Bran-Moeciu e o insulă de grecizare

O chestie mișto pe care am obserbat-o prin 2008-2009, când am început să colind mai des prin România, a fost că, odată ieșit din Regat, șoselele patriei nu sunt deloc rele. Sigur, existau neplăceri, gen Arad-Oradea sau Drumul Craterelor Beiuș-Oradea, dar în general drumurile erau bune de tot. Mai ales prin Brașov-Mureș-Arad.

Un drum nu s-a schimbat însă deloc: zona Bran-Moeciu. Care e ros, rupt, găurit și pur și simplu prost de când îl știu eu. Dar citesc că drumul Moeciu de Sus – Moeciu de Jos va fi reparat la un moment dat, nu se știe când. Zona, dacă nu o știți, e numai vile de vacanță și pensiuni, foarte mișto, foarte liniștită, foarte pitorească. Acum câțiva ani au făcut autoritățile o razie și au descoperit că, deși aveau un grad de ocupare de 70%, în acte nu era trecut nimic. În acte, pensiunile erau goale. Și-atunci înțelegi și autoritățile: dacă nu vine nimeni aici, de ce să reparăm drumurile? Mișto, nu?

Dacă vedeți vreodată un bon fiscal de la o pensiune sau un restaurant din zonă, în afară de Cheile Grădiștei sau Vila Bran, păstrați-o ca pe un autograf de la Dumnezeu.

sopranos-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. la cate cacaturi ii face statul asta de rahat micului antreprenor roman, n-ar trebui fiscalizat nimic.tinem in spate o gasca infecta,imbecila si ordinar incompetenta de bujetari care-ti urca-n spate, te calca pe cap si tu, mic intreprinzator fiind, n-ai cum altfel s-o scoti la capat, decat furand statul.recomand evaziunea in romanica.nu evazionezi cat de cat, ai murit ca gandacul cu tot cu bisnisul tau.

    00
  2. Dar cand a cazut o zapada mare, acum vreo 4 ierni, in aceeasi zona (Moeciu de Sus), dimineata au si aparut utilaje care au facut partie de puteau trece si doua TIR-uri paralel p-acolo. Sigur a fost cineva important la odihna…

    00
  3. Președintele CJ BV are interese în zona aia, poate din aia controale sunt mai puține.

    O poveste din aceeași zonă, 2012, înainte de Paști. Cei de la Electrica Distribuție au dispus controale în toată zona la vilele astea care nu tăiau bon fiscal pentru că, consumul de energie era mult mai mare decât se factura.

    După ce au identificat 4-5-8 „incidente” din tot atâtea case verificare, hop apare popa din zonă, cerând creștinește muncitorilor să-și „vadă de treaba lor și să nu strice sărbătorile altora”

    00
  4. Nu cumva este si vina noastra ca nu cerem bon fiscal / factura? Ok, legal vorbind, EI au obligatia sa faca asta fara sa cerem noi, dar se poate si invers…

    00
  5. @Nick + 1.
    @omugri – da, corect, si asa vom ajunge ca-n Grecia, statul in buda, romanii relativ ok. Sigur, asta tine vreo 5 ani, pana cand romanii vor simti pe pielea lor ca nu poti fi ok cu un stat pe bune in buda, un stat care n-are bani de drumuri, sanatare, invatamant. Inca ceva: e o diferenta intre fiscalizare 100% si fiscalizare 0%, nu? Un 50% de bun simt e prea mult pentru romanul decis sa fure cu nesimtire…

    00
  6. mai ales pt giordan: in 23 de ani de dimocrasi statul roman n-a stiut sa faca altceva decat sa-l cocoseze cu taxe si suprataxe pe micul si mediul intreprinzator roman. de marii rechini nu s-a atins niciodata, marii rechini decartau banu negru in zona politica asa ca niciunu nu era luat la rost pt nimic. cele mai mari datorii la bujet le are marele rechin aflat mana-n-shpitz cu cine stie ce baron local ori politician influent de la centru.SA INCEAPA D-ACOLO LUPTA IMPOTRIVA EVAZIUNII!!!!!

    00
  7. Ptiu, eu venind dinspre Pitesti cand intru deja in Fundata parca l-am prins pe Dzeu de picioare la ce diferenta e raportat cu drumul pe partea de Arges, Rucar Bran. Singura parte care are ceva in comun cu zona Arges pe DN 73 (parca asa e) este partea de la iesirea din Bran spre Brasov.
    Nemultumitule …

    00
  8. Ai dracu ăștia de la pensiuni, nu vor și ei să mai sponsorizeze niște pasarele fără scări. Niște egoiști!

    00
  9. se string destui bani la buget, doar ca statul, prin reprezentantii sai, isi bate joc de minimum jumatate din bani.

    00
  10. Iacobeni-Ciocanesti-Borsa, singurul drum ramas neasfaltat in 2013 probabil dupa bombardamentele din WWII…. Efectiv nu puteai ocoli nicio groapa, pt. ca dadeai in alt crater, in ambele sensuri de mers…

    00
  11. Acum doua saptamani se spargea la greu drumul din Moeciu. Nu stiu daca e vorba de reparatii sau pur si simplu puneau ceva conducte pe-acolo. Dar era distrus deja.

    00
  12. Eu am, de week-end-ul trecut, factură fiscală de la o pensiune din Bran. Ce-i drept e prima în 10 ani de când ajung în zonă … :)

    00
  13. Cu mentiunea ca de mai putin de un an au terminat Arad – Oradea si se circula pe un drum plin de limitari dar drept ca-n palma! Idem si Oradea – Satu Mare.

    00
  14. Eu am primit bonuri si chitante in Grecia vara asta pana si la cafeneaua cu 3-4 masute unde-mi beam cafeluta dimineata sau la parcul de distractii

    00
  15. In Ro e o problema nu stii cati bani se duc local in comunitate astfel sa fie investiti in drumuri mai bune, scoli, spitale …. etc si apoi mai e o problema daca poti baga mana pana la cot de ce nu ?

    00
  16. Razie in fiecare saptamana, amenda in fiecare saptamana, sa vezi cum se fac bani la buget si cum invata proprietarii de vile sa intre in legalitate.
    Si nici nu e nevoie sa le iei pe toate la mana, e de ajuns sa te uiti la consumul de apa sau curent electric de la fiecare adresa. Imediat vezi care e locuita.

    00
    • @Gaelex: asta inseamnă să ii pui pe inspectori să muncească in weekend. și asta e inuman. justiția se odihnește in weekend.

  17. de parca ar exsita o relatie directa intre cei care platesc taxe si investitii in infrastructura in beneficiul lor. sunt destul de sigur ca atunci cand esti corect doar platesti mai multe taxe pentru spaga de 200.000 de euro pentru silaghi.

    probabil ca logica ta (care e logica :P) se aplica in polonia, cehia, ungaria, germania… dar nu in romania. banii de taxe si impozite nu raman in comunitatea care le plateste ci vin la Bucuresti si dupa aia, dracu stie…

    incurajez evaziunea fiscala, nu cer bon niciodata. :)

    00
  18. Apropo de fiscalizare, citisem ca- la un moment dat, chiar in Grecia -a existat propunerea ca in situatia in care la restaurant, bar, patiserie nu ti se prezinta bonul fiscal, sa poti pleca fara sa platesti …

    00
  19. Dar pe aia din statiunile de la Marea Neagra care stau in brate cu cartonul pe care scrie mare „cazare” cine ii intreaba de sanatate ? Peste tot e asa, doar ca la Moeciu e un drum de doi bani.

    00
  20. se fac bonuri si la alte pensiuni. stiu, ca am fost acolo chiar in urma cu cateva saptamani.

    00
  21. Incearca sa urci acum la Muntele Rosu … drumul Moeciu de Sus – Moeciu de Jos este drept si superb

    00
  22. pe mine ma amuza o chestie, nu exista pensiune la care sa te cazezi sa nu-ti ceara actele sa te „inregistreze” dar chitante nu dau. daca inspectorii lui papuc vin si cer registrul ala sigur gasesc toate cazarile.

    verificat in costinesti – ma aveau „cazat” cu un an inainte si a copiat de acolo detaliile, dar chitanta ioc.

    idem felix, acolo n-am verificat

    00
  23. La pensiunea unde am fost eu nici nu aveau firma, deloc. Ce bonuri….

    00
  24. Zoso, Arad – Oradea e ok de anul trecut. Din pacate Oradea – Beius e la fel.

    00
  25. Am primit bon fiscal de la camping, deci se poate daca se vrea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube