Bricolaj: dimensiunea burlanelor și jgheaburilor

Ieri a plouat puternic toată ziua și am probleme noi: curg două jgheaburi la mine în curte, unul al meu, unul al vecinului, asta după ce am pus bandă bituminoasă pe ele. În unele cazuri, îmbinările nu sunt exacte și banda aia nu își face treaba (curge pe lângă ea).

Iau eu niște măsurători într-un loc, mă duc la un magazin de bricolaj să cumpăr ce am nevoie, vin acasă, vreau să montez și mă lovesc de următoarea problemă: burlanele mele au o dimensiune, jgheaburile mele au alte dimensiuni, burlanele vecinului au altă dimensiune, jgheaburile vecinului au alte dimensiuni. Observați că am folosit alte, nu altă, și nu din greșeală. Pentru că avem așa:

  1. burlan cu 100mm circumferință
  2. burlan cu 125mm circumferința
  3. jgheab de 125mm
  4. jgheab de 150mm
  5. jgheab mai mic de 150mm, dar nu de 125mm
  6. jgheab mai mare de 150, dar nu de 280mm.

Eu, ca un idiot, am măsurat doar într-un loc, fără să mă gândesc că e posibil să am două dimensiuni de jgheaburi LA ACEEAȘI FUCKING CASĂ!!! Pur și simplu sasul care a construit-o a zis “neah, aici facem un pic mai mic de 150mm, că așa m-am gândit eu”. Frati-su, care a construit casa de lângă, a fost mai deștept: dacă ăsta face jgheaburile de 150, eu o să le fac mai mari!!! Dar burlanul tot de 100mm, da? Nu, o să fac unul de 100 și unul de 125!!!

OK. Asta e una din probleme. Are cineva vreo explicație cât de cât logică de ce există burlane de 100, 125 și 150? OK, Stai într-o zonă mai ploioasă, pui de 150, e logic. Stai într-o zonă unde plouă mai rar, pui de 100. Care e logica burlanului de 125? E pentru ăia indeciși?

Și mai e ceva: nu e mai simplu să faci o singură îmbinare, reglabilă, care să acopere toată plaja dintre 100 și 150, și alta pentru plaje mai mari? Găsesc pe undeva un colier de genul ăsta, dar mai lat și mai mare?

Voiam să aștept să izolez tavanul casei, să schimb acoperișul și să înlocuiesc jgheaburile și burlanele, dar cred că mă apuc de burlane curând, că situația e cotoioasă.

 

element-imbinare-jgheab

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Oamenii făceau cum puteau, cum îi tăia capul înainte, de aia nu există o dimensiune standard.
    Pune mai multe poze, nu e clar care e problema și ce vrei să faci.

    00
    • Apreciem ca ai reînceput sa publici articole in weekend.

      00
    • @george apreciază doar tu, din cauza asta acum eu bat drumuri pe la dedemanuri după vopsea albă nuanța lu’cui a inventat paletarul iar femeia, pe criteriul un card – două cumparaturi, pe lamiaborsa.ro
      Cică militează pentru drepturi egale

      00
  2. NOU
    #4

    construiau si ei cu ce le-a venit la mana…crezi ca aveau bricodepot?

    00
  3. Poate au fost facute reparatii in timp si au folosit ce au avut la indemana sau ce au gasit, nu neaparat asa le-au facut de la inceput.

    00
  4. NOU
    #6

    Eu zic sa chemi niste priceputi la acoperisuri.
    Freelanceri dintr-aia. :-)

    00
  5. de obicei diferente exista intre jgheaburile celor doua proprietati (daca exista acoperis comun). alfel, cred ca mai conteaza si modul cum este construit acoperisul, de suprafata acoprisului etc

    00
  6. Aici maine si chestia intre producatori. Adica daca iei de la unul, atunci iei toate piesele de la acelasi producator. Cum trece timpul, s-ar putea ca acel producator sa nu le mai faca, sa dea faliment, etc, si atunci pui si tu ce gasesti pe piata, ca doar nu schimbi tot sistemul ca ti-a ruginit unul din jgheaburi…

    00
  7. Recomand eu o firmă bună: https://zoso.ro/metoda-acoperisul/ :)
    Ce șmecher Zoso, ponegrește concurența ca să-și lanseze el firma de reparații acoperișuri și jgheaburi. Pariez că știe și ungurește. :)

    00
  8. Pe vremuri nu erau bloguri de bricolaj.

    00
  9. Dimensiunile alea nu sunt pentru cât de mult plouă, sunt pentru cât de mare este suprafața de unde captează apa de ploaie.

    00
    • as plusa un pic. burlanele si jgheaburile le calculezi pentru numarul maxim litri pe metru patrat pe unitatea de timp la o singura ploaie.

      00
    • @thebblack excelent până la … câte ploi poți avea în aceeași unitate de timp?

      00
    • NOU
      #20

      Și tu, Geo, de unde știi că atunci când plouă este o singură ploaie și nu mai multe la un loc??? Dovedește-ne!:))))))))))))

      00
    • E similar cu … câți crenvuști poți mânca pe stomacul gol :))

      Ps: acum observ o lacună prin bagajele mele, chiar așa se scrie: „Crenvurști”

      00
    • :) evident matematica seamana cu michael schumacher… depaseste. chiar nu imi trece prin cap un mod prin crae sa fac mai explicit fenomenul, desi este extrem de simplu. hmmm…. trebuie sa deversezi 50 de litri pe secunda atunci cand a fost ploaia aia de toti o tin minte. alelalta 50 de ploi cand au fost 40 nu conteaza.

      00
  10. Cand a facut sasul burlanele, nu se dadea credit la banca, asa ca a facut pe bucati, ca ala cu faianta, din reclama. Pana a avut bani si de urmatorul jgheab, Dedemanul din vremea aia o fi schimbat furnizorul.
    Altfel, asta e riscul cand iti iei casa de pe vremea Cavalerilor Teutoni. Deh, in Militari nu ti-a placut. :D

    00
    • după o vreme, te saturi să știi toate manelele noi, împotriva voinței tale.

    • Cand m-am intors din Bucuresti in Ploiesti, in primele 6 luni am fost intr-o depresie totala. Aveam impresia ca am plecat din mama civilizatiei, si am ajuns la tara. Dupa un timp am ajuns sa apreciez calmul din provincie. Acum de cate ori ajung in Bucuresti, plec cu dureri de cap.

      Pana la urma cum a ramas: e mai bine la bloc, sau merita bataia de cap sa te muti la casa?

      00
  11. sasul care a construit-o a zis “neah, aici facem un pic mai mic de 150mm, că așa m-am gândit eu”. No, amu că ți-ai răspuns singur, ce poți face ? Poți da jos tot și refaci cu un sistem complet din ăsta nou, fashion din kevlar sau carbon Blinky , Winky sau cum se cheamă sau…aici e un pic mai kinky. Cauți un gipsy din neamul Burlăneștilor și îi spui să vină să cîrpească. Vezi și tu cum faci , îl ameninți că ești blogger, lași deschisă ușa la pivniță , nu știu.. improvizezi tu ceva. La modul serios , Burlăneștii le fabrică ei , am pățit ceva asemănător ca și tine, la un corp de casă , tot casă din asta nemțască. Doar că m-am dus eu la ei, că Gypstown era la o stradă de mine și i-am explicat despre ce e vorba.Și fel de frumos i-am explicat că chiar am nevoie să mă ajute, deci să nu înceapă cu fente și prețuri la final și alte aberații, că plec. Omul a venit cu fi-su , s-a uitat a măsurat, a dat jos a venit după două zile, a ciocănit , a lipit a luat banu și mersi, Doamne Ajută.

    00
    • Sa apelezi la astia sa iti faca ceva e un fel de reversed Russian Roulette, adica in loc de 1 glont si 5 spatii goale, ai 5 gloante si 1 spatiu liber. Ai avut noroc de data asta.

      00
    • „Doar că m-am dus eu la ei, că Gypstown era la o stradă de mine și i-am explicat despre ce e vorba.”
      Salut vecine, știu că te ocupi cu țepe, dar hai te rog să mă ajuți cu o chestie. Noroc chior , nu alta…

      00
  12. Si eu am avut o probleme cu jgheburile (in vreo 4 locuri) – fisuri late (1 mm la – 3 mm) si destul de lungi (2 – 5 cm). Am reusit sa le inchid cu un silicon pe care l-am intins cu o spatula mica. Nu mai stiu de unde l-am cumparat (Dedeman, BricoDepot sau Leroy). Nu mai stiu nici marca. Insa, de atunci nu mai am probleme.
    S-ar putea sa fie asta: https://www.soudal.ro/produse-pentru-acoperisuri/item/378-adeziv-izolant-pentru-tabla-zincata-colozinc
    Eu zic sa incerci si cu asta.

    00
  13. pai.. la mine sunt diferite ca si dimensiune ptr ca sunt doua zone unde jgheabul preia o cantitate foarte mare de apa pluviala din cauza pantelor. Adica, in zona de jgheab ingust are apx 10 mp cu o inclinatie de 20% iar in zona de jgheab lat suprafata preluata este tripla iar unghiul acoperisului este de 45%. Idem burlanele, in zona din fata mai subtire, pe spate sunt cu vreo 30% mai mari. Bonus tip: burlanele au fost trase pe sub pamana direct in canalizare, poate sa fie o smecherie in unele cazuri.

    00
  14. De regulă sistemele de jgheaburi și burlane au dimensiuni standard, 125/90 sau 150/100, secțiune jgheab/burlan.
    De-a lungul timpului, unii producători s-au orientat și la dimensiuni atipice.
    Pt. problema ta, neavând poze sau detalii concrete, îți recomand să iei legătura cu o firmă specializată din Bv. Este vorba de ceva improvizații care se pot face, din combinații de piese standard, tablă, mastic… etc. Sau de o măsură radicală, schimbat tot sistemul pluvial + acoperiș.
    Te-aș ajuta, că mă ocup de vreo 15 ani cu asta, dar mi-e peste mână, datorită a cca. 170 km distanță.
    Un sfat sau o părere pot da oricând.
    Succes!

    00
  15. „Care e logica burlanului de 125?”

    E pentru ăia la care dacă nu curge, pică…

    00
  16. Sasul ti-a lasat un easter egg in jgheaburi. Cand si-a luat banii, nu radea cumva pe infundate?

    00
  17. Dupa cum spunea si un coleg mai sus, dimensiunea jgheaburilor si a burlanelor se aleg in functie de suprafata apei deversata in ele.
    Jgheaburi mai mari de 150mm si burlane de 100mm, se folosesc in proportie de 90% la hale si cladiri foarte mari.
    Pentru rezidentiale 150/100mm este suficient. O scurgere (burlan) de 100mm poate prelua pana la 80mp.
    In magazinele de bricolaj de regula sunt doar sistemele de jgheaburi si burlane ieftine, proaste calitativ. Asa ca sa nu va mirati ca nu se imbina perfect piesele si ca incepe sa picure pe la imbinari.

    Ce mai sigura varianta in cazul de fata, pentru o reparatie, este decaparea/curatarea de vopsea a imbinarilor cu probleme la jgheab si cositorirea acestora. Siliconul tine cateva luni apoi se duce (dupa cum sugera cineva mai sus)

    00
  18. ai sistem de degivrare pe burlane?

    00
  19. Iar mi-am amintit că nu am jgheaburi deloc.
    Dacă nu pun jgheaburi, stă ud in spatele căsuței. Dacă pun jgheaburi, mi le rupe zăpada care cade de pe casa. Dacă pun opritori zăpadă, rămâne zăpada pe casa dar se îngreunează prea mult acoperișul și se dărâmă.
    Căsuța e un pic mai mare că un cort, acoperișul are 20 m2. Oare există jgheaburi de 50 ? Microjgheaburi?

    00
  20. NOU
    #42

    Haules baules boiarule
    Am vazut lacramatia si leam zis la fratiii mei ca sa te ajutam, ca esti baiat amarit si-a fost de acord
    Am vazut ce-ai matale acilisea si mai mult de 100 de meleoane nu-ti iau, ca casa nu e ielastică, nu ţine nici cu mine, nici cu tine lucram la metraj pupatas portofelu lu matale
    Asa ca maine dupa ora 11 suntem la tine cu toata satra sa ne apucam de treaba
    Voiam sa te antreb daca ai ipoteca pa casa ,hai lasa ca ne intelegem noi
    Nu ie nevoie de mincare bautura si tigari ca noi sintem suedeji cinstiti dela liga mestesugurilor

    Ramii sanatos tetrales bahtalo

    00
    • nu e nevoie sa ne dai adresa, stim deja unde stai. nu e nevoie nici sa fii acasa, ne apucam de treaba si ne socotim la final.

      00
  21. Recent mi-am cumparat sistem pluvial si am povestit putin cu un director de vanzari de la Dedeman. Zicea el ca jgheaburile si burnale sunt gandite sa preia o cantitate „normala” de apa, nu cand ploua in exces (gen „rupere de nori”). De asta se pun in asa fel incat daca apa vine cu viteza mare sa poata sari peste jgheab.
    Eu am luat jgheaburi de 125, am inteles 10ml de jgheab pot prelua apa de aprox. 80mp de acoperis. Daca nu ai casa cu acoperis foarte mare, si daca ai mai multe puncte de scurgere (burlane) – adica sa zicem 4 la 4 colturi ale casei, atunci jgheaburi de 125 sunt OK.
    Daca poti repara temporar inainte sa refaci acoperisul ar fi mai bine. Altfel platesti de 2 ori. Vezi poate poti folosi ceva silicon de exterior la imbinarile cu probleme. Oricum, minimizeaza costurile daca urmeaza sa refaci acoperisul in curand.

    01
    • (@zoso offtopic: comentez rar, dar cred ca am un comentariu pe luna, si totusi intru la moderare. Nu ma deranjeaza, sunt doar curios daca asa e setat pluginul de comentarii)

      00
    • sunt unele cuvinte cheie pentru care se oprește comentariul.

  22. off topic, am probleme sa accesez portal.just.ro … https://portal.just.ro/SitePages/acasa.aspx – somebody else ? :)))) incep sa pice toate …

    00
    • merge, bos, justiția nu doarme.

    • Ce de căcat este că nu a putut accesa @Noname portalu’ just.ro, la ora 21.45, duminica. Pun pariu că a postat şi pe feisbuc cu screenshot : Uitaţi pe ce se se duc banii noştri, nimic nu funcţionează în ţara asta. Justiţie de rahat !!! Click, share&like.

      00
  23. Ma uit la untold si l vad pe robbie wiliams cu tacso pe scena, canta amandoi. Tacso e 1-1 iliescu !!!

    00
  24. Mie mi se pare foarce ciudat ca Intel are i5, pe langa i3 si i7. Oare de ce?

    Da, are si i9! Chiar nu inteleg! :)

    00
  25. Mie mi-au facut calculele cei de la Lindab. In functie de suprafata de captare (citi metri patrati de acoperis) mi-au recomansat 150 pe o parte si 100 pe cealalta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube