Cum va arăta Centrul Vechi al Bucureștiului după un cutremur de 6

Mă uitam la pozele cu cutremurul din Italia (poze care sunt puține și vagi, deși suntem în Europa și avem zeci de mii de poze cu cutremurele din țări din lumea a treia) și mă gândeam că așa va arăta și Bucureștiul sau oricare alt oraș cu zonă de case vechi din România: case puse pur și simplu la pământ, pereți dărâmați, structuri căzute și așa mai departe. Depinde foarte mult de unde e epicentrul și doar atât. Restul e doar fizică și structuristică.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. N-are cum, boss, noi o sa avem Catedrala.

    Oricine stie ca o Catedrala a Mantuirii ..ceva ceva iti aduce „+100 la Earthquake resistance” si „+200” la „Spells”.

    O sa fim ok, ce naiba.

    Si daca nu vom fi, va uita toata lumea in cateva luni de aia care au patit ceva. Face tantiFirea un „centrul cultural popular religios” in locul barurilor din centrul vechi, pe bani europeni si cu firme „prietene” si iese treaba treaba. Oricum, aia de la Antena 3 vor zice ca oamenii din centrul vechi erau betivi, satanisti, si mai mult ca sigur betivi.

    ***
    Pentru ca am senzatia ca unii comentatori nu vor „prinde” ce vreau sa transmit mai sus, am fost ironic.

    Da, ai dreptate, fix o chestie d-asta se va intampla in Centrul Vechi daca apare un cutremur „strong”. Pana atunci, nu face nimeni nimic, pentru ca pitong.

    00
    • Ar fi ironic să fie un cutremur şi ditamai investiţia de sute de milioane de euro să cadă prima, oare ar lua-o ca semn de la Dumnezeu marii preafericiţi?

      00
    • @manu144x: ar fi culmea ironiei :) . Insa nu cred ca avem noi norocul asta.

      00
    • Lasa sa cada, baga mi as!

      Sa cada cu tot cu sfantu’ sinod si cu 3 sferturi din palatul parlamentului inauntru exact in clipa inaugurarii!

      Doamne ajuta!

      00
  2. În București nu sunt cutremure puternice de mică adâncime (ca-n Italia), iar un seism de 6 grade Richter cu epicentrul în Vrancea nu pune niciun fel de problemă. Noi să ne rugăm să nu avem un cutremur de peste 7 grade venit din zona Vrancea, pentru că atunci vom vedea cu adevărat ce înseamnă să ai probleme.

    00
  3. Multe orașe din Italia au infrastructura învechită, case construite la 1800, statul nu are bani să le renoveze iar locatarii sunt resemnați, apoi apar tragedii ca mai sus.
    Am vizitat recent un oraș aproape de San Remo, orasul a fost distrus de un cutremur pe la 1900 doar că niște artiști au renovat casele iar acum e plin de turiști, căutați pe net Bussana Vechia.

    00
  4. Sper ca e clar tuturor ca bine nu o sa fie…

    Norocul nostru e ca majoritatea cutremurelor s-au produs in zona Vrancei si ca au fost localizate destul de adanc. In cazul Italiei problema cea mare e ca acel cutremur a fost la o adancime mica. Asta a dus la pagubele care se vad in poze.

    Pana la cutremurul de la noi ramane cum am stabilit: nepasare maxima! Sa anvelopam, sa vopsim. Sa fim realesi. Nu cumva sa va apucati de rezolvat probleme de structuri. Nu cumva sa verificati daca vreun bloc nou are stalpii ca la carte. Eu unul prefer un Bucuresti cu blocuri gri dar in picioare.

    00
    • Nu ai ba ce probleme de structura sa rezolvi la o casa cu doua etaje! O darami si faci alta. Dar daca nu ai bani esti pensionar somer chirias sau emigrant stai acolo si poate habar nu ai ca sansele sa mori sunt mai mari decat la unul cu cancer de gradul4

      00
    • H,
      Stii gresit. Nu prea il ascultati pe marmureanu si o sa regretati. Toate marile cutremurile de peste 7 in Romania au fost de mare adancime (peste 100km). Astea au efecte pe suprafete foarte mari. Cele de mica adancime au intre 5 si 6 si au efecte mai mult locale.

      00
  5. Poza numarul 3:case facute din ce material???Bucati de pietre lipite cu ipsos si noroi???Se mai mira ca la cutremur cad cosmeliile,la fel ca aia din Vaslui la inundatii,carora li se topesc casele din chirpici din cauza apei.

    00
  6. NOU
    #17

    Nu este nevoie de un cutremur ca Centrul Vechi sa fie complet distrus. Cladirile alea sunt vechi de 200 de ani, ASA ca tot ce trebuie sa faci este sa aduni niste oameni si sa ii intrebi : ,,nu este ASA, copii, ca vreti un local in care arhitectura din Belle Epoque( care poate cadea peste voi oricand) sa se imbine perfect cu distractia moderna, asa cum se mai face prin Vest”? Raspunsul a fost da.

    00
  7. …si mai depinde si de directia de propagare a undei seismice. In ’77 am avut marele ghinion se se propage spre Bucuresti, in ’40 am avut noroc, s-a propagat spre Iasi. Mai conteaza si durata – una e sa te zgaltaie bine vreo 30 de secunde si alta e 2 minute.

    00
  8. Am un coleg ce e „civil engineer” in Italia. Italian. Vorbeam cu el despre cutremur si-i spuneam ca e pacat de aceste orase asa vechi, se vor darama.
    Mi-a spus ca si in Italia, ca si in Romania, smenurile si incompetenta sunt mari. Totul „e greu”, „nu se poate”, „nu merge”, „nu aveti hartia nu stiu care”…

    00
  9. Se pare ca drumurile din acea localitate reprezinta o problem pentru salvarea victimelor. Pe langa prabusirea caselor, strazile nu sunt foarte late. Se folosesc elicoptere in special pentru interventie acolo

    00
  10. Stai sa vezi ce o sa cada cartierele rezidentiale.

    00
  11. Din fericire clădirile vechi din Bucuresti sunt majoritatea din zidărie ȚESUTĂ. La un cutremur asemănător cu cel din Italia, in București nu au sa fie pagube asa importante. Dar ferească sfantu’ de un cutremur în jur sau peste 7 grade, ca o sa fie mult de reconstruit.

    00
  12. Măcar italienii au avut noroc, s-a întâmplat vara.
    La noi, dacă ne prinde zgâlțâiala într-un noiembrie (ca în ’40) sau într-un început de martie mai răcoros (ca în ’77), am belit-o dublu. Că după cutremur, chiar dacă nu mor mulți, tot rămân niște mii de oameni fără case. La care se adaugă cei ale căror locuințe sunt încă în picioare dar au crăpături semnificative în pereți și plafoane, și care nu vor putea să mai stea în spațiile respective, deci vor avea nevoie de cazare. Apropo de București și de Centrul vechi, acolo e oricum de plin de amârâți care trăiesc de pe o zi pe alta, ăia nici măcar furculițe n-or să aibă și o să zbiere să le dea statul, că ei sunt sinistrați…

    00
  13. Au mai fost cutremure de 6 și centrul vechi n-a pățit nimic. Spre deosebire de italia, în România s-a construit tinandu-se cont de seismicitate. Italienii nu prea s-au ocupat cu ăsta.

    00
    • Tu de unde ai informații ca in Italia nu „seismicitate”? Ce „seismicitate” era luata in calcul acum 2-300 de ani? Faci ca ala de mai sus, „pietre lipite cu mortar”?
      Italienii sunt CACATI PE EI de multi ani, au si ei standarde serioase in materie de construcții. De asta nu vei vedea „parter caramida, etaj din PFL” cum e la moda in Romania, sau 80% lemn si rigips, cum e in UK sau in State.
      Ati vazut incendii prin State? NIMIC nu rămâne din case. Ce înseamnă „firewall”? Un zid, in puii mei, zid, ca aia fac pereti din hartie presata.
      Italia este o tara cu mare risc seismic, si fii sigur ca au un STAS serios pentru construcții noi. Uita-te la poza din elicopter, ce a cazut? In centrul localității, adica orasul vechi.
      Daca ar veni mâine un cutremur din ala la Cluj, Timișoara, Sibiu sau București, cum crezi ca va arata centrul orașului dupa eveniment?

      00
    • Scriam mai sus de colegul meu „civil engineer” italian.
      Se dorește consolidarea centrelor vechi, uneori „om la om” vor sa faca treaba, dar birocrația e ucigatoare. Case vechi, „istorie”. Precum in cazul lui zoso: nu poti da cu var, ca nu e var ca in 1875, sau de cand e casa lui. Asa e si in Italia (si cred ca peste tot in UE). Combina asta cu lenea si indolenta autorităților (la noi sau la ei), ieri s-a văzut rezultatul.

      00
  14. Mai degraba ar merge titlul: „Cum va arata Bucurestiul dupa un cutremur de 6 grade”.

    00
  15. Singura solutie e sa puneti o camera pe marmureanu. Cand vedeti ca-si incarca valizele in masina va imprastiati rapid prin tara. Practic, va intoarceti inapoi in satele voastre.

    00
    • Tu esti din Bucuresti, sa inteleg. Adica suedej, dupa opinia italienilor. Care si ei sunt suedeji, dupa opinia englezilor. Si tot asa.
      E plin de suedeji in Bucuresti, nascuti si crescuti acolo. Tu ce rasa de suedej esti, mai exact? Ce activitati mai fac suedejii in Bucuresti, in afara decat sa puta?

      00
    • intrebare: unde poti merge 20 de minute pe jos, in Bucuresti, fara sa dai de niste suedeji?
      E o intrebare foarte buna, crede-ma. Deci?

      00
    • Esti din Vaslui asa ca te iert dar sa nu se mai intample. Stii de ce si cutremurele ocolesc Vasluiul?

      00
    • Sunt din Vaslui, dar totusi nu mi-ai spus ce rasa de suedej „dă bukale” esti… Linguri? Burlane? Pe unde in Bucuresti NU sunteti? As vrea sa ma plimb 15 minute prin Bucuresti fara sa vad suedeji… in ce zona pot face asta?

      00
    • Tu ce rasa de vasluian esti, ala care-si face de bautura din gainat, ala care-si violeaza bunica dupa ce-i fura pensia de 300 de lei sau ala care a aparut ca rodul dragostei dintre ma-sa si fratele ei?
      Poate toate trei?

      00
    • Ma surprinde putin ca ai acces la internet. V-au pus acum inainte de alegeri sau esti la var-tu in Nicolina 2? Ati aflat si voi ultimile noutati ca iliescu nu mai e presedinte, pamantul e rotund, femeile voteaza sau ca florile de pe camp nu se mai pun in bors? Din floricele poti sa faci, de exemplu, un buchetel si sa faceti si voi siex fara sa le violati.

      00
    • O întrebare punctuală de la un grup de oameni care și-au lăsat orașelele lor de provincie și s-au mutat în București, să plătească taxe și impozite la bugetul Capitalei din care să trăiască și popendulația de asistați de prin Rahova, Ferentari sau Piața Pieptănari: mama domniei-voastre sărbătorește Paștele?

      00
    • Punctual:
      – n-am scris vreodata ca-s din bucuresti
      – sarbatoreste cat si ma-ta
      Respekt

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile