Brașov 2021

Mașini pe trotuare. Peste tot. Este obositor și te face să te întrebi cum naiba au trăit oamenii ăștia până acum fără mașinile astea. Și sunt unele nemișcate cu lunile, e clar că nu le folosesc, doar le-au cumpărat. Asta pe lângă noii regi ai șoselelor, livratorii de orice, muzica blană, nema semnalizare, nema reguli de circulație. Orice interacțiune cu ei se reduce la “dar îți place când îți livrez mâncarea, nu”.

Prin centru se mai renovează una alta, dar puțin și încet. Nu a dispărut mașina aia de înghețată ieftină, gustul copilăriei, din Piața Sfatului. Parcarea de lângă Biserica Neagră e plină în weekend și nimeni nu a pus un indicator cu “alte parcări acolo și dincolo”. M-am oprit de câteva ori când eram pe biclă și le-am indicat-o celor care așteptau pe aia de la Spitalul Militar.

E nevoie de un giratoriu aici, pentru că viteză, neatenție, turiști.

În 2015, copacul care era pe spațiul verde din fața casei a fost tăiat, că se uscase și era pericol să cadă. De atunci și până acum nu au pus nimic în loc. Am făcut două reclamații, mi-au dat cu seen. Nu-mi dau seama, dar bănuiesc că e greu să trimită un băiat să bată străzile pe jos să noteze unde e nevoie de așa ceva și să facă asta. Vrem și oraș verde, dar vrem și să dăm apă la moară isteților care cred că e cel mai poluat oraș din lume.

Toată lumea zice să nu vând, că stau în centru și pot face un AirBNB lejer, dar prețurile din zonă sunt ~150 lei pe noapte, și au doar weekendurile pline. Dar încep să mă satur de idioți cu muzica tare, idioți cu motoare turate, idioți care urcă mașina pe trotuar, că parcarea costă. Fac economie la taxi, dar cu ce preț?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. Si uite asa o sa te muti la „porumb” sau cum se numeste porumbul in Brasov

  2. Nu știu cum e la BV, dar în București am rezolvat problema cu idioții care îmi parcau pe trotuar (în fața porții de nu mai puteam ieși din curte) solicitând montarea de stâlpișori la primăria de sector. A durat câteva luni până i-au montat, dar nu a fost foarte complicat. Aș face asta pe toate străduțele, chiar dacă arată oribil, până când își dau seama mogulanii că mai există și alte mijloace de transport.

  3. Sa vorbeasca primarul cu Baluta de la s4 si sa-l intrebe de unde poate lua bolarzi

    • milioanele de bolarzi de la S4 sunt adusi din China ca si toate bordurile de granit. am vazut etichetele de pe paleti. deci avem o parte din china in romania, forever. am vazut ca s-au ciobit multe borduri pe la imbinari desi par foarte solide.

    • Urasc din suflet psd si tot ce e legat catusi de putin de psd. Totusi omu’ meu Baluta face o treaba f buna cu infrumusetarea sectorului 4. Vizibil este mult mai frumos si curat cartierul(in consecinta si valoarea zonei creste) In plus ce a fost pus, pare sa reziste in timp (broduri, asfalt, trotuar, plante, banci etc)

    • @Cristian: am vazut ca a facut si parteneriat cu Metrorex pentru o statie de metrou care e in constructie si altele 2 care vor urma. Mi se pare exemplul bun de colaborare intre entitatile statului, chiar daca sunt din partide diferite.
      Nici mie nu imi place vorba „a furat, dar a si facut” si banuiesc ca are multe combinatii in imobiliare, dar mi se pare cel mai frecventabil primar pesedist din Bucuresti. Spre deosebire de cancerosul de Piedone care se filmeaza cand le da apa muncitorilor sau Negoita care omoara oameni si schimba borduri si dale.

  4. E o problema, probleme de fapt – sistemice, aplicabile in toata tara.

    Oamenii nu isi asuma chestii atunci cand lucreaza undeva. Joburile in administratia publica sunt doar pretexte pentru a primi un salariu la sfarsitul lunii.

    Conceptul de „accountability” e inexistent.

    In teorie, cei de la salubrizare, spatii verzi, amenajarea teritoriului, mediu, etc. – de la cel de pe strada pana la director ar trebui sa fie prezenti non-stop in teren si sa reactioneze la reclamatii ca si cum ar fi o chestiune personala.

    Insa cultura organizationala lipseste cu desavarsire.

    Primar, aparat din primarie, toti, absolut toti – sunt complet aerieni.

    Nu stiu ce ii invata la SNSPA sau la cursurile de administratie, dar sunt praf.

    In mod normal ar trebui implementate sisteme de tip ticketing, CRM-uri, ca in suport tehnic in corporatii, cu SLA-uri si KPI-uri croite pe specificul organizatiei si UAT-urilor respective.

    Vezi un copac traznit, gunoi pe langa tomberon, rahat de caine, fatada care cade – direct in aplicatie, deschis ticket, cu vizibilitate si timpi de raspuns asumati printr-un contract.

    Cu oameni pe support, customer facing, tot tacamul.

    Dar cum sa faci asa ceva, cand pana si in privat e o catastrofa – nu exista banca, companie de utilitati sau chiar magazine online – unde sa ai nevoie de ceva si sa nu ti se raspunda la telefoane cu orele.

    „Avem cerere prea mare, toti consultantii nostri sunt ocupati in acest moment…” – pai angajati inca 20, 50, 100 de insi !

    Nu ne mai facem bine…

    • Aia x insi în plus ar însemna costuri care ar însemna profit mai mic…deci, ‘da-i înainte că merge așa ‘…cui nu-i convine să se mute la competiție (valabil si pt clienți si pt angajati) sau sa se angajeze la stat (daca are pile) …

    • Ce spui tu se poate aplica doar in tarile civilizate, cu mentalitate modern, in Romania principala problema sunt oamenii, needucati, nesimtiti, prosti, obraznici, hoti, pilosi, spagari si multe altele..

  5. Giveaway la casa? Ma intereseaza :-)

  6. Ce face chestia din ultima poză? Apeși să suni la dispeceratul tehnic și…?

  7. Si in Bucuresti si in alte orase observ cum in centru, nu prin cartiere unde sa zici ca e mai aerisit, se parcheaza dube la greu si ziua si seara. O gramada de firme au centru logistic in buricul targului si tin o gramada de masini acolo si apoi ne miram ca nu sunt locuri de parcare.

    Unde mai pui firmele de inchiriat masini, astea mai no name, ce sunt si ele prezente pe diverse stradute mici si ocupa cate 5-7 locuri de parcare ca e gratis :)

    Cred ca ideea lui Baluta cu 1 leu/ora oriunde parchezi (bulevard, straduta) nu e rea. Inclusiv pentru parcatul in fata portii pentru ca locul din fata portii tale nu e al tau ci e tot domeniu public e, doar ca trebuie sa ramana liber ca sa poti intra in curte. Nu s-o folosesti gratuit la loc de parcare.

  8. Cum stati cu spitalele si medicii in Brasov?

    • Nasol, nu te muta la Iashov! Nu vezi de ce probleme se plange Vali. Copaci neinlocuiti, parcari pe trotuare ,galagie, indisciplina in trafic. Iti recomand alte orase, Iasi, Timisoara, Cluj, Constanta.

  9. Eu zic sa-ti iei teren in porumb(cat mai aproape posibil de civilizatie) si sa stai linisitit. Peste ani cand gata cel mic cu scolile si pleaca de acasa, o vinzi si iti faci o casa cocheta de 3 camere acolo pe un nivel, poate pana atunci se mai si dezvolta zona dar nu prea mult ca sa ai si liniste cu baba ta. Sa nu te muti acum in porumb si apoi sa faci zilnic naveta la scoala, la activitati, la mall in weekend, la etc… sa faci pe taximetristul.

    • Nu-ș cît de repede or merge investițiile alea publice prin Brașov dar văd că-n Berceni li s-au tocit balamalele porților deja și încă nu au nici apă curentă…

  10. dar îți place când îți livrez mâncarea, nu

    Let’s not shit ourselves, si tu ai facut un articol fix la fel despre curierii care opresc random fix unde au iei treaba, „dar va place cand va livreaza la timp, nu?”

  11. Te înțeleg foarte bine. Sunt cam în aceeași situație, dar în Craiova, deci în plus praf cât cuprinde. Sătul de trafic și de zgomot, dar am și exemplul cumnaților care s-au mutat în cartier periferic (porumbul nu era departe). De vreo patru luni s-a mutat la două case de ei un interlop și au manele la aproape orice ora din zi, dar mai ales noaptea. Când au chemat polițistul local, ăla îl înjura în față pe polițist

    • Sa isi ia ceva boxe puternice si sa puna si el black metal cand da ala drumu’ la manele. Altfel, polutia e degeaba…

    • Am avut eu un vecin de apartament care punea tembelizorul pe Atomic TV la 2-3 noaptea, cînd trăgea cîte o beție (dar cam des). Soluția? Un concert de bețe și tobițe cu boxele puse în balconul comun, de-i tremurau geamurile la 9-10 dimineața, cînd avea somnul cel mai dulce iar majoritatea vecinilor erau la muncă ori la școală. După 4-5 ”spectacole” s-a potolit.

    • Ghinionul cu vecinii poti sa-l ai si in oras… am niste prieteni care au patit-o cu manelisti in 3 locatii diferite din oras. :) asta e Craiova.

    • îți dai seama ce ghinion pe bieții maneliști, să aibă vecini care nu dau și ei un chef ceva? să consume doar ei curent pentru a încânta cartierul?

    • in craiova 3 familii au avut ghinion cu unul nemanelist care se muta langa ei.

    • Se pune black metal După ce încetează manelele, la 30 de minute așa……

    • Soluție simplă.
      Luat câteva zile de la niște prieteni gealați 2 boxe de nuntă, Electrovoice de preferat, conectate la stație de amplificare, băgat niște death metal imediat la ora 8.01 când se termină programul de liniște și dată stația în blană. Înainte vorbit cu 2-3 vecini melomani, ca să nu sune la poliție sau să ajute la alte ore din astea dulci cu aceeași muzică. O oră pe zi/vecin și se potolesc băieții. Sau ca un vecin așa de 4×4, a bătut la ușa unuia de la scara vecină și l-a rugat frumos. A doua oară i-a dat o petardă în bot, de nu l-am mai văzut 2 săptămâni afară, că avea pupătoarea umflata.

  12. Sunt într-o pauză de bicicleala cu juniorul. După câțiva km prin Iași. Orașul al cărui primar a declarat că nu construiește parcări pentru că se aglomerează și mai tare. Mașini peste mașini, pe trotuare , spatii verzi sau cat de cat libere. Disperare in jurul spitalelor, oameni din alte județe caută un loc sa parcheze. Nesimțirea e la cote maxime. Am trecut pe langa Curtea de apel , străduța ticsită de mașini , un SUV lăsat exact in curbă, dublând altă mașină parcată acolo. La 2 metri, urcata pe trotuar perpendicular, o mașină a poliției. Cu agentul la volan, fara niciun deranj fata de vitejia celui cu suv…

    • Problema cu traficul în centru cred că se rezolvă mai simplu cu parcări: faci parcare mare pui taxă, abonament pentru cei cu viza de flotant sau domiciliu în zonă și oferi posibitatea firmelor de a închiria locuri. După ce ai făcut asta dai amendezi la toate mașinile lăsate aiurea pe o distanță de maxim 10-15 minute mers pe jos de la parcare. Și uite așa vei avea doar trafic generat de cei care chiar au treabă în zonă.

  13. 1. Pui o Paulownia creste incredibil de repede, arata superb coroana, te intreaba cineva ceva: Nu stiu domle, e specie invaziva, cine stie de unde o fi aparut.

    2. Parca coliban ala era bomboana de pe coliva? Dezamagitor USR asa-i?

    3. Arata oribil orasele de cand au ajuns toti saracii la masini. Solutia e sa facem mai scump condusul. Pana una alta ciucu a avut cea mai cinsitita abordare: A facut intai curat si insamantat pe spatiile verzi sa nu ai ce comenta. A scos oamenii la treaba unde au avut chef sa simta si ei ca se pisa pe munca lor cand vine u vita cu masina pe spatiul verde. Parchezi pe spatiul verde, te arde. Te prinde cu duba printre blocuri, te arde. Curat, cinstit, eficient sa invatam.

    4. Eu nu as vinde in centru, daca ai curte inchiriezi ca birou si tot e bine. Airbnb ca rental cu 500euro/luna. 150 /zi pe cap de vita furajata nu merita deranjul daca e plin doar in weekend. Lasi mai ieftin si pe termen mai lung.

    Da na eu cumpar acum prop in centru la mine in oras, oras pe lista aia a ta a rusinii. O sa fie mai rau inainte sa fie mai bine, da hai ca nu se muta toata romania in voluntari si bragadiru.

    • 1. are un vecin, arată urât.

      2. da, mare.

      3. nu e vorba de săraci, e vorba de oameni în general. orice lași la liber abuzează.

    • arata urat cand e mica si are frunzele alea supradimensionate, cand creste iese perfect drept si cu o coroana superba si frunzele raman mai mici (x2 cat alea de tei). Poti pune tei da stii si tu cat dureaza sa iti creasca.

      faza cu saracii era la misto.

    • Nu stiu cum e in zona Brasovului, dar prin Iasi, salcamii pusi in primavara tot la strada s-au prins si cresc rapid. Nici macar nu i-am cumparat, ci doar relocat de pe teren viran(zona de protectie a cailor ferate), i-am luat pe cei selectionati natural de au crescut ok acolo intre pietre, oricum in cateva saptamani ii tundeau cei de la CFR.
      Cu un vecin, un harlet, cateva saptamani udat pana au venit ploile de iunie si treaba e buna. A si nimeni nu se stie cu alergii la albine.

    • salcamu din ce mai stiu eu de la biologie cere sol nisipos. Brasovul e sub munte si friguros.

    • @alxzen: am crescut in Brasov si mancam flori de salcam in Schei, pe Tocile unde intoarce 1. Stai linistit ca nu e problema, se prind.

  14. Permite-mi sa vad partea plina a paharului. Da, se mai parcheaza pe trotuar dar nu la un nivel atat de mare de marlanie precum in Bucuresti, iar politia locala Bv (0268 954) chiar isi face treaba cand e sunata: i-am apelat de 4 ori si s-au deplasat de fiecare data – fie au lipit direct amenzile in parbriz, fie au sunat proprietarii si si-au miscat masinile. Cateva luni mai tarziu si niciunul dintre cei semnalati nu au mai parcat pe trotuar. Deci se poate,doar ca nu se rezolva de la sine.

    In schimb, in Bucuresti situatia e infinit mai trista. Politia Locala, cel putin cea din Sector 3, nu face absolut nimic, iar Politia Rutiera (Brigada Rutiera) nici macar nu raspunde la telefon. Oare ce mai ramane de facut, daca politia nici macar nu raspunde la telefon ? Feromoni de crap?

    • boss, eu ma uit la una din poze cu duba sterge tencuaiala casei, despre ce vorbim?

      A in brasov cand da unu cu masina peste tine petrotuar zice „no, pardon”, de aia nu e chiar asa rau?

    • Sectorul 3 a devenit doar terenul de ridicat blocuri penibile de catre fratii necoita…iar cei din primarie (inclusiv politie locala) lucreaza mai mult pt îndeplinirea intereselor imobiliare ale astora decat pt locuitori…dar hei, cine l-a ales ? Prostimea fericita ca ‘a facut’ , i.e. a pus polistiren pe blocuri la de 5 ori pretul normal …

    • Poate Poliția Locală din Brașov se mișcă la sesizări, însă în ultimul timp nu mai patrulează prin oraș (cartiere) cum făceau înainte.
      Pe strada Lunga sunt masini parcate pe trotuar pe partea stângă cum mergi spre centru, în conditiile un care nu ai voie și proprietarii au și curți. La Spitalul Militar sunt tot timpul parcate mașini chiar daca este interzis, plus că la 100m ai parcarea supraetajata cu tarif mic (1.5 lei/ora). Pe Calea București mai jos de Spitalul Județean se parcheza pe trecerea de pietoni (ieșirea din strada laterală). Pe bulevardul Griviței in zona Onix și la Oficiul Poștal, sunt masini staționate pe avarii pe prima banda. Și exemplele pot continua.
      Daca polițiștii de la Locală ar face o data la 2 zile o razie prin asemenea locuri, s-ar potoli toți. Și ar avea și ceva bani la buget.

    • eu m-am certat cu politia locala care mi-a zis ca trebuie sa fiu prezent acolo cand vin ei sa identifice sesizarea. ca „daca nu se confirma”?

      Prin urmare, daca suni, tre sa stai pe loc si sa-i astepti. O data am stat 1 ora.

      Si apoi sa-mi spuna: „pai si ce daca a parcat pe trotuar? n-ati vazut cum e orasul? unde vreti sa parcheze?”

      S-a suparat cand i-am zis ca daca are mentalitatea asta isi face meseria degeaba si m-a avertizat sa „am grija ce spun” :)

      Al doilea politist mi-a zis in fata ca el „nu considera ca incurca circulatia si n-o sa-i dea amenda/avertisment” :)

      Deci ce sa faci cu ei?

      S-au resemnat o buna parte din ei, si e de cacat.

  15. Dacă vrei să te consolez îți trimit niște poze din Constanța. Orașul este efectiv colmatat de autoturisme. Și colac peste pupăză, cu regulamentul lui Moș Teacă, nici măcar nu pot parca pe locul meu, plătit, că între 8 și 16 e la liber iar cocalarii parcheaza în ”bateria” cea mai apropiata de cîrciumă și sportbet deși 100 de metri mai încolo sint o groază libere (și fără plată).

  16. La fel cred ca este peste tot in Romania. Si in orasul unde locuiesc am fix aceleasi probleme. Ma tot gandesc daca si unde trebuie facute reclamatii. De exemplu pentru masini parcate pe trotuar, sa le fac poze si reclamatie la politia locala, ar ajuta oare? La fel cu muzica tare sau motociclisti ce isi ambaleaza aiurea motoarele prin cartier seara dupa 23.

    Calitatea vietii scade tot mai mult pe zi ce trece.

  17. Eu ma tot lovesc de dube parcate pe locurile de turisme, care ocupa cate 3-4 locuri, dubite frigorifice si platforme auto, care tot asa, ocupa 3-4 locuri.

    Cum mortii lor se face ca ei isi desfasoara afacerile implicand resurse ale statului si nu se intampla nimic.

    • in brasov a devenit ilegal parcarea dubelor de marfa/camioanelor in parcari rezidentiale.

      usor-usor au cam inceput sa dispara.

  18. in primele 3 poze cade si tencuiala/vopseaua de pe casele alea, numai oameni gospodar pe acolo

  19. În Brașov, oricum e jale cu parcarea. Am stat săptămâna trecută, vineri-dum, mai exact și la cazare, pe str. Poarta Schei, evident, ai șanse nule să găsești vreun loc disponibil. Până la urmă, am parcat pe Str. Băilor sau cum se numește aceasta. Altă problemă: foarte puține parcometre, cel puțin pt Zona 1 a trebuit să plătesc online, pt 24h, fiindcă nu găseam parcometru în zonă, deși m-am învârtit minute bune.

  20. ceva frumos la av. coresi. intre porumb si parc

  21. e la fel în toate orașele mioritice, toate sunt sufocate de mașini

  22. Am citit că în Brașov un manager de HR de mutinațională a unui lanț de fast-food era proxenet în timpul liber. racola fete minore si le convingea sa se prostitueze.
    Nu imi vine sa cred unde s-a ajuns la noi.
    este retinut 30 de zile pentru cercetari nu se stie cum se numeste si la ce companie lucra, poate ca o sa vedem ca respectiva companie va ”ingropa” dosarele?

  23. Si noi cautam ceva casa in orasele satelit ale Brașovului. Și in afară de Săcele, unde e plin de suedezi, toate par ok de la distanță. Ai vreo preferință/sfat pentru începători intr-ale cautatului?

  24. Azi, parcarea de la Sala Sporturilor goală, în schimb banda din față, ocupată cu 9 mașini. Mi-a e milă de ei, săracii, nu au bani de parcare.

  25. Ești sigur că stai în centru? :)

  26. Tineam minte cumva ca am vazut o idee misto la stiri acum cel putin 10 ani. M-am pus am cautat si am regasit-o:
    https://stirileprotv.ro/stiri/social/primele-parcari-inteligente-din-romania-inaugurate-in-bucuresti.html

    Bucurestenii de aici de pe blog: Mai e, stie cineva despre chestia asta? Cum vi s-a parut?
    @zoso si brasoveni: Or merge chestii de astea presarate prin oras? Ca sa ai 24 de masini pe 4 locuri parca nu suna rau (sau chiar mai putine daca turnurile alea de 5 nivele sunt scumpe).
    Si-ar fi o paine (cozonac sau chiar tort) de mancat la niste contracte cu statul…

  27. Daca te muti in Săcele, sa nu uiti de turnulete la noua casa.

  28. Dacă vei căuta să te muți, amintește-ți să te ferești de zonele din umbra muntelui, pentru că nu prea văd soarele și au umezeală permanentă.
    Săcele, Cristian, Schei, etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile