Următoarea problemă a Android

Acum 3 ani, Google avea un sistem de operare prost și greoi. A intervenit Samsung, care a știa ce are de făcut, și a dat un suflu nou Android, împingându-l de la spate și tragându-l după ei. Azi, Android are 70% cotă de piață, dar nu stă prea confortabil, din varii motive:

Android nu mai are unde crește

Știu, piețele emergente sunt răspunsul, dar pentru acolo trebuie telefoane ieftine, și la telefoanele ieftine nu câștigă nimeni, nici operatorul telecom, nici producătorul.

În lumea civilizată a început deja o ușoară scădere, prefigurată, de altfel. E mică, dar e un semnal îngrijorător că, în ciuda eforturilor masive (Samsung a cheluit 11,6 miliarde dolari numai pe marketing!),

Nu sunt love brand 

Lumea le vede ca pe niște obiecte, nu ca pe niște prieteni dragi. Tinerii nu vor să își cumpere un Android, ci un iPhone. Sigur, reclamele sunt mișto, produsele sunt bune, tehnologic sunt superioare și bla bla, dar percepția asupra lor lasă de dorit.

E ca ăia care își iau Subaru. E o mașină bună, fiabilă, mișto, dar urâtă cu spume. Atât Android, cât și Subaru, au reușit să convingă oamenii care le-au cumpărat că sunt produse mișto. Din păcate, restul lumii se uită și râde.

Da, citiți articole scrise de techies care explică de ce e mai bun Android, cum e mai deschis și mai roz, și toate sunt bune și frumoase și așa cum le descriu ei. Dar iei în mnă un iPhone și vezi despre ce e vorba.

 

 

iphone-4

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

76 comentarii

  1. Android nu este pentru toata lumea, cred ca pierdeau destul de mult cei de la apple daca nu exista cydia + jb, oamenii au nevoie si de altii aplicatii nu doar de ‘cele programate’ in appstore, android-ul este mai liber si isi merita locul intr-un fel sau altul. Cate erori primeam la iphone pentru un amarat de restore, ba ca e cablu, ba ca e usb, ba ca nu-l vede 2.0 usb-ul, ba ca nu stiu, deja ma scarbisem.

    00
  2. Eu am renunțat de curând la Android pentru că lag-ul mă omora zilnic și am trecut la Windows Phone care este superior din multe puncte de vedere. Din păcate lumea nu vrea să le dea o șansă celor de la Microsoft sau Nokia. Poate e nevoie de timp.

    00
  3. Iei un iphone in mana si iti dai seama ce decizie buna ai luat cand ai mers pe S3.

    00
  4. Lolol, De ani de zile ne spui că moare Android și parcă de-al dracului nu crapă.

    00
  5. Android fata de iOS e ca o manea pe langa o simfonie. E mai ieftina, mai accesibila, mai flexibila dar in acelasi timp e al naibii de kitsch-oasa.

    00
  6. @razvanbb – payback’s a bitch (http://www.trafictube.ro/autovlog-z4/)

    L.E. de ce ati inchis comentariile pentru unregistered users?

    00
  7. Subaru e mai urâtă decât ce? Decât noul X1 nu poate fi ceva mai urât

    00
  8. Acum trei ani, Google lansa Android 2.2 (Froyo), mai stabil si mai complex decat Eclair sau Donut. Samsung in schimb isi lansa propriul sistem de operare Bada, de la care avea asteptari mari. S-au ajutat reciproc, ok, dar atat. Nu e nicio problema cu Android-ul, iar tinerii aia sunt americanii, in restul lumii lucrurile sunt un pic diferite.

    00
  9. Discutăm după ce google lansează X Phone.

    00
  10. @ Vali: iar acum vorbesti din perspectiva de iTard. Te stimez, nu ma intelege gresit. Dar pana una alta tehnologic nu este nici o diferenta intre ele. Unui Mach, altui Linux. Both unixes.

    Polish-ul final e diferenta si marketing-ul conteaza destul de mult. Tehnic, Android va prelua conducerea pentru ca „the small guys” se vor misca mai repede pentru integrari de tot felul, versus iOs.

    @ Cristian: Daca nu este ceea ce se numeste embedded developer, mai bine taci. E vorba de neinventatul rotii daca altul deja a facut-o bine. Si e un principiu OSS (open source software) pe care, oh my fuck’n God, atat Mach (iOs) cat si Android (Linux) se bazeaza.

    D-aia Symbian si Bada au avut succes. Pentru ca reinventau roata.
    Abtineti-va, va rog. Va faceti de ras nu de alta …

    00
  11. Este dferenta dintre omul practic si cel snob.

    00
  12. Am impresia ca articolul asta e un raspuns la prostia aia de le Gadget.ro.

    00
  13. Exista 3 categorii de posesori de iPhone:

    1. Cei carora le place cu adevarat telefonul, in prostia si ignoranta lor.
    2. Cei carora nu le place, dar sunt prea mandri sa recunoasca ca si-au luat mare muie si au dat o roaba de bani pe un produs inferior.
    3. Cei carora nu le place, s-au resemnat si recunosc ca au luat muie. Acestia vor trece pe Android cel mai probabil.

    00
  14. Eu zic că la ora actuală Android este mult mai matur si mai așezat decât acum 2 ani de exemplu. Jelly Bean deja acumulează o bună parte din terminale, 4.2.1 se mișcă extrem de bine și nu dau semne că se grăbesc să lanseze Key Lime Pie în curând (da, știu e vorba de Q2/Q3 2013 dar nu văd nimic concret deocamdată). Dacă ne uităm la datele lansărilor pentru versiunile anterioare observăm că intervalul între versiuni a crescut. Iar asta o să micșoreze și segmentarea.

    Cât despre faptul că nu mai crește numărul de terminale, mi se pare normal. Se ajunge la o saturație la un anumit moment. Piața a avut un boom destul de mare în ultimii 1-2 ani. Cât să mai tot crească în același ritm ? Cei care aveau deja un smartphone (iPhone) și au oarece nemulțumiri nu vor schimba atât de ușor ecosistemul mai ales că oferta de terminale cu Android nu prea cuprinde terminale atât de arătoase (exceptând HTC-ul nou). Cred că aici ar exista loc de îmbunătățiri.
    Cert e un lucru, la ora actuală Android este un OS mai complet și mai modern decât IOS. Și versatilitatea lui l-a făcut să fie „windows-ul” pieței de mobile chit că ne place sau nu.

    00
    • @razvanbb: păi nah, tu erai intr-o banană pe roți și comentezi de liniile frumoase și intelectuale ale unui megane :)

      nu mai zic ce design de lebădă cu autism are impreza.

  15. Aici treaba e simpla, Android e T34, iOS e King Tiger. Este 10 la 1 cantitate vs calitate. Restul e istorie.
    Oricum, cand folosesc un telefon cu Android ma simt ca si cum as manca cu mana direct din farfurie la un restauratnt de cinci stele.
    I miss Steve…

    00
  16. Android nu o sa moare ca majoritatea lumii nu isi permite un Iphone, Samsung din partea mea poate sa crepe linistitit, cea mai mare problema a lor este plasticul pentru modele „Flagship”, Logane ce dracu.

    00
  17. @Andy: Ai vazut daca nu dai toate detaliile lumea nu prea apreciaza parerea ta ?

    Iei un iphone care costa 3000 lei in mana si iti dai seama ce decizie buna ai luat cand ai mers pe S3 care costa 2000 lei.

    00
  18. Grammar nazi: ai un „a” uitat în primul paragraf.
    Ontopic: păi d-aia și baga Samsung atâția bani în marketing. Și după cum pare S4 aproape ca le și iese.

    Cât despre Subaru, gusturile nu se dispută

    00
  19. Eu vad Android ca fiind curva tuturor. Ai o companie producatoare de telefoane mobile? No problem. Tai fondurile de dezvoltare OS si pui Android. Acum oricine face telefoane mobile. Singura diferența e carcasa. Așa ca îți faci propria carcasa si ansamblezi cu piese făcute de alții, os făcut si updatat iar la final ii dai un nume. Si gata. Business de succes ;)

    00
  20. Unii cu popa iar alții cu preoteasa..

    00
  21. Nu stiu care sunt toate categoriile posesorilor de telefoane cu Android, dar cu siguranta exista categoria oamenilor pe care-i fute grija de posesorii de iPhone.

    00
  22. daca am subaru si nokia 6303 unde ma incadrez?

    00
  23. Serios, mai poţi?
    Poate că n-am văzut eu, dar pe asta nu cred că ai dat-o. Deh, prietenii tăi de la Apple sunt perfecţi, se cacă artă şi love brand, nu degeaba stă tineretul la coadă să cumpere iPhone, un argument imbatabil. BTW, acelaşi tineret trece de la coada pentru iPhone la cea de la concertele cu Usher sau Niki Minaj, nişte artişti deosebiţi. Dacă Jimi Hendrix ar mai fi trăit, sigur se ruga de ei să-l bage pe un featuring.
    Deja cred că îmi vine să vomit când aud sintagma „love brand”. Ce e love-brandul? Este tot fanboy-ism, fanatism religios şi sindromul de ultras fotbalistic: adică un „raison d’etre” pentru nişte precari intelectuali. Cine stă la coadă la moaşte 48 de ore ca să-şi frece portofelul de raclă? Un cretin! Cine stă 72 de ore în faţa magazinului să prindă noul iPhone? Tot un cretin!
    Love brandul, ca si habotnicia, este pentru omul care nu poate sau nu vrea sa gândească singur şi căruia divinitatea, fie ea bărboasă sau având chipul lui Steve Jobs, îi ţine loc de explicaţii logice şi/sau ştiinţifice.
    Tehnologia e love brand doar dacă eşti un onanist sinistru care se culcă noaptea cu telefonul, tableta, laptopul, consola sau playerul bluray, nu cu femei. Rolul tehnologiei nu e să faci dragoste cu ea, ci să-ţi uşureze viaţa, să-ţi crească nivelul de trai plus confortul şi să-ţi ofere acces rapid la nişte lucruri. Nu e nevastă, mamă, copil sau pisică să stabileşti relaţii emoţionale cu ea. Dacă nu eşti idiot, bineînţeles! Dai un ban, ideal nu cu mult peste valoarea ei reală, o foloseşti, apoi o schimbi cu ceva mai bun, fără nostalgii ca alea cu iubita din liceu. Bine, din nou, dacă eşti dobitoc, poţi să-ţi iei laptop şi numai pentru că e roz. Sau să dai 5 dolari pe o cafea proastă de la Starbucks pt. că e love brand.
    Finalul articolului este cu totul şi cu totul epic: am luat şi eu în mâini vreo câteva produse Apple şi n-am avut erecţie, aşa cum n-am avut niciodată la gadgeturi. Dar cu siguranţă că problema este la mine! :)

    00
  24. @Bobo In prostia si ignoranta mea si spre intelectuala ta satisfactie cerebrala la munca folosesc Android ,telefonul personal e iPhone

    A uitatat categoria 4 a utilizatorilor de iOS cei care si-au luat un iPhone pentru interfata simpla si prietenoasa si fara bataii de cap.

    Sa-ti spun ca sistemul Android a cedat de 4(patru) ori intr-un an sau daca aplicatia e gratis totul e ok pentru tine?

    Si o flotare logica (trade mark Zoso) : Ai un iPhone defect si un telefon cu Andoid defect.Ghici care e mai usor de schimbat fara batai de cap .

    00
  25. @FaraSuparare: daca tot vrei sa faci pe grammar nazi-ul, macar invata o expresie intreaga. Cica „Gusturile nu se disputa”

    00
  26. Ca om care a scris cod pentru ambele sisteme de operare si stiu ce e in „interiorul bucatariei”, nu doar pe masa: ei bine, Apple ar face bine sa opereze niste schimbari radicale in iOS 7 daca nu vrea sa si-o fure rău, da’ rău de la Google pana in 2014. O carcasa reusita si un ecran ok o sa mai vanda o vreme iPhone-ul, dar trebuie sa recupereze din terenul pierdut pe zona de software si servicii.

    Se bucura Apple ca niste copii prosti la un 1-2 procente de piata trimestriala. Probabil stiu ca n-o sa mai pupe din astea in cateva luni.

    Sau, pregatesc ceva bun. M-as bucura, sincer.

    00
  27. Inseamna ca nu sunt in pas cu timpurile . Am Android si am avut si Subaru , cea mai buna masina din viata mea .

    00
  28. Tocmai ce citisem ca-s 1.5 milioane de androide activate zilnic. O groaza.

    Ce nu-mi place la android e ca lasa impresia de nefinisat. Desi are lucruri mult mai facile, parca ai compara o salopeta de munca cu 15 buzunare versus un veston. Android/apple ios. Fiecare cu limitarile lui.

    00
  29. Iphone cand a aparut, era OZN pe langa orice alt telefon (asta cred ca e clar pentru oricine).
    Cand au scos iphone4, iar ani lumina fata de concurenta (cum arata, ios rupea, ecranul ).
    Samsung s-a apucat de copiat si le-a iesit. Au viteza mai mare, ecran mai bun, androidu e bun….au ramas in urma apple doar la desing, dar nu cu mult

    00
  30. Referitor la primul punct, explica-ne, te rog, unde mai poate creste iOS-ul. Nu e un misto, e o cerere legitima a jumatatilor de argument. Si o curiozitate personala.

    00
    • @GD: peste tot. și explicația e simplă: e love brand. foarte mulți vor să își ia un iphone, foarte puțini bălesc la un galaxy s4. sunt studii care explică asta.

  31. Si uite de asta de cate ori citesc chestii venite de la fanii Apple ma apuca rasul. Can-n bancul ala cu „sunt 3 feluri de minciuna- minciuna prin falsificare, minciuna prin omisiune si statistica”
    De ce oare?
    1. Graficele alea se refera la US. Adica o piata in stagnare/declin, irelevanta pentru trenduri mondiale.
    2. Samsung nu e singurul telefon android de pe piata=> manarie statistica
    3. Compari perioada cand Apple lanseaza I5 cu perioada pana in lansarea lui S4. Poate ca intrebarea fireasca ar fi ” de ce a crescut Apple ata de putin intr-o perioada care-i avantaja”?
    4. Meekuu are dreptate- e cunoscut si documentat (n-am timp sa caut acum) faptul ca multi useri Apple sunt nu atat entuziasti cat prizonieri ai ecosistemului Apple.
    5. Segmentul de poplatie pentru care Apple e love brand a inceput sa scada crancen- restul sunt prisonieri ai ecosistemului, si am vazut din povestea MIcrosoft cum se termina asa ceva.

    Indiferent de preferintele personale, niste intellectual honesty nu strica. Iar daca argumentul tau e ca „se simte altfel in mana” … e un argument de gen” e mai bine sa faci laba decat sa futi”. You know better

    00
  32. Lol, iau in mana un iPhone sotiei si vad o mizerie de telefon care arata dragut. Il pun jos si ma intorc la Androidul meu. Hell, decat iPhone mai bine telefon cu taste. Ma uit la sotie cum se da cu iPhone-ul si cu iPad-ul si cu Macbook Air-ul si e ca si cum m-as uita pe fereastra la o alta lume.

    Din fericire valul Apple e pe cale sa se domoleasca pentru ca sunt sanse mici ca the next big thing sa fie, din nou, design based. Era prost-dar-pretty se duce incet incet.

    00
  33. Bun, după ce terminați cu „haha, mactard, iar vrei luptă între ios și android”, poate putem citi textul.

  34. Bre omule, daca nu vrei sa te tratam de mactard, nu mai posta chestii mactarde mmmkay?
    Graficele alea sunt stats maniplation, sursa e un cunoscut mactard si restul sunt inferente de doi lei. Si concern trolling.
    M-am plictisit de cand tot ziceti voi mactarzii (argumentul cu ” se simte mai bine in mana” te pune in categoria aia) ca o sa cada Android. NU cade, because Google. Restul? Stats maniplation, wishful thinking si grasping at straws.
    Omule, ai tu purecii tai, dar nu esti nici pe departe prost, asa ca nu te putem ierta pentru dume de soiul asta.

    00
    • @AMLia: arată-mi unde am zis că o să cadă și mănânc tastatura. chiar nu mă prind de ce trebuie să luați totul personal. sunt niște aprecieri despre piață, puteam la fel de bine să am nokia. de fapt, uite cum facem, scot acum cartela din iphone și o bag in E6. e mai bine acum?

  35. Omule, aprecierile despre piata se fac cu cifre cinstite, si astea cam lipsesc cu desavarsire din postul tau care e foarte departe de-a fi obiectiv. Stats maniplation la gramada, mactard bias cat cuprinde… omule, daca noi astia care te citim nu te-am respecta suficient, te-am lasa sa scrii prostii fara sa te tragem de urechi.
    In momentul in care folosesti, in orice context, argumentul „love brand”, ai pierdut din start. Ala nu e argument, e hipsterism.

    Poate ca tu ai vrut sa scrii ceva obiectiv, dar ma tem ca nu ti-a reusit, si daca ma uit in sus vad ca-s mai multi cu aceeasi impresie. Stii tu chestia aia cu „daca-ti spun trei ca esti beat, du-te la culcare”.

    Tu esti de vina- integritatea se plateste :)

    00
  36. In mod normal m-as abtine de la orice fel de comentariu la un articol de genul asta in care discutia e in mod evident iOS vs Android Apple vs Samsung etc dar am o poveste amuzanta, s-ar putea sa ma lungesc putin imi cer scuze in avans.
    Am un amic, omul a vrut sa-si ia prin 2010 telefon. Cateva saptamani a cochetat cu ideea sa-si ia iPhone, dar chiar atunci aparuse si galaxy s1. Isi ia omu S1 pana la urma si brusc iPhone devine un cacat pe batz, fara valoare. Evident la orice discutie de genul celei de fata face misto fara mila de „sIphonari” Ca ce prosti is aia ca dau o carutza de bani pe ceva mult mai slab bla bla ma rog stim povestea. Dupa S1 si-a luat S2-ul, a mai schimbat intre timp alte telefoane mai naspa cand nu statea tocmai bine cu banii, recent a avut un Note 2. In continuare acelasi discurs muie Apple, huo hotii alea alea. Pana acum 2 zile cand si-a dat la schimb Note 2-ul plus tableta, ceva galaxy tab ala de 7 inch parca pe un 4S plus diferenta. Motivul? S-a plictisit de Android. Parafrazez, „am avut vreo 4-5 telefoane cu Android si ma simt ca si cum as fi avut tot aceeasi chestie intr-un ambalaj usor diferit” Ah si apropo de chestia cum userii de iphone vor doar sa epateze si-si cumpara desi nu-si permit, amicul asta al meu are 4 abonamente la orange cum si-a tot schimbat telefoanele, dintr-un salar de 300 de euro 100 ii da pe abonamente. Enough said.

    00
  37. majoritatea colegilor mei de serie au iphone 5. M-am jucat si eu pe el, e misto, n am ce sa zic, se simte foarte confortabil in mana, bla bla. Dar ma uit la el si ma gandesc „700-si-ceva de euro NOPE.jpg”.

    00
  38. @bobo:
    4. Cei care folosesc iPhone + Mac + iPad ca un sistem integrat in business. Si pentru care amortizarea unui astfel de sistem la fiecare trei ani reprezinta bani de grisine comparativ cu cheltuielile operationale sau cu cifra de afaceri generata.

    00
  39. @vali: pai nu ai cartela din aia speciala pentru iphone? :) parca nu mergea in e6

    00
  40. asta e compelt trolling, si daca ai iq de peste 50 stii si tu

    cunosc cativa maniaci cu iphone-uri de cand au aparut, dar am observat un trend intersant, din vreo 5 maniaci in sensul ca azi e lansat – tremura daca nu e mana pana la pranz, 2 deja au cumparat S3 pentru ca grupurile din care mai fac parte vad S3 -ul >> Iphone si nu se pot face de ras. astialalti 3 nu sunt departe de barca android deloc, deja clar e diferenta intre si o simt si ei intre un S3 / Htc One X+ (nu vb. de ala nou) si Iphone 5

    ps. publicul si participantii de care vb.eu sunt din Brasov si au intre 20-30 de ani

    00
  41. Vali , ce naiba faci ? te-am sunat si nu ai semnal ..

    00
  42. Acum ceva vreme nu erai tu cel care iubea maxim Nokia si facea misto de cei cu Iphone? Evident, intre timp ai avut o revelatie si-ai descoperit lumea minunata si ecosistemul Apple. Ceea ce-i in regula. Dar acest exemplu ar trebui sa te indemne la o oaresce decenta, ca peste ceva vreme parca te vad fac Android facand misto de cei cu Iphone.

    00
  43. NOU
    #49

    Puțin forțată afirmația că Samsung a făcut Android-ul să crească. Dacă nu o făcea Samsung se găsea altul, LG sau HTC i-ar fi luat bucuroși locul. Samsung doar a avut cea mai bună conjunctură, atâta tot.

    Dacă erau atât de grozavi ăștia de la Samsung nu mai vorbeam de Android, vorbeam de Bada.

    „Tinerii vor un iPhone și nu vor un Android” e un subiect discutabil, dar atunci când habar nu ai ce e aia responsabilitate și trăiești pe banii părinților e simplu să spui că tableta de Crăciun trebuie să fie un iPad.
    Tinerii de care spui atunci când ajung pe banii lor își vor cumpăra un iPhone doar dacă își vor mai permite, altfel o vor coti brusc și vor remarca că un Android are și el punctele lui forte, iar prețul este accesibil.

    Telefonul ar trebui să fie ceva ce să ne ajute și să ne simplifice viața, nu neapărat un bibelou de pus pe masă la restaurant. Un Galaxy S orice model, așa de plastic cum este, îl arunci cu lejeritate pe orice suprafață, un iPhone trebuie să îl pui delicat să nu se spargă, să nu se zgârie, să nu se murdărească, etc.

    Pentru că sunt mulți care judecă prost pe aici, am iPhone 5 și Nexus 4.

    00
  44. cum era aia cu fiecare are nevoile lui si placerile lui? cumparati-va android si lasati-ne pe noi cu ios.

    00
  45. De ce imi pare mie discutia asta cu iOs vs Android ca cea de pe vremuri cu Windows vs Linux? O fi vreun speriat pe la Apple cum era Gates la Microsoft de tot apar articole „cat de prost e Android si cat de cool este iOs”, dar asa, finut.

    00
  46. „Noi suntem Apple si facem cabluri de iesire video cu procesor ARM si 2 GB de RAM, care costa enorm si care au o calitate a imaginii sub HDMI, si in plus sunt lente ca dracu’. Dar voi o sa le cumparati, pentru ca… se simt mai bine in mana?” :) Sursa: https://panic.com/blog/the-lightning-digital-av-adapter-surprise/

    00
  47. Vad pe undeva o usoara confuzie: lumea ‘iubeste’ iPhoanele, nu iOS-ul. Unei persoane care e atasata afectiv de un telefon mobil i se rupe ce sistem de operare are… cu alte cuvinte, daca toti producatorii astia de telefoane cu android vor produce un gadget care sa poata fi ‘iubit’ de utilizatori, android va prospera in continuare.

    Evident, sunt si aia tristi care chiar analizeaza sistemele de operare si opteaza pentru cel care ofera performante o idee mai bune, dupa parerea lor, cu limitari crunte. E ca si cum ti-ai lua Subaru, caruia notiunile de confort, eleganta si clasa ii sunt necunoscute, pentru ca ajunge la suta cu 0.2s mai repede decat o limuzina de clasa gen Megane :).

    00
  48. @halvas nu generaliza :) Eu mi-am luat Samsung pentru ca imi place Samsung deci e brand affinity. La fel cum mi-am luat Padphone si apoi Vivotab pentru ca pe tablete si laptopuri sunt fan Asus si de fiecare data cand am luat altceva a crapat :)) La fel cum nu as folosi niciodata pe workstation altceva decat windows.

    00
  49. Androidul nu era o ideea rea saracu, dar l-a omorat faptul ca are foarte foarte foarte mult hardware de suportat. Apple le are pe amandoua – OS-ul si device-ul. Asta ii face stapani pe bucata lor. Google trebuie sa faca un OS, sa-l testeze pe o caruta de device-uri, sa-l trimita la vendori, aia sa-l testeze si ei pe device-urile lor, apoi sa-si puna mizeriile proprietar si uite asa de la un sistem de operare misto si stabil initial ajunge un mamut care necesita dual core si 2Gb sa ruleze. Un fel de Windows Vista.

    00
  50. Designul face parte din valoarea perceputa a produsului. Altfel am conduce toti Toyota Corolla. Cu argumente de gradinita putem sustine urmatoarea ipoteza: astia care spun ca frumusetea nu conteaza sunt niste urati :p:p:p

    00
  51. Sistemul de operare al celor de la Apple se va numi – iFaliment.

    00
  52. zoso: androidul original vine de la Google si este AOSP. Samsung/LG/HTC etc. iau AOSP-ul si isi pun propriile mizerii care il fac mult mai greoi.

    recomand CyanogenMod pe care il consider cel mai bun ROM.

    orice smartphone trebuie: 1. rootat. 2. custom recovery. 3. custom ROM.

    00
  53. Clientii Samsung nu sunt clienti de brand. Nimeni nu iubeste brandul samsung sau android. Oamenii iubesc Google sau Apple. Clientii Samsung sunt clienti de pret/calitate. Cumperi samsung pentru ca e mai bun/mai ieftin, dar cumperi Iphone pentru ca are marul desenat pe el. E mai usor sa castigi clientii care aleg rational, decat cei care aleg emotional. Dar primii, in secunda doi, se vor duce la urmatorul produs care le satisface cerintele, in timp ce ceilalti vor refuza sa creada ca iubita i-a inșelat sî vor ramane fideli mai multa vreme.

    00
  54. @virgil. Pe bune? Cine plm are timp de rootat telefoane, cautat roms & shit? Doar nerdshii care cauta ceva cu care sa se laude.

    00
  55. Un telefon Nexus lansat de Motorola ar avea succes in SUA. DROID RAZR e acum pe locul 2 in topul telefoanelor Android din SUA si un model Nexus sustinut de Google ar aduce acel „love brand” care ii lipseste.

    00
  56. @Emil. de acord că sunt și excepții, dar într-un comentariu, nu pot decât să generalizez. n-am cum să fac o analiză detaliată. :)

    00
  57. Trebuie sa fii cretin, sa alegi un produs, pentru felul in care te percepe lumea, in functie de acel produs.

    00
  58. Cum spunea cineva mai sus, haideti totusi sa asteptam pana cand va aparea primul telefon 100% google, X Phone. Atunci vom putea compara un telefon Google c-un telefon Apple cu unul Google. Google a demonstrat ca e capabil sa faca un sistem de operare fluid, deschis si cat se poate de practic. Cine a folosit android de la versiunea 2.1 si foloseste 4.2.2 stie despre ce vorbesc. Odata cu versiunea 5.0 ma astept si la mai multe surprize placute. Nu, Samsung n-a tras Androidul in sus, ci cred c-a fost exact invers. Vanzarile celor de la Samsung au explodat de cand cu Project Butter, de cand Androidul se misca la fel de fluent ca si iOS-ul dar are o gramada de chestii in plus. Sa compare cineva vanzarile Samsung dinainte de versiunea 4.0 a Android si cele de dupa, diferentele sunt majore. Daca maine Samsung renunta la Android si trece la un alt sistem de operare vanzarile vor scadea dramatic.

    00
  59. .pm, ai dreptate, n-ai vreme de rootat telefoane dar ai vreme de comentat pe bloguri. Hai ca esti haios. Hai te rog, spune-ne cat de ocupat esti tu si cat de multa treaba ai. Si totusi sunt putinele postarile lui zoso in care tu sa n-ai un comentariu. dar altfel tu esti extrem de ocupat.

    00
  60. m-ai dat gata cu „nu sunt love brand”.
    news flash, sunt obiecte.

    00
  61. sa ne cacam pe telefoanele voastre. pe toate. thx.

    00
  62. @Virgil: CyanogenMod nu e firmware „ala” pe care creapa camera cand faci poze cu flash, creapa camera cand folosesti touch to focus, iti mai formateaza cardul din cand in cand, nu functioneaza radio, bluetooth sau wifi ocazional ?
    CyanogenMod nu e firmware „ala” care nu e niciodata „stable”, e doar „nightly”, cum apare o versiune noua de android dezvoltatorii isi baga picioarele in versiunea veche dar instabila si se apuca de facut alta versiune noua si instabila ?

    Daca da, cum pastele ma-sii il poti face pe unu mactard cand vine si iti rande in fata spunandu-ti ca telefonul lui e fluid si stabil din fabrica ?

    Asta cu „ii facem root sa se miste stabil cu toate ca stim ca nu e stabil” e mentalitate de om sarac, cine are cascaval il doare fix in paispe cat da pe telefon, conteaza sa mearga, sa fi stabil si fluid.

    00
  63. *se miste fluid

    00
  64. „Tinerii nu vor să își cumpere un Android, ci un iPhone. ” Hmm, Android a pornit la drum cu 1 an si jumatate dupa iOS si de abia dupa inca doi ani a avut un OS competitive. Adica a intarziat la petrecere aproape 4 ani. Si are acum peste 50% din piata americana si peste 70% din piata mondiala. Dar tinerii nu vor sa cumpere Android, ca nu e love brand. Un pic bizara concluzie. Daca era asa, Andoidul nu avea nicio sansa sa se ridice din praf, dar sa mai depaseasca de departe iOS-ul. Sau poate ca tinerii sunt un segment minoritar. Si atunci nu conteaza oricum.

    „Androidul nu mai are unde creste”. Probabil nici nu are nevoie neaparat de crestere si e si foarte greu sa o obtine. Asta s-ar putea face doar daca ar zdrobi cumva rapid iOS-ul. Lucru imposibil pe termen scurt: Apple are tehnologie, are ecosistem, are public. Ce poate sa faca Google e doar sa reziste rezonabil pe pozitii inca 2-3 ani, caci e posibil ca dupa asta lucrurile sa se schimbe radical (adica softul de pe platform mobile sa explodeze exponential pe tot felul de device-uri la care nici nu ne putem gandi astazi)

    „A intervenit Samsung, care a știa ce are de făcut, și a dat un suflu nou Android”. Din pacate a fost cam invers. Samsung doar a profitat de avantajul Android, in speta de faptul ca Androidul a ajuns la doua versiuni stabile: una jos (2.x) si una sus (4,x). Pe baza asta Samsung poate sa livreze pietei telefoane de la 100 de dolari la 600 de dolari. Toate cu Android. Din ultimele semen Samsung ar vrea sa se rupa de Google (si orice om sanatos la minte ar trebui sa faca asta), problema e ca nu cred ca o sa poata. Cred ca e prea mult pentru ei sa isi gestioneze propiul OS, nu sunt firma de software. Deocamdata Google si Samsung se sprijina reciproc, desi Samsung a inceput sa maraie.

    Cineva zivea ca Andoid-ul are problem ca trebuie sa mearga pe N configuratii hardware. Pe terme lung asta e un avantaj, nu un dezavantaj. Apple a mai patit asta o data, cu MS-Windows, dar nu s-a invatat minte. Vezi ce am scris mai sus: Samsung poate vine hardware in plaja foarte larga, Apple, nu. Taman ca in poveste iMac vs. PC.

    Altcineva mai zicea ca „ai timp de postat prostii, dar nu ai timp sa iti rootezi telefonul” Frate, nu cred ca ai inteles. Nu e vorba de timp. E vorba de chef, de comoditate si alte cele. Eu unul nu mi-as lua vreodata un hardware cu OS instalat, la care sa ma apuc apoi sa rootezi si sa caut draci/laci pe internet. Pur si simplu mi-e sila de asa ceva. Si eu sunt unul care ar putea sa faca asta, peste 90% dintre utilizatori nici macar nu ar putea sa faca asta. Eu vreua un OS instalat, unde sa pot umbla omeneste cat de cat in configurarea sistemului pe gustul meu (dar cu interfata grafica si simpla) si in care sa pot instala/dezinstala aplicatii. Si atat. Si nu cred deloc ca sunt o minoritate.

    Dar, revenind, Androidul, adica Google, nu poate sa scada atat de usor. Inclusiv fragmentarea mizerabila a OS-ului o sa fie incet-incet rezolvata de timp. Terminalele vechi or sa fie aruncate, terminalele noi or sa accepte din ce in ce mai mult ultima versiune de OS.

    Si nu sunt deloc vreun fan al lui Google, ba chiar din contra. Dar perechea Google-Android o sa ne mai calareasca multa vreme de aici incolo..

    00
  65. Acum jumtatate de an imi vindeam iPhone 4 si imi cumparam un SIII convinsa de faptul ca un ecran mai mare ma va avantaja mai mult.
    6 luni mai tarziu – prezent – ma gandesc sa-mi vand SIII-ul sa mai pun ceva bani si sa-mi iau iPhone 5.
    Cand scriam articolul pe blog de ce am renuntat la iPhone dupa 2 ani de folosire(a fost primul meu smartphone, after all) si in comentarii eram asigurata din experienta celor care comentau ca n-o sa dureze mult pana ma intorc la iPhone, ii spurcam in gand si-i faceam mactarzi.
    Acu`am ajuns la vorba lor :D

    00
  66. iti iei subaru … si stii de ce l-ai luat si pentru ce. la fel si android. toti homalaii de pe net se uita in gura altora cand isi cumpara ceva, ca nu cumva sa nu fie in trend.

    plm …. tu unde te inscrii?

    00
  67. @Ana Q: Oricat de zeu al telefoanelor a fost iPhone 4 (l-am avut) nu-i ajunge nici la degetul mic lui SGS3 (il am acum). Nu exita loc de comparatie intre cele doua telefoane desi in 2010 cand aparea iPhone 4 batea tot, nu exista telefon atat de fluid (am avut multe, de la HTC la Nokia).

    iPhone 5, da, e la nivelul lui SGS3 dar costa cu 50% mai mult. Daca esti om practic iei SGS-ul, daca vrei statut, ecosisteme si alte minuni iei iPhone 5.

    Am fost deschis mereu la orice dar eu unul nu m-am putut obisnui cu „ecositemul” Apple, pur si simplu totul mi se pare pe dos. Da, pana la aparitia Android 4 si SGS3 (plus altele de la LG sau HTC), telefoanele facute de Apple mi-au parut cele mai rapide. Azi iPhone 5 e doar telefonul cu 50% mai scump, nimic special la el.

    00
  68. @Florin: Nu am comparat iPhone 4 cu S3, e clar diferenta de performanta. Si da, am facut teste pe S3 si iPhone 4s si tot S3-ul a iesit invingator. Eu am facut trecerea pentru ca voiam altceva, voiam ceva mai usor de customizat, mai mare, mai challenging. iOS e un OS intuitiv, in timp ce Android-ul e interactiv. Eu voiam la momentul respectiv sa am dinamismul pe care nu il regaseam in iOS. M-a incantat ce-i drept si ecranul mai mare al telefonului, rezolutia, diversitatea…dar acum, acum mi-e dor de iOS. Habar n-am de ce, women I guess. :D

    00
  69. Apple a avut inca de la inceput un marketing foarte agresiv, acum ceva timp cand cineva te vedea cu un telefon cu touch te intreba : ti-ai luat iphone ? Dar sa nu uitam ca iphone e un telefon mult prea scump tinand cont ca foloseste piese(procesoare) fabricate de Samsung…sau poate ma insel.Cat de spre android, a evoluat foarte mult in ultimul timp si este destul de fluid si foarte usor de costumizat.Felicitari pentru blog!Stima

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube