Vine apocalipsa angajaților!

Libertatea ne anunță că s-a eliminat fișa postului pentru companii mai mici de 9 angajați, așadar toți patronii își vor pune acum angajații să tragă la jug.

Să luăm un exemplu – fișa postului este cea care ajută un angajat să își cunoască exact sarcinile care îi revin la locul de muncă, rolul în organigrama întreprinderii, indicatorii de performanță după care va fi evaluat. În absența fișei postului, totul devine o masă difuză de responsabilități și atribuții – nimic nu e exclus și totul e posibil. În extremis și prin absurd, un patron îi poate cere unui angajat să facă tumbe sau să meargă într-un picior, pentru că angajatul nu va putea invoca în apărarea sa nici un act din care să reiasă că mersul într-un picior nu face parte din atribuțiile și sarcinile de serviciu. Poziția angajaților va fi astfel una extrem de vulnerabilă –  concedierea pe motiv de necorespundere profesională va deveni o practică  la ordinea zilei.

Bun. Hai să fim un pic amuzanți cu oamenii ăștia care habar nu au de piața muncii decât din poze și statistici. De ce avem multă muncă la negru? De ce patronii nu vor să facă forme legale angajaților? Cumva, pentru că…sunt greu de dat afară dacă încep să facă mizerii?

Ah, la asta nu s-au gândit. Nu s-au gândit cum, chiar dacă angajatul bea de stinge și nu își face treaba, nu poate fi dat afară pentru că legea e amuzant de proastă. Nu s-au gândit la alte zeci de exemple. Au început imediat să plângă pe umărul angajatului, bietul de el, că el e mereu victima. Când nu-și face treaba și mai face și pagubă iar nu e el de vină, e de vină mediul și situația socială care l-a adus în stadiul de a face pagubă în firmă în loc să plece.

Pe lângă asta, serios, a văzut cineva vreodată fișa postului pe unde a lucrat? Inclusiv isteții ăștia care își dau cu părerea prin presă, ei au văzut fișa postului la ei la fabrică?

Urmează concedierea bugetarilor în același stil? Asta ar fi cu adevărat dureros.

 

munca-22

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

105 comentarii

  1. fisa postului eu o vad relevanta doar dpdv al ITM/accidente etc. – unde era buna pentru angajator

    altfel e complet inutila.

    ca te pune angajatorul la munca, e normal ca doar din cauza asta te-a angajat.
    nu-ti place, te muti la o firma noua care iti ofera conditii mai bune
    nimic nou sub soare.

    00
    • it-isti vor fi obligati pentru scutirea aia sa stea si intr-un picior si cu mana pe inima in timp ce scriu cod.

      00
    • @wtf, pe acelasi criteriu si contractul de munca este inutil. Daca nu iti convine cati bani ti-am dat luna asta, pleci si iti cauti altceva de lucru.
      La fel ar trebui desfiintate si contractele de prestari servicii. Nu esti multumit de termenul de livrare al produsului, te duci in alta parte data viitoare.

      00
    • Pe unde am lucrat, vorbind de firme mici, până în 100 de angajați, cu 4-5 tauni pe o meserie, fișa postului era o formalitate și angajații făceau absolut tot ce e nevoie în firmă, ca lucrurile să meargă.
      Nu era de muncă pe robotica, făceam muncă de electrician (calificarea de bază). Nu erau activități pe niciuna de mai sus, făceam asamblare mecanică, organizare de șantier, aprovizionare cu materiale și piese, făceam pe șoferul, dădeam cu matura, mă ocupam de n lucruri în firmă, până când șantierele sau producția ajungea în punctul în care eu puteam să îmi fac treaba. Dar nimeni nu ține un angajat degeaba, a cărui activitate momentan nu și-o poate desfășura din motive obiective: lipsa de contracte, lucrările pe teren nu impun prezența lui pe o anumită meserie. Se găsește destulă treabă să facă, ca să nu fie dat afară și să își încaseze salariul.
      La companiile mari, lucrurile stau puțin diferit, deoarece prin volumul de muncă, cam aia e activitatea.

      00
    • Andrei G

      de acord ca si contractul de munca e inutil, atata timp cat e inscris in revisal e doar o birocratie inutila.

      Ionut M

      si nu ti se pare normal sa faci si ceea ce nu scrie in fisa postului pentru a sustine efortul firmei de a face profit ca sa-ti plateasca salariul la sfarsit de luna?
      alternativa fiind sa se desfiinteze postul, pentru ca altfel nu poate fi justificat salariul.

      00
    • Am zis eu, că nu sunt de acord? Normal că am făcut ce mi s-a cerut, că tot la muncă m-am dus. Nu am cârâit in privința asta. Dacă aș fi fost trimis la betoane, la făcut nu știu ce muncă la patron acasă, ce nu ține de activitatea firmei, atunci i-aș fi urât o zi frumoasă, cu prima ocazie când se ivește oportunitatea să mă mut la alții. În rest, ce e nevoie aia facem, mai ales in firme mici. Nu a crăpat nimeni, că m-am dus cu mașinile la service pentru revizii, anvelope, acte, etc, că am pus 3 neoane in hală, am tras 3 cabluri… am instalat 2 windowsuri sau că am schimbat un hidrofor.

      00
    • Diferenta tine de nuanta. Cat de nesimtiti sunt patronul, respectiv angajatul.
      Daca tu ca patron vrei sa iei macaragiul si sa-l pui sa-ti sudeze un cotet in curte e clar ca esti tampit.

      Realitatea e ca situatia din comic are loc mult mai des decat opusul – cand vine angajatul beat sau nu-si face in mod voit treaba.

      Romania – unde angajatorul iti scoate ochii pentru o saptamana de internare la spital in conditiile in care te-a si vazut efectiv internat – e chiar ultimul loc care are nevoie de o asemenea „liberalizare” a pietei de munca.

      Sau am uitat deja ca si in 2008-2009 inca aveam multi patroni cu mentalitatea „mai sunt 100 ca tine la usa”

      00
    • vosidit98

      daca macaragiul stie sa sudeze, care e problema locatiei unde iti desfasori activitatea?

      restul e gargara de om cu frustrari, probabil justificate, dar clar nu reflecta realitatea in ansamblu.

      00
    • @wtf, tu esti un mic patron frustrat ca nu gasesti angajati pe care sa ii platesti cu un rahat de bani si care sa faca de toate in firma.
      Activezi probabil intr-un domeniu in care concurenta este foarte mare si consideri ca a fi patron este un drept de la dumnezeu.

      Din cauza mentalitatii asteia in care un om trebuie sa faca 7 lucruri diferite intr-o firma/fabrica, este calitatea produselor romanesti la pamant. De exemplu macaragiul ala poate ca stie sa si sudeze (pana la urma si eu stiu cat de cat), insa cu siguranta nu va face o lucrare de calitate.
      Patronul stie asta, dar se gandeste „lasa ca merge si asa, il vrajesc eu pe client si nu observa”. Apoi se da cu fundul de pamant cand lumea prefera sa importe produsele din alte tari sau sa cumpere de la fabrici mai mari care isi permit sa aibe un sudor specializat pe asta.

      00
    • @IonutM – ” făceam pe șoferul, dădeam cu matura, mă ocupam de n lucruri în firmă, până când șantierele sau producția ajungea în punctul în care eu puteam să îmi fac treaba. ”

      Mai, daca patronul isi permite sa plateasca un electrician pentru a da cu matura, pe salariu de electrician, bravo lui!

      00
    • Andrei G

      „tu esti un mic patron frustrat ca nu gasesti angajati pe care sa ii platesti cu un rahat de bani si care sa faca de toate in firma.
      Activezi probabil intr-un domeniu in care concurenta este foarte mare si consideri ca a fi patron este un drept de la dumnezeu.”

      trebuie sa fii femeie altfel nu-mi explic mentalitatea de victima

      10
    • @Adib
      Nu era mereu de muncă ca electrician, nu era nevoie mereu de toți oamenii pe șantier. Și automat mai făceam și altceva, că nu mi-au căzut gradele. Vorbim de o firmă cu până în 100 de angajați. Nu văd o problemă în a face și altceva decât pe ce eram angajat, câtă vreme am fost plătit.

      00
  2. Am rîs. Nu cred că mi-am văzut vreodată o fișă a postului la vreunul dintre joburile pe care le-am avut în România. A doua chestie: cînd vreodată s-a respectat undeva fișa postului?

    • Ai cerut-o vreodata? Sa stii ca ea trebuie semnata si de angajat, deci mai mult ca sigur poarta semnatura ta
      Eu consider ca fisa de post este un document cat se poate de ok, unde scrii foarte clar cine ce responsabilitati are. Din pacate nimeni nu are coaie sa zica sefului sau: boss, unde scrie ca trebuie sa fac asta? Dar ar putea… asta e ideea

      00
    • Lucram cu un client serios, o somitate, zic: maine veniti cu toate contractele de munca la mine.

      Ma trezesc cu 10 foi. Contracte de 1 foaie, fata verso. Nu stia ce sunt alea fise de post.

      00
    • NOU
      #16

      @alxzen Tu ai cerut contractele de muncă și așteptai fișele de post?

      00
    • fisa de post e anexa la contractul de munca, orice document se prezinta complet, cu toate anexele.

      Tu esti prostu ala care pune la dosar diploma fara supliment?

      00
    • NOU
      #18

      @alxzen
      Nu, chiar deloc, din contră sunt obișnuit cu imbecilii care una cer și alta vor, după care se simt ofuscați că nu au fost înțeleși, dar asta numai pentru că nu au fost în stare să se exprime normal. De fiecare dată am la mine toate actele, când mă duc să fac contract la compania de apă am la mine și RCA-ul de la mașină și CASCO. Sunt sigur că vor avea nevoie și de asta. În plus, am și bonul de când am cumpărat ultimul boardgame. Un tâmpit sigur va fi interesat și de asta. Plus, dosarul cu șină.

      00
    • boss, tu poti sa insisti in a fi prost, da nu e o chestie interpretabila.

      orice contract se prezinta cu anexe si acte aditionale. In orice contract scris cat de cat profi se metioneaza explict asta. Da ce sa va fac fratilor ca unii nu sunteti capabili sa cititi instructiuni basic.

      Se mai intampla sa ii inteleg si pe aia de la anaf.

      00
    • @alxzen
      Dacă vroiai fișele de post, de ce nu ai cerut fișele de post?
      Și eu faceam la fel… dacă îmi cereai contractele de munca, fix aia îți aduceam
      Sunt o groaza de anexe la CIM-uri si nu ma car cu tot biblioraftul că s-a trezit un deștept sa dea cu pumnul în masă și să îmi ceară toate contractele. Am o boală pe ăștia…
      Comunicarea proastă poate fi din ambele parti, nu doar ălălalt e prost

      00
    • Repet desi repet ca la pereti vad. Anexele fac parte din contract de aia scrie ca pentru prosti „Următoarele anexe fac parte integranta din prezentul contract”.

      Adica daca tu mergi ca boul fara ele, nu ai mers cu un contract integral, si e normal sa te trimita acasa.
      Daca stii ca ai acte aditionale la contract, mergi si cu alea ca se modifica termenii initiali, de regula durata.

      Asta asa pentru binele tau. Altfel iti faci nervi ca vita la banca ca iti resping aia creditul daca tu te-ai dus cu contractul de munca pe perioada de termina expirat de 1 an sau cu salariul de incadrare din 2014.

      00
    • deci ala trebuia sa iti dea si Regulamentul intern si Codul muncii, ca si alea sunt prevazute ca anexe, dupa tine.

      00
    • alxzen, este ok, ai cerut ca un vataf sa iti aduca contractele asap
      Si boul ala ti-a adus ce a avut, sau ce a inteles ca ai cerut. Asta pentru ca e bou
      Nu te repeta, te rugam, am inteles cu toții cine e bou si prost, arunci cu injurii in stanga si in dreapta, dar ai grija un pic si de ala din oglinda…

      00
    • @anda pisi ai incercat sa fii desteapta da nu stiu ce contract ai tu care are ca anexa codul muncii si nu se completeaza cu prevederile din condul muncii.

      Poate regulament, desi la cat de bine stai cu cititul nu sunt convins.
      festival de prostie, genul de oameni care „patesc chestii”, carora „universul le este potrivnic”, „ii placalesc bancile”…ș.a.

      00
    • @alxzen shhhh, ăștia sunt ăia care când aud de actul casei îți aduc doar textul.
      @restul nu mai semnalizați, vă rog. Nu vă doresc să vi se respingă un proces sau o cerere de credit doar că ați vrut să o faceți pe deștepții. Un act prezentat fără anexele și eventualele acte adiționale devine nul și neavenit.

      00
    • Fisa postului are anexe. Deci dupa mintea unora, o anexa are anexe.

      00
    • In aceeasi logica, mergi si pe firul invers
      Cand cineva iti cere anexa la fisa de post, tu te prezinti cu anexa, fisa de post, certificatul medical, SSM-ul, copia dupa buletin si CIM-ul

      La banca daca iti cere copie dupa buletin, mergi cu copia xerox, buletinul in original, tipul de la ghereta care facut copia, plus masinaria de copiat, o trageti amandoi cu o sfoara sau o liza, ceva… :)

      00
    • @alxzen să-mi bag pula dacă thread-ul ăsta de discuții nu arată cât de proști sunt oamenii. Tu exprimi un fapt și e se cacă pe ei cu interpretări aiurea și caterincă.

      Fraților, scrie în codul muncii că fișa postului trebuie să se regăsească ca parte a contractului individual de muncă? Atunci contractul e incomplet fără ea, e simplu.

      00
    • @Anda șocant, da. Ai primit vreodată măriri succesive de salariu? Sper că te-ai șters bine cu toate hârtiile aleea inutile casa doar nu sunt parte din contract.
      @ubercool Fericiți cei săraci cu duhul ce nu au avut treabă cu spețe legale. Mai trist e că li se zice și tot pe a lor o țin, genul de om care zice „ce mă x specialist, ia banii de pomană, știu și io de-astea”

      00
    • DFT eu nu primesc decat mariri simultane.
      sper ca nu lucrezi in HR sau juridic, ca vad ca nu poti sa faci diferenta intre o anexa si un act aditional.

      00
    • @Anda aw, ne ascundem in termeni? Ușurel cu pianul pe scări, actul adițional e și el parte din contract. Ca și o anexă. Actul adițional schimbă clauze, anexele adaugă. In ambele cazuri, fara ele, contractul original prezentat e incomplet și poate duce la probleme legale.
      Dar bine că sunt românii speciali, doar idioții din afară dacă le ceri un act de angajare vine cu biblioraftul pe masă – mai ales dacă a lucrat niste zeci de ani în aceeași firmă.

      00
    • e clar ca esti specialist, cu limba romana mai ai de furca…

      00
  3. De când am ieșit din presă am văzut mereu fișa postului.
    Acum, cât de respectată a fost ea, asta este altă treabă. Cert este că eu am semnat-o, era acolo.

    00
  4. cat am fost boss, eu dadeam cu mopul, eu puneam hartie si sapun, eu faceam facturi/incasam, livram clientului.

    Cat am fost se de departament, eu puneam hartie in imprimanta, eu configuram orice tinea de IT, faceam cafea la client, faceam facturi/incasam, livram clientului.

    Cat sunt freelancer imi face roborock curat, eu artie si sapun, eu faceam facturi/incasam, livram clientului.

    Am cum mare parte din experienta mea profesionala a fost doar in firme mici, inteleg ca intr-o echipa mica nu exista compartimentalizarea necesara pentru a aveai fise de post. Definesti niste atributii omului si indicatori si vezi sa se tina de ei.

    Era amuzant in corpo/la public cand la 9.30 toata lumea se caca si raspunedea nimeni la telefon, la 10.30 erau praduite dispenserele de servetele, la 16.00 era apa de 2 cm in bai, la 17.00 toti atarnacii erau la tigara si se fofilau.

    Mai discut cu amici ramasi prin corp si se plang ca la 18.00 le vin task-uri cu tag URGENT, oare de ce se intampla asta?

    00
    • Se intampla pentru ca la 18:00 cand vine mail-ul ei se apuca de ce scrie in mail in loc sa plece acasa. Daca era atat de urgent nu venea la ora aia.

      00
    • Nu le caut scuze , dar sunt cazuri si cazuri. Mai sunt si sefi prin corpo cum le zici tu :)), carora le intra in cap ca au un om de baza (si mai bine daca sunt mai multi, dar de obicei pe unul se pune stampila de „asta nu spune nu niciodata”) si se formeaza un „tunnel forwarding ” aproape automat la emailuri unde se cer raspunsuri tehnice in detaliu, doar ca seful fiind planta tehnic (fie pentru ca nu a stiut niciodata sau pt ca a uitat partea tehnica pt ca face project management de ani si ani). Si se intampla asa: „Xulescu vezi ca ti-am trimis un mail, vezi si tu ce vrea respectivul si imi dai raspuns pe mail si ma descurc eu mai departe. Eu am niste treaba”. Asta pe final de program, da ?
      O data am intrebat ca un apropo la treaba asta sa se prinda ca nu e ok sa faci kkturi de genul pt simplul fapt ca ai „biciul” in mana (plus ca mi-am dat seama ca si feedbackul catre managerul cel mare care aproba eventualele mariri de salariu nu era extraordinar) : „iti raspund in romana sau in engleza ca sa iti fie mai usor sa nu mai stai sa traduci ?” N-am avut cu cine ca nu s-a prins :)))

      00
  5. Bun articol. Eu am văzut fisa postului, și din postura de angajat, și din cea de angajator.

    00
  6. Cam nasolica. Angajatul din Romania ramane fara o protectie in fata unor eventuale abuzuri.
    La prima vedere, nu e mare lucru ca se scoate fisa de post pentru o categorie de firme.
    Dar, pe langa fisa de post, contractele nationale la nivel de ramura sunt suspendate de ani si ani; adaugam „lipsa” sindicatelor si uite asa nu mai contezi.
    De acord, vii la munca sa faci ceva, nu sa stai.
    Vedeti voi, contractul de munca, fisa de post, contractul national la nivel de ramura, sindicatele isi au rostul lor….si ele incep sa lipseasca….

    00
    • Să-l văd pe liderul Sindicatului Corporatiștilor din Pipera invitat la Digi24 și pot să merg liniștit la cele veșnice.

      00
  7. La toate joburile de pana acum am vazut fisa postului.

    00
  8. Si eu am vazut fisa postului nu doar cand am aplicat la un job dar si cand am semnat contractul sau am schimbat pozitia intr o firma. La urma urmei e documentul care iti traseaza responsabilitile cum sa nu l vezi? OK daca jobul e simplu sau basic tip osparar, lucrator in fabrica probabil ca e overkill sa ai ditamai fisa postului. Dar altfel. Cum sa Nu ai?

    00
    • @Cosmin sunt corporatisti care fac ochii mari cand le zic ca in codul muncii din Romania sunt stipulate care e nr minim de zile de concediu pe care il poate acorda o firma angajatilor ei. Nu ma laud ca am stat sa citesc toata polologhia ca daca aveam rabdare, ma faceam avocat, dar macar frunzarit pe scurt sa stii si tu ce drepturi ai, sa stii si tu cat de cat legile care te afecteaza pe tine ca om in campul muncii. Nu mai zic sa si interpreteze corect legile respective (ce e drept unele sunt si scrise intr-un mod imbecil spre ex. daca nu esti atent la virgule, logica enuntului se schimba). La fel si cu cititul fisei postului, unii mi-au zis ca au semnat ca primarii.
      Dar hei ti-am spus ca am citit Sapiens a lui Harari (cu tonul ala ca si cand am monoclu si halat din matase ca nobilii engleji) ?!

      00
  9. Eu o consider utila desi de obicei mi-am facut-o singur. E ok sa faci mai multe din acelasi domeniu, dar de la sofer de exemplu sa ajungi manipulator de marfa, parca nu e tocmai fun.

    00
  10. La mine intr-o corporatie scrie in mai toate fisele de post, printre alte responsabilitati mai specifice, ca angajatul are indatorirea sa indeplineasca orice alta sarcina atribuita de superiori atata timp cat nu reprezinta o ofensa si nu contravine legilor in vigoare.
    Asta permite realocarea oamenilor rapid pe alte activitati, dar ce-i drept nu e nimeni pus sa faca ceva nasol, sa spele pe jos sau sa aduca cafele, nu mi s-a parut ca s-a abuzat vreodata de ea.

    00
  11. Acu ceva timp aveam un prieten care s-a angajat ceva sofer de duba la o firma. Masina era stricata asa ca luni-vineri a frecat menta. Vineri a venit un lache la el si l-a anuntat ca de luni sa nu mai vina la firma, ca oricum nu i se repara masina sa vina la vila patronului ca isi construia ceva si avea nevoie se salahori. Prietenul meu, elegant, si-a bagat pula si in lache si in patron si in vila si in firma pe motivul ca daca se voia constructor se ducea in constructii unde era oricum mai bine platit decat aici si el a venit pentru postul de sofer. Si a plecat

    00
  12. multi in bula celor care au trecut de etapa bani de mancare si chirie au idei din ce in ce mai liberale si o fi bine, nu zic nu, dar nu in conditiile de fata si ma explic.

    existand libertatea de reproducere neregulata pentru a avea o societate stabila trebuie sa existe sisteme riguroase care sa protejeze individul.

    ori ca nordicii, flexibilitatea totala a firmei de a demite angajatii pentru ca statul preia somerul imediat, platindu-i aproape aceiasi bani cat avea cand era angajat (vezi Danemarca) si ocupandu-se sa-l pregateasca/gaseasca alt loc de munca.

    fie regularizezi reproducerea, statul si firmele private devin cointeresati ca acei copii nascuti sa fie cat mai pregatiti, educati, formati macar pentru ca oferta de adulti in campul muncii devine mult mai limitata, daca nu altceva.

    00
  13. La ambele firme unde am lucrat până acum în Germania (8 ani la prima, de aproape 2 ani la a doua, unde sunt în prezent) am primit fișa postului, ca anexă la contract. Nu știu cât contează amănuntul – ambele firme au între 750-1.000 de angajați.

    00
  14. Am avut fisa postului la toate firmele pt. care am prestat. Imi amintesc si acum de firma unui strain (nu ii spun nationalitatea sa nu generez alte discutii) unde in fisa postului era trecut pe langa atributiile postului si ceva de genu: „Si orice altceva i se cere de catre management”
    Deci la asta nu prea mergea sa ii arunci fisa postului in fata cand nu iti convenea un task :) Probabil era si ilegal acel paragraf. Nu am comentat, ca in afara de munca de birou pt care am fost angajat mai duceam cate o masina in service sau schimbam un bec, lucruri care atunci chiar ma incantau ca reuseam sa mai ies din rutina.

    00
    • Partea aia cu orice altceva i se cere de catre management nu este valabila in cazul unui proces. Daca un angajat este dat afara ca a refuzat sa lustruiasca pantofii sefului, firma va pierde automat in cadrul unui proces/unei reclamatii la ITM.

      00
    • NOU
      #54

      Corect, aia e fraza cheie: și alte sarcini atribuite de supervizorul direct.
      Angajatul poate însă să îi arunce fișa postului în față angajatorului cât timp sarcina respectivă nu era însoțită de o hârtie în care i se trasa sarcina respectivă. Iar dacă e ceva ce angajatul nu știe angajatorul trebuie să îi facă un training. :)

      00
    • @Andrei G ”În cazul unei reclamanții la ITM”.

      Ai fost simpatic. ITM, în afară de a freca duda, nu știe să facă nimic. Am făcut și eu reclamații la ei, în trecut, și nici măcar nu m-au contactat ulterior. Mi-a spus șeful că sunt neserios că îi reclam pe la ITM, deci probabil le-a trimis vorba gen ”vedeți că începe să se umfle tărâța în prostul ăla”.

      00
    • @ubercool, poti sa nu nu faci reclamatie la ITM. Pur si simplu refuzi sa indeplinesti acel task ce nu se regaseste in fisa postului. Iar singurul lucru pe care il poate face patronul/seful este sa iti retina o parte din bani. Pentru asta are doua variante:
      1. Referat de sanctiuni, unde trebuie neaparat sa specifice cu dovezi atributiile pe care nu ti le-ai indeplinit (daca nu sunt in fisa postului, nu are nicio valoare);
      2. Iti da pur si simplu mai putini bani la salariu.

      Ambele actiuni pot fi contestate in instanta cu sanse de castig de aproape 100% de fiecare data.

      Desigur, in realitate angajatorul are si alte metode de constrangere, dar depinde de fiecare ce isi doreste. De exemplu eu am acceptat acum multi ani o sanctiune de 10% din salariu pentru ceva ce nu facusem (a fost o sanctiune colectiva) pentru ca in cazul in care contestam in instanta cam disparea orice sansa de promovare in viitorul apropiat.

      00
  15. Stirea aia e catastrofala si dureroasa, rupt din realitate. Alo, ce face editorul?

    00
  16. Eu pana acum nu am intalnit niciun angajat care sa fie foarte bun sau chiar bun in ce face, dar sa fie dat afara ‘gratuit’ de la locul de munca. Toate cazurile pe care le cunosc, au fost cazuri cu angajati problema, care chiar si-o meritau. Unii s-au intors impotriva fostului angajator, chiar castigand, insa asta doar ca legislatia e proasta, nu ca erau ei ce trebuie.

    00
  17. Mno iar m-am triggeruit. Nu mai bine scoteau fisa postului pentru toate firmele? Si sa simplifice si concedierea printr-un simplu “esti concediat, ia-ti lucrurile personale si da-i drumul” daca tot suntem la capitolul asta.

    00
  18. Fisa postului o vad la interviu, uneori și înainte ca să aflu dacă se potriveste poziția respectiva pt mine și asa a fost dintotdeauna, la voi nu?

    00
    • Primesti o copie a fisei postului cand semnezi. Acum daca tu o arunci in primul cos sau in fundul unui sertar si nu te mai uiti niciodata pe ea, angajatorul nu are nicio obligatie sa ti-o mai arate periodic.

      00
  19. Am vazut in Romania fisa postului cu multi ani in urma la o firma privata f serioasa. Documentul era foarte clar chiar daca activitatea era destul de complexa. O experienta pozitiva din puntul meu de vedere, al angajatului. Dar cum te ajuta asta sa avansezi? Tu urmezi doar pasii din hartie dar ce vrei tu de la job? Ce vrei sa faci tu in anii care vin aici sau in viata ta profesionala? Ce te tine pe tine aici? Pentru postul tau este vreo revizie?
    Si cat de detaliata trebuie sa fie fisa postului? Unde e bunul simt prezent?
    Plecat de multisor din tara am avut o alta experienta la toate firmele prin care am trecut peste garla: primesti sarcinile la inceput destul de neclare as putea zice fata de ce am vazut in Romania dar … partea care am vazut-o foarte placuta a fost reviewul anual. Partea asta cu ce iti place si ce urasti, ce faci in plus si mai ales cum ai avansat si ce cereri ai(training, salar, bonusuri) a fost pentru mine f placuta. Am vazut 2 chestii faine aici: intrebarea asta „De ce crezi tu ca meriti mai mult, ia scrie pe coltul asta de hartie” si mai am una fara legatura cu subiectul de azi dar f isteata, intrebarea din partea sefului/conducator de proiect cind proiectul cind sta pe loc este „Ce pot face eu pentru tine sa misti proiectul asta peste gard”.
    Acum nu mai am grija asta, pun pentru mine doar o singura linie: ” fa-l pe client bucuros si fii mandru de proiectul pentru care ai fost angajat”. Nu foarte stufos:)

    00
  20. Eu rezum toata faza cu fisa postului intr-o propozitie simpla.
    Nu fi bulangiu.
    Atat. Dar asta merge in ambele sensuri….am vazut”patron” care a penalizat la salariu cu 100 lei pentru cauze inchipuite…asta in aceiasi zi in care se falea cu noua lui masina de 60k euro.
    Dar am vazut si angajat care efectiv a fugit de la munca….bai nene…fuga ca la olimpiada…asta pentru ca a stricat ceva minor.

    00
  21. In ce firma mica din Romania nu poate angajatorul sa dea afara pe cine vrea cand vrea? E o gluma?!? Fisa postului e orientativa oricum, la firmele mici. La stat nu pot fi dati afara, indiferent de cat de indolenti sau incompetenti ar fi. Cine a scris asta, nu a lucrat in Romania la o firma mica.

    00
    • La stat nu pot fi dati afara, indiferent de cat de indolenti sau incompetenti ar fi.

      Ba poate fi dat foarte bine. Lejereanu. Se vede ca nu cunosti Codul Muncii.
      Aaaa, ca nu se intampla de facto, e altceva.

      00
  22. Din 2006 incoace intotdeauna am avut fisa a postului, fara exceptie. Nici nu se punea problema sa nu existe. Singura problema era un rand la sfarsit in genul „orice altceva considera necesar superiorul direct”, deci oricum era doar o formalitate in stil romanesc.

    Pe de alta parte, eu mereu am cautat locuri de munca unde se apreciaza calificarea, munca si corectitudinea, unde relatia angajat – angajator este un parteneriat din care ambii au de castigat. Nu am cautat niciodata sa lucrez la „microintreprinderi” sau IMM-uri cu capital romanesc, iar daca s-a intamplat sa ajung in astfel de locuri (de doua ori in 15 ani), am plecat rapid o data ce am realizat in ce m-am bagat. Mai bine aveti niste economii si mai asteptati, in loc sa munciti in orice conditii pentru niste mizerii de oameni.

    M-am ferit intotdeauna de astfel de locuri tocmai pentru a evita patroni cu stilul asta de gandire, care nici banii nu stiu sa ii plateasca la timp dar in schimb se asteapta sa faci de toate, la orice ora din zi sau noapte: „Nu s-au gândit cum, chiar dacă angajatul bea de stinge și nu își face treaba, nu poate fi dat afară pentru că legea e amuzant de proastă. Nu s-au gândit la alte zeci de exemple. Au început imediat să plângă pe umărul angajatului, bietul de el, că el e mereu victima. Când nu-și face treaba și mai face și pagubă iar nu e el de vină, e de vină mediul și situația socială care l-a adus în stadiul de a face pagubă în firmă în loc să plece.”

    00
  23. Nu este vorba doar de fisa postului și lipsa de regulament intern..
    Este și despre motivele care pot fi invocate pentru concediere pe motive imaginate.
    Înainte de asta mai puteai merge în instanta.. Acum.. Mult succes.

    01
    • Știi cum e, mai ales într-o firmă mică? Odată ce a început un conflict între angajat și angajator, nu e mult până ce angajatul pleacă de bună voie. Rămas în firmă, angajatul nu mai are viață bună și orice căcat mic i se reproșează, orice motiv pentru pornit scandal. Un job unde un angajat nu mai este binevenit, deja pute rău și o chestiune de timp, până se rupe lanțu de iubire intre patron și slugă.
      Eu vorbesc din experiență proprie, unde am simțit că lucrurile nu mai sunt cum trebuie. Chiar daca patronul zice, că trece peste, că nu mai e o problemă, că să uite de belea, nu e așa. Cu prima ocazie când ceva nu ii convine, scoate la suprafață și începe iar cearta. Nu zic că nu aș fi avut și partea mea de vină, deoarece întotdeauna ambii-s cu bube în cap.
      În definitiv angajatul caută să se orienteze spre alte firme, alte joburi, alte oportunități. Și e mai bine așa.

      00
  24. Absolut intamplator luna trecuta itm a avut actiune exact pe ”fisa postului” la buticarela…absolut intamplator bineinteles. Nimi caltceva decat fisa postului.

    00
  25. Multi abereaza fara sa fi lucrat cu oameni. Stau in birou cu un coleg care raspunde 500 de oameni inchiriati in mai multe depozite/fabrici. Baiatul poate scrie o carte cu experientele pe care le-a avut. Batai, bautura, droguri, certuri in cuplu, pagube de mii de euro. Singurul lucru pe care il putea face e sa ii penalizez 100 si ceva de lei sau sa ii dea afara (cu toata procedura legala, ancheta, comisie bla bla). Eh recupereaza tu de la gigi 20k euro ca ti-a scapat un echipament de pe lamele la stivuitor in timp ce dadea likeuri pe fb.

    00
    • Poate nu ar trebui sa plateasca minim pe economie pe cei care manevreaza echipamente de zeci de mii de euro…

      00
    • poate nu ar trebuii sa presupui chestii inainte sa deschizi gura. salariul pleaca de la 3500 lei pana pe la 6500 un sef de schimb. cat cat ai vrea sa sa castige un stivuitorist in romania?
      si daca e sa raportam la raspundere, pai se misca marfa de milioane de euro pe schimb. facem salariul procent din ce misca sau cum?

      00
    • Si fisa postului a complicat lucrurile ?
      Părerea mea ca tocmai la chestii de astea era foarte utila.
      Acum pe ce baza se vor recupera?
      Dacă nu mai da cu subsemnatul ca are niște obligații cum răspunde pentru neexecutarea atribuțiilor sau a obligațiilor de serviciu care erau fixate prin fisa postului ? Acum unde mai sunt trecute ? Nu e mult mai greu ?

      00
  26. Cred ca e vorba si de cum esti tu educat, ca angajat. Eu mereu mi-am citit din scoarta in scoarta contractul de munca si fisa postului, la toate cele 5 joburi avute pana acum. Mi se pare ca trebuie sa stii in ce te bagi / ce te asteapta. Pentru ca mai gasesti clauze din alea care iti dau dureri de cap, si e bine sa stii din timp de ele.
    Daca tot ce te intereseaza e netul negociat…atunci da, poate nici nu iti dai seama ca, printre foile din contract, semnezi si o anexa – fisa postului, ci doar semnezi ca primarul, peste tot unde ti s-a pus semn cu pixul sau sticker :)

    00
    • Ehe, dacă ai ști tu ce muie mare era să îmi iau cu 2 firme integratori. Se practica in 2014-2018, anul Domnului, următoarea schemă. După interviu, ești acceptat, dai să semnezi contractul de muncă, după ce în prealabil ai plecat de la jobul anterior, și pe lângă contractul de muncă, mai veneau cu o demisie în alb, ori cu o clauză de a rămâne în firmă 2 ani, cum că ei plătesc cursuri și școlesc angajații, deci trebuie să își recupereze banii. Altfel clauze de mii de euro drept despăgubiri. Vorbim de clauze la modul: 2 ani de zile în firmă, iar după ce pleci, alți 2 ani de zile nu ai voie să practici aceeași meserie la concurență sau independent, pentru a nu crea competiție.
      Problema este că formările nu se făceau, dar găina era cu contractul semnat pe baza promisiunii, iar de aici până la abuzuri, distanța e de grosimea unui prezervativ.
      Muiala vine din faptul că aspectele astea nu le pomenea nici dracu la interviu, că rămâneau fără candidați. Doar in ziua când se semna contractul. Și se merge pe presiune: omul este prins cu ușa, să aleagă sa rămână șomer sau să semneze gunoaie.
      Foarte puțini sunt ăia care semnează așa ceva. Foarte puțini acceptă genul ăsta de sclavagism.
      Genul ăsta de practici încă există.

      00
    • @ionut- juma’ din ce ai scris tu sunt ilegalitati (demisia in alb, clauza aiuristica de neconcurenta etc).
      Am lucrat si eu la un integrator d’astia acum niste ani. Aveam salariul pe contract de munca dar banii erau cash. Ne chemau ca pe vite sa luam banii cu sacosa. Am plecat cu o luna inainte sa decida ei ca nu mai platesc salariile (la prima intarziere de salariu m-am carat) si dupa inca 2 luni a luat DNA ul tot managementul, cu catuse.

      00
    • @Ionut M, fix asa ceva am incercat sa evit (si am evitat). Una din companiile la care am lucrat avea o clauza care, daca plecai in urmatorii 3 ani, trebuia sa dai inapoi echivalentul a X salarii, din acelasi motiv, ca ofereau traininguri/certificari. Din fericire auzisem de asta dinainte de interviu, si cumva s-au facut ca nu stiu si ca nu au asa ceva. Contractul a venit apoi fara clauza respectiva.

      00
  27. La un moment am lucrat pentru niste prieteni antreprenori. Dupa ce am terminat colaborarea, la vreo 2 ani la o bere zice „o cam ardeai aiurea cand erai la noi, nu te rupeai cu munca”. Raspunsul a fost ca am lucrat de toti banii pe care mi i-au platit. A tacut si a platit berea, stia ca de fapt a primit mai mult decat a platit, ca nu statea el 2 ani jumate cu mine pe tarla altfel.

    00
  28. amuzant, deci pentru tine e ok sa scoatem fisa postului pentru ca oricum nu se respecta, si pentru ca angajatii fac tampenii, in loc s-o facem legea mai buna. eventual hai sa desfiintam orice lege pentru ca unii nu o respecta.

    00
  29. @zoso daca angajatul face mizerii atunci poate fi data afara cat timp asa scrie in fisa postului / contract.

    Ah, angajatorii nu prea au chef sa redacteze respectivele documente pentru ca e prea scump sa ia un avocat care sa-i ghideze? Si dupa aia plang?

    Faza e ca da, treaba asta deschide usa la tot felul de abuzuri in fata anjatilor vulnerabili.

    00
    • NOU
      #81

      Dpdv legal, angajatul nu poate fi dat afară chiar așa ușor. Trebuie să existe avertismente pe care el să le ia la cunoștință că nu își îndeplinește sarcinile conform fișei postului și să le semneze că le-a văzut. Dacă tot nu merge, angajatorul trebuie să încerce să vadă dacă nu se potrivește pe un alt post, post pentru care trebuie să îi facă training și să vadă cum se descurcă acolo. Etc.
      Altfel, o să aibă angajatorul surpriza că e dat în judecată și va pierde. Plus ceva controale de la ITM care se vor lăsa cu amenzi mari.

      00
  30. Fișa postului nu a dispărut complet nici la acele firme. Legea e clară, dacă salariatul cere, în scris, întocmirea fișei postului, angajatorul este obligat să o facă și să i-o Înmâneze acestuia.

    00
    • Daca o cere il dau afara. Sa zburde cu sindicalismul. Asa cum el demisioneaza cand are chef e si dreptul meu sa il dau afara cand vreau.

      00
  31. Perfect, acum toti angajatii de la „companiile” cu ≤9 angajati vor renova casa soacrei patronului

    00
  32. În afară de primul job la un ONG amărât, am avut mereu fișa postului, care se actualiza periodic. O citeam înainte s-o semnez. :) problema era că era destul de generală, identică pt toți ăia de pe tarla, indiferent ce făcea practic fiecare, plus ultima liniuță (pe care a mai menționat-o cineva): „orice alte sarcini trasate de superiorul ierarhic sau directorul de departament „.
    În actuala fișă a postului scrie inclusiv cine mă înlocuiește când sunt în concediu și pe cine înlocuiesc eu.

    00
  33. De dragul diversitatii de opinii as dori sa aflu, daca de poate, parerea sotiei lui Zoso in aceasta problema.
    Pentru toti cei care si-au dat cu parerea pe aici o lectura minima necesara. E legea care apara drepturile voastre, cate au mai ramas.
    http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/128647
    In altă ordine de idei, pentru cei ce se doresc informati, de ceva vreme monitorul oficial in format electronic este gratuit, partea I, II și III. In felul acesta putem afla, destul de usor, ce vraji au mai facut guvernantii nostrii. Pardon, legi.

    00
    • De dragul diversitatii de opinii as dori sa aflu, daca de poate, parerea sotiei lui Zoso in aceasta problema.

      1. ai de plm ce reclamagioaică am acasă.
      2. a învățat devreme că trebuie să fii stăpân pe ce faci și să ai bani deoparte, așa încât să nu te aibă șefii la mână cu nimic.

  34. Asta inseamna ca nici ea nu-i tocmai fericita de noua reglementare. :)
    Pana la urma articolul din Libertatea nu-i chiar asa de rau, e bine documentat si pune punctul pe I. .Interesant este si cel de aici.
    https://economedia.ro/eliminarea-fisei-postului-aduce-probleme-si-pentru-angajator-si-pentru-angajat-un-mar-otravit-cu-efecte-nefericite-pe-termen-lung.html

    00
  35. Suplimentar , nu ma incalzeste deloc faptul ca la pagina 20 in grupa de rating 4 -Systematic violations of rights, din catalogul ala, se afla si SUA . Nu face decit sa confirme un trend care dureaza de mai bine de 20 de ani.

    00
  36. Vali, tu observi câți socialiști ai printre cititori raportat la ideile expuse si voturile date per comment? Ai de plm… nu ne mai facem bine

    00
  37. Clasica problema a drobului de sare, abordarea preventiv-alramistă. De la o parte din presă care, niciodată, dar niciodată, nu a analizat litigiii de muncă, cauze, nu publicat vreun raport, nu a dat nicio atenție chestiunilor astea, și acum, vai! guvernarea vrea să lase angajații din România fără apărare. Întrebare, este fișa postului chiar singura, ultim și cea mai puternică redută a apărării drepturilor anagajatului? Cu un corolar – dacă compania are nevoie de tine, te va da afară așa, de-a dracului (Doamne iartă-mă!), că o poate face pentru că nu există, chipurile, o fișă a postului? Iar dacă ultima apărare a unui angajat este fișa postului, deși patronul/patroana nu te mai vrea, ai avut niște abateri de la niște reguli care poate nu erau trecute acolo, etc., ce rost mai are? Dragoste cu sila nu se poate. Ideea fișei postului, nu este rea, dar este probabil ca la companii mari, cu mulți angajați, cu multe niveluri intermediare de management, să se petreacă abuzuri. În timp ce la o companie mică, unde nu sunt decât antreprenorul și o mână de oameni, când situația este nașpa, din n motive, mai bine pleci. După o viață înveți că dragoste cu de-a sila nu se poate. PS. Mă întreb, nu cumva propunere legislativă este întemeiată pe o analiză a cazuisticii, care statistic arată că este mai bine cum s-a propus? Și încă una, pierd sindicatele o cotă de piață?

    00
  38. Excelent. Se simplifica raporturile. Sa elimine si salariul minim si prostiile alea cu proceduri concediere, proceduri slaba performanta. Ce pana mea atatea proceduri. Daca un angajat nu mai vrea un job demisioneaza, daca un manager nu mai vrea un angajat in echipa care e problema? Chestia asta trebuie sa fie simpla de ambele parti. Daca lasam piata sa regleze singura toate acestea ajuta enorm si angajatii si angajatorii si economia.

    00
  39. Fara fisa postului te poate trimite patronul sa ii speli masina personala, sa ii duci copiii la scoala si sa ii speli vasele acasa.

    00
    • oh, nu, ce o să ne facem?! nu e ca și cum putem pleca…

    • Pai nu e vorba ca plec. Problema e ca plec la alta firma unde nu e fisa postului si spal vase si duc copii la scoala iar. Chestia asta cu plecatul daca nu iti convine o spunea Firea cand o intrebau bucurestenii de ce de rahat treaba la PMB si ea zicea ca :”daca nu va convine mutati-va din Bucuresti”. In mod normal trebuie sa ti se respecte niste drepturi chiar si cand esti angajat ca nu poti sa iti faci credit la o butelie pe sistemul asta…schimbi 10 locuri de munca intr-un an si la al 11-lea te va intreba de ce ai schimbat 10 locuri de munca si nu te mai angajeaza

      00
  40. Am avut mereu fisa a postului. Care crestea de la un an la altul…..
    In curand nu voi mai avea!

    00
  41. Problema e ca daca n-ai fisa postului ajungi sa montezi instalații prin apartamente, fără instruire suficienta in utilizarea unui polizor si rotopercutor si te înjunghie un nene dubios.

    00
  42. Fisa postului trebuie sa existe obligatoriu ca anexa la contract insa nu prea poti sa o faci atat de detaliata incat sa acoperi tot ce face angajatul. Ca sa acoperi restul trebuie sa ai politici si proceduri foarte clare.

    Discutiile despre responsabilitati sunt foarte sensibile cand exista extreme de ambele parti (angajat si angajator). Intotdeauna vor exista angajatori care vor cere absurditati sau angajati care zic „nu e in fisa postului”.

    Am exemplu in companie de asemenea angajat care refuza sa faca anumite task-uri pentru ca „nu scrie in fisa postului”. Nici nu are cum sa scrie in fisa postului ca daca se strica un flow->faci tichet sa fie reparat…aia e de proceduri si common sense. Daca iti zice manager-ul „Fa si tu un tichet, te rog!”, faci un tichet, nu stai sa te certi aiurea.

    Vad ca se tot discuta de fraza „Si alte task-uri pe care le cere superiorul direct”. Am introdus si eu ceva de genul in fisa postului tocmai pentru a evita situatia de mai sus si a nu avea discutii interminabile despre ce trebuie sa faca angajatul si ce nu. Am scris ceva de genul „Alte responsabilitati/task-uri cerute de superior conform calificarii, specificului postului bla bla” tocmai pentru a nu speria angajatul ca i-as cere cumva sa imi faca o cafea sau alte aberatii pe care le-am citit mai sus.

    In umila mea experienta cu angajati, pot spune ca mi-a explodat capul de cate tipologii de oameni am vazut, de cat de demanding sunt unii(au doar drepturi nu si obligatii), unii nu isi stiu deloc drepturile, cei care sunt buni se subevalueaza maxim, aia care sunt cel mult medicocri ies cu pieptul in fata si ne zic ca „Voi aveti nevoie de mine, nu eu de voi” :))

    Eu consider ca fisa postului trebuie sa existe si trebuie sa descrie activitatea in mare. Restul tine de procedurile interne care sunt aduse la cunostinta si actualizate constant pentru ca intotdeauna o sa se ceara ceva ce „nu e in fisa postului”.

    E aiurea ca nu poti arata procedurile interne unui angajat in timpul ofertarii(nici nu are timp sa le parcurga), ci doar dupa angajare…doar ca pentru asta exista perioada de proba, ambele parti au timp sa se cunoasca si sa vada daca o sa fie o relatie functionala intre ele.

    Pentru cei de mai sus care spun ca un angajat poate fi dat afara usor: Hahahahaha. Nu! Trebuie sa ai dovezi documentate temeinic ca ala nu isi face treaba, sa ii dai avertisment scris, taiat salariu etc. Daca se duce in instanta si tu vii cu balarii, angajatul castiga fluierand.

    10
    • Ăăăă, și totuși n-ar trebui să ai dovezi documentate ca să sancționezi pe cineva (că se cheamă avertisment sau dat afară)?! Intreb și eu ca fraiera.
      Ca așa oricine poate fi dat afară că șefului nu-i plac ochii lui. Am avut cândva o șefă imediat superior mă disprețuia la modul serios și activ că n-aveam bărbat (soț, concubin, iubit, futac, nu contează titulatura masculului, trebuia doar să am unul). Cum ar fi fost dacă ar fi putut să mă dea afară fără dovezi serioase că nu mi-am făcut treaba/nu am respectat regulamentele interne/mi-am făcut treaba prost/am produs prejudicii.
      Poți da afară oameni care fac tâmpenii. Faptul că:
      1. Șefilor și/sau hr-ului ii e lene și/sau nu știe cum să facă toată procedura sau
      2. Firma are chef să-și restrângă activitatea/posturile, dar nu are chef de procedurile și ofertele pt salariați prevazute de codul muncii și/sau contractul colectiv de muncă în astfel de cazuri
      – e altă mâncare de pește.

      Dacă voi ați fi acuzați de ceva penal nasol, nu ați vrea să existe dovezi documentate, concludente? De ce cineva ar trebui să fie dat afară fără motive.

      În perioada în care am avut șeful descris anterior, directorul de departament avea sarcină să facă ce-o ști să restrângă posturile. Firma voia să restrângă posturile fără să respecte prevederile în astfel de situații (salarii compensatorii, oferirea unor posturi în altă parte, etc). Vreme de 1 an mi s-a făcut viața grea, 4 „scrisori de nemulțumire”, nu au putut găsi motive nici măcar pt avertisment. Eu am rămas, ambii sefi au plecat la un moment dat, teoretic cu demisie, practic un pic cam pe făraș.

      00
    • AB: Ai citit ce am scris acolo? Da! Trebuie sa ai dovezi documentate si acoperite de JD si proceduri. Legea si documentatia trebuie facuta sa protejeze si angajatul dar si angajatorul.

      Cazul tau e unul din extreme. Te dau afara ca nu imi place fata ta sau ca |deranjezi|…

      Vad ca exista ceva frustrare din partea ta…ceva penal? Mhm. Daca era ceva penal, se duceau direct catre instante. Dar vorbim din carti….

      Restrangerea posturilor e dreptul companiei si de multe ori e facuta justificat si pentru ca acea companie nu poate sa te mai tina. Da, e frumos sa ti se ofere o pozitie conform cu pregatirea ta, dar ce te faci daca nu exista? Si aici e o intreaga discutie, iar daca legea e respectata nu ai ce sa faci

      00
    • @Alex, nu a fost nimic penal, nu a fost nici măcar ceva care să poată fi sancționat cu avertisment, care e cea mai blândă sancțiune prevăzută de codul muncii. Dacă ar fi putut s-o facă, o făceau. A fost futai la creieri și nervi.

      Dacă firma nu are alte posturi, nu e obligată să ofere, faza e că uneori firmele vor să restrângă posturi (să le restrângă, nu le țin eu), dar nu vor să respecte toate procedurile (nu vor, nu că nu pot).

      Cred că aici a comentat o tipă relativ recent cum a lucrat undeva unde șefului nu-i plăceau femeile gravide că avea probleme la mansardă. Au dat-o afară în timpul concediului de creștere copil pe motiv de restructurare post și apoi au dat postul în anunțuri și la firme de recrutare. Tipa obținuse un interviu la o firmă pt postul din care fusese dată afară pe motiv de „nu mai există postul”.

      00
  43. 500mii firme cu 1mil angajati.
    aham, big issue

    00
  44. si, cand eram la firma de sub 10 oameni, din postura de tech lead, plm, un cacat, de fapt eram al mai batran dintre programatori si betiv tot cel mai, am facut urmatoarele:
    – curatat zapada de prin curte;
    – bucatar pe la zilele de nastere;
    – instalator, ca lucrarile mici nu necesitau instalator
    – carat OPT-uri, au doar cam 2-300kg de bucata, pe astea le caram cu proprietaru principal, ca si ala era pe la 200 kile

    00
  45. In aproape orice IMM <9 angajati, si patronul face o gramada de treburi pentru care in mrile corporatii exista departamente, compartimente, etc. De la contabilitate primara pana la urcat produse pe site-uri/platforme/etc., raspuns la telefon sau dat cu matura si asamblat mobilier sau mai stiu eu ce. Cand da patronul cu matura unde ai facut tu firimituri sau vine sa te ajute sa termini mai repede de facut colete sau mai stiu eu ce task, parca nu iti vine sa iti pui palma in cur si sa zici ca X treaba nu e in fisa postului.

    00
  46. Nu e mai usor sa dai afara un angajat care bea la sau inainte de munca daca ai stipulat in contractul semnat de el ca nu are voie sa consume alcool la munca sau sa vina baut?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube