WordPress: optimizarea pentru google

Am un blog, am pus reclame pe el, sunt gata să fac bani, de ce aş vrea să îl optimizez? Teoretic, nu e nevoie decât să scrii. Dar dacă vrei să faci bani, trebuie să munceşti un pic la blog.

Meta tags

Nu trebuie să ştiti ce sunt alea, ci doar că trebuie să le aveţi, pentru că tov. google ţine cont de ele. Să vorbim în exemple practice:

page-info-1 page-info-2 page-info-3

Exemplul 1: blogul are meta tags, dar sunt aceleaşi pe toate paginile.
Exemplul 2: blogul are meta tags, dar sunt duplicate şi conflictuale. 
Exemplul 3: blogul are meta tags şi sunt corecte.

Rezultatul? Google afişează corect descrierea, în cazurile 1 şi 3, dar voi aţi da click pe linkurile afişate în pagina de căutări după ce aţi citit descrierea? Gândiţi-vă ce se întâmplă când sunt 10 bloguri care se bat pe aceeaşi nişă.

Pluginuri gen Automated Keywords Generator sau AIOSP adaugă meta tags automat, iar cei doi bloggeri din exemplele mele vor schimba asta foarte repede, sunt convins.

Încărcare rapidă

În screenshoturile de mai sus, localizaţi câmpul “Size”. Prima pagină are 31KB, a doua 46KB, iar ultima 13KB. Ghiciţi care se încarcă cel mai repede. Chestia asta se face cu un plugin de cache sau de optimizare a htmlului (găsiţi aici). Nu e obligatoriu, ca meta tagurile, dar ajută.

Unele din ele optimizează şi CSSul temei, pentru o încărcare şi mai rapidă. O unealtă cu care puteţi face asta manual este CSS Compressor. Spre exemplu, CSSurile primelor două bloguri au 22KB, în timp ce al 3lea are doar 9KB.

Plus, contează şi unde e siteul hostat, asta apropo de articolul de ieri cu hostingul.

Am nevoie de cache sau CDN?

Teoretic, dacă nu aveţi câteva mii de unici pe zi nu are rost. Cacheul e o chestie complicată de setat, e nevoie de ceva cunoştinţe tehnice pentru asta. Întrebaţi firma care vă hostează, dacă ei zic ca nu aveţi nevoie, nu vă bateţi capul.

Content Delivery Networkul la fel, pentru avansaţi.

Pagini similare

Eu am scris, eu am auzit. Lu’ nenea Google nu îi place să vadă că pagina de index, pagina de articol, pagina de tag şi pagina de search are acelaşi continut.

Plus că e enervant pentru cititorul care citeste să dea pe pagina de tag sau de căutare şi să vadă aceeaşi aşezare ca la pagina de articol. Închipuiţi-vă ce inseamnă să dai zeci de scrolluri când de fapt vrei să vezi doar titlul şi, eventual, o bucată de text.

De unde are zoso trafic?

24% din google. Trafic organic, fără smecherii şi fără spam (şi, urmărindu-i pe spammerii români, am în tolbă destule metode). Cam puţin, nu? Ar trebui să fac ceva, gen pus taguri aiurea sau afişat ultimele căutări în pagină, dar aş agăţa oameni aiurea, care nu găsesc ce caută şi nu vor mai reveni.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. Nu sunt mare scula in ceea ce priveste codul, dar ma intreb daca sunt asa importanti cativa KB de fisiere in conditiile in care 95% din accesari se fac de pe conexiuni broadband.

    Probabil conteaza mai mult cate requesturi se fac in total si cate fisiere sunt de tras. E posibil sa vina „dintr-un foc” si 3 kB si 1 MB de date, dar daca ai CSS-ul sau JS-urile sparte in 10 fisiere diferite si pentru fiecare trebuie initiata o cerere HTTP probabil ca dureaza mai mult.

    Pentru cativa kB in minus probabil ca multi ar putea sa mai umble un pic la compresia diverselor imagini din tema, scazandu-le marimea fara o depreciere vizibila a calitatii.

    00
  2. Pai nu asta era specialitatea baiatului din exemplu 1? Pluginurile de wordpress. Nu despre asta vorbeste pe la diverse chestii ? :)

    Si asa se dovedeste (pentru cine avea nevoie de dovezi) ca majoritatea celor care vorbesc pe la diverse evenimente sunt acolo doar pentru ca cineva trebuie sa vorbeasca, fara a avea neaparat chiar atat de multa experienta in domeniu. :|

    00
  3. Promit sa-mi bat capul mai mult pe acolo. Dar apropo de CSS compression, uite rezultat cu unul dintre tool-urile de care zici tu:
    Original size: 21377 bytes
    Compressed size: 18483 bytes
    Savings: 2894 bytes (14%)

    Are sens, pentru 3kb, sa-mi bat capul? Oricum e compresat manual. Plus, nu ma ajuta cu nimic un CSS pe un singur rind pe care nu-l pot modifica ulterior.

    00
  4. Multi zic ca meta keywords nu mai sunt luate in considerare de google, dar nu bag mana in foc.

    Pentru optimizarea vitezei mai poti folosi librariile JS gazduite de Google (sau altcineva, avand astfel putin CDN), poti folosi CSS sprites pentru a elimina numarul de cereri (aici ai putea sa faci asta pentru meniu) si poti optimiza imaginile (Smush.it e cel mai la indemana pentru cei fara Photoshop/Image Ready)

    00
  5. E si asta adevarat, dar chiar si asa, nu vorbim de citiva megi pe zi. In fine, eu prefer compresia pe care o am acum, mi-e mult mai comod sa modific.
    In alta ordine de idei, description-ul si keywords duplicate sint de la nenorocirea aia de plugin pe care mi l-ai recomandat.

    00
  6. Sigur nu ne trimiti factura pt. sfaturi? :D

    00
  7. nu ăla face duplicate meta tags. mai ai tu ceva pe acolo :)

  8. @nwradu: cam sint, cel putin asa zice Google. Exista niste chestii pe care le-au cam „impus” odata cu anuntul renuntarii la PR si lansarea Instant.

    00
  9. Imi pare rau, baieti, stiu ca sunteti buni si printre preferatii ei, dar iata ca aici tot camionagiu se pricepe mai bine. Eu stiam ca pentru trafic se recomanda ca la fiecare sfarsit de post sa scrii cu alb, sa fie invizibil, si cu caractere mici, mici de tot:

    69 din picioare, porn cu cai minori si altele asemenea.
    Mai invatati carte. :D

    00
  10. Pentru gugle conteaza (unul din criterii este cat de repede se incarca o pagina, iar din moment ce una se incarca de mai mult de doua ori mai repede decat alta…)

    Bine, faptul ca o pagina are 13 KB (zoso ai bagat 13 Kb, dar te iertam), nu inseamna ca se incarca mai repede decat una cu 39 KB, pentru ca depinde si ce incarca si de unde.

    Oricum, pentru optimizari de incarcare „on the flow”, recomand YSlow, plugin de firefox, care vine cu destul de multe sugestii si sfaturi pentru optimizare.

    00
  11. si „page speed” de la google face acelaşi lucru. mai e şi lori, care mi se pare mai util overall.

  12. @Andrei Duţu Ai tras tu concluzia că nu mă pricep, pentru că am aceleaşi meta taguri în toate articolele? :) Te simţi singur uneori, este?

    00
  13. @zoso: poate nu am inteles eu exact ce face lori (m-am uitat acum 5 min pe el), dar YSlow e un pic mai complex; in general el iti da sfaturi despre ce sa faci sa mearga mai bine, pe cand lori vad ca iti zice ce si cum se incarca.

    In plus YSlow mai vine si cu cateva tooluri pentru js, imagini (Smush.it ala de mai sus) si alte cateva.

    O sa ma uit si pe page speed sa vad exact cat / ce / cum face.

    00
  14. stiu ce e yslow.

  15. Vezi ca h1>1 pe index.

    00
  16. Nota zece pentru @camionagiu

    00
  17. @Alex Mihăileanu, Unde si cand au anuntat cei de la google ca au renuntat la PR (page rank)? Pe forumurile din afara inca se vand cu bani multi domenii cu PR mare. :)

    00
  18. Alexandru Negrea stiu ca tu o sa faci in continuare succesuri online asa ca nu trebuie sa te stresezi prea mult de ce aberez eu. ;)
    Imi spuneam doar opinia, aici, in singuratatea mea. :P

    Totusi pot admite ca ma insel, adevarul e ca nu te cunosc personal nu stiu cat pricepi si cat nu. Concluziile le-am tras din poza de mai sus + un View source.

    00
  19. Atunci eu rămân cu All in One Seo Pack sau îl scot și optimizez on page ? Ăsta e de vină pentru afișarea keyword-urilor din articol și ale blogului în aceiași pagină ?

    00
  20. @Bogdan Anghelina: tema ta ori are un panou cu optiuni unde ai introdus un set de meta ori le-ai scris in cod manual (header.php)

    00
  21. Apropo de asta, ai vazut ce titlu ai aici?

    00
  22. @subiectiv, 3KB la 50 000 de afisari, iese de-o ciorba

    00
  23. Nu-mi vine sa cred ca mai vad la tine si un articol fara de rautati si chiar de folos unora. Bravo !

    00
  24. NOU
    #27

    Vali zi-mi si mie te rog cum fac sa pun meta tagurile astea…unde le pun…ms anticipat

    00
  25. NOU
    #29

    Vali da’ in blogspot cum functioneaza meta tagurile..ca am luat 10 bloguri de pe blogger la rand si nici unu nu are la page info KEYWORDS :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile