Apropo de mere urâte…

Mă duc azi să-mi iau niște cherestea uscată. Știți voi, materialul săracului, aia pe care dacă nu iei la rindea un pic îți consumă dublu lazură.

Pe raful de sus e cheresteaua. Pe raftul de jos au aruncat-o oamenii pe cea de sus care era strâmbă. Acolo în spate se văd niște bârne, dar au fost acoperite de cheresteaua strâmbă.

L-am ajutat pe un domn să-și aleagă niște bucăți, că avea 100 de luat, după care mi-am luat și eu 6. Nu mi-a păsat că erau strâmbe, să nu fie crăpate.

Eh, din ochi, 1 din 3 era strâmbă/crăpată. Hai să trecem peste “nu-i plângem noi pe HS Timber acum sau pe Hornbach” și să ne concentrăm pe idee. 1 din 3 scânduri sunt neconforme. 1 din 3 mere. Ce fac oare cu ele? Cât le țin pe stoc până să le ardă/returneze/treacă la pierderi?

Înțelegeți acum de ce supermarketurile nu pot cumpăra toate merele lui nea Vasile și e nevoie de un proces de sortare? Că marfa ar rămâne la raft.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Merele nu sunt scânduri.

    00
    • A comparat mere cu scânduri, a mai ieșit un articol. Trage și el de merele alea, cum trag știrile de câte un subiect, o săptămână întreagă, lol.

      Neconformitățile merelor ar fi străpungeri în coajă sau să fie, pur și simplu, stricate. Că sunt neuniforme, urâte, mici, mari, tot le vinzi.

      00
    • Dar nici munca lui nea Vasile nu se compară cu munca de influențăr.

      00
  2. Ana are mere

    00
  3. „Apropo de mere urâte…” = M. R. U.

    00
  4. Am văzut lemnele alea și am zis că avem o postare de la Fluture. Aș fi vrut. Serios.
    E bine omul?

    00
  5. Daca sunt strâmbe pentru că nu au fost depozitate corect, se pot îndrepta (asta daca nu ai nevoie urgent de ele).

    Daca sunt de calitate mai slabă, le bagă la reduceri (cum fac și în cazul blaturilor de bucătărie fractionate cei de la Hornbach)

    Daca nu se dau nici la reducere le bagă la preț de achiziție + TVA și le iau angajații care au nevoie.

    Așa că nu ies aproape niciodată pe minus.

    Sunt multe companii care oricum au buget de pierderi, așa că își asumă un procent și aia e.

    00
  6. iti va explica Cristici imediat ca e mai simplu sa iti plantezi cativa pomi . Ai nevoie de lemn, tai un pom din fundul curtii.
    Cel putin asa am inteles eu din topicul cu gutuile din Afganistan (Mâncare, domnule, copaci pe câmp!).
    Unde mai pui ca ai deja toporul necesar taierii pomului…

    00
    • Chemi pe Ana să culeagă merele de vară, admiri perele și Cristici face compot de mere.Adaugi un story pe insta. La final, cum zice Trecătorul, ai toporul.

      00
    • Stai liniștit, trecătorule, că avem deja destui pomi platanți în fundul curții, dar noi suntem ca afganii, în cazul lemnului. Îl trimitem altora.

      00
  7. Cumparam niste plite si verificam cu un angajat ce mi-a adus din depozit, ca la raft nu erau destule. Din 11 vreo 2-3 erau cu probleme ( zgariate / lovite la colturi), dupa ce terminam angajatul le pune pe alea defecte pe raft, in loc sa le „retraga” de la vanzare. Probabil vin altii care nu sunt atenti, cumpara si dupa se descurca ei cu ele asa cum sunt.

    00
  8. Scandurile ar fi trebuit sa fie la raft gata sortate pe calitati, cu preturi separate.
    Asta e un rant mai vechi al meu: desi traim intr-o tara in care padurile nu sunt chiar rare, daca te duci intr-un magazin de bricolaj nu gasesti cherestea de calitate.
    Ma refer de exemblu la celebrele 2/x’ de la americani, rindeluite, calibrate, tratate si cat de cat uniforme, la plywood in diverse grupe de calitate si grosimi, etc…In majoritatea magazinelor de la noi gasesti cherestea nerindeluita, cu multe defecte, verde si dreapta ca palele de elice.

    00
  9. Mda. Iau din leroy merlin 22 pachete de parchet. A 2mp (-ish) bucata. cred ca 8-10 bucati per pachet . 2 din 3 pachete aveau o bucata marcata pt retur. De CTC. Nu de mine. Zgariate, trasata o dunga serpuita cu marker negru, evident. Si puse la loc, in pachet.
    Intrebat la retururi „nu avem ce face, nu putem sa va dam retur, desi aveti mai multe bucati stricate decat ar fi intr-un pachet”. plm. nu-ti vine sa te iei cu proces pt cateva zeci de lei, nu? Teapa mea, csf…

    00
    • Cere hartie de la leroy cu refuzul, baga un anpc, cu poze, refuzul de primire rebuturi ctc si asteapta. Sunt mari sanse sa primesti un telefon cu scuze si rugami te sa le aduci inapoi. De fapt sunt mari sanse sa iti primeasca rebuturile inapoi cand cheama aia un pulica mai destept de prin birou.

      00
    • Am patit-o ce ddmn. A dat dotelul sa monteze parchetul si i-a dat cu virgulă. Era diferența de mărime de 1mm la cele 2 capete ale unor (multe) placi. Chemat argatii de la ddmn, sa constate. Au făcut poze, au trimis la furnizor (Polonia) si după câteva zile imi răspund ca asta este, furnizorul nu accepta sa schimbe…
      Vorbit cu directorul ddmn Brașov (un tinerel, vai pl lui), a refuzat sa schimbe parchetul sau sa-mi returneze banii. Am trimis una bucata mail la ddmn si le-am explicat ca urmează sa fac bucăți 80mp parchet si le basculez in fata magazinului.
      Am fost sunat si invitat de tinerelul directoras, la o sesiune de scuze.
      Sa trăiți, dl Mazilu.
      Sa știți ca am cumpărat de la Conrep…

      00
    • Am pățit și eu, dar cu gresie. Și am mai stat și o lună să ajungă din Italia. Am luat pătrate de mai multe culori. Una din culori era diferită ca dimensiuni, cu 1-2mm, față de restul și erau marcate cu o dungă roșie. Pachetul ăla a ajuns cumva la mine. Ce să mai dai retur, să stai să vină altul, încă o lună. Acum, că sunt montate, e greu să îți dai seama, dar țeapa e țeapă.

      00
  10. Depinde la ce trebuie. Daca de exemplu vrei sa cofrezi e ok si cu scanduri strambe. Dupa ce cofrezi nu prea mai ai ce face cu ele.

    00
  11. Voi nu aveti piata de „lemne” in Brasov ?

    00
  12. Le vor trimite la o comanda online sau la una mare la care se programeaza transport.

    00
  13. Dar nici cheresteaua rindeluită nu e dreapta. De fapt când o iei e dreapta, dar e verde. Și când se usucă se face pală de elice cum zicea cineva mai sus.
    Am luat de la Brico dușumea de 24 mm grosime și am ținut-o la uscat 6 luni, la montaj am făcut puzzle cu ea să iasă dreapta.

    00
  14. E lemn, lemnul lucrează. Dacă vrei drept, ia PAL.

    00
  15. Dacă faci un calcul, cheresteaua aia proastă e mai ieftină decât lemnul de gratar, merită luată mai multă și ce rămîne pus la grătar.

    00
  16. Le exportă în Germania. Hornbachul meu vinde resturile de lemn pe care stivuiesc marfa prin magazin cu 0,5 euro bucata – de expl. cele pe care stivuiesc plăcile de osb sa ți le iei.

    Când l-am văzut pe dnul Hornbach părea un om de treabă (a fost șeful camerei de comerț din Pfalz și l-am „cunoscut” acolo). Dar se pare că cu criza asta inflația a scumpit jentile de aur pentru Rolsul cu care merge miercurea.

    00
  17. Daca dai merele cu vodka se indreapta.

    00
  18. Daca nu aduc cherestea din Afganistan…

    00
  19. Tot la Dedeman, caut gresie de pus in casa, placi de 60×60 100 m pătrați. Vorbesc cu băiatul de la gresie de acolo și îmi spune că este suficientă in stoc doar că sunt doua loturi diferite de la acelasi producător și să verificăm culoarea că s-a mai întâmplat să difere un pic de la lot la lot. Aduce 2 placi din paleți punem una langa alta și bucurie mare aceași culoare și textura. Noroc că am vrut sa pe pun cap la cap si observ că o placa e mai scurtă pe o margine cu vro 5 MM, una era de 600×600 mm și cealalta de 595×595 mm.

    00
  20. trebuiau sa dai si tu un link de la ninja ala cand si-a luat cheresteaua, din cauza link-ului de la tine de pe twitter in seara aia am invatat cum sa fac acoperis :D cum sa zidesc, si urmatoarea zi am vazut si cum se darama si se face fundatia :))) bine ca nu are decat 50 de episoade

    00
  21. Cheresteaua uscată nu e de fapt uscată, e aburită. Lemnul crud e băgat în gater în câteva zile de la tăiere iar cheresteaua obținută se bagă în etuvă la abur sub presiune câteva ore. Asta dă afară seva și cheresteaua e aparent uscată (pe umidometru) și băgată la vânzare.
    Pe măsură ce stă în depozit se elimină încet apa din celule (pe care aburirea simplă nu o scoate) și fibrele se usucă, unele inegal – după cum se plimbă curenții de aer printre lemne, apărând crăpături sau torsiuni.

    Înainte vreme bușteanul se lăsa în pădure peste iarnă sau se ținea câteva săptămâni în apă, să elimine seva în mod natural după care se băga în gater. Se tăiau întâi secțiuni mari (dulapi) care stăteau o vreme în depozit, la aerisit, să lucreze. După aceea se băgau în gater și se scoteau scânduri sau secțiuni mai mici care se băgau în depozit, la aerisit, timp de câteva luni până la câțiva ani, în funcție de esență sau destinație.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube