Aplicații de navigație GPS pentru Android

Opțiunile de navigație prezentate în continuare reprezintă soluții gratuite, iar în cazul unora dintre ele, trebuie să plătești pentru folosirea anumitor funcții specifice.

aplicatii-navigatie-android-navfree-1 aplicatii-navigatie-android-navfree-3 aplicatii-navigatie-android-sygic-1

Google Maps

Aplicația gratuită de la Google,  vine preinstalată pe toate telefoanele și tabletele cu sistemul de operare Android (mai puțin telefoanele Nokia X). În Istoric se vor sincroniza locațiile căutate anterior pe Google de pe PC sau de pe alte dispozitive în care a fost autentificat același cont.  Se pot salva în memoria telefonului hărți de mărimea unor orașe tastând în câmpul de căutare textul ok maps, după care se va afișa mesajul Salvați harta, urmând ca utilizatorul să selecteze zona dorită.

Puncte tari:

  • Posibilitatea salvării anumitor zone pentru navigarea offline.
  • Navigator gratuit pentru orice dispozitiv Android.
  • Aplicația oferă informații din trafic în București (informațiile fiind colectate de la ceilalți utilizatori ai aplicației).

Puncte slabe:

  • Calculul rutei nu se face întotdeauna corect.
  • Nu se pot salva harți pentru zone foarte mari, ci doar pentru anumite zone de dimensiunea unui oraș.
  • Nu afișează informații despre viteza de rulare.

Sygic

Soluția de navigație slovacă este una din cele mai bune, grafica fiind curată și sugestivă, iar aplicația folosește hărțile proprii. Aplicația are o funcție interesantă – head-up display (contracost) – care permite proiectarea ecranului telefonului pe parbrizul mașinii (în oglindă) pentru a putea vedea mai ușor informațiile furnizate pe timpul nopții, fără a schimba prea mult direcția vizuală în trafic. Sygic are și o componentă amuzantă, vocile din Simpsons sau a lui Snoop Dogg putând fi setate în locul celor standard disponibile în mod normal pe orice soluție de navigație. Un preview audio aveți aici. Un alt feature interesant este accesarea informațiilor de pe Wikipedia pentru diferite monumente sau instituții, direct din aplicație.

Puncte tari:

  • Grafică bună, clădiri 3D
  • Aplicație fără reclamele
  • Chat între utilizatorii înregistrați

Puncte negative:

  • Perioadă de trial 6 zile.

Preț: harta Europei de Est pe viață împreună cu navigația 30 euro, head up display 10 euro, voci navigație 4,5 euro.

Link descărcare.


OruxMaps

Este soluția de navigație offline care folosește hărțile gratuite furnizate de OpenStreetMap. Spre deosebire de celelalte aplicații gratuite, OruxMaps furnizează și informații despre relief. Aplicația poate realiza grafice pentru diferențele de altitudine din timpul unei călătorii.

Puncte tari:

  • Hărți ce arată și curbele de nivel
  • Posibilitatea de a înregistra un traseu
  • Busolă
  • Nu există reclame

Puncte negative:

  • Hărți slabe
  • Nu dispune de meniu în limba română

Link descărcare.


NavFree

Soluția de navigație folosește hărțile gratuite furnizate de OpenStreetMap. Și pe această aplicație se pot instala vocile lui Homer Simpson, Snoop Dogg, dar și alte produse precum locațiile parcărilor gratuite din întreaga lume.

Puncte tari:

  • Vitezometru
  • Indicație rutieră gratuită
  • Customizarea vocilor și posibilitatea de a înlătura reclamele.

Puncte negative:

  • Reclame în aplicație
  • Puține obiective pe care le reperează harta

Funcții suplimentare: harta Navteq 135 lei, harta parcărilor gratuite 11 lei, voci navigație 16 lei, înlăturare reclame 8 lei.

Link descărcare.


Waze

O soluție de navigație online interactivă, unde utilizatorii pot semnala în timp real radare, filtre auto, accidente, ambuteiaje, lucrări in trafic, gropi din carosabil sau fenomene meteo. Utilizatorul poate adauga și o poză cand semnalizează un eveniment.

Puncte tari:

  • Indicații in limba română
  • Chat intern cu utilizatorii
  • Informații live din trafic.

Puncte slabe:

  • Aplicația necesită conectarea permanentă la internet
  • Nu există informații despre obiective turistice

Link descărcare.


Mireo Nav powered by Cosmote

 

Cosmote oferă o soluție de navigare GPS cu hărți pentru toată Europa, contracost, metoda de plată fiind printr-o taxă lunară de 1.49 Euro, TVA inclus. Aceasta opțiune GPS este disponibilă atât pentru abonați, cât și pentru utilizatorii de cartele preplătite Cosmote.

Puncte tari:

  • Aplicația este oferită gratuit la achiziționarea unor abonamente Cosmote
  • Clădiri 3D în România
  • Aplicația rulează în background
  • Posibilitatea de a salva hărțile offline

Puncte slabe:

  • Aplicația este disponibilă doar utilizatorilor rețelei Cosmote
  • Traficul de date efectuat în aplicație se scade din oferta de date
  • Abonament – 1,49 euro / lună

Link descărcare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Mai adaug si eu cateva. Navigon, Osmand, iGo.

    Momentan eu am instalat pe telefon si le folosesc de cate ori am ocazia pe urmatoarele, in ordinea asta: iGo, Sygic, Navigon, Osmand (poti planifica ruta pe Google Maps si sa o incarci aici), Waze.

    00
  2. OsmAnd. Bazat pe openstreetmap

    00
  3. – Google Maps ofera informatii despre relief, informatii din trafic (fara TMC) si ruleaza si in background.
    – Minus pentru Google Maps pentru ca nu are vitezometru? Pai nu poti sa te uiti in bord?
    – Ai uitat de iGo (poate pentru ca nu se poate downloada din playstore) dar e exista sideloading.

    Dpmdv cel mai tare e Google Maps, e foarte bine integrat in OS, are o baza de date de POI-uri incredibila iar cele cateva minusuri (gen nu are vitezometru frate sau nu e 3D) probabil ca se vor rezolva usor, in timp.

    00
    • Viteza din bord are ca punct de referință anvelopele și nu e niciodată viteza reală a mașinii. Dacă ai anvelopele mai umflate, vitezometrul arată mai mult, dacă le ai mai dezumflate mai puțin, depinde întotdeauna de diametru, similar dacă schimbi dimensiunea anvelopelor.
      E un indicator dar nu este exact. Și eu folosesc GPS-ul pentru a vedea viteza reală. Și ciupesc ~6-7km peste viteza legală chiar și când trec pe lângă poliție cu radar. Dacă m-aș lua după indicatorul din bord aș merge cu ~40km/h în loc de ~50.

      00
    • NOU
      #5

      Vitezometrul sistemelor de navigatie indica viteza reala, cea data de sateliti, pe cand vitezometrul de bord are o eroare. Si mie imi place sa stiu viteza reala, pentru ca pot merge putin peste limita de viteza legala.

      Google are foarte multe POI, dar multe din ele au locatii sau nume gresite, sau nu au nicio legatura cu realitatea. Asta si in Romania, si in exterior. M-am invatat ca atunci cand gasesc un poi pe google sa il verific cel putin din alta sursa. Pe de alta parte, am instalat un Navigon pe telefon, iar la poi imi apare pana si non-stopul de la coltul blocului.

      00
    • Google Maps nu este o optiune pentru multi din cauza ca NU merge offline, adica iti trebuie internet ca sa functioneze. Nu intotdeauna ai internet pe drum si poate nu iti permiti sa platesti pentru traficul de internet sau nu vrei sa platesti.

      00
  4. Mai este si TOM TOM. Tot o aplicatie foarte buna. Evident, ca orice lucru bun e cu plata.

    00
  5. Eu am folosit, ca soluție offline, Sygic și Copilot, pentru Android. Sunt mult mai mulțumit de Copilot. Am și Mireo, dar pe un dispozitiv clasic nu pe telefon si e ok si Mireo. Sygic, pe acelasi device cu Copilot ma vedea eronat intr-o intersectie si eu mai aveam 100 de metri până acolo.

    00
  6. eu folosesc atat waze, cat si google maps.
    waze in oras si pentru radare sau alte evenimente si google maps pt cand merg prin afara orasului, pt ca waze a dat cateva rateuri.
    de exemplu ca sa ajung in sibiu la o adresa nu ma ducea pe cel mai scurt drum, nici macar nu ii dadea in gand pe unde sa ma scoata de pe autostrada.
    waze alege uneori rute mai scurte, dar cu drum mai prost. la un drum alba-iulia -> piatra neamt a trebuit sa tot folosesc google maps pt siguranta.
    il tineam in background si faceam swipe de sus la notificari. avantajul la google maps e ca in notificari, la titlul notificarii iti arata manevra urmatoare si la ce distanta o faci, astfel incat am putut sa fac verificarea manevrelor ce mi le zicea waze atunci cand nu eram sigur. plus ca imi vorbeau 2 voci :)
    a fost o metoda obositoare, oricum.
    culmea e ca google a cumparat waze.

    00
  7. Eu folosesc MapFactor Navigator bazat tot pe openstreetmap

    00
  8. Folosesc Waze, care e acum a lui google. M-a scapat de multe radare pana acum. Il folosesc zilnic in trafic, chiar si in orasul meu. Consuma foarte putin din abonamentul de date. Foloseste hartile google, drept pentru care e permanent la zi.

    00
  9. Foarte bun si Navigator de la MapFactor (gratuit, cu OpenStreetMaps, sau cu plată, folosind hărți de la TomTom). După descărcarea hărților nu mai are nevoie de internet.

    00
  10. Acum cativa ani am incercat Sygic pe Sony Ericsson P1i. In afara de faptul ca nu avea habar unde sunt numerele pe o strada si ca zicea sa faci invers dreapta sau stanga la sensurile giratorii mergea OK.

    00
  11. Eu am https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.mapof.romania si merge foarte bine. Am incercat in vara asta si varianta pentru Bulgaria si Ungaria si merge ok.

    00
  12. Va recomand Navigator. Harti noi si actualizate, testat in bucuresti si a mers impecabil. Nu pierde semnalul.

    00
    • Semnalul daca se pierde este din cauza aparatului sau ca intri in tunel. Niciodata semnalul nu are legatura cu aplicatia.

      00
  13. La capitolul harti offline, Maps With Me mi se pare excelent, mai ales ca localizarea functioneaza si fara Wi-fi/Date (util cand esti afara din tara). Din pacate, era vorba despre navigatie, iar aici soft-ul nu face mare branza.

    00
  14. Sygic afară (că are hărțile offline). Și are hărți suficient de bine făcute.
    Waze în țară de ceva timp. Este excelent Waze, l-am văzut recomandându-mi drumuri diferite în funcție de cât de aglomerate erau căile standard. Și estimarea lui pentru ora la care ajungi la destinație este exactă (Sygic-ul folosește o estimare bazându-se pe viteza legală limitată, evident neluând în calcul eventualele blocaje de trafic, Waze folosește drumul parcurs de ceilalți șoferi din fața ta care folosesc Waze).

    00
  15. NOU
    #21

    Waze, necesita conexiune la Internet, dar implicand si ceilalti participanti la trafic te avertizeaza de evenimente, congestii si pandaci

    00
  16. iGO Primo pentru RO si CoPilot pentru restul europei. Foarte ok amandoua, din punctul meu de vedere

    00
  17. La Sygic promotia de 30 euro contine toata europa, nu doar cea de est. Nici nu vad optiunea de a separa europa in est si vest

    00
  18. Waze e putin altceva, se bazeaza pe feedbackul pe care il primeste de la restul participantilor in trafic si teoretic ar trebui sa iti ofere trasee mai bune. L-am folosit acum vreo 3-4 ani cand erau f. putini useri in romania (nu stiu cum e acum). As fi interesat daca in oras chiar te ajuta sa te scape de aglomeratie. Intreb asta pentru ca ar trebui sa aiba info f bune despre fiecare strada (adica degeaba ma bag pe o straduta super ingusta (dar libera) pe care tre’ sa merg cu 20 la ora si sa cedez trecerea din 3 in 3 min vs. sa merg pe un Magheru aglomerat)

    00
  19. Eu plec din tara cu urmatoarele instalate: GMaps, Navigon, Sygic, Copilot. Am descoperit in ultimii 2 ani ca depinde de zona in care te afli. Drept urmare, de ex. in Budapesta imi place Sygic in timp ce conduc, pentru ca stie toate benzile si semnalizeaza impecabil cand trebuie sa te incadrezi diferit, chiar si lucrarile. Nu se descurca bine in Copenhaga, unde Navigon mi s-a parut cel mai bun. In Londra Navigon sau Copilot. In Belgrad Sygic sau Gmaps. Si tot asa. Pe teritoriul Romaniei, Sygic sau Gmaps. Ca design general si management al hartilor, imi plac Copilot si Sygic. Am incercat si alte solutii gen Waze sau cateva bazate pe OpenMaps, dar nu s-au legat de mine/stilul meu de folosire, desi Waze chiar functioneaza.

    Pana acum cativa ani, iGO era baza, venind cu el de pe Windows Mobile, dar inflexibilitatea la pachetele de pret, faptul ca le-a luat cam mult sa scoata o versiune pt display-uri mai noi (gen S2/S3), suportul execrabil si grafica nasoala indepartandu-ma de el. Am inca licenta, dar nu ma mai obosesc sa instalez.

    00
  20. @Meekuu: sunt deacord cu faptul ca vitezometrul de pe GSP este mai exact (sper a se intelege conotatia, nu este perfect, ci mai exact) dar asta nu e un motiv serios, dpmdv, sa dai un minus unui produs.

    @sitting duck: Eu folosesc Gmaps in mod regulat si caut in general doar dupa POI-uri. Cam orice bussines il gasesti pe maps ca POI din ce am observat. Daca si posturile de politie sunt acum pe maps, cred ca ne-am mai trezit si noi ca nație.

    Din ce am observat, pana si IGO se foloseste de API-ul de la maps pentru search de POI-uri (in afara de cele pe care le poti incarca tu manual) asa ca…

    00
  21. Câteva lucruri de menționat:
    1) Waze nu folosește harta Google Maps, chiar dacă a fost cumpărat acum un an de Google. Hărțile Waze au fost create de utilizatori, pe principiul OpenStreetMaps. Harta se actualizează automat foarte des (la 2-3 zile). Waze învață cele mai rapide rute (are un istoric pe fiecare interval de 15 minute, separat pe fiecare oră și zi a săptămână), foarte util mai ales în orașe mari cu trafic intens, precum București, Cluj, Timișoara etc. și ține cont și de traficul la ora respectivă.
    2) Estimarea sosirii la destinație este dată de istoric, media vitezelor utilizatorilor pentru intervalul orar la care are loc deplasarea. Deci este destul de exactă, chair și pentru distanțe mari.
    3) Waze a fost gândit ca o aplicație socială de folosit zilnic, destinată celor care fac naveta casă-serviciu. Rutarea pe rute lungi este încă problematică, dar se lucrează la acest aspect, plus că și harta poate da rute ocolitoare din cauza faptului că încearcă să evite să ocolească străzile din orașe.
    4) Orice utilizator poate edita harta, și se întâmplă ca unii să mai strice harta, dar mai important, utilizatorii pot raporta probleme cu harta și acestea pot fi rezolvat chiar și în câteva ore de editori, astfel încât în câteva zile modificările apar pe harta live.
    Ar mai fi multe de zis ce are waze în fața altor aplicații, chiar funcții precum prețul carburantului în benzinării sau opțiunile de „share” a călătoriilor.

    00
  22. De mentionat un new entry de la Garmin si anume viago. Licenta costa 3,9 lei si apoi poti achizitiona diferite pachete care costa 39.9 lei/bucata. E avantajos pentru ca pentru 39,9 lei primesti hartile pentru INTREAGA Europa si nu cum obisnuiesc alti producatori, sa le imparta pe Europa de Est, D.A.C.H,, Europe de Vest, etc.
    Pentru curiosi, aici e link-ul:

    00
  23. Here Maps ca e gratuita si are niste harti foarte bune la fel ca algoritmul de rutare .Mai nou a iesit din Beta si are ghidare vocala in Romana . Practic vorbim de hartile HERE ( fost Navteq ) folosite de Nokia, iGO Primo , Bmw,Garmin,etc … e un fel de concurent pentru Google Maps si nu ai nevoie de 3G activ .

    00
  24. Here Maps de la Nokia.
    Merita mentionat ca alternativa. O perioada era disponibila doar pe Samsung Galaxy S4 sau ceva de genul. de aici: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps&hl=en

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.