Bacalaureat – doi vinovați

Aproape s-a terminat vâjul, au apărut primele rezultate, primele sinucideri și primele regrete de timp pierdut cu învățat rahaturi când puteau urma o școală de meserii și acum avea un atestat de instalator sau faianțar.

Părinții

Nu e o opțiune populară, dar când îți împingi copilul de la spate să intre la o specializare anume, deși e evident că el n-are nici o treabă cu materia respectivă, parcă nu e numai vina lui, că el săracul are 14 ani și nu știe pe ce lume e. Și asta se vede.

Mie, de pildă, mi-au pus 2 ore de matematică pe săptămână, deși era destul de evident că n-am nici o treabă cu materia, că trebuia să intru la mate-info. Și nu m-am făcut de râs, am fost al doilea sub linie la unul dintre cele mai bune licee din București, ceea ce pentru mine era o reușită fantastică (nu și pentru tata, care visa matematică și fizică, inginer fiind). După care m-am dus la uman și am trecut prin liceu fluierând, cu Logică, cu Sociologie, cu Filosofie, cu Literatură Universală. Sigur, mă mai beleau când mă prindeau pe la Chimie sau Fizică, dar liceul a fost destul de lejer. Bacul la fel.

Și eu sunt un caz fericit. Sunt copii nenorociți pe viață de părinți care i-au împins să intre la licee și facultăți cu care nu aveau treabă. Unii au stat un an pe bară că părinții i-au înscris doar la un liceu și n-au acceptat că al lor copil poate face altceva. Alții au irosit 7-8 ani ca să termine o facultate învățând materii pe care nu le înțeleg.

Profesorii

Altă opțiune nepopulară. Nu știu voi, dar cred că unii nu aveau de ce să ajungă în clasa a doișpea. Serios. La liceu n-am avut colegi din ăștia, dar în generală aveam niște unii care nu putea numi un număr prim sau despărți în silabe un cuvânt. Și totuși au ajuns în clasa a opta, târâți de profesori miloși și de părinți cu plocoane. Iar la facultate, și mai amuzant, aveam colegi care nu puteau citi cursiv. Serios, la Jurnalism aveam colegi de an care silabiseau. Bine, visau să scrie la GSP sau ProSport, deci nu era o tragedie, dar întrebarea rămâne: cum dracu au ajuns ăia la facultate?

Epilog

E o mizerie. Profesorii sunt slabi și n-au curajul să le spună părinților că au niște copii tâmpiți, iar părinții nu vor să accepte ideea că poate copilul lor nu poate deveni doctor sau avocat.

De aceea e nevoie de consiliere în școală. Să fie un gog care să se uite la note și să spună “vai, ce frumos, vreți să se facă doctor, dar are note mici la Chimie, deci nu.

 

notele

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Scolile de meserii cu ore de practica sunt o necesitate. Un mecanic bun sau un sudor in argon nu se gaseste la orice colt de strada.

    00
  2. S-a răspândit mentalitatea că dacă nu faci o facultate eşti prost. Nu eşti prost dac-o faci în 7-8 ani, contează s-o faci şi să ajungi manager. Întreabă grupuri de absolvenţi de facultate ce vor să facă pe viitor – 90% spun că în următorii 5 ani vor să îşi deschidă firmă proprie şi să fie patroni. Dacă nu, hai, măcar manageri.

    Stau şi mă-ntreb, dacă toată lumea e patron sau manager, cine dracu’ mai munceşte?

    00
  3. Sunt de acord cu dojo. Am vazut ca ai precizat parintii si elevi, ambele variante corecte, insa nu l-ai luat de urechi si pe ala de 18 ani care inainte cu cateva zile de BAC freaca Facebook-ul.
    Nu mai ai 14 ani sa nu stii ce se intampla, la 18 ai o idee despre ce inseamna BAC-ul.

    00
  4. Am vazut ca ai precizat parintii si profesorii** . Am gresit :D

    00
  5. NOU
    #5

    Sunt încă uimit de puterea sugestivă a desenului din articol…

    00
  6. Cam mare înghesuiala la diplome de BAC! Ce naiba, chiar nimeni nu mai vrea să ajungă primar, parlamentar sau latifundiar?

    00
  7. Cand e vorba de BAC, mai exista un vinovat: ELEVUL. Daca tu, la 18 ani, nu intelegi ca trebuie sa inveti, atunci nici cristos nu te mai poate ajuta, oricate matanii bati. Pana prin gimnaziu inteleg ca este parintele cel care te impinge de la spate, dar de la 14 la 18 ani, zic ca ar trebui ca viitor adult, sa incepi sa iti faci niste planuri de viata.

  8. Mai e o problemă: în România bac-ul e văzut ca obligatoriu, ca diploma de grădiniţă, ceea ce e fals. Mircea Eliade a picat bac-ul prima dată, l-a luat în toamnă. În perioada interbelică promovabilitatea la bac era undeva la 20%, de-aia nici nu era nevoie de examen la facultate. O altă moştenire comunistă: toţi trebuie să termine şcoala.

    00
  9. sunt de acord cu zoso. toti ii dau aicea cu „la 18 ani esti adult”. nope, pentru ca pana atunci, profii si parintii te-au tinut intr-un hamac si s-au concentrat (primii) pe meditatii si (ultimii) pe note. copilu ala a inteles toata viata ca nota 10 se ia daca se intelege tata cu profa. apoi are loc marele soc: tata nu poate fixa tot si profa ta preferata care nu te pica nu are nicio putere la BAC. sunt exact produsele societatii noastre de rahat si si cei care au cel mai mult de pierdut. pedeapsa e prea mare pentru crima savarsita, zic eu.

    PS: axioma facultatii: timp (pe care unii nu l-am avut) + bani (pe care unii nu i-am primit de la parinti) = diploma. teoria mea e ca orice prost poate face orice facultate daca are resurse infinite si timp nelimitat. si uneori e mai usor: chiar am un amic care a facut poli bucuresti fara sa stie sa scrie in romana. in 4 ani in loc de 3, si pe cheltuiala parintilor, dar el e inginer si livreaza pizza..

    00
  10. Am noroc ca parintii sunt intelegatori si ca m-au lasat sa aleg liceul pe care l-am facut si facultatea si culmea, au fost si in gand cu mine.
    Si vorba aia „vai de parintii ce nu asculta de copii.”

    00
  11. Hehe, se pare ca eu am fost un norocos. Dupa generala, timp in care am facut 5 ani de handbal, am vrut sa dau la liceul sportiv. Am tarat-o pe mama la Brasov (eu fiind din Fagaras) ca sa dau probele.
    Apoi m-am razgandit, voiam sa dau la Economie.
    Apoi m-am hotarat, am dat la Mate-Info.
    Am avut noroc ca mama a inteles ca e important sa fac ce imi place si ca nu trebuie sa aspir la o meserie pe care sa o fac doar pentru bani sau doar pentru prestigiu.

    00
  12. De catvia ani cineva a realizat o analiza statistica a rezultatelor la bacalaureat din care reieseau ca erau multe fraude. Sunt curios daca cineva va face la fel si pentru acest an.

    00
  13. Realitatea cred ca e mai colorata… Lumea s-a schimbat si se schimba rapid, dar scoala nu se poate adapta la fel de repede (nu are cine sa ii dea directie, adica sa promoveze un nou set de aptitudini dezirabile). Fara directie, scoala oricum face tot posibilul sa se conserve ca sistem, mulgand parintii de bani, pentru ca este crunt subfinantata. Elevul este aruncat in acest sistem de indobitocire, fortat sa memoreze cunostinte si sa munceasca suplimentar dupa „culegeri” (sistemul isi mascheaza astfel incompetenta). Nu il intreaba nimeni ce ii place, nu are niciun obiectiv, dar are un anturaj de colegi la fel de „motivati”. Parintii vor ca el sa invete tot felul de chestii pentru care ei considera ca n-au avut noroc in viata, gen calculatoare, limbi straine sau antreprenoriat, dar ce profesor compent sa gasesti, in ce sistem si dupa ce salariu? Intre toate astea, mie mi se pare ca elevul are cea mai mica vina. De mic copil nu ii cultivam orice talent ar avea, il bombardam cu informatii inutile, il fortam sa invete, dar nu ii setam un obiectiv si un motiv, nu ii permitem sa ignore materii nerelevante, nu il stimulam sa gandeasca, lasam anturajul la voia intamplarii si nu avem ce sa il invatam noi insine de multe ori. Pe de alta parte, societatea pune pret pe o diploma, iar firmele s-au resemnat cu ideea ca trebuie sa isi educe angajatii, selectand elevii care au supravietuit, adica au o diploma si mai dau oaresce semne ca gandesc si vor sa invete dupa tot acest cosmar.

    00
  14. An de an aceeasi poveste cu Bac-ul. Ce drecu sa faca majoritatea cu BAC-ul ? Sa dea la o facultate, sa mai piarda inca 3-4 ani degeaba si apoi sa fie sofer/incarcator-descarcator pe o autoutilitara ?
    Au picat 45% ? Pai le-au facut un bine, nu un rau !
    Sa bage inapoi si treapta intai in clasa a 10-a. Eu nu am prins asa ceva dar serios ca ar fi cazul: nu are rost sa mai stea roller-ul de shawarma sau lopatarul de betoniera inca 2 ani in liceu.

    00
  15. Si eu am avut noroc cu parintii. Nu m-au impins sa merg la mate-info, desi toata lumea isi dorea sa ajunga acolo. Am trecut prin liceu lejer, pentru ca am ales ceva care s-a pretat.
    La faculta a fost un pic mai greu, dar a fost alegerea mea, asa ca nu pot invinovati pe nimeni.
    Dar cred si eu ca parintii si profesorii au cea mai mare vina pentru esecul sistemului.

    00
  16. @Duhul: ştiu genul, am întâlnit şi eu oameni d-ăştia cu „şcoala străzii”. Imediat după ce-ţi explică treburile începe să-ţi zică cum el cu Logan 1.6 16V face un Audi 1.8T sau 2.0.

    00
  17. @Andrei – Nu s-a raspandit degeaba mentalitatea asta.. La servici am auzit o discutie intre un sef tehnic si un alt coleg „Ii fac pe aia cu facultate cum vreau eu din vorba si la ce ora vreau eu, si ce daca am 8 clase, pa mine ma duce capu, ii fac pa limba lor de nu se vad” QUED

    00
  18. NOU
    #18

    Sunt mana in mana: profesorii umfla note si trec retarzii din an in an iar parintii nu realizeaza ca plozii lor sunt mai prosti decat prevede legea. Vai, ai avut 9 si 10 in scoala, tu trebuie sa dai la drept fiule, esti o forma de geniu.

    Mai grav este ca nu realizeaza nici cand dobitocul vine cu nota trei cincizeci de la BAC. Vor incepe amandoi sa raga ca sistemul e de vina si i-a furat. Ori trebuia sa ii arda o scatoalca si sa decrete: „Fiule, de maine la saiba, merci cu mine la uzina”

    Avem deja cateva generatii de oamenii ( tampiti ) cu facultati. Ajunge, cineva mai trebuie sa munceasca si pamantul.

    00
  19. @Zmelix, la 18 ani ai pretentia sa fii considerat adult, cand e vorba de betii, sex, condus masina. Adica toate chestiile care ti se par cool, ca deh, adultii au acces la ele. Atunci sa ai pretentia sa fii adult si cand e vorba de viitorul tau. E plina tara de putzoi care se crizeaza, daca le spui ca-s puztoi, dar care au pretentia sa-i vezi ca maturi doar cand le convine lor.

    In liceu e normal sa incepi sa-ti doresti o cale in viata. Sa iti alegi o faculta, sa incepi sa te certi cu ai tai (nu doar pentru ca nu te lasa la party-uri), sa iti planifici un viitor. Am stiut de la 14 ani ce doresc sa fac, la fel destule generatii de copii care nu au mai avut nevoie de spaga la BAC, ca se bateau pe note mari. :D

  20. Pe termen scurt cei mai vinovati sunt profesorii. Profesorii de la materiile de BAC au si cel mai mult de castigat la afacerea asta. Isi fac treaba de mantuiala la clasa si castiga banu gros din meditatii. Eu nu pot sa inteleg cum mama dracu un elev poate sa aiba 8 sau 9 la o materie de BAC in toti anii de liceu si apoi la aceeasi materie nu trece de 3. Parintii de unde sa stie ca e o problema daca el prezinta carnetul de note acasa doar cu note mari?

    00
  21. Dacă ne uităm pe statisticile de la BAC de anul acesta observăm o chestie mai interesantă, care infirmă articolul tău (și o idee din al meu de săptămâna trecută pe aceeași temă). Media națională de 56% este dată de cei 30% din Teleorman, Ilfov & alte câteva, care sunt contrapuse mediei de 75-80% în alte județe. Media generală este scăzută și de promovabilitatea redusă în rândul celor din generațiile anterioare (care repetă bacul) și de filiera tehnologică. Dacă ne uităm doar la filiera teoretică, media promovabilității este aproape de normalitate (n-am stat să calculez, dar ochiometric este un pic peste 70%). Asta ne duce la alte concluzii: carte se mai face la liceu doar în zona teoretică.

    00
  22. Sustin si eu ce s-a comentat mai sus, trebuie scoli de meserii cu practica si care se fac pe bune. Un meserias bun castiga mult mai bine decat un avocat sau un doctor prost.

    00
  23. Și o a doua concluzie, sunt județe în care calitatea învățământului a scăzut foarte mult.

    PS Poate unești aceste două comentarii. Mulțumesc.

    00
  24. Subscriu la ce a zis vali cu alegerea profilului de catre parinti . Eu in generala ma descurcam la matematica dar nu mi-a placut din cauza profesoarei , la fizica si chimie am invatat mai usor deoarece profesoara era foarte buna si explica asta incat toti sa inteleaga usor . Tata fiind inginer la fel visa matematica fizica dar la admitere mi-a sugerat sa ma duc la filologie sa nu am chinui inca 4 ani chiar daca imi placea informatica . Asa am facut si desi nu am fost cu vechii mei colegi in clasa am zburat prin 4 ani de liceu minunati .

    La filologie aveam doar 4 materii importante : limba romana , istoria , engleza si franceza . Foarte usor la bac a fost ceva super la am dat la romana istorie si engleza scris am luat media 9.30 scris ( + oral ca am fost promotia 2009 am facut 9.70 ) .

    Daca parintii nu sunt in starea sa gandeasca am avut o cativa prieteni ca in clasa a 12 s-au mutat de la mate info la filologie de frica ca nu puteau sa ia o nota buna la bac si au facut bine .

    00
  25. Articol de dat mai departe si o spun din punctul de vedere al unui fost elev cu profesori tampiti!

    00
  26. au fost multe abuzuri ilegale si exagerate ale militiei. Poate la anul se va trece bacul in stil ”Hunger Games”

    00
  27. Ce urasc la PSD (printre altele) este ca nu numai ca sunt capabili sa conduca oameni saraci si needucati dar au prins care este miscare si acum isi produc propriul electorat. Seamana cu ONG-urile de protectie a cainilor vagabonzi. Scopul real nu este ajutarea acestora, ci sa nu ramana fara materie prima.

    00
  28. In Teleorman e mai greu cu BAC-ul. Acolo cel mai bine merge VOTul.
    Si, cum bine zice axioma populara, „votul nu stie carte”.

    00
  29. Clasa a douaspea*. Niste unii care nu puteau*. No offence

    00
  30. La romanica noastra draga trebuie facultate pentru ca altfel nu poti sa faci pe soferul distribuitor pentru ca niste capete seci cer studii superioare pentru orice rahat de job. De parca daca are 8 clase si permis de sofer nu poate sa distribuie marfa.

    00
  31. Ori mecanic, ori sudor in argon. Nu toata lumea are nevoie de diplome si sa ajunga sa impinga niste acte pe birouri.

    00
  32. asa e societatea, suntem 90% patroni si restul muncitori. Pana si profesorul de informatica, istorie, matematica s-a trezit in a 2-a jumatate a vietii ca vrea mai mult, la noi muncitorii se uita la Dorel cum da cu lopata si lor le roade p.. unghiile, vecinii te ameninta cu judecata daca iti lasi masina 1 ora pe spatiul lor de parcare in conditiile in care e ocupata a mea ( cica un sofer de taxi ma ameninta ca ma taraste toata viata in tribunal :)) ). Ca noroc cu femeile, cu ele nu te poti plange, o femeie te sustine daca o respecti, cu sau fara facultate, trebuie doar sa te sti descurca in viata.

    00
  33. Eu una nu m-am distrat deloc la informatica si m-am razbunat cat am putut – toata floarea cea vesitita a colegilor mei aducea diplome de olimpiade la informatica, Trijin, om sucit la Engleza si Filozofie. Ma urau cei de la uman cu pasiune – ce ba voi, astia de la Info, n-are omu’ loc de voi pe nici unde:P

    Am facut si Politehnica (Electronica si Telecominucatii), pentru ca la noi in familie daca nu esti inginer este sub-om – si cand am scapat de acolo, like a bat out of hell, MBA si m-am dus…

    Nu pot sa spun ca studiile mi-au fost complet nefolositoare, dar domeniul in care lucrez nu are nici o legatura cu ce am invatat in scoala, si regret facultatea de parca as fi fost la puscarie.

    In apararea parintilor mei, care au ignorant fioros faptul ca eram talentata la scris si la a invata limbi straine (acum vorbesc 6), logica atunci era ca nu poti sa reusesti in viata cu disciplinele umane, asa ca…

    00
  34. @exe, daca asa scrie cineva care la 2 ani dupa mine a luat 9.70 la bac, pot sa ma mandrescu cu media mea de 8,8 luata pe drept (sau poate meritam 10?).

    00
  35. Zoso imi pare rau dar scolile de meserii nu mai sunt bune la ceva :)
    De ce ?
    1. Peste tot iti cere la angajare o DIPLOMA de facultate. Chiar si ca vanzator sau ca barman :))
    2. In Romania eu imi cumpar si imi montez instalatia de apa, de curent si tot eu imi pun faianta si imi zugravesc in casa :) De ce sa platesc pe cineva sa faca o munca pe care o pot face eu ?

    Apropo! Cunosc profesori care au un salariu de 800 de lei pe luna ! Cum poate cineva sa trăiască si sa mai si pregateasca materia pentru a doua zi cu un salariu de genul asta ?

    00
  36. @George Damian, dacă nu mă înșel, Eliade n-a picat bac-ul, ci n-a intrat în bac în sesiunea de vară – pentru că rămăsese corigent la mate… :D
    Asta doar așa, de dragul discuției, slavă Domnului că oamenii de seama mea au citit ceva la viața lor :))

    00
  37. Eu la bac am invatat pe rupte chiar! Acum termin o facultate de inginerie mecanica, recunosc ca a fost la naibii de greu, nu eram chiar stralucit la matematici, ma descurcam! Ma uit pe subiectele de bac si le-as face in 10 min de nota 5-6

    00
  38. Sa nu te mire, dar chiar existe in unele licee cabinete de consiliere in cariera, si nu ma refer la cele asa zise „consiliere scolara”.
    Asadar exista oameni sa le spuna parintilor ce ar putea devenii odraslele lor, dar daca cineva iti recomanda sa te faci cizmar si tie iti place la birou cu secretara, cred ca te doare undeva ce iti recomanda acele persoane.

    00
  39. Zicea cineva mai sus ca „logica atunci era ca nu poti sa reusesti in viata cu disciplinele umane, asa ca…” . Nu vreau sa supar pe nimeni, dar in general nu prea reusesti cu disciplinele umane.

    Daca ne uitam pe piata si numaram cate locuri de „tehnic” se cer si cate locuri de „uman”, o sa vedem unde inclina balanta. Plus faptul ca alea la tehnic sunt platite mai bine.

    Eu acum termin Cibernetica, asta am vrut, asta am facut.M-am decis tarziu, intr-a doispea, dupa ce toata clasa a 11a i-am secatuit pe ai mei de bani cu pregatire saptamanala la Bucuresti, pentru arhitectura, ca aveam oaresce talent la desen. Apoi cand s-a terminat faza asta, am bagat ca disperatul mate, info si economie in mine ca sa nu-i fac pe ai mei sa plateasca taxa de facultate sau chirie. Si nu i-am facut.

    Asta cred ca e mare diferenta de la generatie la generatie. Scade determinarea in mod exponential.

    00
  40. Scoala e o tampenie in Romania. Cu 8 clase, am ajuns sa lucrez in I.T., pe o functie importanta. Daca scoala functiona in Romania, eram la lopata si nici nu visam sa ajung pe pozitia pe care sunt. Unde sunt studentii care sa stie programare calumea? Chiar caut de 2 luni unul si nu gasesc.

    00
  41. Apropo de liceele/şcolile de meserii. Un vecin de-al meu visa să facă ace de cusut, o altă cunoştinţă voia să devină lăcătuş (nu fotbalistul), altul strungar, altul turnător (în turnătorie, nu la secu), mai aveam vreo 5 din ăştia, dar nu-i mai enumăr, dar toţi s-au lovit de crunta realitate, NU AU UNDE LUCRA dupa ce termina şcoala. S-au desfiinţat fabricile şi uzinele din România!

    Aşa că, treaba cu şcolile de meserii e aşa… o muzicuţă… baladă!

    Ăştia ce au picat la BAC mai au o şansă! Oricând pot devenii blogări de succes! Online-ul îi aşteaptă!

    00
  42. nu ii asa tragedie cu bacul asta, daca iei bacul ori faci o facultate ori in cauti de lucru ceva, iar daca nu il iei iti cauti ceva de lucru sau in cel mai rau caz ajungi ministrul educatiei

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile