angajatul valoros. la plecare.

O problemă simplă. Angajaţii vin şi pleacă din companii. E ceva natural. Ce nu înţeleg este nesimţirea managerilor faţă de angajaţii care vor să plece.

Ah, vrei să pleci? Pai de ce nu ai spus aşa, îţi mai dăm 5-10 milioane în plus numai să rămâi! Ce mai vrei altceva? Orice, numai să rămâi!

Decât să te porţi cinstit cu angajatul, mai bine te agăţi de el la plecare. Cât îţi ia să antrenezi unul bun?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Pentru unii nici nu conteaza ca le pleaca un om format, iar pentru o persoana care a luat decizia sa plece cele 5-10 milioane ii pot provoca o si mai mare dorinta de a pleca.

    00
  2. „copilu’ care nu plange, nu primeste ţâţă” ;)

    00
  3. Cam putin, oricum cred ca foarte putini raman la locul de munca pentru 5-1000 ron.

    00
  4. agre, nu e chiar asa. Mie mi se pare o nesimtire atitudinea asta, cu care am avut de-a face. De curand mi-am schimbat locul de munca si cand am anuntat sefii de la locul vechi ca plec, le-am zis clar: plec pe acelasi salariu ca aici, nu plec pentru bani ci pentru o atmosfera mai normala, asa ca nu are rost sa veniti cu contraoferte pentru ca nu raman.
    Sau dupa cum au reactionat alti colegi cand au anuntat ca pleaca si au primit brusc mariri de 20-30%: pai daca meritam banii astia, de ce nu mi i-ai dat pana acum?! si au plecat…
    Pana la urma, din salariul meu sau al altora cu vechime care au plecat angajaza 2-3 incepatori, probabil, dar sunt convins ca pana o sa-i invete pe aia o sa-i doara rau.

    00
  5. blogatu, tu castigi pe luna?

    00
  6. Atata timp cat nu pierd prea multi bani lucrand cu inlocuitori mai putini priceputi, prefera sa il lase sa plece pe ala vechi care vrea bani mult mai multi, deoarece ‘stie’ mult mai multe. Asta e gandire de avari, prezenta in f multe domenii de munca la foarte multe categorii de patroni.
    Mie mai avea putin si-ncepea sa-mi planga fosta patroana pentru ca ‘piata e bolnava, ofera salarii prea mari angajatilor, de-asta se plimba de la o firma la alta’. ‘Piata e bolnava’, nu nenumaratii patroni care uita sa-si mai motiveze salarial angajatii cu experienta si vechime in firma (‘cum vrei bani mai multi, doar la angjarea la noi ai acceptat banii astia, acum un an si jumatate’).
    Din pacate zgarcitii astia nu par sa o duca mai rau, ci reusesc sa supravietuiasca platind salarii mici unor incepatori… la nesfarsit.
    Ma intreb cati ani trebuie sa mai treaca pana angajatorii carpanosi de genul asta n-or sa mai poata rezista pe piata asta ‘bolnava’.

    00
  7. Mai sunt si unele companii, mai exact firme de apartament sau vila, care dupa ce iti dau marirea sa nu ii parasesti, te calca in picoare dupa o luna. Niste idioti.

    00
  8. Chestia asta, din cate stiu eu se intampla doar in romania….pt ca nu exista o anumita cultura a angajatior….asta este, trebuie sa mai crestem :)

    00
  9. lol asta e tare cu ‘piata e bolnava’.
    cunosc cel putin 5 firme -unele dintre ele internationale- care sunt pe marginea rapei. aveam un sef acum vreo 6 ani care cand ii spuneai de bani iti raspundea imediat ca daca nu iti convine nu e nici o problema ca gaseste el pe cineva care sa faca treaba poate pe bani si mai putini. incet incet lumea a plecat, evident ca a carpit cu tot felul de prostovani si acum vreo cateva luni buba s-a spart. ce era sa faca omul ca doar nu era sa recunoasca faptul ca era un manager incompetent? bineinteles ca si-a luat un concediu medical prelungit si acum chipurile e prin spitale. adica a gasit o solutie tipic romaneasca la o situatie 100% autohtona.

    00
  10. blogatule nu-mi spune ca iei vreo 5000 euro si 1000 lei te lasa rece

    00
  11. Mai fratilor, or fi pe acolo pe la Bucale salariile in halul ala de mari, de nu conteaza 1000 lei, dar prin Ardeal, salariul mediu lunar e pe la 800-1000 lei. Asa ca, cum mama dracului sa nu conteze 10000 in plus la salariu. Vorbiti prostii unii, fara suparare. Ca multi pleaca din cauza atmosferei de la job si ca nu mai conteaza banii oferiti la plecare, asta e alta realitate si alta papa de peshte.

    00
  12. blogatu braveaza. 10 mil e bine pentru angajati. cand esti top management, cu 4-5.000€ pe luna, da, nu conteaza.

  13. nu conteaza 500-1000 de lei cand iti sunt oferiti aceiasi 500-1000 de lei (sau ceva comparabil) intr-o noua firma, in alte conditii
    si da, astea sunt salarii de Bucuresti, nu sunt prostii in conditiile de-aici. Nu uita ca in alte orase nu te costa un apartament cu 2 camere cat te costa in Buc, chiria nu e la fel de mare, transportul, intretinerea etc.

    00
  14. ce inseamna a te purta cinstit? el se poarta cinstit

    00
  15. acest lucru ziceam si eu intr o insemnare mai veche.Mentalitatea angajatorului roman, te foloseste ca sclav si cand nu ti mai convine ori iti arata usa, ori iti face oferte numai sa ramai . Dar atunci cand te ai hotarat sa pleci de undeva nu te mai intorci pentru orice oferta ti-ar face.

    00
  16. E clar ca el, angajatul, pleaca la mai bine in plus de asta poate el pleaca si pentru alt mediu. cele 2cumulate la un loc fac mult mai mult decat cele 5-10 mil oferite pentru a ramane.

    00
  17. Depinde. E un compromis intre puterea de adaptare si mediere a angajatului si capacitatea de comunicare shi rezervorul de nesimtzire a angajatorului. Am vazut si persoane care vroiau luna de pe cer shi nu ar fi fost multzumitzi decat intr-o cultura organizatzionala din filmele Disney pentru familie care se difuzeaza in a doua zi de Craciun. Am vazut shi nazishti care ishi exerseaza biciul pe angajatzi.
    Problema e complexa shi necesita discutzii indelungate shi inutile. Piatza e libera, se regleaza shi ne reguleaza. Shi vorbesc in cunoashtere de cauza a ambelor perspective penile: cum se vede shi dinspre partea de luat, shi dinspre partea de dat.

    00
  18. e normal sa vrei sa-ti pastrezi angajatii deja formati. nu e normal sa astepti sa plece ca sa ii motivezi though.

    00
  19. cinci, transportul si intretinerea din buc sunt comparabile cu alte orase mari din tara, mancarea fiind chiar mai ieftina dupa parerea mea. dar da, la apartamente si chirii e ceva fabulos…

    00
  20. razvan, inseamna ca peste 6 luni sa il reevaluezi. nu sa iti pese de el doar daca vrea sa plece.

  21. se intampla si la firme mai mari, si la firme mai mici, stiu colegi care au primit mariri importante de salariu exact cand au anuntat ca pleaca, sau altii care au plecat pe aproape aceeasi suma de bani pentru o atmosfera mai placuta de lucru.
    ideea se reduce la un management bun , mai precis la cunoasterea angajatilor de catre cei cu putere oficiala si corecta de decizie.
    atit in firmele mici unde patronii nu se multumesc doar sa dea tzepe la stat dar si angajatilor sai,
    cat si in societatile mamut in care patronii sau managerii de top habar nu au pe ce angajati se bazeaza salariile lor imense.

    00
  22. oricum un lucru e cert daca te ai hotrat sa pleci si ramai ca ti face o propunere inseamna ca nu ai coloana vertebrala.

    00
  23. Eu a trebuit sa aplic practici de tendering. Respectiv am venit cu oferta din partea a inca doua firme (concurenta) pentru a obtine o marire de salariu. Care a fost in fapt o dublare. :)

    Observatii:
    1. nu va zic cine sunt si nici unde lucrez
    2. pentru add , cel cu „daca te apasa stomacul” : Angajatorul o sa iti zica mereu : „poti pleca, mai sunt 10 ca tine gata sa se angajeze” daca tu gandesti in felul asta. Daca ii demonstrezi angajatorului ca de fapt mai sunt inca 10 companii gata sa te angajeze, fii sigur ca o sa faca orice ca sa te tina.

    Long live my shit-head company!

    00
  24. sclavi? de ce? nimeni nu este obligat sa semneze un contract de angajare daca nu-i convine. dar dupa semnare, primul lucru: actualizam CV pe net si dupa 3 sau 6 luni schimbam jobul, si tot asa mai departe! da, trebuia sa plateasca mai mult spuneti acum. problema: niciodata nu este destul de mult, ca mereu exista firme care platesc mai mult! si asa incepe cercul vicios si goana dupa mai mult … pe termen lung nu merita. cat valoreaza un CV cu 7 joburi in 5 ani?
    statistica: 90% vor mai mult salariu, dar mai putin de 5% vor mai multa responsabilitate. normal.

    00
  25. „peste 6 luni sa il reevaluezi. nu sa iti pese de el doar daca vrea sa plece.”

    Nu e chiar asa, zoso. Natura umana e in asa fel incat cu cat ii dai omului mai mult, cu atat va vrea mai mult. Deci daca presupunem ca il evaluezi la 6 luni si ii oferi sa zicem 20% la salariu, dar el gaseste dupa o luna o oferta cu 15% mai mult, tot pleaca in cazul in care il intereseaza numai si numai banii. Asa ca mai bine incerci sa lucrezi si la alte metode de motivare decat cea salariala.

    00
  26. daca te apasa stomacul si angajatorul ti-l umple… te mai si cocosezi, asta-i viata.

    00
  27. Negocierile DUPA CE angajatul anunta ca pleaca reprezinta incompetentza manageriala crasa.
    Momentul in care angajatorul trebuie sa gaseasca solutii sa isi pastreze oamenii nu e cel in care crapa cosmelia si e demisia pe masa. Asta inseamna sau ca pina atunci habar n-a avut ce e in capul alora, sau a stiut dar nu l-a interesat ca au probleme/nemultumiri majore – las’ca latra si le trece.

    Sa ii anunte dupa ce decid sa plece ca, de fapt, existau solutzii, da’pina atunci nu i-a bagat in seama, reprezinta un semnal clar ca trebuie sa se care de acolo cit mai repede.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube