Apă curată?

Ați văzut probabil pe câteva bloguri sau pe Facebook testele cu nitrații din apă. E trist că mai există oameni care nu conștientizează că, nu știu, kerosenul ăla care arde în motoarele avioanelor care trec pe deasupra sau benzina eliminată prin țeava de eșapament se depun undeva. Nu doar pe roșii.

Pe ideea asta, oamenii de la Aqua Carpatica distribuie niște teste prin care se poate afla cantitatea de nitrați din apă. Ce sunt nitrații?

Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului. Ei apar odata cu mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante si animale.

O parte din nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si  a altor compusi cu azot. Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane. Asadar, nitratii fac parte in mod tacit din viata noastra, fara sa ne dam seama. Este acest fapt ceva ce ar trebui sa ne ingrijoreze?

Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului. Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.

 

Testele de verificare a nitriților se vor găsi începând de vineri în Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland și Mega Image, scopul final al celor de la Aqua Carpatica fiind crearea unei hărți a apelor curate, cu ajutorul unei hărți interactive pe facebook și pe site-ul dedicat.

Alte detalii despre această campanie: aici, aici și aici.

Apa care curge la mine la robinet e în poza 1. În poza doi este o apă minerală oarecare. Alex, care stă în alt cartier, are altă apă la robinet, se pare.

test-nitrati-1 test-nitrati-2 test-nitrati-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Vorba lui Bloghita la vin merge testul asta? La bere? Daca are cineva si poate face … ?

    00
  2. Eu nu beau apa.

    00
  3. Chuck Norris?

    00
  4. parca e test de sarcina :-) pozitiv

    00
  5. Da chiar, la bere cum e?

    00
  6. Zoso, pot sa dau link la articol in care se explica ce e cu nitritii/nitratii? In final e marketing bazat pe psihoza indusa de media. Asta vine de la LAREX, unii din cei ce emit buletinele de analiza de pe sticle si sunt in subordinea ANPC.
    E ceva important de verificat la apa din RO, reziduul sec. Nitritii/nitratii sunt la cele mai mici valori din UE, nu asta e pericolul.

    00
  7. de adaugat la limita legala este de 50 de mg/l daca nu ma insel.
    eu nu as bea apa care are chiar si 10 mg/l.

    daca ai chef sa te servesti cu apa de la robinet, instalatie de osmoza inversa cu filtru uv. de fapt nu numai de la robinet, e valabila universal.

    „Testele de verificare a nitriților” -> nitratilor.

    00
  8. NOU
    #8

    Nu va mai agitati. La bere cianurile anuleaza nitratii. Deci beti linistiti.

    00
  9. p.s. pentru cei ce vor teste mai complete recomand in prima faza asa ceva :
    https://www.happypets.ro/940-jbl-easy-test-6-in-1-4014162253392.html
    cele cu lichide sunt oarecum mai precise. https://www.happypets.ro/2077-jbl-proaqua-test-lab-marin-4014162055743.html de exemplu.
    dar la un pret corespunzator.
    sau mai ieftin la un laborator specializat.

    00
  10. aici unde stau in karlsruhe apa la robinet are undeva intre 5 si 7 mg/l.

    apa este „extrasa” si „procesata” din zone din jurul orasului care-s protejate, spre exemplu, nu sunt parcari, statii peco, nu e trafic intens (in general padure si campuri usor cultivabile)

    apa este „extrasa” de la o adancime intre 20 si 60 m de pe o suprafata de 170 km2 printr-o reteaa de 850 km de conducte pentru ~450.000 de oameni.

    informatiile le am dintr-o brosura care e la vedere si de care dai dupa 30 de secunde de cautat pe google.

    total transparent.

    cum este cu transparenta in Romania? poti afla asemenea informatii transparent? poti avea incredere in ele?

    e trist sa traiesti intr-o tara in care apa de la robinet e proasta si unde cei care vand apa la pret de benzina te informeaza.

    mai sunt si alte chestii care conteaza in calitatea apei potabile. nu numai nitratii.

    overall apa „statuta” din sticla de plastic (am vazut ca in romania numai plastic gasesti) nu are cum sa fie mai buna (mici exceptii) decat apa de la robinet care e „produsa” cu grija de oameni care tin la sanatate locuitorului orasului lor. ca deh… de acolo primesc banii.

    aici e prospectul pentru cei ce stiu germana sau stiu sa se uite la „poze”

    00
  11. De ce ai bea apa cand poti bea cafea/ceai/suc/bere,etc?
    Nu am mai baut apa de cel putin 10 ani.

    00
  12. „Testele de verificare a nitraților”, daca tot ne bagam sa facem campanii. Ca doar scrie pe ambalaj.

    00
  13. Sunt curios cum arata rezultatele pentru apa de la dozator (gen fantana) si pentru apa scosa din puturile de mare adancime (a facut ontanu vreo 5-6 prin sectorul 2). Unde se gasesc testele astea? vin in pachet cu apa lor sau tre’ sa caut vreo pitipoanca de la AC prin supermaket?

    00
  14. hmm pe cine sa credem?
    20 mg/l la test

    vs.

    6.7 mg/l la ApaNova
    https://www.apanovabucuresti.ro/!res/fls/30(26).pdf

    00
  15. @vali: se pare ca aia de la „La Fantana” imbuteliaza de la tine de la robinet

    00
  16. Esti sigur ca nu e hartie de turnesol care indica PH-ul?!

    00
  17. Diferentele de valori pentru apa de la robinet rezulta si din starea tevilor din bloc/casa (coloana de apa+instalatia din apartament), cine are aceleasi conducte vechi de 40 de ani nu stiu ce asteptari poate sa aiba.
    Pentru Bucuresti exista si https://www.apanovabucuresti.ro/buletine-de-analiza-a-apei/

    00
  18. Apa de ploaie…

    00
  19. Iar au inceput astia de la Aqua Carpatica cu aberatiile. Frate, de ce nu va fierbeti apa daca vreti puritate. Sau la raionul auto gasiti apa distilata, mai pura ca aia nu cred ca exista.

    Va urez pietre la rinichi.

    00
  20. Da, ma, @Po, ca ceaiul/cafeaua/sucul/bere etc se fac cu pipi de unicorn, nu cu apa.

    00
  21. NOU
    #23

    Rumbu esti prost. Prin fierberea apei scapi de bacterii nu si de nitriti.

    00
  22. @po: bai cita dreptate ai! Berea, sucul, dar, atentie, mai ales cafeaua si ceaiul NU se fac cu apa. Corect tati, ce plm….
    Sau….
    Ah, da, fierbi apa si se evapora nitritii prin fierbere…. Ok…..
    http://romanialibera.ro/societate/utile/gheorghe-mencinicopschi–nitratii-si-nitritii-din-apa-nu-dispar-prin-fierbere-si-pot-provoca-moartea-sugarilor-259896

    00
  23. Stii ce e interesant? Ca toti chiraie de nitrati in sus, nitriti in jos, da’ niciunul nu spune nitrat / nitrit DE CE.
    Ca sa va explic, cu ce imi mai aduc aminte din chimia de clasa a opta: sarurile sunt combinatii intre un metal si un radical. Radicalul e ceea ce ramane dintr-un acid dupa ce elimini hidrogenul. Nitratul (sau azotatul – NO3) e un radical, nitritul (sau azotitul – NO2) asemenea, proveniti respectiv din acidul azotic (H2NO3) si acidul azotos (HNO2).
    Acum, care e treaba? Radicalii liberi nu supravietuiesc prea mult, sunt instabili, intrucat au incarcatura electrica (numarul particulelor cu sarcina negativa e mai mare decat al cel cu sarcina pozitiva; pentru ca o molecula sa fie stabila, cele doua trebuie sa fie egale). In consecinta, radicalii astia se combina si ei cu ce gasesc prin jur, respectiv metale.
    Ce inseamna asta? Inseamna ca poti sa ai o cantitate colosala de nitriti, unii nocivi, altii nu. Nu poti sa testezi cantitatea, procentul etc de nitriti – aia pot sa fie 20 de compusi diferiti, cu reactii chimice diferite. Poti, eventual, sa testezi 2-3-10 care reactioneaza la fel cu un compus fix. Lucru care nu iti garanteaza nici ca solutia respectiva (de exemplu, apa in care sunt dizolvati nitritii / nitratii) e OK (pentru ca pot sa fie azotati toxici care nu reactioneaza cu compusul de test), nici ca nu e OK (pentru ca nu toti azotatii sunt toxici).
    Apropo, vorbim de kerosen si alte cele. Stiti cu ce se ingrasa in mod standard pamantul? Azotat (nitrat) de amoniu (NH4NO3). Tot de-asta era si in camionul ala care a bubuit la Mihailesti. Asa ca inainte sa ziceti ca mancati sanatos, numa’ fructe si legume, ganditi-va din ce pamant isi trag alea hrana lor.

    00
  24. Foarte bună ideea. Am să caut un astfel de test ca să știu ce beau.

    00
  25. @Bogdan: hai cu linkul !

    00
  26. Se gasesc la casele de marcat sau pe langa raioanele de apa?

    00
  27. Un articol vechi de doi ani… Aqua Carpatica nu stie ca internetul nu uita:

    00
  28. NOU
    #31

    Po, felicitari ! Meriti un premiu, da’ nu stiu daca-ti dai seama pentru ce. Oricum, inca odata felicitari.

    00
  29. este o noua initiativa comerciala de speriere si prostire a consumatorului neinformat, facuta nu in beneficiul consumatorilor ci in cel al firmei. diferenta intre nivelul de nitrati dintre apa din reclama si apa de robinet nu are nici un fel de efect advers detectabil pentru sanatate. este pur si simplu hilar sa cumperi o anumita apa pentru ca se incadreaza in norme inutil de stricte doar la un singur parametru in conditiile in care n-ai nici cel mai mic control pentru tot restul de alimente si bauturi pe care le ingurgitezi. efectul pentru sanatate este absolut nul. in schimb efectul comercial pentru initiatori merita efortul, asta e sigur. si in definitiv toata lumea e multumita. firma isi creste vanzarile, publicitarii marca banul iar bizonul e foarte fericit ca a descoperit (inca) un lucru esential pentru sanatatea sa. daca cumva face cancer la 40 de ani e cel putin sigur ca nu e de la nitratii din apa de baut.

    00
  30. RDK – se gasesc la promoteri la iesirea din magazinele mari: Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Mega Image.

    00
  31. @fane: eu ma gindeam la o cafea…. din aia fara apa….

    00
  32. Testere pentru nitratii din fructe si legume au astia pe aici http://www.testernitrati.ro

    00
  33. Iar confundati nitratii cu nitritii. Nu-i nimic, am mai vazut asta cand cu Rosia Montana, cand tot se pricepeau brusc la chimie.
    Cititi inainte despre nitriti aici si apoi comentati.

    „Because of the relatively high toxicity of nitrite (the lethal dose in humans is about 22 milligrams per kilogram of body weight), the maximum allowed nitrite concentration in meat products is 200 ppm. Under certain conditions – especially during cooking – nitrites in meat can react with degradation products of amino acids, forming nitrosamines, which are known carcinogens.”

    sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Nitrites

    00
  34. Da, mai Dorule, de fapt noi stim ca nitritii sunt aia care fac mezelurile roz si apetisante, iar nitratii se regasesc in apa de baut, mai ales in apa de la put, din cauza ingrasamintelor din sol. Dar acum na, mai „gresim” si noi de dragul discutiei….
    Apropos, stii care e tratamentul pentru intoxicatia cu nitrati (nu cu nitriti), dar fara se te uiti pe google? Daca tot spui ca stii chimie….

    00
  35. Pana una/alta, eu mi-am luat cani filtrante.
    Pretul pe litru e fractiune de pret din pretul Apa Carpatica:

    http://inarainyday.blogspot.com/2017/07/cani-filtrante-brita-aquaphor.html

    00
  36. @Doru: respect, Maestre. Si albastru de metilen.

    00
  37. acid ascorbic parca

    00
  38. NOU
    #43

    @ Tuturor (incluziv celor de rea credinta) !
    ___________________________________________________________________________
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/primii-in-europa-la-apa-poluata-peste-2-000-de-localitati-din-romania-au-sursele-de-apa-contaminate-218426

    00
  39. @Jean Valdis #40
    Pun pariu ca cei din localitatile amintite in articolul citat de dl. Valdis (director Aqua Carpatica, daca nu ma insel?), cetatenii aceia chiar isi permit sa cumpere apa dumnealui.

    Ne poate spune si noua cati cumparatori are firma sa in acele sate din Buzau, unde au murit oameni din cauza nitratilor din apa potabila, si cati clienti are in Bucuresti, unde apa potabila nu are nicio problema?

    00
  40. misto campanie…dar necunoscuta….am intrebat azi in mega image din otopeni; nici macar nu stiau de campanie :) ma intrebau ce scrie pe net…daca se va da aqua carpatica gratis

    00
  41. Asta e un documentar bun si pe subiect. Pacat ca am dat de el abia azi.
    https://www.youtube.com/watch?v=6wMWao_WkvU

    00
  42. Trebuie sa incercati Apa Kangen produsa de ionizatoarele companiei Enagic. In opinia mea consumul de Apa Kangen este cel mai important lucru pe care o persoana il poate face pentru sanatatea sa. Este apa de cea mai buna calitate la ora actuala.
    La inceput eram sceptic dar am gasit suport si foarte multe informatii pe website-ul http://kangen-romania.ro/
    Foarte draguti baietii de acolo au venit la mine acasa, mi-au facut mie si familiei mele o demonstratie gratuita a aparatului si mi-au dat posibilitatea sa incerc apa gratuit pentru o perioada de timp, iar rezultatele au fost uimitoare.
    Mie personal mi-a schimbat complet viata!!!

    Doctorul Hiromi Shinya, inventatorul colonoscopiei, la pagina 159 din cartea Best-Seller “The Enzyme Factor” spunea:
    “Apa Kangen este apa – bogat alcalina ( pH de 8-9 ) si este considerata cea mai buna apa de baut din cauza puterilor sale incomparabile de hidratare, detoxifiere, si antioxidare”

    Doctorul William Kelly , Colegiul de Medicina Metabolica , autor al cartii „Tratamentul cancerului” spunea:
    “Apa alcalina, produsa de un ionizator de apa, a devenit cel mai important progres in domeniul ingrijirii sanatatii de la descoperirea penicilinei de catre Sir Alexander Fleming”.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube