Angajații de la Meteorologie trebuie amendați grav

Azi dimineață la Digi24 era Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care verbaliza cuvinte și termeni specifici, ea fiind întrebată despre vreme. Și eu, dar și săraca femeie din studio, am simțit nevoia s-o luăm un pic la palme pe cucoana asta extrem de nesimțită (sau poate doar proastă, ceea ce e un pericol real).

Meteorologii au un obicei de a vorbi în termeni tehnici „averse”, „precipitații”, „fronturi atmosferice” de-astea. Noi între noi, ăștia mai citiți, cunoaștem aceste cuvinte. Dar sunt convins că jumătate din țară n-o face.

Doamna de la Meteo a fost întrebată clar, „ca la copii mici”, dacă va mai ninge în București în cursul zilei. Femeia a început cu „aria precipitațiilor se va restrânge parțial” și a continuat cu „vor fi minime cuprinse între” încheind glorios cu ceva legat de „presiunea atmosferică” sau „intensificări moderate a vântului în zona depresiunilor din Estul Transilvaniei”. Efectiv crainica a trebuit s-o mai întrebe încă o dată dacă ninge sau nu.

Acuma, dacă ești un intelectual împuțit, ceea ce este foarte probabil dacă ești cumva intelectual român, habar n-ai că atunci când folosești cuvinte bizare ăla cu care vorbești nu te mai ascultă. Avem exemplul Eugen Istodor, care e un handicapat al comunicării necitit decât de câțiva oameni care se miră, constant, de câte hotare de prostie depășește acesta în domeniul literelor. Ca salariat al Facultății de Litere. Băiatul ăla trebuie studiat.

Dar dacă ești totuși într-o instituție care are un impact asupra populației, poate măcar când vorbești cu ea ar trebui să folosești un limbaj cât de cât uman și simplu. Ăla, vocabularul de bază. Sunt convins că mulți dintre ăia care au plecat la drum prin viscol au auzit pe undeva vreo raportare de-asta meteo. Dar a fost în cuvintele alea pe care ei nu le folosesc zilnic spre deloc, cu expresii de-alea pe care nu le folosești în vorbire niciodată.

Și nu le-au auzit, serios. Știm treaba asta de vreo 80 de ani. Avem sute de facultăți de comunicare în România. Șeful uneia, Remus Pricopie, cunoscut și ca subaltern al lui Alexandru Cumpănașu (apropo, ce s-a mai auzit cu ancheta aia prin SNSPA și procesul ăla?), a fost propus premier recent. Cuvintele neînțelese nu sunt auzite, expresiile nefamiliare nu sunt percepute.

Da, sigur, ăia care pleacă și nu aud sunt proști și și-o merită. Băi, hai să ne uităm la noi un pic, n-am ajuns atât de javre încât să lăsăm proștii să moară. Suntem mai buni de-atât. Și până faci curs de metalimbă-meteo cu ei să știe toate expresiile și finețurile din limbajul de lemn al meteorologilor, deja le-a cântat popa de bine la capul înghețat.

Iar ăștia de la Meteo nu pot fi reparați decât cu niște amenzi. Oamenii au studii, au vechime, boala mintală e adânc înfiptă în ei. Amenzi grele, pe persoană fizică, pentru fiecare comunicare de-asta defectuoasă. E cod colorat de nisori? Ok, ieși la TV și vorbește clar: „băi, o să ningă, se face zăpadă de un metru, o să fie și frig și se lasă. Ăstea-s județele unde o să ningă”.

Iar dacă nu credeți asta, uitați-vă la americani, la ce alerte dă ANM-ul lor și cum sunt formulate. „Vine frigul, minus 45, atenție, stai 10 minute expus riști să faci degerături”. Simplu, concret, direct, exact.

Uite o idee pentru ziariști, dacă a mai rămas vreunul prin țară: întrebați-o pe cucoana aia, din estimările ei, cam câte persoane crede că au murit pentru că ea și instituția ei comunică precum ultimii handicapați pericolul și dacă i se pare OK gestul ăsta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Sunt singurul pe-aici care își dă seama când articolul nu e scris de Vali deja după citirea primului paragraf ?

    00
  2. #Meteo

    00
  3. NOU
    #9

    Pe scurt: ANM=INMH=institutie de stat. Nepotisme, dinozauri, politica. Ne pierdem vremea.
    Bonus: Geanina Corondan și-a construit cariera de la emisiunile meteo in care putea sa prezinte vremea oarecum fresh si amuzant, o premiera in tv in Romania

    00
    • Busu si Corondan prezinta vremea la un post de manele. Meteorologii sunt oameni de stiinta si au rigori profesionale. Faceti diferenta asta. Altfel, o sa ne ducem dracului mult mai repede

      00
    • cristian, stiinta e una, precisa, riguroasa dar complicata, greu de inteles pentru cei fara pregatire in domeniu. prezentarea publica a stiintei e alta, de obicei manelistica, confuza, ezoterica, simpla, pentru oameni simpli. de aia avem olivia steer si restul gastii.

      e suficient ca oamenii de stiinta sa renunte la superioritatea imbasinata si sa explice in termeni pe care ii intelege si amatorul de salam ce se intampla. daca nu o face, o va face altcineva, de obicei mult mai putin stapan pe situatie, si poate nu intotdeauna cu bunastarea generala ca scop.

      00
  4. esti pricinos. mie imi place stilul lor de a vorbi. intotdeauna am asociat mesajele legate de starea vremii cu ceva atemporal si in afara realitatii. e ceva cu oamenii astia, ceva special, am impresia ca in fiecare zi spun fix acelasi lucru. e un set de cuvinte care se regasesc in fiecare comunicat. si banuiesc ca fac o chestie asemanatoare cu alegerea echipelor la diverse competitii cand alearga aia niste bile in borcan si aleg una. cam asa cred ca iese castigator fiecare comunicat legat de starea vremii.

    00
    • p.s. la radio romania e un personaj care recita o chestie din asta cu vremea la stiri. de fiecare data ma minunez ca e un tip cand la sfarsit ii aud numele. poate si pentru ca e destul de rar si apuc sa uit.

      00
    • Meteorologii or fi oameni de stiinta, dar rubrica meteo de la tv e pentru informarea prostimii, nu e nici teza de doctorat nici discurs pt premiul nobel.

      00
    • se mai dau la radio cotele apelor dunarii?

      00
    • Limbajul INMH este acelasi de acum 40-50 de ani. Nu au schimbat nimic, folosesc aceleasi expresii consacrate, fronturi atmosferice, arii de precipitatii, scaderi ale presiunii in depresiuni, local la munte si la ses, temporar se va produce. Imi aduce aminte de copilarie, cand ascultam la radio prognoza, dimineata cand faceam lectiile, la gura sobei. Apoi urmau cotele apelor Dunarii. De ce erau citite aceste cote la radio, nu am inteles niciodata. Navigatorii aia ascultau la radio cat e Dunarea de adanca? Alta modalitate nu aveau?

      00
  5. „Cand esti prost si viata-i grea” zice un proverb romanesc.

    00
  6. Ok, dar nu puteai spune asta decât în 10 paragrafe?! După ce te plângi că omul obișnuit nu pricepe d’alea cu aria precipitațiilor etc.

    00
  7. „Pe la ora doua – doua si ceva, s-a constatat o furtuna, din care n-am putut sa dorm cu nevasta-mea impreuna in pat, fiindca s-a declansat o extorsiune al unui degajament al unei constructii de… intr-o apa.”

    –cand stii ca o sa apari la stiri si incerci sa treci neobservat integrandu-te intre specialisti prin limbaj.

    00
  8. Eu zic ca un om de stiinta nu poate iesi din dogma lui atunci cand vorbeste stiintific despre rezultatele muncii lui. Plus ca e o cestuiuned e raspundere profesionala
    Din cauza asta si politistii care raporteaza incidente nu zic cutit, zic obiect strapungator-ascutit.

    Data viitoare cand mergi la avocat roaga-l sa iti zica daca initri la parnaie, s-o sale mai moale cu prorogarile si alte manele.

    Directia este sa ne ridicam catre profesionalism, nu sa manelizam totul

    00
    • Informațiile trebuiesc prezentate astfel încât să fie înțelese de toți, adică de toți oamenii !

      00
    • Zaxi are dreptate. Informatiile trebuie sa fie accesibile si celor care zic “trebuiesc”

      Serios, mesajul trebuie adaptat; alea de le vedem la stiri sunt jargon al politistilor, medicilor etc. Sa te exprimi asa in alt context, cum ar fi comunicarea catre public, este deformare profesionala in cele mai multe cazuri. Nu toate ascund detalii din ancheta.

      Daca pacientul pleaca de la medic fara sa fi inteles, este vina medicului ca nu s-a facut inteles. Jargonul profesional sa il tina pt discutiile intre medici. Avocati si alte categ-aceleasi reguli se aplica

      00
    • @zaxi Esca nu repeta papagalicește comunicatul poliției. Îl adaptează așa cum crede ea la publicul semianalfabet și ușor de manipulat emoțional.
      La fel, Busu discerne ce poate el din comuinicarile INMH si transforma asta in grafice si glume proaste.

      Nu confundati meseriile astea cu profesiile serioase.

      PS Recunoasteti ca din cretinismele lui Corondan sau Busu se intelege si mai putin timpul probabil decat din comunicatele INMH?

      00
    • v-am mai zis c-am făcut dreptul. unul din asistenții noștri de seminar cita un jurist celebru (căruia i-am uitat numele), mort când era bunica fată și lupul cățel ”un jurist bun trebuie să gândească ca un filozof și să vorbească ca un cioban”.
      un profesionist bun trebuie să-și adapteze limbajul la omul din fața lui/tinta discursului.
      nu știu cât de bun profesionist sunt (am tendința să mă subapreciez), dar eu mi-am adaptat mereu ”discursul” la omul cu care stăteam de vorbă. durează și nu e prea simplu, dar este posibil. dacă nu reușeam să găsesc cuvinte d-alea simple (uneori ești nevoit să ”traduci” un cuvând printr-o propoziție), dădeam exemple din viața zilnică, cu care interlocutorul s-ar fi putut întâlni la un moment dat. colegii ne-juriști mă adorau (și o spun cu modestie), iar ăia juriști nu mă suportau.

      00
    • @Zaxi, hai că chiar de toți e practic utopie. dar de cât mai mulți/majoritatea/cei mai mulți da.

      00
    • medicul trebuie sa se adreseze pacientului octogenar cu „bre”, ca altfel nu se face inteles

      00
  9. Hă? Să vezi ”Cotele Apelor Dunării” ce criptic e. Și tot ce vrea omul de fapt să știe e: „cucoană, îmi ia apa casa sau nu?”

    00
  10. Meteorologia nu este o stiinta exacta ca astrologia de exemplu (ironie).Daca domnu’ bate din picior ca sa afle el exact si la minut ce o sa fie mai bine se duce la mama omida.

    00
    • Dacă nu pot șpune ce se poate întîmpla mîine atunci poate mama omida este la fel de calificată pentru a prezenta meteo.

      00
  11. Boala e veche si e asociata de obicei cu limbajul de lemn. Ca si ala cu „s-a constatat o extorsiune a unui degajament”. Cand vorbesc in public, la microfon sau in situatii de astea, oamenii, in special cei mai in varsta, tind sa foloseasca termeni pomposi, ca asa stiu ei ca se vorbeste in public.
    Si alte categorii profesionale vorbesc asa, ganditi-va la medici sau avocati.

    00
  12. Nu as spune proasta. Ecologista competenta i se potriveste mai bine.

    00
  13. „Aria deceselor se va extinde odata cu instaurarea noilor temperaturi si ne asteptam la cateva averse de degeraturi insotite de caderi ocazionale in special in regiunile pietonale”

    00
  14. Trei ecrane un rant si cica aia de la meteo nu comunica bine.

    Exista deja coduri pe culori, toata lumea stie ca rosu e rau (de asta sunt si date asa)
    +cuvinte ca “alerta”,
    +“cod (,,,) de viscol”, “de poleu”,
    or si pe astea le intelege oricine.
    N-are ce sa le face mai mult, eventual sa le zica la modul “cod de haur”, “cod de argint”, sa le inteleaga
    chiar toti.
    De fapt solutii inca mai exista, desi redundante
    Sa le zica “vina udatura”, “va face ciuci”, statiile locale sa transmita cu regionalisme si sa fie insotite de emoticoane, trist gen coae vine vreme rea,
    +sa puna muzica trista pe fundal iarna, si zglobie vara, +sa faca aia din studiou fete fericite ca uite soare si cand urmeaza precipitatii sa faca sad face si sa arate cum le curg larcrimi imaginare pe obraz, ostentativ, si sa dea din cap ca indienii

    Nu, nu cred ca a murit nimeni ca l-a confuzat tanti de la meteo, dar cine stie, poate ca da, si nu au mai apucat sa spuna

    00
    • Înainte să-l iei pe NU în brațe citește și textul. Dacă un semi-analfabet ca tine are dificultăți de înțelegere închipuie-ți care e situația la părinții tăi care n-au putut nici măcar să te țină la școală.

    • ”Înainte să-l iei pe NU în brațe și citește și textul”
      Daca recitesti si tu asta inainte de a-i acuza pe unii ca nu comunica bine si pe altii ca sunt semi-analfabeti.

      00
    • Am recitit, din punct de vedere al comunicării își atingea scopul, iată:
      – S-a comunicat îndemnul de a citi;
      – Ti s-a comunicat că ești semi-analfabet deoarece e vizibil că nu ai citit textul;
      – Ai demonstrat încă o dată cunoștințele reduse de limba română nefăcând diferența între o greșeală și semi-analfabetism, ce ai tu;
      – Ai arătat că preferi să se pișe lumea pe tine în public, și pe familia ta, doar să nu citești un text;
      – Ai arătat și câți oameni de aceeași calitate redusă ca tine sunt aici (ăia ce apreciază cât de prost ești tu și cum abia poți să scrii, dând like la comentarii);

      Și asta doar în două fraze. Du-te la școală, nu mai pierde vremea pe bloguri.

    • Nu poti fi serios ca nu ti-as fi citit textul! Pot intelege ca asta este o frustrare larg raspandita printre scriitori, nu ma citeste lumea ca e prosti si nu intelege, probabil go-to thing la orice seamana a critica, mna, refugiu facil, nu e tocmai usor sa traiesti cu tine cand Godina vinde de rupe, dar chiar ar fi dezamagitor sa intelegi exact asa, cum ca nu as fi citit textul.
      Daca asa ai fi inteles, si vad ca tot repeti asta, nu ai putea fi in pozitia de a acuza pe altcineva de semi-analfabetism.

      Si pt ca vad ca esti receptiv si ai editat, ma duc la scoala daca si tu iti rezolvi pb de anger management. Nu-mi dau seama de ce poti reactiona asa disproportionat, fi-as eu semi-analfabet, prost, agramat, rau-intentionat sau ce te triggaruieste pe tine

      00
  15. Sunt mulți incompetenți care doar mănâncă bani, vezi prin UAT, dar la stat e bine, ce să faci.

    00
  16. Preferata mea: aria precipitațiilor se va ameliora.
    Ce spune dex: https://dexonline.ro/definitie/ameliora

    00
  17. Futere de misto! :) Sa pornesti de la ceva minor si trivial ca buletinele meteorologice si sa ajungi de fapt la ceva mult mai serios: cocalarismul academic si jurnalistic. Chapeau!

    00
  18. Dar voi ati vazut ca au dat cod rosu, au inchis scolo si drumuri pentru cateva ore de ninsoare. La explicatii cod rosu, inseamna fenomene gen uragan, nu 10 cm de zapada! Si pentru ce? Ca sa sperie lumea? A ajuns tara asta in asa hal, ca daca ar ninge doua saptamani s-ar termina Romania, haha!

    00
  19. Sunt curios dacă ar zice explicit că nu mai ninge a doua zi în București, și totuși ar ninge, câți ani de muncă la canal ar cere dl Eftimie?

    00
  20. Și unii medici tot așa comunică. Am fost ieri în urgențe în ciuda opoziției mele și îi explica un chirurg unui moș de la țară că piciorul nu mai este vascularizat. Se uita omul, probabil se gândea că ăla în halat alb îl înjură.

    00
    • pai si normal ca se uita ca la felul 14, cum dracu sa nu mai fie vascularizat? poate nu mai era irigat, dar sa nu mai fie vascularizat? i-a scos cineva vasele de sange din picior?

      00
  21. Acu ceva ani la un post de radio in Baia Mare, (Radio Galaxia daca nu ma inseala memoria) era cel mai tare buletin meteo, care spunea in 90% din cazuri ca „cerul este variabil si ca avem temperaturi normale pentru perioada aceasta a anului.”

    00
    • gogule, aia cu temperaturi pentru perioada anului este aberanta din motivul exact opus la ce crezi tu. „temperatura normala” este stabilita facand media temperaturilor din acel moment al anului pe multi ani in urma. cat timp ei nu precizeaza o varianta (mai simplu spus medie +/- x grade), orice temperatura cu exceptia valorii medii precise este mai mult sa mai putin decat valoarea normala.

      o exprimare normala ar fi „temperaturile obisnuite pentru aceasta perioada sunt 5-10 grade, maine ne asteptam la 15.”

      00
  22. Femeia nu știe exact cât și unde mai ninge, așa că o scaldă. Era un proverb: dacă nu poți să-i convingi, zapaceste-i.

    00
    • Adica au echipamente la care ei fac service, dar nu le folosesc. Ia sa nu mai faca service, sa vezi ce rapid se rezolva treaba.

      00
  23. istodor e ala micu care scrie pe hn cand uita sa-si ia pastilele? :lol:

    00
  24. Acu’, luand un caz practic, daca te-ar aborda cineva pe strada cu un limbaj atat de pompos ca cel folosit de martaloaga asta, cred ca reactia aproape generala ar fi:

    Canta fa, in mortii ma-tii, la alta masa!!!

    00
  25. Bring back Romica Jurca/Ortansa Jude.

    00
  26. „N-am ajuns atât de javre încât să lăsăm proștii să moară. Suntem mai buni de-atât”

    Mare lucru ai zis.

    Acuma inlocuieste „prostii” cu „saracii” sau cu „puturosii” sau cu „imigrantii” sau cu „suedejii” si vezi daca mai esti de acord cu afirmatia ta.

    00
  27. Ma scuzati. Va legati de meteorologi care atita stiu atita spun. De ce prezentatorii meteo nu traduc pt tot nestiutorul
    ce e aia front atmosferic? Dar de englezismele si romgleza din mass media nimic? Ca vine maica-mea de 75 de ani si ma intreaba ce e aia job, treining miting si sumit? Ca acum nu mai zice nici unu glume, toti fac stendap. La tvr2 nu mai da glume da scheciuri. Ca sa nu mai spun ca se uita la .. survivor da habar n-are ce e aia. Sa fim impartiali. Zic

    00
  28. “N-am ajuns atât de javre încât să lăsăm proștii să moară. Suntem mai buni de-atât”

    Oare sunteți mai buni de atât??
    Dacă stăpânești limba română sau o anumită materie, nu înseamnă că ești mai bun. Datorită nouă, celor „proști” aveți voi mâncare pe masă. Dacă noi nu am fi, voi „ăștia” intelectuali…a-ți muri de foame. Și înainte să mai umblați cu nasul pe sus…gândiți-vă că în lumea aceasta excitată oamenii cu adevărat intelectuali, care pe voi „ăștia”…vă consideră la fel de proști, așa cum voi ne considerați pe noi.
    Cu stimă și respect,
    o proastă!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.