Angajații nu vor înapoi la birou, patronii da

Vești triste din muncă:

„Dorinţa de reîntoarcere la birou e foarte limitată. Există un grup dur de oameni, nu mulţi, care şi în timpul carantinei au venit la birou. Restul evită să vină şi am observat la recrutare că viitorii angajaţi spun: «Vin la voi dacă garantaţi că şi după garantarea pandemiei vom lucra 100% de acasă». Acum vin de la birou şi mi se rupe sufletul când văd cât am investit în amenajări şi văd toate birourile goale, la noi, la Bosch, la IQuest, la The Office” spune Daniel Metz este preşedintele Boardului Executiv NTT DATA România, companie IT cu peste 2.000 de angajaţi în ţară.

Cine vrea la birou? Patronii, șefuleții și angajații care stau în case mici și au familia pe cap. Cine nu vrea înapoi la birou? Restul, care pot fi la fel sau mai productivi de acasă.

Cum ziceam în trecut, destul de mulți manageri sunt disperați că nu mai pot face ședințe și nu-și mai pot justifica orele și salariul. Iar ședințele alea oribile s-au scurtat mult, și toată lumea e atentă la ce spune și ce face, că nu se știe cine înregistrează.

Nimeni nu vede însă partea mișto: piața muncii a căpătat o nouă dinamică. Acum se pot angaja oameni care nu vor să plece din orașele lor și pot lucra de la distanță pe, mare atenție aici, mai puțini bani. Companiile câștigă de trei ori, odată că s-a mărit mult numărul de candidați, iar aceștia acceptă salarii mai mici, pentru că au cheltuieli mai mici în orașele lor, spre deosebire de București sau Cluj, plus chiria pentru spațiile de birouri. De trei ori. Plus redus numărul de manageri care frecau duda. Plus parcul auto micșorat. Plus HRistele care nu mai trebuie să facă exerciții de unit echipa.

 

 

munca-capitalism

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

220 comentarii

  1. La noi dupa un sondaj 94% vor in continuare WFH. Plang sefii libidinosi ca nu mai pot sa vada si ei o rochita, un decolteu, sa mai faca pe marii zmei in pauzele de tigara sau sa cronometreze la ce ora te intorci de la masa.

    10
    • Ah, memories, imi aduc aminte de team leader-ul meu de la fostul loc de munca ( o multinationala ce si-a mutat in mare parte sediul de la noi intr-o tara a caror cetateni se spala cu balegar de vaca, pentru a fi feriti de Covrig ), care cand nu se aseza la birou pentru a asculta manele si muzica populara la casti, se ducea la diverse domnite din departament si se dezbraca la pieptul gol in fata lor, in stilul Flamingo boys. Good times.

      00
    • @Swagolas orăcle?

      00
    • @zidanne Nu, dar pe aproape ( fizic).

      00
    • 9 sefi libidinosi ti-au dat dislike.

      00
    • de la masa hehe…am avut situatie de saf care ii numara unui coleg si cat sta la baie

      00
    • Eu lucrez la Unucredi Business Integrated Solutions, unde deja pun pumnul in gatul angajatilor sa revina la birou, recurg la amenintari si santaj.Totul sub atenta supervizare a CEO ului Cilibiu Cristi care a dat mana libera sefutilor sa fie agresivi cu angajatori. Azi a fost dat ex Ellon Musk ca isi recheama angajatii la munca doar ca era vb de lucratorii din fabrici:)))O alta individa cu fata de soarec incerca azi in sedinta sa ne spuna ca daca nu intelegem von fi obligati, mentionez ca in pandemia nu am primit un leu pt facturile platite in numele conpaniei la energie, internet si achizitia de monitoare si mobilier.Ada ca va sfatuiesc sa ocoliti aceasta companie in care cei care se angajeaza demisioneaza in 2 sapt macim.

      10
  2. Asta se intampla pentru ca majoritatea companiilor nu au avut si nu au nici acum un sistem transparent de evaluare a angajatilor si a volumului de munca realizat de fiecare.
    Si din cauza asta le este foarte greu sa analizeze deca un angajat produce suficient sau nu.

    00
    • Au o tona de parametri si statistici pe baza carora pot sa traga concluzia ca „hai, poti mai mult”.

      10
    • Singurul angajat care produce suficient e CEO-ul, si asta doar cand cifra de afaceri depaseste previziunile.
      In rest totul depinde de cat de bine, sau naspa, stai in relatia cu restul echipei si sefii tai directi.

      00
    • Singurul angajat care este platit suficient e CEO-ul, si asta doar cand cifra de afaceri depaseste previziunile.
      In rest totul depinde de cat de bine, sau naspa, stai in relatia cu restul echipei si sefii tai directi.

      00
    • @MP :) Si asta-i adevarata. Ideea de baza e ca intr-o corporatie moderna nu prea gasesti situatii in care un angajat sa fie „de neinlocuit”.

      00
    • Tu chiar crezi ca le pasa? Daca s-ar putea sa muncesti ca un robot ar fi perfect. De fapt, nu. Si atunci ti s-ar spune ca poti mai mult. Eventual daca ai fi proactiv si ai cere sa ti se mai taie din salariu, ca primesti prea mult.

      00
  3. un grup dur de oameni
    dacă garantaţi că şi după garantarea pandemiei
    spune Daniel Metz este preşedintele Boardului Executiv
    Merită un text scris în bătaie de joc părerea mea?

    00
  4. NOU
    #15

    in cazul meu, astia au transformat birourile in „flexi desk”. Iti rezervi in Outlook biroul la data si intre orele XYZ (asta si dupa ce trece nebunia). Telemunca e fara limita de zile (esti obligat sa vii la birou in diverse cazuri: vin clientii in vizita, ai ceva teste de facut pe echipamente, habar n-am… alte motive).

    00
    • NOU
      #16

      Ce poate fi mai frumos decat sa lucrezi la ceva, apoi sa-ti aduni laptopul si toate catrafusele si a doua zi, in loc sa incepi de unde ai ramas, sa trebuiasca sa-ti instalezi iarasi toata sandramaua la un alt birou, eventual unde ieri a stat colegul ala care stranuta cam mult?

      00
    • NOU
      #17

      Rezervi un birou pe toata saptamana, de exemplu. Si stai doar tu.

      00
    • Da, asa era la Societe Generale.
      Problema era ca nu aveai unde sa iti tii catrafusele.
      Iti dadeau un dulap mic, neincapator.

      00
    • Nu stiu de ce sandrama si catrafuse vorbiti, am lucrat in stilul asta in Germania, aveai doar laptop si atat. Te puneai la un birou, bagai cablul DisplayPort in laptop si gata, puteai sa lucrezi. Paharele si canile erau ale firmei, iti luai o cana curata din dulap, seara o duceai in gramada din bucatarie si a doua zi le gaseai iar spalate.

      00
    • De când cu pandemia sterg zilnic biroul și ce mai e pe el cu spirt, dar pulverizez ceva maglavais dezinfectant, deși doar eu folosesc biroul ăla.
      Până acum am fentat covidul. Având în vedere ca m-am vaccinat și n-am lăsat garda jos, poate îmi iese să-l fentez în continuare.

      00
    • @Skyler, pe birou am urmatoarele catrafuse:
      1, cana pt cafea, e a mea personala de acasă. o spăl- e curată, n-o spăl- nu e curată. la jobul actual nici măcar nu există o bucătărie. există sala de ședinte/protocol, unde e un frigider și un cuptor cu microunde și unde mai mănâncă lumea uneori
      2. rola de prosoape de bucătărie. n-avem prosoape la baie, nici uscător de mâini, nici curpapir.
      3. sticla de spirt, dezinfectantul pt suprafețe, dezinfectantul de mâini, picaturile de ochi, 1 sau 2 tuburi de cremă de mâini (de la atâta spălat, asortat cu tiroida pe bigudiuri, dacă nu dau cu cremă după fiecare spălat, fac solzi)
      4. suportul pt rechizite- pixuri de vreo 2 culori, cutter, foarfecă, carioci, alte drăcii
      5. diverse alte rechizite: post-it-uri, capsator, perforator, sfoară (don’t ask, dar am nevoie de ea zilnic), agrafe de birou, capse.
      6. diverse hârtii pe care le primesc în ultima parte a programului și de care trebuie să mă ocup în prima parte a programului în ziua următoare.
      7. sticla de apă. folosesc o sticlă de apă de 0,5l pe care o umplu de vreo 2-3 ori pe zi. dacă folosesc pahare sau o sticlă mare nu beau destul apă zilnic și nu mi-e bine (paharul se golește pre repede și mă iau cu munca și nu ajung să-l umplu destul de des, sticla mare e prea incomodă, nu pot citi pe monitor cu ochii cruciș peste ea, nu pot bea apă ținând-o cu o mână, în timp ce cu cealaltă tastez, etc)

      ar mai fi termosul cu cafea, dar ăla vine cu mine dimineața și pleacă la sfârșitul programului.

      la mine nu există, dar alții au poze cu familia, ghivece de plante.

      în sertare am alte rechizite, plicuri, șervețele de curățenie, tacâmurile, rezerva de dulciuri și gustărele.
      la fostul job erau mai multe teacuri de hârtii, în diverse stadii de rezolvare.

      ah, și am lucrat și lucrez pe desktop clasic, cu tastatură și mai clasică. scanerul, imprimanta și tocătorul de hârtii sunt și ele prin zonă.

      00
  5. Am uitat, ar mai fi si discutiile de ieri de la articolul cu fisa postului:
    https://zoso.ro/vine-apocalipsa-angajatilor/

    Pai daca lucrezi de acasa, cum mai poate seful sa te puna sa faci 7 lucruri care nu tin neaparat de tine? In majoritatea firmelor, daca tu ti-ai terminat treaba mai repede primesti si o parte din taskurile colegului care este in urma. Fiind acasa nu stie nimeni daca task-ul pentru care ai deadline 3 zile l-ai terminat in 2 zile.

    00
    • ba poate sa stie(depinde), dar poti sa o tragi de par sa se termine la deadline nu cu x-zile x-ore inainte.

      00
  6. Eu merg la birou in Pipera si am tot mers cat a fost pandemie. E plictisitor acasa.

    02
    • pai daca stai in 50mp2 cu 1-2 copii si una care trancane incontinuu, cred si eu

      10
    • Eu am birou separat in casa, cand ma ridic de acolo nu muncesc. Daca e vara, deschid geamul, aud pasarelele, aer curat.

      De ce sa astept sa merg inghesuit intr-o sala cu unii care vara mor de cald si dau AC pe minim, apoi ti se face frig ca ei nu mai pot de cald?

      00
    • Stau in 85mp cu 0 copii. Observ ca daca esti diferit de omul de rand, care face copii sau face wfh de la tara, iti iei minus.

      01
    • La mine e foarte liniste. Nu mi-am imaginat ca o sa fie atat de liniste la „munca”. Dar na, stau singur. Nici nu vreau sa aud de „intoarcerea la birou”. Poate doar asa, in vizita.

      10
  7. „…Restul, care pot fi la fel sau mai productivi de acasă…”
    asta e un fel de mantra a celor care nu vor sa vina la munca

    altfel nu se poate compara munca de la birou cu cea de acasa. decat in cazuri foarte, foarte specifice.

    02
    • Iote ca a aparut un team-leader…

      00
    • exista oameni care au destula disciplina si stapanire de sine, care pot sa livreze si fara sa fie impinsi de la spate. dar na, oamenii sunt diferiti…

      00
    • @wtf, ai niste parametri pe baza carora ai stabilit tu ca nu se poate lucra de acasa?
      Uite, de exemplu eu vad ca Vali aici cam lucreaza de acasa si pare ca ii merge destul de bine (este destul de productiv). Poate chiar mai productiv dacat fatucile din agentii care petrec cate 12 ore pe zi la birou.

      00
    • NOU
      #33

      Majoritatea celor care vor sa lucreze de acasa nu mai vor sa aiba un sef care e cu ochii pe ei tot timpul. Mai bagam un Netflix, mai un podcast, ca nu ne vede nimeni. Trebuie sa fii in stare sa te urnesti si ta te motivezi singur cand lucrezi de acasa. Nu e asa de usor pe cum pare.

      00
    • El poate se referă la situația toxică din familie, mă gândesc că de aia nu poți să-ți faci un mediu plăcut de lucru acasă și în cazul ăsta ai o bombă cu ceas care va exploda fix când vii de la serviciu.

      00
    • @wtf, toate trainingurile pe care le-ați organizat de self control și time management au dat roade, oamenii sunt la fel de productivi și de acasă, sau dacă nu ar fi le-ați zice și ați face ceva să devină mai productivi, că doar de aia aveți informația aia nu doar să postați pe net

      00
    • Ba eu am randament mult mai bun de acasa
      Pot sa stau cu muzica pornita…la mine asta conteaza mult

      00
    • Andrei G

      exceptia de la regula sunt cei care fac ceea ce se numeste „meserie liberala”
      practic le pasezi cerinta clientului si ei livreaza.
      atata timp cat au disciplina astia pot livra chiar mai bine daca lucreaza de acasa.

      tot ce presupune munca in echipa, colaborare etc va functiona la capacitate maxima doar intr-un spatiu fizic.
      ca in plina pandemie s-a mers pe munca de acasa, a fost o solutie de avarie, alternativa era sa inchizi pravalia.

      bineinteles ca acum fiecare trage pentru binele propriu. vor fi firme care vor ceda si vor accepta munca de acasa. insa pe termen lung vor fi pierzatoare in piata libera.
      castigatorii pe termen lung clar vor fi cei care vor continua munca la birou, in echipe care vor colabora si vor avea simbioza.

      „munca” e ceva mai mult decat a indeplini sarcina x sau y.

      02
    • @wtf, depinde foarte mult de tipul de activitate. Nu toti lucreaza pe posturi unde trebuie sa colaboreze constant cu un coleg. Unii chiar au de realizat task-ul 1, task-ul 2 si asa mia departe.
      Poate ajuta si colaborarea, dar in acelasi timp te scoate din starea de concentrare atunci cand vine colegul si te roaga sa-l ajuti cu ceva. Si cand termini, vine celalalt coleg (sau colega) si te invita la o cafea.

      Vrei ca angajatii sa colaboreze, sa-si imparta ideile intre ei? Atunci stabilesti un sistem hibrid cu 1-2 zile pe saptamana de venit la birou si restul work from home. In cele 2 zile iti impartasesti ideile cu ceilalti colegi, ceri ajutorul daca te-ai blocat la ceva, etc. Iar in restul de 3 zile implementezi ce ati stabilit.

      00
    • posibil ca sistemul hibrid sa fie o solutie. nu stiu, pana nu se testeaza n-am idee.
      poate „casual friday” va deveni „work from home friday”, habar n-am cum va evolua.

      insa sunt 100% convins ca munca de acasa permanenta nu e o solutie viabila.
      cine va merge in sistemul asta in cativa ani se va ingropa singur.

      „munca” nu se rezuma doar la taskul 1 si taskul 2,
      daca era asa simplu se automatiza si ti se desfiinta jobul.

      apoi o firma nu se poate baza doar pe clientii actuali si pe procesele actuale de a livra.
      are o nevoie continua de a se transforma si de a gasi solutii pentru a mai exista pe piata si peste 10 ani.
      cum sa realizezi asta cu oamenii care stau acasa si iti vorbesc prin zoom?
      pur si simplu e utopic.
      suntem fiinte sociale si producem cele mai bune rezultate cand interactionam fizic intr-un grup.

      repet, munca de acasa a fost o solutie de avarie.

      02
    • Hello, wtf,
      Eu lucrez de acasa si impreuna cu echipa mea, as putea sa spun ca dam dovada de mult mai multa productivitate ca atunci cand eram la birou. In primul rand sta ca dovada faptul ca atunci cand incepem munca nu suntem deja sictiriti de factori externi (trafic, trezit mai devreme ca sa ajungi prin tot traficul, grija ca nu ti-e calcata camasa la perfectie, etc). In al doilea rand, pauzele sunt unitare. La fiecare 2 ore, avem toti 10 minute de pauza. Nu mai mergem rand pe rand sa ne facem cafeaua la acelasi aparat, nu mai stam cu randul la baie, in fine, ai prins ideea. Apoi, legat de munca in echipa mi se pare mult mai organizata. Stabilim calluri la ore fixe, si pana atunci ne notam exact ce vrem sa discutam. Nu ne oprim la fiecare 5 minute sa punem cate o intrebare, pur si simplu prioritizam ce putem face si ce e urgent si restul le rezolvam cumulat impreuna. Desigur ca intotdeauna vor fi oameni care nu o sa se poata face remarcati decat fizic, pentru ca intelectual sau emotional nu pot impresiona pe nimeni, si atunci, pentru acestia, e imperios necesara prezenta celorlalti fizic langa ei. Disciplinatii si cei care stiu exact cum trebuie sa lucreze pentru o performanta optima se vor descurca in orice fel de mediu.

      10
    • „Cunosc” cel putin 40 de oameni care lucreaza 100% remote de minim 5 ani. Anul trecut, in plina pandemie, firma a avut o crestere a cifrei de afaceri de 39% si rata de profit a crescut cu 5%. Munca remote nu e pentru cei care asculta doar de bici si de un porc scarpinator in fund.

      10
    • @wtf, in primul rand sunt multe companii care au raportat cresteri ale cifrei de afaceri in perioada pandemiei, in conditiile in care se lucra de acasa.
      Deasemenea exista si multe companii care s-au reinventat, au evoluat in perioada asa; nu totul a stagnat.

      Acum, tu vi si spui ca este posibil sa fie bun sistemul hybrid, dar nu avem de unde sa stim asta pana cand nu incercam. Dar in acelasi timp este convins 100% ca sistemul cu work from home nu are cum sa functioneze pe termen mediu si lung. De unde stim ca este valabil asta daca nu incercam?

      Firma ta cum a fucntionat in perioada asta de pandemie? S-au descurcat angajatii cu lucrul de acasa sau ai observat o scadere semnificativa a productivitatii?

      00
    • e o problema de logica cand spui „de unde stii ca nu merge munca de acasa daca nu incercam”.
      1. nu merge pentru ca asa suntem construiti ca oameni sa functionam – suntem fiinte sociale. daca ai o problema cu asta trebuie sa te certi cu creatorul.
      2. daca ar fi fost un sistem bun pana acum era deja pus in aplicare.
      3. nu poti compara o schimbare de 180grade cu una de 10 grade. din cauza asta spun ca e posibil ca sistemul hibrid sa mearga. pentru ca nu influenteaza atat de dramatic sistemul actual.

      si la noi treaba a mers bine, ba chiar la fel de bine ca in perioada de eldorado a lui 2006-2007 si nu, nu s-a lucrat deloc de acasa.

      00
    • Te asigur ca se poate compara. Ba chiar a crescut productivitatea de cand cu WFH.

      00
  8. Vad ca tot sunt criticati oamenii cu copii „pe cap” care vor sa vina la birou. Ce nesimtiti domne’, sa vrea sa munceasca pentru a-si putea intretine familia!
    P.S. Nu am copii.

    00
    • Nu-i critica nimeni pe cei care au copii pe cap si vor sa vina la birou, situatia a fost prezentata doar pentru a arata ce ii motiveaza sa nu isi doreasca work from home.
      Si in al doilea rand, nu este vorba ca ar vrea sau nu sa munceasca ca sa isi intretina familia. Discutia era cum ar vrea sa munceasca, nu daca ar vrea.

      00
    • ignoră-l pe zarax, n-a pornit procesorul în dimineața asta.

  9. Eu economisesc in medie 1.5 ore lucrand de acasa, pentru ca nu mai pierd timpul in trafic dus-intors. Si ca mine-s multi altii, mai ales in orasele mari. Degeaba au birouri frumoase in The Office daca faci 1 ora dimineata din manastur in marasti.

    00
    • Asta e un lucru important. De ce sa pierd 1+ ora pe drum, de ce sa ma trezesc mai repede sau sa ajung acasa la 7-8 seara cand la 6.15 pot sa fiu la masa cu familia? Also, de ce sa stau la birou 8 ore din care poate 1 stau in pauze cand pot sa am pauza aia acasa sau in parc langa casa? Total de acord sa ramana 30% din birouri pt ocazii si oamni care au nevoie de birou. Dar nu exista nici macar 1 argument pentru care ar trebui sa vina 90%+ din angajati la birou .

      00
    • Din cate stiu, exista o decizie a curtii europene de justitie ca naveta sa fie inclusa in timpul de lucru.
      Nu cunosc acum detaliile acestei decizii, dar voi deveni expert in privinta lor daca ni se pune in vedere sa ne intoarcem la lucru de la birou.

      00
    • daca ma duc la birou cheltui o ora pe transport si castig 3 ore ca nu mai muncesc pana la 9.

      00
    • O ora jumate, WTF, cat masochism. Îs 3 km in pana mea. Ia autobuz, ai banda dedicata, ia bicicleta, trotineta. Sau, doamne ferește, mergi pe jos.

      01
    • @Basil: sunt foarte multi de „daca” in decizia aia….
      De exemplu, drumul dintre Militari si Pipera (in Bucuresti), nu e considerat naveta…

      00
    • „nu exista nici macar 1 argument pentru care ar trebui sa vina 90%+ din angajati la birou”
      ba exista, dar e doar al sefilor care vor sa te micromanagerieze lol

      00
    • are dreptate DBCooper, cum plm sa ia 1h jumate ?! faci orice dar la distanta ai chiar e criminal sa fie 1h30min =))

      00
    • Eu faceam 3 ore pe zi naveta Bucuresti – Ploiesti. Cand s-a hotarat Firea sa faca banda de autobuze in Baneasa, am facut 2,5 ore doar dimineata. Oricum, in perioadele normale (in afara perioadelor de concedii sau sarbatori) luam coada de la Balotesti. Si sa nu-mi veniti cu alternativa cu trenul. Am facut 6 ani naveta cu trenul si e mult mai rau decat cu masina. Intarzie mai mereu, bvara mori de cald in el si plin de jeg.
      Lucrez foarte bine de acasa si nu m-as mai intoarce la birou. In cele 3 ore pe zi castigate fac o gramada de lucruri.

      00
  10. Nu-s patron, nu-s sef, lucrez in IT si _vreau_ la birou. Lucrez destul de ok si de acasa, casa e mare, curte mare, birou personal in care nu intra nimeni cat lucrez … insa mi-e dor de interactiunea umana. Imi lipsesc extrem de mult pranzul la birou, barfa de la cafea, discutiile fata in fata …

    Personal, eu cred ca se va reveni la munca de la birou. Da, lumea a capatat o oarecare inertie/comfort si multi prefera asa. Dar cand nu va mai fi o justificare, multi (angajati/angajatori) vor reduce timpul asta. Desigur, nu zic ca va fi 100% de la birou sau de acasa, vor fi scheme de genul „2 zile de scasa cu loc flexibil in birou”, „jumatati de zi la birou”, samd.

    Imi bazez teoria asta pe ce simt eu, pe ce aud de la oamenii din jur (colegii mei imi spun cam acelasi lucru), dar si pe nevoile industriei. Tu lucrezi de acasa de jde ani, nu ai nevoie de altii ca sa scrii articolele … dar intr-o firma/echipa mai mare sunt alte nevoi:
    * teoria cu team buildingul nu e chiar degeaba. Da, bautele alea asigurau interactiunea sociala de care aveam toti nevoie. Ce vreau sa zic e ca daca atunci, cu prezenta zilnica era nevoie de asta, iti dai seama ce impact are acum?
    * nevoia de networking. Da, barfa mica de la cafea in care aflai la ce proiect lucreaza x sau y, aflai ce nevoi are si puteai sa ii ajuti sau sa ceri ajutorul sunt aur curat. Asta nu se face prin zoom. De cand sunt in WFH nu am mai cunoscut nicio persoana noua intr-o firma de 70k angajati care sa nu fie implocata tangential in proiectul meu;
    * creativitatea/inovatia scade. Dovedit matematic. Da, stiu ca sunt firma ca fb/tweeter care au bagat WFH ca politica implicita, dar nu cred ca va dura. O mare parte din „inovatii” in proiectele in care am luceat au venit de la echipa, in momentul in care au avut incredere unii in altii si au avut curajul sa lanseze tot felul de dume. Intre ele erau si idei super. Ori intr-un context 100% wfh in care nu ai nicio legatura cu ceilalti, e greu sa faci asta.
    * lumea vrea asta si apreciaza wfh ca pe jucaria noua a sec. 21. Lucrurile se vor indrepta spre un nou normal mixt.

    Ce vreau sa subliniez e ca nu cred ca angajatorii vor vedea vreodata ca o solutie pe termen lung lucratul din Bucuresti cu cineva din Sighetul Marmatiei doar pentru ca acolo a gadit „talentul”. Cel mult, se va extinde aria – gen, ok, pot lucra cu cineva din Giurgiu pentru ca 1-2 zile nu-i mare lucru daca face 3+ ore pe zi in trafic.

    My 2c.

    01
    • te superi pe mine dacă-ți zic cum se vede mesajul tău din partea asta a ecranului :D

    • Deci tu vrei sa futi ceva talent tanar la birou

      00
    • miticosul – poti sa dormi la birou din partea noastra. multa bafta.

      00
    • Plin pe-aici de oameni care accepta doar un singur punct de vedere… parca-ar fi IT-sti.

      01
    • Îmi dai voie să zic, că deși sunt ok cu echipa din care fac parte, oameni decenți, ne înțelegem bine, mie dor de ei ca de sărăcie și de a doua gaură în cur?
      Chiar nu mi-e dor de băutele si glumele bășite și răsuflate, in care vin cu copiii la beriane, cu nevestele și mai coboară câte o strâmbă să dăm muzica mai încet, că vrea să culce copiii și nu pot dormi de urlete și manele. Marș fa acasă. M-am certat, pe punctul de a mă încăiera cu un special din ăsta, fiindcă m-am luat în gură cu maimuța lui. Boss, am venit să beau și să fac paranghelie, nu sa fut cu amortizorul pentru că îți dorm ție copiii. Dacă voiai liniște trebuia să îi cazezi in altă parte sau să îi lași acasă.
      Dacă vreau baute și interacțiuni, cunosc destui șomeri și alți ratați ca mine, pierde-vară care sunt singuri și au poftă de futut vântul. O zi pe săptămână este de ajuns și să nu fie vineri sau luni.
      Acuma ce o decide compania, rame de văzut.

      00
    • @Zarax băi, eu nu am nimic cu ăștia de vor să meargă la birou, și eu mă mai duc din când în când. Problema apare atunci când ăștia ar vrea să vină toți la birou, ca să aibe ei cu cine să stea la cafea.

      00
    • E bună analiza, cam asta e ideea, rezumată din alt unghi: poate individul lucrează mai bine de acasă, dar echipa lucrează mai bine de la birou. Sau, mă rog, din același loc, poa să fie și la unu din colegi acasă, numa să fie toți prezenți acolo. De asta șefii sînt mai îngrijorați decît ne-șefii. Altfel se schimbă informațiile cînd ești la doi pași de colegi.
      O zic și din punct de vedere al clientului, din martie trecut s-a dublat timpul în care primești un răspuns de la bancă sau de la parteneri (depinde de complexitatea problemei, dacă e ceva care necesită întrunirea vreunei comisii, sau puncte de vedere de la 3 departamente diferite etc.).

      00
    • cred ca ai oarecum dreptate, dar mai mult partea cu flexibil, de fapt asta imi pare mai normal decat office.. sincer nu stiu de ce trebuia sa vina o pandemie sa deschida ochii tuturor ca e mai ‘organic’ ca lucrul de la birou sa fie ceva flexibil nu batut in cuie

      00
    • Subscriu. Omul se dezumanizeaza fara contactul cu alti oameni, nu mai stie sa vorbeasca, sa se comporte sau sa se imbrace frumos daca singurele fiinte umane de langa sunt membrii familie si sta in trening

      01
    • Erau maimuțe și inainte de pandemie, nu doar după, ca să lămurim faza cu dezumanizarea. Eu nu știu, să mă fi impiedicat cineva să interacționez cu alți bipezi.
      Cu ăia de la actualul job, de la joburile anterioare, cu care am rămas prieten, m-am intânit oricum în afara programului de lucru, am socializat.
      Asta e o labă-n cerc, inventată de niște triști, pentru care dusu la muncă era principala interacțiune socială. Triști rău, să moară băeții.

      00
    • @Dinu Dacă ai nevoie să mergi la birou, ca să ai contact cu alți oameni, problema nu e lucrul de acasă.

      10
    • Si mie imi place interactiunea cu colegii si ma mai duceam din cand in cand la birou atu ci cand era optional, dar ii dau dreptate lui @Ubercool. Nu ma obliga tu pe mine sa vin zilnic la birou pentru ca tu nu ai alti prieteni si nu ai cu cine sa iesi la cafea.

      00
    • @Dinu, sorry, dar dacă cineva ajunge să nu mai știe să vorbească și să se poarte frumos doar pt că stă cu familia, apoi ăla/aia e un imbecil/imbecilă și nu-l/o vreau de coleg/colegă.

      În primul și primul rând cu familia ar trebui să vorbești, să vorbești și să te porți frumos.
      Dacă ești animal cu familia, atunci ești animal în general, la birou e teatru.

      Cât despre trening, deși sunt adepta hainelor comode acasă, chestiunea nu trebuie dusă la extrem doar pt că stai acasă cu familia (am auzit de oameni care nu se mai spălau, nu spălau haine, nu mai făceau minimul de îngrijire și igienă pt care erau acasă; dar știu și femei (în general) care consumau tot atâtea farduri acasă „vreau să arăt bine pt mine și bărbatul meu, nu doar pt străini”)

      00
  11. Nu cred ca se termina anul asta pandemia.

    00
  12. Deocamdată la noi se lucrează de acasă până la 1 iulie. După asta, ideea ar fi ca o zi pe săptămână să venim la birou, fără să existe birouri fixe alocate fiecărui angajat, ci fiecare se așează unde găsește liber.
    Productivitatea muncii este ceva mai mare, nu mai pierd timp dimineața cu trezitul, dusul la muncă, întors de la muncă.
    Angajatorul câștigă pentru că nu mai trebuie să asigure spații de birouri, utilități, aer condiționat, birouri, scaune, putere de calcul, masă caldă, bani pe transport, materiale sanitare, plus altele necesare desfășurării activității.

    00
    • abia astept sa impart biroul cu altcineva. peste tot se impinge ideea asta cu impartit/rezervat biroul, inteleg logica din spate, dar mi se pare tampita mai ales pe timp de pandemie. lasa-ma pe mine la biroul meu cu microbii mei macar.

      00
    • @maxp, nu stiu cum e la tine, dar la noi cand mergeam la birou, aveam personal de curatenie care ghici ce, stergea birourile alea. Cand erau ocupate cu chestii… cat de greu crezi ca va fi sa dea cu o carpa si dezinfectant pe o masa goala?

      00
    • Ma dispera asta cu „birou flexibil”. Cand lucram de la corporatie, preferam biroul fix , cu poza cu ai mei pusa langa monitor (Da, sufar de sentimentalism), curatatdimineata (nu cu resturi de ciocolata de la cel care l-a folosit inainte sau curatat de personalul de intretinere asa de bine incat camasa se face neagra la mansete dupa 2 ore), cu planta pe care o ud odata la trei zile si cu cana curata sa o gasesc unde am lasat-o seara. Pana si cainelui ii faci un loc acolo unde sa simta ca e vizuina lui, numai corporatistul trebuie depersonalizat la extrem.

      10
    • @zarax, da si eu aveam poza cu familia, imi lasam cana pe birou (murdara seara si o spalam dimineata cand imi faceam cafeaua) etc. nu vreau sa ma impiedit de ticurile/obiceiurile altuia :)

      00
    • Treaba cu schimbatul biroului in fiecare zi s-a implementat si la noi. Dar in 90% din cazuri oamenii care lucrau in acelasi proiect/echipa stateau in aceeasi zona. Pana la urma creierul nostru are nevoie si de predictibilitate/rutina. Nu vrei sa-ti bati capul zilnic cu a cauta alt birou doar pentru ca e cool.

      00
    • Frate, dacă ar trebui să-mi strâng toate catrafusele de pe birou și să le pun la loc dimineața…..
      Ca să nu mai zic că nu am spațiu fizic unde să le bag.

      În plus, într-un fel sau altul, o parte din specificul muncii mele au fost hârtiile. Care stăteau frumos pe birou, pe teancuri și căprării, în diverse stadii de rezolvare (mereu aveam nevoie de diverse de la alții) și știam precis care cum sunt. În cazul în care totuși aș fi avut un pic de spațiu de depozitare, aș fi luat-o razna cu capul să le fac pe toate teanc seara și să le desfac a doua zi.

      Poate munca altora nu presupune atâtea chestii pe birou care trebuie băgate și scoase. :)

      00
    • Apropos de ce ziceți voi cu pozele cu familia, cana de cafea, personalizarea biroului….
      Am văzut cândva un film englezesc cu o tanti, vârsta a doua spre a treia, zona low-midle class, avea nevoie de bani pt o operație foarte complicată pt nepot. Printr-un concurs dubios de împrejurări, găsește un job într-un sexi club: bărbații își băgau pula printr-o gaură în perete și ea le-o freca.
      Faza e că tipa a tratat chestiunea ca pe un job ca oricare altul, pe partea ei de perete avea o măsuță: și-a adus o poză cu familia, un mileuț, o văzuță în care punea flori proaspete, d-astea, să-i facă plăcere să se uite în jurul ei. Eu personal am găsit scena aia deosebit amuzantă, parcă era un birou de conțopistă. :)

      Altă fază funny a fost că și-a luat munca în serios, de partea ailaltă de perete se formau ditai cozile, tipii renunțau la alte plăceri oferite de club, veneau clienți noi…. :)

      00
    • O porcarie asta cu impartitul birourilor. In primul sunt foarte putini oameni care lucreaza exclusiv pe laptop si nu mai folosesc nimic altceva: o tastatura externa, o agenda, un pix, o cana, un incarcator de telefon, etc. Ce faci? Stai in fiecare zi sa-ti strangi toate astea si sa le pui in ghiozdan?

      00
    • @Maxp, is cam de acord cu ce zici. Fie-mea merge la scoala inca din septembrie (1-2 zile pe saptamana, acum 5 zile), dar are locul ei la masa si ala nu se schimba de la zi la zi sau saptamana la saptamana. Ala e locul ei de la inceputul anului, al ei este. Nu se aseaza nimeni, nici macar 1 minut.

      Mi se pare usor amuzant sa ai „flexibilitate” din asta pe plina pandemie si stiind cat de bine stiu unii sa curete.

  13. Ca persoana care a lucrat de-acasa din Ianuarie anul trecut iti dau partial dreptate. Da, esti mai productiv de-acasa, dar pana la un anumit punct. De la acel punct in colo e doar munca (in corporatie, pe plantatie e de munca garla si atunci ajungi sa bagi pana seara tarziu).
    Da, probabil o sa spui ca e vorba de ineficienta, dar este vorba doar de volumul de munca (spun asta din perspectiva mea si a sotiei).
    Oricat de mare ai avea casa, cand ai un copil mic (1-2 ani) nu ai unde sa te ascunzi de el si parca nici la cresa / gradi nu prea-ti vine sa-l dai.
    Eu, ca o paranteza, nici inainte de pandemia asta nu lucram de-acasa (cand nu era copilul si nu avea cine sa ma bazaie). Mi s-a parut intotdeauna ca sunt mai productiv la birou si am o delimitare intre munca si viata personala.

    01
    • Păi stai așa, de ce „nu-ți vine să-l dai la creșă/grădi”? Ești educator(oare) sau de ce ai vrea să stea copilul cu tine cât ești la muncă (da, lucrezi de acasă, dar ești, practic, la muncă).

      00
    • Pe langa faptul ca poti sa lucrezi mai linistit fara copil langa tine, oamenii sunt fiinte sociale. Se dezvolta cel mai bine in comunitate. Nici n-ai idee cat rau le-a facut lipsa de socializare cu semenii copiilor, si mai ales celor de gradinita, in perioada asta.

      00
    • @Ciuby / Zarax, acum sta cu bunicii / bona. Nu l-as da pentru ca sunt paranoia cu covidu’ vietii, dar si pentru ca e prea mic pentru a fi dat (1 an si 4 luni). Or so i know..
      Evident ca o sa se duca la gradi, nu vreau sa cresc in pestera copilul :)

      01
  14. Eu vreau sa lucrez in continuare de acasa. Sunt cateva superstaruri de la companie care plang pe Linkedin (si probabil si in bratele sefilor) cat de trista e viata noastra si cat de deconectati suntem noi ca nu suntem la birou.
    Personal sunt la al 2lea proiect fully remote si nu simt lipsa colegilor pe care nu ii cunosc. Vorbesc cu ei cand e nevoie, ne facem treaba si bye. Aia care intr-adevar conteaza (familia that iz) beneficiaza direct de conectarea cu mine si de energia economisita de la sedinte/delegatii tampite/ trafic etc.
    Nu mai zic de vorbit la telefon in open space, telefoane care suna aiurea etcz

    In plus nu e clar inca politica companiei fata de aia nevaccinati. Pe noi aia normali si vaccinati cine ne protejeaza de aia pentru care e dreptul lor sa nu se vaccineze?

    10
    • Roagă divele de LinkedIn, care își dau endorsement și se pupă în cur reciproc, care plâng de viață tristă și cât de dor le e de colegi, de interacțiune socială, să ne sugă pula. Ori au o problemă cu capul, ori cu cine locuiesc în casă sunt niște tâmpiți, ori nu au învățat că înainte să îți fie dor de cineva, trebuie să înveți să trăiești singur.
      Eu nu mă suport nici pe mine în casă, dar să îmi fie dor de nu știu cine.
      Am o întrebare: de ce pula mea, dacă le e așa dor unu de altu, nu s-au întâlnit în cârciumă, să își povestească și să își vadă meclele?

      20
    • NOU
      #89

      Daca esti vaccinat de cine mai trebuie sa fii protejat? xD

      00
  15. Treaba cu WFH funcționează OK la companiile care au avut de-a face până acum cu ea.

    Pentru celelalte care s-au trezit de pe o zi pe alta că trebuie să facă WFH e o nebunie – mediul de lucru a devenit extrem de frustrant și toxic deoarece angajații nu știu să lucreze de acasă OK, au impresia că toată lumea numai așteaptă apelul lor și le dă imediat răspuns, se organizează meetinguri pentru a stabili agenda următorului meeting și alte mizerii de acest gen.

    Pe lângă asta, sunt foarte mulți angajați, neobișnuiți cu WFH, care au performanțe slabe (o freacă și mai mult că nu-i vede nimeni) iar alții care dau mailuri la 2am – ori sunt workaholoci, ori sunt ineficienți.

    Pe scurt, e puțin mai greu să închizi laptopul la 5:30-6pm și nu e OK.

    De aceea eu îmi doresc ca acele companii a căror angajați nu știu să lucreze eficient de acasă să se întoarcă asap la birouri.

    00
    • poate le trebuie angajati noi, lol.
      serios acum ceva e de kko daca firma si angajatii nu se pot adapta la WFH

      00
    • Într-un fel sau altul, într-o oarecare măsură e și vina conducerii: de ce s-ar aștepta cineva să răspund în secunda 2 doar pt că lucrez de acasă?! Lucrez de acasă sau de la sediul firmei, programul e tot ăla, munca e tot aia, ar trebui tratat ca și cum aș fi la birou: sunt la birou între 9 și 18, am pauze de budă/țigară/masă/cafea etc, fluxurile și procedurile sunt tot alea, timpul de răspuns ar trebui să fie la fel, etc. De ce pzm ar trebui să răspund eu la un mail la 2 noaptea doar pt că unii sunt insomniaci?! La 2 noaptea eram la birou?! Nu, nu-s „la birou” nici când muncesc de acasă.

      S-a schimbat strict locul fizic în care muncești, nimic altceva, de ce ar trebui cineva să creadă că trebuie să faci ceva în plus, sau mai repede, sau într-o altă perioadă a zilei din afara programului de lucru?!

      Face cineva tapaj că ai câștigat timpul petrecut pe drum, și că tu în timpul ăla n-ai fi fost acasă dacă munceai de la birou și că ar trebui să răspunzi…. timpul petrecut pe drum era inclus în programul de lucru și erai plătit pt el?! Nu. Atunci ăia cu tapajul hai sictir, programul s-a terminat la 18. (Bine, se pot face excepții în aceași măsură și în aceleași condiții în care o făceai la birou).
      Și de asemenea, taskurile, targetele, etc ar trebui să fie aceleași ca atunci când erai la birou, nu mai mult „că stai acasă și nu știu ce”.

      20
    • @Andrei, la mine in companie a fost ok cu lucrul de acasa chiar daca pana la pandemie nici nu se punea problema de asa ceva. Inainte conducerea nu a fost nici macar de acord cu idea de a lucra 1 zi pe saptamana de acasa. Dar ne-am adaptat destul de repede, dupa 1-2 saptamani totul mergea rezonabil.

      @AB, nu ar trebui sa se puna problema sa raspunzi la un mail la 2 noaptea si nici macar la 18:05, daca programul este pana la ora 18:00.
      Asta este o magarie facuta de companii care s-au bazat ca oamenii nu risca in aceasta perioada sa isi piarda locul de munca.

      10
  16. Sunt curios, exista vreo legatura intre inceputul lucrului de acasa de anul trecut si numarul de comentarii de pe bloguri?
    Eu lucrez de 7 ani de acasa si mai bine ma angajez pe santier decat sa ma intorc la lucrul de la birou.

    10
  17. Înainte de pandemie am lucrat remote, firma având sediul în alt oraș. Am un birou amenajat acasă, copilul la școală, cartier de case, curte, etc. După doi ani de lucrat în singurătate, simțeam că turbez. Noroc că o dată pe lună sau la 2 luni trebuia să plec în dleegații în alte țări.
    Dacă nu erau delegațiile sigur plecam după un an. Trebuie să fii extrem de antisocial să îți dorești munca de acasă. Fără interacțiune cu colegii, doar telefoane și Skype-uri.
    Și acum, în pandemie, am fost primul care m-am întors la birou anul trecut.
    Și prefer așa, cu eventuale zile de lucru remote. Dar care să fie excepția.

    00
    • NOU
      #97

      Inainte de pandemie lucram pe un proiect cu inca 11 oameni, dintre care 10 sunt PFA si lucrau si atunci de acasa. Pe la ora 8 apaream la birou, in tot open-office-ul de 50 de oameni eram singur-singurel. Pe la 9 aparea si celalalt coleg angajat cu carte de munca, mai schimbam o vorba si ne vedeam de treaba. Ceilalti 10 de pe proiectul nostru treceau pe la birou maxim o data pe luna, pentru vreo sedinta sau semnat de documente (cu unii ma vedeam poate o data pe an).
      Pe la mesele din jur erau ocupate cam 50% din locuri, oameni de pe alte proiecte, pe care nu-i cunosc si cu care n-am schimbat niciodata o vorba in afara de salut. Asa ca de ce sa ma intorc la birou? Ce socializare si colaborare, ca oricum nu ma intalneam cu colegii nici inainte? Ca sa stau cu castile pe urechi toata ziua, ca sa nu aud ce vorbeste nu stiu care la telefon cu nevasta? Ca sa fac o ora pana la firma si inca una inapoi? Singura parte buna era ca in pauza de masa mai faceam o plimbare prin oras si nu trebuia sa gatesc/spal vase. Dar pentru atata, nu, multumesc.

      20
  18. Productivitatea in munca tine in primul rand de disciplina: daca vrei sa faci treaba sau nu. Unde o faci, daca nu ai anumite constrangeri, este irelevant.

    In al doilea rand, cu cat esti mai “bazat” in ce stii sa faci, cu atat mai putini o sa te frece cineva la cap. De aia e bine sa nu te culci pe o ureche cu ce stii sa faci, si sa inveti mereu; scapi de discutii inutile si de frecat la icre mai incolo.

    00
    • NOU
      #99

      „cu cat esti mai “bazat” in ce stii sa faci, cu atat mai putini o sa te frece cineva la cap” – Din experienta mea, e fix invers. Pentru orice chestie ma freaca cineva cu „eu nu stiu cum se face, nu-mi arati/explici si mie”? Orice chestie noua pe care o invat, e a mea de-atunci incolo, orice se intampla si e vag legat de tema pica la mine in brate.

      00
  19. E o laie, am eu un meeting cu US la 4 pt o migrare se intind la vorba ca femeile. Coaie, am de lucru. Mai da-le in PLM de meetinguri ca se poate da un status odata pe zi via email. Am facut aia am nevoie de ailalta.

    00
    • Scuzati limbajul, sunt frustrat :)) nu pe bune chiar ma frustreaza meetingurile lungi.

      00
    • Am avut si noi recent un meeting in care am discutat ca avem prea multe meeting-uri, stiu ce zici. Astept cu nerabdare meeting-ul in care o sa ni se comunice ce putem face sa nu mai avem asa multe meeting-uri.

      00
    • Nouă ne-a dat un mesaj șeful cel mare, de curând. Printre rânduri, se subînțelegea că abia așteaptă să țină o ședință. Live. Discutam cu un coleg că ne va tine niște discursuri, care l-ar face pe Hrusciov să pară mic copil 😎

      00
    • @Ionut iti impartasesc durerea…la orice meeting se discuta mult si se face putin dupa. Plus ce este in scris (mail/skype) e sfant.
      La noi au bagat No Meetings Wednesdays…vezi sa nu. Consider meetingurile utile in caz de urgente cand trebuie coordonat totul punctual, nu de stat la povesti cu ce am facut si ce mai e de facut.

      00
  20. Metz e supărat că nu mai poate să-și vadă toate neamurile la birou

    00
  21. Am angajati care vor sa vina la birou (vreo 35%), angajati care vor sa lucreze mixt (vreo 40%) si angajati care vor doar de acasa.

    Suntem in proces de inchiriere a unui spatiu destul de maricel si e dificil de calculat dinamica „vrerii” de a veni la birou. Daca inchiriez spatiu mic e posibil ca pe viitor sa se mai trezeasca oameni ca vor si ei la birou si nu o sa am spatiu, daca iau spatiu pentru toti dar e constant folosit de aproximativ jumatate din oameni e risipa de bani. Dileme!

    In unele situatii nu e necesara prezenta la birou insa exista multi oameni care considera ei ca nu e nevoie ca asa e trendul si nu inteleg de ce managerii tin ca echipa sa lucreze de la birou.

    Cum nu toti sunt productivi cand lucreza de acasa, managerii trebuie sa ia decizii la nivel de echipa, daca ai mai multi oameni care nu performeaza de acasa, iei decizii „nepopulare” si aduci echipa la birou->frustrari pentru oamenii care pot lucra de acasa.

    00
    • Dilema ta se poate rezolva foarte simplu prin transparență în comunicare. Stabilești clar fiecare angajat de unde vrea să lucreze. Cu nume și prenume, într-un excel, frumos. Cu responsabilitate, gen, să înțeleagă că dacă au decis că vor de acasă, apoi minim un an nu au ce căuta la birou. Pentru cei care vor să combine WFH cu munca la birou, faci un calendar săptămânal în care să te asiguri că nu se încalecă lumea buluc. Îi împarți frumos, faci o mică socoteală să vezi exact câți oameni vei avea constant la muncă, apoi închiriezi spațiul în funcție de aceste date. Pentru cei care o să vrea, totuși, socializare, faci meeting uri cu toții o dată pe lună. Nu-i greu. Trebuie doar organizare și responsabilizare. Unii au impresia că WFH îi de fapt o modalitate să scape de șefi și responsabilități. Suntem ca la școală când abia așteptam să se întâmple ceva, să scăpăm de ore. Ori deja suntem oameni mari și dacă nu știm să decidem unde suntem cu adevărat productivi (acasă sau la birou), well, înseamnă că avem o mică problemă cu lipsa de maturitate.
      My2cents

      00
    • stiu ca vei zice ca e risipa de bani, defapt ai si zis, dar oare n-ar fi mai bine (cat de mare e risipa?) sa iei spatiu ca pt toti asa ca cei care vor veni sa poata sta neaglomerati si astfel sa nu risti un focar care mai tarziu sa te oblige sa-i trimiti pe toti acasa?
      tin minte cand lucram la birou, nu aveam birouri si nici openspace in adevaratul sens, ci niste camere mari unde stateam cam cate 10, destul de aerisiti zic eu, dar unde cand venea unul virusat luam boala toti la rand. vrei sa risti asta acum?
      mie mi-e sila de intors la birou din cauza discutiilor care vor aparea: eu nu vreau masca, eu vreau masca, de ce ai venit tusind? lasa ca n-am nimic, e doar o raceala… etc… daca ar veni si ar respecta toti normele sanitare cu strictete n-as avea o pb, dar asa….
      noua probabil ni se va desfinta sala de mese si atunci va trb sa ies la pranz sa mananc sau sa-mi aduc de acasa si sa mananc pe birou… abia astept sa ne suportam toti mirosurile celuilalt de mancare in birou

      00
    • @Io: Fix ce spui tu facem deja si ne gadim cum sa facem sistemul de scheduling. Doar ca trebuie sa iau in considerare ritmul alert in care creste compania (ca idee-40 oameni la fiecare 3 luni) si de viitoare proiecte care vor aduce mai multi angajati, de viitoare disponibilitati de spatii de birouri sau de extindere a celui existent. Forecasting, forecasting, forecasting! :)). De ar fi asa simplu…ehee

      Nu pot sa spun unui om ca daca imi spune ca 1 an vrea WFH nu are ce cauta la munca pentru ca e posibil sa il chem eu (sau clientul) pentru ca se schimba ceva in proiecte sau proceduri si e nevoie ca el sa fie la birou.

      @maxp: Tocmai in ideea asta discutam de spatiu mare: cei care vin stau lejer iar cand crestem stim ca nu trebuie sa extindem cu inca un etaj…ne asumam niste costuri pentru ca angajatii sa fie multumiti-nu toti, evident ca nu avem cum :)). Ca sa intelegi diferenta de cost intre spatiu mare-mic: 10k euro vs 20k euro pe luna :)

      00
    • @Alex, 40 de angajati in plus la fiecare 3 luni? dar ce faceti domle? v-a delegat elon musk sa ii asamblati toate masinile cu banii de criptomonede recent castigati?

      00
    • NIX: IT, support IT si alte balarii conexe pentru baieti de genul Musk(inca nu si pentru el:))). Ne descurcam si noi cum putem, merge destul de bine piata.

      00
    • @Alex, tu deja nu mai ai o firma mica, din ce povesteti pe aici esti pe cale sa devii urmatorul unicorn din Romania.
      Din cate imi aduc aminte, din comentariile tale de pe blog ai infiintat firma acum aproximativ 1 an si ajunsesei la vreo 200 de oameni. Cu ritmul asta de crestere de 160 de oameni pe an, deja nu ar trebui sa iti mai pui problema sediului. Inchiriaza un spatiu cat mai mare, pentru ca vei avea de castigat pe termen lung (chiar daca nu amenajezi tot spatiul de la inceput).
      Nu are sens sa inchiriezi un spatiu pentru 200 de oameni sa spunem si peste 2 ani sa te muti intr-un alt spatiu pentru 400-500 de oameni. Te costa mai mult amenajarile.

      In plus, ar trebui sa profiti de chiriile scazute din perioada asta pentru cladirile de birouri si sa semnezi de acum un contract pentru minim 5 ani (chiar 10 daca se poate). La o perioada atat de mare primesti si bani de amenajare de la administratorul/proprietarul cladirii.

      00
    • Nu e unicorn, bre! Ca nu produc nimic, nu sunt UiPath:))

      00
  22. Buna dimineata! Dati-mi voie sa raportez din Olanda.
    La noi la firma (si la multe altele, din auzite) s-a decis de prin August anul trecut ca angajatii nu vor mai fi obligati sa revina la birou nici dupa terminarea pandemiei.
    Problema cu lucratul de acasa permanent are si o latura negativa, insa. Eu ma numar printre cei care vrea inapoi. Acasa a trebuit sa transform un dormitor in birou. In plus, la birou avem micul dejun si pranzul asigurat (si la mine, si la A). Mai mult, de acasa pana la birou merg cam 15 minute pe bicicleta, deci nu pierd timp mult si ma si inviorez

    03
    • NOU
      #115

      Nu comentez legat de mâncare și transformarea dormitorului.
      Legat însă de alea 15 min de înviorare: nu poți face asta și de acasă?

      Te trezești ca pentru mers la birou și te înviorezi cu bicicleta în parc sau în jurul casei. Plus că revii acasă unde poți face și un duș după, să fie înviorarea completă.

      00
    • Mie imi place biroul pentru ca te obliga la ceva eticheta, si iti da un motiv „sa mai tragi de tine” cumva.
      Apropo de bicicleta, faceam 25 de minute dus, 25 intors pe bicicleta, sport pe care nu prea mai am chef sa-l fac acum.
      Dar cel mai mare impediment al muncii de acasa este productivitatea. Degeaba o ard toti ca productivitatea creste. Nu creste. Dati cate minusuri vreti, dar in industria mea se schiopateaza mai mult decat se merge corect cand vine vorba de productivitate.
      Mi-ar placea sa ma intorc la birou.
      In acelasi timp, am aplicat la un job unde scrie „you can do it anywhere in the world”.
      Decizii, decizii…
      Cred ca imi lipseste senzatia de apartenenta, senzatia ca fac parte dintr-un colectiv, dintr-o echipa. Privesc serviciul ca atunci cand eram la scoala, la liceu: o sala de clasa, cu elevi. Lucratul de acasa imi rapeste aceasta senzatie.

      00
    • @Bogdan Popa: teoretic ai dreptate. Practic, am facut asta de cateva ori dar apoi nu mi-a mai venit sa ma pregatesc, sa ma trezesc mai devreme etc. Practic, nu am avut vointa pentru ca nu a trebuit sa fac asta

      00
    • Si ce te opreste acum sa mergi 15 minute cu bicicleta inainte de inceperea programului?
      Citesti comentariile si ma sperii.

      00
  23. Pentru că lucrez în IT, biroul nostru are oarecare independență și pot lucra de oriunde am internet decențel, de prin martie anul trecut am lucrat de acasă, de la casa lui taică-meu de la țară destul de des, dintr-o cabană prin munți, dintr-o pensiune din Apuseni și două din Bulgaria. Am plecat într-o zi la Brașov, am lucrat pe tren, mi-am luat pauza de prânz, am lucrat până seara din pensiune, a doua zi eram pe munte. Absolut nicio problemă, am lucrat chiar mai mult decât de obicei, nimeni nu a zis nimic, totul s-a livrat la timp. Bineînțeles depinde și de ce muncești și de om. Personal prefer situația asta și nu m-aș mai întoarce 100% niciodată.

    20
    • NOU
      #120

      +1
      Saptamana trecuta am lucrat 1 zi de la munte. Trezit la 6 dimineata, incalecat motor, ajuns in Sinaia, lucrat relax de la o terasa/restaurant, intors acas in plimbare lejera dupa ce am terminat cu treaba. Mi se pare setupul ideal. La mine avantajul e ca firma nu are birou fizic in Bucuresti, si nici nu va avea, deci WFH e default.

      10
    • Si eu sunt pro WFH, dar daca se ajunge la un astfel de stil, ce faci cand ai parte de un accident in timpul muncii? Tu esti frumix remote, dar a dat o masina peste tine si in urmatoarea ora ai un meeting. Ce se intampla atunci? Protectia muncii? Uitam ca inainte, in drumul spre birou, o patanie se incadra la accident de munca.

      02
    • @Shack, accidentele in timpul WFH nu cred ca se mai incadreaza la accidente de munca. Dar asta te afecteaza doar daca este vorba sa spunem de un accident care te lasa cu o invaliditate permanenta. In rest, pentru accidentele minore, exista intotdeuna concediul medical, deci nu ai cum sa iti pierzi locul de munca a.k.a. nu te afecteaza cu nimic.

      00
  24. Oamenii vor să stea acasă din mai multe motive:
    1. Economisesc timpul din trafic, care nu era plătit. Economisesc de asemena bani pe carburant și uzura mașinii.
    2. Indiferent de ce zic, vor să poată să pună o rufă la spalat, să frece ce website-uri vor ei, să meargă până la magazinul din colț, unii mai dorm un pic după masă. E cumva cam același timp pe care îl futeau la serviciu cu pauze de cafea, țigară, trăncăneală. Există chiar o categorie pentru care treaba asta e mană cerească, pot să facă treaba în jumătate din vreme (sau chiar mai bine) și în restul văd ei (stocks, crypto, reddit, proiecte proprii, etc.), chestii care ar fi greu de făcut pe ecranele de la birou sau dacă vine o dată la 20 de minute un coleg. Și nah după un an așa, e greu să te întorci.

    Și îi înțeleg și pe timlizi într-un fel, una e să ridici ochii din monitor și să zici „cutare, fă și tu te rog X” și alta e să scrii pe Teams și să primești răspuns în 15 minute sau mai mult.

    00
    • Economisesc timpul din trafic, care nu era plătit. Economisesc de asemena bani pe carburant și uzura mașinii.

      erau incluse în salariu

    • Da, dar salariatul mediu nu vede asta, el vede doar bani care ies din cont. Dacă ar fi linie pe fluturașul de salariu care zice benzina navetă, ar fi altfel. De unde și reticența. Iar timpul…nah angajatorului nu îi pasă că vii de la 8 minute pe jos sau 1.5h cu mașina că nu îți dă mai mult.

      00
    • da, dar îți negociezi salariul în funcție de asta.

    • „nah angajatorului nu îi pasă că vii de la 8 minute pe jos sau 1.5h cu mașina că nu îți dă mai mult.”

      De ce i-ar pasa angajatorului ca tu alegi sa stai in Buftea dar aplici la un job in Bucuresti? Trebuie sa te intrebe el pe unde stai ca sa stie cat sa iti mai dea? Tie iti pasa de cheltuielile operationale ale angajatorului sau alte din astea?

      Iti da daca argumentezi si negociezi ceva la salariu. Si e normal sa iti faci tu calculele astea pentru ca vezi cand vii la interviu sau pe maps macar ca ala e la 1.5h de tine si faci rapid o socoteala. Daca nu iti place ca pierzi atat timp pe drum, nu te angajezi sau vezi daca poti lucra remote.

      Daca un angajator considera ca esti atat de bun incat sa faca niste concesii pentru tine sau sa pluseze la bani….o face!

      Daca te cauta el pe tine si tu expui problema cu distanta sau whatever…e altceva in dansul negocierii

      01
    • De ce i-ar pasa angajatorului ca un angajat vine de la 50 de km si altul de la 1 km in conditiile in care amandoi presteaza aceeasi munca si sunt la fel de eficienti?
      Asa, poate si cel care sta la 1 km distanta sa spuna ca el are nevoie de mai multi bani pentru ca plateste mai mult pe chirie sau pe rata la casa.

      Sunt rare cazurile in care se negociaza in contract si banii de transport si atunci este vorba de oameni foarte buni pe ceea ce fac astfel incat oricum castiga suficient incat bani de autobuz sa nu mai fie atat de relevanti.

      00
  25. Principale motive pentru care WFH este de preferat:
    – Liniste – 90% din spatii sunt open space daca 2 oameni au un meeting pe zoom deja se face galagie
    – Birou + Scaun mai bun. Oamenii investesc in birouri si scaune mult mai bune daca sunt ale lor
    – Toaleta libera si curata
    – Fara eterna bataie pe aerul conditionat intre colegi

    00
    • Unde lucrezi bro’ de te vaiti de toaleta? :)

      00
    • – Birou + Scaun mai bun. Oamenii investesc in birouri si scaune mult mai bune daca sunt ale lor

      Am râs aici :)) Hai să nu ne mai căcăm pe noi, am văzut la clienți/colegi/interviuri cam în ce condiții lucrează. Care din bucătărie, care de printr-o debara transformată în birou fără niciun geam, care de pe cine știe ce măsuță de cafea de pe canapea etc. Nu cred că ajungi la 20% oameni care chiar și-au amenajat un spațiu de lucru corespunzător, de birouri separate nici nu cred că poate fi vorba…

      01
    • Intre ora 12-15 este mega full :)). Mi se pare amuzant cum poti sa auzi si oameni cu youtube-ul pornit de stau 20-30 de min acolo.

      Nu mai zic ce bine e acasa cand vrei sa faci un dus revigorant in mijlocul zilei.

      00
    • @Ciuby

      La faza cu mobilierul m-am luat pe mine ca exemplu. In pandemie mi-am facut un biroul reglabil (blat ikea mare + picioare cu motor) si am investit intr-un scaun bun de birou.

      Aveam colegi care desi castigau bine nu se gandeau sa faca o investitie de genul, dar in pandemie s-au sucit si au bagat si ei o suma buna doar pentru faptul ca era al lor.

      00
    • Am zis mai sus, eu lucrez de 7 ani de acasa. Am lucrat si din pat, si de pe canapea, si din bucatarie, abia saptamana asta mi-am luat birou reglabil pe inaltime, scaun (Markus, mai pe ieftineala) si monitor, dupa ce am simtit ca nu mai pot de dureri de spate. Practic, de nevoie am ajuns in aia 20% de care zici tu, nu ca as fi vrut neaparat.

      00
    • Scaun bun de birou… pot face o mica reclama scaunului „MARKUS – Scaun rotativ – 549 lei” de la Ikea? Au si cu „piele”, 599 de lei.
      Extrem de bun daca nu vrei sa… bine, eu am si fundul mare, ma enerveaza scaunele alea de parca sunt facute sa pleci cat mai repede.
      Problema la un scaun bun de birou este spatiul pe care il ocupa. Bagi doua din alea in casa, la revedere apartamentul tau comunist, devine numai scaune su birouri.

      00
    • Mi se pare totusi ciudat sa nu investesti in ceva pe care il folosesti 7-8 ore pe zi dar bagi mai mult in masina.

      Tin sa-i multumesc companiei Nvidia pentru softul cu Machine Learning care reduce aproape tot zgomotul de fundal (bormasina, aspirator , etc) pentru algoritmul lor cu machine learning.

      00
    • ahahaha, aia cu toaleta depinde, uneori se gasesc toti sa meraga in acelasi timp lol dar aia cu aerul conditionat e criminala, mai ales ca acum vine vara, bine, in functie de noroc dar uneori ac-ul poate transforma situatia complet ahahaha

      00
    • Aia cu toaleta era la Societe(BRD), erau 2 bude la 200 de oameni.
      O placere.

      00
    • NOU
      #139

      – investesc pe dreaq

      Un scaun ok cu multe reglaje sare lejer de 1000 lei, o masa reglabila sare si ea de 1000 lei.
      Hipsterii nu investesc nici macar intr-un rucsac decent.

      00
  26. NOU
    #140

    Eu vreau mixt, dar când mă gândesc că la birou mă întorc la open space, mă calmez.

    00
  27. Lăsaț’ oamenii să lucreze de acasă. No, ăsta ar putea fi un hashtag. În momentul în care companiile vor înțelege că fiecare angajat e diferit, cu nevoi diferite, abia atunci vor începe lucrurile să se miște. Până atunci, probabil cea mai bună variantă ar fi cea hibrid, în care împaci și varza, și capra. Gen, guys, toată lumea stă acasă, iar o dată pe săptămână ne vedem la birou. Problema cu antreprenorul român e că are frica asta tâmpită că dacă omul lucrează de acasă și nu îl vede acolo, la birou, tastând în draci, e clar, îl fură. Cum adică să îți speli haine în timpul programului? Asta e blasfemie. Trebuie să fii trup și suflet pentru patron în timpul orelor de muncă (și dacă e posibil, și după). Obsesia asta de control e nocivă și e mult prea înrădăcinată în noi. Că deh, comunism. Dar dacă ne-am uita puțin pe rapoartele de productivitate din ultimele luni, am avea o surpriză plăcută. Păcat că nimeni nu se uită pe documentele alea. În fond, patronul știe el mai bine… întotdeauna, de parcă faptul că el e omul cu cașul îi justifică orice aberație.

    10
    • Cam asa as fi vrut sa zic si eu. Cu totii avem nevoi atat de diferite, doar ca din pacate judecam nevoile altora doar dupa cum ne convine noua. Inainte, cand eram la birou, nici nu puteai indrazni sa te gandesti cum ar fi “de oriunde” daca nu erai in IT, asa ca doar posibilitatea de a lucra de la birou era acceptata.

      Eu sunt in IT, ma apropii de 50 si am familie. Am lucrat 5 ani aproape exclusiv remote, pentru mai multe firme simultan, si fragmentarea era cea mai mare problema, nu biroul. Eram invidiat ca in fiecare zi imi puteam alege un birou diferit. Nu ii pasa nimanui ca lucrez pentru altcineva din biroul lui, atata timp cat munca era facuta, iar eu nu mai pierdeam timp cu mutatul. Daca aveam nevoie sa lucrez singur de acasa (alta casa decat cea unde era si familia), puteam si asta. DAR. Nu totul e ok cand nu te vezi cu oamnii cu care lucrezi. E vorba de socializare, put a name to a real human, incredere, validarea de idei spontane, chef. Acum ca mi-a murit cineva apropiat, ma gandesc ca e imposibil sa mentin relatii de prietenie cu colegi cu care lucrez de 5-10-15-20 de ani daca nu ma si vad cu ei. Si am nevoie de aceste relatii de incredere. Sau am nevoie sa am de unde sa aduc si alti oameni in grup, si nu doar cunoscuti online. Nu as avea incredere sa iau pe cineva in echipa daca nu am interactionat live, cu atat mai putin sa imi permit sa ii spun chestii, din decenta. Si dupa 5 ani de “remote” si fragmentare si Covid am obosit. Vreau sa vad din nou oameni in jurul meu. Respect opinia celor care vor “doar de acasa”, dar cred ca mai devreme sau mai tarziu se vor separa apele. Adica fie lucru mixt, fie grupuri de lucru in care se aleg singuri, gen “noi vrem doar de acasa” si “noi vrem doar de la birou”. Peste inca ceva ani, vom vedea cum ne vom aseza. In bula mea, inca mai are valoare sa muncesti cot la cot macar 2-3 zile pe saptamana. Nu 5, dar e suficient pentru a pastra relatii calde.

      01
    • La 50 de ani vorbiți așa de multe prostii, domnule?

    • @Znuff Nu am invatat nimic din ce ai zis. Daca imi spui ca sunt prost fara niciun argument, asta spune ceva despre tine, de fapt.

      01
  28. Nu o lua ca pe o jignire, dar se vede ca ai lucrat mai mult independent.

    Sedinte se pot face si pe Zoom, eu unul din punctul asta de vedere nu am vazut absolut nicio diferenta. Sefii pot „pune biciul” pe subordonati dand termene dure, ba mai mult in caz ca aia nu livreaza pot sa zica… „pai daca lucrezi de acasa…”. Cum il convingi ca ai dreptate?

    In general oamenii vor sa lucreze de acasa ca pot sa isi „flexibilizeze” programul. Ceea ce nu este neaparat rau, dar tine si de seriozitatea fiecaruia. Daca dintr-o echipa de 10 oameni 2 isi baga picioarele atunci sufera toti.

    Aia cu familii prefera in general sa lucreze de acasa pentru ca isi mai rezolva probleme intre timp (dus/luat copilul de la scoala, jucat cu el, etc…).

    Eu unul vreau sa revin la birou pentru ca imi lipseste interactiunea cu colegii. Personal cred ca solutia optima este un mix: 3 zile la birou, 2 de acasa.

    00
    • Eu as pune invers. Una sau doua zile la birou, pentru sedinte saptamanale sau diverse discutii.

      In rest, chiar nu imi pasa cine cu cine vorbeste si cati se plimba cu laptop-ul in mana, tare importanti, din meeting in meeting.

      01
  29. am lucrat si inainte de pandemie se acasa si in timpul pandemiei

    sunt un procastinator innascut

    o frec și acasi la munca

    daca ma strangi cu usa rup norma

    stiu ca munca mea nu afectează pe altii așa ca fac in dorul lenii cateodata

    alte dați, cand termenele bat la usa ma trezesc la 4 si bag 16 ore fara oprire

    01
  30. Mi-e dor sa merg la birou ca sa dau mana dimineata cu aia care se pisa si nu se spala pe maini. Sau aia care se caca si nu trag apa. Sau aia care imput sala de mese de miros de peste ca vor ei sa manance sanatos. Sau aia care nu se spala pe dinti dar vor sa-ti spuna ceva de aproape. Plus divele care-si dau cu o tona de parfum de-ti taie respiratia, gen Sospiro.
    Sa mai discutam de boemii care se descalta si stau in picioarele goale?

    Ca idee, sunt treaz de la 6 ca n-am avut somn. Mi-am baut cafeaua. E 10.30 si am terminat treaba. La 12 am programare la rapel. Nu ma cauta nici naiba, ma duc si-mi fac treaba, e Vineri si nu-mi sufla nimeni in ceafa.

    00
    • Exact, la birou de aceeași bani te mai vedea cineva că o freci și poate se mai gasea ceva de făcut. Așa să tot stai acasă.

      00
  31. Partile negative le simt si o sa le simta juniorii in principal … Cel putin asa resimt eu si cativa de varsta mea. Un sistem hybrid cred ca e ideal pentru mine.

    00
  32. plange noul CEO de la WeWork de sare camesa pe el, cica: „angajatii care nu vor munca la birou nu sunt cu adevarat implicati” lol

    00
  33. Sunt curios daca vor oferi bonusuri pentru cei care revin la birou, oare acelasi nr de doritori wfh o sa fie? :))

    00
    • da. cât să fie bonusul pentru stat 1 oră în trafic, presupunând că ești în același oraș?

    • Pai stai, bre! Vor si aia care lucreaza de acasa bonusuri. Pai cu aia pana la 400 de lei cum facem? Nu merge asa cu sa dam unora si celorlalti nu. Pai mie nu imi platesti „curentul”? Da’ tu stii cat consuma centrala mea cat stau acasa sa lucrez? Da’ de ce nu imi dati scaun directorial, birou si acasa? Da’ tu stii ca eu acum trebuie sa imi cumpar cafea acasa iar la birou era moka? De ce nu alocati buget de cafea pentru acasa?

      *tot ce am scris mai sus e real si sunt intrebari venite de la angajati.

      00
    • @Alex: argumentul tau era valabil daca erai constrans sa lucrezi de acasa. Altfel, daca nu iti convine ca iti consuma centrala, esti liber sa vii la birou.

      00
    • da, sa dea bonusuri angajatilor ca le consuma banii pe transport.

      00
    • @Alex, nu asa s epune problema cu negocieri. Tu in general negociezi cu fiecare angajat salariul pe care il oferi. Acum, in functie de ce iti doresti, poti sa adaugi un bonus/un beneficiu pentru anumita categorie de angajati.
      1. Vrei sa ii chemi la birou: le oferi decont pentru transport si masa gratuita
      2. Vrei sa lucreze de acasa: le oferi bani sa isi mobileze biroul (birou, scaun, monitor, etc)

      00
    • @Andrei: De ar fi asa ușor… Oamenii vorbesc! Știi cât de ușor se afla în companie ca anume are beneficii în plus și cât le ia sa iti bata la usa sa ceara și ei?

      E greu sa gasesti un mix bun. E nevoie de fine tuning peste tot si de atenție sporita la ce oferi fiecăruia astfel încât sa ii ții pe fiecare fericiți individual și compus :)

      01
  34. Experienta mea: toata echipa mea a stat acasa cateva zile dupa care toti au bagat cereri ca vor inapoi la birou.

    Pentru ca e mai distractiv + sunt cu familia pe cap.

    Si zic io, si pentru ca echipa e bine sudata. Desi asta s-a intamplat fara implicarea HR.

    01
  35. Ca unul care stă acasă din 2004, care a lucrat și de aiurea de prin concedii, toate argumentele pentru munca la distanță sunt valide. Exceptând unul. Productivitatea. N-ai cum să ții pasul cu rutina de la birou. Poate ești productiv o zi, două, o săptămână, dar nu pe termen lung. Și șefii știu asta.

    Probabil se va ajunge la lucru mixt, o săptămână acasă, două la birou. Deja sunt companii care fac asta. Dar să nu ne păcălim, pentru noi e bine acasă, pentru companie nu prea.

    01
    • Why are you eating shit cu productivitatea?

      Productivitatea acasă e mult mai mare pentru unii.

      Nu te mai fute la icre nici un coleg, nu te deranjeaza nimeni. Stai in chiloti daca vrei, comfortabil.

    • „Productivitatea acasă e mult mai mare pentru unii”

      Hai să mai ”eat shit” puțin: phew, gata, acum toți șefii stau liniștiți, dacă la ”unii” e bine. Marea majoritate nu poate să nu se lase puțin pe tânjală când stă acasă, e adânc înscrisă în firea umană. Eu știu SIGUR că aș fi muncit mai mult în ăștia 17 ani dacă eram la un birou. Mi-ar fi fost mai bine? Nu, dar nu despre asta era vorba. Dacă tu ești altfel, bravo, dar aici vorbim de JohnDoe, angajatul/omul obișnuit.

      01
  36. In principiu pandemia, a accelerat niste trenduri ce deja existau in piata muncii si care acum vor deveni noul normal. Lucratul de acasa, era ceva comun prin foarte putine companii inainte de martie 2020. Erau companiile din zona IT, cele din servicii financiare(foarte putine) si cam atat. Mai mult deficitul de personal pe care tu il puteai gasi pe o arie, a facut ca firmele de IT sa-si largeasca aria de cautare unele deschizandu-si birouri prin zone unde sperau sa gaseasca oameni. Pe scurt ideea de a lucra de acasa, exista in piata in niste companii si multe s-au adaptat de ceva timp si 2020 nu a fost o problema. Acele companii cu ai lor angajati, realizeaza ca pot lucra de acasa foarte usor si ca nu e nevoie de intalniri fizice. Sigur pentru chestii mai stringente au aparut spatii de co-working unde pot face una alta.
    Problemele au aparut pentru anumite companii ce nu aveau in cultura lor, lucratul de acasa si care s-au trezit ca trebuie sa faca asta. Sunt nenumarate povesti cu oameni ce uitau camerele deschise si erau prinsi in chiloti sau copii intrand peste ei in birou. Oamenii aia si mai ales companiile nu erau pregatite pentru asa ceva si au o mare problema in a face tranzitia catre acest mod de lucru. Oamenii aia, vor fi primii care se vor intoarce, daca nu s-au intors la birou si numai asa se simt in elementul lor. Iar la nivel de Bucuresti asta se vede in trafic unde in anumite ore ale zilei aduce aminte de vremurile pre-pandemie.
    A doua chestie pe care trebuie cumva s-o digeram, este faptul ca acum este perioada de aur a lucratului de acasa. Mai precis, este foarte misto sa stai in Satu-Mare si sa lucrezi pentru o firma din Bucuresti cu salariul de Bucuresti. Insa sunt voci la nivel international care au observat acest trend si vor vrea cumva sa echilibreze lucrurile pe ambele parti. Niste genii de la Deutsche Bank propuneau taxarea suplimentara a celor ce lucreaza de acasa, iar cel putin prin SUA marile companii de tehnologie vor sa stabileasca un mod „corect” de remunerare al angajatilor ce lucreaza de acasa(sau remote). De asemenea si la nivel de UE exista discutii privind modalitatea de impozitare a celor ce lucreaza pentru un stat UE dintr-o alta tara UE, dar cu niste costuri de viata mai scazute si un sistem de taxare mai scazut. Din nou sunt doar discutii si momentan nimeni nu a pus ceva concret pe masa, dar asta nu inseamna ca situatia curenta va ramane neschimbata.
    A treia chestie pe care nimeni nu o pune pe tapet este una simpla. Viata in ultimul an, a fost sa-i spunem linistita, nu prea ai avut libertatea de a face ce vrei tu pre-pandemie si mai mult au fost perioade de restrictii. Chestia asta i-a facut pe unii mai productivi si mai disciplinati, dar asta nu inseamna ce odata ce pandemia se va fi terminat aceste lucruri vor fi la fel. Si productivitatea si alte nebunii se vor observa foarte usor, daca au scazut sau vor creste si in functie de ele se vor lua niste decizii. Ca nimeni nu vorbeste acum si ca totul este cum avem grija de oameni, este ceva in secundar.
    Ca sa n-o mai lungesc, trendul este sa se lucreze de acasa si sa nu mai fie nevoie de un birou fizic. Problema este ca acest trend o sa impacteze multe lucruri si foarte probabil ca mai devereme sau mai tarziu o sa inceapa sa fie reglementat. Odata ce o sa inceapa nebunia cu reglementarile, fiecare in functie de interes o sa-si schimba decizia. Acum este perioada de aur si fiecare simte cat de buna a fost ea.

    00
    • Impozitarea diferita pentru munca de acasa exista deja sub o alta forma: externalizarea serviciilor intr-o tara cu cost de munca scazut, gen India cum face firma aia de jenii.
      Partea buna e ca in Europa lucrusile vor fi foarte reglementate si orice tentativa de „discriminare” va fi sanctionata plus piata muncii care va dori sa il angajeze pe Ionut din Drobeta care munceste in locul lui John din Bucuresti care nu livreaza nimic.
      Apropos, tot de firmele astea de jernii de prin Europa: locurile de munca bine platite sunt rezervate cu prioritate pentru cetatenii propriilor tari :D

      00
    • NOU
      #166

      @nuIO
      Sunt mai multe abordari pe tema asta, doar ca fiecare rezolva o parte din problema. Externalizarea catre zone mai ieftine vine cu niste riscuri pe care fiecare si le asuma. De asemenea sa angajezi oameni din alte zone fata de unde operezi si sa lucrezi cu ei(de la distanta) implica niste riscuri maricele pentru companii. Acum, ca nimeni nu vorbeste si nu vede asta e o discutie separata.
      Ce se va intampla in Europa o sa fie interesant, pentru ca dincolo de protectionismul specific al unor anumite tari, exista un deficit major pe partea de angajati cu inalta-calificare in anumite domenii. Asa ca ma astept ca o oarecare deschidere sa fie si sa nu dispara „importul” de forta de munca de prin alte zone.
      La nivel de Romania, foarte probabil se va merge catre o uniformizare a salariilor si cu greu se va evita asa numitul middle income trap.

      00
    • Foarte corect.La SF Bay Area si Seattle salariile erau simtitor mai mari datorita costului exorbitant al vietii.Nu se va da salariu de Londra si tu sa traiesti in focsani.MY 2 cents.

      00
    • Este ipocrit ce fac toate firmele din Bay Area care au inceput sa taie salariile angajatilor pentru ca WFH si ca s-au mutat in alte locuri. Si vad ca este un trend preluat din ce in ce mai mult si de alte companii.

      Salariul este renumeratia pentru valoarea pe care o aduci prin ce muncesti pentru firma, nu trebuie sa depinda salariul de locul de unde muncesti efectiv. Faptul ca te descurci si te muti intr-un loc cu un cost de trai mai mic, nu ar trebui sa fie motiv de penalizare la salariu.

      00
    • NOU
      #169

      @sin
      Intreaga cultura de munca in zona de tehnologie in SUA, s-a construit pe faptul ca nu contezi daca nu esti in Silicon Valley. Si chestia asta a antrenat o gramada de lucruri in spirala. Sigur pe oamenii din fenomen nu i-a deranjat foarte mult, multi venind acolo in speranta ca vor da lovitura si unii au si facut-o. Chestiile astea au facut sa creasca costul vietii in acea zona si mai mult sa fie prohibitiv pentru cei care nu erau implicati in fenomen.
      Numai, ca pandemia i-a facut pe multi sa plece, in alte zone preluand si beneficiile din acea zona. Companiile, au vazut in asta o oportunitate de a face niste economii la masa salariala si prin urmare, redirectionarea unor resurse catre altceva.
      Este ipocrit, ce au facut ele? Foarte probabil ca da, dar daca tu lucrezi de la distanta si nu esti conditionat de loc, compania respectiva te poate inlocui cu cineva tot de la distanta, care foarte probabil ca este mai ieftin si probabil mai eficient. Asa-i ca nimeni nu a vazut-o pe asta?!
      Repet, suntem intr-o faza de tranzitie si momentan este o epoca de aur a lucratului remote. Odata cu trecerea timpului se vor mai nivela lucrurile si mai ales asteptarile. Si foarte probabil, cand pe unii o sa-i arda putin la portofel, vor redescoperi ca fix ora aia pierduta in trafic uneori face diferenta.

      00
  37. Si in IT, ca in orice alt domeniu exista job-uri ce presupun predominant task-uri repetive.
    Le inteleg dorinta de socializare a celor care au astfel de job-uri si imboldul de a freca menta in cerc la o tigare jos in fata sau in bucatarie, „pana termina de buildat”.

    Altfel, daca ai o munca orientata spre research (orice ar presupune asta, de ex a citi sute de pagini de documentatie si inteles ce trebuie facut), unde sa nu te f*ta la cap Maricel si Georgiana de la biroul de langa ce pun la cale un „escape room” peste 2 zile, nu inteleg FFS de ce ai vrea sa te intorci la birou.

    00
  38. Sunt in Home Office din noiembrie si voi mai fi cel putin dupa ce trec 10 zile de la rapel. Nu m-as intoarce la birou (n-o sa am de ales….).
    La ce naiba mi-as dori sa impart open space-ul cu colegii, sa nu ma aud la telefon cu cineva pentru ca alaturi colegul se cearta (tot la telefon)? Socializare? Pai daca trebuie sa ma intorc la birou pentru asta, se numeste ca am o problema.
    Comunicam pe chat (ne sunam cu video cand e de sunat), periodic declaram „pauza de cafea” si stam la taclale, tot pe video, despre orice altceva in afara de munca, nu duc deloc dorul de-a sta in trafic, in medie, cate 3 ore pe zi dus-intors (1,5 h un drum, in conditii de trafic normal).
    Si lucrez mai mult decat o faceam la birou, pentru ca sunt mai relaxata si pentru ca orele alea cat as fi pe drum le folosesc, de obicei, pentru a lucra.

    00
  39. (copy paste din august 2020, căci încă e de actualitate)

    Și mie îmi plac anumite lucruri la munca de acasă, dar altele sunt enervante. Merge pentru unele job-uri din IT dacă și situația familială îți permite. Dacă ai copii ești întrerupt constant din lucru. Chiar și fără copii, fiind doi care lucrăm de acasă, unul lucrează din dormitor, ceea ce nu e de loc ideal.

    Dar multe alte meserii, chiar dacă teoretic se pot face online, devin extrem de frustrante dacă trebuie să le faci _doar_ online. E multă informație care se transmite într-o ședință live și care se pierde într-un call online, sau ajunge mult mai greu.

    Anumite legături dintr-o echipă se crează în pauzele de cafea sau de prânz, când mai schimbi o idee, mai afli un secret de la un coleg mai cu experiență, mai descoperi o pasiune comună, sau un viciu…

    Mai sunt și oameni care trebuie să vândă chestii unor clienți, și e greu să faci asta cu clienți noi care nu te-au văzut până atunci la față. Americanii au o vorbă, all business is personal. Cu clienți vechi cu care mă știu de ani de zile n-am probleme, dar cu un om cu care nici n-am dat mâna până acum fac practic telesales.

    După o prezentare făcută la un client mai stau de vorbă cu oamenii de acolo, mai aflu cu ce probleme se chinuie, sau ce e irelevant pentru ei, ce face competiția… lucruri de-astea.

    00
  40. Noi ne mutam intr-o cladire mai mica pentru ca peste 50% din angajati vor sa ramana WFH si vreo 30% vor flexibil, asa ca acum avem hot desks si dulapioare cu RFID pentru chestiile mici. Si multa flexibilitate pentru spatii de proiect/brainstorming .

    Da, si la noi au plans sefuletii de departament ca n-am vrut sa instalam programe din alea de supravegheat cat de des se misca mouse-ul, dar le-a trecut.

    00
    • @Iulia programe de supravegheat cat de des se misca mouse-ul…wow. Mai citisem ceva de genul la americani, ca au angajat companii sa le supravegheze angajatii.
      Personal ma simt mai productiv, lucrez cand am treaba, in momentele moarte pot sa rezolv alte chestii domestice.
      Plus in trecut daca asteptam dupa colegi din state, ma prindea seara la birou, singura consolare fiind ca se duce din trafic. Acuma pot sa dau log off, sa-mi vad de cina si mai intru un pic and imi zice colegul ca si-a facut treaba.

      00
  41. cine Daniel Metz? ala care si-a pus sef fosta nevasta? si fiica-sa e in boardul de manageri?

    munceste sulea la ei. . poate doar daca ma pune s-o muncesc pe fiisa..

    00
  42. Eu vin la birou cu placere, e liniste si relas, mai ales acum cand sunt toti colegii pe acasa. Simt ca respir, mai ies la o terasa dupa amiaza, caci lucram chiar langa centrul vechi :), chiar e ok. In plus, sunt aproape, 12 minute cu masina, 30 cu metroul. Ai mei colegi, care imi sunt si subalterni, nu sunt deloc dornici de birou. Din pacate ii simt ca se alieneaza, ne mai vedem in calluri si nu arata bine deloc, mai ales cei cu copii. Probabil de la 1 iunie ii vom chema 1 zi pe saptamana, apoi 2, vedem. Nu e musai, oricum, eu sunt ok si cu munca de acasa, toata lumea isi face treaba.

    01
  43. După un an de stat acasă a venit factura la curent, 72% mai mult ca anul precedent. Mă rog, peanuts, voiam doar să zic cam care e creșterea. Probabil va mai fi de la apă. În mai 2020 când am văzut că nu mai prindem 2020 la birou am luat scaune corecte, încă un birou, 3 monitoare și docking station-uri, căști corecte. Acum și eu și soția avem fiecare câte un birou ok unde se poate munci doar că sufrageria e un fel de open space. Pe plan personal, am gătit foarte multe chestii noi, am făcut mult mai mult sport (slăbit 15 kile) și am petrecut mai mult timp împreună. Cu toate astea, nu aș zice nu la un 2-3 zile pe săptămână la birou.

    00
  44. NOU
    #178

    De cand s-au mutat unele departamente de la noi acasa, s-a imbunatatit timpul de raspuns si rezolvat tickete (chestiile interne). Daca inainte de pandemie stateam si 2 ore sa se rezolve ceva, de cand s-a pus la punct wfh astept maxim juma de ora.

    Extra bonus au disparut niste sefuleti din mai milte orase care se considerau importanti ca stau cu biciul pe subordonati. De cand s-au mutat subordonatii acasa s-au trezit ca nu fac nimic si treaba merge inainte fara probleme. Le-a fost oferita alternativa sa lucreze pe acelasi post cu subordonatii fara scaderi salariale, dar nu au vrut :)

    00
  45. „Plus redus numărul de manageri care frecau duda”
    Avea Sebastian Papaiani o replica:”cumetre n-as prea crede”. Pana se ajunge acolo intai se taie din randul „caprinelor” ca unul nu ar recunoaste ca munca lui se rezuma la exceluri si forward de mailuri dintr-o parte in alta. Ca tot ziceai de productivitate. Din ce observ sunt unii care folosesc metologia Agile ca pe o scuza pentru deorganizare, ti se cere sa faci diverse lucruri, dar informatii vitale se afla in mailuri care nu ajung la tine.

    00
  46. NOU
    #180

    Pe de alta parte, unii au pretentia ca acasa(sau pe unde se plimba) sa le fie asigurat de companie tot setupul de la biroul, eventual si internet si menajera sa le curete buda :D
    Din ce am vazut, fiind multi juniori/studenti care nu stiu ce sa faca, majoritatea timpului o freaca, oficial in diverse „traininguri online” dar si neoficial „nu-mi merge vpn, parola de win, internetul w/e”

    Conteaza cat faci pana la birou, daca ai loc de parcare si ce alte facilitati ai(de la birou pana la cantina, spatii de relaxare etc.)
    Personal, mi-ar lipsi interactiunea fizica de la birou cu colegii, dar mi-ar prinde bine 1-2 zile/sapt de acasa.
    Deci o combinatie mi-ar fi buna, de fapt cred ca multe multinationale aveau 5-10 zile WHO si inainte.

    00
    • 5-10 zile pe an poate

      00
    • 1. Mi se pare normal ca cei de la job sa imi ofere anumite echipamente. Gen laptop, mouse bla, scaun. E in interesul lor sa imi inlesneasca desfasurarea activitatii.
      2. Pai daca compania a ales sa fie de rahat si sa angajeze doar juniori pe bani putini. Lasa sa nu ii marim seniorului salariul ca din banii lui angajam 3 ciumpalaci. Na … si de aci performanta.

      00
  47. Cred ca varianta mixta e cea mai buna, cu un plus de zile pentru wfh. Un 3 zile wfh cu 2 zile birou ar fi ok pentru mine. Sau 4 cu 1 in saptamani mai ploioase :D
    Oricum, cred ca majoritatea e de acord cu mix.

    00
  48. Dar eu sunt curios, in ce domenii lucrati? Inteleg un programator, astia cu software ca pot lucra de acasa.. Dar restul din ce va castigati existenta?

    00
    • Inca nu mi-a aparut comentariul anterior, dar pentru ca scrisesem ca sunt de acord cu WFH si gasesc asta foarte comod si productiv, iti raspund acum. Lucrez in logistica feroviara.
      Ca sa lucrez nu am nevoie decat de laptop, conexiune de Internet pentru VPN ca sa ma pot loga in ERP si telefon pentru a vorbi cu atelierele si clientii. De ce m-as duce la birou?

      00
    • Arhitectura civila sau navala, inginerie – proiectare cam orice domeniu, cercetare stiintifica teoretica, matematicieni, arte plastice, compozitori, traducere si asta doar ce mi-a trecuit prin cap. Sunt multe activitati care pot fi facute bine merci de acasa.

      00
    • In pipera/Bucuresti sunt sute de callcentere(mancare, telefonie, deranjamente etc). Toate miile de persoane de acolo ar putea lucra de acasa.

      00
  49. baga si tu acolo o steluta ca vorbesti doar de cei din IT sau activitati conexe.
    restul sunt la birou/fabrica/santier/camp, chiar muncesc.

    00
  50. Sa vezi acu vaiete de la sefime si HR.
    Ca rolul sefimii era sa te lege de monitor, ca pe iobag de glie.
    Iar rolul HR era sa se asigure ca iti place lantul cu care esti legat.

    Perioada de dupa pandemie va intoarce multe firme cu fundul in sus.

    Dar nu va speriati iobagi, iubitori de lant, si voi vatafi, iubitori de bici!
    La vremuri noi, lanturi noi!

    PS face cineva rapoarte saptamanale de activitate???
    Urmeaza training de la HR pe asa ceva.

    10
  51. Eu sunt pt WFH. Ce am descoperit e ca nu pot fi productiv 8 ore legat. De ex uneori ma trezesc la 6 si lucrez in 2 ore cat lucrez alta data in 5 ore. Uneori lucrez sambata, imi place sa dorm la pranz, treba mi-o fac cu brio. Nu va opreste nimic sa va intalniti cu colegii la o cafea, la o bere, la orice. Nu trebuie sa ma fortezi sa iti stau acolo 8 ore plus 2 ore pe drum ca sa ascult balariile lui X si Y. Vreau interactiune strict de munca cu colegii, nu vreau sa stiu ca ala si-a luat casa, altul a puiat, altul a fost in vacanta in pizdeea, etc. Daca vrei cacaturi de astea iesi la bere, la cafea. Eu asa ies cu colegii, o data la 2 saptamani iesim la 18 in birt. Este suficient. Nu sunt acum nici radical. Cand situatia o cere e ok si la birou ca sa faci un training la colegi mai noi, intalniri cu clientii, etc.

    10
    • Abia acum ai descoperit că nu poți fi productiv 8 ore legat?!
      Pzm, am descoperit asta în primele 6 luni de muncă, acu’ enșpe ani.
      Efectiv nu pot munci non-stop 8 ore fără pauze, momente de relaxare, etc. Să nu mai zic de budă și mâncat. Și nici măcar nu fumez. Poate mă înșel, dar consider că cine zice că poate face asta în mod curent, zi după zi, multe zile la rând, cred că minte și se minte.

      Am zile în care trag mai mult decât de obicei, zdravăn și cu forță, seara mă simt de parcă m-a lovit trenul, a dat înapoi și a mai lovit o dată, nu mai am energie nici să mănânc, nu pot să duc mai mult de câteva zile în șir.

      00
  52. Alte motive pentru birou: barfa, etalare iphone, costume, botox, etc. Nevoia de validare socială, turnătorii, etc.

    00
  53. A lucra de acasa e o tampenie in multe cazuri. Omul de animalizeaza din punct de vedere social, comportamental, vestimentar etc

    01
    • NOU
      #194

      Asta cam asa-i. Eu ma simt un pic afectat psihic, haine noi nu mi-am mai cumparat ca oricum nu ies cine-stie-unde. Am fost recent prin mall, foarte ciudata senzatia cu atatia oameni pe langa mine.

      01
    • Nici inainte cei mai mulți nu ieșeau, nu erau mari amatori de interacțiune socială.
      Animale au fost și înainte, și după ce ne-au băgat în casă.
      Ăsta-i un motiv de rahat, ca să ne ascundem după deget și să vedem că defapt avem niște probleme la mansardă sau în grupurile de giboni în care umblăm.

      00
    • prietene, orice ai spune, daca vrei sa muncesti, muncesti de oriunde. lasa vrajeala asta ca munca de acasa nu e buna ca nu socializezi ca nu stiu ce. unii aveti peste 30j de ani, sunteti panselute ce pana mea?

      10
  54. As dori sa mentionez si eu 2 categorii de colegi care vor neaparat sa lucreze de la birou:
    1. Un anumit gen de persoane care doresc sa se puna bine cu managementul
    2. Colegi slabi profesional care fac destule greseli dar sunt „pentru companie trup si suflet”
    3. Aia care o frecau dar ei erau 13 ore pe zi in birou
    4. Cei extrem de nesiguri pe ei care si lucreaza peste program si fac tot ce se cere fara limite, eroi dinastia care dauneaza intregii echipe

    Si din cauza astora o sa trebuiasca sa ne intoarcem toti (la mine cel putin)

    10
    • Nu, nu va trebui sa te intorci – dar in orice actiune exista consecinte. Si la tine consecita este ca nu va creste salariul.
      Ti-e pofta si mananci tot tortul – te ingrasi. Aia e, tu alegi.

      01
    • Si eu as mentiona cateva categorii care vor numai de acasa:
      1. Cei care dorm minim 10 ore pe zi si nu s-au mai trezit la ora 6 de cand au avut BAC-ul
      2. Cei care mai baga o dota sau un twitch in timpul serviciului
      3. Cei care nu prea sunt sociabili
      etc :D

      01
    • Ce e așa rău în a dormi 10 ore pe zi?!
      Înțeleg că există și „ciocârlii”, dar eu personal nu găsesc nicio plăcere în trezitul la 6 dimineața. Pot s-o fac dacă e necesar, dar nu găsesc nicio plăcere.

      Știu că era un fel de glumă, dar nu m-am putut abține.

      00
    • Păi ce nu e clar?

      Trebuie să te lauzi că îți place să fii un slav pe plantație și iubești să te trezești la 6.

    • Nu e vorba boss de trezit la 6 să pleci la muncă, e vorba că pierzi toată ziua dacă te trezești la 10, mai umbli zombie vreo două ore și aia e ziua :))

      00
  55. Turbez singura de acasa de 2 ani – depresie cat casa. Ma neglijez arat ca naiba, degeaba-mi cumar haine ca nu am unde purta. Merg cu tocuri la mall – c’mon?
    Unii stam in apartamente mici si prapadite – degeaba imi cumpar eu nu-s ce scaun smecher daca stau toata ziua in aceeasi camera.
    Si da – unii suntem single, depresivi prapaditi – si vrem socializare la birou. Altii sunt satui de barbat dupa 2 ani 24 din 24 bot in bot si i-as zambi si lui naiba numai lui nu – da, e super tare sa glumesti cu colegul in haine noi.
    E super tare sa fii doamna pe tocuri la birou – nu acasa o zapacita in tricou.

    Firma nu ne acopera cheltuielile – si ar trebui – e o pretentie f intemeiata. Sau daca nu sa-mi redea biroul ala fain si vin eu acolo – alegerea mea, ce va doare pe voi?

    Stati acasa dar eu una nu as promova in veci pe un ciudat care nu vrea sa calce la birou nici batut – auzi, numa’ de acasa. Super dude, acolo sa stai dar sa n-ai pretentii la salar.

    PS nu-s manager dar daca as fi asa as face. Vrei beneficii misca la serviciu si arata ca iti pasa – arata ca macar 1 data pe luna poti sta pana la 10 cu echipa fara mutre.
    Ca orcum intarzii a 2a zi

    01
  56. am lucrat full remote de la inceputul pandemiei si ca o concluzie scurta: wfh 100% nu e solutie cum nici 0% nu e
    cred ca cel mai important e ca angajatorul sa-ti ofere optiunea de a lucra de acasa dar in acelasi timp sa-ti garanteze ca poti lucra cel putin 3 zile/pe saptamana de acasa

    in anumite proiecte unde sunt implicate mai mult de 2 echipe sau e nevoie de brainstorming e mai bine intr-o sedinta face2face dar cand ai deja task-ul si specificatiile mai bine lucrezi de acasa
    my 2 cents

    00
    • NOU
      #205

      90% dinte IT-istii de la noi (poate cu exceptia devops pe la startupuri unde serverul e local in cladire) fac mentenanta la soft vechi de n-jde ani.
      In afara catorva sedinte unde ai nevoie de un cur in scaun fizic si o mutra in camera 4k din sala de conferinte, oamenii astia isi cam pot face munca de acasa la fel de bine ca la birou unde oricum majoritatea „pair programming” (a.k.a „Bă tu mai știi ce face funcția aia?”) se face prin slack.

      00
  57. Marș mă! Cu puține excepții, legate mai ale de seniorate, ați fost toți lepre acasă.

    De unde știu? Eu :D.

    O să fie cel mult o zi pe săptămână wfh, și aia pentru angajații care dovedesc ca sunt independenți și reliable.

    Restul puleților care tocmai au terminat ASE și vor 3000€ pe lună, marș la Pipera.

    10
  58. Astora care se dau drept super muncitori și că pentru ei wfh e un boost. Nu e boss, 80% sunt leneși.

    Ție și dacă vreau, cum să-ți zic „marș mă” la tine pe blog? :)))))))

    00
  59. Asta e din capitolul noaptea minții ??? Am început deja să sărbatorim sfarșitul pandemiei ?????? De unde efervescența asta ??? India pare așa departe ????? China era și mai departe.

    00
  60. Decat sa ma duc la birou sa ma cert cu toti dobitocii pe tema aerului conditionat, mai bine stau acasa, pe caldura/racoare, cum imi tuna mie.

    00
  61. Oamenii sunt diferiti si cel mai bine e sa intrebi angajatul cum si de unde vrea. Pt mine lucrul de acasa a fost si este cel mai bun lucru. Munca s-a dublat ( nu si salariul) dar de acasa dau randament maxim. Nu imi doresc nici program hibrid etc. Decat WFH.
    Ca o opinie personala, mi se pare foarte plictisitor ba chiar enervant sa suporti barfe, povesti din vietile personale ale altora, copilul lui cutarica facand nush ce kkt irelevant. E obositor sa faci frunos la toate plictiselile astea.

    00
  62. Nu vad de ce nu poate fi cum vrea fiecare. Am colegi care functioneaza f bine de acasa si care vor asa in continuare. OK.
    Eu vreau la birou ca-s din ala cu familie intr-o casa unde nu ma aud cata vreme copiii nu merg la gradi.
    In timp se vede cine nu produce si cine nu produce zboara. Cine nu poate lucra de acasa unde nu are sens sa vina la birou sa frece si pe altii.
    Eu sper sa ramana mai multi pe acasa si sa am mai liniste la birou, desi lucrand cu copiii de 3 ani langa mine parca am mai mare toleranta fata de copiii de 20+.

    00
  63. Per total e mișto de acasa, sunt mai multe avantaje decât dezavantaje.
    Avantaje:
    – dorm mai mult
    – nu mai pierd timpul pe drum 30 min dim si 30 seara, cu toate ca era bine venita miscarea aia minima (am metrou la 2 min reale :))), de scara blocului)
    – nu imi mai bat capul cu ce sa ma îmbrac
    – mai puține cheltuieli ( nu mai cheltui asa mult pe pranz si altele)
    – la 18 m-am ridicat de la birou. NU MAI LĂSAȚI ȘEFII/COLEGII SA VA ȚINĂ DUPA CE AȚI STAT CELE 8 ORE. azi 15 min, maine 37 min si tot asa – „am planuri, nu pot sa mai stau, ne auzim maine”

    dezavantaje:
    – trece mai greu ziua
    – casa pt mine nu mai are sentimentul de casa (cu toate ca am o camera dedicata doar biroului, in care intru doar cand muncesc).
    – mai mergea o socializare, o caterinca :))
    – colegii care vor „call” din juma in juma de ora
    – nu stiu ce e mai insportabil, sa stai intr o ședință intr-o camera cu toata lumea, sau sa stai intr-un call cu toata lumea
    – uneori uit sa ma ridic de la birou si tind sa nu-mi iau acea pauză de 5-10 min la ora

    Eu lucram si înainte de pandemie cam 2 zile pe săptămână de acasa si nu mi s-a părut o schimbare wow. As prefera sa am posibilitatea sa ma duc la birou 2-3 zile pe săptămână

    00
  64. Un comentariu târziu: ăștia cu copii, nu vă mai plângeti de ei. Mâine cresc; nu ești atent două minute, gata, sunt mari.
    Terminati-o cu mofturile, că trăiți un timp care nu se mai întoarce.
    Cred că regretul meu în viață e că nu am (încă?) familie și copii.
    Pentru ce muncești, pentru cine? Să ce?

    00
    • Pentru cine sa muncesti? Ai copii si te intrebi asta? Pe copii cu ce-i trimiti la facultate? Cu ceai si cartofi? Taxa din ce o platesti? O carte cu ce le cumperi? Asa-i, n-ai nevoie de munca, se descurca ei la scoala vietii – si tot ca tine o sa faca si ei.

      00
    • Pt tine muncești, să-ți fie bine, să-ți faci plăcerile (da, cele mai frumoase chestii în viață sunt gratis, dar mie îmi place să citesc, să călătoresc și să gătesc și să mănânc dulciuri și toate costă), să-ți asiguri niște bani pt probleme de sănătate sau pt bătrânețe.

      Poate dacă n-ai copii nu mai e necesar să muncești chiar ca disperatu’ și te mai bucuri de viață (orice ar însemna asta pt fiecare) și între timp.

      00
  65. Eu sunt pro WFH si sper sa mai ramana asa mult timp. Aveam si inainte de pandemie 1 zi / saptamana WFH si am profitat din plin. De ce e bine pentru mine ? Pentru ca eu lucrez de dimineata . Practic de la 5 dimineata lucrez pana pe la 7. Apoi apuza pana pe la 9:30-10 ( 2 copii cresa/scoala/after ceva cumparaturi). Apoi 10:00-12:00 lucru. Apoi luat un copil de la scoala si dus la after. Lejer, fara stres si graba. Apoi iar lucru de la 13 la 17:00. Apoi recuperat copii si continuat activitati in familie. Partea cu lucratul de dimineata devreme imi place cel mai mult. Am inceput asta dinainte de pandemie si va recomand si voua. Liniste, relaxare, cafea si ai o productivitate ridicata pentru alea 2 ore. La noi la firma se ia in considerare birou mobil si eu o sa optez pentru WFH cat mai mult. Din punctul meu de vedere 1 zi pe saptamana la birou e de ajuns.

    00
    • Suntem oameni diferiți. Eu lucrez mai bine în a doua parte a zilei, sau măcar de la 9-10 în sus.

      Dacă e ceva suplimentar prefer și pot să stau până foarte târziu, dar în cele extrem de puține cazuri când am încercat să vin la birou mai devreme, am bâjbâi ca o muscă fără cap și nu am făcut prea multe.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube