Ardeal e România

Azi, din podcastul de mai jos, am aflat că Mircea Bravo e din Beclean. Iar în podcast a spus “Beclean pe Someș”!
Nu am fost niciodată în Beclean. De fapt, în Ardeal am fost doar de câteva ori în viață.
Faptul că de zeci de ani am cergi maramureșene în sufragerie, cumpărate chiar din Maramureș “de la sursă”, nu se pune. Nici vizitele la Muzeul Satului din București nu se pun. Nici cele două săptămâni la Cluj detașat cu serviciul, nici faptul că în copilărie am citit “Povești ardelenești”, de Ion Pop Reteganul, nici… Nu pot spune că știu pe bune Ardealul. De unde?

Azi am fost în Beclean. Cu StreetView, cum altfel, pe pandemie? Am făcut cum fac prin toate orașele noi în care ajung: nu merg pe unde merg turiștii, merg fix pe unde nu se duc, să văd exact cum trăiesc oamenii, cum trăiesc real. (Dacă în Barcelona toți voiau să meargă pe La Rambla, la mine a fost abia a treia zi. Prin cartiere, acesta e stilul meu. La fel la Berlin, Praga… centrul nu e vizitat în prima zi)

Beclean*, văzut de mine:

 

Beclean e România. Ardeal e România*.

 

Mai jos, podcastul + două clipuri.

Fostul primar: “Trebuie să fac bani… chiar cu riscul de a mă angaja!”

Podcast:

 

Evoluția în politică: lipitor -> clipitor -> sclipitor:

 

* ce se vede în screenshots, de ce alea:
– Merțan mare model nou, parcat în fața unui bloc posibil de garsoniere, care arată cum arată;
– casă rămasă nedemolată, scutită de demolări, uitată printre blocuri (mai revin pe tema asta);
– imagine clasică cu spatele blocurilor, care arată ca niște ghetouri. Nu în 1990, în 2010;
– altă casă frumoasă, cu “fundal blocuri”. Oare dacă nu construiau comuniștii mizeriile alea, cum ar fi arătat Beclean azi?;
– casă roz, lângă casă frumoasă, veche;
– blocuri anvelopate… numai un sfert, că atâția au bani în ele. Sfertul ăla, forțat să trăiască cu restul. E scumpă o anvelopare, eventual făcută cu fonduri structurale?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

61 comentarii

 1. Alt oraș “de văzut”: Câmpia Turzii. Sau Câmpeni. Să știi să nu le vizitezi.

  Comentariu apreciat.527
  • Este autostrada intre Mures si Cluj (partial) deci se poate ocoli si Campia Turzii, Turda, Ludus si toate satele de tranzit.

   205
  • Si cand gandesti ca, tocmai, ai avea de ce sa le vizitezi: “Mormântul lui Mihai Viteazul se află la 3 km sud de centrul municipiului Turda (pe Aleea Obeliscului). Aici a fost îngropat trupul lui Mihai Viteazul (capul a fost dus la Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște, fosta capitală a Țării Românești). Trupul lui Mihai Viteazul este îngropat în zona numită Câmpia Turzii, nu în orașul Câmpia Turzii.”

  • Salina Turda e foarte mișto amenajată. Și Cheile Turzii sunt mișto; nu vă lăsați păcăliți de bucata de început, mi-am cam luat-o peste ochi. 🙂

   Comentariu apreciat.481
  • Din punct de vedere estetic, strict din poze asa rezulta. Din punct de vedere cultural situatia e alta. Ce vezi e partea comunista. Cauta zonele de case in aceste orase, poate le vezi altfel.
   Eu stau intr-un oras ardelenesc impartit in doua. Cel comunist cu blocuri, ioi..! sa vezi un cartier de sinistrati! si partea veche interbelica.. mirosi altceva.
   *crezi ca Bravo s-a mutat de bou la Cluj? Tot Ardealul de Nord e pe la Cluj, o mica parte prin Timisoara.

   Comentariu apreciat.273
  • eu zic ca nu poti rata ocazia sa vezi o asemenea opera de arta la Campia Turzii https://goo.gl/maps/hrMZ94sRBfHfFXZW6

   73
 2. Baicoi

  Comentariu apreciat.271
 3. Nu veniti in Ardeal! Ca nu puteti cumpara paine 😀

  Comentariu apreciat.7719
  • Prin absurd, să zicem că reuşesc să cumpere pâine şi slană dar oricum or să moară de foame pentru că nu au brişcă 🙂

   Comentariu apreciat.984
  • Ce cred bucurestenii cum e in ardeal vs. cum e cu adevarat: https://i.redd.it/mv4nzk1lgkf51.jpg

   186
  • egy kenyer kerem.

   Indecis. Tu ce zici?2314
  • * ”Egy kenyeret kerek legyen szives. De nem feketet, hanem a masik felet, mert aszt nem szereti a feleseg.”

   Indecis. Tu ce zici?3632
  • Amuzant sau nu, tot un ungur te va ajuta cand.. ai o pana spre exemplu. Pe roman, in general, il cam doare n p..

   Indecis. Tu ce zici?4428
  • @Noname, amuzant sau nu, am avut un coleg de muncă ungur care a plecat la părinţii lui de prin Covasna cu o maşină cu număr de HD şi i se futu’ Wartburgu’ pe undeva aproape de ai lui prin maghiarime. Pe scurt, a tractat maşina la un service local unde a asistat amuzat la dialogul în ungureşte a mecanicilor care vroiau să-l facă.

   Comentariu apreciat.525
  • @Noname, personal am avut 2 situatii in care nu am fost ajutat de catre unguri pentru ca nu vorbeam ungureste, asa ca te rog las-o mai moale.

   Comentariu apreciat.3717
  • @Noname @Shoric @Sevraj

   Sunt fel de fel de oameni, e adevarat ca majoritatea in secuime nu prea ii plac “strainii” mai ales daca nu vorbesc limba maghiara. Fie roman, englez, german, samd. Asa au fost educati, csf.

   124
  • sau puteti atunci cand intrati in magazin sa ziceti tare “buna ziua”, sa steptati cateva secunde sa schimbe omul ala codul si sa inteleaga ce ziceti. “o paine?”

   40
 4. Am cunoscut maramureseni dupa ce-am plecat de tot. Oameni extraordinari: harnici, te ajuta chiar daca esti strain, tin enorm la familie/consateni. Si palinca lor, cu para in sticla, bate Courvoisier si Hennessy! 🙂

  Comentariu apreciat.378
  • au uitat sa iti spuna ? ca maramuresenii folosesc horinca in loc tuica sau palinca.

   Comentariu apreciat.333
  • @wd: Mi-au spus, numai ca eu nefiind de-acolo, nu mi-a intrat in vocabularul zilnic 🙂 Oricum, a ajuns sa-mi placa si muzica lor (Alexandru Pop si Paul Ananie is beton!). Stiu multi stabiliti in Arizona, California, Chicago – is oameni extraordinari. Romania a pierdut enorm cu asemenea oameni plecati de tot.

   Comentariu apreciat.436
 5. Gara are numele Beclean pe Someș, care a fost sau poate mai este nod feroviar, mai este un Beclean lângă Făgăraș în județul Brașov. Doar un oraș clasic românesc cu o biserică în centru, un mic parc, drum european care trece prin centru, fără centură.
  Cei care sunt din Beclean au simț al apartenenței la zona mai dezvoltat decât cei din CJ sau TM și țin să menționeze de câteva ori originile lor.
  Tinerii au plecat la CJ la facultate si nu s-au mai intors, restul au plecat prin Europa, asa ca sa nu te mire ca orasul arata ca dupa razboi, asa sunt majoritatea oraselor de 10 mii de locuitori.

  Comentariu apreciat.523
 6. Ai o problema mare dacă ai observat astea doar în Beclean :)) găsești absolut totul din Beclean în jurul capitalei, chiar pe unele străzi din capitală

  Comentariu apreciat.3914
 7. Cred ca nu e nici o concluzie de tras, doar niște chestii de constatat. Sau?

  144
 8. @Cristici: …in Arad cartierele s-au schimbat radical în ultimii 2/3 ani…au dispărut garajele, au apărut parcări etajate între blocuri…la fel și zonele de case…zonele s-au schimbat enorm… s-au asfaltat și trasat nou aproape toate strazile. S-au plantat copaci, au apărut parcuri…chiar daca deocamdată sunt cu copăcei dar au apărut.
  Ce vreau să zic? Nu poți să îți faci o părere despre orașele românești după street view. Unele poze sunt și de acum 10 ani.

  Comentariu apreciat.369
 9. În 1988 am fost în Beclean într-o tabără UTC. Eram cazați într-un internat de liceu de informatică. Într-una din zile ne-a luat directorul liceului, mândru, să ne arate laboratorul de informatică și ne-a lăsat pe jos. Era o sală cu vreo 35-40 de televizoare Olt (sau Sirius, ceva de genul), la care erau legate niște HC-uri și casetofoane. Au venit 3-4 elevi și ne-au prezentat niște programe făcute de ei. erau vreo 2 jocuri, unul de făcut niște calcule mai speciale, ceva legat de CFR și încă o chestie. A fost o chestie oau, la vremea aia, ni s-a părut ceva SF. A fost primul contact cu un calculator, altfel decât în poze din reviste.
  Sunt curios ce s-a ales de liceul ăla.

  Comentariu apreciat.820
 10. Din păcate multe orase mici arata asa. Cauzele sunt multiple, de la nepăsare pana la corupție și furt fara limita

  192
 11. Da, Ardeal e România, partea mai bună a României

  Indecis. Tu ce zici?4243
  • Se vede si in poze “partea mai bună a României”.
   Stii unde e Beclean, pe harta? Pe langa Cluj.

   1214
  • Ba e partea la fel de proastă a României.

   159
  • @Cristi stai jos că ești analfabet (geografic, that is)

   61
  • N-am spus că-i perfect, dar e clar că Transilvania, Banat & Crișana sunt mult mai dezvoltate decât celelalte regiuni. Cine spune că nu e așa e ori tâmpit ori ipocrit.
   Și nu e ceva neobișnuit, și alte țări au regiuni mai dezvoltate decât restul țării (vezi Piemont & Lombardia, Bavaria, Catalonia etc.).

   155
  • Beclean arata mai urat si decat Negresti, cel mai sărac oras din Romania.

   20
  • Nimic, avem o tara foarte frumoasa.

   Ca tot am scris in articol de Barcelona. Unde am stat, langa Barcelona, in 2005. In Becleanul Barcelonei… Sant Cugat. Mergi prin Sant Cugat, si compara cu Beclean.
   La zilele orasului, ne-am nimerit in perioada aia, in 2005 au pus mocheta rosie pe strada principala. Nu pe trotuar, pe strada. Iar in centrul comunei aleia au pus cinema in aer liber, gratuit. Asta in 2005.

   “Asa, si?” La Beclean ce se intampla in 2005? Inlocuieste “Beclean” cu ce nume de localitate vrei tu din Romania.

   718
  • Intreabai te rog pe aia din becleanul ala de langa barvelona daca stiu cum e sa stai 50 de ani inchis sa nu vezi altceva deca ceausescu pcr, si apoi vezi daca mai stiau sa puna mocheta rosie in 2005 pe strada

   223
  • @Cristi: Beclean = 10 mii de locuitori/Sant Cugat 75 de mii+ faptul că se află la nici 25 km de o metropolă ca Barcelona și de Mediterană. Când faceți comparații de ce nu țineți cont de anumite chestii. Comparați mere cu pere!
   @keepcalm: Spania a avut dictatură militară stimabile…39 de ani. Noi am avut 45 de ani dictatură comunistă. Diferența la ei este că s-a investit enorm in educație. Au transformat o țară mai fanatică religios decât Papa într-o țară open mine și educată. De aia o duc ei mai bine…nu poți călca pe cap un popor educat.

   227
  • Nu exista termen de compratie la ce sa intamplat sub ftanco si dupa, la ce sa intamplat sub ceausescu si dupa, aia au tamas liberi in mijlocul unei europe normale, romania a ramas libera de ceausescu insa aproape de influenta rusa, si ca sa vezi ca nu sunt departe de adevar tarile aflate sub influenta rusa nu au scapat usor, nici una din cele ce au fost sub influenta sovietica nu a ajuns la nivelul spanie, zonele de influenta au fost diferite

   140
  • Pai in Sant Cugat, majoritar stau oameni cu bani la casa, ce dracu sa compari cu Beaclean. Daca iti da cineva 10 milioane de euro si iti spune, dar nu mai iesi din Beaclean, ce faci? Accepti suma? Uitati-va la contrastul ala dintre GLE-ul ala si jegul ala de bloc… E totul degeaba!

   111
  • @keepcalm: “nici una din cele ce au fost sub influenta sovietica nu a ajuns la nivelul spanie”
   Să încerci să vizitezi Estonia. Documentează-te despre istoria lor post URSS. Ai să rămâi șocat ce poți face daca ai oameni educați în funcții de conducere. Ei au ieșit de sub ruși în ’91…acum au euro și nivel de trai pentru care multe din zonele Spaniei sunt invidioase. De turism nu mai vorbim. Dacă vrei să vezi ce înseamnă un stat post sovietic vizitează-le capitala măcar apoi zonele de coastă.

   Noi ne plângem că rușii, că influența, că plm da’ încă votam comuniști și naționaliști de toată jena.

   PS: Să nu-mi spui că rușii nu-s interesați de statele baltice .

   84
  • Asa este ai dreptate @Aradeanu, au avut grija finlandezi de ei(sub 100km tallin-helsinki) sa nu ramana in urma, si o tara cu populatie jumatate cat bucuresti e mult mai usor de manageriat, exemple avem in europa de vest de cat de “rau” le e tarilor mici

   84
 12. La Beclean gasim baile Figa. Daca aveti drum in zona aia la vara sa mergeti ca merita.

  134
  • Mai ales când vreți să vedeți țăranii din Ardeal in slip.

   Indecis. Tu ce zici?2313
  • Daa. Pe taranii din Oltenia ii recunosti ca intra cu BMW-ul in piscina

   Comentariu apreciat.382
  • Sunt ok dar au inceput sa se deterioreze, nu se intretin deloc. Imi amintesc la inceputuri veneau taranii in chiloti d’aia cu banda cu nume gen Kelvin Klein, credeau ca sunt slipi d’aia meseriasii, rupeau topoganele alea, se dadeau in picioare, etc, nu aveau loc copii de ei. Simpatici, adica nu mi-au cazut galoanele sau ceva, chiar m-am simtit bine acolo!

   73
 13. Acu vreo 10 ani am ramas fara permis 30 zile la Beclean, iesirea spre Cj.

  Altfel in afara de aglomeratia clasica din cauza ca drumul trece prin oras nu il tin minte cu nimic.

  Beclean pe Somes parca e altceva, trenul oprea acolo 🙂 practic de acolo pana la Gura Humorului e unul din cele mai faine trasee cu trenul din Ro.

  171
 14. Corect se pronunța Be Clean!

  Comentariu apreciat.252
 15. @cristici, m-ai facut curios cu streetviewul in Beclean si am aplicat strategia obisnuita, vis-a-vis de localitatile de la vest de Carpati, initial aplicata in Banatul matern. Anume, sa ma uit la biserici. Ma refer la localitati de o anumita marime si importanta, in ziua de astazi sau istoric. De obicei vezi 2-3-4 (ma refer la culte diferite, cele consacrate, nu la Tom si Jerry si Ben-Onan Ardelean) depinde de zona, ortodoxa si romano-catolica (cele mai raspandite) si apoi luterana/calvina/greco catolica. Eh, la alea ortodoxe ma uit ca sa imi dau seama de specificul localitati, intrucat restul sunt cladiri istorice. La ortodocsi exista 3 variante de localitati (nu mai depinde de procentul istoric de ortodocsi din localitate ci de modificarile populationale din ultimii 50-70 de ani): 1) cu biserica ortodoxa veche, mica/normala, de caramida, cu turn intr-un stil aparte care in Banat are influente baroce, pe cand in Ardeal au influente mai degraba spre gotice, 2) cu biserica ortodoxa noua, MARE-MARE, de obicei in disproportie cu cladirile din jur, intr-un stil “brancovenesc” ce nu are nici o treaba cu ortodoxia locului 3) astea ca Beclean, cu doua biserici ortodoxe, una veche si una noua, cum au fost descrise mai sus. In cazurile 2 si 3, aproape totdeauna biserica mare e in vecinatatea celei catolice/reformate, daca nu chiar vis a vis, ocupand un spatiu care era candva piata/obor, sau pe latura acelui spatiu.

  141
 16. Eu vad saracie ca peste tot in genul asta de orase din RO. Ce nu vad sunt hartii si alte mizerii pe strada.

  151
 17. Daca stie cineva un oras din romania ce nu are zone sa arate asa sa lase aici. Ca eu chiar nu am vazut.

  110
 18. La Beclean se schimba trenul pentru a merge la Bistrita.

  10
 19. Nici eu nu am fost in Moldova, cumva nu cred ca am pierdut ceva.
  (Ps. Mi s-a spus ca Suceava si Gura Humorului nu sunt Moldova)

  28
  • Suceava,Radauti,Gura Humorului,Vatra Dornei,apartin de regiunea istorica Bucovina,care a facut parte din Imperiul Auto Strungar.De acolo si influentele austriece la constructia caselor.

   111
  • Bucovina(Buchenland)=Tara Fagilor

   50
  • dap, aia din judetul suceava sunt moldoveni cu impresii de bucovineni! ce-i drept, se vede diferenta intre cum arata judetul suceava si cum arata restul moldovei.
   PS ai pierdut cate ceva, iasul e f frumos si zona montana a moldovei e.

   72
 20. Cristici, plimba-te oleaca prin Husi. Eu credeam ca e varianta mai mica a Pascani-ului,dar nu. E chiar mai ingrijit decat Vasluiul, desi e mai sarac. Ca fapt divers: nu am vazut nici un suedez pe acolo.

  01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.