cu totul (ca nici nu e necesar). Oare din tot sistemul ala de la NZEB (precadre, folie interior si exterior, montat la exteriorul peretelui) este posibil sa implementez ceva?

      30
    • Haha, ce bătaie de joc cu penele alea! Men, ăla era instalator de țevi?

      40
  20. e imbinarea dintre tocul usii (stanga) si o fereastra fixa

    10
    • poate merita sa precizez ca am schimbat ferestre proaste (6 la numar) de pe care dimineata culegeam cam 0.5 litri de condens cu un aparat de sters geamuri Kaercher:)) si am crescut temperatura in casa cu 2 grade, scazand in acelasi timp consumul de gaz cam cu 20%.

      70
  21. Scumpa viata la Brasov. Metri patrati locuiti cred ca tot pe acolo plus o mansarda si o pivnita neincalzite nu mi-a venit mai mult de 600/luna niciodata la Bucuresti. Stam de la 22 de grade in sus. Casa terminata acum aprox. 8 ani, geam tripan si scartaietoare de 10 (parca) pe afara.

    55
  22. Pot sa intreb de ce la mine se aburesc geamurile si usile de la balcon?
    Cand sunt intre 0 – 5 °C zona aburita e intre 2 si 6 cm, daca temperatura scade mult sub 0 °C zona aburita ajunge chiar si la 15-20 cm.
    Umiditatea e intre 45 – 55%, suspectez o problema la termopane sau la montartea lor.

    60
    • Geamuri reci și temperatura mica. Fie încălzești mai mult fie izolezi mai bine.

      Eu aș cumpăra in locul tau un termometru cu laser și aș inspecta ce temperatură am in diverse puncte pe peretele ăla – geam, toc, ușa, perete, parchet.

      Sau reduci cantitatea de vapori de apa cu un dezumidificator. Omul și plantele de apartament produc vapori.

      70
  23. *si la montarea lor

    10
  24. 1. Aici e 100% on point, am și eu problema asta, geamurile sunt ok, iar asta e problematic. Nu sunt bune, nu sunt perfecte, sunt pur și simplu mediocre, și montate prost. A mai completat meșterul meu pe lângă ce-au făcut ăia ca să fie OK.

    2. Și eu aveam când am luat casa vată în pod, mi-a recomandat cineva să pun celuloză că vata era pauză lipsă gaură, am zis hai fie, pentru 1200 euro cât aveam eu n-aveam nimic de pierdut. A umplut bine peste tot, n-am făcut nici o iarnă fără ea ca să pot compara, va trebui să întreb un vecin care are casă identică dar care n-a schimbat nimic.

    3. La punți termice e o artă cred. Trebuie un specialist care să fie acolo cu tine în etapele construcției și să verifice mereu tot timpul și să-ți zică ce va fi o punte termică și să remediezi. Ajută enorm să proiectezi cu cineva care ia în serios conceptul.

    Asta separat: Acum mă lupt cu presiunea scăzută la duș, habar n-am încă dacă e de la țevi, dacă e de la altceva. Îmi tot oscila apa caldă, scădea în temperatură apoi iar urca, iar ăla de la centrală a venit și mi-a scăzut temperatura apei calde, eu o pusesem pe maxim, dar până acum n-am avut problema asta abia acum a apărut). Acuma nu știu dacă centrala (de 25 KW) e subdimensionată pentru un rahat de duș sau e altceva la mijloc. Mai pomenea că trebuie făcută și ceva spălătură.

    Trebuie să găsesc altă firmă care să vină să vadă care-i problema reală și văd un remediu.

    20
    • Acum mă lupt cu presiunea scăzută la duș

      eu am pus un limitator de presiune, că venea prea tare.

    • @Manu, dacă debitul e mic la orice ieșire de apă caldă, probabil s-a colmatat schimbătorul de căldură din centrală și trebuie curățat (cred că la asta se referea prin ”spălătură”). Ai grijă să nu exagereze cu concentrația de acizi, dacă piesa e mai veche e posibil să se fisureze și, la modelele mai vechi, un schimbător te ajunge cât 1/3 din prețul unei centrale noi. Eu am fix aceeași problemă, aștept primăvara să fac operațiunea :)

      Dacă e DOAR la duș, e mai dubios.

      20
    • @adyzah

      Mersi de info: Este vorba de o centrală pe gaz nou nouță, de 1 ani, mai exact modelul Viessmann Vitodens 100-W B1HF 25 kW.

      Deci nu e vorba de o vechitură sau ceva prost calitativ. Abia de 1 lună a început să aibă problema asta.

      Nu am cum vedea diferența, am schimbat vreo 3 baterii la duș, la chiuvetă pare presiune bună, dar e greu fără să măsor, așa ochiometric pare presiune bună.

      Legat de colmatare, fix asta zicea și dânsul, și el recomanda să aștept primăvara, asta înseamnă că mai fac 2 luni duș așa :))

      Mai încerc să văd ceva furtun mai generos, alt lucru ce am citit e că cele cu spirală sunt mult mai subțiri decât cele simple + au ceva garnitură ca să fie eco.

      Alt instalator mi-a zis că va fi din ce în ce mai greu să găsesc baterie sau pară de duș cu presiune ok pentru că se forțează ca totul să fie eco, low flow, economie etc, și vor tot scădea.

      20
  25. Cu camera de termoviziune se poate rezolva o paleta larga de probleme din anvelopa cladirii: geamuri cu infiltratii de aer, izolatie montat prost, infiltratii de apa. Dupa ce au plecat muncitorii nu e rau sa-i verifici cum au lucrat

    60
  26. vezi la pletosul care i-a facut casa lui b00hnici, da sfaturi bune pe youtube.

    10
  27. Termografist certificat here,

    – nu dati bani pe camere ieftine sau pe modele low-end, ce va intereseaza intereseaza e rezolutia termica (un minim 160 x 160) si sensibilitatea senzorului.
    – documentati-va despre emisivitate, paletele de culori, level si span
    – conditiile ideale de audit pornesc de la premiza ca diferenta intre temperatura interioara si exterioara sa fie minim 20C
    – colturile si geometria incaperilor afecteaza valorile citite, ex. colturile mereu vor parea mai reci.

    41
  28. „punți termice greu de reparat. oamenii au pus izolație din grindă până în grindă. frumos, dar oarecum inutil, că alea sunt mereu reci… ”
    nu e inutila izolatia dintre grinzi. si grinzile izoleaza doar ca sunt din lemn si nu au acelasi coeficient termic. e ceva punte termica dar nu e apocaliptic. solutia poate fi si anume, sa ridici planseul din pod cu inca cativa cm, astfel incat sa poti pune un polistiren extrudat pe grinzile de lemn sa aduci amandoi coeficientii egali. ca sa nu te chinui ai putea sa pui niste placi de extrudat pe toata suprafata podului si apoi bati podeaua la loc. cred ca asta ar fi solutia ideala.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile