Bucătăria, locul de luat masa și sufrageria sunt aceeași cameră. Ieși mai ieftin la încălzire și, cu un pic de talent, parchezi și mașina în spațiul rămas.
Mansardăm podul și înghesuim bucătăria undeva, că și așa lumea nu mai gătește.
Pentru cei mai tineri dintre voi, aia e prima faianță intrată în România, la începutul anilor ‘90. Toți aveam aceeași faianță, că doar aia se găsea. Unii au mai renovat însă 10 ani mai târziu și au mai schimbat una alta. Ea se mai găsește și acum prin spitale, de aia poartă denumirea “faianță spital”.
Si cat costa alea? Ca la 30-40 mii euro nu stiu ce poti sa ceri mai mult… se adreseaza celor care cu un salariu de 700 euro/luna vor sa fie si proprietari si cam asta le poti da.
Oricum, sa-i pui covor fluffy in bucatarie langa chiuveta si aragaz mi se pare de mare angajament. Oare toate zoaiele si stropii de ulei unde se duc din cand in cand?
cand ai verificat ultima data preturile ?
nimic mai aspirational si visator decat angajatul de 700 e/luna care iti transmite zilnic la birou, timp de 8 ore, prin mirosul hainelor, meniul casei!
ieri „s-a servit” tocanita cu ciorbita de zarzavat!
Va uram Pofta buna !
@vax , cu un salariu de 700 de euro te incadrezi la un apartament de 65.000-80.000 , in fuctie de avansul dat . Si oricum cam aia e media salariilor in orasele mari.
@vlad_tiran_din_vitan, mareste-i salariul astfel incat sa isi permita sa traiasca in conditii umane.
PS: 700 de euro este mai mult decat salariul mediu din Romania
@Andei G:
– de colegul „bucatar” numai ca e sarac si ca nu are balcon nu putem spune
– are si casiguri bune, are si balcon dar … nu are bucataria separata de sufragerie iar in sufragerie are … DULAPUL CU HAINE pentru ca dormitorul este mic daaaaar … are DOUA BALCOANE!
–
– saracia este la „mansarda” nu la portofel
700-800E aveti voi, saracii de la privat….
@vax: de ce le poti da doar asa ceva? Ofera-mi te rog un calcul care poate sa arate ca mormanele de ciment si fier beton trebuie sa coste mai mult, mai putin sau la fel…
Parca si inainte de faimoasa criza se vindeau apartamente cu 130-140k iar la 3 ani dupa au ajuns la 70k (nu vorbesc din auzite).
Preturile in zona imobiliara sunt cele mai putin obiective… sunt influentate de factori care nu au nici o legatura cu tehnologia de constructie, cu asa-zisa calitate a constructiei si, de multe ori, nici macar cu location, location, location.
In general aceste apartamente sunt cumparate de oamenii care au locuit in apartament-4 sau chiar mai grave.
Mirosul de var proaspat dupa o gresie veche de 30 ani e schimbare majora, nemaicontand daca bucataria e incastrata in dus.
Cerere-Oferta.
Te uiti la TV si stai cu un ochi si pe ciorba, daca asta nu e progres, nu stiu ce e!
Speli oala de ciorba, speli si televizorul, efort minim.
și stai și cu un picior in duș.
Mama lu Napoleon facea la fel!
Eu nu inteleg principiul de „open kitchen”. Poti sa ai cea mai buna hota, sa suga mai mult decat o armata de staruri porno sau politicieni, tot o sa se duca mirosul in restul camerei. Parca suntem in camine studentesti iar.
Am hota Bosh de 8 milioane. Confirm :))
Intr-adevar Major Mistake. Dar asta e acum ce sa-i mai fac. In 4 ani e platit si mergem in blocurile lui Ceausescu sau plecam din Buc cum sper sa-mi conving consoarta. Imi trebuie 4 camere acum ca ne-am inmultit. Sa vad de unde naiba scot 100 de mii de euro.
nu-ti cumperi 4 camere si ramai cu 100.000 euro. dai o bere cand ne vedem.
Ionut, daca asta de acum e pe undeva printr-o dezvoltare d-asta moderna din bucuresti, il vinzi si iti mai ramane si de masina si vacanta in japonia.
Confirm ca aberati grav.
Evident ca nu orice fel de hota si montata oricum o sa iti absoarba mirosurile. Evident ca o hota cu recirculare nu o sa iti absoarba mirosurile. Evident ca o hota cu putere mare de absorbtie pe care ai conectat-o la o aerisire de 110, cand clar in specificatii scrie ca performeaza corect doar cu un diametru de 150, nu o sa iti absoarba mirosurile. Evident ca daca o montezi la o inaltime dupa cum ai tu chef, nu cum scrie in specificatii, nu o sa asboarba mirosurile.
In rest, daca ai instalata o hota cu putere in jur de 700 mc/h conectata la o aerisire exterioara de 150mm si pusa la o inaltime de aprox 65 cm de plita iti garantez ca nu o sa simti nici un fel de miros nici cand stai la juma de metru de plita. Pe viteza maxima sau boost.
Si intr-adevar „8 milioane” nu e un pret de hota decenta cu care sa poti scoate mirosuri. Deci daca ti-ai luat asa ceva sa stii ca ai luat o prostie si nu e cazu sa emiti sentinte gen „nici o hota nu absoarbe”. Undeva peste 1000 de lei…in jur de 1500 lei deja esti in zona ok.
@John Nu contest calitatea unei hote de peste 10 sute de lei, dar io is moldovean d-ala jagos si mananc mult usturoi, muraturi, cacaturi de moldoveni. O sa stau sa toc ceapa sub hota. Si ciorba de burta o sa o mananc tot sub hota. Si gunoiul o sa il tin tot sub hota, ca stim cu totii ca duci gunoiul dupa fiecare gatire si nu apuca sa se imputa nimic in el. Ideea de open kitchen nu implica doar mirosurile de la gatit. Implica tot ce faci in bucatarie si in mare implica diferite mirosuri. Poti sa nu fi moldovean jagos si tot sa mai apara mirosuri neplacute prin bucatarie. Diferenta o sa fie cand Martorii lui Iehova pe care tocmai i-ai invitat in casa pe canapea or sa simta mirosurile alea sau nu (ca sunt in alta camera). Un miros de varza stricata poate strica repede o orgie d-asta. Nu stiu de voie dar eu fac foarte des chestia asta. Ma refer ca gatesc in bucatarie.
Ok John, sa zicem ca investesti peste 1500 de lei intr-o hota grozava care rupe doar la specificatii, o montezi profesionist cum scrie la manual, si dupa ce constati ca dispar doar 30% din mirosuri pe putea maxima de absorbtie, constati si ca nu poti sa gatesti cand vrei sa urmaresti ceva la televizor (tu sau consoarta) ca nu se mai aude nimic din cauza zgomotului! Deci, nu-i asa ca e mai bine cu bucatarie separata?
Dupa 10 ani de open kitchen nu as mai reveni niciodata la camera inchisa, nici daca as avea casa de 500mp. Nu inteleg obsesia cu mirosul, e mancare nu WC, ce gatiti de va e scarba asa?! N-as putea niciodata sa renunt la avantajul de a sta cu familia sau prietenii cand gatesc, mai vorbesti cu cineva, mai arunci un ochi la tv, mai supraveghezi copii, etc… Mie imi place si cum arata camera cu living, dining si bucatarie deschisa, dar aspectul e ceva secundar, principala e socializarea.
Există eucehalesc.ro
Muuult mai ieftin.
@Jhon daca ai bani doar de un apartament ca alea din imagini crezi ca mai ai 1500 ron sa dai pe o hota?
@theblack Lasand caterinca cu budinca la o parte zona nu e rea. parc marisor (Cat cat stadionul(cladirea in sine) Lia Manoliu ca sa-ti dau un punc de reper), si locuri de parcare unu pe unu cu apartamentele (900 de apartamente la 900 de locuri de parcare). Bine ingradit, piscina restaurant, camere de filmat, paznici burtosi. Deci clar nu-mi fac griji ca nu o sa pot sa-l vand pentru ca nu vreau sa-l vand. Il tin pentru kinderi.
Dar suntem 4 in casa si gatim foarte mult și cu hota pusă la manual cum zice John (deși nu e de 15 milioane) si cu „ieșire” de 125 in loc de 150 miroase calumea peste tot. Nevasta-mea gătește foarte „traditional” și va dati seama, peste, usturoi, ceapă si se gateste la 2 zile ca deh, 2 kinderi mici.
Nici o sansa sa mai ramanem aici cand cresc astia mici. Deci in urmatorii 4 ani trebuie sa stranga macar vreo 30 de mii de cocorici pentru un avans. In timp ce platesc 33 de mii cat mai am din asta.
Perfect de acord cu Big. Multi stau la apartament cutie de chibrit ca ei sunt urbani si nu stiu decat sa prajeasca chestii ofticate. Asa nu merge open-space.
ionut, Peace man, nu faceam misto de tine. doar ca am vazut in bucuresti debarale mai scumpe de 100k. care se vand…
@John, de ce ar da pe o hotă o persoană obișnuită, ca nu întoarce banii chiar cu lopata o sumă cât sau mai mare decât o rata pt apartamentul în care o va monta pentru a corecta o problemă care nu ar trebui să existe.
@Big, pt că nu e vorba doar de mirosul mâncării gătite/finalului.
1. mirosurile din cursul gătirii (ceapă, pește crud, sânge, mațe-unii mai au acces la animale crescute la curte, etc, să nu mai zic despre gunoiul pe care l-a menționat cineva mai devreme) nu-s foarte apetisante.
2. deși mirosul de mâncare proaspăt gătită e plăcut, dacă se strânge miros peste miros devine neplăcut, trebuie aerisit zdravăn.
3. e mai simplu, ușor, comod, cu pierderi mai mici de energie/bani să aerisești bucătăria decât livingul și tot restul casei. (de obicei bucătăria e mai mică decât un living obișnuit).
4. nu e vorba doar de miros în sine. aburul degajat în cursul gătirii conține suspensii/microparticule de grăsime și alte chestii solide din mâncare care se depun după aia pe unde apucă. pot să-ți certific asta, numa’ eu știu ce distracție e la curățenia generală să șterg/curaț partea de sus, pe exterior, a dulapurilor duspendate de bucătărie). sunt cazuri în care se depune un fel de ”scuț” (zice mama ) și pe vasele din dulapurile închise. nu ți s-a întâmplat să ajungi la cineva în vârstă, bunică, ceva și să iei din dulapul de bucătărie închis un ceva și să fie jegos- și mega unsuros?! pot să pun pariu cu tine pe ce vrei că acel ceva a fost băgat în dulap curat, proaspăt spălat, dar nu a fost folosit cu unii și nu a fost spălat între timp. eu spăl de 1-2 ori pe an orice există în dulapurile din bucătărie, chit că vreo chestie a fost băgată în dulap imediat cum a fost adusă de la magazin și nu a fost folosită niciodată .
eu n-aș vrea stratul ăla pe hainele din casă, mobila din camere (are altă textură decât cea de bucătărie), covor, tapițerie, etc.
5. că mă ambalasem și am uitat. în cele mai multe cazuri spațiul ”bucătărie deschisă + living” este mai mic sau chiar semnificativ mai mic decât suprafața unei bucătării și a unui living, construie și închise fiecare separat.
vorbim de locuințe care se vor similare.
nu compar coșmelia din poză cu o vilă pe străzile cu nume de capitale.
M-am lamurit inca de la faza cu „in bucatarie miroase si gunoiul”… mea culpa, nu stiam ca e asa grava problema, aveti dreptate sa stati cu usa inchisa!
Open kitchen este, dupa parerea mea, un catch.
Dezvoltatorul cheltuie mai putin cu dezvoltarea apartamentului iar acesta (apartamentul) pare mai mare/spatios.
Evident ca daca gatesti e bine sa nu o faci in acelasi loc in care te relaxezi (ex. sufragerie/sau living cum se zice peste balta atlantica).
Pentru a avea open kitchen trebuie sa indeplinesti una dintre urmatoarele conditii:
1.) esti de acord sa puta totul a mancare
2.) nu gatesti foarte mult acasa iar suprafata bucatarie+sufragerie nu este mica (uita de open kitchen de 24 mp in care inghesui sufrageria si bucataria…).
In conditia 2.) pot intra casele de vacanta/sezoniere.
Lucrez in domeniul instalatiilor HVAC, nu exista hota care sa scoata mirosurile 100% din aceste apartamente open-space, pe care eu le consider „compromisuri ” ale arhitectilor, avand in vedere ca in romanul de rand chiar gateste, nu ca in alte tari unde doar incalzeste ceva semipreparat la microunde. Aceste hote profesionale, in general – cum sunt si cele de la foodcourt, trebuie combinate cu inca un rand de grile (de jur imprejur) conectate prin tubulatura la un alt ventilator de extractie (de obicei se folosesc cele cu turela montate pe cladire)..si cum nimeni nu poa sa isi monteze asa ceva in casa, si nici nu merita facuta o asemenea investitie, rezulta o situatie de compromis – chiar am un coleg la serviciu – tot timpul ii miroase geaca a mancare…
La prima poză îți dai seama ce nașpa e când vrei să pui discul în playstation și îl pui din greșeală în chiuvetă?
Machedonu si-a tras apa peste poze nu carecumva sa le i le fure alt Caracostea
Uite draga, bucataria e la fel de spatioasa ca si sufrageria!
salivezi un pic la ideea ca ai putea băga și golful și motorul in casă, este?
Ca sa citez agentul care incerca sa imi vanda un aparatament „de lux” cu bucatarie deschisa: „Nu ne adresam celor care inca mai gatesc in bucatarie”…
Pe criteriul: „nu mai fiți săraki”
ne adresam celor ce gatesc in sufragerie
Nu ne adresam celor care inca mai gatesc.
Apropos… cand o sa apara apartamentele FARA bucatarie? Chiveta ai la baie, pui o microunda pe o masa, sau esti mai bogatan si iei unu d-ala mare incastrabil in dulap, langa cearceafuri si c’est la vie.
Se adresează celor care gătesc în cadă, atunci.
a doua e sinistra. coltar pe mijlocul peretelui, la 2 metri de chiuveta si aragaz.
si oricum, sunt eu gresit cand ma gandesc ca in „open-space” accentul cade pe „space”?
si orice cacat arhitectshit ai face, 40m patrati nu sunt nici open, nici space.
Singura vina a arhitectilor e ca accepta pe bani putini ideile de rahat ala dezvoltatorilor/beneficiarilor.
Daca ideea sa puna chiuveta intr-o zona cu inaltime de maxim 1,20 m i-a apartinut unui arhitect, atunci ar trebui sa se duca sa faca scoala din nou.
Pui pariu ca „arhitectu'” doarme fericit acum? Chiar viseaza ca si-a schimbat audiul luat pe blocu’ ala cu un Evoque.
@Kulcsy: exista reguli in zona asta asa numita imobiliara.
Aceste reguli sunt chiar reglementate prin legi (suprafete, insorire etc.).
Desi nu ma ocup de constructii… as avea curaj sa punem pariu arbitrat de un expert in domeniu… in ce ar consta pariul?
As paria ca niciunul dintre „obiectivele” din poze nu respecta legile in vigoare.
Prin urmare, in cazul unui contract VC, este de vina chiar statul care permite tranzactia!
Prima noastra locuinta in Germania a fost un apartament de 3 camere la o mansarda care avea cabina de dus in bucatarie si toaleta pe coridor (o imparteam cu locatarii din celalalt apartament de la mansarda, care tot la bucatarie se duceau sa faca dus; nu cred ca arhitectii au fost batuti in cap, ci propitarii voiau sa scoata maximum de profit si dint-un pod mare au facut 2 apartamente).
L-am luat pentru ca eram in criza de timp si ne-am mutat dupa cateva luni. Nu e insa un exemplu singular, astfel de improvizatii sunt specifice oraselor studentesti.
Da domle dar era Germania
Nu asta am spus, sau NU DE ASTA am spus, ci pentru ca mi-am amintit de o locuinta la fel de anapoda.
Chiar mai exista oameni carora li se pare laudarosenie sa spui ca locuiesti in alta tara`? Naspa.
De când diaspora are 3 zile de vot, îmi fac o cruce de fiecare dată când simt prezența Voastră.
Daca ati iesi suficient de multi la vot, votul diasporei n-ar mai avea o pondere atat de mare, cu alea 3 zile cu tot. Orvoar si spor la gratare.
Maica, „subway tile” e acum cel mai cautat design de pe HGTV. Sigur, ala arata altfel, dar la noi e „subway tile vintage” before it was cool. Totusi, ca apartament de burlac care sa aiba unde bulani blonda de la colt e OK.
la o simpla cautare pe google, observi ca „subway tile” de fapt arata altfel decat faianta de spital
Jur ca am vazut apartamente care arata precum cele din pozele puse de Zoso in Popesti Leordeni, pe Drumul Fermei. Acum cativa ani voiam sa imi cumpar un apartament in zona, dupa ce mi-am pierdut cateva ore din viata vizionand vreo 5 apartamente de acolo, am renuntat la idee.
Poti incerca zona cu strazile fermelor de langa aeroport, OTP asta daca vrei casa si nu iti plac apartamentele
Eu nu inteleg obsesia asta cu bucatarie la comun cu sufrageria… Zic sa se faca si buda tot asa, mai ales ca daca iti iei hota d’aia scumpa sigur face fata si la mirosurile emanate de utilizarea baii.
Nu e nicio obsesie, tine doar de bani mai putini cheltuiti la constructie
@Ioana – explicatia este simpla, tine de dinamica vietii. Sot si sotie, lucreaza de la 8 pana la 5 (tinand cont ca sunt poate orare diferite) si se intalnesc seara acasa. Ea prepara ceva de mancare sau pregateste masa, el doar sta in cur si/sau se uita la tv. Daca ai spatii separate/camere ea sta singura in bucatarie, el se uita la tv in alta camera, zero dialog si interactiune. Varianta b, el sta inghesuit pe un scaun in bucatarie, plictisit, asteptand sa fie gata masa.
In sistemul open space unul e in bucatarie, unul e in living, tv-ul merge si ei se pot vedea si discuta, crescand interactiunea si calitatea timpului petrecut in casa.
ce comparatie penibila ha ha
buda, sa stam pe buda la comun, ha ha
pentru ioana cacatul si gatitul sunt activitati la fel de intime
bigbear, am vazut si mai sus aceeasi problema insurmontabila. cum sa facem ca ea sa gateasca si el sa se uite la tv fiind in aceeasi camera. singura solutie care vine in minte e sa spargem niste pereti, sa mutam niste tevi, sa combinam doua camere cu scopuri clare si utilizari precise intr-o strutocamila care nu face bine nici una din cele 2.
sau poti sa dai 300 de lei pe un 報書央 de 20 de inchi pe care sa il pui in bucutarie.
@theblack – eu vorbesc de open space ca idee, nu de apartamente in special. Open space e intalnit in America de Nord unde oamenii cumpara ce au nevoie, in functie de varsta, pozitie sociala, etc. Un apartament nu este pentru o familie la 40 de ani cu 2 copii, apartamentele sunt pentru oameni singuri, familii fara copii sau batrani care au scapat deja de copii. Avantajul lor este lipsa de intretinere, facilitati gen piscina si sala de forta, faptul ca sunt in centrul orasului si ajungi rapid cu mijloace de transport in comun la job.
Cand trece timpul, ai familie si copii te retragi la marginea orasului si iti cumperi o casa cu x dormitoare, spatiu deschis, curte in spate unde poti avea un caine sau loc de joaca pentru copil.
Open space-ul e o solutie practica pentru ca femeia e mai des in bucatarie si in timp ce ea e acolo barbatul poate sa fie in living sau copilul se poate juca in living si ea il poate supraveghea. Acum 40 de ani casele in America de nord aveau 3 zone distincte, semi deschise – bucatarie, living, dining. Acum 20-25 de ani au facut tranzitia la spatiu comun si deschis fix pentru o mai buna socializare si comunicare intre membrii familiei. Un spatiu deschis de genul asta cred ca ar trebui sa inceapa pe la 30 de mp insa probabil ai nevoie de mai mult ca sa aiba sens.
@BigBear, ca să vorbească femeia cu bărbatul în timp ce se prepară masa de seară hai să spargem niște pereți.
doamne păzește și apară să intre și bărbatul în bucătărie ca să gătească cu femeia, în loc să stea cioflicit pe un scaun (el toacă morcovii, ea ceapa, el curățe legume ea învârte în tigaie; gătitul presupune extrem de multe activități care pot fi făcute simultan de 2 persoane) că se crapă cerul, se scufundă pământul în haos, se gată lumea și dispar până și gândacii!
și te rog să mai crezi că partea cu vorbitul într-o bucătărie în care se gătește și funcționează o hotă (și nu zic de d-aia scumpă de trage toate mirosurile posibile) e kk pansat. părinții mei locuiesc la casă și au o bucătărie mare, cam cât un living (doar living) nu chiar mic, 22-23 mp. dacă unul dintre ei este într-un capăt, în zona aragazului și celălalt e în celălalt capăt, în zona de dining, nu se aud unul pe altul dacă vorbesc pe un ton normal sau chiar juma’ de decibel peste. sau nu se aud suficient de bine încât să se înțeleagă clar și precis ce spune fiecare. și dacă ăla de lângă aragaz mai spală ceva la chiuveta din bucătărie, lângă aragaz, atunci nu mai există nicio șansă de comunicare. și asta e valabil pentru oricare două persoane, nu doar pt părinții mei care cochetează cu 65 și poate nu mai aud ca la 20 de ani.
Ceva imi spune ca social media duce la un fel de analfabetism functional subiectiv in sensul in care omul citeste un text insa intelege ce vrea el din textul ala, isi decupeaza un rand din 10 si discuta doar de el, fara sa se uite la context.
Vai, zgomotul de la hota!! Da,juma de ora tai si cureti ingrediente, o ora fierbe mancarea pe aragaz si inca de 3 ori intri in bucatarie sa incalzesti la microunde. Timpul petrecut in bucatarie e mult mai mult decat doar cat merge hota.
2. Eu spun frumos ca se aplica la case.. oamenii vad doar pozele din articol si se gandesc la spart pereti. De ce? Pentru ca poate sa inventeze el problema asta si sa o aduca in discutie.
3. Dar de ce nu o ajuta barbatul pe femeie? Sigur, romantic si frumos insa practic tot femeia lucreaza in bucatarie si barbatul sta si se uita (chiar daca sta pe scaun in bucatarie)
4. In toate apartamentele romanesti masa e in bucatarie si oamenii mananca si traiesc acolo, insa vai grozavie sa faci camera aia mai mare si sa pui 2 fotolii si un tv. Blasfemie, nu alta. E firesc ca barbatul sa stea pe scaun la masa si sa discute cu sotia insa nu are voie sa stea pe fotoliu, sa se uite si la tv si la sotie in timp ce discuta. Asta nu permitem!
5. Mai subliniez odata, ca poate acum se citeste, ca ma refer in special la piata nord americana care foloseste acest open space si unde spatiile sunt mult mai mari, o casa normala are cam 160 de mp si una mare se apropie de 300. Open space-ul la dimensiunile alea are o logica.
Mi se pare absolut ilogic cum un continent foloseste un model, mii si mii se case construite luna insa Mitica de pe net stie ca e o prostie asta. In mod cert toti restul (arhitecti, builderi, cumparatori etc) se inseala, el stie ca nu e o idee buna si e mai logic un model de apartament comunist care are probabil 50 de ani (layout-ul). Pai daca stie..
@BigBear, tu zici că te referi la piața și casele americane.
însă în poză e un apartament din România și noi ăștilalți ne referim la ea (poza) și la apartamente similare din România.
”Sigur, romantic si frumos insa practic tot femeia lucreaza in bucatarie si barbatul sta si se uita (chiar daca sta pe scaun in bucatarie)”- în cazul ăsta bărbatul e un dobitoc și femeia o proastă.
Uite la asta. Ap. 2 camere, a mutat bucataria (practic tevile) in sufragerie si din bucatarie a facut dormitor…pac, a iesit 3 camere…(dezvoltatoru a facut asta)
https://www.olx.ro/oferta/persoana-fizica-apartament-copou-royal-town-la-cheie-IDdgNVT.html#e0bb6f3d9b
Canapeaua aia plasata la 40cm de peretele din fatza face toti banii
Și neconform cu Legea locuinței (lipsă la suprafața utilă și a celei de-a doua băi/duș/WC) și cu Normele de igienă și sănătate publică (bucătăria și sufrageria n-au fiecare fereastra ei).
eu sunt curioasă dacă o ființă vie mai lată decât o pisică nu prea mare se poate strecura pe lângă canapeaua aia ca să ajungă la birou fără s-o ia de-a latul/facă echilibristică…
Acel „dormitor” (exista si varianta de 2 camere, unde aia e bycataria) are latime cam 1.8m si lungime cam 4-5…ar fi undeva la 7 mp. Asta din ce retin de pe schite.
Imbecilitatea open space in interpretare românească
Io ma sperii daca nimeresc pe la orele 19-20 in zona de haleala de la mall. Efectiv nu ai unde sa arunci un ac asa ca e posibil ca foarte multa lume sa nu se mai complice cu gatitul acasa. Iar de cand o crescut salariile plimbatorilor de hartii de la stat, abia mai gasesti loc pe la Noua, Hadad, Artistu si celelalte restaurante mai de doamne-ajuta.
O pagina de FB ce merita urmarita: https://www.facebook.com/arhitectiiajuta/
Tipul de apartament e comun în Europa și e construit mai ales în zonele centrale sau lângă axele majore de transport ale orașului. Motivația e pur economică; aceste apartamente sunt date în general la închiriere imigranților și cuplurilor tinere, la început de carieră. Uneori sunt construite fără paracare sau cu număr redus de locuri, la fel date la închiriere contra unei taxe suplimentare.
Ce vreau să spun e că sunt prin definiție locuințe tranzitorii, în care oamenii nu stau în general mai mult de 2-3 ani, până își permit ceva mai mult. Sigur că sunt și oameni care își îngroapă economiile în așa ceva și apoi nu mai au cum să se mute după ce apare al 2-lea copil, dar fiecare doarme după cum își așterne.
Ca sa fiu cinstit cu voi: faianta de 10×10 este asa ceva de „in” de nici nu va dati seama. Asta-i pusa prost, dar facuta misto….ar fi ceva
Pentru cei doritori sa aprofundeze, cautati cartea lui Radu Negoita, „Discomfort residence”. Sau blogul lui, „Case strambe pe radar”. Tipul e arhitect si ‘le are’ cu astea.
Ptiu drace, nu mai pot corecta..
Ca sa fiu un pic carcotas:
E normal ca locul de luat masa sa fie acelasi cu sufrageria:
„O sufragerie este o cameră special amenajată și mobilată în care se servește masa.” Sursa: Wikipedia
Asta e de pe vremea când locuințele aveau și sufragerie (dining) și salon (living). Venind comunismul și normele lui de proiectare, din sufragerie și salon s-a făcut o singură cameră, denumită impropriu sufragerie. În condițiile astea, nu e normal, chiar dacă legea spune că locul de luat masa poate fi prevăzut în bucătărie sau în sufragerie.
Faianța de spital nu este după 90. Era standard la blocurile comuniste.
Daca am ramas cu ceva din bejenia mea prin diverse imobile si continente: bucataria si baia trebuie sa aiba geam si usa proprie.
Adica sa fie complet separate prin pereti de restul locuintei si sa aiba un mijloc pe unde sa intre lumina si sa poti aerisi direct.
știu că nu sunt chiar persoana de la care să ceri sfaturi în materie de design și cromatică, dar numai mie mi s-a strepezit retina la combinația de roșu cu gri-petrol (sau un fel de verde, încă nu m-am decis) cu alb, cu nuanță lemn natur și gri-șobolan?!
se numește „design modern și îndrăzneț”, inculto!
bănuiam eu că-s incultă, dar nu eram 100% sigură. mulțumesc pt confirmare.
Cam toată Canada are casele așa (vorbesc de open space, designul e groaznic în pozele astea). Dau asigurări că nu puțim când ieșim pe stradă. Și da, mai și gătim.
Da, cand sufrabucataria nu e singura ta camera si hainele tale sunt acolo, pregatite sa absoarba meniurile gatite …
Acolo ai o mega bucatarie cu loc de luat masa si socializare mai mare decat tot apartamentul de aici …
Ideea nu este neaparat rea, dar felul in care e pusa in practica aici, foartata sa se adapteze la un total 20 de metri patrati, o deformeaza, o distruge, scoate ce e bun din ea si raman reziidurile, ce se mai poate …
Asa am cumparat eu apartment cu 4 camere in provincie. Bucataria open impreuna cu livingul fac 20 de metri dar aragazul este in balcon. Singurul avantaj este ca sunt separate si oricand poti inchide bucataria si daca vrei aduci aragazul inauntru (aragazul ,hota si centrala este in balcon). Daca ai spatiu suficient si ele sunt separate pe plan poti modifica. E greu cu bucatarie si living la coming. Ma gandesc ca macar o usa plisanta ar fi necesara sa desparti spatiile la nevoie.
Bai frate incredibil, in Franta exista ba chiar este foarte raspandit conceptul de „cuisine americaine” adicatelea bucatarie americana, deschisa, dar este totusi o oarecare separare, macar printr-un loc gen sufragerie, unde e o masa, nu ai canapeaua fix langa spatiul de gatit. Pozele alea sunt de la apartamente de inchiriat sau de vandut?!?
Si la final, agentul a zis : na, faceti cum vreti, da’ va zic, asa oferta/asa apartament nu mai gasiti
Ai fi surprins sa afli ca oamenii chiar asta cauta, „2 camere” care sunt de fapt una si o bucatarie mai mare. Inexplicabil, aparent.
Dar daca ti-as zice ca multi isi cumpara (ma rog, isi fac credit) apartamentele astea cand au <30 ani, si nici macar nu locuiesc cu prietena/prietenul ?
bonus: apartamentele comuniste cu 2 camere(pe bune) le transformi in 3 camere daca extinzi bucataria spargand debaraua si peretii de langa usa bucatariei, practic esti "open space"
Cand am iesit prima data din tara aveam 12 ani. Am fost in Spania, si imi amintesc si acum de faptul ca eram surprins de faptul ca bucataria era in sufragerie pe la aia. La+30 ani mi-e indiferent unde e bucataria. Am un apartament in Mamaia, ar treui sa fie bucatarie open-space, dar nici nu am mai facut bucatarie, pentru ca nu imi trebuie. La celalalt apartament e tot open-space, si e +100k euro 2 camere. In Polonia unde sunt momentan am in chirie un apartament nou in zona centrala, toate au bucataie deschisa. Iar in bloc, un apartament de 60mp utili costa in jur de 300k euro. Iar ca idee, am fost prin multe tari… In Franta, Spania, Italia, UK, USA, Olanda, Belgia etc, nu am vazut bucatarii inchise, nici macar in vile. Deci,sigur nu au romanii o problema/fix?
Unul care nu si-a facut bucatarie are opinii despre cum ar trebui sa fie impartit spatiul in apartament pe baza impresiilor de calatorie.
Asteptam pe cineva care nu si-a facut dormitor cu o opinie referitoare la paturi matrimoniale.
:))))
serios vorbind: „nu am vazut eu” nu e un argument si nici „asa fac altii” (in alta cultura as preciza eu) nu este.
daca nord-americanii fac ceva nu inseamna ca este automat bun pentru noi. si nici automat rau.
http://www.searshomes.org/index.php/2017/05/17/the-ickyopen-floor-plan-and-the-downfall-of-society/
https://www.theatlantic.com/family/archive/2018/05/the-curse-of-an-open-floor-plan/560561/
https://www.nytimes.com/2019/04/12/realestate/im-over-open-concept-design.html
Ce parere aveti de noul ansamblu rezidential care se construieste in Voluntari: Endora Construct – Endora Residence? As vrea sa-mi iau un apartament cu programul prima casa in zona voluntari si ma incanta acest proiect…
Salut!
Este ok. Zona in care este amplasat este buna, ai multe magazine langa, gradinita, mijloace de transport. Recomand! Mergi sa-l vezi si sa discuti cu oamenii de acolo si o sa-ti placa sigur.