Cum arată sărăcia?

În lista asta de meme-uri e una care mi-a dat un pic la temelie. Aia cu “nimeni nu vrea să se gândească cum arată sărăcia de fapt, de teamă”. Și are dreptate.

Că noi credem că sărăcia înseamnă să ai un televizor cu diagonală mică sau un telefon vechi de acum, că nu vrem să acceptăm că înseamnă strâns din buci pentru cumpărat anvelope la mașină, fentat mersul la dentist sau mecanic, că știm că o să găsească chestii scumpe de reparat, amânat instalarea senzorilor de gaz și de fum, mâncat constant prăjeli și fast food, amăgit că avem internet de mare viteză și suntem practic bogați, mai ales că avem și două tricouri de firmă…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

135 comentarii

  1. saracia e sa mananci mamaliguta ca bani de paine nu prea sunt. sa platesti cu greu chiria, copii sa nu manance in fiecare zi cina, hainele sa fie de la mana a doua si peticite regulat.

    saracia e dura, multi nu o inteleg daca nu au trait-o candva in viata.

    00
    • De fapt aia este saracia crunta, la limita supravieturii. Scopul articolului este sa ne faca sa intelegem ca de fapt multi dintre noi suntem saraci chiar daca nu ducem lipsa de mancare.

      00
    • Vezi ca polenta e la modă în ziua de azi… O mănâncă toate constipatele de zici ca e vreun serios gourmet shit!
      Asa ca, prea scumpă și asta pentru saraci!

      00
    • Mămăliguța cu un ou fiert, smântâna, unt si brânza de capra rasa deasupra e un deliciu. Mai încet cu mămăliga pe scări

      00
    • fratilor, saracia adevarata e cand nu iti trebuie doua bete sa te caci in fundul curtii pentru ca ti-a murit cainele in lant de foame. saracia crunta e cand faci rost de cartofi dar nu ai vazut ulei de un an, asa ca ii fierbi cu ultima bucata din gard pusa pe foc. saracia adevarata e in asa multe locuri din tara incat nu ai ata sa peticesti hainele alea. saracia e cand singurul lucru dulce in gura e sangele cand te julesti la vreun deget. saracia e cand habar nu ai cu ce sa compari ce nu ai, pentru ca nu ai stiut niciodata cum e sa ai

      00
    • asta zic. io nu sunt, că eu am netflix!

    • ar trebui sa vada cum a trait bunica-mea singura cu doi copii, muricanii astia memari. astia vorbesc de saracie de de-un episod din seinfeld.

      00
    • Chiar asta discutam și eu cu nevastă-mea, zilele trecute. Când eram noi copii, săraci erau ăia care nu aveau de nici unele. Aveam o vecină care făcea ciorbă cu cartofi și ceapă, că altceva nu avea. Soțul ei era barbugiu, au venit suedezii să o ia pe ea și pe fi-sa. Au ieșit vecinii să facă scandal și le-au luat, până la urmă, frigider, aragaz și ce mai avea aia prin casă. O mai ajutau vecinii cu una alta, dar nimeni nu prea avea multe.

      Înainte săracii erau săraci lipiți, cum s-ar zice. Acum sărac înseamnă să ai un telefon mai vechi, un televizor mai mic o mașină mai veche etc.

      00
    • Bre, va eludeaza ideea. V-a lasat dl Vali in offside, nu-i iese mereu, dar mai are ideile lui bune si fixe.
      Asta vrea dansul sa zica, ca s-a schimbat definitia saraciei. Multi, ca si dvs, se gandesc la saracia aia lucie, cand nu ai ce manca, cu ce te imbraca, eventual te si ploua. Si se simt bine cu nivelul lor.
      Saracia vestica e umpik altfel: timp foarte mult la job si in trafic, bani putini, mancare si bautura proasta (chiar daca din abundenta), imposibilitatea de a-ti permite servicii bune la timp (medicale, reparatii, etc), lipsa de perspectiva si evolutie personala.
      Daca va face sa va simtiti mai bine ca sunt sate in Vaslui si pe langa Bucuresti unde sunt unii care stau in colibe si se bat cu cainii pe mancare, ok, ati reusit in viata, felicitari.

      00
    • gigi22, pentru că cineva nu e de acord cu idea, nu înseamnă că l-a eludat.

      00
    • Sa nu ai doua bete sa te caci in fundul curtii, asta nu mai tine de saracie ci de lene si prostie in prezent.
      Da, saracia de azi clar e diferita de saracia de acum 10-20-30 de ani.

      00
  2. @SkipTheDished – citeam pe Imgur ca de fapt sunt multe firme care care beneficieaza de imprumuturi PPP (Paycheck Protection Program) si de aceea pretind ca ei cauta sa angajeze.

    Sunt de accord cam cu toate mesajele de mai sus, cu exceptia celui legat de artisti. Nu conteaza cat de mult castiga un artist pentru ca el nu poate forta pe nimeni sa ii dea bani. Serviciile oferite de ei sunt bune la suflet, dar nu sunt esentiale; ca atare, platesti doar daca vrei.

    00
    • aia cu artistii e o basina sinistra. Nu pot sa iti dau tie bani, ca faci muzica de cacat, doar pentru ca eu ascult muzica.
      Si, astia de fac muzica pe care o ascult io…Se adreseaza unei populatii prea mici. Nu se pot astepta sa le dau io juma de salariu sa traiasca ei bine

      00
    • Daca consideri ca cineva face muzica proasta, nu trebuie sa ii dai nici un ban.

      Daca iti place un artist dar consideri ca biletul la concertului lui este prea scump, inseamna ca nu iti place atat de mult si gasesti altceva de ascultat.

      Daca un artist are succes si aduna milioane cu grebla, este stupid sa te superi pentru ca banii respectivi sunt dati in mod voluntar de cei care considera ca merita sa plateasca cat cere artistul.

      00
    • Bre, „artist” nu inseamna doar performer, pictor sau sculptor. Ars gratia artis gen…

      Acolo la „artisti” sunt incadrati toti aia cu „Master of Arts”.
      Si aici intra tot de la design grafic la design de produs, literatura, ilustratie, arhitectura, publicitate, pare-mi-se ca si sociologie si alte asemenea…cam greu de trait fara astea.

      Altfel sa va orind io ca se mai plange vreunu de vreo interfata…

      10
    • Vad ca trebuia sa precizez – eu am pornit de la acea meme cu Beyonce care a castigat 30 mil USD pt un concert de 2 ore si cineva o punea in aceeasi categorie cu CEO.

      00
    • @Habarnam: Stai linistit ca in domeniul „artei” nu cei ce au de munca se plang. Ca aia in general sunt platiti peste medie. Uneori cu mult, alteori cu mai putin. Dar aproape mereu peste medie.

      00
    • Eu nu inteleg pe asta cu artistii… nu spun ei ca tot ce fac, fac pentru fani? uite, eu sunt fanul lor…sa-mi cante muzica!!!

      00
    • @MihaiC ”Nu conteaza cat de mult castiga un artist pentru ca el nu poate forta pe nimeni sa ii dea bani.”

      Și ce, CEO-ul de la CocaCola, de exemplu, te forțează pe tine să cumperi produsele lui?

      00
    • @animaloo sa-mi bag pula cat esti de ingust.

      Serios, te-ai luat de domeniul cu cea mai larga abordare si efect.
      Arhitecti? Hai sa nu ne mai plangem de blocurile comuniste.
      UI/UX hai sa ne intoarcem la terminal.
      Gaming? Pong era the shit pe vremea ta, the fucking graphics!
      Design de produs? Design de mobilier? Design auto? Ladaa!!!
      Si asta asa simplu si la suprafata. Mergem si la drumuri si poduri un pic? Sau sarim la sunet?
      O coloana sonora pentru filmul / serialul ala beton?
      Si daca aduci pe unu cu tableta de lut la nunta sa-ti imortalizeze momentul … tot artist se numeste. Tot munca e!
      Daca ti se pare simplu, baga 6 ore illustrator, fruttyloops, html/css sa vezi ce parte din bostan se incinge si cat de repede ajungi sa-ti finalizezi ideea.

      00
    • @Adrian ai dat un exemplu foarte prost cu arhitecții. Blocurile comuniste mi se par mai bine gândite decât cele noi.

      00
    • @ubercool, daca te referi la partea de rezistenta a constructiei, aia este facuta de ingineri, nu de arhitecti.

      00
    • @AndreiG, mă refer la partea funcțională. Câte apartamente noi au spații de depozitare, de exemplu? Stai cu mașina de spălat, mopul și aspiratorul pe hol.

      00
    • @ubercool nu te contrazic, dar mai sunt si urate cu spume (ca despre artisti vorbeam). Sa faci o cladire frumoasa SI functionala … asta inseamna sa fii artist!

      00
    • @ubercool, nici macar aici nu este vina arhitectilor, sunt de vina dezvoltatorii care le-au impus sa faca apartamente cat mai mici ca sa-si maximizeze profitul. Dar inteleg ce vrei sa spui si ai dreptate, ce s-a contruit in trecut era mult mai practic.

      00
    • Hai ca deja mi se oare ca furati un pic curent, eu de exemplu mai fac site uri in wordpress, zau ca nu m am gandit ca sunt artist cand bag html si css. Asa si femeia de serviciu e artista.

      Acolo e vorba de artisti in intelegerea populara, artisti care platesc alte taxe si impozite si au alte beneficii fata de Ionel de la IT. Si da, majoritatea sunt niste plangaciosi ipocriti csre isi dsu prea multe importanta.

      00
    • @Adrian: pai si ce plm vrei sa imi zici cu aia? Nu fac bani? Vrei sa le plang de mila arhitectilor?
      e vorba de „financial struggle of artists” nu de „la ce pula mea avem nevoie de artisti”.

      00
  3. Dacă nu ai fost niciodată sărac nu poți înțelege din vorbe cum arată sărăcia, indiferent ce ți-ar explica altcineva.

    Problema este că s-au schimbat constant criteriile după care evaluăm sărăcia, adică un om în anii ”90 ar fi fost considerat absolut ok acum este considerat sărac.
    Adică în anii ”90 era absolut ok să ai o Dacie veche de 15 – 20 de ani, să ai o mobilă veche de 20 – 30 de ani, să porți hainele + papucii până se rup, să mergi în concedii câteva zile pe an la Eforie Nord în niște condiții care astăzi ar fi considerate execrabile etc. – ei, în ziua de astăzi un astfel de om este cosiderat sărac.

    00
    • evident ca ne raportam la prezent ca acu 100 de ani traiam in copaci si vanam cu prastia iar cei peste 30 de ani erau considerati batrani. relevanta? zero.

      00
    • @Mihai
      Vai de capul nostru ….
      După părea ta acum 100 de ani, adică în 1921 trăiam în copaci și vănam cu praștia ????

      Păi și cu puștile, tunurile și avioanele din primul război mondial ce au făcut ?????

      00
    • mirel, nu lasă pe nimeni să te convingă că ești deștept.

  4. Sărăcia, nevoia de supraviețuire și de a căuta zi de zi de unde să taie pentru a avea și de altele este un stil de viață. Nu vorbesc despre a economisi sau despre a cheltui cu cap, că trebuie să fie ceva bani. Omul sărac nu economisește și nu cheltuie cu cap, pentru că nu are efectiv de unde. E că vrăjeala aia proastă cu sacrificiile financiare făcute de părinți. Bă, au avut de unde să dea, au amânat un pic un lucru, pentru că se bazau pe ceva. Dacă erau rupți în cur, nu aveau din ce face sacrificii pentru că nu există de niciunele.
    Sărăcia îmbracă forme la care nu ne gândim, iar viciile adâncesc și mai mult groapa datoriilor și a lipsurilor. O spun și acum, cum am spus și înainte: munceam pe mult mai puțini bani decât acum și îmi permiteam să fumez și să beau. Acum nu îmi permit nici măcar să cumpăr un pachet de țigări. Când aud că sunt 22-25 lei/zi țigările, crapă ficatul in mine.
    Sărăcia înseamnă când nu dă o mână de ulei ars pe gardul ăla de lemn, să îi prelungească viața, înseamnă vopseaua scorojită de pe porți, care poate fi dată jos cu o perie de sârmă și întins o mână de deruginol, înseamnă mașina aia de care se plânge tot timpul dar distribuția trebuia schimbată acum 10.000 de km. Înseamnă anvelope proaste și oricând exista riscul să pățească ceva, iar costurile sunt mai mari decât ăia 300 de lei în plus.
    Sărăcia înseamnă să nu poată vedea în perspectivă, să cumpere chestii în cantități mai mari sau să facă plăți anticipate pentru diferite bunuri și servicii, de genul impozitelor. Înseamnă să cumpere dero de ăla prost la pungă mică, nu un bidon de 5 litri, să cumpere chestii la bucată fiindcă nu își permite la bax.
    Înseamnă depresie, înseamnă sănătate precară pentru că trebuie să aștepte până sunt bani la spital pentru consultații de specialitate, înseamnă lipsa medicamentelor, că nu sunt deloc ieftine, înseamnă că o belea o antrenează pe alta și nu pot vedea efectul de cascadă.
    Oamenii dacă nu au venituri suficiente, nu pot înțelege cum anume unele lucruri din trecut sau actuale contribuie la starea generală proastă in care se află. Nu plătești la timp curentul, vine și ți-l taie: factura+penalizări+ taxe de debranșare/rebransare. Un exemplu simplu și trist al unui vecin in sat, sărac lipit și alcoolic pe deasupra: avea de dat 50 de lei la curent, dar nu a plătit la timp. A trebuit să plătească factura, penalizări plus 300 de lei taxa de deconectare/reconectare. Adică ceva de 50 de lei, a dus-o la 360.
    Nu mai discutăm despre educație, calitate a vieții, cursuri profesionale sau școli, despre avansat, despre avut grijă de sănătate și urmărit una alta.
    Sărăcia pentru un individ este mai scumpă decât pentru unu care își permite chestii.
    E mai scump să fii sărac decât să ai bani, iar în termeni nominali un sărac cheltuie mai mulți bani decât unu care are.

    10
  5. Cred ca catchul este urmatorul: daca sunt sarac, nu fac copii. Daca te tii de regula asta, ai o sansa.

    00
    • Să fii sărac este mai scump decât să ai bani.
      In termeni nominali, un sărac cheltuie mai mulți bani, decât unu care are, pentru că nu poate anticipa și nu poate plăti în avans sau planifica anumite cheltuieli pentru a economisi in viitor, începând de la mentenanța mașinii, sănătate, casă, mâncare,etc. Fiindcă cumpără pe loc sau rabdă până poate face ceva, atunci fiind prea scump.

      00
    • In SUA e plin de saraci cu masini de 30-40k USD, dar care n-au bani de mentenanta. Cititi si aici, despre „saracii” din Coreea de Sud: https://m.hotnews.ro/stire/25128331 Aproape mi-a curs o lacrima de ei, ce rau o duc.

      00
    • exact. este MULT mai ieftin sa fii bogat.

      00
    • Pai si daca familia sau preotul sau anturajul spun ca este bine sa fie cat mai multi, chiar daca asta va insemna practic sa creasca in mizerie, sa aiba niste ani de privatiuni etc? Am mai scris, prin intermediul jobului sotiei, mai cunosc sau aud de familii cu 6-7 copii, care se zbat in saracie. Nu pot sa nu ma intreb, cand abia ai (uneori nu ai) bani pentru hrana, hainele copiilor, nu mai vorbesc pentru medic si tu esti deja parinte de 3 sau 4, nu iti trece deloc prin cap sa te opresti din fatat? Dar, probabil, asta este o intrebare pacatoasa rau

      00
    • decat ca lucrurile stau exact invers. Toata planeta cat a fost saraca a facut multi copiii.

      Iar desteptii care s-au apucat sa faca propaganda pro-avort nu au ajutat saracii, dar au creat criza demografica in tarile dezvoltate, adica exact acolo unde respectivii copii ar fi avut maxim de sanse.

      Si pe principiul ca daca te-ai lovit la picior de ce sa nu iti faci si un cucui, aceiasi destepti s-au apucat sa importe paki, ca nu se mai poate asa, avem criza demografica si nemtii nu vor sa mai faca copii. Dar astia da. De ce? Ca nu li s-a bagat inca in cap ideologia noastra de cacao.

      As prefera mai putini destepti care se baga in seama. Sau macar astia care au dat-o-n gard sa recunoasca ca au gresit.

      00
    • Mac Gregor – superb. Doar ca, nu. Familiile faceau multi copii atunci cand mortalitatea infantila era foarte mare. Faceau 7 sau chiar 10 din care ajungeau la varsta maturitatii doar doi. Mentalitatea asta s-a schimbat in ultimii 50 de ani. Mai tii minte poliomielita? Copilul acela cu membrele moi, cu fatza schimonosita, pe care il aducea bunicul la scoala pe bicicleta? Ceva imi spune ca nu ai apucat vremurile alea. Vremurile poliomielitei si ale altor boli au trecut datorita vaccinurilor. Si in momentul in care supravietuiau majoritatea nascutilor si se putea manca carne la fiecare masa si merge in concediu cel putin o data pe an, cuplurile au inceput sa faca maxim doi copii. Uneori, doar unul. Pentru ca se puteau bucura de viata (in loc sa supravietuiasca). Fenomenul a fost observat in toate societatile care au prosperat, indiferent de „propaganda pro-avort”. Daca pentru tine propaganda asta este ceva real, dedica-te luptei impotriva propagandei, voteaza AUR, cereti ca tara sa fie condusa de o mana de fier, bullshit-uri din astea

      00
    • @mac gregor: Ia citeste tu despre copiii din orfelinatele Romaniei din perioada in care nu aveai voie sa faci avort.

      Ia sa vezi ce mult bine ne-au produs aia si cum ii tratam noi.

      Ia vezi si explozia de avorturi din ’90 cand s-a dat drumul la ele si lumea inca nu stia ce-i plasticul ala numit prezervativ decat prin bancuri.

      Cei mai needucati fac cei mai multi copii. Problema e ca cei educati ii fac doar cand au si venituri suficiente. Lipsa avortului nu duce la nimic bun decat la copii nedoriti si un cost ridicat pentru societate. Ca stat mai degraba importam pakistanezi capabili de munca decat sa platim cresterea unui copil.

      Si noroc cu desteptii aia ca altfel unde dracu’ se duceau milioane de romani la munca? Vezi ca pana nu de mult, noi eram pakistanezii.

      00
    • Nici un stat care incearca sa devina normal nu trebuie sa faca propaganda pro-avort. Sau mai rau, anti-copii, ca tipul de mai sus.

      Treaba statului e sa incerce sa devina prosper si civilizat. Daca reuseste asta, copiii aia vor avea oricum mai multe sanse.

      00
    • @Vali, mă gândesc mereu la căpitanul Vimes când citesc ceva care seamănă cu ce a zis IonuțM mai sus, sau la articolul tău cu săracii care nu-și permit să se ducă la supermarket/cumpere bulk.

      00
    • AB, de acolo avem zicala „suntem prea săraci să ne cumpărăm lucruri ieftine”

    • @mac gregor, nu trebuie să facă propagandă pro-avort.
      ci doar să nu-l interzică sau să-l facă prea greu de accesat.
      mamele noastre au trecut prin asta, hai să nu le facem și pe nevestele voastre (io-s femeie) sau pe fiicele noastre să treacă prin asta.

      00
    • @AB da, dar e mai simplu sa găsim țapi ispasitori gen propagandiști pro avort. Dormim mai bine cu înverșunarea pe diverse grupuri, cu mentalitatea ‘us versus them’ și cu aratatul din deget. Ne și simtim mai deștepți ca avem răspunsuri foarte clare, nu contează tragediile personale care vin din orice politica din asta prohibitiva

      00
  6. Sarac inseamna sa nu-ti permiti ce isi permite vecinul.

    00
    • Keeping up with the Joneses :)

      Problema este ca de obicei nu ne comparam doar cu o singura familie.
      Vrem vila ca Ionestii, masina ca Popestii, vacante ca Georgestii…

      00
    • „Vecinii” in ziua de azi sunt influencerii pe care ii urmarim, din cauza sentimentului de falsa apropiere pe care ni-l dau rețelele de socializare cat si marketingul lor de tip „slice of life”. Generațiile mai tinere (millenials si zoomeri) nu se mai compara cu fostul coleg de banca din școala primară, ci cu imaginea la care aspira, materializata in profilul de social media.

      Asa s-a ajuns la comparat profiluri si false avatare, iar diferentele se suplinesc ruland datoriile pe cardul de credit cu dobanda de 20% pe an. „Sărăcie”. Ai ce manca zilnic, haine sa pui pe tine si o locuință incalzita cu un pat unde poti dormi? Mai ai si conexiune la internet si cunosti limba engleza cat sa te poti plange facand meme pe Internet? Pai deja esti obiectiv mai bogat decat 75% din populatia planetei. Dar ei nu mai pot de Bezos, Musk si de cat face Beyonce dintr-un concert.

      Fun fact: citisem acum cativa ani ca Beyonce si JayZ si-au luat o viloaie de 500 de milioane de $, cum altfel? Pe credit. La fel traiesc si ei, doar ca e vorba de mai multe zerouri in coada.

      00
    • @MihaiC, n-ai nevoie de Popesti si Georgesti in cazul asta. Ionestii stau bine si pe vila, si pe masini, dar si pe vacante. Salut Mariciu :D

      00
    • Daca facem asa, atunci sunt sarac. Vecinii mei au case finalizate (a mea e cam 60-70% finalizata), au curtea boboc (la mine mai am de lucru) ca stau acasa aproape toata ziua (in timp ce eu lucrez si ajung acasa dupa ora 18), au audi A8 in timp ce eu am mazda 3, fac vancate in spania si franta in timp ce eu calatoresc „ca saracii” in ungaria, grecia si croatia. Diferenta e ca vecinii de care vorbeam sunt la 2-3 ani distanta de pensie cu copil major si pe treaba lui, noi avem 35-37 ani + copil de 7 ani la scoala. Asa ca uneori nu-i suficient sa luam valoarea mea vs cea a vecinului, trebuie si nuantata putin povestea cu „eu vs vecinul”, nu ne aflam toti in acelasi stadiu de dezvoltare a vietii.

      00
  7. Ei, in curand vor afla multi ce inseamna saracia… multi care nu se asteapta acum :) …. si va fi mai urat decat isi pot imagina :)

    00
  8. @Leo dacă poți să dai și niște meditații, te-ai scos

    00
  9. Si eu rezonez cu mesajele, dar aia cu Beyonce e la fix si arata si cauza problemei. In general astia care sa plang de salarii mici fac celebre toate pseudovedetele. E ok sa fii miliardar daca ai versuri idioate. La fel si pe parte de politicieni: il votezi pe Trump care are un istoric de angajat imigranti ilegal platiti prost, de dat tepe si declarat faliment si apoi nu faci conexiunea ca traiesti prost. Nasol, poate totusi atata meriti.

    00
    • Btw chestia asta e si la romani: sosoaca e viata, hatz jonutule si uragane, pas la vaccin ca pe mine nu se fac experimente ca pe toti sefii de stat din lumea civilizata, dar eu de ce sunt mai prost platit decat un neamt; sau a furat dar a si facut, dar eu de ce traiesc mai prost decat un finlandez

      00
    • Ai ratat mesajul la aia cu Beyonce. Chit ca e pseudovedeta sau nu, e irelevant.Milioanele facute de ea nu-s facute din sclavit mii de angajati, spre deosebire de Bezos,Musk,etc.
      Sunt bani de la oameni care apreciaza versurile alea idioate, dar nu e sclavie.

      00
    • @Beni, oare si muncitorii aia din Sri Lanka care lucreaza pentru Beyonce pe 44 de centi/ore sunt de acord cu tine?

      00
    • @Andrei G
      Nu stiu detalii cu Beyonce, pentru ca nu urmaresc.
      Daca are vreo linie de imbracaminte bazata pe munca platita prost, intra in categoria de CEO rapaci.
      Dar meme era despre cat castiga ea din spectacol, si acolo e treaba ei, ca nu baga mana in buzunarul nimanui.

      00
    • @Beni, @MihaiC, Beyonce nu face singură spectacolul ăla.
      nu aranjează ea sala, nu cară ea chestii, nu e resposabilă cu luminile, cu proiectoarele, nu se machiază/îmbracă singură, nu cântă ea și în orchestră, nu face și back-up/cover sau cum pzm se cheamă, nu șofează ea, nu pilotează avionul, nu vinde ea biletele, nu le verifică la intrare, uneori nu face ea textul sau melodia, ea nu face ea x, y, z, a, b,c,d, tot restul alfabetului vest-european și cel mai probabil alte câteva litere din alte alfabete.
      și dacă nu-i plătește pe toți ăia ca din banii pe 2 ore să mănânce o ciorbă caldă și din banii pe un turneu să aibă pt toate cheltuielile lor și familiei pe 2 luni (băgat la plici), atunci intră în aceeași categorie cu Trump, Musk, Bezos și restul.

      00
    • @AB de acord cu tine, toti cei implicati trebuie sa fie platiti corect pentru munca lor. In meme prezentata de Vali se mentiona doar cat castiga ea, nu ca ar fi prost platiti ceilalti implicati in organizarea unui concert sau turneu.

      Pot fi si cazuri in care artistul este o persoana neplacuta. De exemplu, Ellen De Generes (pe care o consider amuzanta intr-o oarecare masura) m-a dezamagit prin modul in care si-a tratat echipa din show la inceputul pandemiei.
      https://en.wikipedia.org/wiki/The_Ellen_DeGeneres_Show#COVID-19_pandemic

      00
  10. saracia este atunci cand cumperi de la eMag din zona resigilate #thoughLife

    00
  11. Majoritatea celor tineri azi, nu prea constientizeaza ce inseamna saracia, sa primesti primele ghete cand ai mers prima data la scoala.
    Mai grav este ca sunt foarte multi care au un fel de nostalgie pt vremurile netraite de ei, in regimul „comunist”, cand „iti dadea statul casa”.
    Ce conteaza ca munceai ca vita, ca casa nu pre avea apa calda, caldura si munceai jumatate de viata pentru o mobila de PAL si poate un TV color, unde il vedeai pe Tovarasu 2 ore/zi? Era siguranta zilei de maine, o viata de kkt.

    In anii 40, comunismul nu a venit doar impins de la est, a venit pe fondul unei profunde saracii a populatiei (nu se compara cu ce avem acum).
    Pur si simplu nu aveai nimic, iar problema era simpla si atunci: tu ai mult, eu nu am nimic, deci eu iti iau ce ai, iar amandoi vor fi saraci!

    Acesti miliardari/triliardari de carton, au aparut din cauza tiparnitelor care merg la turatie maxima, iar acele suma incredibile reprezinta de fapt o evaluare simplista a activelor pe baza burselor extrem de „optimiste”.

    Nu inseamna ca Bezos, Musc & Co sunt saraci, dar prostimea isi inchipuie ca astia dorm pe un munte de bani, aur si nestemare, precum Saug.

    Daca maine bursa crapa, baietii de mai sus „pierd” sute de miliarde, dar raman toti bogati.
    Vedeti pe google The shoeshine boy indicator.
    Acum orice prost va invata sa investiti pe bursa si Crypto.

    Saracul de azi, care nu mai vrea sa munceasca pe 15$/ora, va merge la cantina saracilor, pentru ca deodata nu vor mai fi joburi, indiferent de salariul oferit/dorit.

    00
  12. în America bărbații se feresc de însurătoare fiindcă nu au drepturi egale în majoritatea statelor în caz de divorț, mai e și obiceiul ăla imbecil al femeilor de a alege doar bărbați din top 5% care oricum stau puțin cu ele până le bagă în pat și apoi trec la alte proaste.

    00
    • Iti multumim Andrei pentru aceasta interventie. Cred ca e cel mai relevant comentariu pentru tema discutata.

      In alta ordine de idei, daca ai nevoie de ajutor ca sa futi e mai ok sa intrebi..

      00
    • @Andrei, după comentariul tău, mi-am dat seama ca poate nu esti doar in top 5%, dar esti și urat

      00
    • Andreiule, această mentalitate de top 5% cu prințese ce vânează doar campionii este și pe la noi. Dar ce să vezi, realitatea vine din spate și le fute câteva lopeți peste ochi domnițelor ce consideră că li se cuvin X chestii, iar ele-și revin la realitate. Oamenii care se aseamănă ca aspect fizic, statut social, financiar, profesional, obiceiuri, se cam adună. Sunt și excepții, dar ăstea sunt rare. În rest banu la ban și păduche la păduche.
      Problema dârlăilor din USA, care fug de însurătoare este alta: riscă ca la divorț să rămână în pula goală, dați afară din casă, să rămână cu datorii și credite, să stea pe străzi și să plătească alimony unei zdrențe, care-și rupe ruju-n pulile tuturor rataților și șomerilor. De aia fug de însurătoare, nu că top 5% și alte manele d-astea cu alpha male, beta male, red pill, blue pill, shit pill, feminism, toxic masculinity și alte categorii.
      Mai există fenomenele alea cu incell și MGTOW, niște chestii derivate din lipsa de pizdă. Discuția e lungă cu consecințe profunde și pot scrie despre fenomenele astea toxice și sociale vreo 2 zile încontinuu.
      Da-n principiu cam d-aia fug de insurătoare: că asseturile lor pot fi confiscate și luate de tribunal și date femeii, chiar dacă aia a venit cu 2 perechii de labii și un geamantan de bulendre. Nu e prea plăcut să intrețină pe una cu care nu mai are nicio treabă și să doarmă in chirie, iar in casa lui să stea o zdreanță.

      00
    • E un canal de youtube numit „Better Bachelor” (351K subscribers).
      Un tip de 48 de ani, am inteles ca a fost insurat, parca are si un copil… Am citit comentarii de tipul „E tatal pe care nu-l avem.”

      Din cate mi-am dat seama din ce spune, „Better Bachelor” e despre a avea grija de tine, sa mergi la sala, sa te speli, sa te cultivi, sa ai grija de viitorul tau ca barbat (mai fa o scoala, schimba-ti locul de munca cu unul mai bun), iar atunci incepi sa te apropii de aia „5%”.

      Canalul e axat pe… tipul ia si comenteaza articole „de presa” despre femei. Bineinteles, sunt toate „tematice”, scrise pe „narativul” care ii convine lui, dar e interesant sa vezi ce articole apar in „presa de femei”.
      Printre altele, Sharon Stone si Alicia Silverstone, celebrele bunaciuni, au conturi de Tinder.

      Ca fapt divers, o amica mi-a spus ca o colega de-a ei ar fi interesata de mine. OK, multumesc de atentie. Si insira „conditiile”. Printre ele, citez:
      „sa scrie corect in limba romana. Dar la tine nu e cazul… :)
      Sa scrie corect in limba romana… oare peste ce „bachelors” a dat duduia, de acest lucru e in lista scurta de conditii?

      00
    • @Cristici, jur că printre motivele pt care am încheiat o relație practic înainte de a începe a fost și faptul că tipul făcea dezacorduri (scris și oral).

      00
    • @AB, cred ca exprimarea corecta ar fi ca „nu ai inceput o relatie”.

      00
    • Eh, să zicem că a fost o tentativă de a începe o relație. :)

      00
  13. Doar cam in ultima suta de ani putem vorbi de tari in care 80% din populatia de jos si-a permis sa lucreze doar 8 ore pe zi, sa isi ia concedii, sa isi ia vacante si sa lucreze la alegere nu pe campul sau in jurul fabricii industriale unde s-a nascut.

    Bogatii sunt mai bogati ca niciodata fiindca si cei care consuma de la ei sunt mai bogati ca niciodata.

    De acord, nu poti spune ca esti bogat sau ca „ai bani” daca traiesti de pe o luna pe alta cu banii. Dar omule, nu esti nici sarac, fiindca traiesti de la o luna la alta cu banii. Cu „anvelope uzate”, cu carne in fiecare zi, cu banane in 12 luni pe an si acces la ceva dulce oricand ti se scoala.

    Nu, nu sunt saraci si din ce in ce mai multi romani nu mai sunt saraci. Saraci am fost noi in ’90 cand parintii plecau si flamanzi la lucru sa ne ramana nou ceva de mancare. Saraci sunt jumate din populatia globului care cauta sa vina in Europa sau se duc in SUA sa lucreze la negru pe jumate din banii pe care lucreaza un european sau un american si in conditii mizere.

    Ce zice aia cu „artistii”? In perioada in care se fac bani inregistrandu-te cum te joci, artistii mor de foame? Poate in Africa si Orientul mijlociu, nu in SUA.

    Nu zic ca nu sunt probleme mari si acolo si aici. Nu zic ca ar trebui sa ramanem flexati si multumiti, ca „e bine si-asa”. Absolut deloc, trebuie sa tragem sa ne fie mai bine si sa ne rezolvam problemele societatii.

    Dar hai sa nu o dam in extrema „saraciei”. Daca erau saraci nu-si permiteau sa refuze locurile alea de munca ce stau acum vacante. In special noi, romanii, ar trebui sa stim asta.

    00
    • Multi zic ca sunt saraci dar ei de fapt sunt doar invidiosi.

      00
    • Deci criteriul este ca nu esti sarac decat daca nu ai ce sa mananci?

      @Cosmin, jumatatea aia din populatia globului care cauta sa vina in Europa sau se duc in SUA (si mai si reusesc asta) ajung sa fie platiti in medie mai bine decat „instaritii” din Romania.
      De fapt si jumatate din forta de munca din Romania pleaca in Europa de Vest sa munceasca pe jumatate din cat ar primi localnicii. Dar inteleg ca nici astia nu sunt saraci fiindca ar putea sa se angajeze oricand pe 1386 de lei cat este salariul minim pe economie.

      00
  14. Pentru mine sarac este sa muncesti atat de mult incat sa nu ai timp de nimic alceva in viata ta. Cateodata se intampla asta din factori externi (te-ai nascut intr-o familie saraca, nu ai de ales, trebuie sa tragi ca disperatul sa-ti asigur baza), dar de multe ori sunt factori interni: obsesiva de a avea mai mult, de a-ti hrani ego-ul ca esti un om important intr-o firma/corporatie etc). Pentru mine e mai „sarac” un tip cu ultimul model de masina, dar care petrece 2-3 ore in trafic zilnic si alte 10-12 ore la un job.

    Odata ce am reusit sa ne satisfacem nevoie de baza, timpul a devenit moneda de schimb, cel putin pentru mine personal.

    10
  15. Le plangem de mila americanilor, lol. Americanii care nu mananca altceva decat mancare semi preparata, ca le pute gatitul ? Americanii care isi schimba anual electronicele ca nu le mai place culoarea/ cum arata? Americanii care circula cu tractoare Ford Raptor de 20l/100km se plang ? Americanii care se plang de taxele scolare da` uita ca au cele mai bune universitati din lumea asta( dotate, cadre didactice bine pregatite).
    Sistem medical la care nu-ti cumperi in avans vreun sicriu daca faci vreun cancer ca investesc continuu in aparatura, tehnica etc ? ( astea se intretin cu bani)

    plm.. ce rau o duc ei.

    01
    • cine le plânge de milă americanilor?

    • @Metanoia

      „Americanii care se plang de taxele scolare da` uita ca au cele mai bune universitati din lumea asta( dotate, cadre didactice bine pregatite).” – Stii cum se intra la universitatile alea si cat costa?

      „Sistem medical la care nu-ti cumperi in avans vreun sicriu daca faci vreun cancer ca investesc continuu in aparatura, tehnica etc ? ( astea se intretin cu bani)” – daca esti asigurat, preferabil premium, da. Multi nu-s.

      00
    • @Cristi

      I-am intrebat pe oamenii din Irak si Afghanistan, mi-au zis americanii o duc rau si e pacat de ei, ca nu au gresit nimanui cu nimic.

      00
    • Cred ca nu stii ce inseamna sarac in US. Daca esti sarac si nu ai bani de asigurare de sanatate te duci la spital cu 2 degete taiate si iti alegi pe care vrei sa ti-l coasa deoarece nu-ti ajung banii de doua

      00
  16. Bogat inseamna cand te imbraci complet in alb ca sa mergi la piramide.

    00
    • Sarac esti atunci esti flashuit din fatza ca e politie si tu incetinesti intre localitati pe DN de la 120 la 65km/h de frica amenzii.

      00
  17. NOU
    #85

    Sărăcia este atunci când la fiecare produs pus în coșul de cumpărături faci adunări și scăderi.

    00
  18. Saracia este mai acuta atunci cand te simti sarac, nu ca nu bei moet in fiecare seara.

    00
  19. Sărăcia e când faci lucruri care nu îți plac, pentru bani care nu îți ajung.

    00
  20. treaba cu miliardarii sta cam asa: nu au banii aia cash!!! multa lume face aceasta confuzie si isi imagineaza ca Elon Musk si Jeff Bezos inoata intr-un seif plin cu bani ca Scrooge. fals. averea lor creste pentru ca valoarea actiunilor pe care le detin, creste. daca maine oricare din ei ar vrea sa cash out si si-ar vinde toate actiunile, averea lor ar putea sa scada si de 10 ori, sau chiar mai mult. cum credeti ca ar reactiona investitorii la vestea ca elon musk isi vinde toate actiunile la tesla, sau chiar si un pachet mai mare de actiuni? tocmai de aceea cand vand, vand pe ascuns si abia apoi fac publica informatia, ca sa nu panicheze piata.

    00
    • treaba cu miliardarii sta cam asa: nu au banii aia cash!!!

      mane, nu suntem jurnaliști, știm că nu au banii ăia cash. ce plm, mi s-a intunecat creierul când am citit aia. nici n-a mai contat ce ai scris după, dacă tu așa începi.

    • Practic eu, care îmi țin toți banii, cash sub dulapul din bucătărie, să nu îi găsească vreun hoț dacă îmi sparge casa, sunt mai bogat că elon musk. Practic aia sunt niste pârliți care cere împrumut la prieteni când au nevoie să își ia ceva, „ai să îmi dai și mie un pol, și ți-l dau înapoi când mai vând niște acțiuni?”

      00
    • “treaba cu miliardarii sta cam asa: nu au banii aia cash!!! ” – pai tocmai, de fapt ar fi nasol daca i-ar avea cash

      00
    • „averea lor ar putea sa scada si de 10 ori, sau chiar mai mult” – acu imparte un trilion la 10 sau mai mult siapoi contul tatu de economii inmulteste cu 1 milion, asa de la mine, sa fie. cine e mai bogat?

      00
    • @Vali noi stim, dar sunt unele imagini acolo cu niste copii care prin ce graiesc arata ca habar nu au asta, aia care spun ca miliardarii sunt niste hoarderi si tin totul pentru ei. daca era vb de bani cash, da, aveau dreptate, asta chiar ar fi afectat grav economia. dar asa, aia sunt bani care inca nu exista.

      00
    • Iti multumim pentru aceste info pretioase!!

      00
  21. Saracia e atunci cand nu mai ai bani de paine si mananci caviarul gol!

    00
  22. Esti sarac cand se termina samponul si scoti capacul de la sticla si diluezi cu apa sa mai ai de o tura.

    00
  23. Toate de mai sus imi aduc aminte de wunder kid Emi Gal, care futea banii lui tacsu pe proiecte minune, conducand maserattiul familiei si laudandu-se ce copil minune este

  24. Saracie este atunci cand esti inconjurat de probleme. Ca nu ai ce manca, sau ca ai probleme la masina, sau in casa, sau probleme de sanatate, sau probleme la job (da, problemele multe si grele la munca tin de latura saraciei). In momentul cand finantele, educatia, norocul, cand ceva anume face ca toate aceste probleme sa dispara atunci inceteaza saracia.

    00
  25. Sărăcia este cînd ai țeluri nerealiste și te încăpățînezi să te duci ca boul într-o direcție care crezi tu că te duce spre ele

    00
  26. Fraților, sărăcia e sa trăiești acum ca in anii 90:
    – ziare la wc ul di curte in loc de hârtie igienica
    – cumpărat porc/vițel și băgăm la congelator
    – să-ți fie frica sa mergi la ma-ta să ii zici ca iti trebuie caiet nou la mate
    – ma-ta sa spele pungile de plastic sa le usuce pe balcon
    – tac-tu sa bage varza murata la butoi pe BALCON
    – sa bei suc făcut din 2l de apa + un pic de praf chimic
    – sa minți ca nu vrei sa mergi in excursie când defapt nu ai bani sa mergi
    – sa nu știi ca exista vin la sticla pana la 18 ani (tot vinul din viața ta sa fie la bidon și făcut la țara, Căpșunica)

    Suntem ok azi

    00
  27. Saracie… nu trebuie sa ne comparam cu trecutul, ca „saraci” erau si aia din pesteri, chiar daca erau ci mai buni vanatori, ar trebui sa ne comparam cu… chiar, ce inseamna „clasa medie” in 2021?
    In anii 90 nu se spunea neaparat „sarac”, ca asa era peste jumatate din tara.
    Cum era? Pai… tata si mama muncitori. Unul la fabrica de confectii, celalalt la fabrica de mobila. Marile privatizari si concedieri. 2000 de oameni de la „Confectii”, vreoo 3000 de la „Mobila”. Parinti someri, doi copii. Cade si CET-ul local, nu e caldura.
    Sarac… de Paste nu avea oua rosii si cozonac. Astepta sa vina parintii de la tara, sa aiba de pune pe masa.
    Sarac… desi nu eram nici eu mai bogat, ci mai „cumpatat” (nu stiu ce inseamna „cumpatat” cand nimeni nu avea bani de banane, sa zic)… din „cumpatarea” mea le-am cumparat o paine si un pachet de margarina celor de mai sus, 4 oameni acasa, doi copii + doi someri, ca nu aveau ce manca.
    Sarac… cand m-am intors de la turci, cu bani care azi ar fi de ras, nici un telefon mai serios nu-ti iei… eu muncisem doua luni pentru ei… primul lucru cumparat acasa a fost un kg de banane pe care l-am mancat pe loc. Dar eu nu sunt caz particular, cunosc oameni catalogati „instariti” (adica, aveau serviciu) care, invitati fiind in Franta, copilul a mancat toate bananele puse pe masa. Mama se inrosise de rusine, dar gazda a spus: „Stim cum e in Romania, vom mai cumpara banane si maine, nu va faceti probleme.”
    Sarac… doua camasi primite „de la ajutoare”, purtate cativa ani, ca alea erau, atat erau haine de mers la scoala.
    Sarac… mancam hot-dog moldovenesc. Arata exact ca un hot-dog, numai ca nu are crenvurst.
    Sarac… ochiuri cu cartofi prajiti, peste care pui ketchup, era o mancare „de duminica”.
    So… „Cum arată sărăcia?”… in ce an?

    00
    • Daca cineva poate intelege prin aceste exemple cat de idioti si de cacati de oameni au fost cei care au preluat puterea si au facut „privatizari”… Astept sa moara Iliescu si Nastase, sa ma duc sa ma piș pe mormantul lor. Lui Nastase i-as trage un pumn in gura si azi, daca l-as vedea pe strada.

      00
    • „Cel mai mic IQ mediu din UE”… dupa ce ai tinut tara in bezna si frig minimum 10 ani, apoi inca 20 de ani in mizerie, pentru a-ti face tu vile de de cacat… cum vrei sa fie romanul mediu, genial?
      Mi-am adus aminte de prostul ala de Patriciu, afaceristul curului. Lasa ca e mort, dar oare era mandru de ce a facut el asa, „ca afacerist”? Ăia de stateau in jurul lui si-i sugeau p#la… ce opinii sa avem despre ei? Ce opinie au ei insisi despre ei?

      00
    • Trei ani am trait chestiile astea. Cumparam mancare expirata (da, se gasea asa ceva la un pret mai mic. Gen margarina la jumatate de pret, oricum tot dracu ala era), umblam cu haine d-ale parintilor din tinerete, cu niste bocanci tepeni primiti de la cineva din armata, tata facea diverse comisioane pentru administrator ca sa ne mai scada cumva intretinerea sau macar sa n-o mai afiseze acolo, la sfarsit de saptamana il puneam pe frate-miu mic pe rata sa aduca mancare de la bunici, el era mic si nu platea bilet. Cel mai dureros era cand ii vedeam pe ai mei plangand pe ascuns.

      Muie Nastase si Iliescu

      00
    • @Cristici. Daca apucam, cand te duci sa te pisi pe mormantul lui Iliescu, sa ma iei si pe mine. La mine, chestia asta, e pe bucket list.

      00
  28. cand eram mai mic si prost radeam de vorba: „cand muncesti nu ai timp sa faci bani” – incerc sa-mi spun asta de fiecare data cand ma apuca o dorinta puternica de a munci mai mult decat e nevoie la work.

    00
  29. NOU
    #116

    Sărăcie pentru mine înseamnă să duci constant grija banilor, să calculezi atent bugetul pentru orice și să sclăvești pentru alții până la 60 ani. Bogăție e când trăiești relaxat (nu neapărat în lux) și poți face ce vrei când vrei.

    00
  30. NOU
    #119

    Eu nu m-aș simți bogat dacă ar trebui să fiu undeva la program zilnic, indiferent de salariu.

    00
  31. in copilărie am avut zile cu o singură masa pe zi bulion de rosii facit in asa cu ceapa intro strachină

    sau

    salata dintr-un castravete cu ceapa și oțet

    tăiere curentului, telefonul, cablului erau la ordinea zilei

    părinții erau oameni muncitori, dar cu vicii si eram si mulți copii

    la facultate mancam o data pe zi
    o ceșcuță de orez fiert fara nimic in altceva

    când mi-am luat primul job (jumătatea primului an de facultate) am renunțat sa mai merg la școală

    mereu ma intreb, daca as fi avut suficienta mancare ce viața as fi avut azi?

    nu sunt muritor de foame dar mereu imi spun ca as fi avut potențial sa fiu mai sus

    00
  32. Sunt norocos, n-am fost niciodată sărac, nici pe vremea epocii de aur, nici după. Sper să nu ajungem vreodată ca ăia din Republica Centrafricană, la noi e bogăție față de ei.

    00
  33. Depinde la ce standarde te raportezi atunci cind tragi linia intre saraci si bogati.Noi masuram saracia intr-o societate de consum.Daca nu consumam cit am dori,ne consideram saraci.In alte parti,nu-i deloc asa.Unul din Afganistan se considera bogat daca are 20 de capre pe care le mulge in fiecare zi.Desi doarme intr-o coliba de chirpici.Are ce pune pe masa in fiecare zi,are ce zestre sa dea fetei,are cu ce-si cumpara o nevasta,iar la Ramadan are chiar si friptura pe masa.Ce vrei mai mult?In Congo e la fel,in India tot pe acolo.Ai o vaca sau 2 camile,nu esti sarac.Acolo nu exista cable TV si internet de mase ca sa vada aia ce inseamna opulenta si sa faca comparatie cu ce traiesc ei.Dar exemplul cel mai la indemina este in Romania-diferenta dintre sat si oras.Un taran,de altfel gospodar,proprietar de vaca,cal,2 porci,20 gaini si 5 pogoane de porumb si fasole-este considerat “ gospodar” si “ instarit” la el in sat,dar este considerat “ sarac” de catre un orasean pentru ca nu are masina,internet,plasma TV,frigider-,lada frigorifica sau aer conditionat.Si nici abonament Genius la e-mag nu are.Din Romania n-a irsit niciodata si nici la mare n-a fost vreodata.Asta da saracie.Desi are pivnita burdusita de cirnati,slanina,faina si cartofi si 6 butoaie de vin si tuica in beci,e considerat sarac de catre oraseni,in timp ce e considerat “ avut” de catre ceilalti sateni.Repet,a fi “ sarac” depinde de sistemul de referinta la care te raportezi.Pentru milionarii IT-isti de pe blogul asta care doscuta doar despre crypto si cotatii bursiere,city break-uri in Barcelona si concedii in Maldive,comenzi de mincare pe Glovo si petreceri de Halloween -saraci sint toti cei care traiesc sub standardele lor.Uitind ca nu exista standarde despre cum sa-ti traiesti viata si cum s-o “ umpli” cu shit-uri mai mult sau mai putin folositoare.Uite,de acolo vine zicala strabuna-“ Decit codas la oras,mai bine-n satul tau fruntas”.Ce poate insemna “ saracie” pentru unii,poate fi paradis pentru altii.Intrebati-i pe aia din Sri Lanka ,muncitori in constructii,de care va loviti prin supermarketuri,daca e saracie crunta in Romania au ba.Ca un exemplu,am trait o senzatie incredibila dupa o vizita in India.Dupa ce-am vazut dezastrul( din toate punctele de vedere) in care traiesc oamenii aia acolo,saracia in forma ei cea mai groaznica,mi-a venit sa ma pun in genunchi si sa sarut pamintul atunci cind am aterizat in Bucuresti.Parca ajunsesem la NY sau Paris,diferentele erau colosale.Abia atunci mi-am dat seama ca traditionalele “ bitchin”-uri la adresa Romaniei nu-si au rostul,exista cel putin 85% din tarile lymii in care se traieste mult,mult,mult mai rau ca-n Romania.Numai cind nu apreciezi ceea ce ai,preferind sa te plingi tot timpul,nu-ti dai seama ca multi din lumea asta larga si-ar da o mina sau un rinichi sa aiba sansa sa traiasca aici.Pe aia sa-i intrebati ce-i saracia,nu pe cei din Romania.In general,in Romania,cuvintul “ sarac” e sinonim cu “ puturos”.Sau “ betiv”.Sau “ abrutizat”.Sau “ miserupist”.Cel putin in Romania,a fi sarac e ceva asumat,nu un dat firesc,ca in alte tari.Acolo te nasti si ramii sarac pentru ca asa e sistemul de caste,nu te poti ridica mai mult decit ti se permite.Nu-i cazul in Romania.Imi vine in minte “ povestea” taranului ala din Vaslui care-a plecat calare la oras sa-si vada sotia care abia nascuse.Sarac lipit.Care-a primit in dar o casa nou-noutza in care sa aiba grija de noua familie.Casa pe care-a vindut-o ca sa-si ia Audi.Si ca asta sint mii de “ saraci” in Romania.Care vind si mobila din casa ca sa joace la pacanele sau sa bea.Astia sint tot “ saraci”,ca nu mai au nimic.Nici macar mindria s-o ia de la capat,inca o data.Poti fi sarac,dar curat si muncitor,serios.Si vei da inainte,nimic bun nu ramine nerasplatit,oamenii seriosi,muncitori si curati sint la mare cautare.In plus,nu uitati-distanta de la extaz la agonie e f mica in societatile de consum.In momentul pierderii sau,de ce nu,scaderii nivelului si standardului de trai,e foarte posibil sa fii considerat “ sarac”.Sau sa te consideri tu sarac,raportat la ce aveai si nu mai ai,desi,pentru multi,ai,inca,indeajuns.Saracia,ca si bogatia,sint stari de spirit.Depinde de fiecare in ce stare se afla,indiferent de contul din banca.

    10
  34. hai sa mai vin si eu cu o perspectiva asupra „saraciei”, cel putin prin partea asta de lume, europa, america si celelalte mai mult sau mai putin atasate cultural si economic.

    zic sa facem o comparatie cu bogatii. si aici vine smecheria. hai sa comparam omul obisnuit cu bogatul nu prin valoarea contului din banca sau a actiunilor de pe bursa si prin efectiv ce poate face acel om. si drept cadru sa folosim secolul 20, fiind inca „relatable” pentru majoritatea dintre noi.

    ce puteau face bogatii incepand cu 1900? cele mai exotice vacante, cele mai exclusiviste hoteluri si cluburi, cele mai scumpe masini/barci/avioane, cele mai cele chestii din orice domeniu. ce puteau face oamenii obisnuiti, aia cu un venit mediu, nici macar saracii? pai cam aveau casa si masa. si atat.

    prin 1930 ce puteau face bogatii? pai exact aceleasi lucruri care le faceau in 1900. da’ exact aceleasi lucruri, exact aceleasi locuri, exact aceleasi hoteluri, poate la chestiile unde a avansat tehnologia isi permiteau ceva mai mult, dar doar pentru ca avansase tehnologia. ce isi permitea omul obisnuit? casa, masa, poate o masina, mai o iesire la teatru/cinema. nu sunt convins de vacante.

    reluam in 1960? bogatii sunt exact tot acolo. oamenii obisnuiti? parca au inceput sa cam aiba toti masini, vacantele au devenit ceva obisnuit.

    1990? bogatii la fel. ailalti? calatoriile sunt ceva banal

    2020? bogatii la fel. ailalti? numai cine n-a vrut nu a vazut maldivele, india, tahiti, etc. cam toti au ultimele cuceriri alte tehnolgiei (ca le numesti televizor sau iphone 13), cam toti (in anumite conditii) pot beneficia de ultimele descoperiri ale medicinei.

    evident ca pe langa astia sunt si aia considerati saraci. dar care au evoluat exact la fel. in 1900 saracii de abia aveau ce manca, ca de locuit….
    acum? saracii au iphone 12, sau doamne feri, 11.

    evident ca exista exceptii si variatii, nu-mi veniti cu exemple punctuale, „bunicu’ in 1939…”. este irelevant.

    in final ceva nu se pupa. linia asta a saraciei este ridicata artificial, „din pix” cum se zice, fara sa tina cont de realitatea din teren.

    acel clamat „world hunger” este la un all-time low. dar asta nu conteaza. nici macar nu indrazniti sa ii intrebati pe autorii majoritatii acelor meme despre somalia sau yemen.

    „Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,
    Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.””

    00
  35. Am văzut sărăcie anul ăsta mergând în Bulgaria.Dupa Pitești spre Giurgiu sunt niste sate în care pe lângă case dărăpănate nu era nimic. Adică nimic nimic nici pompe ,nici supermarket,nici loc de joacă, nici bar,nici piață. Si nici oameni nu erau pe drum.Sau masini.

    00
  36. 100 de comentarii despre saracie si pareri dar niciunul nu e sarac. Toti aveti un dispozitiv cu ajutorul caruia scrieti pe blogul asta si aveti si timp sa o faceti in loc sa munciti pentru a scapa de saracie.
    Romanul pe langa ca e expert in politica si fotbal acum e si in saracie si ne-o explica aici

    00
    • Un sarac nu are „timp” sa stea pe net si sa auda de zoso ca sa poata comenta. Au ei bula lor.

      Probabil o mare parte din comentatorii de aici au trecut la un moment dat prin saracie, citind comentariile m-am identificat cu multi .

      Plansetul pe ascuns al parintilor (pentru cei care mai aveau o casnicie functionala cat de cat)
      Mancat paine cu mustar sau zile in care nu mancai la cina ca nu aveai ce.
      Mancat prin vecini sau pe la prieteni.
      Aceleasi haine pana cand ramaneau mici.
      Excursii/tabere cu scoala nu, ca nu erau bani pentru asa ceva.

      As zice ca era o lipsa de oportunitati , o stare de spirit generala.

      In perioada 2008-2011 am umblat mult in zonele rurale din Cluj/Alba/Bistrita si am intrat in multe case in care saracia era „crunta” sa zic asa.

      Sobolani in casa. Geamuri din folie de plastic. Casa darapanata ce statea sa pice ca mi-a fost frica sa intru in ea. Cu toate aceastea, era curat, nu erau mirosuri neplacute sau oamenii sa fie „rai”.

      00
  37. Sarac esti atunci cand pierderea jobului inseamna ca intr-o perioada relativ scurta (2-3 luni) nu o sa-ti mai permiti sa-ti platesti facturile, ratele, cumperi cele necesare etc.

    00
  38. Sarac esti cand singurul lucru pe care il ai…sunt banii

    00
  39. „La omul sărac și mintea-i săracă”, spune un vechi proverb.

    00
  40. Sărac ești când îți cumperi bilet de avion fiindcă n-ai bani să-ți cumperi un avion. Sărac ești când ai casă în Brașov, că nu-ți permiți să locuiești la Interlaken. Sărac ești când te uiți pe mobile.de după SUV second hand, că nu ai bani să intri in magazinul Ferrari. Sărăcia e o noțiune complexă. Aș zice că este în raport direct cu idealurile pe care ni le clădim in minte, mai mult sau mai puțin utopice. Eu vreau 50.000 de euro să mă duc la Polul Nord in excursie. Nu-mi permit. Sunt sărac.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile